Как да започна от нулата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Статии:
 Как да се харесваме в собственото си тяло. Проект - Кожа.
 
Споделени истории (76069)
 Избор на редактора (64)
 Любов и изневяра (16854)
 Секс и интимност (9351)
 Тинейджърски (17671)
 Семейство (3498)
 Здраве (6277)
 Спорт и красота (3341)
 На работното място (1363)
 Образование (4047)
 В чужбина (899)
 Наркотици и алкохол (790)
 Измислени истории (681)
 Проза, литература (1214)
 Други (10013)
 
 

  

Споделена история от Семейство

Как да започна от нулата?
преди: 3 дни, 17 часа, прочетена 539 пъти
Здравейте, пише ви момиче на 19 години. Студентка първа година, не уча в родния ми град, а на 30 километра от него. Цял живот пътувам, защото още от детската градина уча там, до 15 годишна ме караха, от 16 с влака.
Много искам да се изнеса от нас и да живея под наем там, където уча, но майка ми и баща ми не са съгласни. На мен те ми пречат, искам да се будя и да съм сама, да заспивам и да съм сама, да не се съобразявам, кога мога да говоря по телефона и кога не, искам да съм самостоятелна, да се науча на отговорност. А и пътуването ме изморява.
Понеже с брат ми сме в една стая, рано стурин отивам да се оправям за университет в хола, а когато баща ми е станал по- рано и е там се изнервям, защото не мога да се оправя на спокойствие. И това е само един малък пример за неудобствата, които ми създава това съжителство. Моля ви, дайте ми някакъв съвет!
Как да започна от нулата? Те отказват да ми дават пари за наем, остава аз сама да започна да си ги изкарвам. Как да уча и да работя едновременно? Кое е най- рационалното решение в случая? Защото наемът ще е най- малко 500 лева, а храна, а ток, а вода, а интернет? Много моля модераторите да публикуват историята ми! Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
  Email:
  Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)
 
Въведи код
 
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 дни, 13 часа
hash: f6f5bce43f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Нaеми си сaмо стaя в споделен с други квaртирaнти aпaртaмент или с хaзяи. Пaк ше си имaш личнaтa стaя, но ще ти е много по-евтино. Търси стaя с включени рaзходи.

 
  ...
преди: 3 дни, 10 часа
hash: 1a15f9b0f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Ехее, какъв е този наем 500 лв. На теб за сам човек не ти трябва цял двустаен апартамент, предполагам. В който и град да учиш, самостоятелна стая ти е 150-200 лв. Сметките са около 70-100, дори зимата. Във всеки втори магазин се търсят продавачи и аранжори и на половин ден или за събота и неделя. Ако си организирана, и не учиш медицина или право, сигурно ще се справиш и с ученето, и с работата.

 
  ...
преди: 3 дни, 7 часа
hash: 34b717b2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Вариантите за които се сещам са три:

Вариант 1 - Най-рационалното решение, според мен е да прекъснеш за година образованието, да отидеш на бригада в Англия или друга държава. Да събереш пари, после да се върнеш и да ги инвестираш в своето образование. Така в чужбина ще калиш характера си, ще се научиш на самостоятелност и когато си дойдеш ще имаш и ресурсите и опита. Самостоятелния живот не е лесен и това, че родителите ти не ти помагат е кофти, но ще ти кали характера и ще се научиш да се справяш сама.

Вариант 2- Да започнеш работа на 4 часов работен ден и да кандидатстваш за общежитие (ако имат такова)

Вариант 3- Минаваш задочно и започваш нормална работа на 8 часов работен ден.

Желая ти успех!

 
  ... горе^
преди: 3 дни, 5 часа
hash: 57d62f3309
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Отиди на общежитие, ще е най-евтино, 500 лева са много пари, на някой хора това им е заплатата. Виж някаква почасова работа.

 
  ...
преди: 3 дни, 5 часа
hash: ec220bcd29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако си редовно, имаш право на общежитие. Там сумите са по-ниски, в смисъл, че ако си намериш почасова работа, която да съчетаваш с ученето, ще можеш да изкарваш месеца. Малко са относителни нещата, все пак, зависи от работата, зависи от сумите в общежитията и прочие, но със сигурност не е като квартира 500 ток, вода, отопление и други. Обикновено, поне в нашия университет, можеш да заплащаш малко повече за самостоятелна стая. Но никак не е лесно да си далеч и да си самостоятелен. Помисли дали сега е моментът за такава крачка. Можеш да изкараш още 1-3 години и да минеш задочно.

 
  ...


...
преди: 3 дни, 4 часа
hash: 361acfcd2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ами то съжителството... ако от сега му се дразниш, какво ще стане, когато отимаш съпруг, деца?
Сега си мечтаеш да си сама, но ако това наистина стане, ще ти е терсене, че няма никой около теб...
Някога хората са живели по 10 души в една стая и са били много, много по-задружни и силни като родове от сега.

 
  ... горе^
преди: 3 дни, 3 часа
hash: 962fbe3d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Наемът ти ще е НАЙ-МАЛКО 500 лв.? Ти се каниш да си студентка и да живееш в самостоятелно жилище? Браво, браво! Нашироко се каниш да студентстваш. Някое по-скромно момиче би се ориентирало към общежитие, стая под наем или апартамент със съквартиранти. Обаче ти си висока летва, самостоятелен апартамент.
Отделно за работата. Със съпругата ми сме работили какво ли не, като студенти. На половин работен ден, на смени в заведения за бързо хранене, нощем в печатница, строителна работа, почистване на домове, попълване на бази данни... Какво ли не? ! Разбира се ще спиш малко, ще бачкаш много, дори професии, които иначе си гледала отвисоко.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 3 дни, 2 часа
hash: 930e7a03cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За сега се успокой! Дишай! С наема идват сметките...! Храна, ток, вода, наем!!! Лошо или не щом си в университета значи добре се справяш, но дразните или не.... Възможността ти е ако си оправна да си намериш работа докато учиш или помощ от роднини и все пак нямаш право да ги задължаваш да ти помагат щом не си при тях, камоли да им се сърдиш! Иначе те разбирам всеки иска своето пространство, но понякога я няма възможността... Не забравяй, че не е лесно да си сам, колкото си мислиш и изобщо не е толкова хубаво!

 
  ...
преди: 3 дни, 2 часа
hash: b3ed524a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Ама много ясно, че няма те да ти плащат наема - не стига, че ти осигуряват жилище (след 18 не са длъжни, спокойно могат те да кажат "пречи ни това съжителство" и да те изритат), ами искаш и пари да ти дават, за да живееш в друго. :D Осъзнай се малко.

 
  ... горе^
преди: 2 дни, 19 часа
hash: cf7e9eb7b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Повечето университети имат общежития - поинтересувай се, наемите са ниски, сметките за консумативи също.

 
  ...

...
преди: 2 дни, 19 часа
hash: 77d948cb8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Е, тоя университет в друг град няма ли общежития бе джанъм? Да не е някой частен бардак?

Разбираемо е на 19 да искаш самостоятелност. Аз още на 18 напуснах родния дом, за да уча в друг град и бях там на общежитие. Първата година нашите ми помагаха, наемът на общежитието е 30-40лв. имай предвид, не е квартира!

 
  ...
преди: 2 дни, 2 часа
hash: 8970971267
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Всеки иска да е самостоятелен и да не трябва да се съобразва с никой.
Ще трбва да потърпиш докато завършиш и след това като започнеш работа ще можеш да си вземеш собственно жилище.

 
  ... горе^
преди: 2 дни, 2 часа
hash: fbaab82143
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Нямаме общежития, университетът е частен. И да, искам да живея на широко, не е нужно да ме нападате, че искам висок стандарт на живот. Някой беше написал да съм благодарна, че не са ме изгонили от нас. Те не само, че не ме гонят, те не ми ДАВАТ да се изнеса от нас, държейки ме с пари. Цитирам “в момента, в който се изнесеш от нас няма да получиш и една стотинка, само университета ще ти плащаме. ” Не искам да имам съквартиранти, нито мъж, нито деца. От малка съм егоист и такива работи не са ми приоритет. Приоритет ми е да си завърша образованието и да се развивам професионално, в личен план не ме интересува нищо. :)

 
  ...
преди: 3 часа, 7 мин.
hash: 65795f8ead
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Авторке освен че родителите ти също не оставаш по-назад от родиелите си в сферата на психичните обременености. В реалния живот 99% от случаите няма да получиш точно каквото искаш. Затова ако искаш да се изнесеш, помисли какъв компромис можеш да направиш. Най-малкото да си намериш съквартиранти за поне известно време, докато не започнеш да изкарваш достатъчно средства за самостоятелна квартира. Имай предвид че живота със други хора не е винаги като този с родителите ти. Възможно е изобщ да не се засичаш със съквартирантите си, те няма да ти натякват доколко стоиш навън и какво вършиш стига да не им пречиш по някакъв начин. Според това как се уредиш, вероятно ще имаш самостоятална стая. Думите "личен план не ме интересува нищо" са признак на антосоциоално личностно разстройство. Или в момента лъжеш себе си адски много за това какво искаш, или, по-вероятно, в следствие на тоталния тормоз от страна на родителите ти под формата на пълно ограничаване, наистина си развила такъв проблем.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: 2 бр
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)

Въведи код
При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)
 
  Email:Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker