Защо българите нямат самочувствие ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121010)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18475)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Защо българите нямат самочувствие ?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 2006 пъти
Пиша темата защото това е национален проблем.

Хората в България нямат самочувствие и самоуважение. Защо е това и от къде идва този портрет?

Разграничавам абсолютно значението на самочувствие (увереност) със надуване.

От къде идва мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: af0cecc74a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Българите имаме самочувствие, просто сме отчаяни, нищо повече

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: daeb488d5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен пък самочувствието им идва леко в повече и то без да има покритие. По-скоро нямат (себе)уважение, а не самочувствие.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 257d3b02fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   №2 Самочувствие и себеуважение са синоними. Те се изграждат в детството за тях обаче е нужна правилната среда
Причините за липсата на самочувствие и себеуважение могат да бъдат много. Главната е начинът на възпитание при българите, те имат или прекалено критични родители, или прекалено глезещи роднини, или свръхзакрилящи родители, или пък пренебрежителни такива. Доста голям % деца в последните 30г израснаха в разведени семейства в голям период от израстването си такива деца се чувстват отхвърлени и оставени на произвола от техния най-значим близък.
А причините родителите да са такива са политиките на държавата ни, родителите са объркани, заради прекалено трудните условия в които се е налагало да живеят, те не знаят как да постъпят и често изпадат в крайности, които влияят на поколението.
Погледни историята ни през последните 100г, тъкмо се освободили и започнали да се замогват със собствени ниви, соца им ги взел и ги принудил да работят за минимални надници, в същото време трябвало с тези си надници да се грижат за децата си и за родителите си, които в онова време са нямали пенсия, а имуществото им било отнето от държавата. Тъкмо привикнали с връзкарството и подкупите вилнели по време на соца и започнали да събират по някой лев, я в спестовни книжки, я в др вид като лихво точки и др и дошла демокрацията с побъркващата инфлация, нулите от спестяванията изчезнали. За 20-30г семейство събирало достатъчно пари за сватба и апартамент на сина си и накрая за по малко от година държавни политики в сметката има пари за 1 семейна закуска, тоест почти нищо от 30 годишните спестявания. В заблудената българска демокрация хората с честен труд едвам оцеляват за храна измамите, лъжата и наглоста, мутраджииството са на почит и днес ти виждаш плодовете на всичко това по улиците на държавата.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b7c76eb209
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами защото сме стресирани от напрегнатия живот и от малкото пари!!!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 5e6bd72067
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Нито себеуважение имат повечето българи, нито самочувствие. Самочувствието, което казват, че виждат номер1 и номер2 е симулирано самочувствие. Ако човек има реално самочувствие автоматично има и себеуважение.

Авторе, този портрет се е получил от 5 вековното робство, след което тамън са израснали няколко поколения на свободни хора и са ни наложили социализма, който знам, че много от възрастните хора обичат, защото тогава са били млади, и защото държавата всичко им е подавала наготово особено, ако са послушни. А, ако са много, мноого послушни, че и повече.. В момента държавата ни е в ръцете на 45 - 65 годишните хора, а те са социалистически възпитаници - затова сме още на този хал. Изобщо, тези поколения докато не се пенсионират и оттеглят от активен живот ще е мъка.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0da4c21379
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Не знам за остналите българи, предполагам нямат самочувствие заради недостатъчно пари и други неуспехи. Що се отнася до мен, нямам самочувствие защото човешката природа ме ограничава. Какво самочувствие може да има някаква си ограничена прашинка във вселената, която е зависима от всичко около нея? Затова според мен реално самочувствие може да има само евентуален бог - напълно независим и неограничен от нищо. Всичко друго е "надуване" без покритие. Трябва да уточня, че нямам депресии и определям съзнанието си като на шеговит реалистик.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 691827e391
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От години работя в Англия, половината ми рода работеше години в Италия, Германия и Белгия. Даже онзи ден се събрахме в България и си говорихме за "чужбината".
Моето впечатление е следното: Българина има самочувствие, но не умния българин, а простия българин.
Например умния, образования и работлив англичанин е на челна позиция с високо вдигната ръка. Глупавия, необразован и мързелив англичанин си знае мястото и работи нещо подходящо за него, гледа да не се обажда и да не дава много акъл. Но тук в България просто всичко е наопаки.
Умния българин няма самочувствие и не вижда просперитет, а тъпия българин обикновенно е наследствен комунист с имоти и много кинти, който има самочувствие до земята, не е квалифициран, но става шеф, само защото баща му е някое червено леке.
Надявам се да съм бил изчерпателен.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: cbcf047af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Като нация нямаме самочувствие, защото нямаме успехи. Чат пат се появява някой Григор или Кубрат да ни повдигне леко самочувствието. Чужденците ни мислят за цигани и сме по бедни от тях. Караме старите коли на Европа.
Но отделно всеки българин има самочувствие, че е най умен, кара най бързото старо бмв, пътува гратис и плюе на улицата но никокой не смее да му каже нищо. Най-нацепен е и е най нагъл. Продал е на баба си къщата и си е купил бмв. Мрази софиянци, защото са надути а и в София е гадно. Ако види софийска кола й чупи огледало. А ако жена му откаже, то тя е ку.ва. В личен план, всеки е смотан и задръстен, но не и българина от село. Казвам село, защото в градовете хората работят и нямат време да гледат в чинията на другия.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 59e8996d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Средностатистическият българин има огромно самочувствие. Разбира се - без покритие. Всеки си мисли, че може и разбира от всичко, не зачита авторитети, не цени умните хора и точно затова сме на това дередже.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: daeb488d5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 7 го обясни много добре. Простите имат самочувствие (без покритие), защото нямат акъл дори да осъзнаят, че са прости, а повечето умни в България са натикани в миша дупка и бачкат за 1000 лв, колкото да оцеляват, защото тук акъла нищо не значи и нищо не ти дава. Тук успехите се постигат не с акъл, а с други неща. И логично умните няма от къде да имат самочувствие, защото се третират като посредствени.

В нормалните държави е обратното, защото там акъла значи нещо, цени се и ти дава възможности, а тъпите не се бутат напред, само защото баща им е бил комунист и се е докопал до власт и пари по втория начин.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6f4df79837
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От автора.

Благодаря за отговорите. Всъщност съм съгласен. Много неща идват от вътрешна (семейната среда), много и от външна. Това че сме били под робство е дало огромно отражение върху дедите ни, които са го предавали чрез вътрешна и външна среда от поколения на поколения. Допълнително всички тези транзити и модели на управление и психологическият ефект който са нанесли и нанасят, продължава да има облик. Като цяло и националният портрет който е brand (марка), не е популяризиран и на вън, а социалното неравенство и възможности допълнително затрудняват много хора.

И все пак, под увереност може би трябваше да вмъкра различни аспекти. Под увереност имах в главата също поставяне на приоритети, амбиции, взимане на решения, постоянство, амбициозност, постижения, гордост.. неща във контраст от това 'виж кой' съм аз и агресивната нотка приета за 'самочувствие' която виждаме при взаимоотношенията понякога.

Има какво да се прави и допълнително, но изисква интеграция и адаптация.

Образованите и умни хора мисля също като цяло че нямат самочувствие. Това е защото както се каза по-рано, те винаги са тези които вдигат рака, защото поставят нещата под въпрос. Глупавите от друга страна, които стоят във комфортната зона изразяват увереност за неща които виждат от своя си ъгъл на бездействие.

И все пак, надявам се българите да се образоват. Смятам че и ценностната система наистина играе роля във отношенията между хората. Общата култура и модела на поведиение. Всичко обаче идва от самите хора и това какви решават да бъдат.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: eb7d092f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

12.   Защото средностатистическият нашенец е прост като галош.
Който иска научно обосновано обяснение за самочувствието на нашенеца, прочита в мрежата (википедия например) за ефекта на Дънинг-Крюгер и всичко му става ясно:-)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 1b4367d97c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   11, не мисля, че робството е чак толкова виновно за това положение, колкото комунизма. Ако става въпрос, имало е период между освобождението и комунизма, в който България са я наричали Швейцария на Балканите. Ако робството беше толкова виновно, това нямаше как да се случи.

Но виж след комунизма нещата са катастрофални, защото тогава държавата те учеше да бягаш от отговорност и да се скътаваш, понеже нямаше значение колко работиш, защото така или иначе получаваш колкото другите. И тогава хората мислеха
"щом така или иначе ще получа същото като другите, защо да работя и да мисля повече от другите". Това формира днешния манталитет много повече от робството. Всеки е свикнал по тънката лайсна и работещите масово се възприемат като будали, а тарикатите са пиедестал.

Сега децата на червените бабички ще ме оплюят, но замислете защо преди комунизма сме били Швейцария на Балканите, а след комунизма сме бананова република.

Испания е била не 500, а 800 г. под арабско робство, на всичкото отгоре са преживели и диктатурата на Франко, което де факто пак си е робство и пак са на светлинни години от нас. Замислете се защо. Ами много просто - не са имали комунизъм.

Вижте разликата между Северна и Южна Корея. Дори между Източна и Западна Германия има разлика в манталитета до ден днешен. Вижте бившия соц. блок - Молдова, Беларус, Украйна - всичките са по-зле и от нас като манталитет. И те ли са били под турско?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 45c2123f4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Всички са със "съмочувствие за маса". Всеки трябва да изтъкне, как всяко негово действие е по-хитро от всичко останало. Някой идиоти, дори съм виждал, когато кажат, че са успели да спестят 1 лев, да си сочит главата, да намигат с едно око, да правят някаква гримаса, подобна на усмивка и да казва "Ааааааа", като знак, за висшата си мисловна дейност.
Другата важна дейност е, да кажат, как някой, който не е наоколо, е бил много глупав, прост и подобни. Ако не можеш, да си по-умен, поне изкарай другия по-глупав.
Любимото действие е "затапката" - да кажеш заучена фраза, да се смееш, все едно получаваш някакъв пристъп, да потвъриш, че си спечелил спора и горда, да се набиеш в гърдите (ок, това си го съчиних, но ако го видя, няма да се изненадам). Дали е имало смисъл в това, което си казал - няма значение !

След тези действия, не ти трбява самоувереност. Ти си знаеш, че си най-добрия.

Е виж, ако след 5 минути се наложи, да направиш нещо, губиш всякакво самочувствие, разболяваш се,хората, времето, трафика ... абе Вселената започва да ти пречи, а ти си безпомощен. Тогава, отстрани си жалка картинка, но вечерта пак ще дойде и пак ще седнеш на "масата".

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 691827e391
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Браво номер 14, аз съм номер 7.
Не искам като типичния българин да обвинявам тея и онея събития, но просто голям процент от населението на България се състои от хора с комунистическо мислене, които милеят за "бай тошово време". Такива хора не можеш да ги превъзпиташ, това цялото тяхно поколение просто трябва да си отиде и да даде път на младите хора със свободно мислене. Сега някой ще каже- ама нали в България няма комунизъм. Ама замислете се, че 90 процента от депутатите и дърпащите конците са бивши агенти на ДС и са с червено минало, синчета на партизанчета и прочие, но просто днес са прикрити сини, зелени и не знам си какви.
В чужбина се сблъсквам с много такива милеещи по "бай тошово време" ама направо им казвам да си ходят в Китай или Северна Корея. Кефил се на комунизЪмЪ, пък бачка в западна Европа, носи западни дрехи, чати на западен телефон и кара западна кола, хаха.
Ще завърша с един виц.
Отишал бай Тошо у рая и видял Цар Борис III.
- Борисе, глей кво напраих, то заводи, то предприятия, то всичко.
Цар Борис му се засмял и казал.
- Тодоре, тия заводи и предприятия ги построи с поколението което Аз възпитах, а виж поколението което ти възпита какво прави в момента.
;)

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 447597f0b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Боже, каква тема прочетоха очите ми. Точно обратното - българите имат самочувствие без покритие, повече са тъпи като ръб на кръгла маса, ама и не се притесняват от това.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 165a4c3782
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Аз не съм от някакво супер богато семейство, но имам много високо самочувствие с покритие, защото от малка родителите ми и всички останали ми правят постоянно комплименти. И сега хората ми правят когато ме видят. Според мен няма значение какъв си, дори най-ужасния човек да си, важното е да се обичаш такъв, какъвто си. Повечето Българи не се харесват, а трябва, свикнали са да са винаги скромни, и когато пред тях дойде уверен човек, те се чувстват уплашени и го мислят за надут. Но това да ходиш гордо, да обичаш себе си, да се гордееш с успехите си и да се похвалиш, е много далеч от това да си надут. Но както казах някои хора са възпитани по грешен начин и не го разбират.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 13954034e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Защото сме бедни и нямаме сигурност от държавата, живея в чужбина и са ме питали каква е пенсията на родителите ми. Те като дойдат на гости и видят как живеят пенсионерите тук, какво самочувствие да имат?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e31b335a72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Защото от всеки ъгъл ни гонят хейт, обиди и проблеми, затова!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker