Синът ми е особен, как да говоря с него? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Синът ми е особен, как да говоря с него?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1944 пъти
Здравейте, пише ви самотна майка на 36 години. Синът ми е 15 годишен. С баща му сме разведени от много години, а той не се интересува много от сина си, поне съм късметлийка, че плаща редовно издръжка. Но не това е проблема всъщност.
Не знам от къде да започна. Синът ми винаги е бил малко по- срамежлив и дистанциран. Винаги съм гледала нищо да не му липсва, не е имал бащина фигура до себе си, което е проблем, но дядо му винаги е до него когато може.
След месец и нещо отново ще започне училище, можеби и заради това се подсетих да пиша тук.
Синът ми не е добър ученик. Никога не е проявявал голям интерес към училището, казвам към училището но не и към ученето. Намекнах му тази година да се стяга, а той ми се изсмя пренебрежително. Последната година по повечето предмети имаше само тройки, разбрах, че е и бягал от някои часове, че дори се е скарал с едната госпожа.
Не знам каква е причината да има такава нетърпимост към институциите. Сякаш няма много приятели, но нито е побойник, нито пък имам усещането че някой го бие или унижава.
Парадоксално на горе-споменатото от мен, синът ми чете доста книги и е много любознателен. Но като гледам не са правилните книги, които му изписват от училище, за отваряне на учебници да не говорим.
Онзи ден го гледам, че чете "1984" на Оруел, преди това изчете сумати книги на Агата Кристи, преди това не спираше да чете исторически книги и романи, после се беше прихласнал по космоса, после взе да чете за Хемингуей и Ницше. Само като види някоя книга и не може да се отлепи от нея. Ако не е това, то ще е онова предаване със Стойчо Керев.
Казвам му, че тези тежки книги няма да му оправят оценките, но все едно говоря на стената. Не ме разбирайте погрешно, радвам се че чете и че има интерес към различни неща, но тези книги не са ли за по- зрели хора. Когато се види с дядо си пък започва да спори за политика и история. Но защо познанията си по история не ги прилага и в училище, не знам. Питала съм го, казвал ми е само, че учебниците им са смешни и неточни, и не си заслужавало да ги чете, защото били архаични и недодялани.
Синът ми е много разсеян, постоянно витае из облаците. Кажа му нещо "да, да" а накрая нищо не е чул.
На една родителска среща госпожата по математика ми каза, че синът ми явно няма много възможности. През часа просто стоял и зяпал прозореца, сякаш в транс, но го търпяла защото за разлика от другите бил послушен.
През лятото синът ми ако не чете, то постоянно се скитосва из града, обича да се разхожда сам и да витае в мисли. Смята че повечето му съученици са глупави и наивни. Често така се вглъбява в крими романите и филмите, че имитира отделни персонажи.
Дори изборът му на музика е странен. Чувам го доста често да слуша Висоцки и група Кино. Това за него била истинска музика. Радвам се, че не слуша съвременните бълвочи, но пък Висоцки и Кино, те са от времето на баща ми. Как едно дете вниква и разбира текстовете им, не ми е ясно.
Как да накарам сина си да се интересува повече от детските, тийнейджърските неща. Имам чувството, че си пропилява най- хубавите години. Как да го накарам да използва таланта си в училище, как да го накарам да се интересува от нещата, които са значими в училище. Моля за съвети, благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: b28e1e8b4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз като висшист ще кажа майната му на училището защото на заплата никога няма да се оправи в живота а с това което му е дарба може да е следващия Бил Гейтс примерно. Мотивирай го да се записва на конкурси състезания или групи където се събират хора с неговите интереси. Ние обикновените хора не можем да го разберем.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e76e31c69a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Остави детето, изисквай само да оправи успеха си и до толкова, на 15 е минало времето да го командваш с кого да се сприятелява, какво да чете или слуша. Особено след като и ти не знаеш какво искаш не харесваш днешните "блъвочи" но и стара музика не искаш, а какво искаш??? Разбира се причината за всичко което му се случва е в теб, но вече е дошло времето да разбереш, че в бъдеще ще си поставена пред свършен факт. Дано осъзнаваш че повечето деца не знаят кой е Висоцки за да познава музиката му някои около вас му влияе.
Обичай детето си такова каквото е, осъзнай се, че причината то да е такова е само и единствено в теб, особено щом баща му и свекърите ти нямат влияние над него.
За училище му кажи че искаш той поне там да прави каквото се изисква от него, дори да не е съгласен, да казва на учителите това което те искат да чуят, за да има добри оценки и да не се ядосваш, за сметка на това му обещай че няма да се бъркаш в това какво чете или слуша в свободното си време.
Имам син на 18г той също има нетърпимост към институциите, смята че учебниците са смешни и неточни, "Хъшовете" били безработни алкохолици, но пък не знае кой е Висоцки, Керев или Оруел, има други интереси. Подобни на твоите проблеми имах още когато синът ми беше 5-6 клас, след 6 клас сключихме сделка да казва на учителите това което те искат да чуят и от тогава успеха му не е падал под 4, 5, по някой предмети има шестици по други е с нисък успех, но поне по бг и по Мат винаги има 5 или 6, знае че за тях най много държа. Не мога да кажа че си пропилява най-хубавите години, просто защото осъзнавам че това е неговия живот и докато има градивни интереси и не прави глупости така че да ядосва учители, да пречи на обществото или на здравето си мога да съм спокойна.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6a9febb4e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имаш интелигентно дете, а искаш да го превърнеш в един от масата и да го затвориш в кутията.
Защо?
Той се образова сам. И то по-успешно, отколкото би го образовал МОН. В пъти по-успешно.
Синът ти не е неспособен, а човек с критическо мислене, който не просто получава информация, а е усмисля.
Знаеш ли колко малко възрастни го лигата? Малко! Много малко!
Кажи му, че се гордееш с него за всичко това! И единствените ти изисквания трябва да бъдат да не бъде простак като отношение към околните и да бъде толерантен - към учителите, към семейството, към съседите, към обществото. И да не ги съди прекалено остро.
За излизанията съм съгласна, че се притесняваш.
Запишете се заедно на танци, фитнес, рисуване. Каквото ви харесва. Кажи, че ще ходиш, но ти е неудобно сама. Би ли те придружавал.
Ако пък не иска и е щастлив го остави. Нали се чувства добре...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2ff0eba67d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   От описанието на интересите ня Вашия син, още повече че обича да говори/спори с дядо си за политика, мисля, че сина Ви може би е развил някакви комунистически възгледи. Опитайте се да проверите това, като сама го провокирате да заговори на такава тема.
Иначе много е добре, че чете такава литература и донякъде да слуша такава музика. Но фактът, че няма много приятели ке дължи на това, че те подобно на Вас не проявяват разбиране към "странните" му интереси и вероятно отнася куп подигравки в училище? Трудно е дете с толкова добре развити интереси и различен мироглед да намери нещо общо с дете, което слуша Криско и Тита, което цял ден "лайква" в социалните мрежи и което трудно може дори да назове името на някаква книга...
Във всеки случай е добре малко поне да положи усилия да подобри успеха си, но липсата на бащата в годините, когато момчето се превръща в мъж, не може да не е оказала влияние...
И все пак, подкрепяйте го, накарайте го поне пред Вас да открехне вратата към своя вътрешен свят и пак казвам - Вие трябва да се гордеете, че имате едно толкова различно от останалата маса дете.
Допускам, че освен да чете, той също може и да пише нещо свое авторско, за което Вие си нямате ни най-малка представа.
Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 11058b4ce8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   И аз бях нещо подобно на твоя син, с разликата, че родителите ми не са искали да ме променят по техен тертип - от тъмно до тъмно бяха заети с работа, пътуване до работа и домакинстване. А тогава се работеше и събота. Не му се меси, той сам ще си намери призванието. Училището е мъчение за децата. В днешно време човек може да научи професия и от интернет. Ако съдя по себе си - вместо да се тюхкаш защо не учел в училище, може да разговаряш с него за реализация с компютърна графика, програмиране и други неща свързани с информационните технологии. Така дори ще има възможност да го практикува като свободна професия, вместо да ходи някъде на работа - това в случай, че все още не харесва произволните и неподбрани колективи, каквито са в повечето училища и работни места.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f4d0b853b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   имаш страхотно дете. подкрепяй го да се развива, училищната система притисква и смазва, вместо да помага на децата.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: efc3678494
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Може някой да каже, че синът ти има аутизъм. Но според мен това е измислена диагноза. Синът ти не харесва средата в училище. Ходи по задължение, но определено не е глупав. Не оставяй учителите да ти говорят, че няма възможности. На него просто не му е интересно. Но е много умен, след като чете. Просто е надраснал интелектуално връстниците си и може би никога няма да стане социален или ще дружи само в тесен кръг. Той на 15 не учи ли в гимназия, специалност която го интересува?
И не говори за него като за дете. Той е почти мъж. На 15, още само 3 годони и е пълнолетен.
Според мен ти си отглеждаш едон гений, който не е намерил попрището си. Айнщайн също е бил слаб ученик.
Няма да го накараш да се изяви в училище, защото училището не е авторитет за него. Но определено не е глупав.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 5361b5a688
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз мисля, че синът ти е надраснал своите връстници. Нека да чете каквото му е интересно, той в момента се превръща в мъж и ако желаеш да го насочиш към нещо по-различно от това, което той прави нека да бъде с много нежност, любов и търпение, без да налагаш своето мнение. Все пак изисквай да знаеш къде обикаля града, контрол трябва да има, но според момчето се "губи" в града, за да открие себе си. :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0a0d09456a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Направо съм впечатлена от интереса на сина ти към четенето изобщо, към конкретното предаване и музиката, която слуша! Интересите му са на ниво, различно от това на масата и сто процента му е трудно да намери хора, с които да обсъжда това, което го интересува. Определено си е надраснал възрастта. Няма да е зле, ако наистина е достатъчно близък с дядо си, да обсъждат внимателно нещата, които очевидно го вълнуват. Ти също можеш да се включиш, но само ако той позволи. Що с отнася до училището просто трябва да е наясно, че добрият успех е задължително нещо. Добър, не отличник по всичко. Със сигурност има нещо, което му върви и там трябва да дава максимума от себе си. Другото, колкото може, ама само с тройки не е добре. Опитай се да общуваш повече с него - най-важното е да ти има доверие и да чувства обичан, както и да знае, че се интересуваш от него какво мисли, как се чувства. Явно е по-затворено хлапе, но и достатъчно мислещо. Последното му е само плюс.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f3784a2210
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не знам дали ще разбереш това но... за съжаление синът ти се е родил в планетата на маймуните.
Ще трябва да свиква с това... предайте му това и поздрави от... подобна!

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c48cc9a8cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Госпожо, не се опитвайте да променяте сина си насила, защото така рискувате да го загубите завинаги! Ако се опитате единственото, което ще постигнете е когато стане на 18 да си вземе шапката и повече да не му видите очите. Опитайте се да бъдете приятелка с него и да се интересувате от хобитата му колкото и нелогични да ви се струват за 15 г. момче. Колкото до успех изисквайте от него да не пада под 4. 50 и се опитайте да го поощрявате по някакъв начин да се старае повече в училище например купувайте му любимите книги при всяка добра оценка , която донесе.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c48cc9a8cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Пак е номер 12 и аз имах в основното училище съученик надраснал възрастта си, другите му се подиграваха понякога и го наричаха професор, но на него не му пукаше. Подобно на вашият син той харесваше класическата музика, историята и имаше хоби да рисува портрети и не беше кой знае колко силен ученик - стараеше се единствено по музика, изобразително изкуство, история и донякъде по английски. Ако живеехме в друга държава вашият син щеше да бъде изпратен в клас за надарени деца където да срещне други хора с неговите интереси и да намери приятели, а не както тук да казват, че не става за нищо, защото не иска да е част от масата. Дарвин и Айнщайн също не са били силни ученици в училище, но вижте колко много са постигнали.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d082ad1e6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   И до днес никой не ми иска дипломата от училище, да не говорим, че не ми искат и оценките от университета. Убедена съм, че и занапред ще е така. №5 мисля, че точно диагностицира проблема. Явно се увлича от анархокомунизъм и ще си навлече проблеми от това.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2b8a450e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От авторката:
Благодаря за подкрепата, но това за комунизма и анархокомунизма... как стигнахте до тези заключения, смея се с глас просто.
Когато спори, синът ми говори колко лош е бил комунизма и как са им промивали мозъците и тн. За него червената армия е окупатор, така че синът ми не е комунист, хаха. Това че слуша Висоцки не го прави комунист, ако не се лъжа Висоцки е убит от режима, така че... Просто разграничавайте изкуството, музиката от политиката, моля ви.
Говорих със сина си и се оказа, че пише. Опитва се да напише криминален роман, четох някои странички и ми стана интересно. Той самия доста се зарадва, че проявих интерес към заниманието му.
За напред ще го подкрепям повече.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker