Време когато имаме бебе/дете - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121054)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7296)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Време когато имаме бебе/дете
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1779 пъти
Здравейте,
Всички сме слушали колко е "страшно" като имаш дете, как първите месеци не се спи, как нямаш време за нищо... Как живота ти се променя коренно и нямаш и 5 минути време.
Тъй като планираме да имаме дете искам да ви попитам наистина ли нямаш никакво време за себе си и за някакви проекти, които си си задвижил преди това. Държа да кажа, че не съм някаква лигла, която се притеснява да не би да няма време за прически и глупости, а просто след като имам дете дали ще имам време да си задвижвам нещата от вкъщи във връзка с моя онлайн бизнес или да си взема последните оставащи изпити. Не смятам да го отлагам... Просто искам мнение, за да си изясня картинката преди това.
Как си го представям аз:
1. Ако имаш много добра организация на деня мисля, че ще успееш да имаш време за всичко.
2. Няма да лишавам детето си от внимание и грижа. Просто не смятам да вися по кафетата с количката както повечето майки, а да се занимавам с важни неща. Няма да го лишавам и от разходки, просто има майки дето цял следобяд висят и клюкарстват, което смятам, че определено не е моето.
3. Детето спи през 3 часа. Единият път докато спи ще си почистя къщата или изпера. Вторият път ще имам време да сготвя и третия път ще имам време за мейли и работа. След това разбира се ще имам и 1-2 часа за внимание на съпруга ми. Цялото друго време е за дтето. От 24 часа- 1 час готвене, 1 час чистене, 1 час мейли и работа, 1 час за съпруга, 6-7 часа сън, остават... 14 часа за него....!!!
4. Само в България майчинството е толкова дълго... Защо в другите страни майките си дават децата на 7-8 месеца на ясла и не смятат това за грешка?
5. Според мен детето ти не може без теб първата една година. След това защо повечето майки остават с детето си и после се чудят защо то не се адаптира към ясла?
Моля за съвет. Наистина ли нямаш никаквооо време след като родиш? Може ли да дадете ваши примери как минава вашия ден от майчинството, като изключим първия месец разбира се. Тогава не смятам да мисля за нищо друго...
Благодаря на всички отговорили.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: a0991378cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добре го предвиждаш. И аз бях така. Да добавя, че детето не трябва да се свиква да е постоянно на ръце и трябва да заспива само. Време за работа не мисля, че ще имаш.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 795e50db12
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Имаш време, но то е по-ограничено и твоите мисли ще са насочени повече към детето. Един вид, ти може да имаш някакво време за други неща, но няма да си концентрирана върху тях, защото всичките ти сетива ще са насочени към бебето, което спи зад гърба ти.
Ще имаш време за половинката, ще имаш време да измиеш чиниите, ще успяваш и да сготвиш. Тези неща са лесни за постигане, особено ако изградиш режим на бебето. Можеш да се справиш и с четенето за изпитите. Виж, за бизнеса, не съм сигурна, че ще можеш. Аз лично не бих могла да ръководя бизнес, докато имам новородено.

По твоите точки:
1. Организация с бебе или малко дете е почти невъзможна. Можеш да направиш режим на детето, но никога няма да е толкова идеално, колкото в представите ти. Отделно, ти самата ще си уморена и стресирана, а това пречи на всякакъв вид организация. Зависи и от детето, някои са тихи, кротки и сънливи, с такова дете ще ти е по-лесно да се организираш. Ако бебето е неспокойно, забравяш за организация.
2.
След появата на детето сигурно ще ти се прииска да общуваш и с други майки. Разходките, кафетата и разговорите със зрели хора ти се струват като почивка, от която имаш нужда понякога. Но, да, права си, можеш да се занимаваш и с други по-важни неща. Много майки обикалят с количките да плащат сметки, да пазаруват, да ходят по различни институции.
3.
На теория е така, но на практика е различно. Бебето ти може и да не спи през 3 часа за по 1 час. Бебето ти може да се буди, бебето ти може да не реагира добре на режими, бебето ти може да има колики, схващания или друго, което да го затормозява и да е нервно. Всяко дете е различно, тук плануването е излишно. Всичко ти става ясно първата седмица, след като детето се роди. Трябва да го опознаеш, а после да организираш ежедневието си. С бебе 1 час ти се струва по-малко от 1 час.
4.
Защото във всяка страна си има определен стереотип за отглеждане на дете. Като знам как роднините и приятелите ми са се измъчвали с яслите, не бих пуснала детето си, преди то да проходи и проговори. В чужбина и много майки наемат детегледачки, докато в България се приема, че може бабата да гледа бебето. Тук няма толкова фирми, които предлагат подобна услуга. Зависи от начина на живот на хората в една страна, от техните разбирания. Не ти пречи да пуснеш детето си и по-рано на ясла, от теб зависи.
5.
Първата е от особена важност, нататък може и друг да го гледа, но то ще иска майка си. Ти си го носила в корема си, ти си го кърмила, основно ти си го приспивала и си стояла го него. Ако детето чуе грижа, то се сеща за майка си, а не за учителките от яслата. Детето ще те търси за всичко, ако ще и да е в училищна възраст. Когато го е страх или е ядосано, ти първа разбираш. Ако детето има много емоции, то направо ти ги излива отгоре. То приема, че ти си покровител, закрилник и първа любов, а в следващия момент го хвърляш на някакви лелички, които му се струват сърдити. Попада в нова среда, с него има още много деца и никой не следи пряко него и неговото развитие. Естествено, че детето ще преживее шока и няма да е доволно. И на годинка да го пуснеш на ясла, то пак ще плаче за теб и ще има период, в който ще се чувства предадено. Децата не разбират по какъв начин се движи света, какви системи има и как функционира едно домакинство или пък човечеството като цяло. Няма значение кога ще се разделиш с него, детето все ще го изживее по леко неприятен начин. Някои деца се адаптират трудно, а при други само първият ден е тежък. Някои деца са по-общителни, по-игриви, по-дистанцирани от родителите си, те не плачат толкова в яслата или градината и се справят по-бързо. Други деца са емоционални, привързани, някак свити и необщителни, е тук вече има рев, стискане за крачола, молби и уговорки.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e51f87f8a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Здравей. Аз имам дете, което е на възраст под 2г. Също като теб си задавах много и подобни въпроси преди да забременея и родя. Истината е, че близките ти няма да си позволят да ти кажат истината, при положение, че ти предстои голямо изпитание и е важно да си колкото може по-спокойна. Първо, раждането въобще не е леко. Което и да избереш - тежко е. Естествено - леш, секцио - още по-леш. Но пък хормоните ти помагат да не ти пука. И да предположим всичко мине леко /пожелавам ти го/, после ти предстои стреса от отговорността за живота на едно човече. В момента няма как да го разбереш, но като родиш ще го почувстваш.
Да се надяваме, че ще имаш кърма. Ако ли не - адаптирано мляко. И в двата случая, на 2 ч хранене /денонощно/ и ако сега ти се струва лесно и постижимо, точно след първата седмица ще каталясаш от безсъние и стрес дали правиш всичко както трябва.
След като свикнеш да спиш на 2 ч идва нова изненада - колики. Тогава ще си мечтаеш да спиш на два часа, защото когато не яде детето ще реве. Междувременно ще ти се наложи да се справиш със следродилна депресия, защото в момента си надрусана от хормоните, които бушуват в теб, но след раждането ще трябва да изтрезнееш.
Това са първите няколко месеца. Представи си тази рутина няколко месеца. И след като си помислиш, че няма накъде да е по-трудно започват да растат първите зъби. При което съвсем няма да спиш. Междувременно ще трябва да го захраниш, да го извеждаш и да му обръщаш внимание, в малкото моменти, когато е спокойно и не реве. Я си представи това да се повтаря с месеци, ежедневно и си помисли дали ще имаш не време, а желание за каквото и да било. Ще използваш малкото време, което ти остава за сън и лична хигиена и поддържане на домът, в който живееш. Проекти, хобита, лични интереси и всякакви занимания ги забрави. С промяната няма да свикнеш, просто ще ти се наложи да се съобразяваш с детето и неговите нужди.
Представи си го така - ампутират ти ръката, но ти не свикваш с това, а се научаваш да живееш по този начин.
Не казвам, че е лошо да си родител, има и хубави моменти, но те са може би 10% от тези 100%. Предимно грижи, рев, инат, харчове и притеснения. Това е да си родител. Нито телевизия има, нито ресторант, нито кино, нито дрехи ще можеш да си купиш вече, само онлайн. Трудно е да пазаруваш и готвиш и гледаш дете, трудно е и на работа да почнеш след това и на градина да го оставяш, абе голям зор си е. АМА ИМА И ЕДНО ДРУГО НЕЩО - и да останеш без дете не е хубаво. Тия без децана старини умират самотни. Не говоря за гледане, това е тъпо- говоря че нямат близки и умират самотни, защото няма кой да дойде на празници да празнуват заедно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: bebaeabab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това зависи най-вече от детето. Ако реве по цяла нощ, на сутринта ще си парцал и няма да имаш сили за нищо. Ако е кротко и спи и ти ще си добре. Абсурд сънят ти да е непрекъснат от 6-7 часа, 2 по 3 часа е по ок. Просто умората се натрупва и ще е най-добре ако имаш късмет да ти се падне кротко бебе.
Децата не се дават като в чужбина на ясла, защото в България са минимум 20 деца в група и повечето боледуват страшно много. В големите градове и места няма за ясла, освен ако не е частна. В чужбина 1-2 учителки гледат 5 деца, тук 1 учителка (в яслата мед сестра) се грижи за 20. Моите и двете деца се скъсваха да боледуват. Не знам от къде се взимат толкова болести в тези градини, но са като инкубатори за бацили. Една седмица на ясла, един месец се възстановяваме в къщи. Дано детето ти е от тези, които не боледуват.
Майките висят в кафетата, защото явно им е скучно, аз също не съм се събирала с майки, защото моето дете ми стига и ми е досадно с други майки и писъците на децата им. Но имай предвид, че като проходи детето, да си причиниш стоене вкъщи по цял ден е лудост. То просто не го свърта на едно място и трябва много време да прекарва навън, за да си изразходва енергията. Възрастта между 1 и 3 за мен беше най-трудна, кипят от енергия, искат всичко да пипат, навсякъде да ходят, постоянно трябва да се наблюдава, да ходиш след него и няма как да излезеш на ресторант или кафе с детето, защото трябва да ходиш след него постоянно. Да седнеш да вечеряш на спокойствие беше невъзможно. С една дума много е трудно, особено ако нямаш помощ от баба или детегледачка.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: f71e27b757
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Хей, добре си го подредила и не знам каква енергия трябва да имаш за да стане това. Зависи от силата на тялото и твоята издръжливост. Аз като родих бях страшно изтощена, страшно и се доизтощих от липсата на сън и постоянното тичане около детето, цедене, хранене, смяна на памперс, приспиване, колики и прочие. Денят и нощта се сливат в едно, не знаех къде се намирам. Мъжът ми ме стресираше и депресираше постоянно, защото никога не беше доволен. Още го търпя, но не знам до кога. Дано при теб е по - различно. Може би с мъж, който наистина те обича и ще ти помага ще е по - различно.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ad6e684b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Тоо, време може и да имаш, но сили... Много зависи от волята и планирането. Обаче, в някои случаи майката променя начина си на мислене, та затова гаранция няма.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 56820ed4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хвхех и аз бях така преди да родя. Планове, планове. Да ти кажа ли, какво е щастие. Днес се изкъпах и бях на фризьор. Това в рамките на шегата. Ами аз лично нямам време дори и да излезна за 5 мин. без бебето. Моето не е от най-плачливите, но не и от спокойните. Ето го днес будува 6 часа. И само внимание търси. Както и да е. Без деца не се живее. Трудно е, лишенията са много. Сън, пари, време. Заслужава си, обаче всичко.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: e51f87f8a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Дааа, наистина самото раждане изтощава. След като родиш трябва да се възстановиш, но е трудно, защото имаш задачи много. Аз след половин година живнах, а след 1 г пък вече имам сили. Но то дойде време за работа.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d133da1af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Миличка, новородено бебе няма да те остави 6-7 часа накуп да спиш. Можеш да вземеш о-пер-момиче да живее с вас и да поеме грижата то, да не кърмиш и някой друг да му дава млекце нощем, тогава ще спиш, но ако ти си главният източник на храна, няма такова бебе, което спи шест часа накуп. Не тръгвай с голямата кошница. Не знаеш какво причинява безсънието. Гледаш само да поспиш докато бебето спи. Не е важно да е сготвено за вас и да е разтребено. В един момент се молиш за 3 минути за душ или поне за едно пишкане на спокойствие. И не си спомняш колко време си с тази тениска, един ден ли, три ли... Първата година ти принадлежиш на бебето, принадлежите си взаимно. Или поне първата половин година, ако искаш да го кърмиш. Бъди си майка през това време, то е наистина за кратко, а и друга майка детето ти няма да има. И приемай помощ всякаква, не го давай гордо.

Не мога да ти дам пример за протичане на деня. Първата година всичко се е сляло. Млекца, кърменици, памперси, плач, носене на ръце, захранване, първата усмивка, зъбчета, първите обущенца. Това са откъслечни спомени, главният спомен е един мрак в съзнанието ми, понякога рев от безсилие, от това, че искам и аз да съм човек и да ми сготви някой една супичка или поне да взема душ. После детето се отби и ми беше мъчно, после го научих да ходи на тоалетна и така постепенно ми се развързаха ръцете. Имаш ли деца, нямаш типичен ден. Нито след година, нито след пет. Винаги си в бойна готовност. Денем, нощем, на работа, на почивка (хахаха, почивка).

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 7e6343977f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9, всякакво желание да имам деца ми се изпари след като прочетох коментара ти

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d133da1af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   През тия 14 часа, дето уж остават, ще трябва да нахраниш бебето 8-12 пъти. Да го приспиш 4-8 пъти, защото то не заспива непременно след като се наяде и не спи като къпано. Ще трябва да ядеш и ти. Да се обличаш себе си и него. Да сменяш памперса, да ходиш и ти до тоалетна. Евентуално да се изкъпете, ти и то. Ще трябва да "отскочиш" до магазина за кремче за дупенце примерно, един такъв отскок си е половин час приготовления през зимата особено. Имаш много хиксове в уравнението и затова няма да ти излезе в никакъв случай толкова време. Да не говорим, че едно е да спиш 6 часа през нощта, а съвсем друго като сума за денонощието. Изобщо не можеш да мислиш нормално, какви имейли... Много, много бързо ще ти паднат батериите, ако държиш на плана си. Давам ти 2-3 седмици.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d133da1af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 10: Добре е да знаеш как наистина стоят нещата, за да си прецениш ситуацията. Доста жени тръгват с излюзии, ненаживяли се, искат да съвместят всичко. Но бебето си иска своето и не можеш да го сложиш на пауза. Както всяка друга майка ще ти каже - струва си. Всяко нещо с времето си.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: e51f87f8a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Майчинството е прекрасно, но ако си готов на него. Трябва да си намериш сигурна работа, да спестиш пари, да имаш дом. Ако си под наем - просто забрави! После се отдай на детето. То не е красива вещ, измежду другото. Да имаш дете е прекрасно, след първата година нещата си идват на мястото и вече е по-леко, но пак казвам - трябва да си готов. Да си дорасъл. За какво ти е дете като искаш да работиш и правиш други неша, а не да си с него?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 04a3027b96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Личи си, че нямаш деца.. ами в началото новороденото спи по 2-3 часа, по цял ден, да. После обаче спи общо 2-3 часа За цял ден. Иска игра, иска да се занимаваш с него.
Аз съм изкарвала по цели дни навън с количката, защото не искаше да спи вкъщи... И нямах време да ям, не да готвя.
Успех с плановете....

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker