Подялба на имот между 2 сестри. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Подялба на имот между 2 сестри.
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 5600 пъти
Моля историята ми да бъде удобрена, защото е наистина важно за мен.
Здравейте на всички в сайта. Имам следния въпрос:
Имаме едноетажна къща с изба, но се води на мен и на сестра ми. Имота е от 2 части къща с двор и още един двор. Живеем с мъжа ми и дъщеря в имота, а сестра ми има претенции за половината. Цял живот ние я поддържаме, докато тя не е дала и стотинка. И сега след смъртта на родителите ни, тя има претенции за половината.
Как да постъпя? Искам да откупя нейната част, както и дам двора и да доплатя, но тя не е съгласна иска и част от къщата. Да говоря ли с адвокат? Не искам цял живот да бъдем в общият имот. Моля за съвет от всички.
Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: f4de91c8c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Какви сестри сте вие, ужас. Чудя се на подобни взаимоотношения между БЛИЗКИ роднини. не е катов да, сте 3-ти братовчеди.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 70ec96c7eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Ако никой не отстъпи, няма да се размине без адвокати и дела / за съжаление / Доколкото разбирам, родители ви са починали, и в наследство оставят тези имоти. Пред закона няма никаво значение, кой се е грижил - кой не се e грижил - ииииии тук идва ред на адвокатите.
Има един сайт за юристи -> LEX. BG, там има секция, където може да се зададе въпрос - и да ви отговорят адвокат

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6b89bed5aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   При всички случаи е по-добре да се разберете да и платиш, да сключите един договор и това е. Ако не се разберете имотът ще бъде продаден и всяка една от вас ще вземе половината. Трети вариант е да се разберете за наем

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 11b6f17ebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Проблемът има 2 страни, съветвам те емоционалната да я махнеш. Чисто законови тя има право 50 % е нейно ФАКТ. И третата страна е простотията на българинът, няма преди смъртта си да регламентира всичко и оставя само проблеми. Поговори с нея, ако няма да живее там, най-добре е с добро да се спорадумеете. Другият вариант колкото и да ти е неприятно, нека тя го откупи и си намери нов дом. Но най-добре е да нямате общо. Не оставяйте за поколенията проблеми и помисли още от сега за твоите деца.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a8ac708f0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Говори с адвокат. Явно ти се иска сестра ти да ти прехвърли дела си и евентуално да ѝ подхвърлиш 500-1000лв.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 73707db715
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   И да говориш с адвокат не виждам как ще ти помогне. Ти си подържала къщата, но за сметка на това си я ползвала с мъжа ти изцяло, нали така? Това не аргумент, който отменя правото на сестра ти да получи своята половина по закон.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: abb3ccfb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Сестра ти е в правото си да иска нейната част от наследството, както ти си дъщеря на родителите си така и тя е такава. Ако вие сте поддържали имота докато са били живи родителите ви не се смята за нейн пропуск, а за ваш подарък към родителите, един вид имали сте дали сте. Все пак вие сте ползвали имота докато родителите са били живи, а тя не е можело да се ползва по същия начин. Със същият ентусиазъм, както ти искаш да изтъкнеш това че сте поддържали имота, тя може да иска да й наплатите наем за това че сте се ползвали от целия имот докато родителите ви са били живи. Разбира се и двете няма да сте прави, ти ако си купила дограма си правила подарък на майка си, а тя няма как да иска наем на "гостите" на майка си докато е била жива.
Дано разбра че има голяма разлика да поддържаш имот докато собственика е жив и живееш при него и ако единия собственик го няма и сам по своя инициатива поддържаш общия ви имот.
Колкото до делбата не виждам защо тя се опъва, ако ти и предлагаш честна сделка наполовина. Всеки адвокат с удоволствие ще ви вземе парите за да заведе дело за делба. Но щом сестра ти не е съгласна с сделката или ти й предлагаш прекалено малко изтъквайки това което си дала за поддръжка докато родителите са били живи или тя си няма представа от реалната пазарна цена на имота.
Моят съвет е да седнете да се разберете, все пак това което си дала за поддръжка си го спестила от наем, ако беше живяла на квартира в същото време тя е плащала за да живее някъде.
При едно дело не само ще платите солидни хонорари на адвокати и вещи лица и пак няма да сте кой знае колко доволни, ами по скоро ти ще си изгубилата, защото закона признава до 5 хил лева за поддръжка на общ имот, ако успееш да я докажеш. Тоест ако имота струва примерно 100 хил лв и ти докажеш, че си го поддържала сама с документи и свидетели, ще ти се признаят 5 хил и другите 95хил ще делите на две, тоест за да остане имота за теб ще й наплатиш 47500лв или имота излиза на публична продан и колкото вземете, толкова.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 231bc938c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Разберете се като разумни хора, вместо да си усложнявате живота с нерви и излишни разходи.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ce56541ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До номер 5. Не не искам да и подхвърля 1000 лева. Става въпрос за двора и още 10 000 лева. Тя просто иска да се меси на всякъде и не е съгласна на двора и 10 000 лева.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a7ecdc2fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Госпожо, отидете при адвокат, платете си едни никакви пари и го оставете да ви каже вариантите за решаване на спора. Ако ми даваха по 10 стотинки за всеки човек, който за да си спести едни 50 лв. адвокатски хонорар се опитва да си оправи сам нещата и в последствие плаща хиляди, губи имоти, задлъжнява и реве... щях да съм богат.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6d92ff8535
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №11, явно сте адвокат и затова такива съвети давате. Но най големите мошеници са в средите на адвокатите. Познавам случай, как адвокат успя да опропасти мой познат, точно по дело за делба. Оказа се, че е подкупен от отсрещната страна, така подведе и закопа клиента си(моят познат) по делото. От тогава нямам вяра на адвокати. Най добрият вариант в случаят на авторката е, да се разберат като сестри. Доколкото разбрах, едната отдавна си живее в тази къща и мисля, че в закона има параграф който й дава предимство да продължи да си живее в къщата, имаше някакъв срок от 10 години. Другата явно е заслепена от алчност и завист и затова напира за наследство. Алчната не проумява, че ако са в добри отношения със сестра си, много повече ще спечели от тази бащина къща. Ще може да ходи на гости при сестра си, ще си похапва чиста селска храна(имат два двора, а в същото време ще има кой да стопанисва къщата. Ако алчната живее в града, може да ползва празният двор, а да преспива при сестра си(авторката) като неин гост. Така ще са в добри отношения и ще си живеят щастливо. Но на алчните мозъкът е парализиран, толкова са заслепени от парите, че ако имат възможност, и братята и сестрите си ще продадат, заради пустите пари.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: abb3ccfb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Авторке в №10 си уточнила една цифра, но никой от нас не може да прецени дали е честно след като не можем да оценим нито цената на къщата нито цената на дворовете. Ти ни казваш че си си направила своята си подялба, но щом сестра ти не е съгласна с нея, тя има право да да прави точно като теб нейна си подялба в мислите си и да ти дава нейно предложение за подялба. Защо си мислиш че тя е длъжна да се съгласи с твоя начин на подялба а не ти да се съгласиш с нейния??? Защо мислиш, че няма начин да стигнете до консенсус по средата на предложенията?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ad51e64368
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Здравейте!

Очевидно е за мен като адвокат, че без помощта на колега няма да се справите. Съгласно закона, със сестра Ви имате равни права на наследяване.

Има обстоятелства, от които зависят възможностите Ви като наследник да имате по - голям дял /една от тях е придобиване на къщата по давност и то - ако са налице законовите изисквания за това/ и за които не пишете. От значение е от кого и кога е строена къщата, чия е земята и т.н. От значение е също така кога са починали родителите Ви.

И накрая - доколкото Ви разбирам, към момента Вие и семейството Ви сте във владение на къщата. Сестра Ви трябва да е активната страна, която да предприеме някакви действия, за да може да ползва имота. Дали ще е доброволна делба, дали ще е съдебна, дали иск за обезщетение на нейната част - Вие защо бързате?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d30ccdbac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Половин България се състои от изпокарали се роднини наследници на общ имот. Или не могат да го поделят, или едните искат да продават, а има поне един наследник, който не е съгласен. Ако не се разберете сега, проблемът ще остане за поколенията ви и тогава няма да са само две сестри а 20 братовчеди. Адвокатите ще ви лапнат паричките, а крайният резултат ще е същият ако седнете и се разберете да делите наполовина. Всяка една от вас има равни права.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ad51e64368
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   До № 12 - аз съм № 14 - и действително адвокат, както съм се представила и в предходния си пост.

За № 11, когото нападате не знам дали е колега, но поста му е като на интелигентен човек - при наличие на проблем, отива се при специалист. Предполагам, Вие не ходите на лекар, а и майстори не си наемате за ремонтите, понеже е всеизвестно и тяхното реноме. Е, аз ползвам - и за водопровод, и за ел. инсталация - може и да ми "надписват", но разчитам да не ме убие ток поне. Обичайно питам поне двама - за оферта и обяснения за 1 работа. Съветвам и авторката да вложи пари в две консултации, от препоръчани юристи.

Вие по - добре ще се правите разбира се, особено ако вземете да ги прочетете "параграфите", които са членове от закон всъщност и ако някой Ви просвети, че освен тях има и задължителна практика на ВКС, която следва да се съобрази и т. н. Това би Ви послужило примерно, за да осъзнаете, че началната дата за тези 10 години се определя от извършването на определени действия на едната от страните - сънаследници и съответно бездействие на другата. Не се броят от датата на заселването в къщата, нито от датата на смъртта на родителите. Юристите и адвокатите в частност /понеже освен мошеници са и явно по - прости/, тези неща ги учат 5 г. в университета и поне още 5 г. в активна практика, за да могат със самочувствие да твърдят, че са специалисти.

Относно обозначаването на сестрата на авторката като "алчната": да предполагам ли, че ако Вашата сестра ползва целия Ви бащин дом /не се знае колко време/, без Вие да получавате нищо за ползването на Вашата по закон част, това няма да Ви е неприятно? А ако освен това иска правото на собственост върху цялата къща, като Ви лиши /Вас, чрез което - и децата Ви/от собствената Ви по наследство част? Сестра или майка/ баща ще сте?

Номер 11 е предвидил и развръзката -от объркани от такива "разбирачи" дела, ние адвокатите печелим най - приличните хонорари :)

За мой късмет и щастие, клиенти не си търся - имам си достатъчно и то - доволни. Основно понеже не давам съвети в области, където нямам знания и опит. Съветвам хората да не разчитат на форумите за безплатна помощ, а да се обърнат към специалист - лекар, адвокат, тенекиджия или какъвто им е необходим според случая.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7c2b5efded
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Както тя не е дала и стотинка, така и ти си живяла в общия ви имот без да ѝ плащаш наем. Имате равни дялове, тя има право, колкото и ти.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 1d57f6a2ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (135 гласа)

18.   До №16! Госпожо -адвокат, съжалямам, че съм Ви разстроил с това, че сте се припознали в случаите които дадох като пример, съвсем не съм искал това да сторя! Но никъде не съм отправил явно обвинение към когото и да било, само споменах и дадох пример, че в средите на адвокатите, а и в средите на други "СПЕЦИАЛИСТИ" има много мошеници, а защо вие се включихте в тази група и се засегнахте от това, вие си знаете. Аз не съм Ви поставил в този контингент. Понеже ми задавате въпроси, коректно е от моя страна да Ви отговоря. Нямам сестра, но ако имах, мисля, че щяхме да се разберем като хора, а не като глупаци да пълним кесиите на "специалисти". Ако авторка тръгне по "специалисти", едва ли стойността на този селски имот ще й стигне да плаща за хонорарите им. По селата къщите струват 2-3 хиляди лв, авторката не описва къде и каква къща иска да дели, но каквато и да е, явно за нея тази къща има и сантиментална стойност, тя е живяла и живее в нея по дълго време, отколкото сестра й. Щом се е стигнало да пише до форуми и да говори за делби, явно отношенията между двете сестри са влошени. Писах, че сестра й е алчна, защото от една селска къща нищо няма да спечели, а от добрите си отношения(ако ги беше запазила) със сестра си(авторката), щеше да спечели много повече, щеше да си ходи на гости когато си поиска, щеше да вижда бащината си къща, в която вероятно и тя е израсла, щеше да има добри спомени, можеше да помага в стопанисването на двете дворни места и да си поделят продукцията, и още много облаги, които щяха да са в полза и на двете сестри. Ако и аз бях на мястото на авторката, ако дълго време съм живял и поддържал, подчертавам ПОДДЪРЖАЛ старата къща на баща ни(защото без поддръжка, сега нямаше да има какво да делят сестрите), и на мен ще ми тежи подобна братска(в случая сестринска) делба. Защо сестрата не признае труда на авторката, че толкова време е поддържала "жива" къщата? Предполагам сестра й живее в града, а на гражданите очите са заслепени от парите, във всяка керемидка те виждат пари, но за селският човек, къщата и семейството са идилия, затова на авторката и е мъка да се раздели с тази къща. Сеста й би я продала и за 1000 лева! Мога още много да пиша, но няма да има полза, гражданина няма никога да разбере селският живот. За гражданина само в парите е живота! Още веднъж се извинявам на №16, не съм визирал никого в примера си, няма за какво да се засягате, а щом се застъпвате заради некоректните си колеги от бранша, буди съмнение и Вашата коректност!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 616f8f4002
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Въпросният двор е 1дка, а малкото дворче към къщата е няма и 200кв.м. Къщата беше в много лошо състояние и преди ремонта на двете стаи ако я бяхме продали с големия двор нямаше да вземем общо 40 000 лева. Покрива плаче за ремонт вътре има много за оправяне и какво ли още не. Тя просто иска пари. Предлагам и голям двор с 10 000, което за мен е напълно нормално, а тя се мръщи. По данъчна оценка къщата е 3280 лева.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: fe64ead4a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

21.   До 18. Не съм адвокат, но ще ви кажа едно: докато българинът страда от такива предразсъдъци към адвокатската професия ще страда много. Как на запад хората са научени да ходят при специалист - юрист, а у нас - не. И знаете ли защо - защото нашего брата няма възпитание и култура, защото е стиснат и прост, защото ще квичи по форумите или ще моли свои приятели да питат адвокати, но той няма да прати едни 20 или 50 лв. за консултация и защото за него косултацията е едно дърдорене без материален израз, съвсем друго е, ако си купи цигари или нещо друго усети в ръцете си.
В най - трудния момент от моя живот се допитах до адвокат и не съжалявам. Повтарям допитах, т. е. консултирах и направих това, което ми каза като съвет. Сумата, която я платих е нищожна в сравнение с неприятностите, които си спестих. Така, че госпожо спестете си квалификациите и престанете да плюете по една достойна професия. Ако за правни въпроси не се доверявате на юристи - адвокати на кого тогава?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: abb3ccfb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   21 Три пъти съм ползвал адвокат в бг и трита пъти нямах полза, това го знаят моите познати и роднини и затова аз и те няма да ползваме адвокат или може би само за защита ако се наложи.
Първия път ми се наложи да питам за ипотеката, след като изплатя заема тя сама ли отпада след 10 г срок или аз трябва да направя някакви действия, е какво направи адвокатката прочете ми от интернет закона, който бях чел преди да ида при нея, и ми взе 30 лв за четенето.
Втория път циганин беше бил брат ми, намерихме скъп адвокат осъдихме циганина на добра сума пари, но няма какво да му вземем и така не само че няма да ни плати щетите ами и адвокатския хонорар няма да ни върне и разходите по делото. Тоест и да спечелиш дело няма полза.
Третия път купих автомобил ремонтирах го, платих му гражданска и преглед, чак в КАТ разбрах че той бил запориран на името на стария собственик и не може да ми прехвърлят талона на мое име, адвоката каза да го съдя, готов беше да лапне парички, да повдигнем дело, но аз като вече опарен от нямащи се разрових и разбрах че полза да съдя нама защото онзи има да дава на 1000 места и аз ако докажа че има да ми дава ще се наредя на опашката, тоест никога няма да си взема парите.
Е кажи ми №21 защо да ползвам адвокат за 4 път? каква полза? На адвокат не се плаща за резултат а за работни часове от които не е сигурно клиента му дали ще има полза. Ако ме съдят ще наема, но за съвет не благодаря!

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 73e87671fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Поискайте експертна оценка на реалната пазарна стойност за двора и къщата, ако бъдат обявени за продан спрямо условията на пазара.
Сумата( и от двете) делите наполовина. Наплащате й половината. Така смятам, че е най-правилно. Сигурно ще възразите, че вие няма да получите нищо от двора, но съгласете се, че да се строи днес е много по-скъпо отколкото по времето, когато родителите ви са строили къщата. А тя реално няма да получи нищо от нея, а да построи дори много по-малък имот в двора, ще й струва много по-скъпо отколкото струва вашата вече построена къща. Това е причината да се мръщи. Ако не е съгласна, предложете й вие да излезете от къщата, а тя да ви остави двора и да наплати дела ви на вас. Ако можете да си позволите, постройте си нова къща в празния двор с нейните пари. Вие пък ще имате нова къща.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ca080e2ecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   До 22. Имаш сбъркана представа за адвокатската професия, но поне си разбрала, че на адвокат за резултат не се плаща, което е и законово уредено. Така е в цял свят. И в нито един от изброените случаи адвокатите не са ти виновни, ти си отииша при тях. А във втория случай с брат ти, адвокатът няма никаква вина, че циганина няма имущество, мисля че това е било ясно от самото начало. След като си толкова компетентна оправяй се сама, но не хули професията. Те много българи сами си поправят автомобилите, но като гледам автосервизите не са фалирали.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 46ab9ddd17
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Само искам да вметна, че няма дума "наплащам" - има дума "изплащам", дори и в тесния смисъл, който се влага в точно тази дума. Добре е човек преди да пише, да понаучи български.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 17d383bc00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   "И третата страна е простотията на българинът, няма преди смъртта си да регламентира всичко и оставя само проблеми. "

Треатата част е любимата на всички адвокати. Преди завещанието е било второ, само след Библията, днес ги отписват по всевъзможни причини. А и нека, да не ползвам с лудостта, позната като "запазена част".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0ff5fb6684
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Въпроса е, че сестра ми не иска и тя да ми плати. Да и оставя частта ми и да ми плати. Въртим се в един омагьосан кръг.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0b71a555cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   Ужасява ме човешката алчност, авторке, замисли се, че и сестра ти е дъщеря на родителите ви, каквото се полага на теб, се полага и на нея. Да, прави ти чест, че поне искаш да и наплатиш частта, която и се полага. Много за ми болезнени такива теми, защото братът на моя съпруг беше любимец на майка им, моята свекърва. Всичко се даваше на него, всички бяха длъжни да се грижат за него. Имаше период в който се беше запалил по хазарта-дето свекърва ми си даваше всичките пари на него, принуждаваше и моят мъж да му покрива дълговете. Беше тежък, много тежък период. Още се усложниха нещата когато тя се разболя онкологично. Бяха ония мътни години--1995-6, когато докторите деряха пари безнаказано. Децата ми изгладуваха лечението и, плащахме само ние, любимият и син проиграваше последната си стотинка. Не можех да им купя дрехи, обувки-беше кошмар, не искам да си спомням. Преди да умре приписа всичко на него-къща, ниви, въпреки, че аз тичах по болници и доктори с нея-тук е мястото да вмъкна, че я обичах като родна майка-въпреки всичко, което правеше. Поехме и погребението и. След смъртта и девер ми се залови с бизнес, който се оказа печеливш-замогна се, понатрупа пари-пръскаше ги по курви, разведе се с жена си, взе друга. Винаги, когато можеше да измъкне нещо от нас го правеше на драго сърце, никога нищо не му беше достатъчно. Случи се, че се поболя и тая пролет почина-все още млад. Нищо, нищичко не занесе под главата си, остави деца от различни жени да се бият и карат за наследството му. Осъзнайте се хора, спрете с тая алчност, не искайте много, че нали знаете-няма да можете да му платите цената. Оправете се като сестри, не допускайте един имот да ви изпокара и раздели.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2e9b2b5d70
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Не мога да разбера какво иска сестрата в цялата работа. Ти си предложила да ѝ дадеш пари, за да откупиш нейната част - не била съгласна. Предложила си и тя да ти даде пари, за да откупи тя твоята част - пак не била съгласна. Е, тя с вас ли иска да живее, какво? Дали ще ѝ е удобно и приятно да дели къщата с вас? Каква е целта на цялото занимание? Още пари ли иска, колко пари иска?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: afc57665e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

31.   №30, целта на алчните е, да спечелят колкото може повече. Явно, че това което се предлага като доплащане от страна на авторката не задоволява апетита на сестрата и затова иска повече. Авторката не описва реалната ситуация, каква е къщата, разбрахме само, че е на един етаж с маза. Но е важно къде се намира(град, село), ако е близо до курорт пак има значение. Алчната сестра вероятно вижда много пари в този имот и затова настоява за наследство. Вероятно иска да се продаде имота на пазарна цена, а не по данъчна оценка и да си делят парите на две. Но имота има сантиментално значение за авторката, тя не е живяла на друго място, а в тази бащина къща. Вероятно сестра й е напуснала отдавна тази къща, ако е отишла да учи в университет, защо не прецени колко пари са похарчени за нейното образование, защо не прецени колко труд е вложила авторката, за да се грижи са старите си родители, защо не прецени, че без труда на авторката, тази къща сега нямаше да я има? Какво щеше да дели сега сестра й? Мисля, че авторката разсъждава правилно, предлага на сестра си голямо дворно място, в което може да се построи сглобяема къща с парите които иска да й доизплати за къщата. Сестра й е алчна скъперница, просто иска да й прави мръсно, чувства се завист към постигнатото от авторката!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 73707db715
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Не може ти да определяш колко да и изплатиш на сестра ти, има си експертни оценители за тая работа. Викате един такъв да направи пазарна оценка и плащаш половинта на сестра ти.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 54516ad458
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   №32, не си наясно с материала! Има много обстоятелства в случаят, които трабва да се съобразят с подялбата. Експерт може да направи пазарната оценка, но не знае останалите неизвестни. Ако авторката докаже, с документи или свидетели, че е правила подобрения по имота, това трябва да се има в предвид. А защо да не могат да се разберат като сестри, как да си поделят имота? Все експерти се предлагате, адвокати, оценители и още други "специалисти", които искат да цоцат от несгодите на хората. Ако съм на мястото на авторката, на инат няма да предприема никаква подялба, къща и двор е в съсобственост на двете сестри. Щом сестра й толкова се натиска за имот, нека я остави да ползва това, което и авторката ползва. Но няма да дели по стаи и дворни места, просто всяка точка от имота е и на двете. Алчната никога няма да отиде да живее в тази къща, челта й е, да я превърне в пари, в много пари. Никой не може да принуди авторката да изкупува дела на сестра си, нито пък могат да я принудят да продадат къщата. Да си живее както до сега, да не възпрепятства сестра си до имота, а на другата ако е изгодно, нека го ползва така, както и авторката. Криво дърво се оправя, но крив човек никога, няма смисъл да си хаби нервите с кривата си сестра!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: d074ea10ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Значи къщата е 3300 лв, а сестра ти не е съгласна на 10 000 лв. Тя е много тъпа. Явно имаш повече пари, отколкото е самата къща. Дай и каквото иска и даже ако искаш се изнеси. После тя ще си чука главата как не е приела добрата оферта от 10 000. Как мисли че ще изкара повече пари не знам. Кажи и че ако се съдите решението сигурно ще е продажба и делене на парите и така ще получи 1500 лв и да си направи сметката 10 000 > 1500 или 1500 > 10 000. Аз даже никога не бих предложила на сестра ми толкова пари, за такава къща каквато обяснявате.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 50b6e6da38
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Тука имаме мнението само на едната сестра и не виждам защо трябва да и вярваме безрезервно. На мен ми се струва че авторката тегли чергата към себе си и най вероятно тия 10 000 хил не стигат, има доста скъпи селски имоти. Иначе защо сестра и ще се дърпа ако офертата е добра. Интересно ми е дали авторката би била съгласна на същата оферта ако другата сестра й я предложи? Тогава ще проличи колко е честна.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: f1bdb4fed4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

36.   Защо някои виждат само пари и земя в един имот? Имотът не е само пари, той има и история, има сантиментална стойност, която е по ценна и от парите! Никой не обръща внимание, че авторката от рождението си, та до този момент е живяла в тази къща, а сестра й, е напуснала отдавна този дом. За коя от сестрите, тази къща ще е по ценна(не казвам по скъпа), естествено на авторката. В подобно положение съм и виждам, как хора отдавна напуснали бащината си къща, изобщо не милеят за нея, защото нямат спомени, те виждат само керемиди и пари. Такава е и сестрата на авторката!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 41998c4457
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Чакай сега - това, че вие сте се настанили там не значи, че сестра ти няма право на половината имот. Тъй като и аз съм делила имот със роднина, ще ти кажа как седят нещата по закон: тя дори можеше да ви иска наем за нейната част през годините, което е законно нейно право и не го е направила от добра душа. След като не иска да откупиш нейната част даконно няма как да я накараш, това е нейно право. Ако не може да съжителствате на 1 място, имотът се продава. Това ще ти каже и адвокат. Ти и сестра ти имате право всяка една на половината имот. Дори да сте ремонтирали в нейната част по право, то тази част е нейна. Дори да не е давала пари - тук това няма значение. Грешно сте очаквали, че щом живеете в имота и го поддържате, той ще е ваш по право. Ако майка ви и баща ви бяха извършили фиктивна или действителна продажба преди смъртта си или има завещание, това е друго. Дори завещание обаче може да бъде оспорвано в съда. Например другата страна да защити тезата, че родителят е бил в недобро психическо състояние при изготвяне на завещанието. Съветът ми е да продадете имота и да делите парите - едно съдебно дело са много пари, а и в такова е много вероятно сестра ти да иска наем да нейната част (което е нейно право).

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 41998c4457
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

38.   Абе хора, вие сте луди. Защо мислите, че другата сестра е алчна? Че си иска своята част? ! Ако беше алчна тя щеше да иска наем за толкова години. Вие не мислите ли, че другата сестра е ходила по квартири и може да е нямала пари за ремонти? Мога да ви кажа, че 10 000 лева за някои къщи са малко. Защо не помислите, че и другата има свой живот, семейство? Тя да ходи на гости на село, да не била алчна. Това направо ме уби. Ами не иска да й се дадат пари. Каква може да логиката - логиката й си е нейна работа, това не е алчност

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 325e288815
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   37 и 38, да не сте пак от групата на адвокатите, пак акъли раздавате? Сестрата можела да иска наем за нейната част!? Че кой й пречи да си ползва нейната част, с какво ще докаже, че авторката е ползвала частта й? Защо правите сравнение с подялба на наследствен апартамент? В случаят никой не възпрепятства сестрата да си ходи и да си ползва ИДЕАЛНАТА част от имота! Щом не е разделен имотът, всяка точка от него е на двете сестри, защото е съсобствен. Авторката може да ходи където си иска по целият имот! При такава ситуация никоя от сестрите не може да каже, това е мое, защото то си е на двете! А и никой не може да накара авторката да продаде своята част, няма такъв закон. Имотът е делим и чак след реална раздяла, всяка може да си продава своята част. По закон, който от съсобствениците продава, първо трябва да го предложи на другите съсобственици, на същата цена на която иска да го продаде. Когато се стигне до съдебна делба, стойността на тази малка къщичка няма да стигне за адвокатски хонорари, затова авторката иска да си я поделят доброволно, без да пълнят гушите на алчни адвокати, но сестра й си мисли, че ще бъде прецакана, затова иска да се продава. Доколкото се разбира, сестрите са вече на възраст. Най добре ще бъде, авторката да не се впуска в излишни разходи, да си живее както до сега, а сестра й ако иска да ползва имота, да си ходи и да го ползва, никой не я възпрепятства за това! Щом къщата има две стаи, да си теглят жребий и всяка ще си ползва по една стая. Защо сестра й, не иска реална делба, а иска пари? Коя е алчната в случая?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 327ad56c1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   38, алчна и неразбрана е и още как! Не вещо право, морално право няма сестра ѝ да се натриса и стресира авторката, това не са нормални отношения. Грешката е на родителите, които приживе не са прехвърлили имота на дъщерята, която го поддържа, а най-вероятно е поддържала и тях...
И през ум не ми е минавало да причинявам такова нещо на сестра ми, доброволно и безвъзмездно се отказах от наследство в нейна полза.
Авторке, а не може ли сестра ти да ти плати твоята част и ти и семейството ти да си купите нов дом? Макар да подозирам, че тя има намерение само да взима, да ползва, но не и да дава.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4280ba2b86
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

41.   Браво на №40, в България имало и принципни хора! Авторката не описва истинската ситуация, и нашите коментари са малко като гадаене. Не знаем точно как стоят нещата, дали авторката се е грижила за старите си родители, явно другата сестра не е правила това. Така и не описа, каква е къщата и къде се намира? Не знаем нищо за живота на сестра й, защо е напуснала рано бащината къща и т. н., все важни неизвестни! Обикновено като станат висшисти, хората стават по алчни, отварят им се очите и започват да ламтят. Подозирам и тук нещо такова. Сестрата на авторката(вероятно по малката) е отишла да учи в града и затова се е отделила от тази къща. Ако е така, сега тя трябва да върне половината пари за образованието си на авторката, защото те са били спестявани и от нея. Докато едната учи, другата е работила заедно с родителите си, а парите отиват за обучение на сестра й. Не случайно има поговорка, "Пази Боже, сляпо да прогледа". Ето това е станало със сестра й, прогледала е, т. е., отракала се е, но си е загубила душата, загубила е човещината. Какво ще спечели от една къщичка? Ще стане така, че докато се разправят за имота, животът им ще изтече, къщата ще рухне, двора ще буреняса и сагата ще приключи. Децата им няма и да помислят за този имот.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: abb3ccfb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

42.   Хора стига сте се карали не видяхте ли че авторката е алчната, вижте №19!!! Преди ремонта къщата с двата двора са стрували 40 хил лв, на днешни цени имотът би трябвало да е много по скъп, сметнете и факта че този който иска да запази имота и трябва да дава пари обикновено занижава реалната цена на имота. А на авторката сърцето отпуска празния двор и 10 хил, тоест дели онези твърдени от нея 40 хил на две и изважда ремонта заедно с мебелите на надути цени изцяло от дела на сестра си. Реално колко струва празен декар двор в селата, щом все още е празен значи не става за строеж, най много да е 2000лв авторката казва да даде и 10 000лв стават 12 хил, а преди ремонта имотите са стрували най малко 40хил след ремонта и като сложиш и изминалото време вероятно днес всичко струва 60 хил. а дори може 60 хил ама в евро, няма как ние да го оценим.
Всяко едно дело за делба при доказване с документи, чиято дата е след кончината на родителите, би признало ремонт на авторката не повече от 5 хил, по закон.
Авторката може да е правила ремонт, но реално казва правила ремонт на две стаи, това са 2-3 прозореца, 2 врати и шпакловка и латекс, колко пари е това? Закона ще отпусне най ниска цена за новите врати и прозорци, защото тя авторката може и позлатени да е поръчала ама ги е поставила в съсобствен имот без писмено съгласие на другия собственик. Да не говорим че е изхвърлила старите врати и прозорци които са били наполовина на сестра й и как ще докаже че не са били хубави.
Ако обаче документите за покупка на дограма са с дата преди кончината на родителите на авторката няма да признаят никакъв ремонт, защото тогава ремонтът ще е бил в изцяло чужд имот и сестра й тогава не е била съсобственик че да дължи пари за поддръжка. Няма как, няма такъв закон, който да задължи човек да плаща ремонт в имота на родителите си /чужд имот/.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 41998c4457
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   39 - Аз не се заяждам, просто ти пиша акона какво гласи. Т. е. това не е съвет, а просто от опит, какво се полага и не по закон. По закон сестрите имат право на равна част и не може да се категоризират на "алчна" и "жертва". В такъв случай родителите приживе е било добре да вземат предвид това, че авторката е вложила пари в ремонт и да уредят нещата. Защото ако примерно ремонта е в частта на сестра й законно тя няма какво да направи - един вид, който имал - дал.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 41998c4457
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   41, по твоята логика трябва да има данък "Вишист", идея е за адвокатите това, впрочем. Странно ми е как се определя, че който напусне бащиния дом е алчен, но.... Винаги този който предлага откупуване има повече пари и се пазари. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker