Даваш ли, даваш, ти жено, своето име за чуждо? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Даваш ли, даваш, ти жено, своето име за чуждо?
преди: 13 години, 1 месец, прочетена 5642 пъти
Презимето и фамилията ми са еднакви. Когато бях малка, преди има няма 100 години, когато ме питаха как се казвам, аз се представях с „на квадрат“. И си мечтаех, не бях си обещала, че като порасна и се заженя, ще бъде за някой, който има същата фамилия като моята, за да си остана „на квадрат”. След години срещнах човек със същата фамилия и се усетих що за смешка би било да си осъществявам тази детска теория за името.

Случвало ми се е, а и откакто все повече и повече от приятелите ми започнаха да се женят, да споря следва ли жената да приема фамилията на съпруга или не. Дори в 99% от случаите споря по този въпрос, защото явно се оказвам от малцинството атависти, ретрогради и консерви, които смятат, че традициите са си традиции, за да се спазват.

Гледам днешните прекрасни, натокани амбиции в поли. То не бяха тирета, не беше изобщо неприемане на името на съпруга. Докато не се оказа, че вече има мъжки половинки, които приемат фамилията на съпругите си (? !? !? ). До толкова ли ги смачкахме горките? Вярно е, живеем в динамични времена. Мъжът и жената в семейството изкарват еднакви заплати, жената не се поти по цял ден в кухнята, а мъжа знае от къде се включва прахосмукачката и простира прането, което е изпрано от пералнята, а не от прекрасната му жена. И точно поради това, признавам си, не мога да разбера ожесточението, с което подхождат някои жени, защитавайки рождената си фамилия. При цялата тази равнопоставеност (е стига да не живеете с някой Гроздан, който сяда вечер по потник на масата и чака ракия и салата, а после захърква пред телевизора без дори да си вземе душ преди лягане) воя за моминското име просто увисва във въздуха. Толкова малко неща са му останали на мъжа, и толкова неща прави за нас, че едната пуста гордост – да вземем името му, му е останала, а ние и от нея го лишаваме.
При всичките ми разговори на тема „моминско име” съм забелязала изтъкването на едни и същи, повтарящи се мотиви:

1. Аз да не съм вещ? ! – Ами ако ти самата така ги виждаш нещата, явно наистина си. Макар че и тогава не е точно така. На един салам като му махнеш етикета и напишеш „пастърма“ това няма да го направи по-пастърма от предишния хамбурски шпек. Няма и да погрознееш, ако вместо Петрова станеш Гинчева, Тинчева, Прошкова, Божкова.

2. Аз съм последното отроче на фамилията, не мога да оставя да загине името на дядо! – Ами защо фамилията ти се е оставила да разчита само на крехките ти плещи? Да се бяха потрудили овреме баби, дядовци, майки и бащи. Освен това колко можеш да отлагаш неизбежното? Детето по презумпция носи името на баща си, не на майка си, която да, признаваме й го, го е родила. Има си ред. Съжалявайте, но това е положението. Дори да сте Петрова-Стаматова или си останете само Петрова, детето ви ще е Стаматов/а, та ако щете да се разпорите от напразни феминистки напъни. C’est la vie точка. Освен това искайки да запазите рождената си фамилия сами признавате това срещу което се борите – вашата си фамилия е на дядо ви, не на баба ви, за каква равноправност се борите, като просто противопоставяте едно мъжко начало на друго – дядото на мъжа ви цака вашия – просто и ясно.

3. Така запазвам свободата си! – е това пък е най-неоснователното твърдение от всички, заклевам се!!! Значи живееш си ти свободна, днес свободна, утре свободна. Свободата ти харесва. Еми стой си тогава свободна, кой те кара да се омъжваш? ! Като не щеш чуждо име просто не се омъжвай. Брака си е институционализиране на връзката ви. Бракуваш ли се, ти доброволно се съгласяваш да преминеш в един съюз, към който като поощрение получаваш още една социална роля, а с нея отговорности, права, задължения, лоши и слънчеви дни.

И всичко това се преживява с един човек до теб. Той е там, за да се обичате, да развивате съюза си чрез добавяне на нови, участници в него, които да отглеждате и възпитавате, а на края на жизнения си път да си помагате взаимно когато другия си изгуби чененцето (най-често ще да е в джоба! ) и да си спомняте за хубавите, смислени дни прекарани заедно. Та за каква свобода говорим, когато решавате да сте заедно, да сте едно и да творите общото си бъдеще.

Има ли по-хубава свобода от свободата ви като едно семейство, под един „покрив” пък бил той и не рождения ви.


Посвещава се на всички, на които им предстои да се омъжат и оженят!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 1 месец
hash: 5e35a173b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами знаеш ли, това са МОИТЕ имена. С тях съм вписана в акта за раждане. С тях съм живяла, с тях ще си умра. Така или иначе, децата ми са тези, които ще носят фамилията на баща си. Аз нося тази на своя.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 187b5b2fb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   аз не мисля като 1.
Ако си лекарка, учителка, някаква депутатка, журналистка - все хора, които просто са известни под името си, ОК. Но все пак...
Моята лекарка навремето си смени името, стояха двете имена известно време и си я научихме, всеки обаче разбра, че се е омъжила и и чиститихме.
Аз и сестра ми сме последните отрочета на фамилията, но не ни дреме. Тя, фамилията, и без това се е сменяла при всеки нов член на семейството ми, защото са ги преследвали навремето комунистите, били са „врагове на народа“. Така баща ми има различна фамилия от баща си, ние ок - измислената на баща си, е и?
Това с тиретата го намирам за грозно, майка е взела измислената фамилия на мъжа си, въпреки, че като учителка е била изключително известна с фамилното си име - старо българско (на първия ни външен министър).
И какво, никой не е умрял.
Има и практични причини - като пътувате семейно в чужбина, всички сте с една фамилия и няма проблеми...

... и защо мъжът да не вземе на жената, ако се казва Уйгучев, Кучев, Бълбучев, Гърбучев, а тя има хубава фамилия?

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 7b6b3c0f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Хубава история!
С моята приятелка си говорим по този въпрос. На мен са ми смешни тези дами, които тропват с краче и заявяват, че така запазват свободата си, добавят тирета и т.н.

Мисля си, че щом отиваш някъде като снаха, то е елементарна приява на уважиение, че приемаш името на новото си семейство. Нещо като знак и за двете страни е, че ще има взаимно уважение и благодарност. "вземам ти името" - вярвам, че "новото ми" място в твоето семейство така ще бъде позиционирано. По този начин показвам благодрността си към твоите родители и техните и т.н. че съществуваш, че те има.

Да, само някакъв символ е. Но зад този символ се крие много. Баща ми не би искал да си запазя моминската фамилия. За него приерно е знак на доброволно даване - един вид "ето ви я, моята принцеса, вземайте я - тя е вече ваша и аз благославаям избора й"

А какво е тирето!?!
Хем е така, хем не е! Хем съм омъжена, хем още ще разчитам на наште за всичко. Хем ще създавам семейство, хем не мога да се откъсна от мама и тате. Тоя човек го обичам, уважавам и го избирам за семеен партньор, ма трябва ли да се омъжвам и за рода му. Ами да - трябва! Не просто двама души се свързват - чрез един съюз се свързват много хора.

Еманципацията превърна жените в мъже и това е един огромен проблем на света ни. Няма жени! Има мъже - женската енергия е загубена, затлачена, подтисната...
Всичко е така абсурдно!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: f5b1fc2cb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Според теб когато мъжът взима фамилията на жената е унизен, но обратното не е така. Съгласна съм, че това са традиции, но те не винаги са правилни. Разбира се, няма да искам мъжът до мен да си сменя фамилията и съм се замисляла за това дали да не я сменя аз, но освен, че е неприятно, всичките ми документи са записани с моята фамилия. Мразя я, но не мога изведнъж да започна да се наричам по друг начин, за да нахраня нечие его. Също, до колкото зная, в Испания презимето на децата е на майката. Според мен не е много честно всичко да се записва на името на бащата, като по този начин не се споменава майката изобщо. Също преди са наричали жената с името на мъжа- Ивановица, например. Абсолютно обезличаване на жената. И това е било традиция, но за него нищо няма да кажеш. Всяка жена има правото да реши как да се казва и не мисля, че някой има право да я упреква, че избирайки собственото си име, унижава този или онзи.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 621dcb65a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Съгласна съм с 1 и 4.
И аз не съм приемала чужда фамилия, имам си своя. А пък че детето ми носи фамилията на баща си - това може по закон да се променя...

 
  ...


...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 94048f9878
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ох, само не ми казвайте, че размишлявате по този въпрос сериозно.. :) И аз съм го правила, но съм на доста крехка възраст и подхождам към въпроса по-скоро шегувайки се. Както и да е, мисля, че тези неща с имената са маловажни. Аз лично с най-голямо удоволствие бих взела името на човека, когото истински обичам (не съм го срещнала още, но знам, че ще е така). И всъщност ще бъда горда, че освен всичко друго, ни свързва и обща фамилия. Така че наистина - зарежете тези подробности.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: df9cb2ab47
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Съгласна съм с 1 и 4, а номер 3 - що за селски разсъждения!!! Отиваш като снаха. Никъде не се ходи сега да живееш с цялата рода и да ти се бъркат в живота. Ако мъжът ми дойде да живее при мен като зет, тогава той ли приема моята фамилия??? Сега хората се събират за да живеят заедно.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 15364c9170
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Ако отношенията ни с настоящия ми приятел стигнат до брак, аз също не бих искала да сменя фамилното си име, след като се омъжа. Причината е, че с моя приятел сме в страхотни отношения, много се обичаме и уважаваме, но с неговите родители сме във война. И такива клетви съм чувала и обиди, че никога няма да приема да съм с името което е неговото семейство. За мен тези хора са мъртви и сенки от миналото и никога не бих ги допуснала до себе си, камоли да взема името им.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 52464c7ca8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Няма значение в какви отношения си с фамилията му, с него, и т. н. Това приемане на чужда фамилия САМО ПО СЕБЕ СИ е неправилно. Не е правилно нито аз да приема тяхната фамилия, нито той моята.
Детето трябва да носи имената и на двамата - на майка си и на баща си.
Всеки си решава за себе си, за мен е това. :) :)

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 5f445eca2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това да ви е проблема! Мисля, че има далеч по-важни неща, когато човек сключва брак.

 
  ...

...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 52464c7ca8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, може и да има по-важни неща, но в случая темата е за това.
Не съм съгласна, че това е дребна работа... живота ни е съставен от такива дребни работи... виж темата "живея с прасе". И те са се взели по любов, нали? И дете имат, създадено с любов. И в един момент се стига една жена да казва, че живее с прасе, и не намира изход от ситуацията... Ама какво, "дребна работа", това да е проблема :(

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: d0f279fe64
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз нямам търпение да си сменя отвратителната фамилия

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 35c3a2068c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Не съм си сменяла фамилията, децата ми носят фамилията на баща им. Когато и тримата не ме слушат, се обръщам към тях на фамилно име и им казват да ме слушат! :))) Снаха ми взе фамилията на брат ми, но му разказва играта. Не е щастлив, какво като носи негово име? Коментарът на номер 3 е забавен.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5abadf9e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Аз ще се омъжвам. Харесвам фамилията си, трите ми имена си подхождат чудесно, а на моя годеник фамилията не е много хубава, как да се съглася да ме наричат така, при положение, че имам хубава фамилия? !? Но и не искам да сме с различни фамилии, искам аз, той и бъдещите ни деца да сме всички сем. еди кое си, така че остава варианта с тире. Странно им е на всичко. Проблемът е дали ще има място да запиша 3 не много къси думи.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 8837f10c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

16.   Аз запазих моминското си има и не съжалявам, освен това мъжът ми никога не го е правил на въпрос. То и 10 пъти да му приема фамилията ако не го обичам все тая. Така, че стига с тия глупави традиции. Едно време се е правело, защото жената не е била третирана като личност, с две думи като дете е била собственост на баща си, а след сватбата -на мъжа си и понеже в съответното градче сигурно е имало няколко момичета с едно и също име, та за да не стават грешки се е казвало Мара дъщерята на Иван, а после Мара жената на Петър. И ето ти как с времето въпросната Мара станала Мара Иванова, а после Мара Петрова. Обаче в 21 век, когато отдавна сме станали независими е глупаво, да не говорим, че доста от нас се омъжват на по-късна възраст и става объркване. Представи си една лекарка, която години наред е била известна като доктор Х. Изведнъж се омъжва и приема името на мъжа си и става доктор У. Сред пациентите й ще има доста объркване докато се разбере, че доктор У си е тяхната лекуваща доктор Х. И това не важи само за лекарите, а за всичко жени с кариера. Пък и дори и да не са с кариера, достатъчно е да имат диплома за висше образование. Та значи в дипломата ми пише едно име, после го сменям и кандидатствам за работа и едва ли не трябва да доказвам, че това съм аз и че това е моята диплома, а не съм взела дипломата на някой друг. Така, че ако една жена е домакиня е все едно дали е Иванова или Петрова, но ако жената работи и си е изградила някакво име е напълно в реда на нещата да го запази. Така, че за мен си е абсолютно право на всяка жена да си реши и това няма абсолютно нищо общо с любовта към мъжа й. Не знам що за комплексиран човек трябва да е този мъж, че да направи това на въпрос. Ама щом е стигнал до там да се заяжда за това, явно не може да спечели уважението на жена си по-друг начин и се надява поне формално да се издигне като нейн "собственик". Което както казвам у мен може да предизвика само смях!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 97097123dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Авторке, колко глупости си надрънкала, не е за вярване! Не съм чела коментарите, затова само по споделеното...

Само 2 неща ще ти кажа:
1. Всеки има свободата да си решава за името и ти нямаш никакво право да се мешаш в избора на другите, че и да спориш с него! Гледай си твоето име "на квадрат"!
2. Ето ти една причина, която не са ти казвали "натоканите амбиции"! Ако една жена е изградила вече кариера(например публикувала е научни статии! ) ако смени името си, това само ще навреди на кариерата й, понеже няма да й броят публикациите за писани от същия автор (ти имаш ли си понятие колко е важна тази бройак за да имаш ВЪОБЩЕ работа, а не някаква стремителна кариера!?? Явно не! )! Не се гради име с години, за да се замени ей така! Както аз няма да погрознея ако от Иванова стана Перова, така и той няма да погрознее ако си остана Иванова!

Ж41

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 38d180f368
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Аз си запазих фамилията след брака - и не поради някоя от гореизброените от теб причини - амбиция в пола, последно отроче от рода, лична свобода, криворазбран феминизъм и тем подобни дивотии и измислени борби, дето са ти в главата, а чисто и просто защото така ми беше по-удобно и не исках да си усложнявам излишно живота.

Не ми се редеше по опашки, да подавам заявления, да си сменям личните документи, после имената по всички останали документи... тромав и неудобен процес. Ако беше олекотена процедурата, сигурно щях да го направя. За мъжа ми това също не беше от значение.
Не разбирам изобщо, къде е драмата - нали важното е да сте щастливи заедно и да се обичате?
Предполагам, че различните хора отдават значение на различни неща, авторке. Мен и така ми е добре и иначе пак щеше да ми е добре. Ако ти ще се чувстваш по-добре с името на мъжа си, ами вземи го - за какво е изобщо цялата полемика? Чуждият избор няма да направи твоя брак, нито по-щастлив, нито по-нещастен.
Мен примерно не ме вълнува и в приятелските ни семейства, кой какво решение е взел относно фамилното име. Има по-важни неща от това... дано разбираш..

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9c9c1582c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Значи мъжете са тъпкани, ако не им приемеш името? Колко тесногръдие има на тоя свят... Живей и остави другите да живеят или гет а лайф дет се вика. Хора без работа :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9c9c1582c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Н 14, не може ли мъжът ти да вземе твоята фамилия и ще сте с еднакви? Аз съм в чужбина и тук може. Също може ако родителите са с различни фамилни имена, и децата да са с различни. Примерно, първото дете носи фамилията на жената, а второто на мъжа. Даже имам пък приятели без брак, чиито две деца носят фамилията на майка си. Да ви кажа, след като родих, я разбрах. Няма НИКАКВА логика да минаваме през бременност и раждане и да не ги наречем на по себе си. Нашето дете е на баща си, мисля, че ще му е по-лесно така, отколкото с моето славянско име.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6c78524648
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Нa същото мнение кaто 1 и 4 съм. Освен товa, зa мен моят си дядо знaчи много, неговият... нищо.
Гордa съм с фaмилиятa си, моя съм си и сaмо се съглaсявaм дa споделя животa си с неговият, зaщото искaм, a не зaщото стaвaм принaдлежност. И дa, извън товa си е зaгубa нa време, чaкaне по опaшки, бюрокрaтщинa... и зa кaкво, дa се откaжa от името нa моят си дядо. Въобще постa ти aвторке ( aко приемем, че нaистинa си женa) е с много ориентaлско мислене.
A пък съпругът ми изобщо не е и опитвaл дa ми изисквa тaкaвa глупост.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 634b7e757a
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

22.   Когато отидох в гражданското да си попълня молбата за сключване на граждански брак, служителката ми обясни, че в полето: Име след брака" трябва да напиша фамилията, която желая да притежавам след брака си, разбира се за него също беше предвидено такова поле.
Написах фамилията на мъжа си без да се замислям, винаги съм си мислела, че е хубаво да сме семейство еди кое си, а не аз по един начин, той по-друг. Какво щях да напиша на табелката на вратата, как щяха да се казват после децата ми.

Служителката ме попита дали съм сигурна, защото имало хиляди опции. Можех дори да си сложа някаква фамилия, която ми хрумне (или поне аз така я разбрах)

Прибрах се и вечерта разказвам на годеника си и той беше изненадан и поласкан, че съм му поискала фамилията, защото жените на неговите приятели са с тирета.

Не знам защо, но тирето не ги кара да се чувстваат добре. Сякаш има някакво символно значение на 'не те приемам напълно, не искам да съм част от твоето семейство"

Беше щастлив от избора ми.

Разправиите с документи ги изкарахте световна война. Отиваш да си вадиш нова лична карта и прилагаш копие от акта за сключване на граждански брак, за да се види на какво основание се е случила промяната. След седмица отиваш и си взимаш личната карта. Законът ти дава време от 30 работни дни, за да свършиш тази задачка.


Година и половина по-късно, толкова съм свикнала с новата си фамилия, че вече другата ми е странна, как стои до името ми.

Плам

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 522189060a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Е, дa Плaм, но товa си е твоят избор. Нямa зaщо всички дa мислим тaкa. Aз примерно съм си щaстливa с моятa си фaмилия по рождение, нямa нуждa съпругът ми дa стaнa " Ивaновицa- тa", че дa се почувствa... по- съпруг.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 8837f10c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   В 21 век всеки сам си решава и както казах, аз моето решение съм си го взела и си запазих моето име. Обаче се сетих за една смешна случка. Отивам да си вадя първия паспорт (ония зелените) и пред мен на опашката една рускиня. И като се почна едно обяснение... това било името на първия и мъж, това било името на втория, ама тя наскоро се омъжила за трети, та сега искала да си смени документите и да вземе неговото име... хем ми стана смешно, хем се изнервих, че много време чаках, хем накрая ми стана жал за жената! Горката три пъти да се жени и да си сменя имената и все с надеждата този път да е завинаги. А и си представям какъв ли хаос е с документите й. Една част са с моминското име, друга с името на първия мъж, после с името на втория, после третия... така, че мацки, я не си създавайте главоболия и си запазете вашето име, че ако, не дай Боже, имате повече от един брак става страшно! Та като стана дума за това, се сетих за великата Елизабет Тейлър и си представих какво чудо щеше да е ако всеки път си сменяше документите заради името на поредния съпруг! Шегата настрана, ама на мен цялата работа ми изглежда малко непрактична. Има милион и един други начини да демонстрираш любовта си към някого!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9c9c1582c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Плам, хубаво за теб, но не всеки има само една лична карта да сменя и служба наблизо. Доста жени например имат вече изградено име в професията. Някои имат дете от първи брак или без брак. Пак документи.
Аз бях с два пастпорта, две лични карти, шофьорска книжка (тогава още българска). 3, 5 часа до консулството. Още толкова наобратно. Нови снимки, такси. Пътуват с дипломатическа поща и не става нито за седмица, нито за месец. Получават се лично, още един ден в път. През това време (2-4 месеца) си вързан и не можеш да ходиш в бг, защото там се легитимираш с бг-документи. Врътка е голяма.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c93e1ac814
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Аз пък си помислих че жените са тези които го искат, по този начин показват на всички че този мъж е техен:D! Не ми харесва идеята да си го сменям, моето си ми харесва!

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6423e94a9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Аз запазих фамилията си. Не съм прибавила тази, на мъжа ми дори с тире. Просто защото това е брак, между двама души, които произхождат от различни семейства! Не са роднини. Стават такива в последствие. Децата ни носят фамилията на баща си, именно защото са му деца. Аз не съм му сестра-братовчедка, или друга кръвна роднина, че да нося същото фамилно име. Моят произход е от семейството на баща ми и майка ми и тяхната фамилия е и моя. Никога и за нищо не света не би променила фамилното си име!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9b887fefb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Никога няма да позволя жената да се омъжи за мен без да вземе фамилията ми, коато гордо нося - Гълчавски.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 934872943a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   нн 22, (Плaм)сериозно, виж си хормоните, често се изкaзвaш тaкa, кaто че ти е много тестостеронът.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c682bca6cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   Г-н Гълчaвски, (н 28) искрено Ви препоръчвaм дa си купите нaдувaемa куклa от който и дa е секс шоп в близост. Ще Ви бъде издaденa фaктурa зa стокaтa, която ще бъде нa ВAШЕ име/фaмилия. Освен товa ще имa и кaртa зa гaрaнционен срок. Също нa ВAШЕ име/фaмилия.

С увaжение - "куклa" с мнение и собствено фaмилно име

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c538105816
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   До 23
Е така де, нали тука си споделя всеки своята история и своето мнение. Къде видя да казвам "Мислете, както аз мисля" Егати? !

до 25
Да, де - казах, че за мен беше лесно :)

до 29 - плитък и слаб опит за още по-плитко заяждане, което идея си нямам с какво предизвиках, но като се замисля, нямам и желание да разбирам.

Само за да спорите и да си мерите езиците ли сте в този сайт, бе хора. Никога не съм си налагала мнението, винаги съм казвала как аз виждам нещата, споделяла съм за себе си и своите мисли или случки. Не съм си позволила никога да се позиционирам спрямо някого с важното "моят съвет е".

Понякога наистина трудно разбирам хората, честно.

Плам

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 849e809e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   A кaк нaричaш товa Плaм:
" Разправиите с документи ги изкарахте световна война"?
При положение, че е посочено кaто допълнително неудосбство, след ОСНОВНAТA причинa/мотив.
Можеше дa споделиш личното си мнение, без дa се опитвaш дa омaловaжиш другите. При някои от нaс чувството зa принaдлежност е рaзвито и утвърдено в нормaлнaтa зa товa възрaст, някои/ много сме отгледaни свободни, с рaвни прaвa. По същaтa причинa не всички имaме нуждa дa принaдлежим, дa чешем егото нa мъжa, дa не говорим, че много от нaс в днешно време имaме изборa дa бъдем с мъже без подобни комлекси.
И не нa последно място, някои имaме "нещицa", под които се подписвaме с НAШИТЕ си именa.
Че ти нямaш, знaчи сaмо, че ТИ нямaш.
Че ти имaш нуждa дa принaдлежиш нaй- после към някого/ нещо- също. Че твоят мъж нямaло дa се чувствa толковa... твоят мъж, си е вaшa личнa рaботa.
Хaйде друг път кaто излaгaш лично мнение, не се зaхвaщaй първо с чуждото, a си пуши сaмо зa ТВОЕТО си.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e7785f601a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

33.   Аз пък не разбирам, защо хората толкова ги вълнува, кой е взел името на съпруга си и кой е задържал своето след брака.

Сериозно, не разбирам авторката - взела е името на мъжа си - ами, ок. Оттук нататък, какво е това вторачване в чуждата паничка - какво ти влиза в работата, дали съседката си е изписала името с чертичка или имат две фамилии на вратата?

Че и цяло свободно съчинение за евентуалните причини, стоящи според нея зад избора на хората... Защо ти е толкова важно, да убедиш някого в правотата си? Нали си избрала правилното за теб? По-щастлива ли ще си от това, че някой е приел името на съпруга си? С какво те дразни това, че някой не е?

Хора различни - причини различни. Всеки споделя човешки, какво стои зад неговото решение. Няма правилно и грешно тук. Просто е хубаво хората да са информирани, както за различните възможности, така и за потенциалните пречки и затруднения, които всеки от изборите може да създаде. Единствено от тази гледна точка виждам смисъл в подобна тема.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 37bb405102
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

34.   Мъжете са мъже и трябва да командват къщата. Щом като жени искате да сте слабия пол, искате да бъдете сваляни (и мъжете да правят първите и всички крачки след това) и искате сигурност, трябва да сте готови да се подчинявате. За радост на мъжете това е факт и мнозинство в случайте и няма да се промени скоро. За една и съща позиция жените вземат в работата по-малко пари, а от ЕС настояват за квота от жени ръководителки - да, но това няма да се случи. Дори в моята компания се толерират само мъже и нещата работят и никой от тях не е получил нещо на готово. А съпругата трябва да си знае мястото.

Гълчавски.

П. П. не ми е нужна кукла, съпругата ми е достатъчна и се съобразява с моето мнение.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 62a16139ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Гълчaвски, не мислех, че ще попaднa нa вицът нa годинaтa в подобнa темa, но фaкт :))). Нямa лошо, илюзиятa е хубaво нещо, щом не ти вреди нa реaлносттa.... до моментa...

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 37f79ebb99
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   По темата: Аз приех фамилията на съпруга си. По него време толкова проблеми имах, че нямах време да мисля за тези неща. Днес не го отчитам като проблем и не ми създава проблем.

Аннабел

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker