Подялба на имот между 2 сестри. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (81430)
 Избор на редактора (69)
 Любов и изневяра (18364)
 Секс и интимност (9728)
 Тинейджърски (18484)
 Семейство (3869)
 Здраве (6705)
 Спорт и красота (3549)
 На работното място (1530)
 Образование (4517)
 В чужбина (1006)
 Наркотици и алкохол (824)
 Измислени истории (695)
 Проза, литература (1297)
 Други (10786)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Подялба на имот между 2 сестри.
преди: 8 дни, 15 часа, прочетена 515 пъти
Моля историята ми да бъде удобрена, защото е наистина важно за мен.
Здравейте на всички в сайта. Имам следния въпрос:
Имаме едноетажна къща с изба, но се води на мен и на сестра ми. Имота е от 2 части къща с двор и още един двор. Живеем с мъжа ми и дъщеря в имота, а сестра ми има претенции за половината. Цял живот ние я поддържаме, докато тя не е дала и стотинка. И сега след смъртта на родителите ни, тя има претенции за половината.
Как да постъпя? Искам да откупя нейната част, както и дам двора и да доплатя, но тя не е съгласна иска и част от къщата. Да говоря ли с адвокат? Не искам цял живот да бъдем в общият имот. Моля за съвет от всички.
Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 дни, 1 час
hash: f4de91c8c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Какви сестри сте вие, ужас. Чудя се на подобни взаимоотношения между БЛИЗКИ роднини. не е катов да, сте 3-ти братовчеди.

 
  ...
преди: 8 дни, 1 час
hash: 70ec96c7eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ако никой не отстъпи, няма да се размине без адвокати и дела / за съжаление / Доколкото разбирам, родители ви са починали, и в наследство оставят тези имоти. Пред закона няма никаво значение, кой се е грижил - кой не се e грижил - ииииии тук идва ред на адвокатите.
Има един сайт за юристи -> LEX. BG, там има секция, където може да се зададе въпрос - и да ви отговорят адвокат

 
  ...
преди: 8 дни, 41 мин.
hash: 6b89bed5aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   При всички случаи е по-добре да се разберете да и платиш, да сключите един договор и това е. Ако не се разберете имотът ще бъде продаден и всяка една от вас ще вземе половината. Трети вариант е да се разберете за наем

 
  ... горе^
преди: 8 дни, 6 мин.
hash: 11b6f17ebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Проблемът има 2 страни, съветвам те емоционалната да я махнеш. Чисто законови тя има право 50 % е нейно ФАКТ. И третата страна е простотията на българинът, няма преди смъртта си да регламентира всичко и оставя само проблеми. Поговори с нея, ако няма да живее там, най-добре е с добро да се спорадумеете. Другият вариант колкото и да ти е неприятно, нека тя го откупи и си намери нов дом. Но най-добре е да нямате общо. Не оставяйте за поколенията проблеми и помисли още от сега за твоите деца.

 
  ...
преди: 7 дни, 22 часа
hash: a8ac708f0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Говори с адвокат. Явно ти се иска сестра ти да ти прехвърли дела си и евентуално да ѝ подхвърлиш 500-1000лв.

 
  ...


...
преди: 7 дни, 16 часа
hash: 73707db715
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   И да говориш с адвокат не виждам как ще ти помогне. Ти си подържала къщата, но за сметка на това си я ползвала с мъжа ти изцяло, нали така? Това не аргумент, който отменя правото на сестра ти да получи своята половина по закон.

 
  ... горе^
преди: 7 дни, 10 часа
hash: abb3ccfb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Сестра ти е в правото си да иска нейната част от наследството, както ти си дъщеря на родителите си така и тя е такава. Ако вие сте поддържали имота докато са били живи родителите ви не се смята за нейн пропуск, а за ваш подарък към родителите, един вид имали сте дали сте. Все пак вие сте ползвали имота докато родителите са били живи, а тя не е можело да се ползва по същия начин. Със същият ентусиазъм, както ти искаш да изтъкнеш това че сте поддържали имота, тя може да иска да й наплатите наем за това че сте се ползвали от целия имот докато родителите ви са били живи. Разбира се и двете няма да сте прави, ти ако си купила дограма си правила подарък на майка си, а тя няма как да иска наем на "гостите" на майка си докато е била жива.
Дано разбра че има голяма разлика да поддържаш имот докато собственика е жив и живееш при него и ако единия собственик го няма и сам по своя инициатива поддържаш общия ви имот.
Колкото до делбата не виждам защо тя се опъва, ако ти и предлагаш честна сделка наполовина. Всеки адвокат с удоволствие ще ви вземе парите за да заведе дело за делба. Но щом сестра ти не е съгласна с сделката или ти й предлагаш прекалено малко изтъквайки това което си дала за поддръжка докато родителите са били живи или тя си няма представа от реалната пазарна цена на имота.
Моят съвет е да седнете да се разберете, все пак това което си дала за поддръжка си го спестила от наем, ако беше живяла на квартира в същото време тя е плащала за да живее някъде.
При едно дело не само ще платите солидни хонорари на адвокати и вещи лица и пак няма да сте кой знае колко доволни, ами по скоро ти ще си изгубилата, защото закона признава до 5 хил лева за поддръжка на общ имот, ако успееш да я докажеш. Тоест ако имота струва примерно 100 хил лв и ти докажеш, че си го поддържала сама с документи и свидетели, ще ти се признаят 5 хил и другите 95хил ще делите на две, тоест за да остане имота за теб ще й наплатиш 47500лв или имота излиза на публична продан и колкото вземете, толкова.

 
  ...
преди: 6 дни, 4 часа
hash: 231bc938c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Разберете се като разумни хора, вместо да си усложнявате живота с нерви и излишни разходи.

 
  ...
преди: 5 дни, 20 часа
hash: ce56541ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   До номер 5. Не не искам да и подхвърля 1000 лева. Става въпрос за двора и още 10 000 лева. Тя просто иска да се меси на всякъде и не е съгласна на двора и 10 000 лева.

 
  ... горе^
преди: 5 дни, 1 час
hash: a7ecdc2fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Госпожо, отидете при адвокат, платете си едни никакви пари и го оставете да ви каже вариантите за решаване на спора. Ако ми даваха по 10 стотинки за всеки човек, който за да си спести едни 50 лв. адвокатски хонорар се опитва да си оправи сам нещата и в последствие плаща хиляди, губи имоти, задлъжнява и реве... щях да съм богат.

 
  ...

...
преди: 4 дни, 8 часа
hash: 6d92ff8535
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   №11, явно сте адвокат и затова такива съвети давате. Но най големите мошеници са в средите на адвокатите. Познавам случай, как адвокат успя да опропасти мой познат, точно по дело за делба. Оказа се, че е подкупен от отсрещната страна, така подведе и закопа клиента си(моят познат) по делото. От тогава нямам вяра на адвокати. Най добрият вариант в случаят на авторката е, да се разберат като сестри. Доколкото разбрах, едната отдавна си живее в тази къща и мисля, че в закона има параграф който й дава предимство да продължи да си живее в къщата, имаше някакъв срок от 10 години. Другата явно е заслепена от алчност и завист и затова напира за наследство. Алчната не проумява, че ако са в добри отношения със сестра си, много повече ще спечели от тази бащина къща. Ще може да ходи на гости при сестра си, ще си похапва чиста селска храна(имат два двора, а в същото време ще има кой да стопанисва къщата. Ако алчната живее в града, може да ползва празният двор, а да преспива при сестра си(авторката) като неин гост. Така ще са в добри отношения и ще си живеят щастливо. Но на алчните мозъкът е парализиран, толкова са заслепени от парите, че ако имат възможност, и братята и сестрите си ще продадат, заради пустите пари.

 
  ...
преди: 4 дни, 7 часа
hash: abb3ccfb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Авторке в №10 си уточнила една цифра, но никой от нас не може да прецени дали е честно след като не можем да оценим нито цената на къщата нито цената на дворовете. Ти ни казваш че си си направила своята си подялба, но щом сестра ти не е съгласна с нея, тя има право да да прави точно като теб нейна си подялба в мислите си и да ти дава нейно предложение за подялба. Защо си мислиш че тя е длъжна да се съгласи с твоя начин на подялба а не ти да се съгласиш с нейния??? Защо мислиш, че няма начин да стигнете до консенсус по средата на предложенията?

 
  ... горе^
преди: 4 дни, 1 час
hash: ad51e64368
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравейте!

Очевидно е за мен като адвокат, че без помощта на колега няма да се справите. Съгласно закона, със сестра Ви имате равни права на наследяване.

Има обстоятелства, от които зависят възможностите Ви като наследник да имате по - голям дял /една от тях е придобиване на къщата по давност и то - ако са налице законовите изисквания за това/ и за които не пишете. От значение е от кого и кога е строена къщата, чия е земята и т.н. От значение е също така кога са починали родителите Ви.

И накрая - доколкото Ви разбирам, към момента Вие и семейството Ви сте във владение на къщата. Сестра Ви трябва да е активната страна, която да предприеме някакви действия, за да може да ползва имота. Дали ще е доброволна делба, дали ще е съдебна, дали иск за обезщетение на нейната част - Вие защо бързате?

 
  ...
преди: 4 дни, 1 час
hash: d30ccdbac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Половин България се състои от изпокарали се роднини наследници на общ имот. Или не могат да го поделят, или едните искат да продават, а има поне един наследник, който не е съгласен. Ако не се разберете сега, проблемът ще остане за поколенията ви и тогава няма да са само две сестри а 20 братовчеди. Адвокатите ще ви лапнат паричките, а крайният резултат ще е същият ако седнете и се разберете да делите наполовина. Всяка една от вас има равни права.

 
  ...
преди: 2 дни, 23 часа
hash: ad51e64368
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   До № 12 - аз съм № 14 - и действително адвокат, както съм се представила и в предходния си пост.

За № 11, когото нападате не знам дали е колега, но поста му е като на интелигентен човек - при наличие на проблем, отива се при специалист. Предполагам, Вие не ходите на лекар, а и майстори не си наемате за ремонтите, понеже е всеизвестно и тяхното реноме. Е, аз ползвам - и за водопровод, и за ел. инсталация - може и да ми "надписват", но разчитам да не ме убие ток поне. Обичайно питам поне двама - за оферта и обяснения за 1 работа. Съветвам и авторката да вложи пари в две консултации, от препоръчани юристи.

Вие по - добре ще се правите разбира се, особено ако вземете да ги прочетете "параграфите", които са членове от закон всъщност и ако някой Ви просвети, че освен тях има и задължителна практика на ВКС, която следва да се съобрази и т. н. Това би Ви послужило примерно, за да осъзнаете, че началната дата за тези 10 години се определя от извършването на определени действия на едната от страните - сънаследници и съответно бездействие на другата. Не се броят от датата на заселването в къщата, нито от датата на смъртта на родителите. Юристите и адвокатите в частност /понеже освен мошеници са и явно по - прости/, тези неща ги учат 5 г. в университета и поне още 5 г. в активна практика, за да могат със самочувствие да твърдят, че са специалисти.

Относно обозначаването на сестрата на авторката като "алчната": да предполагам ли, че ако Вашата сестра ползва целия Ви бащин дом /не се знае колко време/, без Вие да получавате нищо за ползването на Вашата по закон част, това няма да Ви е неприятно? А ако освен това иска правото на собственост върху цялата къща, като Ви лиши /Вас, чрез което - и децата Ви/от собствената Ви по наследство част? Сестра или майка/ баща ще сте?

Номер 11 е предвидил и развръзката -от объркани от такива "разбирачи" дела, ние адвокатите печелим най - приличните хонорари :)

За мой късмет и щастие, клиенти не си търся - имам си достатъчно и то - доволни. Основно понеже не давам съвети в области, където нямам знания и опит. Съветвам хората да не разчитат на форумите за безплатна помощ, а да се обърнат към специалист - лекар, адвокат, тенекиджия или какъвто им е необходим според случая.

 
  ... горе^

...
преди: 1 ден, 17 часа
hash: 7c2b5efded
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Както тя не е дала и стотинка, така и ти си живяла в общия ви имот без да ѝ плащаш наем. Имате равни дялове, тя има право, колкото и ти.

 
  ...
преди: 1 ден, 7 часа
hash: 1d57f6a2ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   До №16! Госпожо -адвокат, съжалямам, че съм Ви разстроил с това, че сте се припознали в случаите които дадох като пример, съвсем не съм искал това да сторя! Но никъде не съм отправил явно обвинение към когото и да било, само споменах и дадох пример, че в средите на адвокатите, а и в средите на други "СПЕЦИАЛИСТИ" има много мошеници, а защо вие се включихте в тази група и се засегнахте от това, вие си знаете. Аз не съм Ви поставил в този контингент. Понеже ми задавате въпроси, коректно е от моя страна да Ви отговоря. Нямам сестра, но ако имах, мисля, че щяхме да се разберем като хора, а не като глупаци да пълним кесиите на "специалисти". Ако авторка тръгне по "специалисти", едва ли стойността на този селски имот ще й стигне да плаща за хонорарите им. По селата къщите струват 2-3 хиляди лв, авторката не описва къде и каква къща иска да дели, но каквато и да е, явно за нея тази къща има и сантиментална стойност, тя е живяла и живее в нея по дълго време, отколкото сестра й. Щом се е стигнало да пише до форуми и да говори за делби, явно отношенията между двете сестри са влошени. Писах, че сестра й е алчна, защото от една селска къща нищо няма да спечели, а от добрите си отношения(ако ги беше запазила) със сестра си(авторката), щеше да спечели много повече, щеше да си ходи на гости когато си поиска, щеше да вижда бащината си къща, в която вероятно и тя е израсла, щеше да има добри спомени, можеше да помага в стопанисването на двете дворни места и да си поделят продукцията, и още много облаги, които щяха да са в полза и на двете сестри. Ако и аз бях на мястото на авторката, ако дълго време съм живял и поддържал, подчертавам ПОДДЪРЖАЛ старата къща на баща ни(защото без поддръжка, сега нямаше да има какво да делят сестрите), и на мен ще ми тежи подобна братска(в случая сестринска) делба. Защо сестрата не признае труда на авторката, че толкова време е поддържала "жива" къщата? Предполагам сестра й живее в града, а на гражданите очите са заслепени от парите, във всяка керемидка те виждат пари, но за селският човек, къщата и семейството са идилия, затова на авторката и е мъка да се раздели с тази къща. Сеста й би я продала и за 1000 лева! Мога още много да пиша, но няма да има полза, гражданина няма никога да разбере селският живот. За гражданина само в парите е живота! Още веднъж се извинявам на №16, не съм визирал никого в примера си, няма за какво да се засягате, а щом се застъпвате заради некоректните си колеги от бранша, буди съмнение и Вашата коректност!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: 3 бр
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker