Дело за издръжка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дело за издръжка
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1589 пъти
Здравейте! Не можах да преценя в коя категория да публикувам историята си, но мисля, че тази е най-подходящата. Аз съм момиче на 16, почти 17 години, както може да се досетите от заглавието, дете на разведени родители. Проблемът ми е следния:
Майка ми иска да заведе дело за увеличение на издръжката, защото според нея и адвокатката ни тя трябва да бъде около 200 лв. В момента тя е в размер на 100 лв. от около 2-3 години(преди това също се водеше дело за увеличение). Проблемът е, че ако преди 2-3 години баща ми не ми обръщаше почти никакво внимание и не полагаше никакви грижи за мен, включително и финансови освен издръжката, през последната година той стана по-загрижен и започна да се държи по-добре с мен. Той има втори брак и дете от този брак. Винаги ми е било неприятно как на брат ми се купува всичко, неща които баща ми не е взимал за мен, често се чувствах като нежеланото дете, но като пораснах разбрах причината да е така. Доходите на баща ми отиват за заем, който трябва да погасява и съответно за издръжката ми, затова главните доходи в семейството идват от мащехата ми, която естествено гледа своето дете, не чуждото. Наскоро обаче с баща ми се скарахме, защото наистина изпаднах в нужда за едно лекарство, положението ми беше много лошо, а бях при него и той не го купи. Нито той нито майка му (моята баба), при което той все пак ме закара до вкъщи, за да изпия въпросното лекарство. След този случай майка ми беше наистина бясна и твърдо решена да заведе дело за издръжката, съответно водена от емоци аз също. Майка ми заяви, че няма нужда да взимам страна на делото и то ще се води без да бъда замесвана, но ето как след посещение при адвокат стана ясно, че именно аз трябва да подпиша документите за делото, че съм съгласна да се води и че искам издръжката ми да бъде повишена. Работата е там, че в момента аз съм между чука и наковалнята. Ако не подпиша, майка ми ще се обиди наистина много, защото ми предстоят изпити, уроци, кандидатстване и бал и наистина се нуждаем от тези пари, за да уча специалността, която съм си избрала. Но от друга страна баща ми също не е в много розово положение, доходите му не са големи, а и всеки би се почувствал гадно като разбере, че дъщеря му е подписала документи, за съдебно дело. Чувствам се в безизходица и не знам как да постъпя. Не чувствам нито едното правилно и редно. Ще съм изключително благодарна, ако получа съвети тук как да постъпя и кое е правилно. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: c72fa61ab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Такааа.. аз съм в положението на баща ти, т. е. разведен, но с малко момченце на 5-6г.
Сега му давам 150лв, а камоли, ако е на твоите години.
В момента минималната издръжка независимо дори баща ти да е безработен е около 127-128лв.
Ти не си малка и се нуждаеш от много неща на твоите години, а и както казваш предстои ти кандидатстване.
За мен най-добре би било да обсъдиш намерението си с баща ти и той доброволно без дело да ти дава повече, обясни му, че със 100лв ти е много трудно, да ти дава поне около 200.
Ако не желае му кажи, че тогава ще се наложи да заведеш дело с майка ти и там на 100% ще я вдигнат на мин. 180-200лв. Един вид лека заплаха, а и ще плаща такси, адвокати, още 600-700лв. Но препоръката ми е първо с добро, ако не стане ти написах

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a9910b3c91
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Говори с баща си сам да ти дава тези пари. Ти си му също толкова дете, колкото и другото му дете. Човек като прави деца, трябва да ги издържа. Ако откаже, тогава можеш да подпишеш документите за съда.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e14a5f782a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   В много лоша позиция си. От една страна е майка ти, която иска пари, от другата е баща ти, който няма. Има и нещо друго -не винаги се увеличава издръжката, да не се окаже, че ще я коригират в негова полза, щом има кредит и друго дете, и разни други условности, които един добър адвокат би му обяснил. Скоро ще си на 18 и ще имаш право да работиш, не мисли сам как да изкопчиш пари от родителите си.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8d3975b14a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, работата на родителите е да подсигуряват средства за децата си. Ако баща ти няма пари, това означава ли че е ок да нямаш пари за следване? Съдът е крайна мярка. Защо не се разберете с него? Това, че има кредит не е оправдание, особено ако кредита е теглен за новото семейство. Той трябва да разпределя поравно благата между децата си. Майка ти също бе бива да очаква да те издържа само с парите от баща ти, тя също трябва да се включи с още толкова пари.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 41a5cd076c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Мило момиче, не се чувствай виновна. Ако баща ти е разумен, то той сам ще предложи да ти се увеличи издръжката. В крайна сметка като ставаш баща ще си носиш отговорността. Ако не можеш да издържаш първото си дете, то няма да правиш второ. В днешно време със 100 лева на месец не могат да се покрият разходите на един млад тийнейдър. Сама казваш колко много ти предстои. Плюс това той ще трябва да докаже в съда дали може да покрие по-висока издръжка или не. Ако съда прецени, че не е възможно, то няма да я увеличи толкова много. Запомни едно - ти не носиш отговорност за товй кой какви кредити е теглил. Ако той изплаща кредит за жилище, в кое то ти живееш, то тогава добре, това ти влиза в издръжката. Когато обаче плаща кредит за нещо или имот, който ползва с новата си жена, то трябва и на теб да го осигури. Едно дете на твоята възраст не трябва датсе безпокои дали баща му ще го изостави, ако то има нужда от средства. Възрастните не си мислят как те биха се почувствали в тази ситуация. Защо родителите ти не са срещнат и поговорят, без да те замесват?

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 1c4ad592f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако може да си позволи да я изплаща, нека дава. Все пак ако няма внимание, поне пари да има. Пък и има само още една година.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d3820f2f6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   А, ако и майка ти беше на акъла на баща ти, ти какво щеше да ядеш? Уроци и бал изобщо не ги коментирам.
Не знам защо изобщо си мътиш главата с този човек, дето не те е поглеждал сума ти време, но ти си знаеш. Порасни, на 17 си. Скоро ще бъдеш пълнолетна, нямаш нужда да чакаш благоволението на баща си.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c6d6fe06a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Благодаря за съветите, най-вече на хората, които влязоха в положението ми.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e14a5f782a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   А бе вие, като и давате тези съвети, разсъждавате ли в нейна полза поне малко?
Тя трябва да знае евентуалните последици, ако той докаже че няма пари, няма да има повишение повече от 20лв, но за сметка на това всички пари, които и дава допълнително ще и бъдат спряни. Давате ли си сметка, че баща и може да спре да я взима?
Обикновено това е причината децата от първият брак да бъдат нежелани повече в къщата на баща си.
За какво е теглил кредита си е абсолютно негова работа и разни философии от сорта дали ги е дал на новото семейство са направо нагли.
Да не би втората съпруга да трябва сама да си гледа детето, че на първото му трябвали пари? Че 100лв са малко и не стигат за да живее нормално е вярно, но и майка и трябва да дава, не само баща и.
Само да те светна, авторке, че в момента в който си си позволила да държиш сметка на баща ти и жена му за какво си дават парите, си си в карала автогола. Затова сега не ти дават пари.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ac2bc17595
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз лично съм против толкова грозни дела. Без значение кой е виновен. Другият, за да е избрал такъв партньор, и той е на същото ниво. Иначе не биха се харесали, камо ли оженили.
Намери си почасова работа, можеш например да взимаш дете от градината при заети родители, да работиш лятото на морето и др. Но не се замесвай в това да искаш дело срещу баща си. На майка си обясни, че никой не е застрахован и може и тя да изпадне в затруднение. Бъди в мир със себе си, действай сама!

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2cc255f67c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Добре разбирам, че баща ти те е омаял да го съжаляваш и да не си искаш своето, обаче ти каква вина имаш че той теглил заем, да не би да го е похарчил по теб?
Какво са в днешни дни 100лв, нищо, ами ако и майка ти реши да не дава повече от 100лв за теб, какво ще ядеш с какво ще си плащаш тока, къде ще живееш, ами дрехи??? Не бива да се връзваш на доброто държание към теб особено ако те обричат на глад, защото 100лв са си обричане на глад.
На твое място ще подпиша документите без да ми мигне окото, разбира се ще му кажа за този факт че не ми достигат пари и че ще кандидатствам.
Не бива да те интересува факта че той нямал пари, защото него не го интересува ти какво си яла и дали стоиш зимата на студено с парите които той дава за теб би трябвало да стоиш гладна, ако си платиш тока телефона билетчета и др.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8bdc5073e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Баща ти те манипулира, за да се измъкне. Баща, който не иска да купи лекарство за детето си, не е никакъв баща!
Значи, той теглил кредит, за да ги осигури тях. Купил е неща за тях. Ако той не беше го теглил този кредит, щеше да има повече пари за теб. А сега какво излиза. Той харчи заплатата си за новото си дете, тя харчи заплатата си за своето дете, а ти къде си в цялата ситуация! Единственият човек, който е прецакан, сити и само ти.
Баща ти, ако беше мъж на място, трябваше при тегленето на кредита да се разбере със съпругата си-аз тегля кредит, но ти ще помагаш за издръжката на детето ми. Така е справедливо. На теб сега ти предстои университет, уроци, бал, не го оставяй да се измъкне! Пожали малко и майка си.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4279832499
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Който е създал деца има отговорността да им помага, включително финансово, след като ги е зарязал, за да прави нови. И адски ме дразни българската традиция да се дава само на актуалното дете, а другото - вълци го яли. Започвайки живота си отначало, не можеш за занулиш и децата!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e14a5f782a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Човек, който не иска да даде пари, намира начин да не ги дава

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 3f0bfd1979
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Без да отнемам на детето темата му, кажете аз пък какво да правя, като съм съпруга на човек, който има 15-годишна дъщеря от първия си брак и 29 000 лв. кредит, който е теглен с цел да издържа предишното си семейство, тъй като жена му никога през живота си не е работила. Той й остави жилището на нея, а ние живеем в моята къща. Дамата обаче иска, освен 300 лв. издръжка за детето (които той плаща, като освен това ние купуваме дрехите, учебниците, осигуряваме почивките и развлеченията), и още толкова за нея самата. А аз с нашето дете какво да правя? Живеем само с моята заплата, неговите доходи до последната стотинка отиват да покрива нуждите на предишното му семейство и вноските по кредита, който е взел години преди да се познаваме. И сега към авторката: разбира се, че родителите са длъжни да се грижат за децата си, но всичко е въпрос на възможности. Никой не може да ти даде нещо, което няма. Ако го има - да. В моя случай аз също не мога да си купя лекарство, което ми е истински необходимо и ходя болна на работа, защото от това зависи оцеляването на трима души - моето, на мъжа ми и на сина ни. Плюс оцеляването на доведената ми дъщеря и мързеливата й майка, която продължава да не работи. Заплатата ми е 1000 лв. Смятай!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c72fa61ab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 15
300лв издръжка,че мъжа ти каква заплата получава?
Издържа и второ дете,кредит погасява ....това,че майката на първото му дете е мързелива и не работи не значи,че трябва да издържа и нея,съда не трябва да се ръководи от това,че е безработна щом е трудоспособна.
Разбира се пиша това освен,ако мъжа ти не взема повече от 2000лв

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 970ac20231
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 15. Това не е живот. Мъжът ти да вземе спешни мерки, няма цял живот да плащате заеми, заради други хора...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2cc255f67c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   15 разликата е огромна! Докато ти пълнолетна си направила избора си да се омъжиш за мъж на който му е толкова акъла, за да е в такова положение, то авторката няма вина за положението на баща си, нито е имала право да си избира баща и нейните родители са длъжни ПОРАВНО да се грижат за оцеляването й докато се образова.
15 Ти сама си си избрала да се омъжиш да родиш дете на човек който е потънал в блато и няма възможност да се грижи за себе си дори в бъдещите няколко петилетки. Ти си избрала да се грижиш за него че и второ дете да му раждаш. Първата му жена си е права иска защото може и защото й дават. по 300лв издръжка за самата нея и още 300 за детето й, прави го жената и успява, дали работи си е неин личен избор, докато тя успява да направи така че детето и да не гладува, евала.
Авторката обаче няма моралното право да иска само от майка си, а както знаеш издръжката на един човек са едни най малко 400лв на месец които би трябвало да са поделени между двамата родители, макар даже че родителя при когото е детето дава не само пари а й доста по голяма физическа грижа и заради нея е ограничен да изкарва повече пари.
.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e14a5f782a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Н 15, без да ми се сърдиш, но ти си глупачка за да се съгласиш на такива условия. Сядай с мъжа си на масата и говорете за пари, не си длъжна да издържаш сама и него и детето. Вие сте виновни, че и давате толкова пари. Детето от първия брак да си получава издръжката по закон и нито стотинка повече, това е. Никакви мрънканици от сорта че не могат да изкарат месеца не те интересуват, да си намери работа майката и толкова. Ти не си отговорна за живота на чуждите деца, нито на някаква бивша.
Някъде нагоре в един коментар прочетох криви сметки на първа съпруга, която дава съвет, как бащата да кажел на втората си жена да му помагала с детето от първия брак.... Алооо, я слез малко на земята, а? Ти коя си мислиш че си да правиш сметка на парите на жена му? Ти коя си мислиш че си, че правиш сметка на парите на бившия ти мъж? Нямаш нито законово нито морално право да правиш сметка на хората за какво си дават парите! Я реално ми кажи, кой мъж ще каже на жена си : Гледай ми детето което на теб ти е никакво, защото бившата има нужда от пари. Някой мекушавец и глупак.
Вземете направете най - накрая разлика между съпруг и баща, защото това ще ви е само от полза занапред. Бащата е длъжен единствено да плаща определената от закона издръжка. Не е длъжен да ви дава екстра пари за дрехи и други нужди, не е длъжен дори да взима детето за 1 месец и през седмица, не ви е личен шофъор, не ви е слуга до живот, не е длъжен да си взима отпуска той, когато детето е болно и не ви е длъжен да ви ходи по акъла за най - малкото нещо.
Още по - малко това ще се случи, ако има малко дете и втора съпруга.
Затова се спрете вече с разводите по повод " майка му ме погледна странно " " той не ми обръща внимание " и " живота е един, трябва да следвам сърцето си ".
Клишето " той ще остане баща на детето " си го обявете най - накрая за грешка, от която само страдате.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 68639529c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Много глупави съвети давате на авторката. По-добре някой да й отвори очите, че щом е на почти 17 години, значи вече не може, нито пък трябва да разчита на тази издръжка, защото ще я получава още максимум 1 година. След това вече минава на благоразположението на баща си, а ако е наистина толкова беден, колкото го описва, то спокойно може да е сигурна, че и с тези мижави 100 лева ще трябва да се прости. Станала почти на 18 години и решила да получава по-висока издръжка - това малко ми напомня на лафа "сетила се Мара да се побара".

Вероятно коментарът ми ще бъде масово неодобрен от четящата аудитория, но авторката най-добре да започне да мисли как да се самоиздържа, защото ако наистина нещата са така, както тя ги описва, то съвсем скоро точно това я чака. И парите за някакво лекарство нищожни на фона на предстоящите разходи, пред които ще се изправиш - абитуриентски бал, студентски такси, квартири, сметки и всички останали неща, свързани със следването. И както описваш ситуацията във всичките тези разходи баща ти няма да ти помогне, майка ти и тя май не е достатъчно финансово независима, за да ги покрие, така че рано-рано ще ти се наложи да навлезеш в истинския живот. Лошата новина е, че голяма част от младостта ти няма да е изживяна по възможно най-пълноценния начин, но пък хубавата новина е, че много от рано ще те очука живота, и съответно това занапред ще ти е само и единствено от полза. :)

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 85206ee2d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   В момента минималната издръжка е 127. 50 ст- 1/4 от минималната работна заплата. Той дава под минимума. При положение, че има второ дете от втория брак нещата се усложняват доста за теб. Това е от значение, а не неговият заем от банка. При иск за увеличение най-вероятно ще получите около 150-170 макс. не повече. Бал, уроци, кандидатстване хич не вярвам да повлияят на решението на съда. Той си има практика, както се казва и си кара според нея. Искът трябва да се подаде от теб. Не изпадай в дилеми дали да го подадеш, а гледай собствения си интерес. Най-добрият вариант е да се договориш с баща си за увеличение без съд, но не вярвам това да има дългосрочен резултат. Чрез споразумение можеш да договориш и по-висока издръжка, отколкото би присъдил съдът. Втората му съпруга няма да го позволи обаче.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker