Как да започна от нулата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как да започна от нулата?
преди: 6 години, 5 месеца, прочетена 2489 пъти
Здравейте, пише ви момиче на 19 години. Студентка първа година, не уча в родния ми град, а на 30 километра от него. Цял живот пътувам, защото още от детската градина уча там, до 15 годишна ме караха, от 16 с влака.
Много искам да се изнеса от нас и да живея под наем там, където уча, но майка ми и баща ми не са съгласни. На мен те ми пречат, искам да се будя и да съм сама, да заспивам и да съм сама, да не се съобразявам, кога мога да говоря по телефона и кога не, искам да съм самостоятелна, да се науча на отговорност. А и пътуването ме изморява.
Понеже с брат ми сме в една стая, рано стурин отивам да се оправям за университет в хола, а когато баща ми е станал по- рано и е там се изнервям, защото не мога да се оправя на спокойствие. И това е само един малък пример за неудобствата, които ми създава това съжителство. Моля ви, дайте ми някакъв съвет!
Как да започна от нулата? Те отказват да ми дават пари за наем, остава аз сама да започна да си ги изкарвам. Как да уча и да работя едновременно? Кое е най- рационалното решение в случая? Защото наемът ще е най- малко 500 лева, а храна, а ток, а вода, а интернет? Много моля модераторите да публикуват историята ми! Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 5 месеца
hash: f6f5bce43f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нaеми си сaмо стaя в споделен с други квaртирaнти aпaртaмент или с хaзяи. Пaк ше си имaш личнaтa стaя, но ще ти е много по-евтино. Търси стaя с включени рaзходи.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 1a15f9b0f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ехее, какъв е този наем 500 лв. На теб за сам човек не ти трябва цял двустаен апартамент, предполагам. В който и град да учиш, самостоятелна стая ти е 150-200 лв. Сметките са около 70-100, дори зимата. Във всеки втори магазин се търсят продавачи и аранжори и на половин ден или за събота и неделя. Ако си организирана, и не учиш медицина или право, сигурно ще се справиш и с ученето, и с работата.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 34b717b2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Вариантите за които се сещам са три:

Вариант 1 - Най-рационалното решение, според мен е да прекъснеш за година образованието, да отидеш на бригада в Англия или друга държава. Да събереш пари, после да се върнеш и да ги инвестираш в своето образование. Така в чужбина ще калиш характера си, ще се научиш на самостоятелност и когато си дойдеш ще имаш и ресурсите и опита. Самостоятелния живот не е лесен и това, че родителите ти не ти помагат е кофти, но ще ти кали характера и ще се научиш да се справяш сама.

Вариант 2- Да започнеш работа на 4 часов работен ден и да кандидатстваш за общежитие (ако имат такова)

Вариант 3- Минаваш задочно и започваш нормална работа на 8 часов работен ден.

Желая ти успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 57d62f3309
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Отиди на общежитие, ще е най-евтино, 500 лева са много пари, на някой хора това им е заплатата. Виж някаква почасова работа.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: ec220bcd29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако си редовно, имаш право на общежитие. Там сумите са по-ниски, в смисъл, че ако си намериш почасова работа, която да съчетаваш с ученето, ще можеш да изкарваш месеца. Малко са относителни нещата, все пак, зависи от работата, зависи от сумите в общежитията и прочие, но със сигурност не е като квартира 500 ток, вода, отопление и други. Обикновено, поне в нашия университет, можеш да заплащаш малко повече за самостоятелна стая. Но никак не е лесно да си далеч и да си самостоятелен. Помисли дали сега е моментът за такава крачка. Можеш да изкараш още 1-3 години и да минеш задочно.

 
  ...


...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 361acfcd2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Ами то съжителството... ако от сега му се дразниш, какво ще стане, когато отимаш съпруг, деца?
Сега си мечтаеш да си сама, но ако това наистина стане, ще ти е терсене, че няма никой около теб...
Някога хората са живели по 10 души в една стая и са били много, много по-задружни и силни като родове от сега.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 962fbe3d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Наемът ти ще е НАЙ-МАЛКО 500 лв.? Ти се каниш да си студентка и да живееш в самостоятелно жилище? Браво, браво! Нашироко се каниш да студентстваш. Някое по-скромно момиче би се ориентирало към общежитие, стая под наем или апартамент със съквартиранти. Обаче ти си висока летва, самостоятелен апартамент.
Отделно за работата. Със съпругата ми сме работили какво ли не, като студенти. На половин работен ден, на смени в заведения за бързо хранене, нощем в печатница, строителна работа, почистване на домове, попълване на бази данни... Какво ли не? ! Разбира се ще спиш малко, ще бачкаш много, дори професии, които иначе си гледала отвисоко.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 930e7a03cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   За сега се успокой! Дишай! С наема идват сметките...! Храна, ток, вода, наем!!! Лошо или не щом си в университета значи добре се справяш, но дразните или не.... Възможността ти е ако си оправна да си намериш работа докато учиш или помощ от роднини и все пак нямаш право да ги задължаваш да ти помагат щом не си при тях, камоли да им се сърдиш! Иначе те разбирам всеки иска своето пространство, но понякога я няма възможността... Не забравяй, че не е лесно да си сам, колкото си мислиш и изобщо не е толкова хубаво!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: b3ed524a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Ама много ясно, че няма те да ти плащат наема - не стига, че ти осигуряват жилище (след 18 не са длъжни, спокойно могат те да кажат "пречи ни това съжителство" и да те изритат), ами искаш и пари да ти дават, за да живееш в друго. :D Осъзнай се малко.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: cf7e9eb7b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Повечето университети имат общежития - поинтересувай се, наемите са ниски, сметките за консумативи също.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 77d948cb8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Е, тоя университет в друг град няма ли общежития бе джанъм? Да не е някой частен бардак?

Разбираемо е на 19 да искаш самостоятелност. Аз още на 18 напуснах родния дом, за да уча в друг град и бях там на общежитие. Първата година нашите ми помагаха, наемът на общежитието е 30-40лв. имай предвид, не е квартира!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 8970971267
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Всеки иска да е самостоятелен и да не трябва да се съобразва с никой.
Ще трбва да потърпиш докато завършиш и след това като започнеш работа ще можеш да си вземеш собственно жилище.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: fbaab82143
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

13.   Нямаме общежития, университетът е частен. И да, искам да живея на широко, не е нужно да ме нападате, че искам висок стандарт на живот. Някой беше написал да съм благодарна, че не са ме изгонили от нас. Те не само, че не ме гонят, те не ми ДАВАТ да се изнеса от нас, държейки ме с пари. Цитирам “в момента, в който се изнесеш от нас няма да получиш и една стотинка, само университета ще ти плащаме. ” Не искам да имам съквартиранти, нито мъж, нито деца. От малка съм егоист и такива работи не са ми приоритет. Приоритет ми е да си завърша образованието и да се развивам професионално, в личен план не ме интересува нищо. :)

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 65795f8ead
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Авторке освен че родителите ти също не оставаш по-назад от родиелите си в сферата на психичните обременености. В реалния живот 99% от случаите няма да получиш точно каквото искаш. Затова ако искаш да се изнесеш, помисли какъв компромис можеш да направиш. Най-малкото да си намериш съквартиранти за поне известно време, докато не започнеш да изкарваш достатъчно средства за самостоятелна квартира. Имай предвид че живота със други хора не е винаги като този с родителите ти. Възможно е изобщ да не се засичаш със съквартирантите си, те няма да ти натякват доколко стоиш навън и какво вършиш стига да не им пречиш по някакъв начин. Според това как се уредиш, вероятно ще имаш самостоятална стая. Думите "личен план не ме интересува нищо" са признак на антосоциоално личностно разстройство. Или в момента лъжеш себе си адски много за това какво искаш, или, по-вероятно, в следствие на тоталния тормоз от страна на родителите ти под формата на пълно ограничаване, наистина си развила такъв проблем.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 90b43f6429
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Виж, започни лятото да ходиш на бригада в сащ примерно, или поне на нашето море. Така за през годината ще си докарваш едни добри пари.

Също, като искаш нещо започни да разсъждаваш как да го получиш, а не просто да мрънкаш и да се оплакваш. Сега, ако скоро си мрънкала на вашите престани за повечко време, да се пооталожат нещата. И по - нататък започни пак, но не с мрънкане, а им кажи нещо от сорта на, че вече много се изморяваш от това ежедневно пътуване, чувстваш се като труп, по време на лекции и упражнения ти е трудно да се съсредоточаваш, защото вечно ти се спи и често те боли главата. Да авторке, за всяко нещо в живота си трябва определен подход. Трябва да си стратег.

Значи сега видях коментара на н14 и честно казано ми е втръснало от такива хора, които като видят, че някой не иска семеен живот, особено пък ако е от женски пол, и веднага го изкарват с някакво разстройство психическо и не знам си какви глупости.
Да, това нежеланиен най - вероятно идва от лошите взаимоотношния м/у родителите и изобщо негативна обстановка и задушаващо отношение вкъщи. Но какво значение има? Защо изобщо трябва да се оценява? Човек е свободен да живее така както иска, стига да не пречи на другите.
А и такива изкавания като на н14 по - скоро категорично биха затвърдили нежеланието ѝ напред в годините.
Авторката след години може да си смени желанието. Но дори и да не си го смени какво толкова? Я гледайте вас си, щото всичките сериозно обвързани са толкова нормални и без разстройства, че нямам думи..


Наистина зле със сериозни, реални личностни и психически разстройства са хората, които стават семейни, създават деца, но се държат лошо с тях - крещят им, бият ги, ама сякаш това доста хора някак все го приемате...
Или пък има там едни други, които са една доста голяма маса хора, които вечно трябва да имат някой до г*за си - ако не са обвързани едва ли не не могат да живеят живота си, защото или са свикнали чисто битово все някой да им прислугва, да ги подпомага с парички и. т. н.... и мн други причини, сега няма да изброявам, ма то и без това се знаят.. То за това има толкова много изневери и семейни драми изобщо!!!
Ето тези хора са наистина токсични и с личностни разстройства.

А коментар6 защо изобщо е публикуван? Я да ходи да си гледа турските сериали..

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 0b7289922b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Поредната разглезена лигла.
Нямало да й дават пари ако се изнесе, ауу, ама ще й плащат частния университет.
Някои от нас са се изнесли на 18 без да им плащат университета и са учили и работили едновременно без стотинка помощ отникъде, тя искала цял апартамент наготово...
Никой не ти е длъжен, запомни го, много ще ти помогне в живота.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 03c43334c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Ти хубаво си егоист и искаш да живееш на широко, но нямаш качества да диктуваш положението. От 1 месец си станала студентка и вече ще излиташ на Луната. Колко ти струва обучението в частния университет? Какви доходи имат родителите ти. Работи, изкарай си пари и си плащай кефа, а недей да тормозиш родителите ти. Предполагам, че доста си им скъсала нервите с твоите фасони.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 7a98089d3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Ако в личен план не те интересува нищо и искаш лукс, за теб има идеално решение! Трябва ти малък начален капитал, оставям ня въображението ти как да го осигуриш. После си наемаш малък, но хубав апартамент и вечер приемаш и... ъъъ, развличаш един-двама господа. Така с 6 часа работа седмично, ще си осигуриш около 4 000 лв. на месец. Enjoy!

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 65795f8ead
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   От №14:
Номер 15, четеш ли всъщност това върху което коментираш. Никъде не съм споменавал семейство, а имах предвид общото желание на авторката да се дистанцира от човешки контакт. Хората, ако не ти е ясно, сме социални същества и може да има различни причини да се избягват останалите.
Когато външни фактори се интернализират това е анти-социалност/мизантропия, което често се бърка с асоциалност, при която причините са изцяло вътрешни. В случая външните причини на авторката са родителите ѝ, което не е равносилно на изконно вътрешно желание да бъде сама.
Препоръчването на допълнителна изолация, само ще затвърди мисконцепциите на авторката, породени от свръхконтролиращото ѝ семейство. За нея е най-добре да живее известно време със съквартиранти, но да разполага със собствена стая, така че да добие представа за нормален човешки контакт различен от задушаващото ѝ ежедневие.
Моля занапред когато имаш непълно разбиране по дадена тема, не репликирай по първосигнален начин и не влагай твое значение в чуждите думи.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 6b021ef4bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   От авторката: стигнах до консенсус с родителите ми и се съгласиха да ми плащат наем за апартамента и да ми дават пари, в замяна на това искат да имам отлични оценки. Благодаря на всички все пак за изразените менение, 90% нападащи ме. На дядо Торбалан ще кажа, че ми се получиха нещата и без да приемам.. "господа". Ако при него така са се решавали финансовите проблеми, на мен няма да ми е нужно. И не съм лигла, защото искам да имам лично пространство? От кога наричате човек, който иска да живее сам лигла? Поисках ви съвет, като нормалните хора, а вие започнахте да нападате, защото искам висок стандарт на живот.. ами, да, искам и го получавам. Поздрави :)

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 6b021ef4bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Авторке, кефиш ме! :D много хора сега ще ге нападнат, защото държавата ни е завистлива, самата нация.. много се радвам, че си се разбрала с родителите си! Според мен идеален вариант е да си завършиш образованието и после да търсиш работа, защото аз не познавам нито един студент с отлични оценки, който ходи на работа и учи едновременно.
И аз често бивам нападана точно заради “високия ми стандарт”, все едно това е нещо лошо. Повечето хора, както можеш да видиш и в коментарите, се примиряват с малката стаичка и си им е добре там, а плюват нас, хората с амбиции.
Дерзай, учи, работи по специалноста си и гони високите си стандарти. Дори за минута не се примирявай с нещо на по- ниско ниво! :) успех

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 0f941712f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   Бедно, заблудено дете. Триумфираш, а всъщност си капитулирала. Успеът ти се заключава в изпросването на пари от родителите ти. Ценно качество. Всъщност са се случили две неща.
Признала си, че не можеш да се справиш сама. Оставаш си малка лигла, с ученически манталитет и единствен талант да крънка родителите си. Да са живи и здрави мама и татко, че без тях си за никъде.
Родителите ти са затвърдили контрола си над теб. Сега те държат още по-здраво. Дано обичаш да живееш на каишка.
Вероятно се самозаблуждаваш, че всъщност изпълняваш част от сделка. Обач и аз го зням, и родителите ти го зняят, че в частен университет и едно магаре ще изкара добър успех.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 6b021ef4bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Дядо Торбалан, ако не са парите на мама и тати, ще са парите на баба и дядо. Парите са най- малкия проблем. Съгласна съм да ме контролират в замяна на това да живея сама, както ти се изрази, на широко. Не знам кой Ви е излъгал, че се изкарват лесно оценки в частен университет, но мога да ви кажа, че това изобщо не е истина. Първи семстър съм и ме скъсват от учене. Това е просто едно клише.
Факт е, че не мога да се справя сама, няма как да имам отличен успех и да работя едновременно. За мен е важен успехът, с него все пак ще продължа развитието си, а не от магазинчето, в което мога да започна работа. И мисля, че родителите ми по- добре от теб знаят, кое е най- добро за мен. Всеки родител мисли само доброто на детето си.
Номерт 21, оказа се прав/а..

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 52d6a443e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   До 21.
Няма лошо да живееш добре, аз също живея сама в огромен и красив апартамент. Вярно, сама съм го купила, но това няма значение.
Това, което има значение, е, че погрешно наричаш муфтенето на родителите и мрънкането за пари, амбиции. Амбиции може да имаш, когато успяваш сам да се справиш с живота, когато работиш, печелиш, и си независим. А когато си зависим от това дали родителите ще ти платят наема и ще ти дадат джобни, това е точно обратното, липса на всякакви амбиции. Ами когато един ден няма кой да ти дава?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 03c43334c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Пали свещи за родителите ти и бабите,защото като го завършиш прочутия частен университет ,никой няма да размита за теб.Та да си осигуриш и стандарт.Ако си имала стандарт щеше да влезеш в хубав държавен университет.Но не си изкарала достатъчно,за да влезеш,това е голата истина.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 03845fd751
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Номер 25, колкото и да ти се иска това да е истина, не е. Факт е, че в университета, в който уча, технката е на най- високо ниво от цяла България. Няма да коментирам базата и професорите, които дори не са Българи. Имам връзките да влезна, в който университет си поискам. Спрете да злорадствате, просто поисках съвет, как да тръгна от нулата, ама злобата и завистта край нямат... Щом злобата ви се проявява даже и към анонимни хора. Една е думата за вас: Ужас, с главно "У".

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 1d048c4087
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

28.   Не съм коментирала досега, но последното включване на авторката е уникално просто! Момиченце, чуй се само: "Имам необходимите връзки да вляза в който университет си поискам. " Не знания, не подготовка, не способности, не умения и прочие, а "връзки"!
И се запознай със значението на израза " започвам от нулата" - никак не е подходящ в твоя случай.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 263f6d092d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   От известно време плащам квартирата на едно подобно момиченце студентка искащо да започне от "нулата".... :) Сами се досещате как си връща услугата срещу самостоятелния живот който води. Та авторката ако я беше надушил някой батко като мен много бързо щеше да се уреди със самостоятелен апартамент и нямаше да тежи финансово на дъртите за които е пластелин в ръцете, а то милото си мисли, че е самостоятелно и започнало от нулата

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker