Какво да сторя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Какво да сторя?
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 1565 пъти
Здравейте!
Историята, която ще напиша, не се отнася пряко за мен, но за жалост съм засегната от обстоятелствата и следствията свързани с нея.
Отнася се за членове от семейството ми... а от това произтича и огорчението ми.
Става дума за дядо ми. Той е на 84 години, бивш лекар, с 4 деца, който не си е знаел мястото и позицията, и през т. н. Комунизъм бива изгонен от работа, преследван от закона и за малко вкаран в Белене. Донякъде разбирам идеологията му, но не мога да разбера как е могъл да си го позволи поради следното. Резултатът от всичко това са 4 подигравани деца, отритнати от всички и съпруга, която също почти не остава на улицата.
Баба ми го напуска и се връща в града заедно с майка ми и останалите трима. Трудно детство за нея и крайна бедност.
А сегашният 84-годишен мъж от този момент нататък не се захваща с нищо и не се интересува от тях по никакъв начин.
Наскоро обаче майка ми започна да го търси... Не мога да кажа какви са истинските и усещания и чувства, по-скоро мисля, че изпитва някакви сантименталности.
А той, ами той се възползва от това и я разиграва по всички възможни начини. И не само нея...
Звъни по никое време, за да изиска от зет си да го вземе от селото, което е на около 50км и да го доведе при баба ми. Това добре, стои 3-4 дни и после пак звъни, за да го върнем... защото трябва да си нагледа къщата... Тази къща е по-скоро пещера, отколкото дом... порутена от наводнения, земетресения и никаква поддръжка.
Освен всичко това, той тормози баба ми. Прибира се както е бил в плевнята и така ляга - без да се събуе, съблече...
Обижда я, че е глупава, неспособна.
Напикава се и стои така.... може да откара с дни. Не знам дали може да си представите за каква смрад става дума.
Неадекватностите не свършват дотук. Той няма никакви доходи или пенсия. Преди да го уволняват се е подигравал на баба ми, че работи за пенсия... А сега дори не могат да му дадат и минималната. Съответно всички сметки ги покрива тя.
Той спи в хола на климатик, работещ 24/7, опикан и завит с тънко одеяло... а баба ми е принудена да спи в студената спалня.
Пиша ви всичко това, защото днес платих 153лв ток от нейната пенсия в размер на 220лв. Майка ми не прави нищо, нито му говори да го вразуми. Той не желае да си интегрира, дори ме обяви за ненормална, след като го помолих да се изкъпе и преоблече. Баба ми е много зле... чувства се предадена от дъщеря си, изтормозена от дядо ми... Искам да и помогна, но не знам как. Този човек просто не е нормален.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: 4e096dc06c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Лошо, възрaстен човек е и вероятно вече и не го "слушa" глaвaтa. Нямa ли прaво нa социaлнa пенсия с която евентуaлно дa постъпи в стaрчески дом?
Aко беше мaлко по- млaд и поне с пенсия някaквa дa го остaвите нa прозволa, но тaкa...

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 36cf2e7f14
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дядо ти е много възрастен и вероятно има склероза и старчески изменения. На тази възраст има нужда от помощ, не може сам да се справи. Не разбрах как така нищо не е работил през целия си живот, от какво е живял до сега? Освен това му се полага социална пенсия по старост, макар, че с нея едва ли може да преживее. Не разбрах това, как баба ти го е напуснала когато е влязъл в затвора. Вероятно, освен че го е обвинявала, и много се е страхувала. А защо той не ги е потърсил след затвора? Може да е бил принуден! Въобще какво се е случило с тях, си знаят само те. Защо след толкова години баба ти го е приела? Може би се чувства виновна за нещо? Разбирам колко те дразни и отвращава, но това е проблем при повечето възрастни хора.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 76de4dcc72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката
Не разбрах как така нищо не е работил през целия си живот, от какво е живял до сега?
Не е работил нищо официално - лекувал е нелегално в селото и са му давали по някой лев на преглед. Така се е издължал, но съответно само себе си, без да го е еня за 4-те му деца по никакъв начин. Не му стига стаж за никаква пенсия... дори и социална. Майка ми ходи и обикаля да събира архив... но се оказа, че в селото са изгорили всички книжа.
А защо той не ги е потърсил след затвора?
Не ги е потърсил, защото е по-лесно. Не му се налага да ги издържа и т. н.
Защо след толкова години баба ти го е приела? Може би се чувства виновна за нещо?
Не се чувства виновна, просто апартаментът, в който живеят, е наполвина негов... купен преди случката.
Баба ми го напуска не само заради обвиненията.. Това е било последният пирон.. той като цяло не е бил много нормален и преди това. Той е 14 години по-голям. Очевидно нещо не ми у било наред, за да стои до 40 години без семейство. Не им е давал да се къпят с месеци, тайно са се къпали... и куп други неща.
Мистерия остава за мен защо не се е развела, но няма да получа отговор на този въпрос.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 377f0a479d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Право на социална пенсия за старост имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството (2-членно семейство в случая - баба ти и дядо ти) към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца (това във вашия случай е точно така). Т. е. няма изискване за трудов стаж. Провери в НОИ какви документи да подадете. Второто, за което се сещам - ако жилището е голямо - да замените жилището с 2 боксониери - една за дядо ти и една за баба ти. Поне да не тормози баба ти.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 7c85b9e8c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   №4 Не говори глупости, цитирала си закона и не го осъзнаваш!
Какво е годишен минимален доход? Това е 65лв месечно на човек "Гарантирания минимален доход (ГМД) към момента е – 65лв. " на член от семейство, бабата и дядото имат брак и нейната пенсия е по голяма от 130лв, следователно дядото няма право на соц пенсия по старост. Тези възрастни хора по принцип имат право на соц помощ за отопление и право на помощ хранителни продукти от червен кръст, най-вероятно бабата ползва тези права, но право на друга помощ нямат по закон. Но май пък и на тези помощи нямат права защото са собственици на апартамент и къща на село сигурно и нивички имат щом дядото има плевник и идва мръсен от плевника, сега не ми се рови в закона за социалните да видя.
До авторката, не мисля че ти е работа да се бъркаш след като не можеш да помогнеш финансово. Не трябва да обвиняваш майка си за това че баба ти приема мъжа си в общия им апартамент, та половината апартамент е негов и той е с правото си да спи там, това че баба ти решила да го сложи в стаята с климатика и не му го изключва не е негов проблем. Няма причина и баба ти да обвинява майка ти, тя просто си намира причина да търпи съпруга си, едва ли не тя търпи дядо ви заради майка ти, което обаче не е така. отношенията между съпруг и съпруга са единствено и само тяхна работа и решението как да постъпват помежду си си е тяхно.
Колкото до зет му той е длъжен да уважава родителите на жена си и няма нищо лошо в това да направи нещо за тъст си особено когато тъст му е на такава преклонна възраст. какво са 50км в днешните мобилни времена? Как би се почувствала ти ако дъщеря ти се сърди че мъжът ти е закарал баща ти по негова молба някъде?
За човек на 84 е напълно нормално да се напикава понякога за това също не можете да го обвинявате. Можете само да се радвате че не е на легло и не му сменяш лично памперса пет пъти дневно.
А като се опитам да пресметна ако дядо ти се е оженил на 40 то майката на авторката е най много на 43 в момента /ако е най голямата дъщеря/, следователно авторката ни няма 20 год и не знае нищо за живота все още. Лъжат я и тя повтаря лъжите им на нас без да помисли възможно ли е да е така. Например няма логика жена която сама отгледала децата си да има такъв проблем " Не им е давал да се къпят с месеци, тайно са се къпали... и куп други неща. " в същото време "Не ги е потърсил след затвора" ако той не е ходил при тях как е виждал кога се къпят? Няма логика жена която "почти не остава на улицата" след раздяла да е собственик на 1/2апартамент в града и 1/2 къща на село купени преди затвора ".. купен преди случката". Тя просто е отишла с децата да живее в жилището им в града или заради по добро образование на децата или защото тя е работила в града, неговата работа е била на село затова той е седял там в повечето време, ходил е често при жена си и децата си щом имат спомени че не им давал да правят "неща". Напълно нормална картина от живота.
Обаче за нашата авторка нещата са мистерия, мистерия е защо бабата не се развела, мистерия е защо го приема в дома си, мистерия е защо го търпи въпреки че уж е живяла цял живот сама с децата, мистерия е как хора живели в мизерия са си купили апартамент в града на онези години. Най голямата мистерия за мен е защо баба с 220лв пенсия отоплява дома си с климатик, аз поне не мога да измисля по скъпо отопление от това на ток. мистерия е също като знае че пенсията й е 220лв защо климатикът е включен 24/7 и то не за да отоплява самата нея. Мистериите ще се разкрият пред авторката ни когато тя осъзнае кое защо и как е ставало в живота на тези хора и кой какво я послъгва за да излезе чист от случките в живота. Животът на хората едно време не е като живота на хората сега и е било напълно нормално мъжете да имат идеологии и да се борят за своите правди били те и в полза на обществото а не в полза на семейството, а жените сами да се грижат за семейството и децата. Всички изследователи от едно време, всички доброволци в армията, войводите, хайдутите, включително Ботев са се борили да постигнат нещо за обществото, а жените им сами са отглеждали децата.

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: a4fe936a6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До номер 4 - не ми приказвай глупости, ако обичаш... Да, майка ми е на 44 години, но аз съм само 20 години по-млада от нея, със завършено образование... и по вярвай ми - изкарвам си парите сама, издържам се сама и се боря с живота също сама. Съвсем наясно съм с картинката. Дядо ми влиза в затвора през 82-83-та.... това са 12 години брак до този момент. Мислиш ли, че за тези 12 години не може да стане ясно, че животът им е бил ад....? И още нещо, баба не става собственик на апартамента чрез покупко-продажба... Това жилище в следствие на отчуждаване на нейната бащина къща, но с доплащане. А това доплащане става с кредит, който баба ми изплаща дълго след 1989... и понеже няма развод, естествено е и името му да фигурира. А колкото до къщата на село - тя дори не е негова, нотариални актове липсват и за нея той води спорове с брат си и вече покойната сестра.
И какви съпрузи, и какви пет лева... съпрузи те отдавна не са, единствено и само на хартия. За жалост.
Кое за пенсията не ти е ясно също? Ми представи си, че аз общувам с баба си... и при положение, че лично я взимам от пощата и плащам сметките, не знам кое те кара да мислиш, че няма как да знам...
В полза на чие семейство, ще напсуваш директора на болницата в писмо, ще откраднеш люцерната от двора на съседите си посред нощ??? Кажи ми, че нещо не разбирам какъв човек трябва да си.
Какъв човек трябва да си да превърнеш съвсем съзнателно собственото си легло в кочина?
Да те вкарат в лудницата и никой да не знае къде си с дни, докато 10-годишната ти не получи уведомителното писмо на вратата?
Извинявай много, но много ми напомняш на майка ми... тя така не може да осъзнае, че някои хора паразитират на гърба на други... Моя работа е да се интересувам от членовете на семейството ми. Не мога да си заровя главата в пръстта, докато човекът, който ме е отгледал и се е грижил да имам от деня, в който съм се родила, страда. А в същото време да приемам безусловно човек, на когото не ми е пукало за никой и нищо. Е това няма да стане, колкото и да се напъваш да ми го втълпиш. Някой хора си умират да коментират без да разбират.... доколкото виждам четене с разбиране не са ти силна страна. Личи си, че не си схванал/а някои подробности. Помолих за реални съвети, а не за безпочвени коментари.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker