Баща ми пие постоянно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Баща ми пие постоянно
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2042 пъти
Здравейте! Много мога да разказвам за проблемите в семейството си, но ще гледам историята ми да е възможно по-кратка. Главният проблем е, че баща ми пие всеки ден. Той и преди си пиеше, но сега алкохолът го прави зъл. Като се напие и си мисли че майка ми му изневерява. Първо тя работи постоянно, дори и през почивните дни и изобщо няма време за такива работи, второ тя не е такъв човек! Псува я и дори я удря... От години работи на едно място, но не получава висока заплата. Майка ми изкарва доста повече. Скъсва се от работа а той си мисли че му изневерява... В момента нямаме никакви пари. Със сестра ми му искаме по 2 лв. за вечерта да излезем малко, няма как без пукнат лев в джоба. Взима заеми и като го питаш за пари започва да разправя колко сме му омръзнали и, че щял да се самоубие. Ей такива глупости. Аз и сестра ми учим, но той не се интересува от какво имаме нужда за училище. Само ако сами поискаме и то ще има викане, въпроси.. Е да, винаги намира пари, не знам от къде, но вече започвам да си мисля, че съм в тежест на семейството си, защото съм на 18 и не работя. Баща ми понякога изпада в някакви депресии и плаче и се крие от нас, пие и се връща отново зъл. Постоянно сменя настроенията си. Може да бъде и много добър баща, но явно алкохолът е по-силен от него. Не знам как да му помогна, не знам как да помогна и на майка си, защото виждам, че и тя се мъчи с този човек. Няма как да се изнесем. Дали има изход от такава ситуация? Някой бил ли е в подобни отношения със своя баща?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9ee30c8d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Баща ти е алкохолик и на практика цялата му същност вече е повредена от алкохола. Аз съм дъщеря също на алкохолик и макар, че има много по-леко пиянство от твоя, проблемите са същите - липса на пари, защото едната заплата отива за алкохол, липса на разбиране и на баща в крайна сметка, липса на пример в живота. По-лошо е от това да нямаш баща. Моят баща мисля, че не разбра кога порастнахме, кога завършихме. После се промени, но беше късно.
Ти баща си не можеш да промениш и докато учиш СРЕДНО образование ще трябва майка ти да остиска, но след това вече сама знаеш, че за следване трябва да разчиташ на себе си на 100%. Аз не можах и заради това да уча веднага, а 2 години работих, устроивах се в София, после записах в университет и пак паралелно съм работила да се издържам, макар че съм учила редовно. На родителите си обаче до ден днешен 1 лв. не съм дала!
Много деца като нас правят грешката да започнат работа по време на Средното, да не хванат добър успех, нужен за кандидатстване, а след това да почнат работа и да издържат семейството, отказвайки се дори от следване и свое бъдеще. Трябва да разбереш, че майка ти е направила избора си в живота и тя е също отговорна за ситуацията си. Не можеш да ѝ помогнеш, освен с това след бала да се изнесеш, да си изкарваш сама парите и да си финансираш следването сама. Това е достатачно. Не се изкушавай и 20 лв. да ѝ дадеш колкото и да се мъчи, защото ще ѝ направиш мечешка услуга. Не се изкушавай да останеш у дома след бала и да съфинансираш алкохолизма на баща си - майка ти е направила избора си на мъж, твоето бъдеще все още предстои.
Не сме отговорни за родителите си!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 5b277d035f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много сходна ситуация на тази в моето детство/юношество. Аз какво направих? На 19 започнах работа в друг град. Направих грешката от време на време да им пращам пари, немалки суми, от моята заплата. Включително и кола им купих. От няколко години не пращам, защото прецених, че така всъщност дърпам себе си назад.

Голям проблем на тези семейства са точно "биполярното" (или там както е термина) поведение на алкохолика - в един момент е изключително грижовен, разбиращ и се държи много човешки и интелигентно, а в друг момент е неразбиращ, повърхностен, груб, даже избухлив и така нататък (моите родители също са заплашвали със самоубийства и тн. ). Като малък не знаех как да се чувствам към баща ми (още не знам). Към майка ми също не знам как да се чувствам, но отдавна не я съжалявам, защото тя има определена роля в тази драма. Не бих казал, че някога е показвала искрена обич и интерес към баща ми, по-скоро го използва като машина за пари. Основните въпроси на майка ми към баща ми винаги са били "кога ще получаваш заплата? ", "да не се забавят пак парите? ", "нали щяха на 20-то число да ви дават заплати? ", "пак за глупости ли ще харчим? "....

Забелязах, че след като напуснах "родителското гнездо", нашите малко са взели да се съвземат и осъзнават. Има малко повече взаимност сякаш. Може и да си въобразявам, не знам.

Човек не започва да пие от хубаво, и обикновено се пие, за да се игнорират някакви дълбоки емоционални травми и проблеми, които иначе ще завземат съзнанието. Много е вероятно майка ти да има пръст в цялата работа, несъзнателно разбира се.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: c57092f35f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съчувствам ти защото и аз съм расъл с баща алкохолик, аз майка ми и сестра ми сме му яли от шамарите почти всяка вечер а понякога юмруци и ритници.
Да, има изход от подобна ситуация, навършваш си 18-те години, вече си пълнолетна, стягаш багажа и се изнасяш, дали ще следваш някъде или просто намираш работа наемаш квартира няма значение просто се махаш от него и започваш да градиш свой живот далеч от пиянство и скандали.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4bf917b43d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   ... Баща ми също има проблеми с алкохола, знам колко е тежко. Нещата при нас обаче седят по-различно - не е зъл и злобен, но пък сменя доста настроения за кратко време... Сега уж е в добър период, дано успее да превъзмогне някак болестта си.
Вариантите са няколко :
1) Да се опитате да му обясните, че има проблем и трябва да потърси помощ. ;
2) През съда да му наложат да бъде затворен в клиника за известен период от време, в което да се лекува(което се съмнявам да помогне дълготрайно, освен ако през това време не му повлияете на психиката положително). ;
3) Да го напуснете(не съветвам да се прави това преди да се опитате да помогнете на човека - той е болен, не може да се противопостави на това без помощ, надали си го е избрал).

Запомнете, НАЙ-ВАЖНАТА част от решаването на проблема с алкохола е УСЪЗНАВАНЕТО МУ, ако той не може да го осъзнае минаваме на вариант 2. Но пък надали и тогава ще го осъзнае...

Желая успех и по-малко трудни дни :(

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9ee30c8d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Oт н. 1 - Във всеки коментар намирам нещо, което важи за моя баща и за моето семейство. Трябва да има не само сбирки на анонимните алкохолици, но и сбърки за децата на алкохолиците.
И аз мога да кажа, че майка ми до някъде поне в последните години използва баща ми за пари (като при 3 номер), но като пък бяхме малки той 0 лв. не внасяше и всичко отиваше по кръчми. На 40 г. някъде като приятелите му съвсем пропаднаха, а той почна да има сериозни проблеми със здравето се кротна и почна да пие само у дома, но пък друг проблем - всяка вечер не знаеш в какво настроение ще е и колко ще пие. Може малко да пие и да гледа мач, може да пие доста и да стане вокален да почне да се заяжда и да повтаря едно и също. Също караниците у дома са ежедневие. Викове, крясъци, хлопане на врати. Това в моето семейство днес го нямам и много държа на това.
Аз в последните курсове на гимназията почти не се прибирах у дома - киснах буквално до 18 ч. в училище - докато затворят като учих в студените вече класни стаи. Ходих по библиотеки, дори в местния университет киснах, за да не съм у нас.
Номер 4 за съжаление има разни утопии. Никой не може да принуди алкохолик да се лекува. Няма и да има ефект. Моят баща дори не осъзнава, че е алкохолик.
След като се изнесох като последно дете също на 18-19 г. непосредствено след бала също нашите сякаш се оправиха като двойка. Майка ми остана без работа и за пръв път почна да се отнася с уважение към баща ми, а той винаги е имал голяма заплата и днес има максималната за страната пенсия. Почнаха да се спогаждат докато бабите не се разболяха и сега трябва да се грижат за тях, защото пък на младини те много са разчитали на старите и дори собствено жилище нямат, а живеят при едната баба. Сега се карат заради и пред бабите. Пак са във филма с две думи.
Като цяло животът им за мен е жалък. Не обвинявам само баща си, но майка ми поне присъстваше в детството ми и си беше у дома, когато имахме нужда от нея, също храни семейството в най-тежките години.
Обичам баща си. Дойде при връчването на дипломите и се разплака, защото бях пълна отличничка и завърших с отличия и речи, а после на сватбата ми се държа чудесно и НЕ СЕ НАПИ (чудо! ), което няма да забравя. Също днес пие по-малко, а през деня изобщо не е пил никога, защото ходеше на работа, той е от т. н. скрити алкохолици. Мога да му доверя с две думи и внуци за гледане ако и майка е там, но до тук
Децата на алкохолика са предадени според мен. Хем имаш баща, хем нямаш баща. Много мислят, че могат да помогнат на такъв човек, но това не е така. Двамата съпрузи дори имат някаква зависимост един от друг. Ние като деца на такива хора също сме застрашени да повторим поведението им и затова е много важно да се внимава. В семейството на баща ми алкохолизмът е от поне 5 поколения като баща му е бил и бияч, но въпреки това, че сам е страдал от баща алкохолик, моят баща сам е такъв. Само не бие и не е агресивен, но си личи, че се контролира в това нещо. Има потенциал обаче да бъде такъв.

В нищо не ми са помогнали нашите в живота, освен че ме храниха все пак и някакви втора употреба дрехи ми купуваха докато живях при тях, също учебници втора ръка. Храната, която ядохме не беше силна и бях непрекъснато болна от пневмонии в последните години и лекари и учители са се грижили на практика повече от мен. Ако имаш алкохолизъм в семейството трябва да имаш нагласата да се оправяш на 100% сам след 18, но и трябва да остискаш да не им пращаш пари на вашите. Аз като се изнесох от вкъщи си обърнах внимание на храната и от тогава не съм се разболявала. С две думи за алкохол имаше в туби и дамаджани, но за месо, плодове и зеленчуци, млечни продукти за децата им пари е нямало и ако не бяха бабите нямаше и парно да има, и дом нямаше да имаме.

Аз самата не пия. Вече и по поводи не пия. От 2 години не съм близвала алкохол. Мъжът ми също е въздържател, още по-голям от мен. У дома нямаме алкохол. Имах лошо вино за готвене, но сега и това нямам. Изобщо не забелязвам, но наскоро ни дойде племенника на мъжа ми с жена си на гости и бяхме забравили дори да вземем нещо за черпене. Сядаме на масата и племенникът пита „А къде е биричката? “ Нямаме... Почна да става нервен като не получи алкохол и след това отиде и си купи от магазина до нас 6 бири. Веднага познах алкохолика. Нервността, когато няма алкохол. Той е още в началото и не го осъзнава, но не може без своите 3-4 бири на ден и анимира и жена си да пие, а тя има сериозно заболяване.
И пак не пихме с тях.
Номер 1 критерий при избора ми на мъж беше да не пие. Мога да живея с пиене по празници, разбира се, но не мога да живея с редовното пиене всяка вечер дори 1 чаша вино да е. Самата миризма ме отвращава. Миризмата на дъха на човека, който е пил алкохол. При бира и вино повече търпя, но ако подуша някъде да вони човек на алкохол, много гадно ми става дори да не е пиян.

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a2b3356182
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Благодаря на всички за изчерпателните отговори. Радвам се, че има хора, които ме разбират и се опитват да помогнат. Съчувствам на всичи ви и се надявам да сте открили един по-добър живот! Още веднъж благодаря!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker