Ако имате деца и владеете езици - научете ги сами - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Ако имате деца и владеете езици - научете ги сами
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 1912 пъти
Здравейте,

Моля модераторите да публикуват темата ми.

Ето това съм си мислил винаги. Защо ако човек има знания, каквито й да е, не ги предава на детето си? Обсега ми отива включително отвъд езиците, включвайки каквито й други умения притежава човек.

Щом нещо му е даденост на детето, дори няма да го оцени, както и ние обикновено, разбира се. По този начин обаче няма да се налага да се труди и ще има огромно преимущество.

Даваме просто в името на доброто.

#Царевичка443

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 998aa58c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   1000% нямаш деца и никога не си имала.

Ако имаше деца нямаше да напишеш подобна идиотия.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: cda3480c3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   това, че знаеш нещо, съвсем не означава, че можеш да го преподаваш, и то на деца :-) Ако беше толкова лесно, нямаше хората да учат по 4 години педагогика.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: dfee0f8025
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Съгласна съм с авторката, че някои родители могат да научат децата си на много неща или поне да събудят интерес в дадена област у тях още от малки. Проблемът е, че на голяма част от тях не им се занимава. Като цяло родителите прекарват малко време с пълноценна комуникация с децата си и оставят училището да ги обучи. Най-големият им принос е да седнат да напишат някое домашно с тях или вместо тях. А един интелигентен човек може да направи много повече за детето си от най-ранна възраст.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a0182b9c19
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много правилно, но на комплексираните чичковци не им се занимава да ни учат и на малкото неща които знаят, защото после с абсолютно нищо няма да могат да ти се хвалят с приказки от сорта:, , Вашето поколение за нищо не става'' и тн.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a4d86c5190
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Сега всички ще ми наскочите и ще нададете вой до небесата, но нека си кажа мнението.

Сългасен съм донякъде с темата и коментарите, в действителност има много такива родители, НО все пак не е ли по-редно такива теми и коментари да се пишат от родителите? Защото като гледаш отстрани, всичко изглежда лесно и лесно се плюе, но напрактика същите тези хора, които плюят, ще си спомнят ли думите си, когато станат родители?

Малко ми е безсмислено хора, само гледали отстрани да коментират наизуст неща, с които не са се сблъсквали лично. И аз като гледам мач, ми е лесно да плюя по футболистите, когато не оцелят вратата, но може би когато си на терена, нещата не изглеждат толкова лесни като да си се опънал на дивана и да гледаш телевизия с ракийката и салатката.

Преди стана родител и аз четях книги как се възпитава и т.н., но после видях, че едно е какво пише по книгите, друго е практиката. Не винаги това, което го пише в учебниците, става на практика.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 998aa58c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   <3> и <4> И вие говорите без да имате деца нали ;) /1 съм/

Има една реплика от филм, който забравих как се казваше:
" Преди имах поне три теории как се гледат деца. Сега имам 3 деца и нито една теория" ;)))

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0d4965e02a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Спокойно 5, най-вероятно дори ще получиш подкрепа за думите си, а и виждам, че вече си, защото все пак в раздел 'семейство' е логично да влизат повече хора родители, измежду които има реални шансове да има такива, които споделят чувствата ти.

А и какво лошо има подрастващите да разсъждават по такива теми? Преди малко видях тема на едно момиче, което я е пуснало с цел да получи идеи за блог, и веднага някой, подозирам възрастен човек, ѝ беше писал да мислила за демографията на България, че бла-бла, а другото не било важно бла-бла. Е писах му порицателен коментар, с които изразих възмущението си от безцеремонната му проява на спам. Дано модераторите да го публикуват. А тук в тази тема сами усещате, че явно е пусната от подрастващ/а точно с цел да се дискутира родителството, а реакцията каква - пак шитня.

А 1/6 преди време го бях чела в една тема 'Младо момиче с видимо по-възрастен мъж' , там обясняваше, че да си женен не било цитирам "диагноза".. Коментарите му ще разпознаете по скобките на цифрата, които слага като се обръща към някого. Също е автор на онази тема за мечтите в раздел Други.
Някак доста добре се връзват тук коментари 3 и 4.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d8506ac66f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз пък мисля, че неминуемо предаваме знанията и навиците си на децата. Дори тези, които не ни се иска да усвоят. Мен например нямаше кой да ме гледа вкъщи и израстнах на летището с баща ми и в офиса на майка ми. Никой не ми е показвал целенасочено как се работи с поялник, фазомер или с калкулатор, но някак си от малка имам тези умения, просто защото съм имала допир до тези неща. Допълнително съм усвоила и навика на баща ми, нещо като не ми се получава да обръщам бюрото/масата от нерви.
Така, че децата не слушат, те гледат. Само им трябва реална среда, а не фалшив детски свят. Ако родителят има достатъчно акъл и търпение да остави детето да опитва, да греши и да учи, то ще успява. Много е лесно да правиш всичко вместо детето, става по-бързо, вкъщи е по-чисто и т.н. но в това няма никаква продуктивност. Много по-трудно е да гледаш как хвърчи храна навсякъде, как детето се мъчи да обуе дясната обувка на левия крак или си обича дрехите наопаки, оправянето за излизане коства 5 пъти повече време и усилие на родителя, но е продуктивно - детето учи умение. Утре ще се справи една идея по-добре, а след време ще се чакаме облечени на вратата. След колко време зависи, от това колко опита си оставил на детето и колко пъти си свършил работата сам.
Аз гледам да спазвам 2 правила. Да не правя вместо детето, нещо което може и само. И да помагам единствено ако само поиска. Всяко правило има изключения, разбира се.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 96f2558c90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Здравей. Мъжът ми е чужденец и работим в голяма международна организация, където смесените бракове са чести. Обяснявано ни е, че е най-добре децата да не се объркват: тоест един родител говори само на един език на децата. Децата ни така знаят, че мама говори с тях само на български, а татко само на френски, в училище учат английски и този вариант за нас работи добре. Лично не съм привърженик аз да ги уча на език различен от моя майчин език: български, защото за мен е важно да могат децата ми да говорят на български със семейството ми в България.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3539b65459
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Майка ми е по професия преводач и езиците са ѝ сила. Имам спомени като мъничка, че ми говореше на италиански и аз дори ѝ отговарях (на италиански). Дечицата много бързо попиват и още звучат фразите в главата ми. Подкрепям това, защото е богатство за детето.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ceef8bb8ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Като родител с 2 деца, мога да кажа, че не е невъзможно.С мъжа ми се опитваме да развием децата ни колкото се може повече. Да им разширим знанията и интересите, да ги научим на различни умения и пр.

Смятам, че твърдението "Не знам как , не съм педадог" не важи през 21ви век, защото информацията е навсякъде около нас и почти всеки може да се добере до това, което иска да узнае.

Точно това е и което искам да науча децата ми.( Надявам се, се справяме добре, макар винаги да може нещо да се подобри.)

С мъжа ми живеем в Германия ( скоро планираме да се преместим в България). Съответно аз говоря н децата н български, той на немски и освен това (чрез игри, филмчета, книжки и песни) допринесохме и знания по английски. Големият е на 12 - ясно е, че говори бг и немски отлично, а английския си го говори, но словарният му запас не е толкова голям.

Освен това всеки уикенд(за съжаление само тогава имаме повече време, все пак работим) се опитваме да го научим на нещо ново.( Почти всяка неделя готвим традиционни ястия от рандом избрана държава- избираме я чрез random country generator, и отделно ги караме да ходят да прочетат повече за страната, къде се намира , какви езици се говорят, малко интересни факти за нея и после да ни разкажат. Удивително е с какво въодушевление разказват всеки път. Миналата седмица пък се учихме да жонглираме, защото дъщеря ми много харесвала клоуни... или пък ( ако можем..става рядко) пътуваме.

Разбира се , в началото беше много сложно, то и сега понякога е...
Отнема време ние работим, искаме да си починем, делниците ти изпиват силичкитеее, децата реват, че и тях трябва освен работата да гледаш... Хич не е само розово... Но с опита , с подкрепата на партньора, с инат и идеи става.

Причината, поради която пиша всичко това, е, защото не искам да си мислите, че е невъзможно и заради това да не пробвате. Напротив, има ли желание, има и начин. Надявам се кратката история от живота ми да ви помогне все някак. Ако някакъв проблем не се решава или не става както искате, може би трябва да промените действията си. ;)))

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d9b0f9a4d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Някой хора го правят. Поне за езиците. Но не е лесно! Ако детето няма среда, в която да практикува, то си е просто загуба на време.

А за уменията - учат ги. Учат ги на много неща. На това, как да ходят, как да се държат, да говорят, да си мият ръцете, зъбите, да си подреждат дрехите, да си връзват обувките, да си слагат топли дрехи зимата, маниери, етика и морал(да, децата се учат на етика и морал)... Сещаш се, все неща, които са "дребни", но важни.
"Първите седем" е фразата, която ползваме.

Но предполагам, че говориш за други неща. Ок, да речем, че съм софтуерен инженер. Учил съм 4 години години, бил съм първи на няколко състезания по математка и съм отдал 15000 часа от живота си, на това.
На какво мога, аз, да науча едно 5-6 годишно? На дискретна математика? На теория на компютациятa? Как да конфигурира сървъри? На бизнес модели? На модели на разработка на софтуер?
Как да си напише мод за Skyrim?
Когато бях на 5 години, ако някой беше тръгнал, да ме занимава с това, щях да му кажа, че е много тъп, да се намуся и ако имах шанса, щях да избягам... или да го захапя.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 998aa58c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   <7> Да, аз съм автора на темата. И к'во? !

Гледам внимателно четеш коментарите, а прочете ли темата?

Забеляза ли това:

"По този начин обаче няма да се налага да се труди и ще има огромно преимущество. "

Нямало да му се налага да се труди? ВТФ? !

Ей това е проблема!

Това е основния проблем на младите - мързеливи са.
Искат всичко наготово.
Искат да живеят като в рекламен клип.
Искат родителя, "чичака" или който и да е там да му напълни главата с жизнен опит, да го научи кое и как, да му уреди живота, да го изтика на повърхността, но това не става така.
Има неща, които не могат да се обяснят и най вече осмислят от мързеливи хора защото и за това ги мързи - да мислят.

Всеки опит да им кажеш нещо различно от тяхната гледна точка те прави "комплексиран чичак".

В същото положение съм и аз в момента опитвайки се да ти обясня нещо, което няма да разбереш каквото и да напиша. ;)

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c98dc0b903
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Има хора, които нямат педагогически нюх. За да те разбере детето трябва да му го обясниш по съкратен и лесен начин. Това не е казвам му коиса буквите и то магиски ги запомня, то първо да почнем от там че не може да задържа концентрацията са върху едно нещо. Аз уча начална педагогика отстрани може да изглежда супер елементарно ама не е толкова лесно ти може да му го обясниш но нали тези знания трябва да са трайни

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 63e90f12a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ясно е на всеки тук според мен, че авторът абсолютно няма впредвид буквално да не се трудят, а просто се е изразил неподходящо.
13, и ти сам много добре осъзнаваш колко е прав. Просто се хвана за това 'да не се трудят', защото така ти отърва. Най-вероятно и ти си от тези, които не знаят език, или не им СА занима'а и ня'ат времииии, щот' станали вечиии на 40 и тръгнали по 20 годишни момичета...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 63e90f12a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Евала на 11! Ето такива трябва да бъдат ВСИЧКИ родители. Учете се.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker