Детето ме побърка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Детето ме побърка
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 4527 пъти
Здравейте! Аз съм жена на 30 години с успешен брак и момченце на 3 години. Откакто навърши 1 година започна да се тръшка, пищи, чупи, неслуша та до ден днешен. Аз станах нервна, на моменти не го понасям, викам му посягам му(бой по дупето) после плача по 2 часа, защота се обвинявам че несъм добра майка, а той е малък и беззащитен, мислила съм. че не го обичам, че без него бих се чувствала. по добре! Стигала съм такова състояние че да ударя юмрук в стената за да не го нараня.... той постоянно разлива, маже, чупи на ден по 10 пакости немага да отдъхна за миг не се чувствам човек... когато му су скарам търси дядо си и аз се чувствам смазана, все едно съм лошия родител, от който детето иска да избяга. Пропуснах да кажа че слуша баща си и има респект от него..

Помогнете ми със съвет, моля ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 1622e08e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Приеми, че е нормално детето да опознава света и да прави пакости в този период. Не си хаби неврите за глупости всеки ден. Викането и боят няма да решат проблемите, само ще ги задълбочат. Бъди спокойна, а не истерична, за да те слуша и уважава.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 2c197c1ead
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Всички минаваме през това. При мен е същото. Само че съм на 39 а синът ми е на 5. Когато аз съм в къщи е по спокойно. Опитва се да направи номерата си и пред мен, но като сваля тона и сбръчкам вежди всичко изчезва и започва да гледа виновно и си чопли ноктите. Когато е само с майка си е някакво чудо. Знам и разбирам много добре какво я прави. Не веднъж ги виждам кск той се тръшка скимти и продължава по всякакъв начин да отстоява намеренията си. Не веднъж съ говорил с майка му да престане да ходи подире му и да му угажда за всичко. Всяко дете чупи, разлива прави бели. В тази възраст те започват да изпъкват като личност. Нервите ти, шамарите по дупето избухванията, то ги усеща и до някаква степен разбира. От там се изнервя и самото дете. Малко да проговориш през зъби и то вече разбира че обстановката е изнервяща. Много добре знам колко е трудно да останеш "уж" безразлична, но това е начина. Нека да прави бели. Колкото у скъпи да са те. Ще отшуми постепенно това му състояние. Не те съветвам да пиеш антидепресанти, макар, че слабите помагат. Опитвай да не показваш и да крещиш по него и до два три дни ще видиш разликата. Ако направи беля, хвани го за ръка, свали тона и бавно му обясни защо не трябва да прави така и какво е направил. Без шамари и нерви. А лоша майка е тази която е изоставила дете! Опитай и ще се радвам да успееш.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 8682e455f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Ами реалността е, че наистина не се справяш като родител. Това, което можеш да направиш е да отидеш на психолог. И едно или две ходения определно няма да са достатъчни.

Подозирам, че си била за психолог още много преди да родиш. Маса родители бг родители са като теб, че и по - зле, но това в никакъв случай не трябва да те успокоява.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: fee9adca1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Споко, от възрастта е, приемай го по-леко просто. И какво като нацапа, остави го да си изчсити, иначе няма детски и т.н. Накарай го да разбере, че няма да стане неговото. Моята дъщеря съм я пердашил и леко и не много леко, на 4 е в момента, всичко разбира и пак прави наобратно. Няма смисъл от пердах, само в краен случай, поне при някои деца няма никакъв смисъл. Наказваш или опитваш с добро, да свърши нещо и да получи нещо в замяна, което, разбира се, е нещо смислено. Такива са децата, аз обаче съм на твоя страна, защото съм "лошият татко". Е, все един лош трябва да има, иначе стават неконтролируеми нещата. Това е положението :)

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 5977d4a88b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Чувала съм, че момчетата са доста буйни. Аз не зная това, тъй като имам момиченце на 1г и 3м. Тя е много веселка, нежна и кротка. Единствено нощем се буди честичко заради зъбките. Дали не си по-изнервена и детенцето не те усеща? Даваш ли му любов, прегръщаш ли, играеш ли с него? Храниш ли го добре и т.н.?

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 280f6b2ae2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Бащата е този, който трябва да го научи да слуша майка си! Говори с него :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 662d2e54d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   "Пропуснах да кажа че слуша баща си и има респект от него.." - мисля, че в това е проблема. Баща му му е взел страха, и затова се качва на главата ти. Мъжът ти не застане ли на твоя страна, ще отгледате едно разглезено дете, което като стане пубер, ще ви побърка всички в къщи, а и до наркотици ще стигне! Не става с бой, бий магаре по магаре, само мъжът ти ако е сериозен и разумен може да бъде от полза, а дядото не трябва да се меси, най много да ходи да го разхожда.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 46df551808
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Много му угаждаш, затова си го позволява - малките деца тестват границите и подсъзнателно усещат с кого, какво могат да си позволят. Започни да го игнорираш, да не му говориш и да го наказваш с безразличие, когато се държи неприемливо вместо да го затрупваш с внимание пък било то и негативно такова. Teзи навици, с тантрумите и тръшкането, ако не ги изкорениш сега, по-нататък съвсем ще се видиш в чудо. Оставяй го сам или му обръщай гръб и игнорирай като реве - като почне да чупи неща или да се тръшка, за да те провокира оставай хладнокръвна и се постарай всеки път при такава проява да получава точно обратното на исканото от него! И по-полека - тези нерви не са ти за един ден, прекалено много се вторачваш в това дете, пренасочи малко внимание към това отново да се почувстваш ти добре в кожата си, това и за детето ще е по-добре :)

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6b87c5a47d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ние да ти даваме съвет как да отгледаш детето си. Не познаваме средата в която се възпитава, може ти да си проблема за това му състояние.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bd5333463f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Първо, детето не е виновно, че чупи и маже. В такава възраст е. Приеми, че ще чистиш постоянно докато се научи. Не можеш да го биеш за това. Ти така му нараняваш достойнството и то няма да те уважава. Особено да правиш сцени да удряш стената. Явно истерията в теб е взела връх. Ако имаш нужда от почивка, почини си, но не истерясвай пред детето, защото така ще стане само по зле. Давай го на детска градина, да се учи там да се оправя само, а ти да си почиваш. И аз съм на 30 и имам дете на 3. Така е и при нас. Драска по стените, маже, ака в гащите, налага се с ревове и тръшкане. Казва, че не му се пика и след 1 мин се напикава и така по 4 пъти на ден. Това е положението на 3 години. Говориш му, даваш му пример и някой ден като стане на 20 стискаш палци да стане добър и възпитан човек. Но не го бий когато е ядосано защото нито ще те послуша, само по зле ще стане. Успех.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3602b1895e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   На 30 г. и не знаеш как се възпитават деца. Не ставаш за майка, тогава защо си се омъжила. Ходила ли си на лекции за възпитание на децата от млади родители. Съмнявам се. Има респект към баща си, но към теб не. Защо?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 6f6cf03383
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Психолози са ти трябвали още като е било на годинка.
Още година ти прогнозирам и ще трябват психиатри за детето... за тебе вече е късно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 142ad1d9ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Първо да не ти пука, че детето е счупило нещо или ако е изцапало. Ако си чупи играчките ги изхвъляш спираш да купуваш и подменяш, когато остане без играчки ще миряса.
ТИ НЕ СИ ЛОШ РОДИТЕЛ!
Дядото и мъжът ти ти подбиват авторитета и детето копира. То си прави каквото иска, защото знае,
че ще изтича при дядо и той ще го гушне и ще му даде дори наградка. Слуша мъжът ти защото когато той каже нещо всички вкъщи изпълняват и ти и дядото, като ти кажеш на мъжът ти да дойде в кухнята за малко той вика е са не мога гледам
мач. Може и детето да ги прави нарочно тези неща, защото е открил, че след това ти си виновна и то получава блага. Децата са умни и знаят как да ни използват, имат една книга "Помощ! Детето ми ме подлудява" може да прочетеш.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4b80ec5947
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Ами така са децата. Говори му споконо, обяснявай му тихо защо не искаш да прави това или онова. Предлагай му друго интересно занимание.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d4e6ea48d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

19.   7, момиченце, веселка, честичко, зъбките, детенцето.....
Бляк!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 4b80ec5947
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Жено, радвай се, че имаш здраво дете, нали знаеш кои деца стоят тихи и гледат в една точка. Нали се сещаш как майките им си мечтаят да станат, да се заиграят и да счупят нещо. Показвай му любовта си и радостта си от детето си и се опитвай да си спокойна. Или иди наистина при специалист, може да имаш някое заболяване, депресия или нещо друго.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 86f2ce149a
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

21.   Аз не съм родител и дори нямам желание и намерение да ставам. Кликнах на темата от любопитство, предполагам както и стотици други хора. Очаквах коментари, които ще препоръчват биене, агресия, ясно ми е, че макар и да сме вече 21 век още има такива хора, но пък реакцията към номер7 наистина не мога да си я обясня - каква е тази злоба към изказването ѝ? Та тя не е казала нищо обидно.
Какво лошо име в думите 'момиченце, веселка, честичко, зъбките, детенцето', какво толкова са се издразнили 19 и подръжниците му? Та не говорят ли така всички родители на малки деца? И като цяло всички родители, всички хора, гледали бебе?
Аз дето съм жена, която не иска деца, не са дразня на такива думи /е на мен не ми влияят никак ;)/, а вие... Как така, защо?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 02485263c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   В youtube има страхотни лекции от педагози и детски психолози. Помня една много хубава за емоционалната интелигентност, отстрани ще ви излязат и други за ранното детско развитие, за тръшкането и т. н. които ще ви помогнат да осъзнаете и приемете, че тази "палавост" е любопитство, интерес и трябва да се поощряват и да се научите да ги реализирате заедно с детето си по положителен и здравословен начин. Запомнете, че детето не слуша- то гледа. Ако вие сте нервна и агресивна и то ще бъде такова. То е огледало на вътрешното ви състояние, най-ефейтивно ще промените поведението му, променяйки своето отношение. Това не означава просто да спрете да крещите и удряте, а да се научите на спокойствие, мъдрост, които ще ви помогнат да трансформирате разрушителната енергия в творческа. Успокойте се, набавете информация и работете.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7af53ebfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Лошият родител няма да потърси помощ и няма да се измъчва от поведението си. Ти не си лош родител, а само неопитен и незнаещ. Често пъти малките деца са хиперактивни, особено момченцата и това си е показател, че имаш едно нормално развиващо се, здраво и любопитно дете. На първо време си вземи успокоителни, билкови хапчета и приемай максимални дози. Видно е, че и двамата сте нещастни поради незнание. Ти си нещастна, защото за теб 3 - годишно дете трябва да се държи като възрастен човек и да е добре дресирано (да се контролира, да не прави опити да се налага, да се занимава само, да пази спретнато и чисто), не осъзнаваш факта, че след като на теб дори ти е трудно да владееш реакциите си- голям вече човек, с отговорности, то как едно детенце на 3 години мислиш, че ще има зряло поведение? Зряло поведение можеш да очакваш чаак след мин. 18 години. Твоето детенце от своя страна е нещастно, защото най-вероятно е свикнало, че трябва да му се вика, да има драма, че да се чувства добре и това е правилния модел на поведение. Най-вероятно постоянно чува - не, недей, не пипай, упреци, забрани и т. н. Добрата новина е, че има оправия - моля те, прочети книгата "Мъдрата обич" от Марта и Уилям Пийпър. Човешки и достъпно написана. Ще ти промени коренно мисленето. Другият проблем е, че явно си нещастна самата ти - ти ще кажеш защо, и това отчаяние избива в гняв. Също така е възможно и да не е много практично подреден домът ти като за малко дете - махаш всички предмети и дребни неща, прибираш излишните предмети, пригаждате подът да е лесен за почистване. Така ще си спестиш много нерви. И накрая - детето има нужда от физически и игрови занимания и общуване с други деца вече. Ако не му ги осигуряваш, как то да реализира енергията си? А когато стане на 4 - задължително лек спорт! за отнемане на излишната енергия.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d4e6ea48d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

24.   21, злоба ли? Това е неодобрение към лигавщината! Ама като не ви харесва нещо, веднага го обявявате за злоба! Не! не е злоба, а другото е лигавене и да, много не го одобряваме при възрастни хора!

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 11e5bbae3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Ами опитвай се да му създадеш среда, в която е възможно да направи най-малко пакости. Махни покривките, дай му чаши с капачки и други разни хитрости, не знам какви са "белите". Като направи нещо, което има да чистиш, дай му един парцал да чисти с теб. То детето не е дошло на тоя свят научено, вие трябва да му покажете кое как се прави и кое не. Спокойно, а не с викане и бой. Може би пък само като направи беля му обръщате внимание, пък макар и под формата на крясък, помисли дали е така. Трябва много търпение и време с едно дете. Взимай си и ти нещо успокоително, поне мента-глог-валериан, щом не ти издържат нервите. Може и да си го изкарваш на детето заради някаква твоя прекалена натовареност, виж как да се организираш и кой може да ти е от помощ. Никога не си позволявай да вдигаш ръка на по-слаб и никога не говори лошо за детето си. Приеми го като скъпоценен дар и се отнасяй така с него. Много важно, че е разляло нещо, нали не си е счупило нещо самото то!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 4bf97e422a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Децата и животните правят това, което им позволиш да правят. Нищо му няма на детето ти, авторке, просто е разглезено, превърнато в център на вниманието и вижда, че в отношенията с теб ти си слабото звено. Расте като недисциплиниран и невъзпитан човек. С годините все повече ще ти се качва на главата. Щом при мъжа ти не си го позволява, гледай как се държи мъжът ти и прави като него. Очевидно е по-разумният от двама ви.
Щом не се справяш дай го на градина, да се социализира и дисциплинира.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 12219f0f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

29.   Явно е, че хора като тази авторка са повредени безвъзвратно. Най-вероятно, защото техните родители не са ги обичали, растели са в отровна среда и са били емоционално осакатени. Каквото и да е, това си е изцяло техен проблем и няма смисъл да го развяват непрекъснато пред останалите.

Това, което е написал 26 по-скоро ще я озлоби още повече, отколкото да я поучи. Защото такива като нея не понадлежат на поправки. Затова и има такива реакции към иначе супер смисленото изказване на номер7...

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 694a48812d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

30.   Аз също мисля, че такива като тази всъщност изобщо не искат да се променят, а просто търсят социално одобрение и себеподобни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: dd1cca16e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

31.   Първото нещо, което бих ти казала е, че не си само ти така.
Почти всички майки СМЕ на ръба на нервната си система, дори и аз, макар че моето дете е разумно и спокойно.
От една страна поведението на детето ти е съвсем нормално, от друга, понякога търсят внимание така.
Остави го да си цапа колкото ще, сега е времето да открива света. Моята дъщеря миналата година нарисува огромна рисунка на стената в хола, съвсем умишлено си я оставихме там.
Кради колкото е възможно повече време за себе си. Ако разполагате с баби в близост, не се колебай да им го метнеш, тяхната основна функция е да си гледат внуците.
Тая нервна система не ти е за един ден.
И не, не си лош родител в никакъв случай.
И не обръщай внимание на тия дето са ти писали, че не ставаш за майка и подобни. Това са хора, които нямат деца.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d4e6ea48d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

32.   Авторке, като се оправиш с детето, оправи и правописа- "не" се пише ОТДЕЛНО от глагола! От ВСЕКИ глагол, включително "знам, мога, искам"!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: bb7cf541e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Опитай се да проучиш здравословното хранене и започни веднага, без да го отлагаш. Не е лошо и да прочетеш многото статии за агресията. В противен случай ще имаш същите проблеми завинаги.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7ff93e2724
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Не те е побъркало детето, такива като теб са си побъркани отпреди появата на дете.

И да - възмутително е след като вече си Родител! да допускаш правописни грешки.
При това положение какъв пример за подражание си?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: de1287e634
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

36.   Наистина, родителят трябва много да внимава какъв пример дава на детето си. Не разбирам защо някои хора реагират негативно на иначе абсолютно градивната критика в тази тема, която лично аз смятам, че е дори прекалено меко поднесена и крайно недостатъчна.
А изказването на 19 ми звучи точно като на някоя бясна тинейджърка, изпълнена със злоба. Интересно защо в други теми, в които става дума за деца, супер често се използват думи в умалителна форма, но никой никога не се противи, дори се обзагам, че ако някой напише такова изказване като на 19 в някоя от тези други теми, свързани с деца, то не само че няма да го подкрепят, а точно обратното - ще му се нахвърлят бясно.
Поздравления на номер7, че е намекнала за някои истини в изказването си. Тя е майка за пример. Авторката и подкрепилите 19 биха могли само да се поучат от нея, но като за начало трябва да се смирят!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c01ff75f52
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   36, не съм номер 19, но изказването на 7 (има във форума и други теми на същото хахо, разпознават се веднага по изказа - едната се чудеше как да направи албумче на детенцето, другата какво щяла да прави като порасне и как ще го понесе) ми звучи като на инфантилизиран индивид, който е превърнал детето си в центъра на света и се прехласва и вдетинява като малоумен за щяло и нещяло. Да не говорим, че включването й по тази тема с нищо на никого не е полезно - просто търсене на внимание и опит да изтъкне себе си, защото явно смята, че с друго освен с детето си не може да бъде интересна.

Моя близка се държеше по подобен начин и се е стигало до абсурдни ситуации. Като роди беше толкова горда и възхитена от себе си и от малкия, че се е случвало когато има гости за вечеря, ако темата случайно се отклони, да качва малкия с цукалото на масата, че да го видят и да се сетят защо са дошли. На забележките на гостите се реагираше с - "ама, как може да те е гнус, той е толкова чистичък и сладък. " 36, не знам с какво са ти промили главата, но това не е примерна майка (каквото и да значи това), а подобен тип поведение нанася трайни психологически вреди върху детето.

Към авторката - детето слуша съпруга ти и го приема за авторитет. Започни да се държиш с него по същия начин като мъжа ти - виж къде бъркаш, какво правиш различно от него, за да си позволява то такива изблици пред теб. Децата непрекъснато тестват границите - твое задължение е да поставиш такива. Не му се връзвай толкова и се дръж малко по-дистанцирано. Вместо бой по дупето, пълен игнор като не слуша и се тръшка, за да види че така няма да стане на неговата - като счупи играчка, ще играе със счупена, като счупи или разлее друго, ще го накараш да помага при почистването, ако не иска - няма да излизате на разходка или на площадката, докато не го свърши. Да се говори с дядото, да не се меси във възпитанието - няма смисъл да играете на добър и лош родител.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 27d2c61eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Мен не ме убеждаваш за 7, 37. Според мен отношението към нея в тази тема си е чиста злоба. Масово любящите майки на малки деца са такива като нея. Даже в раздел други неотдавна имаше една тема "за младите майки".. нещо такова беше. Та темата беше точно с цел да ги порицае. Но реакцията на доста коментиращи беше обратната на тази, проявена към номер7 тук.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 08d857f21a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Запиши се на фитнес.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 631dfd6667
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   38 е прав. Подкрепям 36 и също мисля, че авторката има нужда от фитнес.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker