Фамилна история? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Фамилна история?
преди: 13 години, 2 месеца, прочетена 4089 пъти
Здравейте, хора(: Замислих се дали някой някога е проследявал фамилната си история? Доста интересно е да разбереш какви да били корените ти. И на мен ми се иска, но не ми е ясно как точно, ако някой го е правил, нека сподели, мисля, че би било интересно(:

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 2 месеца
hash: 2369ca9c6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   да, много е модерно това на Запад в момента. Проследих си я, доколкто може и е доста луда - от майчина страна съм имала прапрадядо с две семейства - имал е голямо стадо овце, което се е движило - зимата на Беломорието, лятото - в Родопите. И така, той е имал земя, къща и мелница в Беломорието и е имал най-вероятно там друга жена и деца, които са останали там, когато са затворили границата и сме загубили Беломорито, а той останал в Родопите при прапрабаба ми.
От бащина страна са били по-луди. Пра-пра-пра дядо ми, Петър е бил странник в селото (Северна България), идвал уж от Осиково в Балкана, нямал е един грош. Бил е обаче образован и е можел да пише и чете, затова започва да работи като чиновник за турците. Оженва се за баш чорбаджийската дъщеря, защото никой не я е искал, била уж болнава. Е, живеят до почти 90 г. и двамата като до днес в семейството ми се предава хипохондрия - психоза, че си болен от болести, а не си. Значи момата май изобщо не е била болна. Този Петър е давал и заеми с-у лихви и е множил богатството си, като сме се освободили е изгонил няколко турски семейства и е заграбил имуществото им. Аз съм намирала бележки, той си е падал лихвар - давал е пари на селяните в замяна на овце напролет, съмнявам се, че е бил еврейн, защото е бил грамотен и предприемчив, а тогава само 3% от населението са можели да пишат и четат.
В следващото поколение пра-пра баба Трандафила е била мъжа си и го е впрягала в каруцата, когато не я е слушал. Преди месец като разпитвах за рода си (носим името Трандафилете, единствен род в селото на името на жена, мъжете взимат фамилията на жената в нашия род демек) научих, че и баба ми (не прабаба, а сегашната ми!! ) е шамаросвала дядо в центъра на селото, защото пратил приятел да купи хляб, вместо той да отишъл.
Семейството ми е много лудо - същата баба се е омъжила на 27 за 18-годишен, разбира се, за да се обедини имането. Бащата на жениха става Никола Петковист като им взимат комунистите имането и умира в Белене, чичо ми и прачичо ми също са жертва на комунистите, а семейството ми си е сменяло непрекъснато фамилията, за да се крие от тях... изселват се в Южна България, където майка среща татко и практически, ако не бяха комунистите и тяхното гонение, мен нямаше да ме има...
Лудориите продължават, сестра ми бие приятеля си, аз съм с чужденец и ще прибавя още една причудлива фамилия към низаницата от фамилии в родословното дърво на Трандафилския род.... , а забравих, че родът на майка е Балабанови, един от най-видните преди кома, има министър-председател от този род и са били съдружници на Братя Миладинови...

с две думи - интересно, направи си и ти родословно дърво...

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 1ebfa3e989
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Върнах се повече от 200 години назад. Рових и разпитвах здраво, но съм доволен. Сега не съм дърво без корени. Научих и интересни истории от миналото на фамилията. Една от прабабите ми е била благородница, от кралска фамилия. Жалко, че сега този факт не се знае, иначе щеше да получа покана за кралската сватба:) Всеки, който си знае корените е по-трудно манипулируем.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: a3b6e849d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Кажете как става това.
Кажете и как да разбера с какво всъщност са се занимавали (обикновен живот или национална сигурност).

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 3fa991b64a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Абе Н1-що не си написа историята отделно? Момичето пита КАК да го направи, а не какви са вашите истории.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 1ebfa3e989
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Номер 2 съм до номер 3. За да се събере тази информация се прави следното: Проверява се в регистрите на общината, където е живяло лицето, като се търси раждането и смъртта му. При съставяне на акта му за раждане са писани майката и бащата и се започва да се търсят техните данни. Така, постепенно, поколение след поколение се връщаш назад. Същото правиш и в регистрите на съответната черква, защото и там има стари регистри. Като събереш данните, тогава почваш да разпитваш стари хора, кой какво си спомня за твоята фамилия и членовете и. Много добре е ако ти разкажат някаква стара история за твоите предци. Ако, например, разбереш, че някой от тях е участвал в някакво възстание, то тогава ще търсиш документи и записани автентични разкази на очевидци, които са били съвременници на събитията. Търси се още в държавния архив и всякакви други архиви, които ти дойдат в главата. Книги за онези времена написани от очевидци също са много полезни. Като събереш достатъчно сведения и започнат да се покриват сведенията от различни източници, ще разбереш, че си на прав път и събраното е истина. Друг източник са актовете за покупка на имоти, където се казва кои са седите на имотите. В по-ново време актовете за сделки с недвижими имоти се наричат "нотариален акт", а по-старите документи се наричат "крепостен акт". Интересно е, опитай, за да види докъде ще стигнеш. :)

 
  ...


...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 0d4704a0be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има ли регистри, за гражданите, работили уж обикновена, работа, та да разбера по тези регистри-какво в национален и извън национален мащаб са вършели?
Регистри например за хората ходели с топографни карти.
И за моя пра-дядо, като знаехме само, че е бил железничар и е имал фирма-какво е връзката с председател в търговси съюз и междудържавни договори и споразумения и каква длъжност е имал?

А за рода на майка ми, която е осиновена и с която не се разбираме-как да разбера кои са й родителите, от каква националност са, с какво са се занимавали и къде живеят и кои са наследниците им.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker