Длъжни ли са децата да гледат родителите си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Длъжни ли са децата да гледат родителите си?
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 11419 пъти
Младо момиче съм, на 23 години. Имам по - голям брат на 27 години. Брат ми винаги е бил бунтар и нервак, винаги е реагирал остро и е обиждал всички, докато аз съм изключително кротка и послушна, още от малка. В резултат на това, родителите ми напоследък доста често намекват, че очакват от мен да ги гледам на старини. И за двама ни правят еднакво, но от мен очакват повече, понеже "брат ти си е такъв и не можем да разчитаме на него". Дори опитват да включат елемент на заигравка, като споменават имоти и кой какво ще получи, ако е "слушкал". А мен имоти въобще не ме вълнуват, защото така или иначе не съм живяла никога в лукс и не гоня това -
просто нищо материално не ме блазне с цел придобиване. Признавам - дали са ми грижи, макар и да сме бедно семейство и да сме живяли в изключително трудни и тежки условия, но ми се заформи един въпрос в съзнанието - длъжни ли сме да гледаме родителите си, да ги къпем, да мием задни части и т. н.? Аз не мога да си представя да имам дете и да му причиня това. Много пъти са ми казвали, че е добре да помисля за съпруг и дете след няколко години, защото иначе ще остарея сама, а и "трябва да има кой да те гледа като остарееш, да има кой да ти отвори вратата".

Моля споделете какво мислите, нямам ясна позиция, само ми е изключително неприятно при мисълта да гледам възрастни хора и да съм отгледана с тази едничка цел.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 90

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 5c5334d6bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

1.   Освен, че и аз също не мога да си представя детето ми да ме гледа, ако стигна дълбока старост, ами хич и недоумявам как някои нагли и тъпи хорица си позволяват да създават деца при положение, че финансите им дори и за тях не стигат. А това са 99% от случаите в България. И не стига, че най-нагло обричат невинни същества на мизерия ами повечето нямат и психиката да гледат деца. Та те повечето не правят децата, защото ги искат, а защото така трябвало. Набиват им селските стереотипи в главите, единствения начин за възпитание е бой, скандали и изобщо унижение. Да не говорим пък колко алкохолици, наркомани, непълнолетни и скоро навършили пълнолетие имат деца. Аз съм една от тези, които влизат в процентите и израстнала около алкохолик и майка, която едва скрива омразата си към децата й, и не спирам да повтарям, че трябва да има закони за тея, които искат деца- дали финансово и ментално могат да си го позволят.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 0e02b7d0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (32 гласа)

2.   Естествено, че са длъжни да ги гледат, когато остареят, нямат пари или имат здравословни проблеми. Те как са те гледали и изучили? Нали за това са семействата, да се поддържат и да си помагат в нужда?

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 21ff440504
гласове:
1 2 3 4 5
  (30 гласа)

3.   Това е много философски въпрос, който и аз съм си задавал. То е същото като това дали са длъжни родителите да помагат на децата си, като пораснат. Някои ще кажат, че не са длъжни, други, че са длъжни. Същото е и с гледането на родителите.

По принцип монетата има две страни. Ако ти самия (говоря по принцип) не си се интересувал от децата си и не си ги гледал както трябва, е нагло после да изискваш от тях те да те гледат.

Аз лично бих ги гледал, макар че моите родители не са перфектни и едва ли ще ми е приятно, но като цяло съм им благодарен, а и не ми дава съвестта да ги оставя, ако наистина имат нужда от мен.

А колкото до брат ти, би било справедливо и двамата да ги гледате, а не само ти, ако се стигне до там.

И има и още нещо. Когато децата са малки, тогава детските градини помагат в отглеждането. Смятам, че старците трябва да се гледат в старчески домове поради простата причниа, че там си има специалисти, които това го правят по-добре. Могат да им оказват медицинска помощ при нужда и т.н. Не казвам да си заебаваме родителите там и да не се интересуваме от тях, но си струва да ползваме някаква помощ според мен. Но манталитета в България е такъв, че това се възприема като бягане от отговорност. В редица държави това си е нормална практика. А и старците си комуникират помежду си, което мисля, че е по-добре от това да са затворени в някакъв апартамент и да се асоциализират.

Освен това децата им си имат работа, семейство и според мен не е много редно един родител да изисква това от детето си, защото това си е сериозен ангажимент, който не ти позволява да правиш почти нищо друго. Аз лично не бих изисквал това от дъщеря си.

ПОне така си мисля. Сега съм млад и слава Богу здрав, може би като одъртея няма да разсъждават така, не знам. НО все си мисля, че трябва да оставим децата си да се развиват, да работят, да си гледат техните си семейства, а не нас. Не искам кариерата на дъщеря ми да страда заради мен, след като така или иначе ще умра. НЕ искам и да не си вижда семейството достатъчно заради мен. Би било малко егоистично. Предпочитам да съм в старчески дом, стига да не се държат прекалено грубо с мен, отколкото да и вися на врата.

Аз каквото съм направил за нея, не съм го направил, за да ме гледа и да искам нещо в замяна. Направил съм го, защото я обичам и така съм го почувствал, а не позадължение или за облага.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 27163d3a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

4.   Тая простотия с гледането я има само в България! Да, ако родителите ни доживеят до дълбока старост, нормално е, да им помагаме, но да създадеш дете само за да има кой да те гледа на старини за мен е просто безумно! Че нали това дете като порасне ще си има свое семейство и свои грижи и хич няма да му е до това да се разправя с инатливи старци! Така, че честно за мен това е голяма, ама много голяма глупост! Има си помощници, болногледачи, старчески домове... а не детето ми да тича след работа да се грижи за мен, а после у тях да си погрижи за собствените си деца. Е, не знам как я мислят хората в България, ама аз на моето дете това няма да му го причиня! Да, ще съм щастлива всеки път като ми дойде на гости, но определено няма да очаквам да ме обгрижва когато вече не мога да се справям сама. Просто не ми изглежда редно да му го причиня, при положение, че има толкова други проблеми и отговорности.
Не знам, може би фактът, че съм на 35 също си оказва влияние, но предполагам, че и след 50 години, ако изобщо съм още жива, ще мисля по подобен начин.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d35a99a5a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Охх. Не са. Като родиш деца, те до гроб ли ще живеят с теб да ти отварят вратата? Ами ако мъжът ти умре преди теб, кой ще ти отваря вратата? Старостта е самотна, затова е добре да имаш изпълнен живот, който да те грее. А с какво ще е запълнен си решаваш ти. Аз не съм си родила дете, за да го залепя за себе си.

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 275a691347
гласове:
1 2 3 4 5
  (39 гласа)

6.   Пази Боже, сляпо да прогледа?! Ако не са били тези родители, сега нямаше да ви има! Неблагодарници!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4530fef5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   От авторката: Благодаря на всички за коментарите. Аз своя избор съм го направила. След като прочетох коментарите тук няма да се чувствам гузна, защото явно не само аз мисля по този начин. Напълно съм съгласна с коментар номер 3. На същото мнение съм.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 93a25bf813
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

8.   Баща ми ми казва "човек сам идва на този свят и сам трябва да си отиде, не да е в тежест на близките си". Казва, че когато се пенсионира, ще си иде на село, а когато вече не може да се обслужва - в старчески дом. Би се радвал, ако имам време и желание да го посещавам за по една ракия.
Имам баба по бащина линия и дядо по майчини - над 80 години, вече изнемогват. И какво - родителите ми да си напуснат работата и да идат в малките градове да гледат възрастните? Баба ми се крепи, колкото може. Наехме ѝ социален асистент - една жена, която ѝ пазарува и чисти. Дядката се държи още, но не знам до кога. Обаче майка ми като отиде да го види, за два дни се натоварва психически ужасно много. А как да живее с него?
Възрастните хора ги хваща деменцията и понякгоа стават нетърпими. Не бива да им се сърдим, сигурно и с нас ще се случи, но не може ние да си съсипем живота, живеейки с такъв човек. Добре, ти ще вземеш твой стар родител - но как ще го приемат мъжът ти, децата? И на тях ли ще го причиниш? Ами ако и мъжът ти доведе някоя баба?
Според мен човек трябва сам да подсигури старините си. Бих се съгласил мой родител да живее и наблизо и да му пазарувам, когато мога. Да се виждаме, да помагам с домакинството. Но това, което описваш - миене, къпане, за това трябва обучен медицински персонал. Бих помогнал финансово за наемане на медицинска сестра или такса за по-добър старчески дом. И мисля, че това е редно. В САЩ хората се радват да стигнат до такова заведение - гледат ги обучени хора, помагат им, правят им игри. И не са самотни. Няма как човек в разцвета на силите си - между 40 и 60 годишен, да остави всичко и да е болногледачка. Не и когато има други начини. Не бих изисквал това от децата си. Човек дава живот, грижа и обич на децата си, за да ги пусне по собствения им път, когато се наложи. Не е редно да живее чрез тях и да им вменява задължения.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4e7ee93fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

9.   Н 6, някой да ги е молил тези родители да създават децата си? А който създава с едничката цел да си има гледачи на старини не заслужава дори "едно око да му се хвърля" от време на време. Това, твоето е егоизъм в най-висша форма! Създаваш си роби ли?!
Пази Боже такова същество да се помисли за човек!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 185aa1cb1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

10.   Никои на никого не е длъжен, всеки получава това което си е заслужил!
И никое дете на света не е създадено с цел гледане, защото никой родител в фертилна възраст не мисли за собствената си старост. Човек започва да мисли за старостта си когато наближи или даже подмине 60-70.
От друга страна когато държавни органи намерят по улиците бедстващ стар човек първо търсят децата му/роднините, да им го предадат, ако децата му откажат човека се настанява в дом но всичкото му имущество отива в полза на държавата. Та затова повечето деца преценят сами, дали са били обичани и по важно струва ли си усилията-наследството. В някои семейства се разбират кое от децата ще поеме това задължение и съответно движимото имущество. По закон между наследници се дели недвижимото по равно, а движимото остава за дете което е живяло при възрастния, но реално докато дете живее при възрастните то ползва блага от собствеността им и е доста вероятно да успее да ги навие да му прехвърлят всичко недвижимо.
На авторката сега и е широко около врата "един гъз един манастир" са казали хората, обаче ако вземе да се пробва да живее с мъжа си на квартира докато тя е в майчинство в бг и да нямат надежда да си купят сами жилище, ще се навие да гледа възрастните срещу апартаментче.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 7fcca824d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

11.   Чета коментарите и се чудя колко неблагодарни, нагли и егоистични хора има. Длъжни ли били да гледат родителите си? Имало старчески домове!!! Ами, то и детски домове има. Едва ли щяхте да пишете тук, ако ви бяха оставили в такъв дом, за да си гледат живота! Бедните не бивало да създават деца!? Кои точно сте вие, за да давате подобни оценки? Познавам доста хора от заможни семейства, които са изключителни лекета. Обратно, много родени в изключителна бедност са ставали и стават прекрасни хора, учени и т. н. Вие не знаете след 5 минути дали ще сте живи, тръгнали оценки да дават!!!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6ee7c913c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

12.   С много коментари мога да се съглася.
Но първо ще кажа какво какво мисля по принцип.
Родителите дават за децата си грижи и средства.
По късно децата стават родители.
И те на свой ред трябва да дадат средства и грижи.
Но на своите деца а не на родителите си.
Само така ще има поток тоест продължаване на човечеството.
Ако родителите гледат децата а децата родителите си тогава ще влезем в затворен кръг. Човечеството на теория ще свърши.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6ee7c913c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Номер 1: Съгласен съм, че дете трябва да се прави защото се иска а не защото се налага. И е редно като се прави дете първо да се мисли как ще се гледа то. Даже грубо казано, но вярно. В природата слабите индивиди не оцеляват каму ли да се възпроизвеждат. И това никак не е случайно. Само при нас хората. Има недъгави индивиди. И после се тръби, че трябва да ги съжаляваме и да им помагаме.
Номер 3 ако детето остане при родителите си, след като се е изучило. Както е моят случай. Би трябвало да се кооперират тъй като и двете поколения са изравнени във възможностите си.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 38f5311961
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Гледането не винаги се свързва с къпане и чистене на задни части. Моето разбиране за гледане е да се грижиш, тоест да ги навестяваш, да им пазаруваш, когато можеш, да разговаряш с тях, да ги водиш на лекар, когато се налага, да им помагаш финансово, също при нужда. Когато майка ми се разболя и започна да се влошава изкара почти 3 месеца на легло. Аз, брат ми и снаха ми работехме и си бяхме наели болногледачка за през деня. Да напуснеш работа е глупаво в днешно време а аз тъкмо бях започнала добре платена работа. Убедена съм, че постъпих правилно и нито за миг не изпитвам угризения, че не съм била ежевневно до нея.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: e59b8864a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не е нужно непременно да са в такова положение, а да си умрат прави дето се вика. Мисля, че детето, ако не иска поне може да наеме гледач, или да плаща в някои дом, но не и да го остави сам в тежко състояние...

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 5c5334d6bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   Номер 9 абсолютно точно ги описа тея утрепки, трябва на такива да им се забрани да имат деца.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6fab34821c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Един ден, когато имаш дете, опитай да си представиш как пораства, става самостоятелно, има свой живот, после започва да става отново безпомощно, сбръчкано, болно и.... нежелано.
Представи си, че твоето дете е вече старо и доживява последните си години, месеци, дни.... изоставено и в големи мъки, болка, страх, а теб те няма, защото отдавна си мъртва. Би ли искала някой да причини това на детето ти???
Е, ако не би искала, представи си посланието, което са ти оставили твоите прародители - да помагаш до последния миг на децата им, когато тях няма да ги има.
На повечето хора не е нужно да се обяснява, те просто знаят.
А ти вече си си взела решението. И това го има, добре...

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: a640e6ce80
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

18.   №9, под грижа за стари родители разбираш само миене на насрани задници ли? С твоето бездушие даже и това не можеш да направиш, а камо ли да изразиш синовна обич. Самият факт, че като кърлеж се залепваш на някой и започваш да хапеш, показва, че си бездушен и коварен индивид, егоист който търси само келепири. Ако направиш добро за тебе е робство!? Опазил ме Бог, че около мене няма такива! Ти си станал вече роб но своят егоизъм, свиквай сам, че едва ли някой ще се задържи до тебе!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: ea4ae3462b
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

19.   Жена на 23г. Към коментиращите. Нямате представа за превратностите в живота и си позволявате да давате категорични мнения. Нито имате представа за старческите домове в България, нито имате представа какво значи безхаберие на държавата към инвалидите в страната. Преди 3 години баща ми получи инсулт, тогава беше на 43 г. Оживя, но последиците бяха много тежки - затруднено говерене, частично обездвижване на дясната ръка и на левия крак. Сега е пенсионер по болест с 179 лв. пенсия. По всички ваши критерии майка ми отдавна трябваше да го е зарязала някъде и да си гледа живота сама или с друг. Вие давате ли си сметка какво значи в разцвета на силите да ви се случи такова нещастие? Всичките "приятели" на татко, на които им помагаше го изоставиха и вече забравиха, че съществува на този свят и ако не беше искренната любов на майка ми, и моята и на брат ми той отдавна да си е заминал от този свят. Това ли заслужаваше той? Всички роднини на майка ми се разкрякаха: "Махай го, още си млада, ще си съсипеш живота. Той ти е непотребен.. ". Майка прекъсна всякакви контакти с тях и никога не ги посети или потърси отново. А, на нас децата ни каза: "Аз, баща ви няма да предам, той е направил толкова много за мене, който никой друг в моя живот, вкл. и родителите ми. Вие сте отгледани и имате най - важното - дом, в който да се върнете и да отседните и семейства да създадете дори. Ние сме дотук".
Така поставен въпроса от авторката предизвиква и контра въпрос: " А, длъжни ли са родителите да издържат децата си, след като навършат 18 г. "? Би следвало, отговорът да е - не, нали? А знаете ли колко родители продължават да гледат децата си и след 18 години.. Замислете се първо, преди да почнете да пишете глупости.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: dd56015fe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

20.   Едно дете съм, живея на Запад от дълги години и тук всички си знаят, че ги чака старчески дом... Затова може би и се побъркват от пътуване като се пенсионират – докато имат сили да се обслужват сами, обикалят! Че после идва гадното, но тук избор нямат!
Докато моята нагла, 65г майка, в очите ми рече: "Пратихме те в чужбина да ни помагаш на старини, какво още се ослушваш? "
Без коментар...

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 46f32acb52
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

21.   Има един японски филм "Повест за Нараяма". Там се разказваше как японците, като навършат 50години и отиват в планината за да умрат. За да не са в тежест на останалите. Но една жена дори на 50 си беше жизнена и енергична, но традицията повеляваше, че трябва да умре. Тази жена направи какво ли не за да умре, защото всички и се подиграваха, че на 50 още е жива.

Не забравяйте и Българската народна приказката за мъжа, който пред погледа на детето си извлякал с кука до сметището баща си понеже бил вече стар и немощен и захвърлил куката. Детето се спуснало и взело куката.
На бащения въпрос защо му е тази кука, то отговорило, за да я ползва по същия начин, когато баща му стане стар, като дядо му.

Една майка може да отгледа пет деца, но пет деца не могат да се грижат за една майка.
И още нещо при мисюлманите в България въпроса да изоставиш родителите си или да ги пратиш в старчески дом не съществува.
Човек сам се ражда и сам си умира и сам ходи в тоалета.
Без семейство, взаимопомощ, отговорност, дълг живота
си остава самотно и безсмислено пилеене на космическа енергия.
Егоизма и егоцентризма е причината за масовата материална и духовна трагедия на това божествено къстче земя наречено България

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 82a52dd30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Гледането на възрастни родители не е задължение. Прави се от 'синовна' любов. Хора, не обичате ли родителите си!? Как така ще ги изоставите и предадете когато са вече стари и болни и им е трудно да се грижат сами за себе си!? И им е необходима вашата обич и подкрепа... Дори и вашите родители да имат нужда от специализирани медицински грижи, това не е основателна причина да ги пращате в старчески дом, особено ако те самите не желаят това. Ако моите деца постъпят по този начин, гарантирано ще се откажа от тях и ще ги лиша от наследство. За щастие, повечето българи са нормални - и децата и внуците обичат и полагат грижи за възрастните си роднини. И още една добра новина: Живея в район със застаряващо население, има доста дълголетници, които забележете могат сами да се грижат за себе си. Имам съседка на 83 години, здрава права, умът й е на мястото си, облича се модерно, ходи на фризьор и дори се гримира. Мой роднина доживя до 91 г., като до последно беше в перфектна форма, вярно забрявяше, но това винаги е било повод да се посмеем заедно с него и никога не е бил в тежест нито на сина си, нито на внука си, а напротив - грижеха се за него, за да бъде колкото може повече години заедно с тях.
Разбира се, не говоря за тези, които имат проблемни родители и са в лоши взаимоотношения. В такива ситуации всеки постъпва според собствената си съвест.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1b8ad0c380
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

23.   Отговорът го има в Библията. Всеки сам за себе си да решава.
Родителите са длъжни да се грижат за децата си до пълнолетие, а децата са длъжни да уважават родителите си и да се грижат за тях в случай, че изпаднат в немощ.
Под грижи се няма предвид да си зарежат кариера, семейство и да се заточат вкъщи да обслужват болните родители 24 часа, но да съумяват така да съчетават и организират задълженията си, че да отдават всекиму според нуждата. Старческите домове у нас са под всякаква критика, така че дори не ги коментирам. Много хора плащат на жена, която да им помага, но всичко е свързано с финанси, които не много хора могат да си позволят.
Сложно е. Много. Затова нека винаги се молим за здраве за нас и близките ни. Колкото и възрастта или болестите да ги променят, не бива да забравяме, че наш дълг е да се погрижим за тях. В някои държави този дълг не е само морален, а оформен юридически със закон. Мисля, че и при нас имаше такъв текст някъде, но.... не съм чула да има осъден за безхаберие към родител.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 93a25bf813
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Тук малко ще отклоня темата. Някой ден повечето от нас ще остареят и ще имат нужда от грижи. Някои ще ги сподели и нещастието на бащата на номер 19 и дано до всеки в такова положение да има партньор като майка ѝ. С вуйчо ми се случи нещо подобно.
Но хора, има и друго - дайде да се подсигурим за тези неща, докато сме млади и здрави. Сегашните пенсионери са работели през социализма и системата е била друга, преходът ги прецака много. Но за нас няма оправдание да не подсигурим старини и евентуални злополуки. Един здрав човек с нормални доходи може да инвестира част от дохода си, да се трупа за старини. Държавните пенсии ще стават все по-мизерни. Но аз искам на старини да имам доход за медицински грижи, болногледачка, ако се наложи и нормални условия на живот. И децата ми, живот и здраве, да прекарват време с мен, без да ги товаря с това да ме къпят и да ми слагат инжекции. За това е добре да се мисли от рано. Също така е хубаво човек да помисли за застраховка. На всеки може да се случи да се разболее и дазагуби работоспособност. Парите не могат да ни върнат изцяло здравето понякога, но поне ще имаме осигурени лечение и разходи за живот. И няма да се налага да товарим близките си финансово.
Помня, преди 12 години като съвсем млад продавах застрховки живот. На вуйчо ми тогава му се беше родил син, дъщеря му беше на пет. Предложих му да си направи, а той ми се разсърди, че се опитвам да изкарма пари от него. Ако го беше направил тогава, сега семейството му нямаше да мизерства.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6fab34821c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

25.   Хората се делят на 2 коренно различни типа - и средно положение няма.
Първите на никого не са длъжни, изоставят родителите си на старини, не създават деца, подминават бедстващи животинки. Ако имат животно и то се разболее, или прави бели - го изхвърлят като мръсен парцал без да им мигне окото.

Другите Хора с последните си средства помагат на беззащитни хора и животни, изпаднали в беда. Какво обсъждаме изобщо. Между двата вида хора има бездънна пропаст.
Но има извества логика - ако бездушните деца са се пръкнали от бездушни родители... които някога са предали и изоставили своите родители, те заслужават и ще получат възмездие.
Лошо е единствено, когато от свестен човек се пръкне безхаберен изрод. Тогава е и тъжно, и необяснимо.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 143e200ace
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   №25, няма как от свестен човек да се пръкне нехранимайко! Ако родителите са били предани и са възпитали добри деца, няма как децата после да не оценят грижите за тях. Наистина живота стана много динамичен и труден, но който си има душа, ще намери начин да помогне на бедстващ човек, независимо дали е родител или друг. Тези егоисти, които са готови да натирят родителите си в старчески домове( уж от голяма загриженост), са си егоисти още от деца. Или са расли сами и всичко им е било угаждано още от малки, или са случили на пропаднали родители които са им разсипали детството, иначе няма от къде да се наслои злоба в тях. В здрави семейства и взаимоотношенията стари млади са на ниво и цивилизовано си живеят, проблемите са в болните семейства. Точно от болните се пръкват и егоистите, те си проличават, даже и тук в този форум!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 705b90ad94
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Може да давате, колкото си искате минуси на номер 25, така само потвърждавате тезата му. Няма как индивиди, оперирани от човечност, да си обяснят понятия като емпатия, съпричастност, синовен дълг и прочие. Или ги имаш, или не.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 5c5334d6bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

28.   25 Вие наглите, които си мислите, че децата трябва задължително да се създават и да са ти роби, хвърляте и подминавате животинките. Вижда се всеки божи ден. ;) Нямам търпение да влязат закони и за вас.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 62a5b636f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Въпрос на личен избор. Стига личният избор, да не ти причинява терзания и да можеш да спиш спокойно. И един ден, когато дойде твоята старост, да не засвири друга песен душата ти. Старостта е нелицеприятна, но на тези които е дадено, минават през нея. За жалост, в България е доста скъпо да оставиш родителите си в добър дом за стари хора, където те да се чувстват спокойни, не унижавани и достойно да завършат живота си. Няма нищо по- хубаво от това, да запазиш добър спомен за родителите си, без да се налага да ги обслужваш, те да се притесняват и срамуват от това, че ги къпеш и им миеш задните части както казва авторката. Всичко си има цена на този свят. Ако мога да вземам решения и стигна до там, че не мога да се обслужвам сама, бих избрала да отида в дом за стари хора, самата аз не бих понесла някое от децата ми да ме мие и бърше, храни. Разбира се, трябва да помисля за финансовата страна на въпроса.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6fab34821c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

30.   до 28 - Вярваш ли си.
Един и същ хормон отговаря за милостивото, съчувстващо и грижовно поведение към животните и към старите хора - окситоцин. Засилва се наличието му в организма, когато полагаш системни грижи към някого и тогава няма как да чувстваш тежест. Това е хормонът на обичта и верността.
Така че просто от самосебе си отпада възможността да си едновременно отчужден към майка си, а пък да си надежден родител на дете или осиновител на животно. Отвратеният от родителите си може всеки миг да хвърли от плещите си и други хора и животни, които му ПРЕЧАТ, защото химията в мозъка предопределя това предателско поведение.

И как обвинявате в егоизъм безпомощни хора ударили в дъното :) Това е безумие.
Я кажи кой е по-гнил егоист - този, който казва - Моля, помогни ми, или този който отговаря - Я върви на майната си!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6fab34821c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   Номер 29, не е толкова просто. Давам ти за пример свекърва ми, която започна "да мисли за финансовата страна на въпроса" още преди 15 години, когато беше 55 годишна. Твърдо заяви, че ще продаде единия си апартамент, за да може да си подсигури старините и да плаща с тези пари на надеждни хора, защото... на нас ни нямала доверие :) Подчертавам - не защото сме й отказали, аз не бих изоставила нуждаещо се същество, дори и нея.
Та така стана - продаде си единия апартамент, живее в другия, а ние се изнесохме с двете деца под наем, по нейно настояване. Вече 15 години се справяме - трудно, но издържахме без ничия помощ, децата са вече пълнолетни.
Междувременно тя продаде апартамента и реши да ги вложи в друг имот, но нещо стана и изгуби парите. Сега е само на 70 години, но много болна, с диабет, изпаднало черво, алцхаймер, отслабнало зрение, въобще печална картина. Да видиш как тази арогантна жена се превърна в изплашено дете, лишено от гордост. Всеки момент може да се наложи да я поемем и да се грижим за нея докато е жива, а това може да се проточи дълго. Говоря за жена, към която не изпитвам нищо, това е само дълг.
А изоставени родни майки и бащи за мен е необяснимо.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4530fef5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   От авторката:

Естествено, че трябва да помагаме с каквото можем, да напазарим, да ги виждаме, както и други неща, но не мога да се пречупя за къпане и смяна на памперси. Само за това. Би ми било адски трудно. Аз дори и сега ходя на гости и нося торби с плодове и зеленчуци и им правя постоянно подаръци.

* Въпрос към хора с мисленето на номер 2:
Колко точно възрастни хора сте изгледали и минали ли сте през това?

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 185aa1cb1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   №30 макар да не съм 28 ще ти отговоря на последния въпрос. И двамата са егоисти и този дето отговаря " - Я върви на майната си! " и този дето моли за помощ когато вече е остарял, защото докато е бил млад и здрав не е помислил за старост а е харчил доходите си /бил е егоист/ и няма натрупани имоти така че да може да си заплати гледане и затова му се налага да се моли.
Лично познавам семейство над 65 годишни имат хората син той не иска и да ги знае, защо ли, защото цял живот са гледали себе си не са постигнали/построили нищо, яли пили и се веселили, без да канят сина си на трапези и екскурзий в Египет и къде ли не, преди 10-15 години разпродадоха всичко което наследиха от своите си родители 130 декара ниви къщите по селата си които бяха на супер скъпи места, село Сарафово, дето скоро стана квартал на Бургас и Брястовец на 25км от Слънчев бряг. Реално похарчиха всичко, имат си само една гарсониера в Меден рудник, колкото да имат покрив, но и нея ипотекираха и сега им е тежко да плащат ипотека, Молят за помощ! Та №30 кои е егоист можеш да прецениш само ако знаеш истинската му история.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6fab34821c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Специално в България, която е на дъното в икономическо отношение (не само в Европа) - средностатистическият човек дори да се съдере - няма откъде да вземе достатъчно пари да се подсигури. Дори цял живот да живее в лишения, и ако спести нещо, ощетявайки децата си!, няма да стигне доникъде, ако изпадне в състояние, при което се нуждае от специализирани грижи. Парите ще отлетят за година в най-добрия случай.
Как може в български форум някой да дава финансови съвети с такава лекота, все едно мнозинството хора имат избор - това не разбирам.
А това да си дават последните пари за екскурзии го прави всеки, който може да си го позволи, но предимно млади хора. И те не мислят за бъдещето, май :) И все нямат пари за деца. За стари родители пък съвсем..

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d901cf5468
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

36.   Направо се чудя как химичката под номер 30 е получила толкова одобрения. Много е категорична, но нещата не могат да влязат в нейната рамка. Например аз не съм близка с майка си, никога не съм била, минало, не се сърдя, но това, което ме е натъжавало като дете съм го избегнала при възпитанието на моето собствено. Днес си се чуваме постоянно и си имаме силна връзка. А на майка ми се обаждам отвреме на време, от уважение. Далече съм, не мога да я гледам, ако се наложи, ще плащам на човек, няма да я оставя. И аз като авторката бих помагала, но не всичко... Мислила съм и за моите старини- не искам да причинявам това на моето дете! Това ми е най-големият страх и ужас- най-близките да ме обслужват като малко бебе! Да се чуваме, да ме посещават- ок, но до там. Ще се погрижа да спестя това на детето ми, нищо, че би поело грижа за мен! А на въпроса- никой никога на никого не е длъжен с нищо! Всеки решава и прави нещо доброволно, осъзнато и без да си прави сметчици и да има очаквания.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 5ce549b39a
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

37.   Към авторката

Предполагам все още нямаш свои деца т. е не си гледала бебе. Личи си, че майчиният инстинкт за закрила и загриженост още не се е събудил у теб. Станеш ли майка, памперсите ще са ти последната грижа.

Честно казано, бих била нещастна ако децата ми разсъждават като теб един ден. Това ще означава, че съм се провалила като родител и не съм успяла да възпитам у тях християнски добродетели и морал.
Пази Боже!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4111bab875
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

38.   Авторке, ако ти се разболееш сега, кой ще ти подмива дупето и ще ти сменя подлогите? Комшийте ли? !
Говорете за старини, а не се замисляте че и вие на крехка възраст може да се разболеете, на кой когато му е писано.
"Не питай старило, питай патило" - На детето си, ако имаш такова, кой ще му сменя памперсите?
Всички сме били бебета, а вече сме големи хора, но нуждите не се
променят.
Като гледам в писането ти, проблемът не ти е в гледането, а в обслужването и по-точно в къпането и подмиването.
Мислиш ли, че на санитарите по болниците им е приятно да изхвърлят фекалий?
Мислиш ли че им е приятно да гледат болни и умрели?
Това е родител, а не някой непознат от улицата, на когото да му хвърлиш някой лев и малко храна.
Не си патила, но живота все някога ще ти поднесе неприятни ситуации, тогава моето момиче си нямаш на идея, че мисленето коренно ще се промени.
Кой каквото ще да казва, аз родители в старчески дом няма да дам, ще си ги гледам въпреки трудностите, защото ги обичам, защото са ме изгледали и помагали, защото те са опората ми!!!

-Ж. 21

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: e11f37fce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   За всички тези, които говорят за дългосрочни инвестиции и пенсии, нека припомня, че пенсионната ни система колабира многократно, а през 20 години, имаше един период на инфлация, които буквално унищожи почти всички спестявания. Няколко банки "изгърмяха", а при това ниво на корупция в странта, всякаква дългосрочна инвестиция е с прекалено висок риск. Да, последните 5-10 години нещата се промениха, но не очаквай от някой на 55 години, да прави подобни промени. Ако някои е такова финансово гуру, че да преживее всички тези "падежи" и да изкочи със събрани 400-500 000 лева преди пенсия, да са им честити. За останалите 99. 9 % от населението остава реалността, че тавана на пенсиите е 910 лева, но повечето не взимат и 400 лева, а има такива и с по 250 лева, въпреки, че са работели 22-3 годишна възраст до 64-5 годишна възраст. Реслността е, че децата им, въпреки, че реаботят, често далеч на 40те часа, които считаме за нормалнби, рядко минават и 1000 лева (а в някой районни, 650 лева се счита за добро заплащане).

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 42f2e82f8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

40.   При авторката нещата са по подразбиране - брат й, който най-вероятно е слабост на майката с характера си е доказал, че е безнадеждна работа в посока да разчитат на него. Прехвърляйки отговорността за грижа на дъщеря си, родителите всъщност улесняват брат й. Защото това си е чисто улеснение - брат й си прави каквото му скимне, обаче му се разминава, защото той, разбираш ли, си бил такъв? !

Децата имат отговорност спрямо родители, но тя в определени граници. Всеки си поставя границите. Същото важи и за родителите спрямо пълнолетни вече деца. Хиляди примери има как родители, най-често майки дондуркат синчета на по 40-50!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 27163d3a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

41.   Май повечето изобщо не сте разбрали какъв е въпросът и дилемата на авторката. НИКОЙ не смята да изхвърля възрастните и болните си родители на улицата да умрат. Въпросът е, че трябва да има баланс. Не е нормално да напуснеш работа и да занемариш грижите към собствените си деца за да се грижиш за родителите си. А иначе е напълно нормално да ги посещаваш, да им помагаш с пазаруването, да ги заведеш на лекар и т. н., но не е ОК да се превърнеш в болногледач и да оставиш всичките си останали задължения за да сменяш памперси, да къпеш и т. н. Точно за това си има хора, които са обучени за това. И не, няма нищо срамно или нередно да наемеш човек, който да обгрижва възрастните ти роднини. Не знам защо смятате, че ако някой ден наема такъв човек, а не сменям памперсите лично, това автоматично означава, че съм неблагодарна, лоша дъщеря и т. н. Не, не съм! Напротив, преценила съм, че е по-важно да работя и да изкарвам пари за да могат възрастните ми родители да получат най-добрите възможни грижи. Така, че не знам защо бързате да съдите хората, които са намерили друг начин да се погрижат за роднините си, да ги нападате и да ги заклеймявате като бездушни, неблагодарни и т. н.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6fab34821c
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

42.   А мислили ли сте от малко по-различна гледна точка (понеже мнозинството гледат на собствената си старост като на твърде далечна перспектива и са убедени, че НИКОГА не биха били в тежест на децата си)... Ами ако се случи още утре, а не след 50 години да сте немощни и болни? Ако легнете болни от тежка болест или се инвалидизирате, при което всеотдайните грижи на близките ви са от най-важно значение, за да оздравеете, или да живеете що-годе нормално. Какво? Къде ще изчезне вашето достойнство. Какво ще стане със "справедливостта"?
Защо никой няма да пусне тема -
"Родителите ми отказват да ме гледат, защото смятат, че достатъчно пари са вложили докато съм расъл, и не е нормално на 35 г. да им бъда в тежест! А и ги е гнус. "
Само не казвайте ще се самоубия, за да не съм в тежест. Много е лесно днес, когато нищо не боли и си свиркате от щастие. Когато човек е болен, той се вкопчва живота с всички сили и приема всяка помощ. А ако няма помощ - проси такава.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 224cac0f27
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   От 24 до 35 и 39. Съгласен съм, че човек с 500 лв. заплата няма как да осигури старините си над държавната пенсия. По-скоро трябва да помисли как да изкара повече от 500 - начини има, българите сме кадърни и умни хора и щом едни могат, могат и други.
Съгласен съм и че човек на 55, живял и възпитан по друг начин, за пет-десет години трудно може да изкара достатъчно за старини. Макар че за 10 години все нещичко може да задели. Обаче извинявайте, млади здрави хора на по 30 години, изкарващи по 2-3000 и повече заплата нямат оправдание да не се погрижат за себе си и да чакат на държавата. И тук не е нужен някакъв невероятен финансов гуру - стигат няколко книги и добър финансов консултант. Познавам доста такива хора и знаете ли колко от тях спестяват и инвестират? Много малко. "Ами не мога, защото ще си купувам нова кола на лизинг. Ще ходим на почивка в Австралия". И на въпрос какво ще стане с детето ти, ако утре с теб се случи нещо - "Ами не знам, на мен няма да се случи". Не искам да съдя никого, но тези хора, ако един ден не могат да си платят лечението и да си осигурят старините - никой не им е виновен.
И да - помня 90-те. Затова и не е хубаво да се държат много пари в банката. Активите и имотите дългосрочно си пазят стойността. Няма да изнасям лекции, не съм експерт, има много книги по въпроса, на когото му е интересно.
Страх ви е да инвестирате в България? Добре, може и в чужбина, при това лесно. Има достатъчно начини. Аз лично инвестирам и в България, и в САЩ. Имам и здравна застраховка, която да ми покрие по-скъпо лечение, ако нещо стане.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: ec0ae7fbda
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

44.   Виж сега-преди 23 години си била една малка, нас*ана топка кожа и кости. Дали си била планирано бебе или не, няма как да знам, но знам, че за да се превърне тази топка в човек, се искат много време и усилия от страна на родителите. Те са посветили живота си на теб и ако си получавала човешко отношение от тях през годините, просто си им длъжна. Неписано правило, но факт. Аз не виждам нищо фрапантно в това, при нужда (Недай Боже) да измиеш дупето, на човекът, който е мил твоето стотици пъти. Лично за мен е изродско да оставиш родителите си опикани и нас*ани, само защото ти е неприятно и не можеш да си го представиш. Всеки може да изпадне в беда, но и всеки добър човек заслужава да премине през нея достойно, с нечия подкрепа и грижа. А каква по-добра грижа, от тази на човекът, който си създал.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: c6298699f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

45.   В миналото хората са имали по двама-трима синове, които са живели в общ имот и гледането на старците не е било трудна работа. Сега като родителите са на село и нямат друг освен теб изведнъж изниква накакъв философски въпрос. Практиката ще го реши този въпрос: ако си имал деца, за които да си давал давал всичко на света, те ще направят същото за теб когато остарееш и ще си разпределят робатата по гледането помежду си, за да имат време за своите деца. Който е бил егоист на младини, на старини ще духа супата. Буквално!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 39f3eac5d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

46.   Мога да кажа как разреши този въпрос братовчед ми. Той живее и работи в чужбина, направи сериозна кариера и не му се връщаше в България. Затова намери семейство, което нямаше жилище, и се грижи за родителите му срещу унаследяване на тяхното жилище. Помагаше и с пари, връщаше се веднъж годишно през отпуската. Така че, има варианти. Ама пък сега сигурно някой ще каже, че не му се дава жилището.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: f12e6c651f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   До 41. Прав си можеш да наемеш болногледач, но само ако можеш да си позволиш да плащаш. Ами, ако не можеш? Никой не гледа болен за 300 лв. на месец. А да не говорим, ако са пълни инвалиди и изискват 24 часа присъствие.... Тогава?

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 0f573e4d95
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

48.   Браво жена на 23- от коментар 19.
Късметлия е баща ти. Аз пък съм безкъсметлия.
Имам една жена на 38 и е кучка - вечно недоволен мрънкач, случи ли се нещо с мен заминавам на боклука. Нямам търпения да разкарам тази пиявица.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 5875546b45
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

49.   Знам от опит какво е да се грижиш за възрастен човек. Но ми е писнало от роднини, които не поемат също съответната грижа за този човек. Когато почине, ще са първите, които ще припнат за имот, който им се полага. И не, не мисля за имота!! Просто не е редно от една страна да има едно живеене, изпълнено в грижи за възрастния, а от другата - оправдания. Омръзнало ми е в живота да срещам хора, които да минават метър във всяко едно отношение!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 62a5b636f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

50.   №31, подсигурила съм децата си с жилища и няма да ги пратя на квартира, оставила съм си нещо за мен, което ако се случи така че няма никой насреща, да го използвам за себе си. Приемам всичко спокойно и искам да не загубя човешкия си облик в края на живота си, ако ми е дадено да стигна до старост.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4bd9c58375
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

51.   Темата ми е болна. Прочетох я с интерес. Аз съм едно дете. Баща ми почина. Майка ми е на 75. Засега е здрава, но не става по-млада все пак. Идея нямам какво ще правя един ден, ако започне да има нужда от грижи. Разведена съм, няма на кого да разчитам. Доходите, с които разполагам, са ежемесечните ми заплата и хорорари. Без тях оставам без стотинка. Нямам никакви спестявания, бившият ми мъж си ги присвои. Абсурд е да напусна работа, за да гледам майка си, така и двете ще умрем от глад. Не ми се мисли за тези времена. Струва ми се, че е отговорност на всеки човек да задели някаква сума за старини, за да не товари близките си. Тя има собствено жилище, което евентуално може да се ипотекира. Това означава докато съм жива да изплащам наследствения си имот, но все пак е вариант. А за себе си... понякога си мисля, че един ден съседите ще ме открият мъртва по миризмата. Нямам никакви роднини. Чудя се как са организирани в други страни грижите за самотни възрастни хора. Не вярвам и там да се разчита само на близките. А ако няма такива?

 
  ...

1-50 от 90
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker