Колко начален капитал за бебе? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Колко начален капитал за бебе?
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 2929 пъти
Имам приятел от 5 години. Аз съм на 25, а той на 27. Предложи ми брак. Живеем заедно от 1 година. Планираме да се оженим и да имаме бебе. Той има стабилна работа, аз имам работа от 2 години и ако всичко е наред, понеже работата е хубава, смятаме да правим крачката за детенце. Жилището ни е малко, само с две стаи е, но по - натам мислим да го продадем и да си купим малко по - голямо, тъй като имаме заделени пари и с тях ще доплатим, но няма да живеем в центъра на града, а ще се преместим в друг квартал, за да можем да си позволим по - голямо жилище.
Колко горе - долу е началния капитал за подготвяне на детска стая и за бебе като цяло, около 3 - 5 хиляди лева биха ли стигнали за това? Защото искам да поспестя малко пари и за бебе, преди да опитаме, понеже не искам да сме неподготвени, ако стане живот и здраве?
Леля ми е гинеколог и ще ми следи бременността, казвала е, ако се стигне до там, затова там разходи няма да имам, но пък сигурно ще изскочат по много други неща, кои са най - некоментираните неща, по които ще имам по - големи разходи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: 804e3a49df
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не знам за ремонта на стаята, там всичко е индивидуално, но по принцип разходите за едно нормално здраво бебе не са никак високи. 10 лева дневно стигат че и остават и за храна и за памперси например. Дрешките също са според джоба, има скъпи има и евтини в специализираните магазини например Джъмбо - ританки по 3-4 лева, костюмчета по 10-20. Мен ако питаш няма никакъв смисъл да се купуват скъпи маркови бебешки дрехи, защото омаляват за 3-4 месеца, но това си е ваша работа. Като цяло, колкото е по-малко детето, толкова са по-малки разходите по него.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 0cbca36589
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Масово хората надскчат възможностите си. Изхвърлят се с всичко. Купища ненужни дрехи. Някакви шишета, защото марката е....а в същото време обикновеното шише е 3 пъти по-евтино и върши същата работа. Стерелизатор за шишета. В тенджера с вода пак същата работа. Дрехи естествено, че ще купиш, но от приятели, дори и втора употреба, всъшност бебешките са като нови. Просто желание за дете. Не го мисли толкова.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 28076953b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не е скъпо- кошарка малко над 100 лв. зависи каква искаш де, количка може и по евтина. Не ти трябват много пари. На мен кошарата и количкята ми излязоха 500 лв. и това са ми по- големите покупки. Дрешки и втора ръка взимам. Млякото към сто лева в началото и това е. Ако има кърма е добре.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 5b5ff5d4c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Количката е голям разход. Ние имахме от по-евтините и съжалих за това, защото примерно кошчето на колата не се закрепяше на нея. Хубаво е да са съвместими кошчето за кола и количката и количката после да става и за бъги. Това за нас беше най-големият разход. Гледахме дрехи и спални чувалчета да взимаме назаем от приятели с по-големи деца. Стая не сме му правили като бебе, до една година спа при нас на бейби бей, после в креватче, което не беше вол и крава. Един скрин от ИКЕА за дрехите. За повивална маса използвахме моето бюро. Сега е на 4 години и има стая, за нея разбира се се иска боя, украса, лампа, килимче, секция за играчките и за книгите. Но как да кажа цена, като ценовият диапазон е голям. Сега купуваме дрехи и играчки втора употреба, не изцяло, но като има нещо подходящо. На детето му е абсолютно безразлично. Обувки само не е добре да са носени, защото всеки човек си има походка и си напасва обувките към нея. Иначе като бебе не беше изцяло на кърма и купувахме някакво скъпо мляко, но после минахме на наполовина по-евтино и то дори понесе на бебето по-добре!

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6fc804cce1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Няма как да ти се отговори на този въпрос. Все едно, аз да питам- "искам да си купя кола, колко пари ще ми трябват"?

Аз като забременях, нямах никакви спестени. Но като родих, всички близки и роднини, подариха за бебето пари. И с тях, му купих всичко необходимо- количка, кошара, шезлонг и т. н

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 8607de25f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   зависи основно от две неща:
- колко сте склонни да имате неща и 2ра употреба
- имате ли познати с деца, които биха могли да услужат с нещо.
Приеми факта, че на гърба на искащите най добро родители се изкарват безбожни пари. аз много се дразня от това. продуктите са с нервално високи цени спрямо качеството си или само защото са маркови.
Аз държах да родя в частна болница и това беше най големия ми разход. легло с матрак 80лв 2ра ръка. количка 200 втора ръка. столче за кола над 6м - 100лв 2ръка. ръчна помпа за кърма - подарък. повивалник 10лв - нов, неизчолзван, но купен от друга мама. за чаршафи и дрешки - доста ми дадоха. но да кажем 80ина лева. кърмех и изобщо не позволих някой да ми натяква че нямам кърма или не наддавало. следоватвлно никакви адаптирани млека, никакви шишета, никакви уреди за затопляне и прочие не съм имала. Стерилизатор - зает от приятелка (2ръка са по 50ина лева). корито 10лв икеа ново.
В същия ред пиша горе долу най нискитв цени за нови неща ( но се примиряваш с качеств и липса на цветове). легло - дървено/талашитено 350, ако е с нива, иначе има и по 100. матрак - около 120 ако не е чист дунапрен. ако е ръзгаваемо леглото 120лв без матрак пак. количка -с кошове към 600, с един мулти кош 350. помпа 50тина лева. шишеата и биберони 30ина, стерилизатор поне 120. ддрехи и бельо и козметика 170. Повивалник към 30-40. корито - 30ина. За стая имай предвид че поне първите 6-8м ще е удобно леглото да е близо до ти където спиш, защото ставането е през 2-3 часа. за ме детака стая се прави след 3 годишна възраст. и разните му глезории (със спорна продъшжителност на употреба). като шезлонг 180, активна гимастика 50-60, разни играчки за над легло 30ина. сметките оставям на теб. имай предвид че аз съм изключение, което много майки ще порицаят, анатемосат и подобно. :) но бебето има нужда от топлина от мама да е чисто и сухо и да е обичано. всичко останало е представа и избор на родителите. Това което давах и давам пари е за качествен прах за пране към 15лв, био сапун. най избраните продукти за храна и най био пюретата (хип ги водя првхвалени). вече и основно дървени играчки, обучителни.
Успех ии бързо бебезачеване и леко и попътнп всичко последващо.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 91fa8861f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами потай прозиволна циганка. За тях бебето не е разход, а напротив -
успешна инвестиция, за която взимат детски, социални, надбавки и какво ли още не.

И не забравяй (пише ти човек, роден по средата на социализма) - нас са ни отгледали и без кошарки, колички, памперси, бебешки храни и на баба ни хвърчилото! И пак сме пораснали и сме станали доктори, професори, майстори на спорта, съдии, журналисти и каквото още се сетиш. Родите ни дори са расли при още по-спартански условия, пък са построили България в този вид, в който я познаваме сега (пътища, сгради, промишленост и т. н. ). Така че не се втелясвай в особени подробности (особено материални). По-скоро помисли на това дете колко внимание си готова да му обърнеш - да го кърмиш до 2 години, да общуваш ЕЖЕДНЕВНО и пълноценно с него, поне по 1 час на ден до 23-тата му година. Да му осигуряваш "храна" за мозъка, душата, мислите, развитието му. Ето това са наистина важните неща!

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6867e19a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Здравей,
бебето е наистина голям фактор от към разходите. До 5000 лв. Със сигурност ще ви стигнат. Един съвет ако имаш възможност си вземи количка която наистина ти харесва колкото и да е скъпа, защото ще обикаляш всеки ден с нея и ще и се радваш. А ако не ти харесва напълно винаги ще си казваш, че не е точно твоята количка. И най- важното е бебето има нужда най- много от любов и внимание.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 28bcd870c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Браво, н 7!
Изпълни ме!
Толкова материални сме станали, че повече няма накъде!
Авторке, замисли се над думите на н 7 : там е истината!

Жена на 44

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: b3ae1e0ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, с какво авторката заслужава коментар като твоя, след като момичето просто пита горе-долу какви пари ще ѝ излезе, за да си направи сметка?
Нещо лошо ли има в това човек да си прави сметката? Обзалагам се на 1000 лева, че и ти си правиш сметката, също и всички, които са ти харесали популисткото коментарче.

Редно е да преглътнеш, че хората се развиват и е нормално всяко следващо поколение да се стреми да живее по - добре, в по - добри условия от предишното, с повече удобства и да е с повече възможности.

Това за ежедневното и пълноценното общуване е така разбира се, в никакъв случай няма да го отрека!
Но пък чак до 23та година си е прекалено, защото човек на тази възраст би трябвало вече да е самостоятелен, ако разбира се е правилно отглеждан.

Момичето си пита най - спокойно, иска да ѝ се изброят неща, които ще ѝ трябват, иска да ѝ е спокойно като забременее, като роди да не ѝ се налага много-много да се занимава с вещи, а на спокойствие да си гледа бебето, затова иска да се подготви с подробностите откъм материалното отсега, а ти какво 7ми номер - написа злобничък коментар - не, че няма вярни неща в него, но все пак явяващ се като едно чисто излишно голословие с никаква реална практическа полза по питането на авторката - типично в Народния бг стил!

Преглътни, че на поколенията след теб, не ни пука как сте расли в соца, какво сте имали, какво сте нямали, дали ви е било хубаво, дали ви е било лошо, в какво сте успели, в какво не сте успели, какво ви липсва, какво ви е в повече и.т.н.
Друг път или бъди полезен/полезна или просто излез на кафе с някои от твоите връстници да си помрънкате за едно време. Или на ракия (нали вашето поколение много обича да се налива с ракия).

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Дори и в тази тема ли налазиха комунистите да обясняват колко са по-по-най, а ние колко сме зле, само защото сме расли в демокрацията?

Като е толкова хубав комунизма, живейте в КНДР, там от чешмите капе мед, нали? Оставете ни нас комерсиалните профани да си живеем в кочинката необозпокоявани.

Аман от моралисти комунисти, на всяка манджа меродия, дори когато темата няма нищо общо.

То щото голям грях да искаш детето ти да живее нормално, а не като циганите да раждаш, без да мсилиш. Направо е за бесене авторката. Срамота!

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 28bcd870c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До н 10 и 11

Много я прехвалихте тази демокрация, брей!
Материални сте и такива ще си останете!
Хората бяха много по–земни, сърдечни и щастливи преди всичко да се изроди..., но какво да ви обяснявам като няма как да го разберете!
Сега всичко е показност, суета, липса на каквато и да е духовност, но вие освен да критикувате, злобеете и да гледате в чуждата паница..., друго просто не умеете!
И да, определено се имам за много по–стойностен човек от вас и изобщо не ме вълнуват лишените ви от каквато и да е стабилна обосновка коментари!

от н 9

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   12, стойностния човек не се натрапва на всяка тема и не държи сметка на другите какви да бъдат. Дори и да сме комерсиални, ако ни харесва да сме комерсиални, ще сме комерсиални и това не е твоя работа. Ние не ти държим сметка, че си много "духовна" и некоемрсиална, така че коя си ти да казваш кой да е комерсиален и кой духовен.

Ей такива сте комунистите - натрапчиви, нагли и държащи сметка на всички, вечно критикуващи и мислещи се за перфектни. Ако бяхте толкова перфектни, комунизма нямаше да се провали посвеместно в целия свят само след 45 г. За ваше сведение демокрацията е измислена в Древна Гърция и съществува успешно в редица държави и до днес като Швеция, Австралия, Дания, Норвегия, Финладия, Нова Зеландия, Канада, Швейцария, Австрия и др.

Ако бяхте толкова съвършени, хората нямаше да се надигнат срещу вас по целия свят в края на 80-те. Очевидно е много съвършено кадърния да работи, за да носи на гърба си мързеливия, че да има някакво измислено и лицемерно "равенство".

И да, много е съвършено за един политически виц да лежиш цял живот в конц лагер с всичките му извращения. Направо сте супер съвършени, няма що. Това да наказвап човек заради дълга коса или носене на дънки или слушане на западна музика е самата духовност, няма що.

А и човек, който непрекъснато натрапва "съвършенството" си и постоянно гледа с някакво нерелиастично пренебрежение на другите, определено е много "съвършен".

Оставете си мненията за себе си и не се месете в живота на младите. Вашата песен вече е изпята, а младите са достатъчно големи да си взимат решенията сами. ДОри и да сбъркат, последиците си ги носят само те, така че вас не ви касае, че да повтаряте като мантра във всяка тема как комунизма е манна небесна.

Сигурно затова и до ден днешен дори Източна Германия е на светлинни години зад Западна.

Щото комунизЪма е много 'убав, риаш ли?

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 28bcd870c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

14.   Спри се, н 13, не се излагай!
Призна си, че сте комерсиални, какво повече да коментираме!?
Наглостта ви и липсата на култура са направо потресаващи!
И не, не съм стара, комунистическа бабичка, май и с математиката не си добре!
През 89 бях на 16..., но много добре помня как живеехме преди...и определено ми се плаче като виждам докъде я докарахме в последните години!
И от прехвалената ви демокрация бягат, огледай се малко, стига с тези конски капаци!

от н 9

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: dd643b4324
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   'лишените ви от каквато и да е стабилна обосновка коментари' - лелееее, направо се скъсах да се смея... :)

Ами аз лично смятам коментара си (номер10) за изключително стабилно обоснован и също така казан съвсем намясто.
11ти също е супер точен.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6da5207827
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

16.   Най после кажете истината за тоя комунизъм, как живота е бил черно бял, птичките са пеели само под партиен контрол, секса е бил забранен, тоест бил е само с купони, само за членове на БКП, никакъв секс друг, значи като свършиш купоните в края на месеца седиш с жената и не знаеш какво да правиш, няма купони, мъка, мъка, децата не знаят какво сме преживели, А бананите..... ех бананите! Желателно е да обрисувате картинката как минавайки под прозорците на ДС от вътре са се чували стоновете и писъците на свидните жертви на българската демокрация.
Всяка епоха се опитва да пренапише историята, обаче има един исторически закон, за да пишеш история, трябва първо да си победил, да си направил така че хората да са щастливи от днешното си положение и да се опитват да забравят близкото "зло" минало, а в бг все още има огромна маса хора които си спомнят и добри качества на социализма, това значи само едно, че демокрацията не е победила. Не е дала на народа това, което той е очаквал от нея.
Съжалявам че спамя темата на авторката, но нямам какво да кажа по нейния въпрос. Просто за мен има много по важни обстоятелства при правенето и гледането на бебе от парите. Дупе знае две и двеста. А когато си правиш планове за пари с неща от живота толкова тясно свързани с духовното можеш само да разсмееш господ. Дано разбирате, че е смешно на нероден Петко да смятате колко ще му струват семестрите за висшето му образование, изчакайте първо да видите дали ще е здрав и дали ще успеете да му запалите мерака да учи. А колкото до отглеждането му ще му мислите на момента, ако имате пари ще му купите количка според възможностите, ако нямате не бива да се тревожите, все пак 2/3 от човечеството на планетата са отгледани вързани с кърпа за гърба на майка си и са пораснали, тоест един човешки индивид расте без значение дали и с колко пари разполагат родителите му, от тях се иска само да го родят и да го обичат.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   14, ти се излагаш. Казах "Дори и да сме комерсиални". Не съм си признавал. Това, че на теб, не ти оттърва, не е моя вина. А ДОРИ да сме такива, парите не са без значение. С тях си купуваме жизнено важни неща за оцеляването. Трябваше да се обидя ли от тази дума, какво?

И как да не си стара, като половината ти живот е минал през соца и ти е набивано като малка как "империлизЪма" е злото на света, а пък комунизЪма е света вода ненапита. Аз млад разбирам, да е роден, не по-рано от средата на 80-те, те нямат спомен вече за този режим и съответно не им е промит мозъка.

Колкото до бягането, защо ли бягат само от бившите соц. страни? Защо не бягат примерно от Швейцария, където е на власт "лошата" демокрация, пряка при това? Защо бягат само от България, Украйна, Полша, Беларус, Румъния и др. подобни? Какво е общото между тях? Точно така - бивши соц. страни. Аз ти казах, че дори Източна Германия още не може се оправи от наследството на комунизма, а те са немци все пак, така че какво се очудваш от Балканите и Източна Европа?

А, да, и как един не избяга от Южна Корея в Северна, а все в обратната посока бягат и то с риск за живота си? Много хубаво ще да им е на хората да ги убиват за това, че не са плакали достатъчно искрено на погребението на бащата на вожда. Та от хубовото бягат, не че нещо не ги кефи комунизЪма.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   16, защо не е "победила" демокрацията ли? Ще ти кажа. Защото едно време се поддържаше изкуствен стандарт със заеми. А сега дойде времето да се плаща сметката. Затова сега на хората не можеш да им обясниш, че това дето едно време са яли, пили на аванта, скътавали са се от работа, за да поддържат изкуствена ниска безработица, сега трябва да се плаща.

Нали тогава е било, хубаво, какво ги интересува хората, че било на аванта. Хората обичат да ядат, а не да плащат.

Отделно дето сега всичките ни управници, са пак същите комунисти или техните деца, така че ние реално пак сме си комунизъм и сега. Но поне не те убиват за един виц или за това, че не искаш да си смениш името насилствено.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: dd643b4324
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Тези набори, които сте били на възраст 15-25 години през 89та сте всъщност точно най - големите мрънкачи, злобари и неможковци (разбира се с иключения).
Едни от вас бързо-бързо избягахте на Запад, вместо да останете да се борите тук. Други пък започнахте да си играете на мутрички, почнахте бизнез с дрогички, направихте маса долнопробни заведения тип квартални кръчми и курварски дискотеки, в които активно спомогнахте да се развие чалга културата.
Браво!

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6da5207827
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   18 Първо не съм питал защо! По простата причина че си имам свои отговори. Второ дори да предположим че си имал/а да плащаш за лесния и мързелив животец на родителите и роднините си, за 30 години не го ли изплати? Трето ако признаваш, че родителите ти са живели по време на изкуствен стандарт, то те са имали висок стандарт, докато са мързелували цял живот, тоест ти произхождаш от мързеливо племе.
Я се огледай! Не само на бг се е случил преход, погледни как изглежда днес България, българското село ограбено тук там стърчат не доограбени тухли от бившите аграрни стопанства, да ти припомня че и на други държави и на примерно Сърбия й се случи преход при това като бонус имаха 10 годишна война, днес като минаваш през двете държави, България изглежда като след бомбардировка и най-важно повечето от хората живеещи в бг се чувстват смачкани от тази война, а я виж Сърбия, китни селца оправили са си хората срутените от бомби сгради, а те би трябвало да са зле, защото и воина платиха.
Всичко това води до извод, че не само племето от което произлизаш са били мързеливи, ами и ти /твоето поколение/ сте много по мързеливи от сърбите, щом не сте построили държавата си, дори при благоприятните условия на великата Ви демокрация.
Време е да приемете че вината за случващото ви се днес е на народа, не е виновна световната банка за циганина които бере тухли, вината е в българската нация, че му е позволила и му позволява.

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   20, произлизам от мързеливо племе, да, това е вярно.

За изплащането - 30 г. са малко да изплатиш 45 г. живеене на аванта. Дори и източно германците още не са ги изплатили, а те имат икономика за разлика от нас.

Колкото до Сърбия - ти я даваш за пример ли? Кое и е по-доборото на СЪрбия? Кажи ми ЕДНА бивша соц. страна на нивото на Швейцария. Само една. Давай за пример Швейцария, не Сърбия, която практически е като нас. Дори и любимата ви и огромна Мадър Раша с всичките си газ, петрол, въглища в огромни количества е на светлинни години от съседните и Финладия, Швеция и тем подобни.

Защо не даваш за пример Япония, която без пукант ресурс, срината от атомни бомби, става втората мисля или третата икономика? Защо не даваш за пример Западна Германия, която от руините за 20 г. става супер икономика?

Какво е постигнала Сърбия, че даваш за пример тях? Те са типични бивши комунисти като нас със села признаци заради емигранти в лошия демократичен Запад.

Всичко това е станало с комунизъм, нали? Къде ти демокрация, капитализъм ще направят такива икономически чудеса.

Точно па Сърбия тръгнал да дава за пример, Боже, опази. Точно за Сърбия гледах онзи ден как има села с по 2-ма жители. От където е минал комунизъм трева не никне, само това ти казвам и преставам да водя безсмислени разговори, че наводнихме темата на момичето. Като оцелее комунизъм в която и да е страна няколко хилядолетия, както е демокрацията от древна Гърция до сега, ела и ми се обади. И 45 г. ви бяха много да съсипете половината свят, който и до сега не може да се оправи.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 2f10b34607
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

23.   Не защитавам комунизЪма, израстнах тогава и никой не ми е промил мозъка, дори напротив!
В бедното ми, инженерно с-во слушаха Бийтълс и пееха с Висоцки и Булат Окуджава..., тайно хващаха и BBC, нали?! И много добре ги виждах как подпираха бюрата до 16ч45 и после - в панелката с Шкодата, мечтаейки за Лада, но Корекомска!
Всяка ваканция по почивки със служебни карти на евтините бунгала във Влас, така живеехме!
Не можеше да продължи вечно, знаехме го, но му се наслаждавахме, докато го имахме!
И не, няма да защитавам, нито да се прекланям пред дивия капитализъм, граничещ с абсолютна анархия, който ни тресе от 28г насам!
И аз избягах от него, отдавна...
Не отидох в Украйна, нито на Изток, а се побих да следвам на пъпа на Европата и ако не съм да помагам, нашите отдавна да са се споминали..при демокрацията!
И ми е гадно, че хората се овълчиха и станаха като тези тук...
А то, девойчето, се вълнува от памперси..., пари и т.н
Момиче, човек знае и две и двеста!
Обичай детенцето си и го възпитай добре, а дали е комунизъм или див капитализъм, важното е да сме човеци!

От н 9

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   23, Ми за какво спорим въобще тогава, след като самата ти си отишла при "лошата" демокрация и "лошия" капитализъм? Как па един не избяга в КНДР да го ева, всички в Западна Европа и САЩ бягате, ама иначе комунизЪма много 'убав. Даже и децата на баш партийците от едно време пак в САЩ и Швейцария учат, не в мадър Раша.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6da5207827
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   21 Вместо да се пениш, погледни защо съм избрал Сърбия, защото и на нея й се е случил ПРЕХОД. Спри да сравняваш голия си гъз с Швейцария, те от друго са забогатели, първо достигни държавите с които си бил/а на един хал, допреди 30г.
За Швейцария се образовай тук https://profit.bg/svetat/zashto-shveytsariya-e-neutralna-v-konfliktite/

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   25, избягваш да отговориш, но така и не посочи дори и една държава от соц блока на нивото на Швейцария. Айде щом толкова ти е трън в очите тая Швейцария и се дразниш, че я повтарям - посочи тогава бивша соц страна като Австралия или като Дания, или като Холандия, или която си избереш страна от Зап. Европа.

Само ЕДНА, не можеш, нали? Половин поне? И половин ли не можеш? Ммм, не, не можеш. Я поотвори няко атлас, може па да изкочи нещичко така - да ми го плеснеш в челото.

А, дано, ама надали.

Между другото ако Швейцария имаха комунизъм, сега щяха да са максимум като Словения. Ех, тази Швейцария значи, все ти я давам за пример. Ами единствената страна не само с демокрация, ами и с пряка демокрация.

И случааааайно, ама съвсем случааайно е най-уредената и при това без всякакви природни ресурси. Дори и 1/1000 нямат от това на Мадър Раша. Ама къде е рашата, къде е Швейцария. Ех, тази лоша Швейцария, значи - единствената пряка демокрация. Направо да ги ожалиш да ги ева.
Друго си е да имаш велик управник като бай ТОшо.

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6da5207827
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Добре отговарям! Макао!
http://www.banker.bg/pari-i-pazari/read/makao-nadmina-shveicariia-po-bogatstvo

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Цитирам уикипедия:

Макао (на китайски: 澳澳門門, на пинин Àomén, Аомън; на португалски: Macau) е град в южната част на Китай. От 1999 г. Макао е район с особен статут в рамките на КНР.

Дано правиш разлика между град/район с особен статук и държава. Знам, че ти е трудно, но открий 10-те разлики.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: dd643b4324
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   'Ръстът в БВП на града се дължи основно на наплива от ... комарджии' - и к'во, комара ли трябва да се дава като резон за решаване на икономическите проблеми...
Ах, как добре си написах коментар19...

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6da5207827
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   28 Ако се образоваш поне малко ще знаеш че особения му статут е нещо като автономия, тоест получил нещо като автономия от Китай през 1999г. До 1999г е имал комунистическо управление.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: efee623153
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   "Едни от вас бързо-бързо избягахте на Запад, вместо да останете да се борите тук. "

Аз бягах, защото имах магазин, ама лично идваше едно от "мутренските" величия да ми иска пари. Когато затворих магазина, ме заплашваха, д а го отворя отново. Аз бях от хора, котио предпочитаха, да не даряват средства на рецидивисти, наркомани и изнасивачи, следователно, напуснах страната, защото нито полиция, нито държава имаше.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 3623f1a4fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   "получил нещо като автономия от Китай през 1999г."

Т.е. никога не е бил държава, а град, защото понятие "нещо като автономия" няма. Освен това между автономия и държава има разлика огромна. То по твоята логика щатите са отделни държави едва ли не. А аз питах за държава.

Дори и да приемем примера ти, това не се дължи на комунизма, защото ако се дължеше, цял Китай щеше да е като Макао.

И все пак дори и да приемем, че е държава и че комунизма е виновен, а то не е нито държава, нито комунизма го е направил богат (заради хазарта е), това е само едно единствено изключение.

А да тръгна ли да изброявам колко демократични страни са изключително добре уредени? Мисля, че всички ги знаем.

А и примера ти с Макао е малко глупав, дори да оставим на страна, че изобщо не е държава.

Каквото и да кажеш, не можеш да ме убедиш, че комунизма се е справил по-добре от демокрацията, без да имам претенции, че демокрацията е идеален режим, защото 45 г. са много по-малко от няколко хиляди и историята го е доказала категорично.

Иначе в критикуването и съденето сте номер 1, за там спор няма.

И най-важното - когато в Швейцария убият човек, защото не иска да си сменя името или защото е разказал виц за вожда, или не е плакал достатъчно на гроба му, ела и ми се обади.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 3d222c72fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Авторката искаше да разбере колко стартов капитал ѝ трябва за бебе, не да ви слуша споровете...

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 3623f1a4fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   34, така е, но както виждаш комунистите и в тази тема намериха начин да намесят комунизЪма и да обясняват как едно време са раждали като циганите, без да правят сметки и това трябваше да е обида към авторката.

Аз не виждам какво лошо има човек да си направи сметката предварително, вместо да направи едно дете и после да се окаже, че всъщност няма възможност да го гледа и да го обрече на мизерия.

И за това, че някои хора са отговорни и премислят нещата предварително, се оказа виновна демокрацията, разбира се.

Някои хора в гащите да се насерат, пак демокрацията ще им е виновна.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: dd643b4324
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   34, аз точно затова и написах първоначалния си коментар (номер10)

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 3623f1a4fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   Авторке, разбра ли сега? Прави деца на поразия и въобще не мисли колко пари ти трябват и дали ще можеш да ги гледаш нормално, без да ги обричаш на мизерия. Че иначе духовните комунисти ще размахват пръст и ще те обиждат на комерс. Бъди като циганите, те очевидно са най-духовните същности, защото не правят подобни сметки, а просто правят по 10 деца, без да му мислят. Само така ще получиш така жадуваното потупване по рамото и одобрение от светилата на духовния живот тяхно величество комунистите, които иначе живеят в духовно упадналите капиталистически страни. Ние капиталистите сме профаните на нашето съвремие и нямаме моралното право да ти даваме съвети. Сега ни остава само да отстъпим назад с наведени глави и да се съгласим с суровата и създаваща нетърпима душевна болка истина, признавайки незначителността си пред тези титани на духовността, живяли съзнателния си живот преди 1989. Проклета да е тази година, че отне най-скъпото на духовните ни гурута.

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 0adf055e49
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Н 32, аз мисля, че останаха в България тези, които нямат топки да променят нещо поне за свое добро камо ли и за други.
Пищят по които сме заминали където сме решили, но само това правят-пищят по нас, а не се борят срещу когото трябва, нали не са избягали :) Ноо, с писъци не става. Поне да бяха си надигнали задниците и да правят нещо там в Бг или в някоя чужбина.
Сега чакат някои да си прииждаме и влагаме пари от чужбина, е, точно тази грешка НИКОГА няма да допусна!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: cc607354f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Авторке, азвам ти го директно. Винаги има и евтин вриант, но това което ще ти пиша, като сума е нормалното. 800 лв следене на бременост. Раждане 1300 лв, с оглед на нормални специалисти. Количка 1200 да е добра за теб и за бебо. Кошарка, дрехи и приндалежности около 600-700 лв. Пригответе си около 5000 хил лв. да сте спокойни. После разходите не са много по едно дете.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 4de4bfd5dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

45.   Така е, н 42!
Колкото и да боли от истината, факт е, че живеехме спокойно и щастливо преди 89, дори и в панелките с уеднаквения стандарт!
Видях колко струва прехвалената ви демокрация, за която толкова се биете в гърдите...За отрицателно кратко време успя да прогони не мен, а милия ми баща в Африка, геология не се прави в Ню Йорк, нали?!
Защо замина ли?! От мизерия, не от мерак да трие подметки по баирите! От прехвалената ви демокрация избяга, не го виня!
На кой ли му беше до геология в България тогава!
Но взеха да се стрелят и там, под куршуми е залягал и заряза проклетите долари и се прибра!...Заминах аз, да следвам и работя, на който му стиска - нека го направи преди да е навършил 20, да видим дали е толкова лесно! Отстрани да критикуваш и да размахваш пръст всеки го може! Никой никъде няма да ходи, ако живота му е песен!
10г по-късно, баща ми пак хвана баирите...в Либия...точно в най-размирните времена..Либийският им шеф ги е крил в дома си и е било одисея да стигнат до Триполи и да се измъкнат от безредиците! Защо замина ли?! От хубаво ще да е, няма как!
И нека съм в при упадналите капиталисти:)
Като си бях при напредничавите демократи, направо цъфнах и вързах!
И авторката да си ражда колкото деца иска...и дано поне едно замине на Запад да помага, че иначе не я виждам!
Защото в България отдавна всеки се спасява сам!
Но ни е национална черта да злорадства ме и да принизяваме различните от нас!

Хайде, със здраве!
н 9

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   45, а какво ще кажеш за такива, които са лежали в Белене и са били изтезавани, бити, убивани само заради един виц или за това, че не са искали да си сменят името?

Колкото до комунизма тогава беше на принципа "ти бачкаш, аз бачкам, на края делим по равно", после стана "ти като бачкаш и изкарваш и за мен, аз защо да се мъча" и на края стана "ами и аз на пук няма да бачкам, щом ще се правиш на тарикат".

В демокрацията е "бачкам, имам, не бачкам нямам". Естествено, че ако някой цял живот не е бачкал и някой го е носел на гърба си, после като трябва да бачка, ще разправя колко е хубав комунизма и колко е лош капитализма. Защото при капитализма трябва се бачка, а и акъл трябва, защото никой друг не бачка вместо теб.

Който има акъл в главата, ще е доволен, че има възможност за растеж, затова и ще обича капитализма. Ще се радва и че не се налага да носи на гърба си още 10 мързеливци. Който няма акъл и го мързи, ще благославя колко лек е бил живота по тошово и колко е лош капитализма, понеже гадните капиталисти го карат да бачка и не му дават пари гьотере.

Това отговаря и на въпроса на г-н Макао е държава защо все още много българи милеят за Тошо. Защото са свикнали цял живот някой да ги носи на гърба си и сега им идва ташкън.

А баща ти е останал без работа, не защото капитализма е лош, а от самия преход, просто приоритетните области се сменят и е нормално някои хора да спрат да се ценят. При всяка смяна на политиката го има това нещо, без значение дали е от капитализъм към комунизъм, или обратното, или трето. То по тая логика и при идването на комунизма много са останали без работа. Разликата е, че комунистите не само са ги оставили без работа, ами са и изтрепали целия политически елит барабар с интелигенцията, за да нямат конкуренция за властта. Дори и Симеончо са го заточили на майната си. Така хич не ми ги хвали тези убийци.

Да, съгласен съм, че в България има да се работи много по отношение на корупцията и престъпността, но да казваш, че комунизма е по-добър, е глупост. Защото поне не те убиват по конц лагерите за глупости и не те подслушват, за да те изтипосат пред партия и да ти забранят да учиш, да заемаш постове и т.н., защото си казал, че Бай Тошо е тъп примерно. Има и друго - прехода се извърши пак любимите ти "бивши" комунисти, които уж се пребоядисаха. И до ден днешен в парламента няма един, който да не е "бивш" комунист или дете/внук на такъв. Естествено прехода си го извършиха типично по комунистически. Така че той и капитализма ни е толкова капитализъм, ама нейсе.

И на края ще ти разкажа един експеримент, за да разбереш защо комунизма е утопия и не може да продължи повече от 50-тина години, освен ако не прерастне в диктатура.

Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът (всъщност комунизмът, но в оригинал е използван терминът социализъм - бел. ред.) работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство.

Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник.

След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет.
Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. След втория изпит всички имали четворки.

След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани.


Изводите оставям на теб. Надявам се за малко да се отърсиш от емоцията, че баща ти е останал без работа и са те тормозили мутри и да погледнеш трезво на нещата.

Но се съмнявам да го направиш, защото си твърдоглаво пенлива и безсмислено упорита.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: afae2924a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

47.   н9, аре да си пуснеш твоя си тема и в нея да си пишеш колко си искаш за теб и за баща ти, че доста нагла взе да ставаш.
Какво трябва да я интересува авторката за теб и баща ти, за приятелките ти и не знам си кой още, че си в чужбина, че си на Луната, че си в паралелна вселана, и изобщо всичката тази абсолютно излишна информация за питането на авторката.
Най - добре пробвай психотерапия, защото всеки нормален човек ще ти каже, че поведението ти е крайно досадно.
За човек на твоите години нямаш елементарно чувство за такт. Точно като някое малко невъзпитано детенце си, което е свикнало навсякъде, където му кефне да отвори устичка с амбиция да стане център на вниманието.

Защо имам чувството, че ти и твоите наборчета просто ви хвана супер яд, като прочетохте авторката и приятеля ѝ колко добре са се уредили/устроили и то в България, в сравнение с теб и твоите наборчета като сте били на тяхната възраст и сега пръщите от злоба... като първа почна номер7, а ти след нея разпени.
Айде вашите наборчета да се научите да не спамите толкова и да намалите голословието и злобичката си.

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: afae2924a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Кво да се отърси от емоцията 9, тя просто не може да спре да търси внимание, ама тая тема не е място. Обаче 9 продължава да е крайно нагла и с писания за живота си чак. Сега очаква на хората да им стане жално за нея и нейни връстници да се припознаят в житейската ѝ съдба и воала ще получи своето досадницата. Без да ѝ дреме, че темата не е за нея. Без да ѝ дреме, че темата изобщо не е за съдбата на този или онзи, нее, тя трябва да завърти всичко около своя център.
Обзалагам се, че модераторите я толерират от чиста жал.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   47, всъщност ти ми отвори очите. Сега разбрах каква е работата. Не е в комунизма, а в това, че номер 9 завидя, че тя е расла в немотия, а авторката иска най-доброто за детето си.

"нас са ни отгледали и без кошарки, колички, памперси, бебешки храни и на баба ни хвърчилото"

И това следва да означава, че те като са расли в мизерия, трябва едва ли не и ние от някаква солидарност да гледаме децата си в мизерия, дори когато имаме по-добри възможности, че да не обидим старото поколение. Иначе ставаме комерсиални и недуховни.

А и някак е удобно за сбствената ни съвест като не сме успели България да плюем капитализма в нея, но кгоато видим по-успешни и заможни хора като авторката да ги заклеймяваме, понеже поставят под въпрос нашата компетенция. Нали трябва всичко в България да е лошо, за да оправдае номер 9 собствения си неуспех. А така като види, че въпреки "лошата" България все пак има и успешни хора, значи излиза, че трябва да си признае пред себе си, че самата тя си е виновна за провала и в България, а не самата България.

Това обяснява и пененето и толкова време. Наруши и се малко вътрешния мир и толкова дълго време поддържаната и истина в нейния ум, че не е успяла заради България.

Сега ще започне да обяснява как в чужбина рине парите с лопатата и колко е успешна.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 4de4bfd5dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

52.   Точно така, продължавайте да си вярвате, че комплексарката и злобарка съм аз, а не вие!:))
Стоя си аз тук при упадналите капиталисти и се смея с глас, за ваша сметка!
Не вярвах, че човешката низост може да достигне подобни...висоти!

н 9

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   Н 9, спри се вече.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 574ba63692
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

54.   Н 9, кое точно те навежда на мисълта, че авторката е комерсиална, недуховна, ще качва снимки във фейса и тем подобни? Защото аз подобни изказвания в темата не видях от нейна страна. Тя не е казала, че осигуряването на легло, дрехи и др. е най-важното и че няма да го гледа с любов и да го възпитава както подобава.

За нея не знам, но ти определено търсиш под вола теле. Което говори за комплекс или за нещо по-сериозно, че и комунизма намеси, сякаш има нещо общо с бъдещото бебе на авторката.

Просто ме остави в шаш и паника с нелепото си изказване. Няма право да пита и да си направи сметката дали може да си позволи да гледа нормално дете ли, какво, аз не мога да разбера. Остави ме без думи направо. Не доумявам какъв ти е проблема. И ще съм благодарен да ми обясниш на-нормално без злобни и обидни думи, защото аз нямам разумно обяснение, казвам го съвсем добронамерено и честно.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: afae2924a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

55.   Добре, 9, нека се съгласим, че ти си такава каквато казваш и ние сме такива каквито казваш и е много хубаво, че се смееш, смеха е здраве, и всичко така както казваш нали,
ама,
отговори само защо изначално наспами темата на авторката, след като нормалното и възпитано беше или да ѝ отговориш конкретно на питането ѝ или просто да подминеш?

Защо според теб 1, 3, 4, 6, 43 просто са ѝ отговорили на това, което пита, а 7 и ти трябваше да се изцвъкате ?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker