Загуба на много пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120673)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Загуба на много пари
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 4988 пъти
Здравейте,
колко от Вас са губили много пари? Говоря за няколко хиляди... Не за 300 лв. Как го преживяхте? Смятате ли, че всичко се случва сякаш съдбата е срещу Вас? Мъчиш се цял живот, ту си добре, ту не толкова добре финансово и тъкмо "живнеш" за няколко месеца и следва загуба, която те съсипва за минути. Казваш си, здраве да е, нали сме живи и здрави, нали децата ми са добре ... Сигурно Господ ми дава някаква поука или ме предпазва от нещо, но не са ли много тези поуки през живота? Боли, защото парите които загубих са изкарани с къртовки труд. Не са загубени от глупост, а просто от нелепа случайност и лоши хора. Оглеждам се и виждам, че толкова пъти съм губила през живота, че съм убедена че на много малко хора им се е случвало толкова борба и толкова загуби, толкова изправяния след това ... Защо това няма край??? 1991, 1997, 2001,2006 и сега 2019 година??? /най-големи загуби 2006 и сега /. Преди 2-3 години отделно пари и за болести... , слава богу сме добре. Но защо това не спира? Нормално ли е? Сигурно защото няма как да загуби пари човек който е от заплата на заплата, живее в къщата на майка си и просто работи нещо. Вие губили ли сте пари? Как го преживяхте? Защо смятате, че се случва няколко пъти на мен? Защо на някои хора се случва, а на други не? Толкова сме сърцати и добри хора с мъжа ми. С какво заслужаваме такъв живот? Благодаря на всеки, който отговори.
Пожелавам Ви здраве, повече късмет и да не ви се случва да губите, падате и ставате като мен толкова много пъти.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: ad97650cef
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

1.   Още преди да се родя на дядо ми са му откраднали овцете. А той цял живот е пестял и работил, за да ги завъди. Толкова неприятно му е станало, че се поболял и починал само на 41 от рак, оставяйки след себе си трима сираци, най-малката - леля ми - е била само на 11. А иначе всички хора, които са го познавали го описват като изключително работлив, честен и добър човек. Затова в нашето семейство винаги си казваме "здраве да е, пари се изкарват, но здравето и живота не се връщат". В смисъл да не се трогваме от материални загуби.

Преди няколко години се доверих на един човек да ми донесе кола от Германия. По принцип не бих се доверил на никого за такова нещо, но майка му преди това се беше разболяла от менингит и едва не почина. Оцеля до голяма степен на денонощните доброволни и безвъзмездни грижи на майка ми като медицинска сестра. Ей така от човещина, както се казва. Та предположих, че го е оценил това и няма да злоупотреби. Е, да, ама не. Човека си ми взе парите предварително, след което ми донесе една ръждясала купчина желязо, по която в следващите 2 г. дадох още няколко хиляди и в крайна сметка ми стъпи на 10 бона, които тогава за мен бяха много пари, защото тогава работех за малко пари, имах новородено бебе и не ме питай как съм ги спестил. В крайна сметка колата се разпадна буквално в движение и само благодарение на това, че карах в малка уличка с 30 ме спаси. Та този човек ми я докара с ясното съзнание, че е знаел много добре в какво състояние е, че рискувам живота си и този на семейството си, вкл. и на невръстната си дъщеря. Явно я е взел на безценица, че да останат повече пари за него, аз иначе отделно си му платих за услугата, не съм искал нищо без пари. И всичко това на фона на това, че спасихме живота на майка му.

Както и да е, стана ми болно, загубих пари, които си бяха цяло състояние за мен тогава. Но си казах, че в крайна сметка може да съм имал някакъв грях или да трябва да си науча урока да не се доверявам на никого. Да е жив и здрав човека, аз пак не съм се озлобил. Нека Господ каже кой е крив и кой прав. Ето минаха години, аз пак си спестих пари, пак си купих кола, детето ми е живо и здраво. Така че нещата пак се нареждат с времето, само и здраве и живот да има.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 19207570a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Изгорях с всичките си спестявания в Първа Частна на времето. Това ме спаси аз да не изгоря с останалите "БАНКИ".

Ядосана си - знам. Ще мине ;)

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 39a85ec31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Моето семейство също е губели пари. Важно е да си дадете сметка защо точно се е получило така. Може да сте твърде доверчиви, може да имате лоши хора, измамници в обкръжението, възможно е да ви липсва финансова култура и знания относно управлението на парите.
Много вероятно е ситуацията да е породена от комбинация от всички тези неща - малко доверието в хората да ви е в повече, мошенник да ви е изпързалял малко, съчетано с малко мал-шанс и резултата е кофти.
Дядо ми ми беше говорел преди много години - "има една еврейска поговорка - никога не влизай във бизнес/инвестиционни взаймоотношения с повече от 50% от парите/спестяванията си".
Не сме евреи. Дори не знам дали има реално такава еврейска мъдрост.

Няма как да печелиш и губиш пари, ако не рискуваш. Сама сте го казала - "не можеш да загубиш, ако си на заплата и живееш с майка си". Така е. Но не можеш и да спечелиш по този начин.

Ако искате да сведете загубите до минимум - може да използвате горния съвет от еврейте и дори да идете няколко стъпки по-далече. Не "слагайте" на масата повече от 25% от спестяванията, които имате. Така загубите винаги ще са лимитирани (за съжаление и възможността да спечелите ще е намалена).

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8392cd82c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Майка ми и баща ми загубиха пари за цяла къща - не просто няколко хиляди. За щастие го приемат философски. Няма смисъл да се тръшкаш за нещо, което вече е станало.

Аз вярвам, че колкото и лоши неща да ти се стоварват на главата те са ти пратени с цел да избегнеш по-големи проблеми. Същото е и с къщата - загубиха я, да, но после на същото място един мафиот си построи вила, постоянно някакви съмнителни типове обикаляха, имаше и престрелки, така че накрая е било за наше добро.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 90712090e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   много и малко са доста относителни понятия, а няколко хиляди може да варира от две до няколкостотин хиляди :-) За някого може да са много, за друг - не.
На въпроса: да, разбира се, че сме губили, всички помним инфлацията, която "изяде" спестяванията на почти всички и започнахме от нулата. Освен това съм правила несполучлива сделка с имот, не съм изгоряла, но доста пари са вложени без особена възвращаемост. Можем да го продадем, но със загуба и не си струва, поне засега го държим в очакване на по-добри времена.
В твоя случай не даваш информация как губиш няколко пъти, но явно трябва сериозно да се замислите върху начина, по който работите. Никой не е застрахован, на всеки може да се случи, а и няма как всичко да се предвиди, но щом при вас е системно, проблемът е друг. Или сте много хазартни личности и се хвърляте с главата напред без да проучите ситуацията, или сте наивни и се предоверявате (на "лоши хора" както сама пишеш), или друго, но във всеки случай сериозно се замислете. Това, че с мъжа ти сте "сърцати и добри хора" е чудесно, но няма отношение към проблема с парите.
Дано сте си взели поука и не настъпвате повече мотиката! успех!

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9bf331d50b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не се кахъри за пари, изкарват се!
Ще се опитам да го цитирам по спомен:
Маймуните винаги търсят банани, защото не знаят че ако имаш пари можеш да си купиш колкото поискат банани, същото е и при хората, ако имат здраве, могат да изкарат колкото пари поискат

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 615b23ae7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да, губила съм пари. Хиляди Евро (лично около 2000, семейството ми - доста повече при стореж...). Преживява се, няма как, трябва да се живее...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 09f6fbd423
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Принципно "пари" не се "губят", само преминават от един джоб в друг. Знаейки това, човек по-добре да разбира как работи финансовата система (защото тя е проектирана да ограбва работещия човек) и с какви хора е заобиколен (защото те са следващите заподозрени). Моите баба и дядо гледаха пилета навремето за да си изплатят апартамента, което ако си чувала е една от най-неприятните работи с които човек може да се занимава. Няма ден, няма нощ, трябва да си постоянно там, за да не измрат. Хубаво, постигнаха го, останаха им някакви пари и след това. Но дойде "демокрацията", и Жан Виденов, след който 3 нули от тези пари "изчезнаха". Затова и в съзнанието на българина е залегнало толкова силно да си купи жилище - просто е едно от малкото неща които не могат така лесно да ти откраднат. Аз лично съм от здраво работещо семейство, и откакто се помня, все сме на границата на мизерията. Просто така е проектиран живота...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f4804736d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   В крайна сметка един ден нищо няма да вземеш със себе си. Ако сте живи и здрави, децата ви също и имате покрив над главата и храна на масата, другото е все тая. Харчил съм и бая повече пари, отколкото имам в момента и какво? За сега нямам пак толкова, не си позволявам да излизам толкова, обаче пък прочетох книги. Всяко зло за добро, стига да имаш горните изброени неща, поне аз така го разбирам. Колко пари ти трябват, за да прегърнеш здравите си жена/мъж и деца, да сте вечеряли, да сте заедно? Някои хора пък губят цялото си време в изкарване на пари и накрая са пропуснали живота си, пропуснали са моментите с близките си.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 02f06ab24a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Аз и съпругът ми също изгубихме много пари (5-цифрена сума) в последните години с некадърни лекари и безуспешни ин витро опити, които досега не са дали резултат. Очертава се разходите да прдължават, но за нас надеждата за деца си струва парите. Преди съм губила и по-малки суми, например загубени или откраднати пари и скъпи вещи, грешно ресто и т.н., и винаги ме е било яд.
Концентрирай се върху важните неща, които имаш, и спри да се ядосваш за неща, които не можеш да промениш. Пишеш, че сте здрави, децата ви също. Най-важното - имате деца. Това е мечта, за която бих дала всичките си пари, но за съжаление някои неща не се купуват и с много пари.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ad97650cef
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   От номер 1

Обидих ли някого, че някои са ми дали 1? Не че ми пука, но ми стана интересно пък точно в този пост, в който не съм се обръщал към никого, а само споделих горчив опит и констатирах, че здравето е по-важно от парите, кого с какво засегнах? Думата "Господ" ли ви притесни? Странни хора обитават този сайт.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3fa6495c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Провалите и загубите са уроци и ни учат, обаче често са толкова сложни уроци, че не ги разбираме. Всеки провал трябва да се анализира. Ако не ти е ясно как, т.е. не сте чели финансова литература (не може човек да е чел за всичко което може да се обърка в живота му), то е хубаво да се потърси съвет от професионалист. Една-две консултации при финансов консултант биха ви спестили бъдещи загуби. Всеки един от тия както казвате ПЕТ случая на загуби трябва да го обсъдите с консултант. Това е натрупан опит и би ви бил много полезен, но повтаряемостта му говори за невъзможност да разберете уроците. Консултациите са задължителни за вас, защото това ще се повтори (опа пошести, седми, осми...)

Второто нещо е за приемането. Хората се разболяват като не приемат реалността. Мислят си за миналото "Ех да не бях правил оная глупост..." "Да бях учил еди какво си, да бях по-млад" Такова мислене слага спирачки и води до болести. Реалността трябва да се приема. Разполагате с толкова пари вече - ФАКТ. Оттук нататък - нови планове и действия за изясняване и постигане на мечтите ви. Миналото е урок и е минало. Не бива да се ядосвате за него.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: b964940ad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Всички пострадахме от инфлацията и загубихме парите си.
И не е само това, губила съм и при други случаи... Знам какво е усещането -
тежко е и ти е гадно, но минава, преодолява се.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c16e08098e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   С бизнес ли се занимавате? А и какво работите? Как и колко изгубихте...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0f28520e78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Ами да, съдръжник ми открадна над 100 000 лв. и се покри :D Не съм го чувал от тогава и никой не го знае къде е, дано е умрял.
;)

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c44f6529ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Не, не съм губила пари и се надявам да не загубя. Представям си колко надежди е имало в тях, може би за жилище или за почивка или за някакво подсигуряване и в един момент започваш на нулата. Много е гадно. Може би се случва на теб защото все се доверяваш на неправилните хора. Гледай другия път всичко да е официално, не пести от консултации със специалисти, може би адвокат или друг да състави договор. Не си давай всичко наведнъж на честна дума, прави капаро, ако трябва, разсрочено плащане, зависи от ситуацията. Гони си интереса, не се примирявай, търси своето. Според мен имаш една мекушавост, едно доверие в доброто. Може би ти трябва повече злоба, а може би просто малко повече да взимаш решенията не на шесто чувство, а рационално, като погледнеш фактите, но не тези, които другата страна ти пробутва, а реално. Примерно като кутпуваш кола, вземи плати 100 лева на един монтьор да дойде с теб и да помогне. Става ли дума за пари, нямам доверие на родния си брат. Твърде много "братя" се прецакват взаимно, за да вярваш в коректността на хората. Пари назаем НЕ ДАВАЙ и гледай да не взимаш, това да ти е кредо!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 47f8c23d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Само за последните две години баща ми загуби 13 000лв., трудово възнаграждение от некоректни работодатели, за които даваше всичко и беше лоялен.
Той, както и семейството подхождаме философски, но измамата си пари и държи влага.
И ги осъди, и изпълнително дело имаше, и кредитор с приети вземания беше по несъстоятелността на фирмата, и пак пи една студена вода, а фирмата вече я няма.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5e61a8d4a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Много болна тема. През 2013-та изгубих 85 000 лева. До сега бяха много тежки години. Трудно се преодолява, ако изобщо се преодолява. Постоянно мисля за тях, а не трябва. Но, трябва да се живее и продължи напред.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9b75bc32dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Най-лесно е да обвиниш държавата, световното положение и Тихия океан за това, че не можеш да се оправяш в живота.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f4804736d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   ХАхааххаа. Развесели ме коментар номер 18. Дано както си го написал, така и да го проемаш. Пожелаваш му или лошо или нищо и продължаваш напред! :D

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 7e2eb5707a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Описанието ти е много общо. Най-разпространените начини за загуба на пари са следните:
1) Да станеш жертва на системен колапс (като хиперинфлацията в България през 1997 или голямата депресия в целия свят през 30-те години на миналия век)
2) Да направиш неразумна инвестиция следвайки масовия тренд и балонът да се спука (инвестиции във финансови инструменти, криптовалути или материални активи, които масово се купуват на кредит като имотите)
3) Да те измамят мошенници
4) Да дадеш пари на заем или да станеш поръчител на чужд кредит
5) Да настъпи случайно събитие, което води със себе си много разходи - заболяване, повреда на имущество и прочие
6) Да трупащ десетилетия капка по капка спестявания под формата на депозити или кеш, които еволюционно се обезценяват от инфлацията или революционно изчезват поради причина номер 1

Стъпка 2, 3, 4 могат да бъдат избегнати. Простено ти е да направиш грешка от този тип веднъж поради липса на опит, но повториш ли я значи си глупак. Стъпка 5 е Божа работа. От нея не може да те застрахова никой, затова не търси в нея никакви фатализми. Срещу стъпки 1 и 6 можеш частично да се обезопасиш оставяйки си един малък буфер от ликвидни активи за текущи нужди, и трансформирайки останалото в дълготрайни материални активи, които са носители на стойност.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 2d64c93f81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Има хора, които са зависими от хазарт и всеки месец губят заплатата си. Демек имаш 800 лева и губиш 800 лева, а в следствие на това губиш и мн други неща, а не - имаш 100 000, губиш 15 000 и все едно е свършил светът.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8c3fea4e92
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Номер 18, ти не си автора и не отговаряй от негово има. Мисля, че авторът е жена.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 4cf89612f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   "Сигурно защото няма как да загуби пари човек който е от заплата на заплата, живее в къщата на майка си и просто работи нещо. " - може би трябва да промениш отношението си към хората, които "просто работят нещо и живеят в къщата на майка си (сигурно защото така им харесва)", защото сигурно и за вас работят такива хора. Извини ме, ако грешно съм усетила пренебрежение, но ако е така, да, това може да е причина да не ви върви бизнеса. Друга причина може да е несъобразяване с търсенето и клиентите. Аз лично съм се изумявала на хора, които си отварят една проста закусвалня и предлагат 3-4 вида закуски и очакват да им потръгне. Или отварят 7:30, когато повечето хора вече са на път за работа. Един прост пример. Също съм се чудила например на големи вериги, които пускат някаква промоция уж за цяла седмица, продуктите се изкупуват още на първия ден и после рафта стои празен. Знам, че за един голям магазин такива загуби не са от голямо значение, но когато това е постоянна практика да губиш стотици клиенти всеки ден, а тази практика съм я виждала дори за стоки от по 10-20-30 лв (не хранителни), където печалбата е по-голяма. Колко прост трябва да си да виждаш, че нещо се изкупува като топъл хляб и да казваш на десетки, стотици клиенти всеки ден как е свършило още на първия ден. И това да ти е постоянна практика за абсолютно всички артикули.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: dc4531f2da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Не точно губила но измамена. Не ми платиха заплатата. Много ме е яд.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker