Как и кога решихте да имате дете? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как и кога решихте да имате дете?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1594 пъти
Здравейте, обръщам се към жените в тази платформа, които вече имат деца или са бременни.
На 26г. съм и от известно време се замислям дали не ми е време за дете.
Сгодена съм и от 3 години живеем с годеникът ми (да го наречем Р. (28г)) в негов апартамент, (65кв. м) отделно от родителите му. Обичаме се много и той е човекът с когото искам да създам семейство!
Работя държавна работа от скоро и чисто получавам около 400лв., част от които аз спестявам за скромна сватба (по-догодина) с 20 - 30 човека и майчинство след време. До сега всичките ми спестявания по тези две пера са ми 1500лв.
Р. има фирма в ИТ сферата и може би месечно изкарва 800-900лв. Факт е, че парите ни стигат за сметки и храна, но и аз съм много икономична и пестелива. Каквито финанси останат на Р. след сметките, отиват за техника и консумативи за фирмата му или колата. Не живеем в лукс, но и не си броим стотинките в магазина.
Имаме и куче, за което отиват около 20-30лв месечно за храна.
Въпросът е, че се притеснявам, че парите няма да ни стигнат след като забременея. А за кредити и заеми и дума не може да става. И двамата с Р. държим да не се забъркваме в такива. От страна на родителите ни също не очаквам кой знае колко много финансова помощ.
Та, за същината на темата- Как решихте че ви е време за дете?
С какви пари разполагахте? (по възможност бих искала да видя конкретни цифри)
Бяхте ли спестили преди това?
Къде живеехте?
Правихте ли си изследвания преди бременността? (Аз мисля да си правя такива)
Колко време опити ви отне за да видите двете чертички?
Бяхте ли се информирали преди това за бременността и родителството като цяло?
След като се роди детето, какви бяха плюсовете и минусите?
Имаше ли някой да ви помага за отглеждането на бебето? Съжалявате ли, че не сте изчакали, или че не сте опитали по-рано?
Какво ви се искаше да знаете преди да станете родители?
Знам, че въпросите са много, но съм любопитна как останалите семейства се справят.
Осъзнавам, че едно дете е голяма отговорност и държа да съм подготвена с възможно най-много информация преди появата му. Все пак знанието е сила :)
А относно вътрешната готовност за дете, сама за себе си съм си мислела, че ако видя мой положителен тест за бременност и не реагирам с: "Олеле, твърде е рано, не съм готова сега за бебе! " а със: "Страхотно! Леле, ще ставам майка! Време беше! От кога те чакаме детенце.. :)".. значи това е момента :) Към този момент ще реагирам с "Олеле, твърде е рано.. "
Благодаря на отговорилите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: bbde873213
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На 26 забременях , просто вече исках, изследване само фетална морфология - 100лв. Не бих казала , че излиза скъпо, хубаво е да има помощ , не е лесно . Има памперси за 20 лв . Може и цял месец да караш с тях , има и втора ръка неща , и хора които подаряват и така . Може да изчакате да се ожените и тогава .

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 744c431bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Темата май е пързалка. Ако не е, сте големи сладури. С тези пари на месец не се ограничавали? Млади хора? Аз съм Х г. по-голяма, изкарвам около 2000 на месец само аз и пак не съм убедена, че ще осигуря нормално бъдеще на детето. Ти с тези 400 лева къде си тръгнала? В днешно време връзките се разпадат лесно и после има да плачеш, ако това ти е доходът. Осигури си едно добро майчинство първо, после мисли за бебета.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0d540a6ffa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей, нямам деца, но съм на твоите години.
Приятелят ми е на 29, заедно сме от 6 години, а от 4 живеем заедно. Не сме сгодени, нямаме планове за сватба засега. Според мен изчакай сватбата, натрупай стаж и тогава прави детенце, да кажем около 28-29 годишна възраст.
Аз самата съм си дала такъв период, защото искам да имам стаж и право на майчинство, което ако не се лъжа изисква около 18-24 месеца работа на договор.
Моят съвет е:направи си сватбата и след това.
Купи си книги, има много хубави по темата и си избери къде да раждаш и направи изследвания преди и по време на бременноста.
Не съм кариерист, но искам да бъда независима, а не да разчитам на мъжа ми. Искам да се развивам, да не тъпча на едно място.
За парите ще се справите сигурна съм, но е важното ти да го искаш!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c9c88bcf53
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   С тази смешна заплата къде си тръгнала. Майчинството ти ще е още по-смешно.
КАТО гледам и на мъжа си няма да можеш да разчиташ. Още по време на бременността разходите се увеличават. После това бебе иска храна, лекарства, дрешки и да му е топло. Едно разболяване на децата ми е към 200 лв. Да не говорим за ежедневните нужди. Давам пример с моето семейство 2000 лв.едва ни стигат и то ако нямаме непредвидени разходи. Имаме 2 деца на 4 г и 4 м. Не може само боб и леща да се яде. Тока зимата е около 200-300 лв.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: bbde873213
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   2 Какво рабираш под нормално бъдеще. Да има всички играчки, който поиска? Какво толкова не можеш да му осигуриш с дохода?

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e17f88e168
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Чувала ли си за книги? Е, там има събрано знание...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e1bc0ad67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   1. Как решихте че ви е време за дете?
Решихме, че ни е време за дете, когато вече бях завършила бакалавър, магистър, а съпругът ми дори докторантура. Той имаше стабилна и сигурона работа от години, а аз вече бях натрупала стаж от 2 години на моята също сигурна работа. Аз вече бях на 28г, а той на 32 и след като се прибирахме от работа просто очаквахме следващия ден, нямахме ангажименти към никого и нищо. Бяхме си уредили всичко и нищо не ни спираше.

2. С какви пари разполагахте? (по възможност бих искала да видя конкретни цифри)
Заплатите ни не са много високи, но взимаме наем от 500 лв и той е доста добър доход. С тези пари тримата сме облечени само с нови дрехи, често поръчваме готова храна от най-актуалното заведение в града, а аз имам възможност да се глезя с хубава козметика и т. н. Детето се къпе само с медицинска козметика, лосион за тяло 26 лв, душ гел 33 лв. Но сме много икономични и ни стигат за месеци.

3. Бяхте ли спестили преди това?
Да. На работа получавам много често големи бонуси и всичките пари ги прибирам. Преди да родя заделих 5 000 лв, на които да разчитам през втората година от майчинството, когато то е 380 лв. Не опрях до тези пари, от време на време изкарвам за да си купя някоя глезотия.

4. Къде живеехте?
В собствен апартамент. Откакто станах на 22 г се отделих от родителите си, заживяхме заедно и се справяме сами оттогава. Абсолютно на никого не разчитаме и бяхме доста добре подготвени преди детето – аз станах отлична домакиня и си изградихме чудесен навик на пазаруване, чистене и живот заедно.

5. Правихте ли си изследвания преди бременността? (Аз мисля да си правя такива)
Аз си правя изследвания на всеки 6 месеца, максимум година по принцип. Преди да правим опити направих и едни по-обстойни изследвания. Всичко беше наред, разбира се, но когато решихме да станем родители, си дадохме една година време, през което да заделим пари, а аз започнах да пия добавки като магнезий, биотин, селен, желязо, понеже исках да го вдигна оптимално, пиех и фолиева киселина за да подготвя тялото си за бременност. Хранех се изключително здравословно.

6. Колко време опити ви отне за да видите двете чертички?
Забременях от първия път. Реално на втори месец след началото на опитите, но първия месец не се получи, понеже бях в командировка и изпуснахме момента заради нея, направих тест за овулация, но за съжаление беше краят и и въпреки опита не се получи. На следвашия месец го направихме навреме и стана.

7. Бяхте ли се информирали преди това за бременността и родителството като цяло?
От години четях много. Може би бях отделила около 5 – 6 години и бях изчела абсолютно всичко форуми, книги, статии и бях разпитала лекари роднини за всичко около бременността и раждането. Нямаше непознат термин за мен и през цялата бременност не бях учудена от нищо, което ми се случваше, освен от красотата на монитора на ехографа при всеки гинекологичен преглед. Не спирах да плача от щастие.

8. След като се роди детето, какви бяха плюсовете и минусите?
Плюсовете бяха едно огромни щастие. В момента, в който родих ме връхлетя една радост, че съм се справила и със съпруга ми деляхме чудесни моменти и разговори. Минус не мога да кажа, че има, но ми бяха трудни първите 10 дни, защото трябваше да стоим затворени докато детето се адаптира. На първата разходка бях много щастлива, че излизам навън. Сега детето е вече на година и половина и си го водим навсякъде с нас. Няма и спомен от трудностите в началото. Минус за мен няма. Има минус за човек, който не иска дете и му се е наложило да го роди, например и за него това е бреме.

9. Имаше ли някой да ви помага за отглеждането на бебето?
Майка ми. Но тя дойде само първата седмица за по няколко часа за кураж. Иначе сами си гледаме детето.

10. Съжалявате ли, че не сте изчакали, или че не сте опитали по-рано?
Съжалявам, че не родих по-рано. Родих на 28 г. Такава радост и толкова дълго да сме я отлагали... това коментирахме като се роди детето. Но нямаше как, тъй като аз още учех, имах кофти работа, която трябваше да сменя... затова и изчакахме толкова. Но важното е че детето е вече факт. Не можем да си представим да живеем без него.

11. Какво ви се искаше да знаете преди да станете родители?
Искаше ми се да знам колко щяха да ме болят зърната при кърмене през първия месец, докато се адаптирам и свикна. Искаше ми се да знам как да мога да го успокоя по-лесно и как да го държа в ръцете си. Когато бях в родилното не знаех как и сама понечих да взема бебето. Много страх имах да не му направя нещо.

Ще допълня някои свои мисли. Положителни, обратно на очакванията ми. До последно знаех, че искам да родя нормално, защото така е заложено от природата. Но се прокрадваха и мисли за секцио и то не заради болката, ами заради това, че може отдолу да стана по-широка. Родих малко бебе, но въпреки това ми направих епизиотомия. Болеше като сядах после, но за месец отшумя болката. Обратно на очакванията ми отдолу не съм по-широка, дори според съпруга ми съм по-тясня, но не вярвам. Същата съм си, стегната, единственото кофти, което ми се случи, според мен няма как и да бъде избегнато, е това че срамните устни леко се разтеглиха и на вид са почти същите, преди бяха пухкави, а сега са по-сплескани и леко издължени. Като ги пипам и дърпам усещам, че са по-разтегливи и не стегнати. Това не е проблем, но е наистина различно отпреди. Всичко друго запазих по себе си, нямам стрии, имах идеално плосък корем на 40 дни след раждането и дори леко плочки. След кърмене една година и гърдите ми доста поомекнаха, не са стегнати като преди, но разликата и там не е фрапантна. При мен проблемите са нищожни, някои жени имат повече, но все пак споделям.
Не мога да повярвам като чета колко хора не искат деца или обиждат тук в този сайт, но аз лично смятам, че те имат някакъв друг вътрешен проблем и имат нужда да им се подаде ръка. Да си родител е прекрасно, но само ако си готов да си такъв, а не на всяка цена.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: a3d6346778
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Да, темата е пързалка за празнословие.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 39500ffccb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Ако четеш мнения в интернет, значи никога няма да решите да имате дете. Човекът с който трябва да говориш за това е само гаджето ти.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 28b91bef0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Когато бях сигурна, че мога да го отгледам без чужда помощ. Финансово и емоционално. Дори ако бащата си бие камшика.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ac937767b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   На 27 забременях. Не ни излиза скъпо удоволствието да имаме дете. Раждането беше 1000 лв и след това не сме имали някакви конкретни разходи. Взехме количка от един приятел, кошарка от братовчеите. Имаме едно братовчедче 1г. по голямо и сме взимали дрешки от него. Мляко не сме купували. Като започна да се храни с нормална храна съм купувала бурканчета, които са по 2лв, но можеш да го запишеш и на кухня за 1лв на ден. Детската градина ти е 50 лв ако присъства всеки ден. Не сме имали проблеми с приема. Повече пари отиваха за лекарства когато беше на 2г. Защото ние се разболявахме цялото семейство и 200 лв на месец са отивали за това. Играчки, както го научиш. Моето си играе със тебешири, балони, топки, дървени играки, пъзели, моливи, това са евтини играчки. Купуваш веднъж тротинетка за 40 лв. Ходи на курсове по английски за 3лв на урок и на народни танци. Общо 20 лв месечно. Като е бебе има всевъзможни щуротии за които можеш да си похарчиш нещата. Ще си намериш магазини които са изгодни. Дрешки и обувки след 1 годинка все по рядко купуваш, защото детето вече не расте толкова бързо. И дрешките не са скъпи. Аз пазарувам от мола има промоции по 8 лв долнище на анцунг, тениски за 5 лв. Купувам дрехи на разпродажбите като са евтини и за следващия сезон ми е облечено детето с хубави и евтини дрехи. Сега като е на 3 иска да ходи на сладкарница, на ресторант, пие сокчета, но това пак са дребни разходи. Докторите са безплатни. Няма от какво да се плашиш.
А как решихме да имаме? То си дойде само. И никой не ми е помагал. Не е леко, кърмене, недоспиване, плач, с мъжа ми се поизнервихме последните години. Но ти може и да имаш помощници :) Успех, няма от какво да се притесняваш. Само трябва да си сигурна в мъжа до себе си :)

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ac937767b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Значи като гледам тука какви магистърки пишат, а като отида в детската градина и ги видя тия магистърки дето да се чудиш баба ли е тетка ли е на детето, раждай си на време. А не после да се чудиш от къде пари за инвитро. Няма какво да те плашат със сметка за ток. Тя сметката си идва и без дете. Само гледай да имаш стаж и да си осигурена за майчинство. Ако не ти достига стаж, да знаеш и бременността се зачита. Успех

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ac937767b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Мале мале номер 7, това граничи с някаква маниакалност.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d679877346
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   13, напротив! Дано има повече жени като номер 7, а не някакви там, да раждат нехайно, да пият, да пушат и после да се чудят - защо децата им имат здравословни проблеми (имам такива далечни познати, но достатъчно добре знам що за стока са), да не знаят на какво ще научат децата си или още по-първобитното, но жизненоважно - как, с какви средства ще ги отгледат, и осигурят финансово.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker