Как успявате да живеете в София ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как успявате да живеете в София ?
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 3923 пъти
Здравейте. Пише ви момиче на 19 години от град София с въпрос към останалите живеещи в София. Въпросът ми е как успявате да живеете в този град. Говоря за финансовата гледна точка. Миналата година завърших 12 клас и от тази година съм студенка в Нов български универститет. Майка ми работи като продавачка и взима 700 лева заплата. а баща ми работи в Испания и ни изпраща пари за таксата за университета и за сметки. Аз нямам възможност да работя. защото всеки ден съм на лекции. а уикенда пиша есета и чета учебниците. Живеем под наем който е 700 лева и цялата заплата на мама отива. Това беше най-евтиното което намерихме. Масово жилищата са станали много скъпи. Дори в люлин ни искаха 800 лева. Живееме в обикновен апартамент. не е луксозен. Майка ми и баща ми не спират да се карат. защото идва зимата и той вече почти няма работа и не успява да праща достатъчно пари. не можем да отидем ние там. защото те първа трябва да учим език. а аз съм и студентка вече. Напоследък те говорят за развод доста често и той каза. че ако се разделят той няма повече да праща пари и мама седи с него само заради това. Аз не мога да й помогна особено дори ако работя за същите като нея пари. а тя работи всеки ден по 12 часа. Апартаментът ни е двустаен в краен квартал. идват безбожни сметки за парно. Всичките ни роднини живеят в провинцията и не могат да ни помогнат. Искам да попитам вие как се справяте в София с такива високи наеми и сметки? Ако баща ми се върне ще взима 1000 лева заплата и с 1700лева въобще няма да се справим. Посъветвайте ме нещо. Като гледаме обявите за наем те са като в чужбина по 500-600 евро. а не лева. Не знам как хората се справят с това. Как успяват да живеят и винаги заведенията да са пълни. а уж народът е беден. Вие как се справяте? Ние нищо не можем да спестим. Бащата праща половината си заплата. а с другата половина покрива своите разходи и не остават пари за заделяне. Не живеем охолно и пак никога не стигат за нищо. Ако той остане без работа не знам какво ще правим. Лятото бяхме при него да видим как е и отново всички пари отиваха за ядене и консумативи и това да отидем там няма да оправи положението. Пак ще е същото.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: d92e5932dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами първо никой не те е карал на учиш в НБУ и да плащаш 1000 лева семестър. Второ това с ученето и невъзможността на работиш е пълна глупост - нито университетът ти е толкова стриктен, нито имаш чак толкова за учене. И аз съм бил студент и знам какво е. С единствената разлика, че аз пътувах всеки ден по 50км, за да стигна до София, ходех на лекции и упражнения и след тях ходех и на работа, а пък след това оща 50км обратно до моя град. И не нямах кола и ми отнемаше по 2-3 часа само в път в едната посока.
И не съм учил в университет тип мики маус, а в ТУ, където уж се изисква нещо от теб въпреки че и там е пародия. Та има ли желание има и начин. Лесно е да разчиташ на гърба на баща си, но и той е човек и не може да издържа прищевките на теб и майка ти, И последно има наеми и по 200 и по 300 лева.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ff070d321a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   700лв за двустаен в краен квартал е доста. Наскоро мой познат и сестра му се изнесоха на квартира (от Студентски град) за 550лв. двустаен в Гео Милев, което не е краен квартал.

Аз ти препоръчвам след 1-ви курс да потърсиш работа. НБУ е скъп университет, не е подходящ за хора с по-ограничени финанси. Но от друга гледна точка е много гъвкав и можеш да измислиш разни варианти за работа, които да ти позволяват да ходиш и на някои лекции (подчертавам 'някои').

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c1b6826fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Има ли как да учиш задочно, може да се преместите в по-евтин град, но ако не е близо ще трябва да пътуваш..

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4395558880
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма такова нещо.
Излъгали са ви с имота под наем.
В Люлин са ми предлагали двустаен апартамент за 350 лв.
Намерете добра брокерска къща - Адрес, Мирела, например и ще ви намерят нещо нормално.
Но определено ще трябва да се ограничите откъм разходи.
Добре е да живеете в малко, но евтино и добре поддържано жилище.
Отделно, ти можеш да си намериш някаква почасова работа като промоутър или като телемаркетинг - агент в кол център на 4 часа, продавач или нещо друго.
Парите няма да са много , но ще помогнат поне за твоите лични разходи.
Изобщо, стискате юмрук и я карате полека с парите.
Липсата на добро семейно счетоводство е и причината вашите да се карат.
Поеми нещата в свои ръце докато нещата се уталожат.
Понякога родителите също имат от помощ и оправданията не са добър избор.
Таксите в НБУ хич не са ниски и от чиста благодарност към тях можеш да започнеш работа, да им вдъхваш повече кураж и надежда.
Направете си план за действие:
- нова, по- евтина квартира
- определете си бюджет за храна и развлечения
- ограничение на забавленията и излизанията до някакво число, което не би навредило на бюджета
- намери си работа
- пестете от електричество, телефон
- ако се наложи, премести се същата специалност, но в друг университет с по-евтина такса, за да облекчиш напрежението в семейството

Може да ти звучи страшно всичко това, но трябва да се научиш, че семейството изисква жертви (вашите се жертват заради теб в момента) , както и самият живот.
А те в случая са съвсем мънички, просто някакви пари :)
Пак ще сте си ти, майка ти и баща ти и ще сте по-спокойни.
Току виж сте спасили и един хубав брак :)
Успех!

ПП: Аз дойдох в София преди 9 години. Първите 4 години живях в общежитие ( 30 лв. на месец)към СУ , а след като завърших си намерих квартира с приятелят ми за 300лв. в Младост. Сега вече си имаме наш апартамент. През цялото време работех - на 4, на 6, след това на пълен работен ден, получавах и стипендия за успех. Сама си плащах всичко - такси в университета, наемчето на стаята, храна, абсолютно всичко.
Не, защото родителите ми не са искали да ми помагат, а защото аз самата не бих позволила те да бъдат ощетени по какъвто и да е начин, когато аз мога да се справя отлично сама.
И тук да ти кажа - не се чувствай зле от това, че при теб е различно, това си напълно в реда на нещата. Просто сме различни хора и това е, но можеш да помогнеш наистина много в тази ситуация. И , повярвай, няма да ти пречи на университетските занимания, аз завърших с пълен отличен и все още съм сред любимките на преподавателите .

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b33a2b0ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Моя приятелка живее в доста приятен апартамент до СУ за 600 лева на месец,апартамента се състои от една голяма стая,кухня и баня,не е луксозен,но има всичко необходимо.С бившия ми живеехме в таванско помещение за 200 лева на месец,като въобще не беше лошо място,а локацията беше до Витошка.Аз инвестирах около 500 - 600 лева за козметични поправки като нов матрак,печка за отопление и по-дребни промени из апартаментчето без които също можеше да се живее.Просто трябва да си снишите критериите и това е,не е приятно,но понякога се налага да се примириш временно със ситуацията или да си намериш някаква почасова работа поне за уикендите.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 430e416ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз също съм от провинцията, но живея сама в София. Ами трудно е. Трябва да си сменям квартирата и наемите за безбожно скъпи. Мога да те посъветвам да започнеш някаква почасова работа. И аз като студентка съм работила от време на време. Просто без работа няма да ти се получи. Не е необходимо да изнемогвате. Разгледай в JOBS за почасова работа. Ако знаеш английски минимум можеш да се хванеш в някой кол-център. Или пък нещо каквото и да, но да има пари.
Не го разбирам това - хем нямате пари, хем стоиш без работа. Всичките ми колеги от университета навремето работеха на пълен работен ден и пак изкараха следването. Хващай се в ръце и почвай работа!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b97fa117f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моят наем в Амстердам беше 1000 ЕВРО за 60 кв. метра едностаен. Сама, с една заплата. Не се оплаквай!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 83024028bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Не живея в София, но съм имала гадже живеещо там, та той в краен квартал плащаше 350 лв, не за една стая, а за 3 стаи с тоалетна и баня и с екстра вана.
Всяка година се увеличават наемите, но може да си наемеш жилище за 500-600 лв.
Трябва да сте много наивни, та да ви минават толкова дебело.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: fd8edc089b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   1700 лв. няма да ви стигат????

Има квартири по 400 лв в дружба и люлин, не си гледала достатъчно. А защо записа в университет за баровци?
Сега родителите се мъчат да вържат двата края, а ти май грам не вдяваш, че като си избрала баровски университет докато го избуташ ще трябва да живееш скромно и в най-голямата дупка на София.

Моята стая е 160 лв 40 лв разходи заплатата ми е 800 лв и никой не ми помага нито от провинцията, нито от чужбина. И съм сирак, нямам гадже, имам образование и работя не това, което искам но се налага иначе трябва да умра от глад от някой подлез.

Вие просто нямате акъл и не си правите сметката. Не сте за оправдание.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9dc60d48dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами, отговорът на въпроса ти е очевиден. С повече пари. Не живея в София, в морски град, където е също толкова скъпо. С квартирите е трудно, аз също съм живяла така, но в момента аз самата имам доход над 2000 лв на месец (чисто) и живея добре като за България. Не казваш какво учиш, но ми е много трудно да повярвам, че университетът те ангажира толкова много, особено НБУ. Поне по мое време това беше университет, който се славеше с лошото качество на обучение. Защо не учиш в държавен университет, така ще спестиш поне 2000 лв.годишно на родителите ти? Очевидно е, че майка ти не смогва. Защо и тя живее в София? Ти можеш да учиш в държавен университет и да си на общежитие, а тя да работи нещо за почти същите пари в провинцията? А защо не учиш език една-две години и да отидеш да учиш в чужбина при баща ти? Непонятно за мен е защо водите начин на живот, който не можете да си позволите. Казвам го с отговорността на човек, който сам си е платил следването - семестриални такси, наеми, учебници, консумативи. Помисли за вариант, който можеш да си позволиш. Или работи нещо ниско квалифицирано в чужбина през лятото, може и да заминеш за студентска бригада. Сега в зимния сезон се търсят рецепционисти и др. хотелски персонал по зимните ни курорти, на много места предлагат храна и настаняване за служителите. Можеш да работиш и през уикенда, постоянно се търсят промоутъри, на които за 2-3 часа работа плащат по 30-40 лв.поне. Или можеш да взимаш вечерни смени в заведение, а през уикенда да учиш. За съжаление всичко в този живот си има цена за тези от нас, които не са се родили със сребърна лъжичка в устата.

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c230b9599b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Няма какво друго да те посъветваме, освен да си намериш някаква почасова работа, която да съчетаваш с лекциите. Много хора успяват, не виждам защо да не можеш и ти, и то като се има предвид, че учиш в Нов Български (да не ми се обидиш сега). Дори да е за малко пари, поне отчасти ще покриваш собствените си разходи. Малко трябва да се засрамиш, вашите не са длъжни да те издържат. Да, има родители, които помагат финансово на децата си до 23-4 годишна възраст (докато завършат и си стъпят на краката), но това става когато родителите имат възможност и желание. Не са длъжни.
Не ти ли става малко жал за вашите, че се трепят по 12 часа на ден, а ти дори с една почасова работа не искаш да помогнеш финансово?

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a5462746a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мило момиче, възможно е да работиш на 4 часа и пак да припечелваш поне 300лв, с които поне следването си да подпомогнеш. Като цяло само студентите по медицина нямат време за работа, защото при тях е много материалът за учене. Моя приятелка, следваща право (има всеки ден много занятия), успяваше да работи на 4 часа. Моята специалност е инженерна и е трудна, но се намира време и за работа с някои компромиси.

Друг вариант, ако имаш добър успех в следването досега, е да се бориш за всички възможни видове стипендии. Ако не ги харчиш за глупости, ще ти помогнат доста, защото възлизат голяма сума, събрани заедно. Вероятно сега ще можеш да кандидатстваш само за евростипендия, но и тя не е никак малка - колкото заплатата на майка ти е. В края на месеца започва срокът за кандидатстване.

Не се ядосвай, че нямаш възможност да ходиш често на заведения - отначало е весело, разнообразява малко ежедневието, но омръзва бързо. Покрай бала ми имах възможност да ходя по много заведения, но сега това се случва рядко. Не, че нямам никаква възможност, а защото го смятам за ненужно пилеене на средства.

Желая ти успех и ти препоръчвам да помислиш за варианта със стипендиите, защото с него ще си помогнеш, и няма да си ощетяваш следването с работа.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b317d68ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Аз не мога да разбера защо всеки втори се бута в тая София. Нито заплатата на майка ти е някаква колосална, че да не може да я изкарва в провинцията, нито университетът ти е много елитен (с извинение), та да няма по-елитен в провинцията. На всичкото отгоре университетът ти освен мики маус е и скъп.

И тук загадката в цялата работа е защо ви е тая София на вас? Аз съм от провинцията и ти гарантирам, че в моя град (който не е сред най-големите) майка ти няма да изкарва по-малко от 700 лв като продавачка, университетът макар да не е цвете, със сигурност няма да е мики маус и определено семестриалната ти такса ще е по-ниска. А наемите ще са поне наполовина, ако не и 3 пъти по-евтини. Транспортът също ще ти е по-евтин, ако изобщо се налага. Храните, дрехи всичко ще ти е по-евтино.

Не мога да разбера хора, които се бутат в тая София, само и само да са в София. София е за хора с висока квалификация, за които има възможности за развитие или за предприемчиви хора с бизнес. Ако ще бачкаш за 700 лв като продавака и ще плащаш толкова наем, за какво ви е изобщо тая София?

Разбирам поне да учеше в елитен университет да се стегнете за няколко години, ама ти дори и това не правиш. Моите уважения към НБУ, но такива в провинцията с лоапта да ги ринеш и за 5 пъти по-ниски такси.

Така и така вече сте се заврели в тая София, според мен ще е добре поне майка ти да се върне в провинцията, а ти да излезеш на общежитие. Така ще спестите адски много пари от наем само. И разбира се и ти почни да работиш, защото не можеш да ме убедиш, че в НБУ си толкова заета. Така или иначе ще ти дадат дипломата, само защото си плащаш и така или иначе нищо няма да научиш от него. Въроса е да ти дадат някаква диплома на края, макар че и тя не знам колко ще ти е полза, защото и работодателите го знаят що за стока е НБУ, но както и да е. Даже ако питаш мен въобще напусни университета и се хвани на работа, спести някой лев, подготви се и се зпиши в НОРМАЛЕН университет, та поне тези 4 г. да имат някакъв смисъл.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a913b6b36b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Имаш възможмост да работиш. Хвани се през лятото на морето и спести пари. Другата възможност е за студентски бригади в САЩ. Изобщо започни да работиш и ти. Дори почасово. Не оставяй родителите ти да се грижат за теб, голяма си вече.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 2cec3498a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   За жалост има и доста по лоши случаи от твоя, хора където като ги попиташ с гордост казват, че са от София но не казват, че живеят по зле и от хора от провинцията. Аз лично никога не съм си помислял да ходя в София нямам и намерение да го правя, във всеки друг по голям град е по добре отколкото там. Случая е много удобен да вмъкна една народна мъдрост "Простирай си краката според чергата"

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 290382f0a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   А защо записа в НБУ, а не в държавен университет? Да и там нямаше да си в помощ на вашите, но поне нямаше да си им в тежест с тези огромни такси. А иначе винаги можеш да работиш нещо почасово колкото да помагаш, защото 3-ма човека, плюс наем с доходите, които имате е направо си е приключение.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6f0902ec61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Добре, нека обобщим. Живеете в скъпа квартира, учиш в скъп университет, не ти се работи, майка ти работи за малко пари. Как да стане? Не съм хейтър, но от страни така изглежда. И в крайна сметка за какво го правите, не мога да разбера. Визирам НБУ. Разбирам да учеше информатика в СУ или медицина.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c1b6826fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Може да работиш събота,неделя,летните ваканции поне,да учиш за стипендия.Каква специалност си?Потърсете по-евтино място за живеене.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6f41f8b9da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   700 лв може да мине на 450-500лв за наем, оттук остават едни 200лв. Може да изглеждат нищо, но с натрупване за 5 месеца са 1000лв. Якко ви мяткат с наемите, намерете си друга квартира. Целият ти проблем е че вашето семейство сте пасивни и работите иучите стандартни неща.? най-тъпото е че майка ти и баща ти се дърпат заради парите и едва ли не ще се разделят, което в никакъв случай няма да оправи нещата и за тримата. Ако няма някаква друга причина да се разделят, това е най-голямата глупост при тези обстоятелства. Виж сега - има и положителни неща- доколкото разбирам майка ти не си е намерила някой чичко паричко да я изтегли от блатото тук, а и баща ти се чувства ангажиран към семейството си. Сплотете се, действайте в една посока и нещата ще се оправят. Първо решете къде искате да живеете. Аз лично ще се радвам ако решите след някоя година да заживеете в София, защото градът има нужда от здрав материал. От вас се иска само да се сплотите. Гарантирам ти, че парите ще дойдат доста бързо след това. Започвай да си намираш и нешо допълнително след първи курс.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6aaec0949c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Направи си една сметка, дали си струва цялото гърчене за едното висше от НБУ. В днешно време университетите не могат да си запълнят местата и приемат всеки пожелал. Премести се държавна поръчка някъде и нека да е задочно, за да можеш да се издържаш.Редовно обучение е за аристократи и за хора, които не плащат наем.

Другият ти вариант е да си хванеш спонсор. Обаче след десет години (най-късно) той пак ще си потърси нещо младо, а ти гориш. Затова си вземи професия в ръцете, дано не следваш някаква -логия, а нещо с перспектива за работа, че иначе има да патиш и мизерстваш цял живот. Прави си сметките не ден за ден или година за година, а за пет и десет години напред. Зор да си студентка, а после?

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c54df93504
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Всичкия този гърч заради диплома от НБУ? След като завършиш никой работодател няма да те вземе на сериозно, все пак на този университет му се носи славата от години. Това което можеш да направиш е:
1. Сменяш университета- СУ, ТУ, УНСС, УАСГ или подобен. Поне ще научиш нещо ако имаш желание. Отделно ако имаш успех ще получиш и стипендия.
2. Излизаш на общежитие с такса 30 или колкото е в момента.
3. Майка ти си отива в провинцията, където пак ще работи за 6-700 лв като продавачка
4. Почваш някаква работа, която да ти позволява да учиш, с парите от нея си поемаш повечето текущи разходи.

Знам, че няма да е лесно без мама да се грижи за теб, обаче ако искаш да постигнеш нещо в живота си трябва да се потрудиш добре, а не да разчиташ на родителите ти да ти плащат безумните такси за един измислен университет без никаква тежест като дойде време да си търсиш работа. Имай предвид, че намирането на първа работа по специалността е много трудно дори за завършилите елитни университети с добра диплома. За теб с диплома от НБУ просто не знам.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: d2aa8c0d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Номер 10, интересно ми е какво работиш за 2000 лв. чиста заплата? Би ли споделила.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: ad86cec83d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Напусни НБУ. Първо са таксите, а след това ще ти искат за изпитите. И защо трябва да живееш с майка си?

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7e056c640c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   23 - това за нбу са митове. От нбу са излезнали много кадърни хора. Освен това в другите университети, които изброи, масово се купуват изпити, така че и те не са на много високо ниво. Държавните университети са като всичко държавно, всеки гледа да кръшне от работа. Ниски заплати, корупция, мизерия. А в нбу има огромна база, много допълнителни безплатни семинари и много възможности за желаещите да учат. В нбу не можеш да платиш на преподавател да вземеш изпита. А и ако се разходиш из студентски град особено нощем по заведенията, няма да видиш възпитаници на елитни университети.
А сега към авторката. Едни се оправят, други не. Аз когато учех и работех. Всички състуденти работеха, защото таксите са. големи и се налага да се работи. Живееш със съквартиранти, делиш наем. Теглите заеми и така. Аз съм работила, майка ми ми плащаше половината такса. Наем не сме плащали, но ако вие не се оправяте, записваш се в държавен университет.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4f8b7ecdca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Всеки се простира според чергата си, струва ми се, че ти си си надхвърлила възможностите с НБУ. Специалист можеш да излезне от всяко учебно заведение ако имаш желанието и хъса. Иначе можеш да изтеглиш студентски заем, който би могъл малко да ви олекоти таксата. От друга страна не виждам проблема да работиш на 4 часа, сега ти се струва, че няма да можеш и образованието ти ще пострада от това, не си съвсем в грешка, аз така си мислих преди да започна работа по време на следването ми, в началото трудно свикнах, но сега нямам проблеми, даже се чудих какво толкова съм правила с многото ми свободно време преди :D А, в крайните квартали съ сигурност ще има по-ниски наеми, 700лв са много. В Лозенец приятеля ми дава апартамент под наем за 400 лв. двустаен.

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 2d23366e3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Здравей, бих те посъветвала: 1. Намерете си квартира за 300-400 лв., без парно. Трудно ми е да разбера хора, които цяла зима се разхождат полуголи в къщи на температура 26 градуса и плащат 300 лв примерно за отопление. 2. Майка ти да потърси работа за заплата 1000 лв и повече. /В София може да намери/. Прехвърли се дистанцьонно обучение в друг университет, където таксите са по-ниски. 3. Намалете разходите за ток, телефон, вода. /Както писах по-горе, не наемайте квартира с парно, това е излишен и голям разход. Ако жилището е санирано, дори няма нужда от кой знае какво отопление. Трикове, като облепване на прозорците с тиксо, за да е по-топло през зимата звучат доста мизерно и селски, но ако ги приложите, икономисвате разходи/. 4. Испания е развита западноевропейска държава. Там почти няма зима и съответните харчове, за зимния сезон. Здрвеопазването е безплатно, за разлика от българското. Заплатите са по-високи от българските. Ако трябва да избирам между България и Испания, бих избрала Испания, с еднопосочен билет. Успех, каквото и да решиш!

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9cf2b1faf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Просто си хвани багажа и се спаси от тая кочина. Отиди и се устрой в друга държава за две-три години ще научиш езика, в това време ще работиш неквалифициран труд и ще изкарваш повече пари отколкото тука и така.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b4eee35cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Много си е добре в София. В тъпата провинция да не е по-добре? Минимална и се чудиш как да свържеш двата края. Само в София е добре. Всичко друго е безработица и безпътица.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: fd2202fe00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Много яи е наема. Аз живея също в по краен квартал, но имам в близост метростанция и с чакането на мотрисата и ходенто след като сляза съм в центъра на София за по малко от 20 мин. Частни университети има и други освен НБУ. Аз с прекъсвания съм завършила Европейското висше училище по икононика и мениджмънт / едно време беше Европейския колеж/. Там също таксите не са ниски, но са пак по добре от НБУ. Не знам каква специалност учиш, но според мен ако не е медицина, филологии и още няколко други специалности не виждам защо трябва да се учи редовно. На задочното му е добре това, че хем можеш да ходиш на работа, хем имаш време и за себе си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker