С приятелката ми мислим за семейство, а не можем да се разберем за парите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120673)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

С приятелката ми мислим за семейство, а не можем да се разберем за парите
преди: 7 години, 7 месеца, прочетена 3454 пъти
Здравейте,
Историята е следната. С приятелката ми сме заедно от две години, живеем на семейни начала от една. На по 30 сме. И двамата имаме късмет да сме с нелоши доходи за България - моята заплата е 2400, тя взема към 2000. Не е много за София, но е нормално. Тя винаги е била много независима по отношение на парите и това ми харесва в нея. Досега парите ни бяха отделно - деляхме си наема и сметките, храна купуваше който се сети, а по заведенията си деляхме сметките или се редувахме да плащаме. Правеше ми впечатление, че тя в края на месеца оставаше често без пари, имаше кредитни карти, а ако спестеше нещо, то беше за някоя екскурзия най-много. Поддава се на емоциите като повечето жени и като й хареса нещо, си го купува - дрешки, парфюми. Никога не съм й се бъркал. Не е малка, парите са си нейни. Аз обаче съм друг тип - не вярвам, че материалните придобивки правят човек щастлив над определено ниво. Живея скромно. Фиксирал съм си бюджет от 1400 на месец за битови разходи (не са малко пари за България) и останалите ги спестявам (за инвестиции в активи, обучения, по-скъпи покупки или пътувания, малко давам и за благотворителност). Чета материали за управление на финанси и се интересувам от инвестиции.
С приятелката ми много се обичаме, като цяло не сме имали сериозни проблеми, освен дребни търкания. Наскоро заговорихме за дете. Не сме готови още, но мислим в тази насока. И в един момент осъзнахме, че вече ще имаме много повече общи разходи и трябва да почнем да мислим в посока общ бюджет. Ей тука почнаха трудностите. Дадох й да прочете малко материали, да се обраова, да си сближим възгледите. Все няма време, мързи я. Седнахме да говорим, питам я каква сума можем да пестим и колко да харчим, тя по колко пести. "Ми не знам, различно, каквото остане". Изобщо беше много далеч от моите възгледи за спестяване и управление. Хайде, явно трябва да вървим стъпка по стъпка. Решихме засега да пестим отделно и да направим общ бюджет за битовите разходи. Събрахме 3000 лв. за предния месец. Не са малко пари. Отделихме за всеки от нас по 500 лв. за джобни (кафета, обяд в офиса, цигари, бира). Останалите 2000 ги сложихме в обща сметка. Седнахме и написахме в един файл планираните разходи за месеца - храна, наем, сметки, почивка, дрехи, развлечения. Нейните бяха повече, но здраве да е. Жена е, има си нужди. Разбрахме се, когато някой дърпа от тази сметка, да записва разхода във файла, а ако се наложи нещо извън планираното - да е със съгласието и на двамата и да опитаме да го вмъкнем в бюджета. Да надвишаваме само в краен случай, при непланирани и неотложни разходи. Още докато правехме файла, тя нямаше особен интерс "Ами не знам, ще видим... ". Е да ама... женска му работа. Към края на месеца я гледам с нови обувки. Взела си ги хубавицата за 200 лв. от мола, понеже й харесали. А ги няма в плана. "Защо не ми каза? ". "Забравих... ". Погледнах сметката - парите бяха по-малко, отколкото трябва. Купила си и блузка, и хранителни добавки. Опитах да не й се сърдя. Събрахме още пари, донадихме бюджета. Помолих я обаче другия път да ми каже. Ако знаех, че са й важни, щях да се лиша аз от някои неща и да ги наместим в бюджета, да не го надвишаваме. Важно е да си изградим дисциплина на харчене. За този месец пак скалъпихме някакъв бюджет, тя пак не прояви особен интерес. Оставихме и графа "извънредни покупки", ако пак я тресне емоцията. Но тя просто е с друг тип мислене. Аз минах като студент през периода да харча безразборно, натрупах тогава дългове и си научих урока по трудния начин. Много по-спокоен съм, като си планирам разходите. Ако не й стигат планираните пари - ОК. Ще увеличим бюджета за битови разходи, ще намалим този за пестене. Но трябва да има някакви правила, принципи. А на нея изобщо не й се занимава с това. Не искам да сме като повечето семейства, които харчат всичко. Не искам и аз да прибирам парите и да оправям целия бюджет, а тя да ми се моли за всеки лев. Равностойни партньори сме и двамата печелим добре. Как да я накарам да осъзнае, че тези неща са важни и не е добре да живеем в дългове? Много семейства се карат заради пари, не искам това да се случва и с нас. И според мен решението са точно ясните правила.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4af4b27069
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен, концепцията ти е много погрешна. Това с файла не е удачно решение, тя няма такова мислене. Аз съм като теб, имам желязна финансова дисциплина, а половинката ми е като твоята - гърми всичко до дупка и все няма пари. На вашата възраст сме. Правих някакви опити да й създам по-добра дисциплина, но положението е безнадеждно. Ние също се замисляме за дете и се надявам, ако имаме, майчинското у нея да заговори и да започне сама да се ограничава, за да има за детето. Просто веднъж единия ще вземе памперси, примерно, следващия път - другия. Така би трябвало да се създаде някакъв що-годе приличен баланс, поне за детето. Иначе, при нас, всички големи покупки ги плащам аз, разходите за месеца делим наполовина (ток, вода и т. н. ), като аз ги записвам в таблица, плащам и по някое време тя ми дава нейния дял.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e7bd14d9ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Боже да ви имам проблемите от толкова много пари, неможе да се разберете, хората живеят с пъти по малко от вас и гледат деца а вие. Проблема при вас не са парите а това че са доста според мен.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 7f95bcb18b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Ти скоро aко не се усетиш нa къде си тръгнaл... ще си aут.
Тя ти покaзвa с поведение, че сметките ти сa криви, чaкa дa види когa и дaли въобще ще включиш преди окончaтелно дa реши дaли точно ти ще си бaщa нa децaтa и.
Я кaжи сегa, тя кaто зaбременее и aко имa проблем с износвaнето пaк ли ще трябвa дa рaботи зa дa внaся, a след кaто роди докaто гледa детето?
Зaем ли ще и пишеш влaгaнето от теб в този период?
A ще приемеш ли тя дa впише грaфa "инкубaтор" и дa плaщaш половин утробa по преценкa?
A когaто боледувa дете и се нaложи тя дa отсъствa от рaботa и пaдне зaплaтaтa и кaк ще го опрaвите- зaем, кредит?
Събуди се мaлко и си опрaви сметките докaто още имaш възможност зa товa!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 5da8265de6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Така, както я описваш, ми изглежда доста несериозна. Помисли си пак дали искаш да имаш дете от подобен човек...

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 9d6ddec47f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   За какво толкова се натискаш за тези деца. На жената и се живее. Аз съм childfree и ми е много трудно да разбера хората като теб, където единствения смисъл на живота им е да отгледат деца. По ми е добре да гледам кучета.

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 35a23dca30
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Тази тема - със стила на заглавието и текста, потвърждава предположенията ми. Казах ги в 2 теми, но не само не бяха публикувани, ами и темите "изчезнаха". "Чичо", както и авторът на тази тема (който е същата личност), е модератор. Пуска "горещи кукички", за да поддържа рейтинга на сайта. В същото време действително страда от комплекси.
А темата за парите е новата мода.
Е - пускам това мнение, пък да видим какво ще стане този път. ;)
Но! Уважаеми Модераторе, независимо какво ще решите, моля Ви да посетите психотерапевт. За добро е!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d57dae8d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами не е лесно това с общите пари, човек трябва малко да си прави сметката. Иначе добре е че изкарвате добри пари, повечето хора общо дори не могат да вземат колкото заплатата на единия. Ами тя трябва да си отделя пари за харчене и да не се подлъгва винаги да си купува нещо, което и е харесало, ама какво да правиш... След като искате дете определено трябва да спестите някакви пари.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d57dae8d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Спестовността си е до човек, ако така е свикнала няма много какво да очакваш, има много хора, които докато не си изхарчат парите не мирясват.. Нека да отделя сума колкото може да си позволи, дори да не е много, ама определено не трябва да знае къде са за да не ги изхарчи, най-добре ти да ги държиш...

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6c70a80be3
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

9.   Леле ужас, ако ми се налага да живея с такава сметачна машина като теб, не мерси, това не е живот. И по принцип съм за разумното харчене, не обичам излишни и ненужни харчлъци, но ако някой ми смята всяка стотинка къде ми е, то това ще ми създаде голям стрес. Ами разбери и аз като жена мога 1 месец нищо да не си купя, ама в един ден просто нещо да ми хареса и да искам да си го взема, то това ти носи някаква радост в живота. Абе не знам аз лично такова сметкаджийство го смятам за голяма спънка, убива всичко естествено в живота. Чак файлове правил божеее.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 87f1482b2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не искаш да се карате за пари, но ще се карате. Тя просто е друг човек. Не умее да си прави сметка. Моят съвет е да поживееш с нея известно време, преди да създавате дете, и да видиш ще може ли тя да си планира разходите. Аз мисля, че няма да може, но трябва и ти да се убедиш в това. Иначе си абсолютно прав да си спестяваш пари. Може да възникнат извънредни разходи /за лечение, да остане без работа и др./ и е добре човек да има заделени пари. Не може да се живее ден за ден.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 61964fd6b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ееее стига деее , живей си живота

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f036f625c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Я си представете, че живеете с по 500 нето, както повечето хора. Ние със съпруга ми имаме общ доход от 1350 лв., колкото половината ви месечна заплата само на единия и пак се разбираме чудесно. Ние още в самото начало плащахме всичко общо и нямаше дребнавости като кой колко е платил и давай сега да делим. Нали семейство ще градите. Не става така. Сега осъзнавам, че вашите джобни са моята цяла заплата. Как може да мрънкате? Вие явно разхищавате много. И отсега имате доста сериозни търкания, не заслужавате това, което имате, защото не знаете как да го използвате. Може ли да живееш под сметка и счетоводство и план? Нотмален ли си? Колко ще издържиш? И какво постоянно ще смяташ и ще пишеш. Тъжно ми е като ви чета. Защо така, хора? Твоето момиче, което дори вече леко престарява за майка, пък кога ще правите сватба не знам, определено не иска това... на нея и се живее и само парцалки я интересуват и определено не е дорасла. А ти определено си се вманиачил в тези сметки и малко плашиш. Добре е да се успокоите и да го давате по – свободно и да не мислите само за пари. Със съпруга ми харчим 350 – 400 лв. Храна и 100 лв сметки ток, вода и интернет. Смятай. И не ходим никъде, освен пеша по града. Не сме като вас, но се обичаме и това е най – важното. А вие с многото пари сте разхайтени и не цените. Не се прави така семейство.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 470df11e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 5, а ти "за какво се натискаш" да гледаш кучета? Всеки си има ценности - животни, деца, забавления и т. н. Не е нужно и важно ти да ги разбираш. Важното е всеки да живее в хармония със себе си.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 165bbadfe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Здравей!

Напълно съм съгласен с номер 3 от коментарите.

С приятелката ми си имаме дете. Направихме го умишлено! В случая само аз работя и изкарвам 1500 на месец. Вярно живеем в по-малък град, но си купихме жилище, плащам ипотека сметки и всичко, та дори ни остават след цялостната равносметка.

Проблема ви е в това че делите парите. Щом ще сте семейство - няма мое и твое. Няма боти за 200 лева. Щом се роди детето, нямахме 'лични спешни нужди' за каквото и да е било.

Мен ако питаш, това което правиш с тези 'финансови отчети' е пълна глупост. Момичето определено не е за теб. По-добре си намери някоя 'църковна мишка' като теб за да ти емирна главата.

Няма как да предвидиш всичко, следователно не си прави такива разчети!

Поздрави, М28.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 5b3bb0ae59
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   До Н 6.
Точно така е! Няколко пъти пиша коментари, в които не съм съгласна с основната линия на статията, и или не се публикуват, или след това биват изтривани. Например, ако забелязваш, напоследък има доста семейни истории, в които се отплюва винаги вторият съпруг като лош, безрасъден и неблагонадежден. Когато аз писах, че съм със втори брак, и според мен невинаги вторият брак е лош, а напротив, и че вторият ми съпруг е прекрасен човек, и коментарът ми беше събрал доста гласове, на следващия ден беше изтрит. Когато писах отново, за да попитам защо и кои принципи на сайта съм нарушила, не получих отговор. Това явно става практика на този сайт, първо йените винаги и във всички истории да бъдат представяни в недобра светлина, и да се трият коментарите, които не се харесват на въпросния господин, който ти споменаваш. Май ше трябва да се ориентираме в към друг сайт.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1f4e5b1bdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Мен ми е интересно какви професии имате с приятелката ти щом получавате толкова прилични доходи. Иначе си прав - приятелката ти няма финансова дисциплина и е с "широки пръсти". Това обикновено се отучва когато човек остане с малко и вече е принуден добре да си прави сметката, но в твоя случай решението е може би да се разберете да отделяте известна сума от заплатата си в момента в който я получите и тя да не може да бъде пипана.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 0d8ac73014
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Малееее ужас, 4000 на месец и не ви стигат. Направо някой ще вземе да повярва на тази измилсена история. И кой е тоя мъж дето ще позне нови обувки при положение, че са веротяно номер 26 или 27 в шкафа? Моя да му ги навра в очите няма да ги забележи, нито ще тръгне да ми прави сметка за какво давам пари. Не знам защо някой целенасочено се мъчи да изкара жените глупави, лекомислени и егоистки, каквито определено не сме.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 29830ccda8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Авторе кой те научи да правиш милостиня и да даваш за благотворителност?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 5618f9136a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Пич, направо слагай една графа "ЖЕНА" в твойта сметка и отмятай 50%. Нейните пари изобщо не ги брой. По-нататък добави и още една "ДЕТЕ". Тръгнеш ли да правиш отчети, лошо ще ти стане... Много малко жени могат да си правят сметката. Можеш да я научиш само като имате дете и не ви стигат парите. Иначе брой всичко изкарано за профукано... Ако я натискаш още, ще потегли с някой друго който не и прави сметката...

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 26eec20d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Авторе, защо от нещо толкова просто правиш ужасно сложна теорема? :)
Ами, просто е - разбрирате се кой какво да плаща, напр. 1/2 наем, 1/2 ток, 1/2 вода, 1/2 парно и т. н.
За седмицата - отивате и пазарувате заедно, делите сметката (говорим за пазаруване за около 100 лв. например).
Реално погледнато взимате достатъчно добри заплати, за да можете с лекота да спестявате, но твоите сметки са много дребнави.
Жена съм и изкарвам повече пари от партньора ми, но никога не съм му държала сметка как си харчи парите. Събираме за разходите по домакинството, плащаме, обикновено аз давам повечето пари. Той пуши и месечно дава сравнително голяма сума за това свое удоволствие, но аз никога не съм го ограничила. Той не ме е спрял да си купувам рокли и други неща, които намеря за необходими. Имам професия, която изисква всекидневни срещи с хора, няма как да ходя с едни и същи дрехи и да не си купувам нищо. Нали знаеш поговорката, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат.
Ако ТИ държиш, спестявай, но за жена ти не се притеснявай - ако имате дете, тя 1 г. ще взима 90% от това, което печели сега, като обезщетение по майчинство. Освен това, за да взима такава заплата, вероятно е в голяма фирма и има допълнителен здравен пакет, т. е. в случай на болест ще може да получи по-добро лечение от това, което предлага личният лекар. Пък ако не те устройва, намери си някоя, която ще е много спестовна, но няма да изкарва и 600 лв. месечно... и ще харчи твоите пари, които се опитваш да спестяваш.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e59e15a4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   От автора,
1, 7 и 8, това парите да са отделно работи за момента, но няма да е ефективно, ако единият започне да вади много повече. Какво, единият да живее в лукс, а другият да я кара на хляб и сол? Истината е, че на нея това й е горе-долу таванът, по нейно мнение, а аз работя перспективна работа и има шанс да раста значително с малко късмет. А и тези пари не ги пестя за да ми красят сметката, имам идеи и цели за бизнес. Ще се търси решение с общи пари.

Номер 2 и 13, никога не съм се оплаквал, че изкарваме малко пари. Но умението да се вадят пари и умението да се управляват разумно са съвсем различни неща. Познавам хора, които изкарват 10 пъти повече от мен и са затънали в дългове. А парите дали сме си ги заслужили - след като има хора, които са готови да ни ги платят, явно сме. Инвестирал сме в квалификация и развитие. Не сме ги откраднали, не сме продавали наркотици.
До 3 и 15, явно изобщо не разбирате проблема. Тук не става дума за "мое" и "твое", а че харчим повече, отколкото изкарваме. Математика за трети клас. И като приятелката ми забременее предпочитам да имаме няколко хиляди в банката, вместо няколко хиляди дълг по кредитни карти и няколко шкафа с обувки и парфюми. Не ми е проблем, ако се наложи и тя да не работи, заплатата ми пак би била обща, но идеята е да я харчим разумно.
4 и 11 - раздялата заради пари не е вариант. Обичаме се. Това с парите е проблем, но не е нерешим. В краен случай ще я караме както досега.
5 - имаме си котка :)
6 - на 30 вече съм чичо може би, на психотерапевт ходих малко кати тийнейджър, когато се разведоха родителите ми и се бях сдухал, но не съм модератор.
9, това с файла не е мое изобретение. Всяко обучение по лични финанси съветва разходите да се записват. И мъжете сме хора. И аз се радвам на скъп телефон, компютър. Покупките ни правят щастливи. И повярвай ми, фирмите го знаят. Милиони се наливат в маркетинга, в психопрофили, за да ни карат да потребяваме неща, от които нямаме нужда, за да изпитаме моментна радост. Ако толкова искаш да ти хареса нещо спонтанно и да си го вземеш, ето ти компромис - предвижда се някаква сума за "спонтанни покупки". Ако не ти хареса нищо, просто не я харчиш. Ако ти хареса - купуваш си. Но е добре човек да не харчи повече, отколкото изкарва. И банките знаят за "спонтанността" ни и ако сметнеш колко връщаме по кредитите, лошо ще ти стане.
Като одобрят останалите коментари след 15 ще отговоря и на тях. Благодаря ви за съветите.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 413020eeea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Има един разказ на Мопасан - Диамантената огърлица. Прочети го или си го спомни! Няма смисъл да пестите по 3000 лева на месец и да си съсипвате младостта! По-добре инвестирай в урене и професия, иначе инфлацията ще ти изяде спестяванията! Учи, а след това идете с жена ти, за която не си женен, идете в нормална държава да изкарате някой лев. Аз например работя извън България. Получавам около 12 хиляди долара на месец, ама съм дърт и сам. На твоите години заплатата ми беше като твоята, ама беше равностойност на 40 долара! Това с пестенето го остави за времето когато ще има смисъл. Сега инвестирай в знания и опит, за да можеш да имаш възможност за пестене!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 689d1bf498
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Бих прочел с интерес месечната разбивка на 4400 лв. разходи за двама ви. Трябва ми, за да знам как да си харча парите, когато забогатея.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: d57dae8d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Не можеш да накараш някого нещо, ако той сам не иска да го направи. Просто спестявай твоите пари, а за сметки и храна нека всеки си дава неговата част. Просто някои хора не могат да пестят.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 838f00e4dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   17, най-вероятно за някоя чужда компания в IT сферата. Но авторът може би сам ще сподели.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: df0c37c48f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Авторе, женското мислене и психика не са като мъжките, и в частност -като твоите. Да, тя ще си купува обувки от мола, защото е млада и й е приятно да се нагласи, ще си купува хубави дрехи и ще дава пари за тях. Това е НОРМАЛНО! Не е нормално за всяка стотинка да се прави изчисление и да се стреми да се пестят. Та вие имате много големи доходи за България и не е нормално на тези хубави години, в които сте да се стискате и да ходите с опърпани и стари дрехи, за да пестите. А спестените пари да ги изяжда инфлацията. Като толкова си спестовен, поне влагай парите в злато или недвижими имото, вместо да събираш пари, които се обезценяват.
Иначе по въпроса за отношенията ви, бих казала, че ти не се държиш като мъж и кавалер. Защо тя ще ти плаща сметките в ресторант? Ти не може ли да я почерпиш, все пак спиш с нея? Ами утре като роди дете и излезе по майчинство и не получава пълната си заплата пак ли ще й държиш сметка? Та тя е родила твоето дете и, да, ти ще плащаш всички сметки. Защото си мъж и кавалер. Тя плаща по друг начин -със здравето си, например това, че ще имате дете. (не всички плащания са в пари. )
Изобщо спри да й пресмяташ парите (много е грозно) и се заеми като истински мъж да се опиташ ти да издържаш семейство. Ако тя реши да дава пари, ок.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 800ec0b0d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Авторе, щом като мислиш, че 1400лв. е сума с която може да живеете прилично за месеца направете така- и двамата си теглите от сметката на месец по 700лв. и си ги харчете общо без издребняване, а остатъка от двете заплати директно заминават на спестовен влог и не ги пипате изобщо.... забравяте ги за момента. Така в края на някакъв период от време ще имате значително количество събрани пари и може да инвестирате в нещо-жилище или друго. Има хора, когато имат пари едва ли не се чувстват длъжни да ги изхарчат до край и то за ненужни и неважни неща.... Просто нямат финансова дисциплина, а и колкото и пари да изкарват все нямат пари.
Заплатите ви са прилични и няма да е трудно без да мизерствате да си и заделяте за нещо по-съществено. Аз лично го намирам за разумно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: d3640a92a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   Ох ако приятелият ми беше някой като автора да ме притиска постоянно с някакви файлове и да трябва да му се отчитам за всеки лев едва ли не, е честно, щях да откача!!
Не мога да ви разбера мъжете-като не работим и харчим вашите пари-мрънкате, като работим и изкарваме наши-е сега пак мрънкате за какво сме ги харчели!! Е аман!! Разбирам да си делите разходи като наем, ток, вода и тн... Но чак пък за едни обувки да трябва да ти се обяснява момичето... Ами малко в повече ми идва!!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 31282230b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Авторе, прав си от своята гледна точка. Приятелка ти също е от нейната си. Просто вие двамата имате един голям проблем, а даже не го осъзнавате. Хората, които смятат да градят семейство, трябва да имат и общ поглед върху живота, включително финансовата му страна. Ти си спестовник, а тя обича да харчи. С това реално не може да се прави компромис. На теб ти трябва жена, която да гледа на парите, както ти гледаш. Същото се отнася и за нея. Препоръчвам раздяла, съжалявам. По-добре сега, отколкото като имате вече деца и тези незначителни проблеми, се превърнат в огромни разходи и дългове. Аз лично много обичам да харча за щяло и нещяло, такъв съм си просто. Имах едно гадже, Козирог, само това мога да кажа, дето броеше парите до стотинка, не беше лош човек, но просто жив калкулатор. Ми скъсахме, просто не се получи. Както аз не мога да съм със стисната жена, така и не смятам, че ти можеш да си с такава с широки пръсти.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6bd89e517b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Отношението на приятелката ти към парите е леко инфантилно и недалновидно, това е ясно. Твоето пък е в другата крайност, но ти казвам след дългогодишен брак, че нито нейното, нито твоето е правилно. Правите обща сметка, всички общи разходи се плащат от нея, ако ти се иска да пестиш - отделяй от тази сметка. Ама с твоя подход в момента до никъде няма да стигнеш, говоря ти го от опит. Жена ти ще се чувства следена за всяка стотинка, унизена заради отчетите, които трябва да ти дава и повярвай ми, любовта ти няма да има кой знае какво значение след известно време. Не ти го пожелавам, но се замисли кое ти е по-важно - дебела спестовна сметка (или там каквото ти душа иска - инвестиции и др. ) и липса на жена, с която да споделяш или общ доход/разход и не толкова цветущо финансово положение и щастлива половинка.
Ж 41, отдавна отказала да живее с калкулатор

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6bd89e517b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Отношението на приятелката ти към парите е леко инфантилно и недалновидно, това е ясно. Твоето пък е в другата крайност, но ти казвам след дългогодишен брак, че нито нейното, нито твоето е правилно. Правите обща сметка, всички общи разходи се плащат от нея, ако ти се иска да пестиш - отделяй от тази сметка. Ама с твоя подход в момента до никъде няма да стигнеш, говоря ти го от опит. Жена ти ще се чувства следена за всяка стотинка, унизена заради отчетите, които трябва да ти дава и повярвай ми, любовта ти няма да има кой знае какво значение след известно време. Не ти го пожелавам, но се замисли кое ти е по-важно - дебела спестовна сметка (или там каквото ти душа иска - инвестиции и др. ) и липса на жена, с която да споделяш или общ доход/разход и не толкова цветущо финансово положение и щастлива половинка.
Ж 41, отдавна отказала да живее с калкулатор

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6814b6e38b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   Добре, как да се напише коментар по темата след като изчетах всичко без да обидя някои? Толкова много глупости сте изписали... Как може да нямате никакви финансови познания? ! Това за листа не е негова измислица а доказан финансов метод. Хора са прекарали години за да измислят разпределението на полетата къде колко трябва да се отделя а Вие даже не сте чували за направата на такъв лист....

"инфлацията ще ти изяде спестяванията" О боже мои!!!! Казваш че живееш извън България и се притисняваш за инфлация? !? !? !? ! Да си чувал за онова магическо място наречено фондова борса? И не филмите нямат нищо общо!!! Във България на БФБ не се правят пари така че и да се притисняваш за инфлацията и да не го правиш е все тая понеже с малка сума пари с която не можеш да започнеш бизнес е безмисленно да започваш каквито и да е инвестиции!!! Така че ти нямаш избор в България... Събираш пари и започваш някои малък бизнес и това е... Понеже усещам че ще ми каже някои за търговия по интернет с акции, нека ви обесня че търговия с акции по интернет няма!!! Това е търговия с ДЗР!!!! А за търговия с акции на фондовата борса в америка например ти е почти безмисленно заради това че ако на БФБ акциите са ти по стотинки и левчета там полужението е съвсем различно и комисионите които плащаш на брокера, банката ще те разорят.


По темата мацката няма да можеш да я научиш да харчи разумно. Тя не е с теб за да спестява. Това е България. Тя се е хванала с богат мъж за да не и се налага да спестява. Жените си мислят че да ти родят дете е най-големият дар на света и за това трябва да ги гледаш тях и децата цял живот. Тея неща които ти пробваш сега съм ги пробвал вече. Нищо не стана. Започна да си заделя пари и моита както и твоята е направила. Уж забравила да каже, забравила да даде, заабравила това забравила онова. И да я смениш все тая е полужението. В България е така. Така са си възпитани. Виж самите коментари на жените. Бил си ненормален че слушаш финансисти от цял свят. Какво очакваш от това. Тези които ги пишат малумните коментари са майки, сестри и приятелки. Те оформят и следващото поколение да мисли като тях и по следващото ще мисли като тях.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: b6c4cb0bbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   И моят съпруг опита да направи нещо такова. То не бяха таблици, изчисления, отделни кутийки... какво ли не опита човека, но аз съм шматка.
Не си позволявам обувки за 200лв, защото живеем далеч по-скромно, но и аз забравях да воя сметките, а после пиша приблизително. Или планът е днес да похарча 10лв., защото няма просто къде да похарча повече и имам 50лв за работната седмица. Е, не ставаше. Все някъде отиваха повече и като засмятахме - изпокарвахме се.

Но си имам мъж мечта - спокоен, мъдър и ме търпи.

Сега е следното.
Живеем с неговата заплата (битови сметки, храна, автомобил)
Моята заплата директно отива в една касичка - оттам пари се вадят за почивка, дрехи, техника (нещо по-голямо)

Тайната е в това, че моята заплата се събира за... Няма значение какво точно. За нов хладилник, за диван, за ремонт на вилата. Решаваме какво искаме, примерно автомобил (сега за него събираме) и ой ми казва: Ще трябва да съберем 10000. И аз знам - парите се събират за... Това трупане, което е без причина за мен е странно, малко пенсионерско (да си събирам пари в долапа), но когато знам, че точно тези пари са за точно това нещо, което и двамата искаме. Тогава не пипам сама в касичката, а когато се наложи обсъждаме колко да извадим и следващите месеци на два-три пъти ги връщаме. Имаме си така нещо като кредитна институция вкъщи. Взимаме 300лв, следващите три месеца ги връщаме на равни вноски.

Когато си купим, каквото сме си наумили, си избираме нещо друго и така... системата при нас работи безотказно. Оттогава не сме се сдърпали за пари.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 8ce67227ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   Забравих в предишния коментар
Мъжът ми взима 800, а аз 1200лв.
Тоест живеем с 800лв. на месец, а останалите заделяме.
От миналия месец събираме за кола, така че по последни изчисления пролетта вече ще сме си я купили. После сме решили да пробваме и от неговата заплата да заделяме още някакви, за да събираме за къщичка.
Той е на 33, а аз на 28.

И нещо до всички коментирали мадами. Момичета, когато сте двама във връзка, няма вече "той пък ще ми държи сметка за едни обувки" - за това си има дума - кифла. Когато сте минали границата аз и той, ставате ние. Ние трябва да заделим за обувки, защото ти нямаш. Ние събираме, защото така сме решили. Ние харчим безтговорно, защото сме бохеми. "Той да си пести там, пък аз ще си купя тези токчета, щото са мно'о яки и няма право да ми държи сметка, щото аз сама си изкарвам парите" - е подобни мисли водят до заглавия от типа "Всичко беше прекрасно, защо ме остави"

Един човек във връзка нали трябва да се развива, да се променя, да израства. Помагате си един на друг и се учите, да, включително и на финансова грамотност.

Живяхме две години само на неговата заплата и аз учех тогава. Човек може даси направи сметка и на малкото, и на многото. Но никога няма стане ако се форсираме и се сърдим, че той видиш ли на мен ми държи сметка. Ако аз разсъждавах така, трябваше да унижа мъжа си и да му кажа: Всеки с неговите си пари. И да го следам как ме намразва, защото съм позволила да живее с по-малко.

Любовта не е само сладка еуфория, хубав секс и да се размотаваме насам-натам заедно, хванати за ръка, че да ни се радват хората. Съвсем други неща правят една връзка здрава и за всичко трябва взаимно усилие. Семейството е един екип. Я си представете фирма, в която екипът работи егоистично всеки за себе си - такива фирми не успяват. Затова има обща цел, общ метод, обучения и т.н.

Авторе, моля те, знам, че си обичаш момичето, н провери дали не е просто поредната кифла.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e59e15a4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   От автора,
Благодаря на всеки, който е отделил от времето си, за да ми даде гледната си точка. Както за подкрепата, така и за критиките. Ще се опитам да отговоря на всеки.
Номер 16 и 18, не искам да изкарам приятелката си в негативна светлина - всеки е прав за себе си. Просто сме различни и търсим начин да изгладим различията си. Разбира се, че не забелязах обувките. Тя ми се похвали и тогава стана дума за разходите.
Спомням си, че бях попаднал точно на този коментар на номер 16. Съжалявам, че са го изтрили, не видях нищо лошо в него. Понякога има доста нелогични неща - например попадам на интресна тема, в нея има 20 отговора, чакаща одобрение и после и темата, и отговорите изтрити. Но този въпрос по-добре да го разискваме в раздела "Други".
17 и 26 - аз съм програмист, а приятелката ми е логистик в голяма компания с два чужди езика.
Номер 19, ако прочетеш биографиите на някои от най-успелите хора - Рокфелер, Бил Гейтс и други, ще видиш, че те са заделяли за благотворителност още преди да станат богати. Човек трябва да даде поне малко на света. Животът на едно дете е по-важен от това да имам нови обувки точно този месец. Заделям 5-10% за това.
Номер 20, 23, 27 и 29, моделът "Тати носи, мама меси" не е за мен. Нито пък моделът "кавалер", който прави всичко възможно, за да задоволи всяка материална прищявка на жена си, а тя, ако реши да работи, това да са си нейни пари. Не осъждам този модел, не виждам нищо лошо в него, но не е за мен. Опитвал съм, привлича жени, с които не бях щастлив. Не са ми интересни. Харесвам умни, силни и независими жени. Искам жена равностоен партньор и точно затова съм с това момиче. Тя ми дава секс и любов, аз на нея също. Аз й давам приятелство и подкрепа, тя на мен също. Тези неща не се купуват с пари. А ако по обективни причини не може да допринася за бюджета, разбира се, че аз ще храня семейството. Иначе аз и да не й държа сметка за парите, банката ще го направи. С лихви по кредитните карти. Или детето ни след като порасне, понеже вместо да имаме пари да му осигурим образование и старт в живота, ще имаме... обувки. Не ходя опърпан и окъсан, парите ми след спестявне ми стигат за нови дрехи и качествен живот. Просто не нося Hugo Boss. А парите кой е казал, че ги яде инфлацията? Има много начини парите да се превърнат в инструмент, носещ пасивен доход. Няма да ги изреждам тук, пълно е с информация, поднесена от много по-компетентни от мен хора. Който се интересува, да прочете.
21 и 34, как успявате да не харчите повече, отколкото изкарвате? Нямате ли разчет на разходите? И как бихте процедирали, ако единяит изкарва значително повече?
24, не смятам, че съм богат. По-скоро средна класа. Нне знам дали го казваш с ирония и лека завист или наистина те вълнува. Но моля, планов отчет за последния месец:
1400 спестени, 600 наем и битови сметки, 1000 общо джобни за двамата - за храна, цигари, кафе, бира, консумативи за дома. 100 за карти за градски транспорт. 50 за гориво. 60 а телефони, 100 за едно ходене до моя роден град и едно до нейния (споделен превоз). 440 за забавления - кръчми, ресторанти, барове, уикенд в курорт. 120 за лекарства (имах здравословен проблем от доста време). 150 за фитнес (тя ползва треньор, аз не). 120 за фризьор, козметик, 260 за дрехи. Както виждаш, не се лишаваме от нищо. Има от къде да режем при нужда.
25, 28, проблемът е точно, че тя няма спестовни навици. Не знам как ще се сработим в това отношение, колкото и да изкарваме.
30, 33 и 34/35 - раздялата за пари не е вариант. И да е кифла, си е моята кифла. А не може при всеки проблем да се разделят хората, нали затова сме заедно, да се справяме заедно с трудностите. Ще измислим нещо. Не всички жени са еднакви, има хора и хора. А за инвестициите - има посредници, чрез които може да се инвестира и в пазари в САЩ и по света - Елана, Бенчмарк, но си струва да се влезе с поне 10 000 евро.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e59e15a4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   От автора,
Благодаря на всеки, който е отделил от времето си, за да ми даде гледната си точка. Както за подкрепата, така и за критиките. Ще се опитам да отговоря на всеки.
Номер 16 и 18, не искам да изкарам приятелката си в негативна светлина - всеки е прав за себе си. Просто сме различни и търсим начин да изгладим различията си. Разбира се, че не забелязах обувките. Тя ми се похвали и тогава стана дума за разходите.
Спомням си, че бях попаднал точно на този коментар на номер 16. Съжалявам, че са го изтрили, не видях нищо лошо в него. Понякога има доста нелогични неща - например попадам на интресна тема, в нея има 20 отговора, чакаща одобрение и после и темата, и отговорите изтрити. Но този въпрос по-добре да го разискваме в раздела "Други".
17 и 26 - аз съм програмист, а приятелката ми е логистик в голяма компания с два чужди езика.
Номер 19, ако прочетеш биографиите на някои от най-успелите хора - Рокфелер, Бил Гейтс и други, ще видиш, че те са заделяли за благотворителност още преди да станат богати. Човек трябва да даде поне малко на света. Животът на едно дете е по-важен от това да имам нови обувки точно този месец. Заделям 5-10% за това.
Номер 20, 23, 27 и 29, моделът "Тати носи, мама меси" не е за мен. Нито пък моделът "кавалер", който прави всичко възможно, за да задоволи всяка материална прищявка на жена си, а тя, ако реши да работи, това да са си нейни пари. Не осъждам този модел, не виждам нищо лошо в него, но не е за мен. Опитвал съм, привлича жени, с които не бях щастлив. Не са ми интересни. Харесвам умни, силни и независими жени. Искам жена равностоен партньор и точно затова съм с това момиче. Тя ми дава секс и любов, аз на нея също. Аз й давам приятелство и подкрепа, тя на мен също. Тези неща не се купуват с пари. А ако по обективни причини не може да допринася за бюджета, разбира се, че аз ще храня семейството. Иначе аз и да не й държа сметка за парите, банката ще го направи. С лихви по кредитните карти. Или детето ни след като порасне, понеже вместо да имаме пари да му осигурим образование и старт в живота, ще имаме... обувки. Не ходя опърпан и окъсан, парите ми след спестявне ми стигат за нови дрехи и качествен живот. Просто не нося Hugo Boss. А парите кой е казал, че ги яде инфлацията? Има много начини парите да се превърнат в инструмент, носещ пасивен доход. Няма да ги изреждам тук, пълно е с информация, поднесена от много по-компетентни от мен хора. Който се интересува, да прочете.
21 и 34, как успявате да не харчите повече, отколкото изкарвате? Нямате ли разчет на разходите? И как бихте процедирали, ако единяит изкарва значително повече?
24, не смятам, че съм богат. По-скоро средна класа. Нне знам дали го казваш с ирония и лека завист или наистина те вълнува. Но моля, планов отчет за последния месец:
1400 спестени, 600 наем и битови сметки, 1000 общо джобни за двамата - за храна, цигари, кафе, бира, консумативи за дома. 100 за карти за градски транспорт. 50 за гориво. 60 а телефони, 100 за едно ходене до моя роден град и едно до нейния (споделен превоз). 440 за забавления - кръчми, ресторанти, барове, уикенд в курорт. 120 за лекарства (имах здравословен проблем от доста време). 150 за фитнес (тя ползва треньор, аз не). 120 за фризьор, козметик, 260 за дрехи. Както виждаш, не се лишаваме от нищо. Има от къде да режем при нужда.
25, 28, проблемът е точно, че тя няма спестовни навици. Не знам как ще се сработим в това отношение, колкото и да изкарваме.
30, 33 и 34/35 - раздялата за пари не е вариант. И да е кифла, си е моята кифла. А не може при всеки проблем да се разделят хората, нали затова сме заедно, да се справяме заедно с трудностите. Ще измислим нещо. Не всички жени са еднакви, има хора и хора. А за инвестициите - има посредници, чрез които може да се инвестира и в пазари в САЩ и по света - Елана, Бенчмарк, но си струва да се влезе с поне 10 000 евро.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e59e15a4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Пак съм автора, искам да ви разкажа и развитието на историята. Онзи ден с приятелката ми седнахме да проведем отново сериозен разговор по темата. Обясних й колко е важно разумното управление на парите за мен. Поговорихме за баща ми - морски капитан с много висок доход и без пукната стотинка, без жилище, затънал в дългове. И за чичо ми, който получи инсулт на 43, с две малки деца, които сега мизерстват, на инвалидната му пенсия и заплатата на жена му (чистачка). За моите студентски години, когато и аз теглех кредити, за да харча за глупости. Поговорихме и за банките, емоционалното показно потребление. Мисля, че ме разбра. От своя страна тя ми обясни колко я товари това да трябва да мисли за всеки лев, да го записва, да се обяняваме. И тя си е права. И двамата потвърдихме, че сме сигурни в чувствата си и ще търсим решение.
Решихме следното - без значение кой колко изкарва, доходът е общ. Обаче всеки ще управлява половината от него. В началото на месеца делим по равно, после всеки си преценя какво и как да пести или харчи. Общите разходи ги делим или се редуваме, без да цепим стотинката. Така нито аз ще й се дразня, нито тя на мен. За сериозни решения - покушка на техника, скъпа екскурзия, нова квартира или жилище - ще го правим, само ако и двамата сме съгласни. Обеща да се опита да поработи поне малко да е по-пестелива. Поставихме й задача в определен срок да си закрие кредитните карти. Пак е добро начало, вярвам, че ще се справим. По-нататък ако ни се приближат възгледите, може пак да мислим за общ бюджет, но и това сега е вариант.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 1da0b27c8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   27, как точно плаща със здравето си, като роди дете - да не би след раждането да се разболее?

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 93141f6cff
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   39 роди едно дете и ще разбереш

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 48d7de228f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Защо ще закривате кредитните карти, ами ако потрябват спешно пари за лечение или не дай Боже операция!? Всеки човек с такива доходи като вашите е добре да има кредитна карта, дори да не я ползва много, таксите не са толкова високи.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 5dd03c8a8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   40, и две мога да родя, но да изнудваш мъж или да манипулираш, да те издържа, само защото си родила е доста нагло. Има жени, които минават през много опити инвитро и нито една не е казала, че плаща със здравето си, а ти си родила 1 /като циганките- без проблем/ и си решила, че за тази велика жертва - раждането някой е длъжен да ти осигури издръжка доживот или "ще ти плаща всички сметки''. Защо? Какво ще ти стане да платиш половината сметки? Може би те мързи да работиш и си търсиш спонсор? От такива мъжете на днешно време бягат с 200, ако се усетят, разбира се!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 81687f5137
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   Допитвате се до аудитория с преобладаващ нисък стандарт. Щом имате пари харчите, щом намалеят доходите ви, ще харчите по-малко. Щом се увеличат, ще харчите повече. Математиката ти е изяла главата. А твоята приятелка просто има висок стандарт. Спестявайте за жилище, този мотив ще удържи твоята половинка. Вие отдавна сте си купили такова с парфюми, обувки, дрехи и наеми. И вашето дете ще има нужди и ще е с висик стандарт на живот. Но наистина спестявайте умерено.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker