Аз съм ползвател, а майка ми собственик - как стоят нещата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122784)
 Любов и изневяра (30155)
 Секс и интимност (14526)
 Тинейджърски (21994)
 Семейство (6598)
 Здраве (9692)
 Спорт и красота (4744)
 На работното място (3261)
 Образование (7376)
 В чужбина (1673)
 Наркотици и алкохол (1125)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1755)
 Други (18925)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Аз съм ползвател, а майка ми собственик - как стоят нещата?
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 6006 пъти
Здравейте, преди няколко години когато станах студентка майка ми купи (уж на мен) апартамент в града който щях да уча, най-вече за да не плащаме квартири и защото имах намерение да оставам да живея тук, защото тук е и приятелят ми, с който вече 5 години сме заедно. Та майка ми купи апартамента на нейно име, като при самата продажба предишните собственици ме направиха ползвател, защото така процедурата била по-кратка (отколкото след продажбата новия собственик да го прави). И следователно аз съм с пожизнено право да ползвам имота. Случи се така обаче, че отношенията с майка ми много се изостриха. Тя постоянно ми натяква, че апартамента е нейн и аз едва ли не съм никой. Упражнява ми постоянен контрол какво правя в апартамента, даже по едно време беше решила и камери да слага. Проблемът е, че тя не харесва приятеля ми и забранява той да остава да спи при мен в апартамента. Конкретния ми въпрос е, тя има ли това право да ми забрани? Другото което е, постоянно идва без предупреждение да ме проверява какво правя все едно съм престъпник. Някъде обаче прочетох, че собственика не може да ползва имота освен ако ползвателя не му позволи. Вярно ли е това? Общо взето ще съм ви благодарна да ми разясните как стоят нещата с правото на ползване, защото майка ми явно ме мисли за глупата и че може да ми отнема правата. Благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: cc3566aee8
гласове:
1 2 3 4 5
  (302620 гласа)

1.   Ако имаш 18г майка ти няма право нищо да ти каже или да ти заповядва. Не знам ако по закон си ползвател дали не трябва лично да се разберете нещо.

Покажи твърдост и докажи на тези женица, че си голяма и не може да ти казва какво да правиш и какво не. В противен случай ако бачкаш се омитай с приятеля ти и да си го ползва тя. Ако пък тя не живее в този град, в който е апартамента си прави квото си искаш и да не ти пука! Аман от прости родители, чак аз се дразня.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f40af630ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (249408 гласа)

2.   Някъде обаче прочетох, че собственика не може да ползва имота освен ако ползвателя не му позволи. Вярно ли е това?
Да вярно е!
Можеш да си каниш когото си искаш, да си правиш каквито си искаш оргии и купони. Ако майка ти дойде на проверка през нощта или когато те няма ти не си длъжна да я пускаш.
Ти като ползвател си задължена да плащаш всички комунални услуги, ток, вода, данъци и такси. От там ми изниква въпрос тези камери които смята да слага на батерии ли ще са и къде ще ги закачи, защото ти си с право на ползване и на стените в този имот.
Колкото до приятеля ти си с правото си да решаваш кой да пускаш в имота на гости и тя няма право да възпира твоите гости. Ти си в правото си да даваш имота под наем и да прибираш парите. Правото на ползване може да бъде отстъпвано възмездно и безвъзмездно. Тя като собственик има право само да продава имота, но желаещи да купят имот с такава тежест /млад ползвател/ няма да намери.
Тя като собственик има право да следи дали поддържаш дома й в добро състояние, има право да иска да застраховаш жилището в нейна полза, има право да следи дали плащаш комуналните услуги и данъците. Може да те лиши от правото на ползване само чрез съд и то ако не си изпълняваш задълженията като ползвател ако смениш дограма или разбиеш стена без нейно писмено съгласие тя има право да те лиши от ползване на имота. Тоест задължена си да правиш освежителни ремонти но нямаш право да променяш имота по свое усмотрение. Ако решиш примерно да боядисаш всичко вътре в розово няма да имаш проблем, ако обаче решиш да боядисаш външната фасада в розово тогава трябва да имаш писмено съгласие.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 43b3bd24d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220497 гласа)

3.   За твоят проблем има адвокати. Тук никой не може да ти отговори, без да види документите за апартамента. Какво е това пожизнено ползване? Ако е на майка ти записан апартамента, то тя може да бъде пожизнен ползвател, а временно да ти го е отстъпила. А ако тя само го е платила, а документите са на твое име, това не я прави собственик. Много неясно обяснено, трябва ти адвокат.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c5da48e896
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

4.   Браво на майка ти. Не съм юрист и не знам какви са правата на "ползвателя", но ти нямаш моралното право да се чувстваш собственик на жилището. Колко години майка ти е работила и спестявала, или пък се е заробила с кредит, за да е удобно на принцесата? И сега, видиш ли, ти пречи и ти досажда!? Заслужаваш да те изрита, що за нахалство и неблагодарност!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c3c699dbe5
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

5.   Може и да си ползвател, но майка ти е купила апартамента. И като те чета, е сгрешила, че се е съгласила да ти учредят право на ползване /ако наистина е учредено точно това вещно право/. Много по-морално би било да се изнесеш и да се виждаш на воля с приятеля си на квартира, която ти сама плащаш. Подозирам, че не си изкарала и 5 лв. в живота си, но вече знаеш правата си. А задълженията си знаеш ли ги? Знаеш ли как се изкарват пари, за да се купи апартамент? И дали някога ще можеш да си купиш сама жилище?

 
  ...


...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 4858139d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   След като си ползвател, тя юридически няма право да ти забранява да си каниш гости или да те гони, нито дори да продаде без твое разрешение.

Само че вие като не се разбирате и те тормози постоянно, какво значение има какви права имаш като ползвател? По-скоро се изяснете чисто човешки, иначе какво, ще се съдите ли? Дори и да няма право да те тормози, това пак няма да я спре. А и никой съд няма да се занимава с вашите семейни драми.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c2cfdc2744
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Не съм адвокат, затова....
Посъветвай се с адвокат! Ситуацията има много променливи.
Като цяло, ако ти си плащала всички данъци, застраховки и ремонти, а договорът е за ползване е неограничен. Дори и при продажба, ти запазваш правото си да се разпореждаш с имота.
Вариантите да го загубиш са:
- Ни си живяла там от срок от 5 години.
- Не си плащала сметките (тук е най-лесния вариант, съдът да отнеме правото ти на ползване).
- Застрашаваш целостта на имот с неправомерни и нелеглани ремонти и модификации.
- Занемарила си имота.

Но е важно, да прегледаш този договор.

Ок, какво бих направил аз в твоята сиртуация:
Аз бих отдал имот под наем и бих отишъл да живея някъде, далеч от нея.
Знай, че това право не наследимо. Т. е. Ако майка ти продаде имота (дооооста трудно), или просто го препише на някого, ти пак ще имаш право да го ползваш, но децата ти няма да могат да го наследят.

И пак, не съм адвокат. Приготви си малко пари, и потърси правен съвет. А и разкажи, какво е станало, за да може хората да се позлват от твоя опит.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 745c5cf93d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   И какво сега? Майка ти купила апартамента, а ти искаш да не й даваш да припари до него? :D Очевидно е, че още не си пораснала достатъчно, не се сърди, но не си зрял човек, който разсъждава тревзо :) Не само, че не можеш да я ограничиш, ами даже тя може да те изхвърли по всяко време.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c5a8dce03e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   На твое място щях да започна работа през уикендите или през лятот, приятелят ми-също и двамата бихме се изнесли на квартира. Вече сте големи и можте да се грижите сами за себе си с приятеля ти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c5a8dce03e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Майка ти е свръхконтролираща и е купила апартамента, за да може да те контролира. За да не може да отидеш на общежитие, където няма да знае какво правиш. С такава майка започни да работиш дори и само през лятото, за да може да си самостоятелна и се старай винаги да си надалеч от нея. Иначе ще ти провали живота.
Изнесете се на квартира с приятеля ти или на общежитие.

 
  ...

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: e743b1b150
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Виж сега, ти може да си ползвател, но майка ти е собственик и нали се сещаш, че по всяко време може да те изгони от там. Не знам какви юридически врътки можеш да използваш, но каквото и да направиш в крайна сметка след като живееш в нейното жилище ще се наложи да се съобразяваш с нея. Вариантите са или да се разберете нещо с нея и да си оправите отношенията (като гледам е малко вероятно, предвид, че жената явно не я слуша главата) или да се изнесеш от там и да се оправяш сама с приятеля ти. Знам, че не е лесно, но в противен случай има една народна приказка - като искаш да яздиш магарето, ще му търпиш мухите...

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: f40af630ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Чета 11 коментара и разбирам че повечето български граждани не знаят какво означава учредено право на ползване.
Когато правото ти на ползване е записано в нотариалния акт, никой НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ИЗГОНИ от жилището дори нов собственик.
Тоест, да предположим, ако майка ти продаде апартамента на №11, то нито майка ти нито №11 могат да те изгонят от там, въпреки че №11 е купил и платил апартамента, той ако го купи го купува в едно с теб /авторката/, като бонус.
Докато си плащаш комуникациите и данъците никой не може да те изгони от жилището. Иначе по принцип ако не си плащаш тока примерно майка ти може да поиска от съда да те лиши от правото на ползване, но съда лишава от право на ползване само ако има причина.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: cf87dece8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Като не искаш да си зависима от майка ами намери си работа, която да съчетаваш с програмата в университета и се изнеси на общежитие или квартира. Докато майка ти ти плаща сметките, а аз съм сигурна, че е така ще се съобразяваш с нея! Засрами се малко не стига, че ти е дала цял апартамент и ти плаща разноските по него ами на всичкото отгоре си неблагодарна и искаш да не я допускаш до жилището и! След като тя е собственик, а ти си просто ползвател следователно може и да реши да те изгони ако поиска. Аз на нейно място щях да те изхвърля на секундата на улицата! Неблагодарница! Баба и дядо лека му пръст навремето отидоха на село и оставиха на вуйчо целия си апартамент с надеждата да влезе в правия път - има проблеми с алкохола. Той вместо това им съсипа жилището, даже по едно време нахалството му беше стигнало дотам, че да им смени патрона и да не могат да влизат. След като дядо успя след години да влезе и да види в какво е превърнал апартамента им той се съсипа от мъка и месец по - късно почина.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: fe0a3a1b3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Цялата работа е, че майка ти не харесва твоя приятел по някаква причина и иска да те предпази от неговото присъствие... Начина по който реагира е досаден, но на твое място бих се опитала да разбера какво не му харесва. Може би да има защо.... и ти след време да си дадеш сметка, че е била права.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 209f7405be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Изнесете се на квартира и тя нищо няма да може да ти направи.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 2b6c6e05ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Хора, момичето иска юридически, а не морален съвет. И така-след като си ползвател-ти колиш и бесиш. Тя няма право дори да влиза в този имот. Правото на ползване безвъзмездно ли е? Ако е така, нямаш задължения за нищо-данъци, смет и т. н. Тя трябва да плаща всичко. Т. е. ако правото на ползване е възмездно и ти не плащаш-тя може да те осъди и да ти отнеме това право. Само тогава!!!

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: eadae223b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Браво на 2 за компетентния отговор, но съм съгласна с 4/5/6/15. Ти нямаш моралното право да се разполагаш в апартамента, освен ако не е закупен с някакви общи, наследствени пари да кажем (от продажба на ниви, бащиния и така нататък).
Моята сестра е също много нагла - под психически тормоз накара нашите да ѝ купят магазин в голям град на НЕЙНО име, тоест на името на нея и съпруга ѝ, защото има брак. Тя е пълноправен собственик, вече се нарича „бизнес дама“, но нашите нямат 5 лв. вече спестявания, за да си оправят зъбите или да си купят гуми за колата, а мен реално без никаква вина ме обезнаследиха, просто защото нямам голяма уста и не рева и тропам
Аз очаквам дете и съм решила да го възпитам в самостоятелност. Никакви имоти, а само някаква финансова подкрепа до завършване на висше, а ако не иска да учи - да си търси работа. Никой родител не ти е длъжен да ти купува апартаменти.
И още - няма безплатен обяд. Тя ще продължи да те тормози, защото се чувства и е в правото си.
По закон имаш много права над апартамента, но по неписаните човешки закони майка ти е права да си иска собствеността. Може да е била много глупава и заблудена да ти даде толкова големи вещни права, но не заслужава такова отношение ако парите за апартамента са нейни спестени.
Ние на децата си смятаме никакви имоти да не оставяме, но и да не чакаме на тях да ни гледат - като станем на годинки ще продадем просто всичко, ще живеем в малък апартамент или на село, може би в старчески дом и ще си харчим парите по пътешествия. Идеята е като умрем да няма почти нищо - така и няма да има пререкания за наследства. Имотите просто разделят хората. Моите родители си бяха спестили пари за старини, за лекарства и за зъби и ги дадоха на сестра ми за да ги остави на мира - сега познайте кой ще плаща за техните здравословни и други проблеми. Със сигурност няма да е тя...
Няма по-лошо от неблагодарно дете. Храни куче, за да те хапе.
Най-добре още на 18 г. децата да получават покана за напускане на дома, така както го правят на Запад хората, а с приключване на образованието да спира всякаква родителска финансова помощ, но не по-късно от 25 г. и не повече помощ от една минимална работна заплата. Тоест ако днес детето ми беше студент, щях да му пращам не повече от 380 лв. и да се оправя от там нататък дори да имам милиони. Не се ли научи човек на 18 г. на самостоятелност, и на 38 г. ще ти е на бозката.
Не казвам, че има право да ти се бърка майката в личния живот, но ако искаш да се ....с който си искаш, ще трябва да си изкарваш и сама парите за квартира.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 00b5bc8f50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Аз съм била винаги в конфликт с майка ми и накрая се изнесох на квартира при положение че съм млад човек над 18 и не се налага да турпя повече. След време се запънах с лошо да ми земе апартамент, тъй като не е нормално да плащам наем, а да имаме 3 жилища... Тя отново се изгаври и го избра по почти нейн вкус както и на нейно име, както и при всеки удобен момент си повтаря че аз съм никоя хаха Ако беше нормална жена няма значение, че не е моя собственост, тъй като не съм някоя комарджийка и тн да ме предпазва, но дори не ми дава да го дам под наем при положение, че по стечение на обстоятелствата живях само 2 месеца там и смених града за постоянно. С огромен зор и това стана да взема наемател тайно и тя да го приеме хаха И в крайна сметка какво познайте след всичките ми усилия години наред-отново не си говорим, тъй като и казах да си зима тя наема и да не ме занимава повече с наемателя и нищо свързано със семейните имоти, тъй като се подиграва и оплаква без причина, и само повтаря, че ако е заключено ще е най-добре хаха Така че все още наместо да си покривам сегашния наем с моя съм в позицията от преди години, но поне си живея спокойно отново дори с по-малко пари. Не знам как имате нерви да се разправяте с такива хора ако сте семейни и си работите. Щом иска да е на нейното да си ги задържи всичките. И за капак на всичко в новия ми град мога да си купя ако беше на мое име 2 апартамента и единия щях да го давам под наем и парите да са за нея....

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0f78ed09aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Малко странно! Обикновено се прави обратното. Родителите купуват апартамент на пълнолетното си дете и учредяват доживотно право на ползване за тях, за да не може детето им да продава апартамента без тяхно съгласие. Така предпазват детето си от алчен партньор, който може да иска да продадат имота или да му бъде прехвърлен.

 
  ...
преди: 1 година, 2 дни
hash: b1adcfe9cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   както винаги ще има хора. които обичат да дават лекции. Вече им знам репертоара. Неблагодарно дете. родителите да си скъсали гъза от работа. ама как може.
Бля. Бля. Бля.
Ето така манипулират децата си някои хора.
Щом ще поставят условия то по-добре нищо да не дават.

Камери ще поставяла майка й. Ясно е че иска да я контролира. Проблимът е момчето. Майка й няма правото да се бърка в личния живот на дъщеря си. Щом е имала условия защо не е казала какви са. Защо е дала апартамента на момичето. Та момичето да си прецени иска ли апартамента или не.


Момиче питай адвокат. Тук компетентен съвет няма да получиш. Щом имаш право си гони до дупка правата.

Не е жестоко ако майка ти беше нормална разбирам да я допуснеш в апартамента но при положение. че се бърка в личния ти живот може да не я допуснеш.
Дала ти е апартамента да те контролира.

И все пак имай едно наум за момчето.

Ако пък не се получат нещата винаги може да се изнесете на квартира.
Но ако имаш права си ги гони до дупка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker