Защо България е толкова корумпирана? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Защо България е толкова корумпирана?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1234 пъти
Каквито са хората във една държава - така и изглежда и тя?

Защо българите са толкова корумпирани? Моля, споделете мнениe.

Моля, не хвърляйте топката към политици. Говоря за цялостното население.

Хората са склонни да дават или да взимат рушвет, да правят фалшиви дипломи, лични карти, шофьорски книжки, да дават / взимат рушвет за оценки вместо да се трудят за тях, да плащат / взимат за рушвети за превишена скорост, за правила и закони които съществуват а не ги спазват, да укриват и/ли да не плащат данъци, да източват социалната система и прочие.

Когато видя хора по телевизията да протестират за промяна и да винят други, винаги си казвам. Корумпираните протестират срещу корупцията, знаейки че им е във културата било то съзнато или не. Баба ми пък е със комунистическо мислене, склонна е да дава рушвети и все носи сладки на лекарката като ходи. Все съм се чудил дали е нещо свързано със комунизма и това как са били промивани мозъците на хората културно. Дори не съзнава че не е редно да прави неща които смята за редни. Карали сме се.

От къде идва корупцията. Трябва ли сами хората във себе си да търсят проблема и това как те самите реагират и решават да действат във дадени ситуации? Законите са с цел корекция на поведението, но не се спазват. Всеки ден чувам и щом се стъмни как хора карат бясно колите си, защото смятат че е яко.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1cf50120ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Общо взето от страх и заради облаги.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5703157edf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Българите дават рушвети, защото понякога са принудени да дават. Много са тези, които ги искат. Искат, за да имат още и още. Това, че трябва на всяка цена да имаш още и още се налага от обществото в България. Колкото си по-богат, толкова повече те уважават и обратно.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a93bf75add
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   До №2

Ами да, нарича се класова система.

Образованите правят бизнеси, конкурират се и потенциално правят богатство във пазар който се води развиващ се. Тези хора, учили и учещи бизнес, развиват и вътрешният пазар, предлагайки (произвеждайки) или внасяйки като дистрибутор всичко което получаваш като услуги или продукти по магазините. Тези ориентиращи се към производството пък потенциално експортират и на вън, плащайки допълнителни данъци. Като цяло от обмена на парите и плащането на данъци зависят и публичните разходи които получават хората. Няма да коментираме пътищата, защото и те са втора цетка - пак защото хората са корумпирани. Включително и бизнесите и тези необразованите дето работят за тях. По принцип, колкото е по-образовано населението, толкова е и по-продуктивно, превръщайки се във актив за нацията защото може да доведе до иновации и във личен (бизнес) и национален план (подобрени обществени услуги).

Тези за които говориш че 'искат' и 'искат' са пак от общото население. Ако се разменят местата, тези които дават рушвет са склонни и да взимат. Българите за мен като цяло са корумпирани, което ме отвръщава, допълнително и във културен аспект в предвид маниерите и обноските, начина на комуникация едни със други. Та се питам, от къде идва и как може да се оправи? Всеки във себе си ли трябва да се замисли кое е редно и кое не и да избира как да отговаря на обстановката или какво? Май да.

За мен, проблема идва и от национален профил като много се замислям вече за перспективите. Повечето бягат на вън, но и там са ниска стока. Вижда се по медиите и позициите които заемат повечето. Срам ме е от националността си вече и започвам да не се идентифицирам със 'сънародниците си', с които вече не виждам много общо освен езика. Религиозните празници са пълно лицемерие и не ги следвам защото съм атеист, абсорбират се източни култури (не европейски) покрай чалга и кючеци, изграждайки национален профил който е неприсъщ със моята идентичност и принадлежност. Вървейки из родният си град, виждам тук таме някои къщи изглеждайки типично европейски, мислейки си - а тези хора минавайки покрай тях абсолютно не си пасват със нюанса. Културата им не е европейска, защото мисленето им е като на тези от Изток или по-скоро държави от средният изток със сексизма и робското мислене за йовани, йованки, моми, момци и тем подобни селски роби.. всъщност във една друга тема писах пак нещо подобно в отговор на друг коментар.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8784d9739d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не само на българина, в природата на всеки човек е да избира по-лесния или по-бързия или по евтиния път за постигане на целта, на тази природна даденост се гради еволюцията, на това рамо лежат и изобретенията, на това се дължат и телефонните измами на бабички и т. н.
Защо в България има повече дребна корупция? Ами защото може, не че е позволено, но е възможно да се минава между капките /безнаказано/ или по евтино, много повече от колкото в чужбина. И пак стигаме до държавните институции, ако те си вършеха работата и не пропускаха хора, които нарушават закона да се измъкват лесно, а дори безнаказано, дребната корупция щеше да стигне до ниските нива на Европа.
Баба ти дава сладки на лекаря с надеждата да й се обърне по специално внимание, на момента или при следващо посещение, тя дава защото българския лекар ги приема с усмивка без страх, че ще бъде обвинен в корупция.
Рушвет се дава, защото има кой да го вземе и защото даващия се надява да бъде привилегирован. Задай си въпроса защо баба ти ходи при лекар със сладки, а на стоматолог не би занесла? Защото при стоматолога тя не се надява, че чрез сладки ще й бъде по евтино или по добра услугата или вниманието по голямо.
В никакъв случай не мога да обвиня комунизма за това, че днес не се спазват законите /корупцията е неспазване на закони/, за неспазването на закона може да се обвинят само държавните институции, на които работата им е да следят и наказват онзи който не спазва закона. Ако катаджиите не само не взимаха рушвет, ами и пускаха обвинение срещу всеки, който се опита да им даде и отделно го глобяваха за всяко нарушение и не се усмихваха намигайки за дребните нарушения за няколко месеца всички шофьори не само че щяха да спрат да предлагат рушвет, ами и щяха да намалят нарушаването на правилата. Не само мисля че през комунизма е имало по малко корупция, ами е имало и повече доносници.
В Европа не предлагаш рушвет на катаджия, защото знаеш, че не само няма да минеш между капките, ами и в корупция ще бъдеш обвинен. В Европа не си разхождаш голямото куче без намордник, не го пускаш да се изходи в градинката пред жилищните сгради, нито си хвърляш опаковката от храна или фаса на улицата, защото знаеш че има кой да следи за реда и той си върши съвестно работа. Знаеш че там има много доносници които биха се обадили по телефона веднага и биха свидетествали, дори пред съдия, че именно ти си извършил престъплението, докато в България думата доносник е обидна и телефонните разговори скъпи за стандарта, отделно работодателя ти, ако му представиш документ от съд или полиция, че си бил свидетел по дело, затова си закъснял за работа, би те гледал лошо, дори би те наказал финансово, вместо да одобри постъпката ти.
Ако питаш защо в България корумпираните протестират срещу корупцията? Ами защото корупцията е навлязла до такова ниво, че дори да си в правото си и съвсем изряден в дадена ситуация, пак се чувстваш длъжен да дадеш рушвет за да не си измислят нарушение проверяващи, заради което да ти напишат акт или да ровят надълбоко дълго време проверката с цел да намерят дребно нарушение и така да забавят работата ти, или за да не ти забравят нарочно документите в държавна институция, толкова често са свикнали държавните институции да вземат рушвет, че без рушвет не намират причина да ти попълнят и подпечатат документите, толкова често срещат хора в нарушение че е невероятно ако има българин който е съвсем изряден и не е нарушил никакво правило или закон.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 08e8b0849e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Защото сме долен народ.

В България всеки иска нещата да стават по лесния начин и всеки иска да мине другия, дори се смята за гордост ако си подкупил някой. Проблемът идва от самият народ, затова ще става все по-зле.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: bdd828f126
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Защото така са научени да оцеляват българите през турското робство и социализма после.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 33cccf7451
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз не съм!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 28abc129c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защото сме бедни, освен това всеки знае, че тук законите са "врата в полето", т. е. и да те хванат няма да има сериозни санкции. Освен това администрацията, лекарите и някои други така са си свикнали и ако не им бутнеш нещичко просто нямаш шанс да ти свършат работата. Един пример, трябваше да ходя на лекар и пред мен на опашката имаше един възрастен човек, който чакаше да си вземе епикризата. Та идва му реда и сестрата само като чува за какво е веднага започна да му вика, че документите му не били готови, какво си въобразявали, че то ставало така с магическа пръчка и т. н. Извезе човекът и след малко се върна с бонбони и уиски и да видиш ти чудо, как документите му изведнъж станаха готови точно за 10 минути! Е, в случай като този когато на човекът явно документите му бяха важни за да може да си продължи лечението, искаш или не, трябва да дадеш нещичко. Иначе ще има да си чакаш, да те мотаят по кабинетите и докато си получиш документите току виж здравето ти се влошило сериозно. И това е само един пример. А за останалите случаи в болницата кой не е чувал? Ако искаш нормално отношение и грижи-плащаш, иначе те хвърлят там в някоя стая и ако оцелееш. Така, че нещата са двустранни и ние сме си виновни, че даваме, но и системата е такава, че ако не дадеш може да е фатално (е говоря за докторите), ако става дума за нещо друго или ще си чакам търпеливо или ще си понеса наказанието предвидено от закона (ако съм нарушила закона за движение по пътищата) вместо да давам пари на катаджията с надеждата да мина по-тънко вместо да ми пише акт. Обаче стане ли дума за здраве, е нямаш избор.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8784d9739d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Да бе 10 на нас ги разправяй, ако от бързане си забравила да си вземеш винетка и те хванат извън града, няма да дадеш на катаджията 50-100лв а ще чакаш търпеливо да ти пише 300лв акт и след няколко дни ще идеш на опашката в КАТ да ги платиш.
Щом си от хората съгласни да дадат на лекар, ако при контакт с други институции пак става въпрос за бързане пак ще си склонна да дадеш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ce2390389f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Защото няма последствия. Опитай да подкупиш най-прост немски полицай. Ами той си рискува сигурната работа. Разбере ли се, край, на място го уволняват. И му отива на кино и хубавата пенсия. В бг знам за двама такива уволнени и за десетки случаи на подкупване.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d992b463e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Корупция значи, да прецакаш дявола. Защото сме бедни като църковни мишки, а сме бедни, защото сме дяволи. Искаме без бачкане да станем богати, но това няма как да стане! Работил съм съм със западни монтажници, дошли да монтират техни машини в комбината в който работех. Бяха двама човека и нямаха шеф, но спазваха точно работното си време. Точно в 10 спираха за кафе, точно в 12 отиваха на обяд, точно в в часа си тръгваха от работа. Представяте ли си, ако българи останат без надзор, едва ли ще свършат някаква работа!? А корупцията си е рушвет, по лесно, по евтино и по бързо да си постигнеш целите. Нали Боко щеше да се бори с корупцията, а сега е решил да я стимулира, щял да вдига бюджетните заплати с 10 %, без да направи реформа!? Така ще бръкне по дълбоко в джоба ни, защото чиновниците ще искат по големи подкупи!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker