Въпрос за продажба на имот - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Въпрос за продажба на имот
преди: 5 години, 13 дни, прочетена 1315 пъти
Здравейте читатели на сайта. Както се разбира от заглавието искам да попитам как е най правилно да се продаде имот. Става въпрос за стара семеина къща намираща се в малък град близо до София. Дали да избягвам агенции, частна обява ли да пусна. Имам съседи които вече питат за нея и не знам какъв е правилният начин за продажба. Прехвърля се при нотариус, адвокат? Какви договори се потписват и кои плаща разходите за продажбата? В къщата не се живее 10 години. Полагат се грижи за имота, но вече ни е излишна.
Ще съм благодарн за съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 12 дни
hash: 1037968ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На първо място - колко са наследниците? Трябва всички да са съгласни иначе не става - никога няма да си намерите клиент дето да купи примерно 80% идеални части...

На втроро място - да, сделката се изповядва при нотариус, таксите и данъка е около 5% от деклариранта цена - на пример ако я продадете за 50 000 таксата е околко 2 500 това е без комисионни на брокер и адвокат. Обикновенно го плаща купувача или си ги делите - въпрос на договорка.

За брокерите - и те гледат да ти смъкнат някоя таксичка от гърба, обикновенно процент от цената. Ако имаш сигурни клиенти направо им продавай без посредник. Не пречи да пуснеш и обява по сайтовете, ако говориш с брокер нищо не подписвай!!! Дават едни договори дето си им задължен да платиш без значение дали продаваш през тях или на "свободно". Измамници са големи!!!

 
  ...
преди: 5 години, 11 дни
hash: e1a6a8f096
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Най-лесно е да я продадеш на някой, който вече те е търсил да я купи. Договаряте се за цената, отивате при нотариус и той ще ви изповяда сделката. Сумата задължително да мине по банков път, никакви пари на ръка, аванси, устни уговорки за по-натам. За какво ти е агенция, щом имаш купувачи.

 
  ...
преди: 5 години, 8 дни
hash: 26f902ce70
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря за отговорите, бяха много полезни. Когато се стигне до нотариус обявява ли се реалната стойност на имота. Защото съм чувал за занижена цена за да не се плащат толкова такси или дарение? Какво представляват предварителните договори при покупко продажба на имот?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 дни
hash: ede9137c2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не сте длъжни да обявявате реалната цена пред нотариус, по принцип купувача плаща разходите по сделката /таксите/, а продавача не го засяга освен ако не трябва в бъдеще да доказва висок приход пред държавата. А и ако в документите пише че си продал къщата на ниска цена това е по скоро в ущърб само за купувача, ако след няколко месеца иска да развали сделката и тръгне да те съди че къщата имала прикрити течове мухъл и т. н. ти ще си длъжен да му върнеш само вписаната в документите сума, а той да ти върне къщата в същото състояние в което я е получил. Дарението задължава прекалено много купувача и ако не ти е близък роднина е много глупаво да купи имот и да му бъде прехвърлен чрез дарение. Всяко дарение задължава надарения вписва се че уж дарението е безвъзмездно, но след години може да се развали по причина, примерно че надарения е отказал да даде издръжка на дарителя си когато дарителя имал нужда.
Какво искаш да знаеш за предварителните договори, това си е един вид плащат ти капаро за имота и това ви действие се документира, че се задължаваш да продадеш този си имот точно на този купувач за еди си каква цена и сделката ще бъде извършена до еди си коя дата. Общо казано описва се какво сте се разбрали, колко капаро ти е дал, до колко време ще преминете към реална сделка и това е. На хора които теглят кредит за да купят имот им е нужен предварителния договор за пред банката за да докажат, че теглят за покупка на имот.

 
  ...
преди: 5 години, 4 дни
hash: e1a6a8f096
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не мишкувай за цената, няма да спестиш много, а можеш да си докараш главоболия. Купувачът е длъжен да ти плати само посоченото, другото има да си го търсиш... без да го намериш.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 дни
hash: b6238834ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря за отговорите, много неща ми се изясниха. Мисля, че темата вече стана полезна. Как става самото плащане при сделката?
Какви са възможните рискове за измами с сделки с недвижими имоти?
Нека да заплетем случая с това че имота е на общинска земя с предостъпено право на строеж.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 дни
hash: 6a8f973734
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   №5, питам от любопитство! " На хора които теглят кредит за да купят имот им е нужен предварителния договор за пред банката за да докажат, че теглят за покупка на имот. " - а не могат ли така да прецакат банката? Купувача сключва такъв договор, че няма да бъде излъган и само той ще купи имота, но може да се откаже и да загуби капарото, а какво ще стане с полученият кредит?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker