Трябва ли да казвам "майко" и "татко" на свекърите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Трябва ли да казвам "майко" и "татко" на свекърите?
преди: 6 години, 11 месеца, прочетена 2134 пъти
Здравейте, отскоро се запознах с родителите на приятеля ми, с когото чакаме дете и ще живеем заедно. Не сме още толкова близки, и на мен просто не ми идва отвътре да им викам "майко и татко". Дори ми е ужасно лицемерно това, да не кажа извратено. Родителите в нашия живот са само едни. Откъде идва тази странна традиция? На запад не е така- наричат се по имена. Аз също се обръщам по име към моите свекъри. Показвам им уважение и всичко, но не съм лицемерна и не мога да се лигавя на свекървата, викайки й "майко". Според вас ок ли е това? Може на тях да им прави впечатление, въпреки че засега нищо не са казвали.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 11 месеца
hash: 7a995e83dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, не трябва. Ако искаш да спазваш традицията, няма лошо, но изобщо не е задължително. Аз също не я спазвам и дори не съм се замисляла да питам някого по въпроса.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 477cf43250
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз не им викам така. В повечето случай не ползвам обръщение. А те искат ли да им викаш така. Като не ти идва, както решиш се обръщай. Иначе май и в Турция се обръщат с майко и татко...

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 7322cc1f0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Спокойно, вече не си длъжна. Това е било преди, сега времената са други.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 73447e50bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не не си длъжна. Да не живеем в изостаналите страни от третия свят?

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: b93965cf7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Мила авторке, свекъри ще имаш тогава, когато имаш съпруг. Засега ти такъв нямаш, съответно нямаш и свекъри. Те са просто родители на приятеля ти. Брак нямате, съответно и не гледате сериозно на вашето съжителство. Така че, може да се разделите скоро по една или друга причина, още повече щом ще живеете с тях, и няма защо да се мъчиш да им казваш майко и татко. Кажи им, че ще ги наричаш по имена.
Друг е въпросът защо се наемаш да раждаш от човек, който дори не си прави труда да ти предложи брак, и явно не смята, че си достойна за негова съпруга, без да искам да те обидя.

 
  ...


...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: f9cd7e49c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Те дори не са ти и казали да им казваш така. Гледай да не им го кажеш някога та да не те накарат винаги да им казваш така. Как изобщо си помисли такова нещо. Аз не познавам човек който да казва така на свекърите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 0304a79a1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   По добре ги попитай тях. Ако нямаш никакво обръщение, как ще се обърнеш към свекито по телефона? Аз моите ги виждах 1 път на година, но се чувахме 2-3 пъти в годината. И веднъж и се обаждаме с детето и аз казвам.... алоооо как сте и т. н. , а тя ми каза, че не ми е "ало" и прасна слушалката. След няколко месеца пак и звъня, но си прекърших езика и сърцето и казах "майкоооо, как сте... ", а на нея гласа и зазвънтя от радост. Ощастливи се, най- после. Сега, обаче, не ми се звъни, щото доста енергия ми отнема да се настроя да кажа заветната дума.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 7e47573ca0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Щом не ти идва отвътре, не го прави. Не виждам нищо неуважително да ги наричаш по име - в крайна сметка си права, имаш 1 майка и 1 баща, аз също не бих могла да се обръщам към други хора така.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 7d59f02daf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Естествено, че не си длъжна. Сега може да не използваш никакво обръщение. Хубаво е, че ще имаш дете и ще може да го използваш като говориш от негово име наричайки свекърите "баба" и "дядо". Тези обръщения ще си ги запазиш и дори след като спреш да говориш от името на детето.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 5a959eda56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Това е лично, до теб. Ако искаш да им казваш така и те са добре с това, казвай им така. Ако не искаш, не им казвай нищо.
Аз ходих с едно момиче и за две години, видях майка ѝ само три пъти. Не ми допадна, а аз съм от хората, които не обичат да спорят и губят времето си с негативни хора, което съветвам повече да правите. Когато някой започне да ви държи фасони и да ви занимава с пасивно-агресивната си простотия, просто му кажате - "Не искам да комуникирам с теб! Чао! " Обърнете си и си тръгнете". Било то свекърва, непознат на улицата, приятел, роднина, любовник, та който и да е. Животът е много по-лесен така.
Ако някой изисква, да се обръщате към него, с нещо по-различно от името му, то определено може да му теглите една майна.

 
  ...

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: c617d69b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Aбсурд е дa нaричaм чужди хорa "мaйко, тaтко"! Също ми звучи изврaтено и лицемерно. A и тези две думички сa ми толковa скъпи, лични, с много чувствa, сямо зa моите си мaйкa и тaтко.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: a2e980a512
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Никого не съм чувала да нарича свекърите си "майко" и "татко" Това е някаква отживелица, за която изобщо не трябва да се притесняваш. А и те самите не са искали от теб да ги наричаш така, доколкото разбирам - как си го науми изобщо?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 97c559290d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Седнете и по говорете, но с с сигурност имай обръщение най-правилното на име. Иначе другото е някаква народопсихологията психология супер изкривена и другото защо ще живеете заедно. Това не е нормално, ще започнат проблемите. Дори и една стая да е, но трябва да сте отделно.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d85a9b6c49
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Омъжена съм от 7 години, след сватбата се обръщам към свекърите си с майко и татко, но и моят мъж се обръща с майко, към моята.
Още отначало сме сами и независими, виждаме се рядко и не беше голям проблем, да пречупя езика.
Ж 29.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 58f096890f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Аз наричам родителите на съпруга си "майко" и "татко", но се омъжих преди 25 години. Тогава така беше прието, отказът на снахата се приемаше като неуважение, но не това ме накара да използвам обръщението. По-скоро ме мотивира обичта и прекрасното им отношение към мен. И радостта им от тези мои думи, държа да отбележа, лишени и от капка "лицемерие" и "извратеност", както чета тук, беше голяма и с основание. Дали този факт е накърнил или очернил чувствата ми към моите родители или е предизвикал някаква ревност от тяхна страна- не. Тук се търси под вола теле. Но да си дойдем в 2017 година. Аз съм майка на двама синове, надявам се, че ще стана и свекърва. Да ми казват, както искат бъдещите ми снахи, стига да им идва отвътре, а не от куртоазия. Не бих приела, обаче- алоу, ей чшш или да ми се говори чрез посредник. И на финала, откъде я измислихте тази нелицеприятна дума "свекърите". За първи път в този сайт я видях, не само в тази тема. Двама бащи ли има съпругът? ! Аз ще съм свекърва, а мъжът ми- свекър. Кажете просто, родителите му и толкова.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: ed315bd311
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Жената на брат ми, казваше на майка ми "ма", "ама" или просто никак не и казваше. Съпругата ми е от Чехия където мъжа и жената си казват "татко" и "майко". Там на свекъра също се обръщат на име, но първото, което попита, беше как да се обръща съм бъдещата си свекърва. От първия ден моята майка беше и нейна майка. Същата е ситуацията и между мен и тъщата. Не момичета, как ще се обръщате към родителите на любимия си не е до традиция, а до култура, до възпитание, отношение. Ако в първия момент си била кифла или тутманик и те за теб са били "а ма" или "а бе", такива ще си останат цял живот, защото кифлата и тутманика са за цял живот. И да се върна към етървите дома, всички наоколо разбраха, коя е кифлата и коя ще се погрижи за свекърва си ако потрябва.
П. С. Някога, когато бъдеш от другата страна на барикадата и ти казват, а ма, не съскай пред сина си, че си е намерил кифла.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker