Баща ми винаги е недоволен! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Баща ми винаги е недоволен!
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 1639 пъти
Здравейте хора!

От скоро време имам голям интерес към японския език и започнах да се обучавам.

Проблемът е баща ми.

До преди 1-2 години ме караше да науча английски език. Нямах желание и все още нямам и така или иначе не го научих както трябва. За първи път имам такова голямо желание да науча нещо.

Днес мама каза на него, че съм започнала да уча японски. Както винаги той започна да философства. Започна да ми обяснява, че китайския език ще ми е повече от полза, дори много повече от английския език.

Аз най-простичко му обясних "Не мога да науча китайския език. Труден е, а аз имам желание да науча японски. "

Той ми каза какво от това, че ще знам японски, че няма да ми трябва.

Никога не е доволен от това, което правя. Очаквах малко да ме похвали, че съм тръгнала да науча чужд език (а той ми настояваше да знам чужд език).

Някак си успява да ме накара​ и аз да мисля като него. Искам да успея, но той все ще ме натъжава и критикува. Не знам какво да правя, как да се справям с тези чувства? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: a3ceaf6679
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За английския е прав навсякъде се търси и без него си за никъде, а другите два езика не виждам за какво ще ти потрябват, освен ако не искаш да учиш някоя източна филология и да ходиш за живееш в Япония или Китай. Зарязвай йероглифите и наблягай на английския без него си за никъде!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 71265e742b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Когато станеш родител ще разбереш своите родители. Със сигурност твоят баща изказва своята гледна точка и трябва да се вслушаш в съветите му. Когато мислиш, че не е прав го разубеди. Английският език е много разпространен и ще ти е от полза дори след училище, когато си търсиш работа или пътуваш някъде. Докато японският изисква същите усилия, но няма да ти е от полза освен ако нямаш приятели японци или не ставаш преводач на японци, или не мислиш да ходиш в Япония. Твоите аргументи само защото искаш да научиш този език и за мен не са достатъчни. Не го мисли много.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 2126ed7312
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз самият съм родител и по себе си мога да кажа само едно, ако детето ми има интерес към нещо градивно и иска да учи и да се развива никога не бих си позволил да го ограничавам. Но естетвено бих се намесил, забранил следил и т. н ако се интересува и занимава със собственото си саморазрушение. Така че смело напред, живота е по-голям и по- интересен от всичко което можем да си представим камо ли да предвидим и това което си мислим че е правилно и разумно днес не значи че ще е така утре.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 4f964a588d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами принципно е прав. В живота не всичко го правиш, защото ти харесва, а защото трябва. Някой и на работа няма да ти е приятно да ходиш, но ще се налага. Че и ще ти викат и ще те тормозят понякога и това определено няма да ти харесва, но ще се налага да търпиш, защото трябва да се яде.

Той може да звучи заядливо, но иска да те подготви за живота, да си по-знаеща, по-можеща. Да, изглежда гадно, но е така.

Според теб колко хора по света правят само неща, които има хресват? Честно казано и на мен много пъти ми е писвало и ми идвало да им тегля една майна на всички и да си тръгна от работа, но после какво ще правя, като остана известно време без работа? Нали имам жилище да изплащам, имам дете и жена, които чакат на мен. Как после да им кажа "ами на мен не ми харесва работата и ще трябва да погладувате, докато си намеря такава, която ми харесва"? Или като дойде банката да ме изхвърли на улицата да им кажа "сори, пичове, ама мен не ме кефи да бачкам, не ме гонете".

И на мен като теб ми трябваше време да приема тези неща, но в крайна сметка разбрах, че трябва да си наложа парцалите и понякога се налага да правиш неща, които не ти харесват.

Сега на теб ти е лесно, защото баща ти издържа, но използвай това време и тези съвети, колкото и заядливи да звучат, за да се калиш и подготвиш за живота, защото когато дойде време сама да се оправяш никой няма да те чака да се адаптираш, ами направо ще те хвърлят в морето, което ще е сериозен шок за теб, докато свикнеш.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 703434b41c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да, мноог е досадно така, когато родителите все критикуват. Ако можеш не му обръщай внимание. Той вероятно е уморен от работа и си изкарва негативите на теб. Жалко, че е така. Английският ще ти трябва или някакъв друг западен език. А японският може да го говориш и у нас. Има японски фирми, българо-японско дружество и пр. Намери в интернет за японски фирми у нас и му покажи информацията.

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: a3ceaf6679
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Наблягай на английския момиченце, от йероглифите файда НЯМА!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 61dc1361ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не няма да се вслушваш в съветите на баща си! трябва да се научат, че трбява да оставят детето си да прави каквото иска. А не каквото те кажат. И майка ми преди време искаше много да ставам електричар и жичкаджия понеже тя е такава, а аз исках да се занимавам с компютри. Е направих второто, защото ми беше страст и хоби и сега познайте, успешен ИТ специалист съм, и вземам 4 пъти колкото един техник. Но не са важни парите, а мотивацията. Ако нямаш мотивация за тия неща, дето родителите ти налагат със сила те нямат смисъл и да ги направиш... нема файда...

-Kurosawa

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 5856a3cbc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Много добре разбирам желанието ти да учиш японски. Аз също трябваше да се карам с родителите си, за да ме запишат на курс. Записах А1 в 11 клас и много се радвах, но после... желанието ми отмина. Тогава бях запалена по японската култура, не само заради аниме и манга ами като цяло. Но в крайна сметка японският се оказа просто една прищявка и нищо не излезе от това, че го учих. Баща ти е прав за английския - без него си за никъде. Той не ти трябва само, ако ще учиш в западна държава, това е само една причина. Адски много материали са на английски език - и в писмен и в устен вариант. Ако не го знаеш добре, ти си затваряш пътя към знание, което трудно ще си набавиш иначе. На сегашната ми работа имам много колеги с редки езици - арабски, унгарски и т. н., но и те не биха прокопсали, ако не разбират английски. А и е смешно и жалко един млад човек, да не знае английски. Наречете ме каквато искате, но аз не мога да приема насериозно такъв човек. Ако разглеждаме икономически и политически света, китайският ще ти е десетки пъти по-полезен от японския, а трудността на двата езика е съизмерима.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 9ffb12bf69
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Английският е лингва франката на съвременния ден. Остави, кой език, на колко бил роден, или коя икономика, била силната за момента. Благодарение на английския език, мога да общувам с хора от цял свят, както и да чета реботите им. Това трябва, да е първият чужд език, който учиш. След това учи, каквото си искаш.
Но знай, че всеки друг език, ще е строго ситуационен.
Общо взето, логиката е следната - 1/3 от популацията на планетата говори на английски, друга 1/3 се опитва да го научи, а останалата 1/3 е частта, с която и без друго, не искаш да си говориш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 92772b3254
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нямаш представа колко ценно ще е да знаеш японски. Защото малко хора го знаят. И ще си ценен кадър. А кой произвежда една от най-качествените техники? Това че ние се лъжем с китайските, не значи че навсякъде е така. Япония винаги ще е силна икономика, защото японците са трудолюбиви и работят съвестно.
Английския ако не ти се отдава - няма научаване. Аз съм го учила 12 години. Не съм го научила.

"Когато станеш родител ще разбереш своите родители. " - Родителите много често грешат. Да, от страх за доброто детето си - и точно под въздействие на страха се греши много. Или от невежество.
"Според теб колко хора по света правят само неща, които им харесват? " - Всички успели хора!
"Че и ще ти викат и ще те тормозят понякога" (на работа) - това се случва единствено на хората, които по някаква причина са останали без самочувствие. И са единици тези хора.

Това е истината.
Учи японския. Прави това, което ти харесва. Един път се живее!

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 8f16b928b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много добре те разбирам. Баща ми е същия. Записаха ме да уча английски език от много малка. В началото не ми харесваше, но сега съм наистина благодарна за това. Без английски си за никъде. Дори при самото учене на японски българските източници са изключително малко. Така че по този въпрос баща ти е прав. Знам, че когато някой се опитва да ти го наложи е много неприятно и едва ли не искаш да му правиш напук. Аз след време (доста години) станах добра в английския и започна да ми харесва. В момента не мога да си представя живота си без него.
Следващата амбиция на баща ми беше да науча немски. Като малка (4-5 клас) ми даде един учебник и ме караше през лятото сама да се занимавам с това. Абсолютно грешен подход, заради който този език ми стана още по-антипатичен. В момента все пак ходя на уроци по немски и бих казала, че отношението ми е малко по-положително, но все още не го харесвам. Възможно е в бъдеще това да се промени, не мога да кажа. Но за доброто научаване на един език наистина е нужно желание. С английския имаш предимството, че всякакви медии, филми, музика са на този език и можеш да го слушаш постоянно. Просто трябва да осъзнаеш, че е важно. Баща ти явно не знае как да ти го покаже по начин, който да разбереш, но го прави за твое добро.
Аз също се интересувам от Япония и наскоро започнах да уча японски. Баща ми също ми каза, че китайският би ми бил по-полезен и вероятно е така. Но и аз имам желание за японски, не китайски. Проблемът е в начина, по който приемаш нещата. Наистина добре те разбирам, но трябва да се опиташ да се справяш с емоциите си по посока на баща ти. В момента задълбаваш излишно и създаваш драма. Просто недей да се разстройваш толкова и забрави тези "той винаги... ", "той никога... ". Това, че ти е казал, че китайският е по-добър избор, не е кой знае какво. В неговите очи сигурно просто споделя мнение, а ти го изкарваш голяма работа. Мисли ти доброто, просто говорите на различни езици. Не приемай нещата толкова навътре, учи си японския и ако не друго чети и слушай английски.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 9a0fa4bc7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторката:

Много благодаря на коментари номер 3 и 10. Наистина някак си ме мотивирахте и благодаря за положителните Ви мнения.

Знам, че английския ще ми трябва, че ще е голям плюс да го знам. Уча го от 7-8 години - не се получава. Насила хубост не става.

Тези, които са казали, че родителите понякога грешат. Всеки греши, може би в този случай аз греша. Е, поне не отивам да се друсам, а сядам на Д-то да науча нещо. Като цяло не ми пука кой е прав, кой не е. Поисках съвет (нещо мотивиращо) как да се справям с тези гадни чувства, които се пораждат в мен благодарение на баща ми, а не кой език трябва да науча!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 2e83345ef8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   За английският и аз съм съгласна! Ако знаеш английски ще можеш да общуваш свободно с когото си поискаш! А до японския език защо да не го научиш? Аз не виждам проблем в това да научиш японски, но се старай и в английския! Аз в момента с голямо желание изучавам руски език и вече мога да навържа няколко изречения! Научи и двата езика и ще видиш че баща ти ще бъде доволен! По някога го слушай по някога не. Аз така правя. За някои неща го слушам, но за други минавам като валяк през него!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 2126ed7312
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   @10 Малко малко има няма само едни около 150млн човека предимно японци. А пак българският го знаят около 8млн и то не много добре. Така че сама си прави изводите.

 
  ...
преди: 7 години, 29 дни
hash: a3ceaf6679
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Извинявай номер 10, ама не си права! Английският днес се търси навсякъде без него не можеш да си намериш хубава работа. Като отиваш в някой компания на интервю за работа никой не те пита дали имаш добър японски, а дали имаш добър английски. И ако искаш да знаеш японският е по - трудният от двата езика, защото японската писменост има над 5000 знака и ако знаеш под 200 значи си напълно неграмотен. Също така дори авторката да реши един ден да следва специалност Японистика - приемният изпит пак ще и бъде с английски.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 29 дни
hash: bccc59d3d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До някъде баща ти е прав, без английски си закъсала много. Обаче да знаеш, че японският може да ти е много полезен. Защото в България има доста малко хора, които го знаят добре, а по кол центровете се търсят хора с екзотични езици и ако наистина го научиш като хората, едни ден можеш да си докарваш добра заплата, защото малко ще имат твоите познания. Така, че в това отношение баща ти греши. Японският може да ти се окаже супер полезен един ден, но все пак се постарай да понаучиш и малко английски. Не става дума да го знаеш на супер високо ниво, но на някакво работно ниво, защото от опит ти казвам, ако един ден искаш добра работа, без английски е доста трудно. Той вече е навлязъл в почти всички професионални сфери, без значение какво образование и професия смяташ да имаш един ден. А и английски плюс японски направо ти гарантира, че ще имаш работа. А това да знаеш си е много важно.

 
  ...
преди: 7 години, 29 дни
hash: 55c7d89ada
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   @15, имах предвид, че малко хора в България знаят японски. И в която и да е друга държава, различна от Япония. Ако авторката си търси работа в България, ще й трябва японски и български, ако си търси в друга държава - японски и съответния за там език.

До авторката: Все пак не учиш езика заради баща си. Учиш го, защото искаш да го научиш, а не за да получиш похвала от баща си. Приеми го като черта на характера му, която не може да се промени. За съжаление някои хора са така.

 
  ...
преди: 7 години, 24 дни
hash: cedd10b544
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Авторката: Благодаря отново за всички положителни коментари.

Просто искам да добавя, че знам английския език донякъде. Мога да чета с разбиране, да пиша, само дето не ми е много лесно да говоря.

Имам цели, знам какво ще направя с бъдещето си. Вие взехте и изкарахте, че този който не знае английски умира от глад.
Докато съм в България оставете английския, дори да знам 5 чужди езика няма файда :))

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 дни
hash: 6b7e32ba45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Мило момиче (авторке), позволявам си да ти дам съвет, тъй като съм минала по твоя път и много добре те разбирам. Завършила съм езикова гимназия с немски и английски. Като теб изобщо не исках да се занимавам с английски, но пък на немския обръщах сериозно внимание. Исках много да запиша Японистика, но уви, немският е сложен език и въпреки че изкарах оценка почти 5. 50, не ме приеха първо желание, а друга филология (Кореистика). Ако бях учила сериозно английски, щяха да ме приемат в желаната сепциалност. Друг е въпросът, че в последствие установих, че нито една от редките филология като цяло не те храни особено, прекъснах, намерих си работа в кол център и сега печеля много, работейки с немски. Към момента той е страшно търсен език, но без английски не става в нито една подобна фирма - той е основен. Така че дали за бъдеща работа или за кандидатстване с цел по-сериозно занимаване с езика (защото сама/на частни уроци няма да научиш японски на добро ниво), английският ти е много необходим. Баща ти е напълно прав за него и ако започнеш сериозно да го учиш и паралелно да изучаваш и японски, не мисля, че би имал нещо против. Той просто се опитва да мисли за бъдещето ти, макар и да не го показва по най-правилния начин, затова не му се сърди. Поговорете си, обещай му да си прилежна и по двата езика и мисля, че няма да имаш проблеми. Успех от мен!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker