Как да накарам сестра си да постъпи в дом за психично болни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как да накарам сестра си да постъпи в дом за психично болни
преди: 7 години, 5 месеца, прочетена 2815 пъти
Здравейте! Пиша ви, защото вече не знам към кого да се обърна за помощ. Надявам се администраторите да ми одобрят историята, защото спешно се нуждая от съвет.
Сестра ми е на 40г., разболя се от параноидна шезофрения, когато беше в пубертета. В началото на болестта беше по-добре, пиеше си лекарствата постоянно, но с течение на годините състоянието и взе да се влошава. Често започна да изпада в кризи, да причинява психически и физически тормоз на майка ми, понеже живеят заедно. Не малко пъти се е налагало намесата на полиция и бърза помощ. Настанявали сме я принудително с помощ на полицията в психиатрична клиника, но там може да остане максимум 20дни, след което адът се повтаря. Опитвали сме настаняването от по-голям период - 3 месеца в друг град, но полза няма. Единственото спасение за което се сещам е да я настаня в дом за психично болни, но тя категорично ми отказа. Дори ме заплаши, че ако се опитам да я настаня, ще запали къщата им.
Понеже тя е под пълно запрещение, подадох молба, както е по закон, събрах документите, които са нуждни за настаняването и в момента има решение за издаване на заповед за настаняването й. Според мен това е най-доброто решение и за нея и за майка ми, тъй като майка ми живее в постояннен тормоз от нейна страна. И тук идва най-големия проблем - Как да я настаня в дома, при положение, че тя категорично отказва. А закона казва, че там се влиза само доброволно от пациента. Питам се аз, как пациент с такова тежко психично заболяване може сам да прецени, че е добре за него да бъде настанен, за да се иска неговото мнение.
Искам да попитам, как да подходя и какво да направя за да я накарам да постъпи в дома. Ако някой от вас има подобен случай, нека сподели. Ще бъда много благодарна, ако някой успее да ми помогне.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 5 месеца
hash: 2063680ba7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   След като знаеш закона не виждам какъв съвет търсиш тук? Пациентите с параноична шизофрения се причисляват към амбулаторно лекуване. След като майка ти живее с нея защо тя не е настоявала сестра ти да не спира лекарствата си? Когато такива хора пият редовно лекарствата си не са опасни и нямат кризи.
Единственото решение според теб е да се отървете от нея и да я дадете държавата да се грижи, но болестта й както ви казва закона не е за постоянно запрещение, а най-много 3 месеца, от там тя ако има кой да й настоява да си пие лекарствата си се държи нормално.
Ти като човек с близка родствена връзка най-малко трябва да бягаш от тази болест като дявол от тамян, та ти носиш тази болест в себе си, дано си наясно но 10% от роднините на такива хора също се разболяват или имат такива деца, ако се случи на теб ти така ли искаш да се отнесат с теб или с твое дете?
Постъпи както би искала да постъпят с теб ако си на нейно място!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 28f133ec42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   В много лошо и тежко положение сте, разбирам те напълно. За съжаление не е учудващо, че луд чоек не желае да признае, че е луд. Разбира се, че сестра ти няма да отиде в дом по свое желание.
Абсурдът е, че изискват нейното съгласие. Това обаче е така, за да може никой да не се ангажира с нея и да си остане на вашите грижи. Това е целта на всички правила и разпоредби.
Съчувствам ти безкрайно, но мисля че няма какво да направите, освен да я търпите.
Редно е да я затворят защото вреди и на вас и на себе си, но за да я "отглежда" някой - дали вие дали държавата, винаги опира до парите.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 11708df341
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   " Дори ме заплаши, че ако се опитам да я настаня, ще запали къщата им. " - Сестра ти не е толкова невменяема, колкото ти я представяш. Щом реагира на злините, които искаш да й създадеш, значи ще отреагира и към добрина, ако усети такава. Вместо да я оплюваш по форуми, покажи й, че я обичаш, дай й топлина, благата дума ще я успокои, не принудата. Като си толкова загрижена за майка си, вземи я при себе си и се грижи за нея. Усеща се нотка на злоба, някакви комерсиални цели прозират. Добрината е най доброто лекарство!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: d7e12a5f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Баба ми преди време затвори принудително вуйчо след като той и налетя на бой и за малко не я метна от 7 етаж. Беше голяма разправия ходи в полицията в съда. Пробвай да докажеш по някакъв начин, че е опасна за майка ти за другите и най- вече за себе си и да я вкараш на принудително лечение. Друг начин НЯМА!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 40fed83f72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Случайно да имате общо жилище и чакате наследствени имоти?
Не, че имам нещо предвид, порсто питам от любопитство.

 
  ...


...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: ed3b5f6746
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Как ще я вкарваш там??? Ще я оставиш сама ? Тя какво е виновна че е болна? Ако ти беше на нейно място!!!
Аз също съм шизофреничка макар че доста по-млада от нея и би ми било също много неприятно да отида в такъв дом....

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 528ec1defc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ужасна ситуаация! Не знам как да я настаниш, ако тя не иска. Не може да бъде принуден човек да се лекува, ако не иска. Жората, които са добре с главата като видят, че нещо не е наред по тях обикновено имат желание да се лекуват. Тя обаче не е в ред с главата. Освен ако не направи нещо, което застрашава живота на околните и то очевидно да го застрашава, не може принудително да бъде лекувана. Това е човешко право и принцип. За жалост попадате в най-лошата точка на този принцип. Работата е там, че даже и да я настаниш ще я пуснат, ако е стабилна и все някъде трябва да отиде да живее. Общо взето омагьосан кръг!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 5457638b43
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Горкото момиче, никой не иска да бъде настанен в психиятричен дом. Но при това положение не виждам, друг избор, дано там, където я настаните, получи добро лечение, отношение и й пожелавам да се оправи, дано, никой не заслужава това!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 694c8fdeaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   имаш ненормална сестра за Раднево е там има психиатри щше й помогнат Тя има ли деца майка ли е 145

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: d12d39352e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Настани майка си при теб. После се допитай до адвокат, за да разбереш какви са ти възможностите. Би трябвало ако е психично невменяема да можеш да я вкараш в психиатричното. Ще питам един познат за информация и ако нуча нещо повече ще пиша отново.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 8c19edf854
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Боже, това е като историята на моя живот. Сестрата на майка ми, т. е. моята леля беше с параноидна шизофрения, също под запрещение и т. н., тя болестта е ясна. Не искам да ви отчайвам, но трудно ще я настаните в дом. Аз не успях. Къде ли не ходих, какви ли документи не попълних, но домовете са много малко и местата заети. Чака се с години 10-15 и повече, а той болния ще умре 2 пъти до тогава. Домовете освен това не признават такива съдебни решения, ние също имахме, те не са длъжни да го изпълняват, има си списъци и всеки си чака редът. И така и ние бутахме 10 години, съдилища, полиции, панаири, докато леля ми почина и така. Освен това искам да ви кажа, че има решение на ЕС за затваряне на всички домове за психично-болни до 2020 г. защото някакви тъпанари успели да прокарат идеята, че психично-болнтие се възстановявали по-добре в обществена среда и сред обществото. Така, че дори и при чудото да я вкарате нищо чудно да си я вземете след година... всики домове 2020 хлопват кепенците. Няма как да обясниш на тъпанарите в ЕС, че параноидните шизофреници са и обществено опасни, когато имат изблици на агресия! Моята леля беше 40 кг. но по време на кризи както беше 60 годишна можеше да бяга по улиците като спринтьор, а успешно се бореше с двама полицаи даже, откъртвала е врата от пантите и можеше да премести гардероб като едното нищо по време на криза...

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 0be20bb163
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Опитайте се да я примамите с нещо там - нещо, на което тя държи.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 63bbffa519
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Пие ли някакви лекарства в момента и какви? Кога за последно е посещавала психиатър? Мислили ли сте за депо инжекции, лепонекс и електроконвулсивна терапия?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker