Как управлявате съвместно семейния си бюджет? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как управлявате съвместно семейния си бюджет?
преди: 7 години, 3 месеца, прочетена 2720 пъти
Здравейте,
Има много подобни теми, но ми е интересно всеки да сподели с какъв бюджет разполага семейството, кой какво допринася, как се вземат решенията? Има много модели, но никой не е перфектен.
Единият е всеки да разполага с парите си, разходите като наем и сметки да се делят по равно. Това би сработило, ако двамата партньори имат приблизително еднакви доходи. Но ако единият взема примерно 500, а другият 5000 какво правят - живеят в някое мазе, за може този с 500 да си позволи наема? Друга разновидност на този вариант е пак всеки да разполага с парите си, но този с по-висок доход да поема по-голяма част от разходите - примерно да плаща той наем, храна, сметки, поддръжка на автомобил.
Друг вариане е, няма мое и твое, парите са наши. Тогава основен проблем могат да бъдат различните желания, приоритети и навици за харчене. Например единият иска да спести за нещо си, другият обаче си купил нови обувки. Единият е по-дисциплиниран, а другият емоционален.
Сравнително чист вариант ми се вижда доходът да се дели на две и всеки да управлява половината - да пести или да харчи. Тогава пак могат да възникнат спорове, но за по-скъпи неща - жилище, кола, ексурзии. Дали да се правят такива покупки или не.
Споделете, какво работи при вас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 3 месеца
hash: 3daf34123c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С жена ми си имаме собствени бизнеси,тя изкарва пари да си купува каквото иска ,смисъл чанти обувки дрехи ,аз и правя подаръци но не е същото защото тя най добре знае какво харесва ,тя също ми купува неща,които лично не бих избрал но няма значение,важен е жеста,а екскурзиите ,мебелите,колите заведенията ги избираме общо с леки компромиси и от двете страни,така че не виждам какъв е проблема с навиците за харчене,а според мен ако някой изкарва повече пари от другия в даден момент ,защото може после да се получи и обратното също не трябва да е проблем,това са глупави битовизми,пари се печелят майната им,важното е да имаш човек до себе си с който да ги харчиш и да ви е приятно и забавно и на двамата!

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 74743d0af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Специално в нашето семейство работи друг вариант, общите пари управлява по пестеливия от двамата и дава джобни /по избор дневни седмични месечни/ на всеки член от семейството, като предварително е отделил за наема за режийните, за автомобила, 10% за спестявания и още 10% за непредвидени разходи. Така сме от вече 18 години.
Но най важното в всички схеми на разхождане които предлагаш е разговорите между двамата. Примерно желанията, приоритетите и навиците за харчене няма да са проблем ако предварително биват обсъждани. Ако онзи който иска да спести обсъди за какво спестява и колко е важна тази покупка за общото благо, даде достатъчно аргументи то емоционалния ще се възпре от покупка на обувки.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 9e0abacc10
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Примера, който си дал - ако единият взема примерно 5000-6000 лв (обикновено мъжа), другият (обикновено жената) - въобще не си прави и труда да работи, ами е "домакиня" и "гледа децата" по кафенетата с приятелки. Докато оня опъва каиша. Имам много примери около мен за такова разпределение на отговорности и бюджет.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: db50ca8044
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Щом се стигне да такива пазарлъци, по добре е да не са вече семейство. Ще ми правят кръчмарски сметки, а за семейство ми говорите. Семейството е сериозно съжителство, не е съквартиранство, всеки ще си харчи своето. А ако утре някой от двамата остане без работа, от глад ли да мре? Щом бюджета е един, значи е общ за цялото семейство, харчи се общо за всички семейни нужди. Естествено, който допринася повече за този бюджет, ще има право той да го разпределя разумно. Обикновено това е мъжа, но има и обратни случаи. Но нали вече живеем в еманципация, значи няма значение кой носи повече пари в семейството, всичко е равно(според жените), а когато стане дума за харчене, а ние сме дами, полага ни се уважение!? А мъжете нямат ли нужда от уважение?

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 08d349caf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Еми според мен чак пък такава голяма разлика да има между доходите на двама души не ми се вярва да се среща често, толкова често, че да има някакъв смисъл да го поставим в дискусия под общ знаменател.
А и знаем, че всеки човек си е различен, с различен манталитет и харектер, следователно дори и при малкото (според мен) такива двойки следва нещата да стоят винаги по различен, уникален за тях начин.
Та, като цяло темата ти е излишна, защото това, което работи при едни, при други няма как, и обратното. А и е най - добре ти и твояте приятелка/твоя приятел сами да откриете кое работи за вас, а не да копирате тези и онези.

 
  ...


...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: eded4c7943
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   предоставяш парите на жената и ти е мирна главата
какво е това -мое, твое???
Да не сте се женели да живеете като съквартиранти!!!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 7a625fa5b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами ние никога не сме обсъждали този въпрос с жена ми, но и никога не сме имали проблеми в това отношение. Може би защото и двамата имаме горе-долу едни и същи приоритети. И двамата не харчим излишно, а по-скоро гледаме да има за най-належащото. От време на време, ако имаме възможност си позволяваме някоя глезотия, защото иначе еднообразието те скапва.

Когато сключихме брак преди 8 г., имах малко спестени пари от бригади, които автоматично станаха общи. На следващата година ги използвахме за сватбата си, на която събрахме 20 и няколко бона, които инвестирахме в първоначална вноска за жилище.

Аз по това време работех на сравнително добра заплата, но тя работеше нископлатена работа. И аз поемах по-голямата част от бюджета, който винаги е бил общ. Т. е. слагаме си всичките пари в общия кюп и за каквото е необходимо всеки си взима и си харчи. Но ние си имаме доверие и знам, че тя без мое разрешение няма да направи някоя глупава покупка, както и тя знае, че аз примерно няма да отида и да си изпия половината заплата или нещо подобно. И двамата сме достатъчно отговорни.

После се роди дъщеря ни, тя беше на майчинство и положението се влоши, но ни помагаха от време на време моите родители. След майчинството репихме, че така с нейната нископлатена работа няма да стане и тя се записа да учи. Вече е почти завършила. Тя реално от няколко години няма доходи и ги издържам изцяло аз.

През първите 2 г. от следването нашите ни помагаха макар и с малки суми и така с много трудности карахме някакси. Аз тогава взимах около 900 лв чисто.

После обаче ме повишиха и сега е малко по-поносимо и то без да ни помагат нашите. Живот и здраве догодина завършва и ще започне да работи по-свястна рабоа и тогава вече доходът ни ще е значително по-висок. И смятам с първата ѝ заплати да отидем на хубава почивка в чужбина, защото ми се е*а мамата да ги издържам сам, ама това си е инвестиция, която тепърва ще се отплаща.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 5a161cb944
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Когато взимахме почти поравно, внасяхме пропорционално на заплатата в семейния бюджет. Примерно той 60%, аз 40%.

После той започна да печели тройно колкото мен и пое семейната издръжка. Аз си харча моите пари за себе си. Пазарувам, разбира се, и за детето харча, но не плащам режийни или наем, не зареждам колата (но я мия), купувам и понякога неща за домакинството: тигани, сешоар..

За мъжа ми е въпрос на чест да издържа семейството, за мен също е достойно да си печеля парите, да знам, че мога и без него.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: deb93ad5d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   При нас, аз взимам повече пари-около 1500 на месец, а приятеля ми около 500. Живеем в негов наследствен апартамент, което изключва нуждата от наем... На мен ми се налага до година да живея около три месеца в друг град и ще живея с мой приятел. Той сега е на квартира, която не ме устройва с огелд на това, че има една спалня. Решихме, че той ще се премести, за да живеем заедно, понеже приятеля ми не иска да дойде, а аз не обичам да съм сама, нито да съм човек, който не харесвам, а и преди сме живели заедно и си ни е супер кочинката! Сделката е да продължи да дава двеста лева за наем(които така или иначе си плаща в момента), а аз останалото, което ще е повече... също и да плащам две-трети от ток и вода, защото имам по-голям разход. Интернета е изцяло на моя сметка, защото той ползва само мобилен интнернет от телефона... За мен е идеалния вариант и най-честния.
В семейния бюджет делим общите разходи и всеки разполага със своите си пари, които остават. На мен ми се струва детинско да се караме кой ще плати в магазина или в ресторанта. Ако, двама души не могат да се оправят за такива банални неща като парите, не знам как могат да живеят заедно и да посрещнат по-сериозните проблеми! Освен това не мога да си представя да живея с човек, който ще ми прави сметката на неща които си купувам със собсвените си пари. Аз също не съм човек, който ще се сдърпа за пари с някого.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: bf8250ca69
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Жената прибира всичко, а аз духам супата до следващата заплата.
В последните години обаче нахитрях и започнах да укривам доходи...

 
  ...

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: d8a61b6c7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Смятам, че в едно семейство парите трябва да бъдат общи, независимо кой колко изкарва. В нашето семейство има огромна разлика в доходите. Мъжът ми е офицер на товарен кораб и заплатата му е 10 пъти по- голяма от моята. Имаме обща банкова сметка. Имаме си доверие, но аз все пак се старая да контролирам разходите и си водя някакъв отчет, особено за по- големите суми. Отделно вкъщи имаме къща кутия за ежедневбите разходи. Понеже го няма през повечето време, от мен зависи контрола на семейния бюджет. За сега сме нямали спорове, дано да продължим така. Смятам също, че независимо мъжс колко изкарва, жената трябва да работи, да се чувства пълноценна и за себе си и семейството.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 43cc760ab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Живеем в гарсониера, имаме интерактивна телевизия на Виваком интернет, домашен телефон и 2 мобилни-моя и на майка ми-електричество, вода и месечни разходи се поемат от нея! Аз вече четвърта година уча в Шуменския университет, пътувам всяка сутрин с влака по направление Варна-Шумен, вземам такси до университета, та към 10 лв. отиват за път, понякога и повече, защото билетът за експресния влак до Варна е 6. 45лв. с намаление 50%(за повече информация виж в сайта на БДЖ)! За екскурзии и коли не ми говори, тъй като не ме вълнуват! Да не съм Рокфелер!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 8b8e3a6413
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Моят приятел ми дава 30 лв на ден,които са за храна ..ток,вода плаща той...Моята заплата я харча за дрехи(за мен и за него) и други необходими неща,които биха ни създавали удобство в ежедневието.
Ж.24

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 567ff76295
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Ще ти кажа как се разпеделя семейния бюджет от женска гледна точка. Моето си е мое, твоето е общо и аз казвам как ще се харчат парите.

Мъж 43 / разведен

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 038b240733
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Ние имаме общи пари, но и всеки от нас извън общия бюджет има пари по карти, които се польват за буфер. Никога не се караме за парите. Аз съм тази която харчи за дрехи, козметика, за дома, купувам на всички от каквото се нуждаят. И двамата изкарваме добри пари и дори не ги броим по колло ни се падат на месец. Харчим колкото имаме нужда, останалото на влог. Едни нови обувки никога не са повод да се скараме.
Мисля че всяко семейство има общи пари. А тези които имат различен, то те не са си толкова близки.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: d6613b076f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Общо взето съм за първия или втория вариант. Повечето жени биха предпочели парите да са общи дори, когато не работят, но аз като мъж от новото поколение никога не бих оставил парите си на жена. Ако иска дрешки, обувки или чантички - еми да си ги изработи.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 1390bf1155
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Зависи от зависи. При родителите ми бе така - сметките се делят.
Работата бе, че преди години, баща носеше 85% от семейния бюджет. Просто изкарваше шест пъти колкото майка ми. Разходите бяха 50-60% от заплатата на майка ми, затова баща ми просто плащаше всичкои сметки. Майка ми купуваше всички нужни неща а домашната хигиена - перилни препарати, неща за чистене, четки и пасти за зъби, кремове, лекарства и прочие.
За 15 години (поне аз каквото помня), парите никога не са били проблем. Но тогава баща ми остана без доходи. За година и половина не можа да си намери работа, но имаше спестявания. След това 6 месеца, само майка ми издържаше къщата. И да, тежко е, когато някой единия просто не може да вкарва пари, а на другия заплатата е средна. Но нямаше караници и проблеми. Баща ми търсеше усилено работа, но всичко, което намираше бяха минимални заплати по жехове и прочие. За съжаление, блъскаше до припадък и не се оплакваше, но в един момент се раболя тежко и майка ми му каза, че не си струва да си дава живота за една минимална заплата.
Сега пак е на ниска заплата, но поне не се скапва от бачкане. И аз помагам, но за съжаление, нямах тази възможност тогава (и преди някой да започне, родителите на децата трябвало, а не обратното ... Мой си е живота, моите са парите !). Но истината е, че когато двама души се обичат и си помагат, те са заедно, и са готови на компромиси, а не на търсене на сметки. И да, сметки се правеха. И благодарение на тези сметки, родителите ми имат огормна къща, кола и всички удобства, а аз имам малка .. "къщурка" (която откупих на символична цена). Сега редовно си ходят на екскурзии. Просто палят колата и отиват на някое място, където има за 20 лева стаи и обикалят.
А дано всички да имат подобно разбирателство във връзките си.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 94aad39d14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Много е важно да се пести, спестените пари ще ви помогнат освен в труден момент, но и ще може да мислите за бъдещето, да пътувате и т. н. Лично аз не одобрявам семейства в които последните пари ще даде жената за фризьор, не че не трябва да е красива, но когато си броиш стотинкити, подстиргавам се на прилична цена и се боядиствам сама в крайна сметка. Или отново броят си стотикните, но пари за цигари винаги има, в същото време ремонт не е правен ог години вкъщи и слушаш вечно мрънкане, че няма пари. Парите са ограничени и е въпрос на интелект, приоритети, възпитание как ще ги похарчите. Сещам се и за такива, които вместо да напазаруват ще отидат да ядът на вън и после пак олеле няма пари. Сложна е темата, но определено трябва да сте единни, знаейки колко е общият бюджет нали сте семейство, да разделите партие за сметките, ако имате кридити, храна, колко остават, от какво имате нужда дрехи, обувки, обзавеждане... Четох някъде из нета, колко пари отиват ако всеки ден си купуваш кафе навън, колкото и дребни да ти се струват парите, като ги събереш на края на месеца особено ако си в долната граница на доходите наистина не са малко пари, да не говорим каква става сумата, ако освен кафе -то/тата, добавим обяд навън и други неща за подхапване.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: aaf65aa581
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Парите в семейството трябва да са общи. Най-често домакинята е по-запозната с това от какво има нужда домакинството и е редно тя да разполага с бюджета. Спестяванията са въпрос на договорка и е добре да бъдат правени в името на обща кауза като покупка на жилище, кола, екскурзия, ремонт и т. н.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker