Кофти положение у нас - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Кофти положение у нас
преди: 12 години, 11 месеца, прочетена 3504 пъти
Така.. от къде да започна.. Момче на 20 години съм, безработен. Не следвам заради мои си причини и липса на мотивация.

Живея с родителите си и баба ми за която ни се налага да се грижим временно, защото се възстановява след неприятна операция.

Та, директно на проблема. Майка ми преди малко ми заяви, че искат да ме изгонят или поне да ми спрат всичките удобства - интернет, който аз си го плащам с последните ми пари, телефон и вероятно да ми разкарат РС-то.

Аз осъзнавам, че в сегашното положение в това семейство аз съм разход, макар и минимален. Не пия, не пуша, по дискотеки не ходя. Гориво за колата много малко ползвам, защото я карам рядко.

Единствените разходи, които създавам са за храна.
Родителите ми са с убеждението, че щом не нося някакви пари, значи трябва да помагам. В никакъв случай не отказвам това, защото осъзнавам, че трябва по някакъв начин да съм полезен. И тук идва ролята на майка ми, която в определени периоди просто настройва баща ми срещу мен. Това е било така от 10 години и съм свикнал, но сега като ми заяви, че едва ли не аз в тоя
апартамент съм никой и просто ми стана гадно. Сега, не знам дали действително го е мислела или просто това е плод на негативни емоции (знам, че има някакви проблеми в работата), но с такова отношение да ми каже, че съм нежелан.. Просто ме съсипа.. Стремя се да помагам, както мога. Каквото има да се върши и ми е по силите го правя. Паралелно с това си търся ? работа, но
в момента положението със свободните позиции също не е розово. На последното интервю бяхме повече от 10 човека за 1-2 позиции.

Друго, което ме притеснява е, че майка ми винаги излиза някакъв посредник между мен и баща ми. Няма, няма и дойде при мен и ми казва как той е решил нещо си или как са си говорили нещо.

С баща ми съм в много добри ситуации, говорим си като хора, никога не ме е заплашвал по такъв начин или изобщо да ми е казвал нещо (важно или не) с такова отношение.

В крайна сметка в момента се чудя, дали наистина има нещо такова или просто играя ролята на боксова круша на майка ми, която след всичките нерви покрай работата и баба ми просто си го изкарва на мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 11 месеца
hash: 1561a28d11
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами поизнервена е ситуацията у вас, а и няма да промениш навиците на майка ти. Добре е, че живееш икономично, но икономията е майка на мизерията и издава материална и духовна нищета - на 20 си, светът не е само твоето селище, има и други, има и чужбина. Имам тук един познат младеж, на 2 години веднъж прави по един сезон в Гърция, после я кара даже по-икономично от теб две години и пак отначало. Какъв е смисълът на такъв живот? Годините си минават в, да го наречем, живуркане. Поразшетай се, търсенето на работа става далеч не само с интервюта, а и на 20 без специално образование, знания и умения не знам каква конкуренция си. Така или иначе не стой у вас, ако и да си супер икономичен, родителите ти не очакват точно това от теб и ситуацията ще става още по-напрегната.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 7ac4999cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мечо Пух е прав.
Допълвам, че един мъж на 20 трябва вече да е отлетял от семейното гнездо! Разбирам, че нямаш желание да учиш в момента, но това не оправдава бездействието ти. Лято е, сега ако не си намериш работа, кога?
Остави я чужбината за сега, защото поне в началото трябват пари и то доста, гледай сега работа в София, по морето, излизай иначе и навън и си прави връзки и социални контакти. Без тях, как да намериш работа? Интервютата са само проформа, хората вече са избрани с връзки и познати. Ами и аз да съм, ще гледам да си назнача познат човек, на когото мога да разчитам.
Не подбирай работа иначе. Веднъж да се наредиш и се докажеш и ще те препоръчат по веригата и ти ще си със запазеното място при следващото интервю.
Много е прав Пух и за липсата на квалификация. Тук не е само висшето, но ти занаят имаш ли? Ето, много готвачи изкарват добри пари да кажем, можеш да завършиш някаква полицейска или военна школа (за КАТаджии е 1-2 месеца май), да почнеш като общ работник на строеж и да се учиш и крадеш занаят.

Без занаят, няма работа, няма хляб и бъдеще.
Сигурна съм, че родителите ти ще ти помогнат и финансово, ако тръгнеш да учиш занаят и да правиш практика някъде.
Майка ти е за мен иначе една проста жена, която не може да изкаже с думи, каквото иска да ти каже. Свикнала е да се оправя с теб като с дете и не може да разбере, че си възрастен. Послението ? е обаче ясно - “писна ми да те хрантутя, да киснеш по цял ден на компютъра и да не правиш нищо. Аз съм си представяла друго бъдеще за теб. (за мен) “
Като всяка елементарна и проста българка, родила поне едно отроче, и майка ти иска да я „гледаш“ като стане възрастна и вижда, че ако продължаваш така, няма кой да я гледа. Сънува сигурно и разни внучета, както и млада снаха, която да тормози, защото баща ти отдавна не ? се връзва на номерата.
Игнорирай я, тя не е виновна за простотията си, въпреки това е права - време ти е да се погрижиш за бъдещето си!
Махкай се от вас, ако искаш спокойствие, свобода и истински живот без тази жена да ти опява на главата!

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 0369675466
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Напълно съм съгласна с Мечо Пух. Опитай се да направиш нещо, с което да подобриш положението си и не търси работа само на едно място, а в повече заселени места. Не бива да се примиряваш с това, което имаш, а да се бориш да постигнеш и да имаш повече. Предполагам, че сега всичко виждаш доста песимистично, но повярвай ми, че ако погледнеш по позитивно на нещата и с повече самоувереност, ще успееш да се оправиш. От друга страна смятам, че майка ти не е имала предвид буквално нещата, които казва, а по скоро е искала да провокира някаква реакция или дейност от твоя страна - което не е очевидно най-правилният подход. Просто предполагам, че и на нея, а и на теб ти тежи, че нито учиш, нито работиш и си един вид зависим от тях - все пак родителите искат най-доброто за децата си, а това описание не е сред тях.
Според мен не трябва да чакаш нещо на готово да дойде, а сам да тръгнеш да си търсиш щастието. С малко позитивна нагласа, способност и трудолюбие ще успееш :)
Ана

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 03dc442fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Каква работа търсиш по-точно? Без образование, без занаят нямаш много възможности за избор. С езиците как си? Иначе годините и образованието ти са подходящи за неквалифицирана работа. Въпросът е да приемеш поне на първо време, а не да капризничиш и да се сърдиш, че нервите на майка ти не издържат. Просто не си в позиция да имаш претенции - това е. И от къде са твоите последни пари? Нали не си работил. Или си ги събирал от тези, които родителите са ти давали. Ами те са твои, ама не точно, защото не си ги изкарал сам. Времето бързо отлита и е крайно време един млад мъж да реши какво иска да прави с живота си като си носи последствията за това решение.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 7a4436ac62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От автора:
Здравейте и ви благодаря за мненията. Общо взето ми казвате, каквото очаквах. Както споменах, аз осъзнавам, че трябва да върша нещо. И не е като да съм мързел и да вися по цял ден пред компютъра.. Но острани изглежда така..
Едва ли има човек, който да иска повече от мен да се махне от този дом, защото, въпреки че се грижи за мен майка ми е малко непоносима. Но просто в момента нямам избор.
По другите въпроси ще ви го кажа директно - не съм смотан. Всички ми казват, че съм кадърно момче. Завърших една от "елитните" гимназии в София. От 11 години се занимавам с компютри и поддръжката им. Знам какво ли не за тях и за интернет. Имам много добър английски (учил съм го близо 15 години), но нямам нито професионален опит, нито така скъпоценното и лъскаво висше образование, а като прибавим и това, че съм на 20 шансовете ми намаляват още повече.
Общо взето бързо схващам и се адаптирам към нови неща.
Бил съм на интервюта само за леки и приятни длъжности(поддръжка на техника, асемблиране на компютри и подобни), но явно просто не съм подходящ.. Решил съм го, ако скоро време не се получи нещо ще се хвана на някаква по-обикновена работа. Просто за някакъв доход и да се мирне тая жена..

 
  ...


...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 7ac4999cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   добро утро, сети се!
С тази гимназия си за никъде без висше. Почни обаче сега някаква работа, само да се махнеш от мамето и кой знае - ти за задочно обучение чувал ли си?
Като събереш пари, можеш да си отвориш и свой бизнес, знае ли човек?
Говори с баща ти, той може да има познати. Като събереш пари се изнасяй към София или чужбина малко да ти пооври мозакът, може да ти дойде мотивацията за висше като побачкаш неквалифициран труд. Иначе в Столицата за теб ще има хляб - НР набират и ще набират все повече хора, тепърва ще се развива хай тек индурстрията в страната ни. Имаш време значи да се специализираш, да учиш ако щеш, но и да озрееш. Загубил си една година вече, не чакай повече, а бий шута на тази женица.
Не съжалявай обаче - сега си си починал от учене и зорове, ще имаш енергия за всяко ново начинание! Не позволявай НИКОГА ПОВЕЧЕ В ЖИВОТА ТИ майка ти да ти определя ежедневието. Да се настройва от сега за старчески дом.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 8ed64e0909
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Запиши се на бюрото по труда от там безплатен курс за квалификация, каквато искаш, вземи си диплом за квалификация и се захващай с нещо. Млад човек си "за лудо работи за лудо не стой" са казали хората. Дори от начало да работиш за малко пари това се е опит.
На тея дето говорят да завършиш висше, мога да кажа: ако всички завършим висше, кой ще върши работата, която не е за висше в държавата незнам. Вие как си го представяте вишисти кабелжий, вишисти стругари, вишисти заварчици и т. н. Или ще си вземем китайци да вършат това.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 6614eb86ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Еми при теб за мен се получава една много сложна и конфриктна ситуация, защото ти ясно осъзнаваш, че ти трябва висше образование и че без него е трудна реализацията. Казваш, че имаш умствен потенциал и нужните познания в дадена област, но като че ли нямаш желание да ги развиваш и да ги подплатиш с една диплома, която би ти отворила много врати. Междувременно това те обрича на един живот с много лишения, ограничение било то в личен или финансов план и все пак не искаш да запишеш едно висше. Това просто е необяснимо за мене, при положение че има както по горе е споменато -задочна форма на обучение и вече какви ли не университети дето просто си плащаш таксата и дали си там няма значение и просто завършваш.
Дано се осъзнаеш и решиш да учеш нещо и то за себе си. Наистина ми е непонятно защо сам избираш да живееш по този начин.
Ана

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: a5738042eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много е лесно да кажете "Хвани се на работа".
А знаете ли колко трудно се намира в момента?
Независимо за кава длъжност, винаги те питат "имаш ли опит, стаж" и без последните две не те взимат и не ти дават даже шанс да покажеш какво можеш.
Съвета ми към автора е да се ориентира към чужбина, тук в България няма бъдеще за младите.


Princetonboy

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: aece9cbca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   .... лесно е да се дават съвети от страни... и аз ще го направя, колкото и наивно да звучи, като си давам сметка, е хич не ти е лесно.... та както казват и останалите... лято е.... върнах се от слънчев бряг, където през хотел всеки търси персонал... аистина заплащането е смешно около 500лв. с осигурено спане и храна.... но е възможност да смениш мястото, да се срещаш с хора и естествено да не си у дома.... докато не излезеш от вкъщи няма как да промениш нищо....

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 5e491648a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Eми да така е човек не си избира сам родителите знам как се чувстваш и аз съм така ама какво да се прави това е живота направи така че да обърнеш нещата в своя полза иначе тотално ще се смачкаш сам!!!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 6e1f6ce337
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Ами, приятел замисли се, ти си 20 годишен здрав прав мъж, докога ще чакаш вашите да те хранят? Не учиш, не работиш, а в същото време висиш у вас и чакаш на вашите. Не казвам, че не им помагаш, сигурно го правиш, ама това, което правиш е несъизмеримо малко спрямо това, което се очаква от един мъж на 20. Хората на тия години отдавна са се изнесли от вкъщи, че някои и семейства имат. Не ти се учело, работа нямало... ами да, никой не е казал, че ще е лесно, ама това е животът! Бориш се докрай! Майка ти била недоволна, ами ти какво очакваш да те хвали ли, че по цял ден и се мотаеш в краката? Стегни се малко! Вместо да се жалваш, търси си работа. Е, да няма да стане от първия път и от десетия може да не стане, ама хората не се отказват и накрая става. Пък и разбери ги и родителите си, баба ти ли да гледат, тебе ли да гледат? Не си дете вече, спри да се държиш като такова и поеми отговорност за собствения си живот!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker