Манията по турските сериали - носталгия по старото време? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Манията по турските сериали - носталгия по старото време?
преди: 13 години, 4 месеца, прочетена 5220 пъти
Разказах на мой приятел - образован турчин от Инстамбул, че в България хората са се побъркали по турските сериали и той не можеше да ми повярва.

Да, „Листопад„ например е книга, която минава за класика и се учи в училище, той познавал и лели, които гледат тези сериали, но те изобщо не са нещо, от което се интересуват младите и хората в големите градова, образованите и интелектуалните.

Е, в България манията е явно посъвместна, защото в най-гледаемото време не върви Анатомията на Грей, а някой турски сериал.
Майка ми много им се чуди, и тя гледа, защото просто няма какво друго да се гледа. Странно и е, че винаги любовниците умират трагично. Защо се пита тя?

Ами направете един литературен анализ - тези сериали са продукт на турската култура и начин на живот, характерни и у нас преди и след Освобождението. Разбира се, че жената, дръзнала да изневери бива осъдена на смърт, модерната жена, която се опълчва на семейството е обречена.

Повечето гледат, но не осъзнават, че турските сериали не само разказват някаква любовна история, а и възпитават определена култура, ценности и начин на живот.

В слуая - Ориенталски ценности - мъжът е глава на семейството, няколко поколения живеят накуп, снахата е млада и красива, но се е оженила за пари, тя не работи, разбира се, а мисли за чужди мъже...намира си любовник и завършва трагично...
Според мен българите гледат от носталгия по вече умиращия у нас модел на семейство тип Османска империя. Старите най-после намират потвърждение, че са прави и младите трябва повече да слушат. Младите пък копнеят към уютното гнезденце, в което те нямат отговорности, раждат деца и всичко е готово.

Според мен тази тенденция е вредна, защото тъкмо младите хора почнаха да живеят европейски, научиха се да разчитат на себе си и да си изплащат жилищата и да си гледат децата, българката работи традиционно и изобщо не бива и не трябва да се връща в Османската империя.

Вие как мислите и защо гледате турски сериали?
Мари

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 4 месеца
hash: f9c42c4bc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сериали се гледат навсякъде по света и имат немалка публика, особено сред домакините, безработните или необразованите. Действието обикновено се развива сред един и същ тесен кръг от хора, в една стая /студио/, действията са бавни, с много ретроспекции, сюжетите са елементарни и на много ниско битово ниво - и точно в това е уловката. Зрителят се чувства на същата сцена, с течение на времето се пристрастява към стотиците еднообразни диалози и се чувства ощетен, ако изпусне дори една серия, макар че може да изпусне и 100, без да забележи. Относно естетическата стойност и ценностите, които възпитават подобни сапунки няма да се разпростирам, но турските се появиха в момента, когато се заобсъжда приемането на Турция в ЕС. Друго е по-учудващото - по същото време например по ТВ7, Диема 2, БТВ синема и други канали се излъчва класика с Джеръми Айрънс, Джулия Робъртс, Мел Гибсън, Робърт де Ниро, Ал Пачино, Дъстин Хофман, Мат Деймън, Хю Грант и много други - артисти, които не участват в случайни продукции и дори само имената им са залог за филми с отлични качества, но минавайки покрай отворените прозорци на жилищата се чуват познати ориенталски интродукции. Впрочем, съмнявам се, че любителите на махленски сценарии биха гледали изобщо нещо по-различно от тях - те са част от ежедневието наравно с чалгата и реално отразяват културното равнище, което пък е пряко отражение на битовото. Поразително е, колко много хора следят няколко сериала едновременно и на всичкото отгоре ги различават и коментират с часове. На един пазар трябва да има стоки за всички, но в случая е лоша тенденцията на стремеж към стоките с ниско качество.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: e04cbe2a41
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Трябва да ти кажа това - турците правят опити да осъществят планът Баязид 1. Това говори ли ти нещо? Вероятно много малко българи знаят за този план, защото той бил тайна. Доколкото знам този техен план е започнат от 90-те години и може би ще правят опити за осъществяването му в скоро време. Всичко започнало, когато американците решили да създадат новата държава Кюргистан в Азия и взели територии от Турция. Турците в мирно време ще искат да завземат части от Югоизточна България. Ще направят всичко по силите си за това - дори и турските сериали, турските новини по БНТ са като начало!!! Мислете ме за луда, но това е истина

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: df8f2c16c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   О, напълно споделям мнението ти. Мен ме тревожи фактът, че родителите ми, които минават и претендират за "модерни" хора, всяка вечер неотлъчно са пред телевизора и трескаво обсъждат поредната турска драма. Това, което ме притеснява, е, че те искрено се възхищават на уредбата на семействата, която се демонстрира в сериалите, а именно - 20 човека живеят накуп, всички се прекланят пред волята на възрастния баща, който не търпи противоречия никога, всеки подслушва всеки и се меси в работите на другите, всичко се обсъжда и се знае....Това не ми харесва грам. Според мен не здравословно да се насаждат тези ценности, защото препращат към Османското т.нар. "присъствие", от което очевидно и до днес не можем да се отърсим, почти 140г. по-късно. И докато на запад все повече се осъждат тираничните прояви по време на Османската империя, ние баламите сме в най-топли приятелски отношения с Турция и едва ли не отричаме онези 500г прекарани в робство.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 758b4f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен я обърнахме на политика, а не това беше целта ми.
1. Филмите започнаха да ги купуват в Кан на килограм нашите каналджии, защото са страхотно евтини, а латино-американските омръзнаха. Манията и високите рейтинги не ги направоха те, а българите, народът.
2. Сапунките не са правени за българския пазар. Е, вече има и такива. Но по принцип не са - те са си за домашна консумация и за консумация в арабския свят. Ама хората искат модерен начин на живот - не стари модели и там нямат голям рейтинг. Ние имаме достъп до модерен начин на живот, но го отричаме
3. За мен турските сапунки са опасни, не като проводник на турска национална политика, защото не са!!! А като проводник на Османска култура, ценности и начин на живот, да това са!
Не че няма и е нямало сапунки, но дори латиноамериканските прокламираха поне западни ценности, имаха хубав край и отричаха в крайна сметка стари модели - богат се жени за беден, любовтта побеждава въпреки социални различия. Освен това се въплащаваха и християнски ценности.
В турските сериали влюбените биват наказвани, ако любовта не отговаря на нормите. При сапунката, която върви от 20 часа някъде по Нова, жената ще се самоубие, нали е пожелала чужд мъж! Разбира се, младият мъж няма да пострада, жената е виновна, той ще се ожени за примерно и добро скромно момиче.
В „Листопад„ модерната жена е натоварена само с негативни качества. Тази Перхонде е обче ОБИЧАНА В ТУРЦИЯ, защото младите жени искат да са като нея - да имат успели мъже, да се налагат, да карат собствена кола, да не се съобрезяват със свекър и свекърва. В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ, Перхонде е обида за „лоша снаха„ и съпруга.
Това ме притеснява, тъкмо сме на път да заживеем нормално и европейски, и се появяват носители на култура, които го осъждат.
Авторката

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 925823b4b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Бреее, останаха ли хора, които продължават да гледат телевизия? У нас се включва cartoon за децата и ако има някой филм класика от мечопуховските.
Но като феномен гледането на сериали е добре известно. Създава уютен континиум, в който се чувстваме в позната обстановка и от там сигурни, така се покрива второто стъпало от пирамидата на потребностите. Сериалите са един от основните механизми за туширане на недоволството на масите. Определена доза сладникаво-горчива романтика / блудкава комедия, в определен час. В никакъв случай нещо ангащиращо
От друга страна, колко от телезрителите според теб имат капацитета да изтърпят и разберат 1984 (например)? За простите хора трябват прости продукции, за изтънчените - изтънчени, за философите - философски и т.н. Естествено мнозинството не са философи, още по-малко изтънчени. Сещаш се какви са, нали? Това в никакъв случай не ти дава право да ги съдиш, камо ли превъзпитаваш. Ако всички бяха само уникални, кой ще произвежда благата? Философът?

Дядо Торбалан

 
  ...


...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 758b4f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Дядо Турбалан, прав си и не си прав. Аз не съдя хората, които гледат тези сериали - даже самата аз гледах 2 седмици, за да мога да ги разбера и стигнах до изводите горе.
За съжаление обаче,хората, които ги гледат, почти 100% жени, не осъзнават, че биват възпитавани в остарели ценности. Познавам и доста висшистки, които ги гледат, включително майка ми - след като й направих анализ, тя не гледа така сляпо или изобщо не гледа
Авторката

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 7c90894160
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не разбирам как може да се харесва нещо, което като идея е толкова архаично и закостеняло. Аз самата имам непоносима алергия към този тип сериали, може би защото не споделям нито един от пропагандираните в тях критерии в реалния си живот. Но разни хора - разни идеали. Моите колежки са луди фенки на този тип сериали, преразказват си ги и ги коментират във фас-почивките за мой ужас. Освен това ми се присмиват, ако аз споделя за някой интересен научно-популярен филм по Нешънъл Джиографик или Дискавъри, който съм гледала - не съм била достатъчно женствена щом харесвам такива филми. Пфу...

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 925823b4b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   hash 758b4f746b: За съжаление обаче,хората, които ги гледат, почти 100% жени, не осъзнават, че биват възпитавани в остарели ценности.

ДТ: Телевизията няма за задължение да възпитава. Тя е комерсиална медия, с едничката цел да печели пари, в рамките на законното. Ето и по каква причина се излъчват тези сериали - минимална цена, голяма аудитория. Не търси някаква конспирация.
Възрастните, отговорни за себе си индивиди, които се оставят да бъдат възпитавани от телевизията си го заслужават.

hash 758b4f746b: Познавам и доста висшистки, които ги гледат

ДТ: Образованието не е индикация за интелигентност.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 13 години, 3 месеца
hash: 22ad5a8276
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   дядо турбалане, телевизията възпитава - а обществената такава (БНТ) както и радиата имат И ЗАДАЧА ДА ВЪЗПИТАВАТ И ОБРАЗОВАТ, затова получават и пари от държавата!!!
определено чалгата и тези сериали са проводник на Ориенталското и откъсват цели поколения от европейската действителност , където образованието е най-важното, не как изглеждаш и какви ланци носиш и с кой батко спиш

 
  ... горе^
преди: 13 години, 3 месеца
hash: c199611093
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мога да приема твърдението, че целта държавната телевизия е да "възпитава и да образова", само ако тези думи се разбират като евфемизъм за "пропагандира актуалната към момента държавна политика" Е, това се прави повече в новините и в разни политически предавания. За другите - по системата на Дядо Торбалан:) Все пак и пари трябват. Никой не те "възпитава и образова" безплатно. Всеки цели нещо с това. Затова, човек трябва да се "образова и възпитава" или сам, или много критично :)

Борония

 
  ...

...
преди: 13 години, 3 месеца
hash: 925823b4b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Да не говорим, че по БНТ турски сериали не се излъчват (поне според бай Гуугъл, не гледам ТВ, нямам собствен опит).

Номер 9: обществената такава (БНТ) както и радиата имат И ЗАДАЧА ДА ВЪЗПИТАВАТ

ДТ: Борония ти е подсказала думата. Не е "ВЪЗПИТАВАТ ", а пропагандират.
Чалга има навсякъде. В щатите това е кънтри музиката, толкова популярна и в скандинавските страни.Причината е, че простотията ходи навсякъде, не е български патент. И там има ланци и поспаливи батковци, ама ти си гледала много "Дързост и красота" и си мислиш, че в Рио де Жанейро живеят милион и половина мулати и всички ходят с бели панталони. Знаеш ли какъв е зор в запдна Европа да вкарат децата в училище? Повечето едва додрапват до техникум.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 74c81be219
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Сьвет. Турските сериало са опасни

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker