Помощ от бабите за новородено - За и Против? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Помощ от бабите за новородено - За и Против?
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 2652 пъти
Здравейте!
Искам да чуя Вашето искрено мнение по един много дискусионен въпрос - да разчитам ли на помощ от бабите за новороденото бебе или да се справяме двамата с таткото. Ситуацията при нас е, че можем да разчитаме на свекървата, тя много се натиска да помага, но аз не искам никой да има друг човека в апартамента, защото не ми е спокойни. Не искам съвети как да гледам бебето, по-скоро някой да помогне с домакинска работа, но тя е възрастна и не знае как се пускат уредите и ми се струва, че ще се напрегнем много, а и после може да има коментари. Не е лоша жената, но е с такъв манталитет. Струва ми се, че ще си развалим отношенията, ако идва всеки ден "да помага". Мъжът ми ще си вземе 1 месец отпуск след раждането и мисля двамата с него да се оправяме в началото. После сама и евентуално да го оставям на свекървата, ако се наложи, но у тях, не да идва у нас. Не ме притеснява, че няма да е напълно чисто у нас всеки ден, защото мъжът ми ще чисти, но не е като аз да съм го свършила, но най-важно е да съм спокойна и бебето да е спокойно. Мъжът ми не държи да готвя, той се оправя с това. Изпитвам ужас майка ми или свекървата да бъдат у нас, а и като гледам приятелките ми, всички се изпокараха с роднините си, а уж бяха дошли да помагат. Тази помощ май е нож с две остриета. Кажете ми, ще се оправим ли сами? Толкова ли е трудно в началото? По-добре ли е без баби да "помагат"? Още се чудя, но по-скоро клоня към това двамата с таткото да се справяме, а детето да го водим на гости за няколко часа при бабите, но не искам те да идват у нас. Аз много си пазя личното пространство и имам чувството, че ще се наруши, а това ме напряга. Мисля да се уговоря с някой педиатър да идва всеки ден в началото, за да казва дали се справям. Нямам средства за детегледачка. Благодаря Ви! Моля Ви споделете опита си! Желанието ми е да бъда спокойна мама и искам да се грижа за бебето, но се страхувам дали ще се оправим сами с таткото.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 7348fa20aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   в началото наистина е трудно. има поспаливи бебета, а има и много ревливи и неспокойни, та зависи какво ще ти се падне. Общо взето, първия месец не знаеш на кой свят си, кога спиш, кога ядеш, не е ясно. Имах чувството, че нон стоп храня, приспивам, сменям памперси и сме закачени с бебето. После си изгражда някакъв режим и се нагаждаме някакси.
А бабите наистина досаждат и се месят, приятелките ти са прави. Пробвай как ще сте сами и ако не става, викай от време на време като ти докривее съвсем. Не ги изолирай съвсем, защото със сигурност ще има ситуации, в които трябва да разчиташ на тях, и то доста години напред

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0aa611b932
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ще можете да се справите много ясно. Да не мислиш, че всички имат роднини наблизо “да помагат”. Познавам страхотно семейство - гледат бебенцето сами и мъжът ми сподели, че тогава не го е осъзнавал, но моментите, които са прекарали тримата като семейство са изградили връзката между него и жена му като двойка. Свекървата ще съсипе тези моменти и само ще се изнервите. Същото важи и за тъщата. Не се страхувай, ще се справите. Даже ми е смешно как се натискат хора с “опит” от преди 100 години.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 120f794fdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Мъжът чисти, взима месец отпуск за бебето, свекървата е на линия - мили майки, тая отпуска по майчинство не ви е за да седите по кафетата на Витошка с количка до вас в задимени заведения - веднъж специално броих - 6 колички за 7 заведения. Тия две години са ви за да гледате бебетата, че и да чистите и готвите.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: bff693f722
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не е лесно, но в началото спят доста и имаш много време, като порасне и ходи е по - трудно, нямаш толкова време. Може да я оставяте понякога да я погледа за по час, но то като спи доста може и сами да си се справяте. Не е толкова трудно.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: d276a21bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не ! В никакъв случай, не ! Бабата повече ще навреди, отколкото ще помогне. Повярвай ми.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0701151a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не е толкова страшно колкото си мислиш. Даже сама ще се справяш с всичко. Като се роди моето момченце режимът му беше хранене през 3 часа, между храненето си спеше до следващото хранене и си вършех всичко сама. Понеже режимът е денонощен за мен денят започваше в 10 часа. Сега синът ми е на 6 месеца. Вече не спи много. Будува най-много по 2 часа между храненията , но се занимава. Къде си оглежда ръчичките , къде си дърпа чорапите упорито докато не ги събуе, с играчките се занимава и пак всичко успявам да свърша. Заедно пазаруваме , разхождаме . След като се роди започнах да го извежда като стана на 20 дни. С пазаруването по това време се справят като се дойдеше таткото от работа за 1 час го оставях с бебето и тръгвах на пазар. Не отказвай съвети било то от майка , свекърва или други майки. Всяка майка се сблъсква с различни изненади. Моя позната се беше сблъскала с т.нар. "млечица" -гъбички в устата. Аз изпаднах в паника , когато му излязоха пъпчици по цялото тяло и лицето. Свекървата каза че са от прегряване и беше права. Къпането също е страшно за майките. Хубаво е да има кой да ти покаже поне първите , два , три пъти. На мен ми показа жената на колега на мъжът ми. Свекървата е беше страх . Има доста неща с които ще се сблъскаш . Сигурно знаеш за главичката на бебето и че трябва да го въртиш 1час на дясно, 1 час на ляво ...Тук аз не се справих , моят син е голямо шиле . Аз го сложа на дясната страна , той се врътне по гръб , айде пак го врътна и докато се обърна пак по гръб. Нищо ни възглавници , ни нищо не можа да го спре. В резултат на това главичката му е вдлъбната отзад. Казват че ще се оправи като се научи да седи по дупе . Дано.. И да ти кажа откажи помощта на свекървата , да си стои у тях. Можеш да я извикаш ако има да свършиш нещо или просто да глътнеш чист въздух сама . Ако е лепната за теб по цял ден ще се изнервиш и ще се карате само. Сама ще се справиш сигурна съм.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0701151a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Забравих и още нещо. Пишеш , че да го оставяш в къщите на бабите, не е добра идея. Моето бебе плаче истерично ако е на чуждо място. Без мен и баща си може , но ако не си е вкъщи реве та реве. Не мога да ти го обясня и как точно става това и разбират ,но когато сме на гости голям рев пада. Също знаеш и за контактите с хора , внимай особено с малки деца - те са носители на бацили.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e7e03b3002
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Всеки млад родител е притеснен за детето си, има купища въпроси и се страхува, че неволно ще нарани бебето. Страшно е и е трудно, докато минат някои първи неща- хранене, смяна на памперс и баня. След това се успокояваш и осъзнаваш, че изобщо не е такава голяма философия и можеш да се справиш. Аз нямам против бабите да идват първата седмица след раждането, колкото да покажат това-онова и да си дадат съветите, но после трябва да се оттеглят. Ще дам пример с взимането на шофьорска книжка- хубаво е в началото да има човек до теб, който да те наблюдава, но докато не започнеш да караш сам, няма да се научиш. Тук е подобно, няма лошо някой да те контролира седмица-две, да те научи да сменяш памперси и да къпеш детето, но докато този човек не се махне, ти все ще си неуверена и изнервена. Да не говорим, че всеки има своя представа за отглеждане на дете и стават големи семейни скандали. Аз съм против това роднините да съдят майката и бащата. Стига те да са отговорни и да не вредят на бебето, нека сами си взимат решенията и нека сами да си гледат детето. А тези разкази от приказките, че бабите само шетат и готвят, докато майката сама се оправя с бебето, толкова рядко за истина, че не е за говорене.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5b1de9552b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   ОТ АВТОРКАТА: Много благодаря на всички за коментарите!Окуражихте ме! Мисля, че ще се справим двамата с таткото, и ако има нужда - ще молим свекървата да идва за час-два. Осъзнавам, че това е правилното решение, но страхът е голям, дали ще се справим, и да не навредя на детето с незнанието си. Но колко хора са се справили без помощ. Искам спокойствие и лично пространство, а и съм свикнала да се оправям сама. Но отговорността за чужд живот силно ме изплаши. Благодаря Ви, момичета! Бъдете живи и здрави!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: e4483595c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А иначе си има книги за майката-в тях е описано всичко-къпане, повиване, кърмене и др. Бабите може и да са в помощ, но не трябва да са обсебващи! А и сигурно имаш някаква скъпа апаратура, с която свекърва ти не може да борави! Все едно мен да пуснат в някоя режисьорска апаратна-много ясно, че не знам кое копче за какво е и дали няма да го натисна в неподходящ момент-напр. вървят реклами, а да натисна копчето за включване на камерите-за всяко нещо си има обучени хора! Така че си права, че не искаш свекърва ти да работи с апаратурата! Чел съм, че много млади семейства, веднага щом им се роди дете, се отделят от свекърската двойка-сами си гледат децата, както могат! А относно ходенето в "лисичарника", съм категоричен-бебетата стават пасивни пушачи и заболяват много лесно, така че Номер 3 е прав! А и какво толкова интересно има за гледане в тези "лисичарници", не ми е ясно! Аз там не ходя!

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: af468c03b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Авторке, ами има измислени неща против незнание!
Казват се КНИГИ!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3af68156d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Помощ евентуално само във вариант отвреме на време да можеш да и оставяш детето за по няколко часа, за да си свършиш нещо или да може само двамата с мъжа ти да си прекарате малко време заедно. Иначе ако ти влезе в къщата, да поема домакинството или грижите по бебето, само ще се изнервите взаимно и не съм сигурна дали стреса за теб в крайна сметка няма да е в повече от евентуалната помощ. При много жени се случва дори да се окаже, че въпросната 'помощница' по-скоро очаква като е у вас и нея да я обгрижват и обслужват като гостенка, да и обръщате внимание, да и слагаш и дигаш, да се съобразяваш за всичко итн - т. e се сдобиваш с трън в гащите :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: abcd10c0fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Помощ-да, обсебване-не. Нормално е, ако не знаеш нещо да се обадиш на някоя от бабите и да питаш или ако спешно трябва да излезеш да помолиш някоя от тях да гледа бебето за 2 часа, но не е ок майка ти или свекърва ти да са у вас нон стоп, да ходят след теб и да ти дават акъл без значение дали си ги помолила за съвет и помощ или не си. Така, че да, нека имат контакти с детето, обаче без натрапване и обсебване. Като не ти е ясно нещо-вдигаш телефона и питаш, като трябва да излезеш водиш детето при някоя от тях и готово, но да ми разправят, че не си къпя детето правилно или че му не му давам вода колкото и когато те смятат, че трябва... твърдо не! Да, трудно ще ти е в началото, но щом и мъжът ти ще е до теб, ще се справите. А и както са казали и тези преди мен, има книги, има интернет, не можеш да нямаш и някоя приятелка с дете, която също може да ти даде практичен съвет, така че за какво ти е да каниш свекърва си у вас? Защото нали знаеш, тя ще дойде уж да ти помогне с чистенето, ама като види, че "не се справяш" (според нея) с гледането на детето ще стане една... не случайно почти всички, които са разчитали на разни майки, лели и стрини да им помагат накрая задължително са си разваляли отношенията с тях. Защото един път ще се скараш със свекърва си за нещо и после тя ще разправя, че не я уважаваш, че не зачиташ мнението и опита й и става страшно. Не си го причинявай! Първите месеци са достатъчно тежки и стресиращи и без да трябва да се усмихваш глупаво и да се правиш на съгласна с всичко, което ти казва някой друг, дори и вътрешния ти глас да крещи, че това са глупости. Просто трябва да има определена граница. Ти си майката, а не свекърва ти или майка ти, за това просто не им позволявай да изземат ролята ти.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 5990dd923e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ти пари за детегледачка нямаш, педиатър ще наемаш да идва всеки ден у вас. То щото педиатрите са страшни в отглеждането на бебета... майко мила.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a693637bb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Най-добре е майката да си гледа бебето. Бабата ако може да го погледа за малко, добре. Както си го мислиш, звучи най-добре. Педиатър всеки ден е нереално, на теб самата режимът така ти се обърква, че не искаш да има странични хора. Защото те са бодри в четири следобяд, а за теб е дълбока нощ. При мен (в Германия) идваше акушерка два пъти седмично. Мереше бебето как наддава и на мен ми вади конците и ми оглеждаше раните. 4-5 пъти дойде, достатъчно. Някакви съвети даваше, но наистина след първия месец не ми е трябвала. Ние съвсем сами го гледахме, баба му едната го видя на 40 дена, другата на 4-5 месеца чак. И двете бяха далече и така беше най-добре за нас. Но щом свекърва ти се натиска, използвай да ѝ го оставяш чат-пат.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3251c87285
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Според мен присъствието на баба в къщи пречи на мъжът да влезе в бащина роля. Не му се налага да къпе, преоблича и приспива бебето, а тази грижа предизвиква любов и привързаност у таткото, които и без това се проявяват по-късно при мъжа, все пак ти имаш 9 месеца преднина с бебчо.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0aa611b932
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Най-добре да си го гледате сами - несъмнено ще се справите. Най-добре за съвети се обръщай към педиатъра или някоя приятелка, която скоро е имала дете. Не ми се струва много умно да звъниш дори само за съвети на хора, които са гледали деца преди 20-30 години - тогава е нямало памперси и разбиранията са били други - мазане с мас, захранване с боб, мед по биберона, повиване така че бебенцето да не може да мърда - все неща, които съвременната медицина отхвърля и са вредни. Моментите, които ще прекарате с бащата и бебето никога няма да се върнат. Не ги отстъпвайте на бабите за сметка на вас като двойка.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 90c5e4bac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   До номер 3: опитай да наемеш детегледачка, прислужница, чистачка и готвачка за 380 лева на месец. Толкова е платеното майчинство втората година. Не е хубаво да правиш такива обобщения защо било майчинството и т.н., защото детето има ДВАМА родители, а тия ДВАМА родители не са на хотел и съжителствайки заедно, би следвало да поделят ВСИЧКИ грижи - за дете, готвене, чистене и т.н. Защото нито един от двамата не е на гости, а си е у дома!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f5ba582e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Не ви трябва друг човек в къщи в днешно време. Още повече, че таткото ще си вземе един месец отпуск. Това е достатъчно. Двамата ще се справите. Няма какво толкова да му се прави на бебето, че да има нужда от баба всеки ден при наличие на памперси. Между другото който ги е измислил е за Нобелова награда.
Едно време идваха баби заради пелените, защото нямаше памперси. Трябваше да се подготвим с 12 комплекта пелени, които съдържаха по 4 парчета(2 бархетени и 2 тензухени-за между краката и за ботушките). И всичко това се переше, сушеше и гладеше ежедневно, защото бебето ги цапа постоянно и трябваше някой да ги оправя, че си беше голяма хамалогия. А една прясна родилка едва ли има сили да слага пране, повива, простира, събира, глади... плюс домакинската работа-основно готвене и чистене.
Пак казвам-не ви трябва друг човек в къщи... само ще внесе напрежение. В днешно време двамата родители успешно могат да се справят и сами.
Леко раждане ти пожелавам!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f5ba582e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   П. С. На свекърва ти и кажете, че и благодарите за желанието да помага, но да не притеснява... ако има нужда ще я извикате.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker