Проблеми в семейството - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Проблеми в семейството
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1806 пъти
Здравейте приятели.
Първо ще започна с историята, след това с въпроса...
Така, аз съм студент и работя в семейната ни фирма и съм редовно обучение.
Работех си супер без почивка близо три години и сега ми е последна година за следване.
Преди да речем две седмици се случи така че поговорих със семейството си да ми оставят 5 дни в които да не ходя на работа а да взема всичките си изпити накуп.
Те се съгласиха, още на първия ден се видях с баща ми и той беше супер кисел и не искаше да разговаря с мен въобще.
За щастие взех всички изпити на цената на това че 5 дни и нощи не съм спал и бях като пребит от умора.
След като минах тези изпити, се върнах със семейството ми за уикенда в провинцията и им казах, , ако може да си почина само два три дни защото съм се побъркал от умора и ядове от университета, след тези два три дни ще съм си пак аз и ще си бачкам както си трябва (говорех просто в провинцията на село да не ми намират работа из двора и прочее а да си почивам за да се успокоя и наспя). Те се съгласиха. Но още на следващия ден започнаха и двамата да се държат грубо с мен все едно не съм работил година, беше адски отвратително.
Дойде деня (неделя) в който да се прибираме пак в града за да започнем отново работа и към обяд майка ми ме накара да свърша работа за два или три часа и се съгласих, нищо че бяхме говорили да си почивам. Тъкмо да започна дадената работа и видях че напук на мен баща ми отиде да я върши и му казах, , татко остави аз ще я свърша просто се преобличах с други дрехи, , а той ми отговори, , НЕ отивай да си спиш по цял ден и да не правиш нищо, , след което веднага разбрах че ми нарязва че съм си починал два дни... Аз не съм от избухливите хора и реших просто да не си пътувам с тях а да си тръгна с моята кола преди тях защото баща ми ме гледаше на кръв и ме гпнеше като почна да работя. Майка ми ме видя че си отварям гаражната врата и ме попита къде отивам и аз й обясних, след което тя каза, , ти вместо да останеш и да помагаш, ти бягаш... ( в което нямаше смисъл в нито една дума за мен при положение че аз я почнах работата и баща ми ме гони все едно съм кретен... ) обясних й че е по-добре да не се караме а утре да сме си спокойни и без драми и да си работим заедно с удоволствие. И от там ТЕ ми казаха, , като си тарикати, не те искаме на работа, , и така...
От две седмици не си говорим само ме питат дали ще си ходя пак на селото а аз не искам да стъпвам там повече.
Върпсоът ми е - според вас в мен ли е била вината че за три години съм искал една седмица да си оправя изпитите ида си почина и дали да им се извиня, нищо че аз не съм виновен че тях ги е стегнала шапката... Какво бихте направили на мое място, ще им се извините, ще чакате те да се извинят, няма да ги търсите или друго...
В момента съм без работа от две седмици и направо откачам че съм скаран с тях и че ме изгониха като пълен помяр...
Благодаря ви за отговорите и прощавайте ако съм написал някоя дума погрешно...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 51d8201a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ми намери си работа, изнеси се от вкъщи и докажи на света, че можеш да се издържаш и да се грижиш сам за себе си. Тогава никой няма да ти се сърди, като си взимаш отпуск, бе браточка.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 2ee4e8f080
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Родителите ти са помияри. Явно са от онези дето не създават човеци, а си раждат работниците. Използвай случая да се отдалечиш от тях. Извиниш ли се сега, няма да се отървеш после. Не виждаш ли че демострират пълна липса на уважение към учението ти и към твоя живот и избор?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e9f6df1065
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Млади момко, родителите ти май не са висшисти и хабер си нямат какво е да се чете за изпити! Никакво отстъпление на тия неблагодарници! Потърси си работа, гледай си науките, ще се справиш, споко, те са тези, които трябва да ти се извинят! Не се предавай!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dbaf5aaf7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Карай си твоята работа. Ако не се осъзнаят, да се цупят 1 година като искат.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6ed068eb5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Ще ти отговоря от друга гледна точка, а ти сам си направи преценката. Но първо си отговори на въпросите. Защо поддържате и развивате семейната ви фирма? Не е ли за да се издържате, да издържате финансово образованието ти, да поддържате факта да имаш собствена кола /две семейни коли/ и най важното за да наследиш развит бизнес.
Учиш казваш редовна форма на обучение, не значи ли това че в делнични дни си на лекции и баща ти поема целия труд? Сложи на кантар колко работи баща ти и колко време отделяш ти за фирмата. Първите две години не си успял да си вземеш изпитите щом ходиш на изпити през септември то те са не взети изпити от миналата година, тази година си поискал 5 дни, видял си че баща ти не е доволен и въпреки това си поискал още няколко дни с цел да не вършиш нищо, а баща ти от кога не е ползвал отпуск? Те се блъскат по цял ден за да има да се издържате, да плащате образованието ти и да остане развит бизнес за теб в бъдеще. Работят хората без почивка и на село и в града, а ти млад мъж въпреки, че знаеш колко работа има, въпреки че знаеш че я вършите за вашето семейство и за твоето бъдеще решаваш че имаш право на отпуск с цел успокояване и наспиване /лежане/, а те нямат ли нужда от почивка и лежане или бачкат от тъмно до тъмно всеки ден защото са по прости от теб?
Все пак поискал си 5 дни дали са ти, поискал си още уикенд дали са ти, какво още искаш? Прав е баща ти да не разбира, що за съвест имаш да оставиш тях възрастните ти родители да бачкат, а ти да искаш дни за лежане. Прав е да не разбира как е възможно да лежиш вътре докато най близките ти хора се блъскат на няколко метра от теб за общото ви бъдеще.
Седни и си помисли как виждаш бъдещето си. Мислиш ли че от утре можеш да си намериш работа с която да се издържаш добре и то на квартира без тяхна помощ да си плащаш семестри и в тази работа ще имаш ли повече почивки, по лесна ли ще е, по добре ли ще си далеч от родителите си?
Повярвай те са се справили през последните няколко десетилетия, от тук нататък могат да се справят без теб, ако е нужно и работници ще наемат с парите които харчеха по теб до момента, ти обаче ще се справиш ли да учиш и да работиш поне по 8 часа на ден, защото работодателя няма да ти влиза в положение и за да плаща ще иска свършена работа насреща.
Но както и да е ако съвестта ти две седмици след проблема не ти крещи че ти грешиш не вярвам някой да може да те убеди в обратното.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 9902f3c75c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Коментиращите май не са висшисти и нямат идея как се взимат изпити в българските университети.
Самия аз така завърших в престижен бг университет-учебничето на чина и никой не ти казва нищо за да може после да се похвалят колко 6-ици са написали и колко умни студенти имат
Така-по темата нещо ми намирисва, че автора премълчава важна информация, а с тези голи факти ние можем само да гадаем защо се сърдят родителите му. Но вероятно са го хванали че си профуква всички пари от сем. бизнес по заведения както всички студенти в България и им е станало ясно що за лентяй отглеждат

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5946b01728
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Потърси си друга работа - например нещо по специалността ти. Ако не - каквато и да е! В никакъв случай не се извинявай - нищо лошо не си направил, родителите ти здраво те манипулират и ти насаждат вина. Страх ги е да не им се изплъзнеш от влиянието и единствения начин, по който могат да ти въздействат е да ти спрат издръжката, за да се върнеш с подвита опашка. Изобщо не оценяват това, което си правил досега за тях, нито си дават сметка, колко е трудно за 5 дни да вземеш всички изпити, предвид че 3 години не си почивал. Щом това наричат тарикатлък, представи си за какво иде реч - явно смятат че си им длъжен. Това изобщо не са нормални отношения между дете и родител - както казва номер 2, явно са от онези, които си отглеждат работници. Недопустимо е подобно емоционално изнудване и насаждане на вина. Искат в момента да те смачкат, докато си в позиция, в която те държат и хляба и ножа, защото се страхуват да не станеш самостоятелен и да се дистанцираш постепенно от тях. Явно са и доста ограничени, ако смятат, че докато се подготвяш за толкова малко време за всички изпити, спиш по цял ден и мързелуваш. Ако поддадеш сега и се извиниш и върнеш, все повече и повече ще те унижават и ще показват, че не те зачитат - цял живот ще си им роб и няма да има измъкване.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ca64e59cf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   До номер 5
И аз искам да ти дам друга гледна точка, не съм автора, просто коментара ти ме шокира.
Първо, тоя уикенд уж са му го дали, уж нямало проблем, а после се оказва, че има проблем. Това най-малкото означава, че родителите му не си държат на думата.
Второ, ако е така, както го описва автора, и ако го кара така, то рано или късно ще се разболее. За какво, аджеба, ще са му тия пари тогава? Обясни ми, че не разбирам.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: acea0819d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Самият факт, че автора е пуснал тема и че това го тормози ми говори, че е отговорен млад човек, а не скатавка... Очевидно, че родителите му не проявяват разбиране към ученето и услилията, които полага и хал хабер си нямат какво психическо изтощение е да се явиш на няколко изпита наведнъж. И че наистина човек има нужда да си почине два-три дни, какво толкова.
Може и на родителите да им идва нанагорно от работата, но така е като искат учено момче да не се оплакват и да знаят, че има и тежки дни в които ще поемат доста работа без неговата помощ...

Аз съм родител и ако сина ми е такъв като автора не бих се сърдела, а бих проявила разбиране в случая. Бих му създала условия спокойно да си завърши-после има да работи колкото си иска. И да, освен всичко това момчето се е съгласило да работи в семейния бизнес и да помага на родителите си, разбирайки, че това е важно за семейството и че от това се издържа и той. Не виждам проява на тарикатлък в случая, а на нормално желание да си почине след изпити.
Авторе родителите явно ги е "стегнала шапката" и не разбират проблема ти, за това не се коси и не оставяй да ти набиват вина, която нямаш. Аз бих се радвала да имам син като теб...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6ed068eb5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 8 от 5
Да съгласили са се да му дадат уикенда за лежане, като тайно са се надявали съвестта му да проговори и да не ги остави те да се блъскат сами, а той да лежи, обаче се оказало, че и съвестта му е била в "отпуск" и въпреки това нищо не са казали просто са се държали дръпнато.
Второто от какво ще се разболее автора? Родителите му са възрастни и работят повече от него, защото той ходи редовна форма на обучение, а те евентуално бачкат през деня, те не са се разболели, той младия от работа ли ще се разболее? Лежането дава ли гаранция за по крепко здраве?
Осъзнайте се той е пълнолетен, около 25г мъж, той би трябвало да се издържа сам, родителите му му дават старт в живота да работи в семейната фирма, като спокойно си ходи на лекциите, надали не го пускат на лекции за да им бачка, той не стига че през септември все още има невзети изпити и се явява за кой ли път на поправка, ами и след това и почивка за лежане иска и то докато те бачкат на няколко метра от него.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: acea0819d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Към н. 5
Искал е 5 дена за изпитите и още един уикенд след тях, за да си почине. Родителите се съгласяват, но после му правят проблеми и се сърдят. Защо? Това е проблема.
Друго-автора учи редовно форма на обучение. Ако не знаеш по закон при това положение родителите са длъжни да си издържат детето до навършване на 25г... когато то учи редовно.
Той обаче се включва в семейния бизнес и работи. Но за да помага трябва да не ходи на лекции и често да ги пропуска, защото е редовна форма... само и само да помага на родителите си. От три години е работил без почивка. И сега когато иска да си вземе изпитите накуп, вероятно защото не е имал време понеже е работил те му правят фасони и се сърдят...
Според мен причината освен неразбиране от страна на родителите има и някакъв страх и яд, че синът им като си вземе дипломата може да реши да си намери работа по специалността и да им напусне бизнеса... и те да останат без него като работник. От това може би идва отношението и сърденето.... За това го манипулират като му вменяват вина и го карат да чувства дълг към тях от страх да не поиска да бъде самостоятелен, а не покрай тях.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d8059d3df5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много ти съчувствам. Най-добре си потърси друга работа, защото винаги е получава гадно когато смесиш личните отношения със семейните.
А родителите ти изобщо не ги разбирам. Вместо да ти влязат в положението и да те оставят да си почиваш след като определено си положил много усилия да си вземеш изпитите, те се държат с теб все едно се скатаваш и нарочно им правиш на пук. Ама какво ли разбирам аз? То май и собствените си родители не разбирам, че твоите ще разбера.
Във всеки случай, аз бих им доказала, че мога да се справя и сама и бих си потърсила друга работа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6ed068eb5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   До 11
" по закон при това положение родителите са длъжни да си издържат детето до навършване на 25г... когато то учи редовно. "
А провери ли в какъв размер е издръжката и включва ли тя личен автомобил???
Защо и как реши че автора често пропуска лекции за да работи в семейната фирма????
Как реши че в България ако си наемат работник ще им излезе по скъпо от издръжката на студент с личен автомобил? Нима мислиш че няма лесно да си наемат добър работник за парите които харчат по автора, че са седнали да се страхуват и ядосват заради това. По вероятно е да се ядосват че според тях не са се справили добре с възпитанието му, че съвестта му, му позволява да лежи близо до тях когато те работят и тя не го гложди да им помага.
Давайте му съвети против родителите, нека се отдели сам, нека и ги осъди за издръжка, като студент редовно обучение, та да ви разкаже после, какво е решил съдът и какво ще наследи от родителите си. Защото, да, съществува закон за издръжка на студент, обаче досега по този закон са осъдени само разведени родители и то родителя който не се е грижил физически за студента докато е бил дете, сумите за издръжка варират между 100 и 200 лв месечно, без някой да отчита суми за семестриални такси. Или ако въобще студент спечели дело за издръжка срещу родител съдът отсъжда сума равна на семестриалните такси и то ако студентът докаже че няма имущество и не работи. Тоест печелиш такова дело и спиш на улицата, гол, бос и гладен, защото ти се полага такава издръжка, ако нямаш имущество, нямаш доходи и в смешен размер.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 066dffa0ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До 10 от 8:
Аз коментирам историята така, както е представена от автора. Може да лъже, но може и да казва истината - аз коментирам това, което съм прочела. А от написаното разбирам, че автора е работил три години без почивка и то много повече от родителите си. Защото родителите му са работили само във фирмата и на село, а той и във фирмата, и е учил за изпити. А тия пет дена е положил труд поне за един месец. Ако ще си нон-стоп скапан от умора и ще се чувстваш зле, не разбирам за какво са ти пари. Ако не може да си позволиш два дни почивка вкъщи, какво значение има, че имаш пари за почивка на Малдивите примерно? ! И да, може да се разболее. Нали казват, че от преумора и натоварен живот човек се разболява. То е логично когато организма няма достатъчно време да се възстанови.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6ed068eb5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Виж 14 по така представената история от автора наистина някой неща можем само да предполагаме, обаче самата вероятност автора да има родители робовладелци, които да са го карали да работи три години по 365 дни в годината е някак невъзможно. Щом той има негова собствена кола и шоф. книжка надали родителите му са робовладелци използващи сина си за роб. А самия факт, че на 7 октомври автора ни пише че преди 2 седмици е имал няколко не взети изпита, всеки който е бил студент знае че през септември са поправителните, това води до извода че автора е бил късан на изпити, кой знае колко пъти. Самия факт че учи редовно обучение ни дава информация, че той ходил на лекции през делничните дни, надали родителите му лежат през времето докато той е на лекции. Колко да е скапан от умора млад мъж, който ходи на лекции и след тях работи в семейната фирма, нима мислиш, че баща му му засича по 8 часа трудов ден като работодател? Или че го кара да работи нощем? Ами ако нямаше семейна фирма, ако баща му беше беден и се налагаше автора да работи при работодател по 8-10 часа на ден, всеки ден след лекции, дали автора щеше да е по малко скапан???
Ако се зачетеш в историята, автора е последна година студент и работи при баща си от три години, сега сам пресметни през другите години кой го е издържал и дали автора знае какво е да работиш при работодател по 8-10 часа на ден, и колко пари плащат бг работодателите и тези пари за какво биха му стигали. Щеше ли автора да има кола и гаражна врата която да отвори, без да се мъча да предполагам другите удобства които му е дал баща му???

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: ffa2ea083a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Добре, бре, момчета, защо трябва в последната седмица преди сесия да не спите пет дни и пет нощи? Къде бяхте по време на семестъра? Сто пъти съм го казвала: в дните преди изпит не се учи! Защото умът се претоварва с информция и се проваляте. Ти, ако половин година не си си водил записки и не си чел, няма как този обем материал да го усвоиш за една седмица. Ако можеше, щяхте да завършвате не за пет години, а за 50 дена! Не са ти виновни родителите, колега. Просто не умееш да се организираш и да разпределяш задачите си. Аз преподавам руска литература. Просто не виждам как за една седмица може да се прочете дори само Пушкин. За да не изпадаш в такива ситуации, извини се на родителите си, за да имате добър климат в семейството и започни още от първия ден системна подготовка за следващата сесия. Пестиш време по този начин. А и научаваш повече.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d33e841c7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Какъв е смисъла да учиш при условие че наготово си във фирмата на вашите и може да станеш шеф по всяко време

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker