Наследство чак на стари години - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (104426)
 Любов и изневяра (24938)
 Секс и интимност (12232)
 Тинейджърски (20816)
 Семейство (5289)
 Здраве (8338)
 Спорт и красота (4329)
 На работното място (2429)
 Образование (6480)
 В чужбина (1393)
 Наркотици и алкохол (990)
 Измислени истории (752)
 Проза, литература (1553)
 Други (14740)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Наследство чак на стари години
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 5209 пъти
Здравейте. Аз съм мъж на 21 години. Живея с баба ми, чичо ми баща ми и майка в четиристаен апартамент. Татко е на 51, мама на 48, чичо на 55, а баба на 83. Дядо ми, за съжаление, почина преди четири години. Много ме тормози следния въпрос. Защо родителите, държат, докато са живи, всичко да е тяхно, а не отстъпят част от собствеността си на децата си? Например, на родителите ми и на чичо, не им харесва да живеят в апартамент, заради това, че се чува, когато някои надува силна музика, протичания на тръби по нас или съседите, заради ремонти, хлебарки. Те предпочитат, както и аз, да сме в къща, където освен всичко, друго, обикновено има и двор и не ти се налага специално да излизаш и да скиташ по улиците, за да си на въздух и слънце. Не ме разбирайте погрешно, аз обичам дядо ми и ми е много мъчно за него, но той не даваше да се продаде апартамента. при положение, че тези пари можеха да се поделят и те с баба да си купят гарсониера, и без това те ползваха само 1|4 от апартамента. останалите са ни ги разпределили за нас. Сигурно, ще се навикате, че сме страшно нахални, не, оценяваме това нещо. Сега баба ми също не е съгласна да се продава, но тя вече е и много възрастна и не е за местене на ново място. Другите ми баба и дядо, също имаха възможност да продат свой имот и да дадт на майка ми и баща ми отделно жилище, но и те не се съгласяваха(може би защото го пазеха за вуйчо ми или нещо друго). Сега го продадоха, но имотът много се обезцени. Тези терзания не смея с никой да ги споделя, защото въпросът е деликатен. Не ме разбирайте погрешно, аз искам всички да сме живи и здрави, но защо повечето хора държат всичко да е тяхно, а не мислят за децата си дали им е добре или не? Хубаво ли е чак на по 60 - 70 години да ставаш собстеник на имот, за да можеш да си правиш с него каквото си искаш, включително и да го продаваш? А дотогава или да живееш където ти харесва, или да се мъчиш и с наем или кредит. Това е като английската кралица и Чарлз - той мина 70 години, дето се казва може и да я превари, а тя отстъпва и не го остави малко да поцарува.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 68

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 714c035e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   А Вие какво правите по въпроса?Като толкова искате защо не сте си купили къща?Защо всичко трябва да Ви идва наготово?Това се отнася най-вече са родителите ти,но вече и за теб!А

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f64498d212
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Защото ти си млад и трябва да имаш цели в живота. Имаш много време да се изучиш или да си намериш професия и да си изплатиш собствено жилище. Родителите не са ти длъжни, те отговарят за теб до 18 годишната ти възраст. Собственото жилище е сигурност за по-възрастните хора, ако ти препишат част от него ти може да кажеш, че искаш да продаваш тази част и тогава или трябва другите да я купят от теб или да се продаде цялото жилище и да се разделят парите.
А на теб ти и време да се изнесеш.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: aa33b09351
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Когато хората си купуват дом, не си го взимат с идеята, че един ден ще се преместят в някаква дупка, за да може мързеливото им потомство, да "не е мъчи с кредити и наеми".
Радвай се, че не сме преди 70-80 години, когато един-единствен наследник е взимал всичко, че като те гледам, едва ли ще си първия в завещанието.

"Това е като английската кралица и Чарлз - той мина 70 години, дето се казва може и да я превари, а тя отстъпва и не го остави малко да поцарува. "

Бях чувал глупсоти, ама това е за Златна Малинка...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 650c71a4fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Защото животът е борба. Хората са различни.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 4b0f1c5da6
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Пич, задаваш си напълно нормални въпроси. Аз винаги съм бил в същото положение. Правят го просто защото не им пука за децата си. Те цял живот са живели с родителите си и очакват ти цял живот да живееш с тях. Или не се замислят че тва не е нормално или по-лошото, правят го, за да те държат изкъсо и да ги гледаш като остареят за сметка на твоят живот. Не очаквай нищо от тях, нищо няма да получиш. Има не малко умни родители, които са разделили по-голямо имущество на по-малки, за да може да оставят нещо на следващото поколение докато все още има смисъл за тях, но за съжаление твоите и моите родители не са от тях. Баща ми е същата работа. Вместо навремето още да е мислил на тази тема, той харчи сумати пари по основно козметични ремонти на неговия си апартамент. Сега си купува холна гарнитура щото старата не му е харесвала. И изведнъж ми изкача с предложение що не съм си теглил кредит да си взема мой си апартамент. Страхотна идея. Да изплащам 150-200 хиляди в следващите 30 години при предположение че той е получил всичко наготово. Направо му се изсмях. И за съжаление повечето млади ще живеем на квартира цял живот или ще тънем в кредити, защото родителите мислят повече за себе си от колкото за собствените си деца.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 4bb7e4ba5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Защо ли?
Първо защото никой не е длъжен да остави каквото и да е било наследство на когото и да било. За наследство може да се говори чак след смъртта на наследодателя, преди това имотите не са наследство, а са си негова собственост. Тоест баба ти днес може да продаде апартамента и да иде на Бахамите да изпие парите на коктейли и никой няма право гък да й каже, следователно тя години наред ви прави услуга, като ви е прибрала да живеете в нейния имот, а не сте някъде под наем.
След като родителите ти предпочитат да са в къща, защо през целия си живот не са направили нищо по въпроса, както изглежда и ти нямаш намерение да правиш нещо в собствения си живот, а от сега мислиш какво ще наследиш. Човек младежо не се ражда за да наследява, а за да постига нещо в живота си, пък ако наследи след време нещо, добре дошло, ако не, той би трябвало още от младини да си е осигурил поне собствен покрив.
На 21г си време ти е да помислиш, да направиш планове за нещо твое, пък ако почнеш сега докато баща ти и чичо ти са на по 50 и няколко години най вероятно ще ти помогнат, ако не с пари поне с труд или дори докато изплащаш новия имот ще ти помагат като те хранят и плащат сметките в жилището в което живеете в момента. След като всички желаете къща на село, стегни се купи двор на село и почни да строиш, ако си се държал добре с тях, те няма да те оставят сам, да се мъчиш, пък след време се преместете в новата къща на село и давайте апартамента под наем с наема ще може да изплащаш кредита, който евентуално си теглил за покупката на двор. А когато станеш на техните години подари на децата си и къщата на село и апартамента, силно се съмнявам че на техните години няма да мислиш както сега.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b984ed2bf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Прав си, темата е деликатна.
Ще го кажа така. Ти си младо момче на 21 години и целият ти живот е пред теб. Можеш да учиш, да работиш, да постигнеш много. Ако ти останеш на улицата, ще се справиш, защото имаш много възможности. Можеш сам да си осигуриш жилище, то ще е изцяло твое и няма да си зависим от никого. Баба ти какво има? Тя е на 83 години. Работила е, сега трябва да е пенсионер и в добрия случай е подвижна и здрава. Ако може да си купи хляб и лютеница, чудесно. Ако може сама да преживява с пенсия, сама да си готви и чисти, още по-добре, но надали е точно така. Годините си казват думата, тя не е толкова енергична и работоспособна колкото теб. Не казвам, че е съсухрена старица, но истината е проста, тя има пречки, за които ние не можем и да предположим. А ти(или вие всички) търсиш от нея подарък жилище... защо? Сакат ли си, неспособен ли си, тя длъжна ли ти е с нещо? Тази жена се е омъжила, родила е две деца, които още живеят с нея. Под покрива ѝ сте майка ти, баща ти, чичо ти и ти. Нищо не ви е казала, позволила ви е да останете там, макар че сигурно не ѝ е било много удобно в началото. Ако тя почине, да не дава Господ, апартаментът се дели и 1/2 е на баща ти, а на чичо ти е другата 1/2. Така се наследява, не всеки от семейството има дял.

Баба ти и дядо ти защо е трябвало да продадат апартамента и да купят жилище за вас и чичо ти? Апартаментът ви е четиристаен! Ти имаш ли идея колко малко хора разполагат с такива жилища? Ако чичо ти и баща ти бяха решили, можело е да се изнесат, да си закупят по-малки жилища и да са напълно независими. Защо не? На този етап вече щяха да са ги изплатили. Защо трябва родителите им да продават големия апартамент, в който са вложили толкова любов, време и средства?
Баба ти не я гледай сега. Знам за истории, в които възрастен предписва апартамента на детето си и след месец е на улицата. Какво ще прави един възрастен човек на улицата с минимална пенсия? Как ще оцелее? С какво ще се храни? Да, твоите родители няма да позволят това да се случи с баба ти, но защо трябва да преотстъпва нейната част? Може да е предпазливост, може да се страхува, че ако го предпише, ще го продадете. Може да иска да изживее последните си дни в това жилище и да осъзнава, че вие ще го замените и тя ще трябва да е на непознато място. Вие си живеете заедно мирно и спокойно, всичко е наред. Баба ти има покрив и компания, родителите ти и чичо ти също. Какво значение има документацията, ако тя не променя нищо? Защо ти примерно трябва да си единствен собственик? Защо баба ти и дядо ти е трябвало да мислят как да разделят апартамент и да усложняват нещата, като така или иначе всички сте живели заедно? Защо 83 годишна жена трябва да обикаля институции, за да предпише жилище, ако това няма да промени нищо и защо трябва да рискува нещо да се промени по начин, по който тя не иска? Най-грубо казано, ако нея я няма, няма да ѝ пука за апартамента, но тя още е тук, има мнение и иска да остане. Не забравяй, че някой вече се е мъчил с кредит или се е спуквал от работа и е пестил като луд, за да може днес вие всички да живеете в този четиристаен апартамент. Защо ти да не можеш да го направиш? Значи някой от родата може да се е измъчил финансово за едно жилище, а после трябва да ви го подари, но ти/родителите ти/чичо ти не можете да сторите същото, защото е трудоемко и затормозяващо!? В случай, че ти самият искаш жилище, учи, работи и си купи. Ако твоите родители сметнат, че могат да ти помогнат и искат да го направят, ще ти помогнат финансово с вноските. Докато чакаш наготово подарък жилище, все ще се тормозиш с подобни въпроси, чиито отговори няма да ти харесат. Никой не е длъжен да ви дава жилище. Ако баба ти беше единствен собственик, дори щеше да има правото да го продаде и вие да не видите стотинка от цялата тази работа. Да, морално не е хубаво, но така стоят нещата, собственикът решава и никой няма право да му се меси.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 7b30b9d2a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Няма нищо по-хубаво от това да се “мъчиш” с наем или кредит, но за сметка на това да си самостоятелен, да не зависиш от никого за нищо и сам да си домакин, баща и съпруг в собствен дом. Родителите не са длъжни да осигуряват децата си с жилище, а като гледам вие сте много маймуни на клона - чичо, майка, баща, ти... От друга страна, подобни семейства, които искат да живеят с децата до гъза им цял живот са токсични и възпрепятстват развитието на личността. Също така, никоя нормална жена не би те взела насериозно - мама, тате, доживот искаш да живееш с тях...

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6d5043ecea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   А ти защо не мислиш за родителите си, дали им е хубаво или не?
Помисли за тях, изнеси се!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: dc17e5df8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Понеже питаш само за имоти, отговорът ми ще е за тях - ако бабата даде имота на децата си, къде ще живее. Ако има повече от едно жилище въпросът ти е уместен. Но ако няма, децата трябва да предложат нещо в замяна.

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 68bfcb5620
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   На хората от третата възраст им е ужас да се местят. Старчески изменения. Баба ми и дядо ми ползваха едната стая, кухнята и банята с тоалетна. Голям хол и втора стая седяха неизползваеми целогодишно.
Преди години майка ми и вуйчо ми (неиният брат) изплащаха жилищата си. Предложиха същото: да го продадат, да им вземат двустаен, а с останалите пари делени на 2 да си помогнат за кредитите. Е, баба ми и дядо ми един месец бяха сърдити как въобще им минало през ума:). Нещо доста логично, практично.

Облагодетелстван съм, че от 11 години живея в наследствен тристаен на баща ми. С приятелката и детето вече. Няколко пъти засегнах темата да го прехвърли на мое име - по-софт, не мога да бъда нахален и да изисквам. Познай?

Може би заради такива случаи. Познат на вуйчо ми преди години. Майка му не знам какво правила, струвала, приписала му апартамент. Той продал апартамента, купил си кола на стойност близо половината. Намерила го златотърсачка. Една година купони, екскурзии, катастрофирали пияни (тя карала). От колата нищо не ставало. Парите изхарчени. И като свършили за капак оная му била шута.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0cdface569
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   За съжаление в България манталитетът е такъв от едно време. Твоето семейство е нагледен пример за това - три поколения под един покрив, в комплект с чичо ти ерген. Не мога да си представя как си споделяте това пространство и общите помещения - кухня, баня и т. н. Вероятно с цената на огромни компромиси, а всъщност всеки се е затворил в себе си и негодува срещу това положение. Моят съвет е да не живееш само с мисълта за наследството. Възрастните хора са много чувствителни на тема дом. Има безброй случаи на стари хора, които остават на улицата, защото са дарили / прехвърлили имоти на деца и внуци. За това старите хора пазят зорко това, което им е останало - за да са осигурени на старини. Редно е човек да не разчита толкова на наследството, колкото на това, което сам ще сътвори или закупи за да има дом. При наследяването възникват хиляди проблеми и претенции, водят се дела, и имуществото се разпилява, мнозина дори умират и не дочакват края на сагата. Нима очакваш, че чичо ти един ден ще отстъпи от полагащият му се дял? Или например баба ти ще се смили над вашите, и ще им прехвърли частта си, само за да им задоволи желанията за собствен имот? Едва ли това ще стане някога. За това най-добре започни сам да си заделяш средства така, че да имаш един хубав старт, и един ден да с и закупиш свое жилище/къща. Не забравяй също, че един ден твоите деца или внуци ще поискат да им прехвърлиш имота си, защото "са млади" и искат "да се разпореждат". Интересно ми е как ще постъпиш тогава. С най- добри пожелания : Адв. М.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 033b8b5f31
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Виж сега пич - нещо си в грешка. Имота е на твоите родители, в случая /баба/. Нищо не идва така даром. Като искаш да си купите къща и да живеете "на свобода" - вашите или ще бачкат повече, че да съберат пари за това или ще теглят кредит и ще го плащат. В грешка си защото в чужбина, като навършиш пълнолетие - родителите ти те оставят да се оправяш сам, а не като в България да те дондуркат и да лежиш на техния гръб цял живот! Така, че като искаш нещо за себе си - сам трябва да го постигнеш, а не да чакаш някой да ти препише наследство, защото теб те мързи да работиш и да си самостоятелен!

М. 32г.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 966cd53461
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Човекът е толкова ненужно същество....

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b62ca74e69
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Въпросът наистина е деликатен и е от тези въпроси, чиито отговори можеш да разбереш само като поживееш достатъчно. За теб е абсолютно все едно в кое жилище ще живееш. Но те са го строили с години. Събирали са пари за първата вноска с години. Изплащали са го с години. Ремонти. Подобрения. Ключа за лампата както им е удобно. На балкона простора дори ако щеш. Да си пригодиш едно жилище така, че да ти е удобно и уютно иска време. Казвам ти го като човек, който е живял в пет различни града и все нови квартири е пригодявал. Страшно много дребни неща са за правене. Да не говорим за средата и навика. Като излезеш навън - на този "Добър ден", на онзи "Как си? ", знаеш си пътя до хлебарницата, до спирката, дето се вика "със завързани очи". И така живееш 40-50 години на едно място и после тепърва за кога да се местиш? И аз разсъждавах като теб преди. Мислех си: "Има толкова много възрастни двойки или сами хора, останали в голяма къща, а децата им в едностайни и двустайни се бутат, защо просто не се сменят? ". Ами, човек губи гъвкавост с годините. Повечето хора.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b62ca74e69
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Колкото до Чарлз, Кралицата му прави услуга, вярвай ми. Да не говорим, че той е разведен, с втори брак. Ако стане крал, той става автоматично и глава на Църквата им. Сещаш ли се как не изглежда морално устойчиво? Фигурата на Монарха е институция, а не човек. Синът му с младата булка и трите деца пасва идеално в картинката, но той не. А и не е толкова сладко да си крал на ОК.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f465095e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Не ти ли е идвало на ума, че някои са купували имотите, а не са ги наследили?

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0e19ff1ae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Ха. Ами защото си е тяхно. Купено е с пари от техния труд и ще правят с него каквото си поискат. Вашите трябва да са благодарни, че все още им дават подслон над главата. Аз още като завърших гимназия преди 9 години започнах работа и се изнаесох на квартира. Не че сме в лоши отношения с родителите ми. Просто никой не е длъжен да ме гледа като писано яйце до пенсия. Така че след като си на 21 и ако си здрав, вместо да пишеш такива въпроси тук - запретвай ръкави и започни да живееш самостоятелно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f64498d212
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Направи добро, изнеси се!

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 3f776b5acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   "Това е като английската кралица и Чарлз - той мина 70 години, дето се казва може и да я превари, а тя отстъпва и не го остави малко да поцарува. "

Да, едно към едно е. Даване на монархическа титла, даване на апартамнет, буквално едно и също. Ето затова хората с право си държат на изкараната от тях собственост. Да даваш имот на аутист(и) не е добра инвестиция.

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 8f99183faf
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

22.   Абе вие, където се правите на много морални някога изплащали ли сте нормален апартамент с обзавеждане, САМИ? Много, ама много силно се съмнявам. Плюс това сдобиването с апартамент преди 30-40 години няма нищо, ама нищо общо със сега, дори и без да са получавали помощ от родителите си, а повечето са получавали огромна такава. Също т ака тогава е имало сигурност на работата, седяли са цял живот на една работа. Сега 2-3 години макс.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f38b1e7eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

23.   Е по-нагло нещо не бях чела. Кой с какво ти е длъжен в този живот, че при живи хора да търсиш наследство? Изнеси се, работи и си купи жилище. Моите имоти съм си ги купила с много труд и ще правя с тях каквото си искам. Най-малкото бих ги оставила на готованец като теб. Имаш късмет, че баба ти Ви търпи всичките. Много ти е сбъркано мисленето, момче.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: dd1dfb422e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Да те питам аз нещо - ти мислил ли си някога какво ти, лично, ще оставиш на своите деца? или това е задължение на баба ти - да мисли за своите пра-внуци?

не ми отговаряй, знам, че този въпрос те хваща по бели гащи.

За пример ще ти дам, че аз лично сам си купих доста сносно жилище и си го изплатих за 4 години. Просто ти го давам за пример за да не си мислиш, че всички "стават собественици на жилище на 60-70 годишна възраст". Но тъй като гледам, ти ще имаш доста "да се мъчиш" :)

Номер 14 е прав...

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: a5f5f4c506
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   @22

Преди 30 години се случи най-голямата промяна в живота на родителите ни и настана дезориентация в следващите години. Цените сутрин едни, на обед други, парите стигат за един лимон, олио с купони и само с опашки, захар също. Ние децата ядяхме кисело мляко със захар като лакомство, друго нямаше. На хората им изгоряха всички спестявания, предприятията фалираха, куфарчетата изчезнаха, пари нямаше. Не за апартамент, за нищо. Работа нямаше. Висшисти започнаха не за 2-3 години да работят някъде, а за часове, примерно да разнасят флайери за бинго зали. Тези хора, като Феникси, се изградиха от пепелта, намериха се, построиха дом, в който да ни отгледат, а ти сега ревеш, че не ти го дават наговото. В страна, в която има работа за всички, с достъп до огромния европейски пазар на труда, с възможност да влезеш в университет с тройки в дипломата и да се водиш с образование. Всички карти са ти в ръцете, но не ти се играе. Проспи си живота, щом така си решил, но не настоявай някой да те завива!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: eb6e519239
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Хора, не разбрахте ли, че това е тема провокация? Много смешно ми стана колко много са се вързали да пишат, и то такива сериозни и емоционални коментари... Та авторът на тази творба точно това е искал да провокира у вас ;-)

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f3971b1330
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   22, не само, че не съм изплащала, ами след много години под наем (в Западна Европа! ) преди 5 години съм си платила половината (другата половина- плати годеникът ми) от чисто нов апартамент 112 м2 в Западно-европейска столица близо до центъра и цялото обзавеждане по него БЕЗ ЗАЕМ! Не знам имате ли представа от цените на имоти извън България. Ако нямате - за нашия цената беше около 3000 евро на квадратен метър...

Преди това съм си купила 60м2 (БЕЗ ЗАЕМ) нов апартамент в София. И това е било със СОБСТВЕНО ИЗКАРАНИ ПАРИ! А такива започнах да печеля предимно след 29, което беше след 5 години докторантура (в тези години не оставаше много за спестяване). И когато съм можела съм плащала пари в България на нашите, откакто заминах (след Университта и допълнителна следдиплпомна квалификация и работа от 2 години в БАН) съм изцяло на собствена издръжка! Дори и сега, когато не живея сама, имаме обща сметка с годеника ми, където внасяме 50 на 50!

И в момента имаме доста спестени пари и двамата, което е добре дошло, защото скоро идва трето човече и вече почва да празни сметките... Ама пък ние с баща му (САМИ) ги пълним от 2 заплати на научни работници... и явно е достатъчно, че и се натрупва!

Можело значи и без наследства...

Ж45

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: d2fc238386
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   А бе номер 5 - защо да е длъжен баща ти да ти предоставя жилише? И ти, и авторът сте супер, ама супер нахални! Какво наследство търсиш, бе авторе? Ами то етимологията на думата го обяснява - нещо, което е СЛЕД... т. е. след смъртта на някого.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: aa33b09351
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   До 22

Да, аз съм морален. Да, аз придоби сосюбствен и от на 26, защото си "налягах парцашите" и си бях подбрал доходи ос а професия още на 14 години. Това, че ти на 23 години живееш с мама и тате и сипващ бензин за 420лева н месец, не е мой проблем.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6349874f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   22, в момента точно това правя. Хич не ми обяснявай колко е трудно. Факт, 80% от новото строителство е разпродадено точно на работещи хора с кредити. Така, че вместо да се дрънкате с възрастните си роднини за наследство, можете да си опънете задниците да бачкате. Знам, че боли, ама другия начин е по-труден и с негарантиран резултат.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0b1caeb068
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   13 това за чужбина е разпространено клише и там има съдби всякакви ама абсолютно всякакви.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 2026bb8fda
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

32.   Тук как лъжете на поразия Хаха. Същите на живо ми обеснявате как сте самостоятелни от не знам си колко години, обаче колата купена от тати, апартамента купен, ремонтиран от тати. Всеки голям извънреден разход плащан от тати. Толкова време сте си повтаряли лъжите, че си вярвате вече. Цял живот ви гледат родителите, не им помагате финансово по никакъв начин. Когато се изнесете получавате всичко наготово и с плащането на сметките се имате за много големи и самостоятелни.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: a5f5f4c506
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   До 26: Няма как да знаеш, затова, ако не си по темата, избави ни от себе си и не ни пробутвай СУБЕКТИВНАТА си оценка за абсолютна истина. Не си живял достатъчно явно и не знаеш колко мъка има по тоя свят и колко по-различни от теб хора ходят наоколо.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0d51785f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Наследствата идват много късно. Обикновено след 50-60 годишнината на човек. Ето защо не бива да се разчита на тях. Те ще останат за внуците един ден.... евентуално, ако собственика не реши да си ги изхарчи докато е жив.
Да, в случая бабата може да продаде този апартамент и да си купи гарсониера както ти си мислиш, а останалите пари да раздели между двамата си сина. Но не е длъжна да го прави-може би си има нейните съображения. Бои се да не би тези пари да бъдат профукани, а не използвани за жилища и един ден пак да сте и на главата. Тя си знае.
Но факта, че родителите ти и чичо ти не са се мръднали до този момент и да си имат собствени жилища говори много лошо за тях. Това значи, че или са мързеливи и непредпреиемчиви, или че майка им ги държи "на къса каишка" и не ги "пуска"да имат самостоятелен живот. Кое от двете е не знам. Но ти гледай да не си като тях. При всички случай не е нормално хора на 50 г. да се натискат в жилището на родителите си. Виж какво е и не повтаряй тяхната грешка. Ти си млад човек. Работи, спестявай си и гледай да се отделиш от тях. Това ще ти пречи да се ожениш. Никое момиче няма да иска да дойде и да живее в тая дядова ръкавичка, а ти ще се чудиш защо те отбягват. Няма коя да живее като в "Гераците". Не повтаряй техния модел. Дори да си направиш къща на село пак гледай да си самостоятелен-без родители. Родителите ти са достатъчно големи да си се оправят. Вероятно ще си останат при баба ти, защото тя вече е на възраст и има нужда от грижи и помощ... Чичо ти едва ли ще се ожени вече. Но дори и да стане, никоя жена няма да иска да дойде там поради същите причини.
Аз съм на 51г. и въпреки, че имаме наследствени жилища не сме легнали на това, защото родителите ни са още живи. Не сме живели заедно, защото това си е мъка и за млади и за стари. Запретнахме ръкави и си изплащахме еднофамилна къща. Един ден каквото дойде от наследство ще го стопанисваме докато можем, а след нас на внуците. Дори да предоставя жилище за ползване ще държа аз да съм собственик, или ползвател по документи, за да не може да по продадат и профукат. И после да ми реват пак, че нямат жилище....
Както се случи с девер ми-продаде наследен от баба си апартамент, който беше изплатен от баща му всъщност. Щракаше с пръсти известно време и харчеше готовите пари-колко глупаво. Нито ги инвестира в нещо-жилище или бизнес, нищо. После като се ожени се завираха по квартири и при тъщата си с двете си деца в малък апартамент. Чак сега си купи къща и то на село, защото е по-евтино пак с помоща на баща си. Свекър ми си продаде една земя и му даде пари, че горкия му син нямал жилище.... Ами защо няма, а? Защото продаде и профука готов имот. Нали не е сбирал той парите и не ги е гладувал, не оцени това навремето.... Та така. Стягай се и мисли как да си купиш нещо собствено и отделно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 94533b78d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

35.   Старците тук се изсипага да те плюят, че не ти били длъжни ваще. Ама като стане въпрос да създават деца само, за да има кой да ги гледа... Тогава не казват за себе си, че са нагли, и че никой не им бил длъжен. ;) Най-противните хомосапиенси сте. Естествено, че са ти длъжни, те са те създали и те са длъжните цял живот да ти помагат и да те напътстват, но просто 99% от простия ни народ не става за родител. Стават само за робовладелци. Децата винаги са им длъжни, а те на тях никога. За това все повече старчоци се гърчите захвърлени. Въобразили си горките, че като начравят дете и цял живот си изливат първичната злоба върху него, то ще им седи мирен роб и ще изпълнява. Ами не, вие създавате отделни личности със самосъзнание, които ясно виждат, че са създадени с цел дондуркане на наглите безочливи старци. Вие ще си сърбате попарата, не "наглите" ви деца. ;)

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 9e168483c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Номер 32, не се опитвай да се успокоиш, че всички като теб чакат на мама и на тати. Твърдиш, че никой никога не си е купувал нищо сам, без помощта на родителите. Колкото абсурдно, толкова и ограничено.

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: aa33b09351
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   До 32

Виж, пич! Това че живееш в някаква икономически за труд ена среда, не означава че всички сме като теб, ясно? Добре!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0bfc6f4d5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Хахаха, според мен и номер33 трябва да се успокои, и то спешно.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6349874f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   35, за старците разбрахме, че са ти длъжни, щото са те направили преди има няма 30-40 години. Кажи ни сега кой още ти е длъжен? . От другите раздели разбираме, че май и работодателите са ти длъжни да ти плащат колкото ти се иска, ако може без да се напрягаш много да работиш, жените също са ти длъжни да те харесват, може би и извънземните също имат някакви задължения към теб. А ти с какво си длъжен, може би единствено да раздаваш усмивки?

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: a5f5f4c506
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   40, моля те, не ИЗИСКВАЙ. Какви усмивки те гонят, той присъства на този свят и това е достатъчно. Нали диша сам!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: aa33b09351
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   "Ама като стане въпрос да създават деца само, за да има кой да ги гледа... "

След 18 годишна възраст, ако си здрав и ако не можеш да се гледаш сам, то изобщо... за какво живееш :)

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 12ff0f08a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Прав е коментара под n 35. Подкрепям те в тези си мисли. Може и да не са длъжни цял живот но пък да си стоят сами като хората са толкова бедни че и за здравето някой на децата си никога и не могат пари да дадат. А и някой старци са алчни и не ги просто интересува. Имам предвид за пример себе си. Сама не мога и да се боря.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1cb4c5eb4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

44.   Хора, вие нормални ли сте? Как очаквате на днешно време някой да си построи къща, или да си купи апартамент??? Това се е случвало по времето на родителите на автора и на баба му и дядо му. Момче, в правото си си да си търсиш наследството. По закон е твое. Ако някой си мисли, че родителите не са длъжни да осигурят децата си на днешно време, много е сбъркал. Това не е комунизъм! Тогава за 15 000 се правеха къщи, сега за 200 000. Много неподготвени родители. Не се заробвай с кредит за цял живот, едва ли ще го върнеш ако си изкарваш парите по честен път. Каквото е от наследството продавай и си прави нещо за себе си, като имащ възможност. Винаги има начин да убедиш родителите си да си предпишат нещо, зависи само от теб. Вярвам, че си добър човек и не желаеш смъртта на никого. Късмет!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 24e55cd50b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

45.   До 44. Няма закон, който да позволява да се наследява нещо преди смъртта на наследодателя. Бабата и дядото ако желаят могат и да не оставят наследство, да ядат и пият, докато пръснат всичко, и закона е на тяхна страна. Засега открито наследство няма, има собственост. А и когато умрат бабата и дядото, наследници ще бъдат родителите на автора и чичото. на автора пак нищо не му се полага по закон, освен ако специално нещо не му завещаят. И така той на свой ред ще чака наследство, докато остарее, и неговите деца така ще се ядосват, че нямат собствен дом, а живеят всички накуп. И всичкото това от мързел.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 542f7b57fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   44, пич, тва новото строителство по големите градове кой го купува според теб? Извънземните може би? Или не си си подавал носа от ваше село?
Не всички чакаме някой да ни оправи или някой да ни подари нещо, та да си гледаме живота. И между другото през комунизма 15000 да изплащаш с 150 лв заплата е горе долу същото както 150 000 с 1500. Разликата е само в нулите и оформлението на заробването.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1cb4c5eb4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   До 45 и 46 -

За да продадеш апартамент, трябва и братовчедите ти да питаш, по- скоро първо на тях да го предложиш. Всеки наследник има запазена част, това че закона позволява отделно някои неща, е отделна тема. До 46 - много си нагъл да си правиш изводи от 1 коментар дали живея в село или в Париж. Ако смяташ, че с честен труд ще изкараш пари да си купиш апартамент, без никой да ти помага - по-добре иди си наври носа в някое село, там може и да купиш нещо. Относно новото строителство, на всеки по- интелигентен човек му е ясно как се купува, ама ти явно не си от тези.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 24e55cd50b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   До 47.
Чел си нещо, но не си го разбрал. Ще ти го обясня по-простичко. Открито наследство има тогава, когато някой умре, и остави някаква собственост. Тогава това наследство се разпределя така, както е записано в закона- на всички наследници, като всеки си има своя запазена част. Наследодателят обаче, има право приживе да се разпореди с наследството, което ще остави. Може да го завещае само на един човек, на двама, а може и на някой, който не е от семейството. Тогава, при откриване на наследството-т. е. след смъртта му, останалите наследници могат да искат от съда да ограничи това разпореждане-дарение, да речем, само до частта, с която наследодателя може да разполага свободно, като запази непокътнати техните запазени по закон части. И съдът може да потвърди, или отхвърли завещанието. Т. е. тези запазени части са хипотетични. А реалността е-докато бабата и дядото са живи, те са си единствени собственици на имота, могат да си до продават, залагат, заменят, проиграват на комар, и т. н., без никому да дължат обяснение. Ето защо и толкова семейства се гънат под един покрив-защото възрастните искат да си живеят в жилището докато умрат, а младите не могат нищо да направят.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6349874f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   47, не смятам, аз го правя, както и много други. Пак ти казвам, излез от ваше село, отиди в някой по-голям град където се строи на всеки ъгъл и питай какви хора купуват новите апартаменти. Обикновени хора с нормална работа са 90% от купувачите. Ако ти не можеш вече си е твой проблем и си чакай наследството, когато и ако дойде....
от 44

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 1cb4c5eb4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   49, ти нещо против хората, които живеят на село ли имаш? Защото аз съм от град, а нямам. За пореден път го споменаваш злобно, хвани си избивай комплексите на друго място, големия гражданин. Не познавам човек, който си е купил жилище в очарователните ти градове, без да е изтеглил креди за много повече от 10 години. Дали чакам нещо или не, ти не си човека, който може да ми каже как да си изразявам мнението и по какъв начин да живея. Ако преценя мога и в джунглата да отида, там поне няма да има такива комплексари като теб - кой от град кой от село. Лека нощ.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: aa33b09351
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   До 50

Не, няма! Просто ти казва, че ако си живял в село, в което средната работна заплата е била 400 лева, допреди 3-4 години, може би ще ти се струва малко странно, че някой на 25-26 години, може да си позволи, да си вземе жилище на изплащане. И е прав.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 6349874f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

52.   н.50, на теб цели 8 месеца ли ти бяха необходими да си измислиш коментара?
На въпроса ти, няма как да съм против хората от село, баща ми, майка ми са от село, животът ми до момента е между града и селото, жена ми е родена и израснала на село.....
Относно другото, какво те спира и ти да си изтеглиш кредит и да си плащаш по 5-600 лв/месец и да си купиш апартамент, вместо да чакаш наследство до 50 годишен, да се дрънкате родата и с другите наследници кой ще обере парсата.
Вече ако си некадърен и тва ти е единствения начин е друг проблем.
Аз също изразявам мнение, само че не аз съм пуснал тази тема тук да рева, защо трябва да чакам наследството си докато одъртея, вместо майка ми, баща ми, баба ми и който там още пречи, да вземат да се разкарат или да се наврат в някое мазе. Пък аз да се ширя в построеното от тях и да не се назоря. Цялата история не звучи много добре, нали?
от. 49

 
  ...

1-50 от 68
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker