Кога моето става наше или какво правим, ако жилището е на половинката ни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (84119)
 Избор на редактора (161)
 Любов и изневяра (19124)
 Секс и интимност (9968)
 Тинейджърски (18805)
 Семейство (4050)
 Здраве (6910)
 Спорт и красота (3620)
 На работното място (1626)
 Образование (4758)
 В чужбина (1064)
 Наркотици и алкохол (835)
 Измислени истории (701)
 Проза, литература (1332)
 Други (11152)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Кога моето става наше или какво правим, ако жилището е на половинката ни
преди: 11 месеца, 13 дни, прочетена 1349 пъти
Здравейте,
С приятелката ми сме заедно от година. На по 30 сме. Обичаме се и обсъждаме възможността да живеем заедно. Реално няма кой знае какви пречки, освен проклетото ми мъжко его.
Ситуацията е следната. И двамата изкарваме нормални пари за София - над средното. Все още сме далеч от момента с общите пари, засега всеки си отговаря за неговите. Тя си има собствен апартамент, който изплаща. Родителите ѝ са ѝ помогнали за вноската. Аз живея на квартира. Преценил съм, че не искам да затварям пари в жилище при сегашните цени. И какво се получава - аз да отида и да се натреса на готово. Не е редно тя да си изплаща жилището, а аз да живея там. Помолих я да ѝ давам някакви пари на месец да си помага с вноската - горе-долу колкото би половината наем на едно такова жилище. Тя категорично отказа: "Как ще ми даваш наем, апартаментът си е мой, ще живеем в него". Предложих ѝ да го пусне под наем, с наема да покрива частично вноската, а двамата да идем на квартира. Тя не иска и я разбирам - направила си го е както си иска, по нейн вкус, не е подходящо за квартиранти.
Замислих се да ѝ заявя категорично "ако искаш да живеем заедно, ще приемеш някакви пари от мен", но после се запитах, ако жилището беше може бих ли искал наем от половинката си? Не, в никакъв случай. Единственото, което ми хрумва, е аз да поема всички сметки - ток, вода парно, аз да пазарувам храната, да плащам изцяло по заведенията.
Може би пак трябва да опитам да я убедя да приеме пари от мен. Някой бил ли е в подобна ситуация и как се справихте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 11 дни
hash: fb0c4063c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Абе ти ако наистина я обичаше тази жена нямаше да мислиш толкова по повод жилището, а вече да си започнал да помагаш безвъзмездно на приятелката си
Вместо това си започнал да й подхвърляш идей какво да прави със собствения си дом, което издава от твоя страна не чак толкова чисти намерения
Разбирам че и ти искаш да си обезпечен с апартамент, ама щом си с парички над средната заплата както сам се изразяваш, си купи твое си жилище. Така хем ще си обезпечен, хем няма да се претисняваш от приятелката си чак толкова, хем няма да се интересуваш кога частното жилище става общо, хем ще почувставш как е и някой да ти каже-ама ти си излез от жилището и го пусни под наем, за да съм аз ок. Разбра ли ме брат?

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: f062b5b092
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Според мен плащай сметките само, ако е съгласна, ако не е делете.

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: ffa1088e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не, просто не си прав не е редно. Направи го както тя ти каже, а за сметките плащай ти.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 439899231c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Аз бих ти препоръчала да се замислиш над опцията да си изплащаш ако ще и малка, селска къща да е, гарсони3рка в града от който си може би. Без това плащаш наем к са пари от които никога няма да видиш възвръщаемост, а така ще си имаш нещо свое и сигурно.
Човек никога не знае какво и кога може да се наложи, а домът е все пак сигурност за покрив.
Когато се запознахме с моето момче аз вече си имах собствена, изплатена къща ведин от областните градове, а той не.
По същите като твоите причини отказа да живее в моята къща ако няма да поема всички разходи. Без това обаче имахме много добри възможности за чужбина и решихме да тръгнем. Той вече също си има къща в същият град :) купи си я сам и сега му е все едно ако се приберем дали ще живеем в моята малка къщичка на центъра или в неговата огромна в покрайнините, просто го няма този комплекс и страх ако се рязделим какво ще става.
Така че, използвай сумата която плащаш за наем да си купиш свое си, давай си го под наем да добавяш за изплащане и си живейте на равни начала в нейният апартамент.

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: effa410e9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Вие още не сте семейство а вече делите мое твое. Отиваш там живееш и заедно с общите вече пари изпращате и жилище и сметки.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: cd23769377
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Плащай сметки горе долу в размера на наем, който би плащал ако си под наем. Но чак всички сметки и по заведения да плащаш.....

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 26b2c3016a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   вие не сте семейство. това, че ще живеете заедно, означава, че ще имате общо домакинство, но жилището е нейно, не е общо, независимо, че и двамата ще го ползвате.
на мен ми изглежда справедлив следният вариант: делете си наполовина сметките (ток, парно, вода и пр. ) и разходите за храна. не казвам да цепите стотинката, поне приблизително да е поравно.
вноските за жилището обаче са за нея, защото то е нейно. ако се разделите (не се обиждай и не казвай, че е невъзможно), то ще остане за нея. дори да се ожените някой ден, то е придобито преди брака и пак си е нейно.

 
  ...
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 51ed19cfce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Щом имаш възможност да изплащаш заедно с приятелката си, защо не си вземеш кредит за жилище, купуваш си свой апартамент, ще живееш спокойно. На първо време го даваш под наем, а с наема изплащаш вноските. Така всеки ще си има жилище и няма да има прецакани. А когато дойдат децата, може да продадете малките жилища и да си купите по голямо, вече общо.

 
  ...
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 69b8951af2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Първо искам да ви поздравя и двамата, че сте отговорни и че никой не иска да прецака другия. Според мен щом тя не иска да взима пари за вноските, не и давай, на сила можеш да вземеш, но не и да дадеш. Но ако е съгласна, поеми сметките. А ако пък си купиш и ти жилище междувременно дори и малко да е, което можеш да отдаваш под наем и така да си плащаш кредита, още по-добре.

Така вече реално не си затворил пари, защото те си имат и някаква възвращаемост, а някой ден това жилище ще си остане за теб. Иначе така или иначе ще даваш пари за наем, които никой никога няма да ти върне. Между другото не очаквай цените някога да паднат. Дори и да паднат, ще е временно и с малко. Те дори и сега са по-евтини от преди кризата, а от тогава все пак има и инфлация. Така че колкото по-рано си купиш жилище, толкова по-добре, защото е по-вероятно да продължат да поскъпват или поне си запазят стойността, особено ако е по-новичко.

А пък ако отношенията ви се задълбочат, така или иначе след година-две ще имате общ бюджет и няма да има значение кой колко жилища има.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 05b1d912fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Авторе, момичето изглежда сериозно, не е материалистка и работи. Не я изпускай, защото като нея не се намират лесно. Можеш спокойно да поемаш основната част от храната или сметките на първо време. След това е най-добре да си имате общ бюджет. За мен семейства с отделни пари са просто едни секс съквартиранти и нищо повече.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 02298bc1a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Виж, заседно сте от година. Нейния апартамент е. Ако не иска да и помагаш, нейн си проблем. Ако предложиш да плащаш сметките, или да ги делите, но пак откаже - нейн си проблем. Почни да копуваш хранта - ако пак не иска - Ами купи нещо за дума - хубаво легло, нов телевизор и подобни ... Ако и тогава не иска ...
Ами честтито !
Аз лично, бих инвестирал "излишните пари". Повярвай ми - едни 300-400 лева не звучат като много, но ако ги слагаш на правилното място, след години ще си много, ама много доволен ...

 
  ...
преди: 11 месеца, 9 дни
hash: f93c8601de
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Не разбирам каква е дилемата. Имате жилище. Което е чудесно и точка по въпроса. Кой е неговият собственик? Ами вие двамата! Ако се разделите, имотът остава на приятелката ти. Но то затова юристите се използват понятието "семейно жилище", защото това е домът на семейството. Моят съпруг остави бившата си жена да живее в неговата къща, защото дъщеря им още е непълнолетна. Така че ползваме моя апартамент в София, но по-голямата част от годината прекарваме в отново моята наследствена къща близо до града. Никога не съм се замисляла дали това е ок, доволна съм, че имаме дом в града и чудесна градина извън столицата. Той няма твоите комплекси. Утре ситуацията може да се промени и да си сменим адреса. Божа работа! Радвай се, че няма да плащате наем, защото това е огромен разход. С тези спестени парички може да си позволявате чудесни екскурзии.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 9 дни
hash: 64e9198228
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От автора:
Няма да влизам в дискусии дали си струва човек да купува апартамент или не. Всеки си има мнение. Но дори и да купя, това не решава проблема - ще живея в нейното жилище, без да плащам наем. Не знам какво да направя, ще пробвам да я навия за сметките.
Номер 11, имам си бюджет за инвестиции. Това е всъщност основната причина да не искам да се набивам с жилище. По-скоро си мисля тези 300 лв. на месец да ги заделям и веднъж годишно да я водя на хубава почивка. Но трябва да го направя ненатрапчиво, да не излиза така, че го правя заради наема. Просто да я зарадвам.

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: dbc6619a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Авторе, жена съм.
За нищо не е необходимо да я навиваш, ами просто като излязат сметките ги плащаш без да я питаш.
Тя ще оцени жеста, че мислиш за нея.
Тя вероятно има нужда от помощ, жилище не се изплаща лесно, но ако я питаш директно ок ли е ти да поемеш сметките ще ти откаже, защото не иска да помислиш, че те използва.
Напоследък много се насажда омраза към всякакъв род жестове от страна на мъжете, включващи някакви разходи.
Насажда се от други мъже, че един път да плати сметката и едва ли не е използван - не е така, няма нищо по-мъжко от това един мъж да може да осигури семейството си!
Вярно, още не сте семейство, но щом ще живеете заедно сте се запътили натам, затова е добре да бъдеш главата на семейството, каквато е класическата мъжка роля.

 
  ...
преди: 11 месеца, 7 дни
hash: a613ab8eb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Какво те вълнува нейното жилище? Толкова тънко си правиш сметката и толкова си се замислил за имота на момичето, че пишеш чак. Хора, само прочетете пак заглавието на темата - обърнете внимание какъв сметкаджия е автора. Ми няма да купи жилище - нали се е намърдал в чуждо. Ако бях на нея и разбера каква тема е пуснал приятелят ми - няма да ми види очите. Че 200, че 300, дали да плащал сметки.... До стотинка си изчислил. Ако беше такъв алтруист - плащаш сметките и готово.

 
  ... горе^

...
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: 64e9198228
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   От автора:
Пак говорихме с приятелката ми по въпроса. Тя категорично ми заяви "Виж, жилището си е мое и ще го ползвам както искам. Аз тези пари за вноската съм си ги предвидила и ги плащам, независимо дали живеем заедно или съм сама". Мисля да направя както казва номер 14 - изобщо да не питам за сметките, а направо да минавам и да ги плащам. Също и да зареждам хладилника. Реално ако потръгнат нещата ще е все тая кое на кого е. Ако пък в един момент се разделим (не е невъзможно, случва се), просто си остава за нея. Вече ако нещата отидат към семейство, може да мислим за покупка на нещо по-голямо двамата.

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: bec12068df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Хора аз съм в същата дилема, като авторът. Аз обаче съм жената. Имам собствено жилище и моя приятел ще се нанесе в него. Единственото, което си представям от него е до поеме сметките. И то не защото броя кой, какво има, а защото изкарва повече от мен. Храна, облекло, заведения са си обща отговорност. Така мисля.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 часа
hash: 1e775e4537
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Опитна жена на 64
Какво толкова цепите стотинката ми е много интересно. Ние с моя дядо живеем в мой наследствен имот, той своето наследство го продаде, , така решихме, няма да отидем да живеем в Пловдив тепърва. Парите ги разделихме на 5 части за 3 деца 3 части и за нас по една. Мои деца 2 негово едно. Парите са ни общи, той е фрийлансър и печели много, аз имам пенсия 370 лв. Всеки месец заделяме определена сума за внуците, децата да се оправят както могат, не им помагаме, той не разрешава. Спестяваме всеки месец, плащаме режийните, пазаруваме на едро и на промоция понякога за месеци напред така се пести. Всяка седмица вечеряме два пъти навън, не сме пиещи. Плащаме всичко от общите пари, имаме паричен буфер от 1000 лв. Накрая на месеца теглим чертата и пресмятаме салдо. Ако ни останат пари ги заделяме в спестовна обща сметка, ако не разглеждаме разходите и ги обсъждаме. Фонд почивки, екскурзии плащаме от общата сметка. Заедно живеем, той работи, аз домакинствам, заедно си почиваме, храним се. Лични разходи за дрехи и др. подобни са необходимост. Избираме и купуваме заедно. Парите са в моята, неговата, общата карта, не държа повече от 200-300 кв у дома заради крадците.
Приятелю обмисли дали цениш жената, имотите, парите, сметчиците повече. Докато моето и твоето са приоритет и всеки си мисли да съхрани иметецът си от другия е безсмислено да живееш с някого. С или без брак това е кухо съжителство, търси любов. Над 30 е разумно да търсиш постоянен партньор за спътник в живота, иначе сте просто приятелчета с привилегии. В едно семейство на 30тина години хората мислят за деца, часовникът тиктака и за двамата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker