Сливен или София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Сливен или София
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 2398 пъти
От много време не мога да взема решение в кой град да живея. Живях няколко години в София и ми беше затъжено за родителите, но никога Сливен не ми е липсвал, защото приятелите ми заминаха отдавна, замених старите приятни спомени с нови. Останаха родителите ми единствено, които ме задържат в града. В Сливен няма работа, развитие, не мога да се адаптирам, скучно е, не мога да си намеря приятели, но има природа. Имам и огромна къща за мен, съпруга и детето ми, с 10 стаи и голям двор. Няма толкова преуспели хора, живота не е забързан и не мога да се състезавам така, както искам. А в София има паркове, кино, молове, кафета, заведения, музеи, работа, здравеопазването е по-добро, много хора и мога да се развивам. Имаме много приятели. По-мръсно е, губи се време в пътуване и трябва да живеем в малък апартамент с майката на мъжа ми, а евентуално с кредит да се купи някое малко апартаментче. Дилемата е спокойствие и голяма къща и проблем с намирането на работа или на тясно в забързания град с възможност за развитие.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: d953dd42f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами аз преди години от София се преместих в Сливен и не съжалявам. Мен това надцакване, този стрес и тая излишна показност в София, всеки да се докаже пред някого.Хората са като роботи,отделно както и ти каза за жилище трябва да се заробиш с кредит до живот, а за наемите даже не ми се коментира. В момента не съжалявам изобщо за избора си имам прилична заплата, не висока,но и над средното, стига ми за всичко,без излишни глупости. Живея си спокоен живпт и не съжалявам. Ти обаче явно искаш да се доказваш и т.н, да се състезаваш с някой. Прецени за себе си би ли издържала постоянно да си в такаВа среда.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f1846ed4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   София много ясно - но си купете отделно жилище. Голяма грешка е да живееш със свекърва и с рпдители изобщо.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: a7eaa8f7c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Второто.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: c8a0e58c16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Не. Проблемът е, че си проста селска пръчка.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 53eea78d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   То си зависи изцяло от теб. Какво би предпочела - да живееш спокойно с по-малко доходи, или в забързан град, с по-голяма реализация и повече развлечения. Аз съм също от Сливен. Обичам си града, макар че няма работа, ромите превзеха половината град... Но имаме уникална природа, има супер много зеленина и дървета, ходя често в София, живях 4 години в Пловдив и не съм видяла толкова много зеленина както в Сливен. Не може и едното и другото авторке, сама си реши кое е приоритет за теб.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 0e9c4649e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Плевен.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: dab8403f67
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ела тука да се състезаваш както му казваш ти и после знаеш ли как ще ревеш за спокойствието, което имаш в момента, пък и зор да затънеш с кредит-такава тъпа логика, че да те заболи глава

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 0712a3a8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Продавай имота и отивай в Бургас (;

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 921498e122
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Пръв на село или последен в града... Стара дилема... Конкуренцията в София не е като в Сливен, и ако в малкия град печелиш, защото си малко по-напред, то базата за конкуренция в големия град е съвсем друга, няма правила в оцеляването, да не се окаже, че въобще не си конкуретноспособна... А споменаването на моловете ми свали мнението за теб, не знам как един по-лъскави витрини станаха символ на хубав живот...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 2dd5895f12
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами, принципно, трябва да помислиш на теб самата къде ти е по-добре. Ако ти допада повече големият град - остани си там. Основният минус на София са мръсотията и навалицата, и както номер 1 много точно е констатирал/а - прекалената показност и филмиране. Мен лично, последните две много ме дразнят. Аз си живея в Шумен, който е град точно като Сливен и го предпочитам пред София. По принцип съм привързан към дома и много бързо ме хваща носталгията. Останах обаче основно, понеже, благодаря на Бога, си намерих много добра работа тук. Ако не се бе случило това, почти сигурно и аз щях да съм някъде другаде. Иначе и тук положението е същото - хората избягаха и продължават да бягат. Повечето ми приятели и познати се изнесоха още след, като завършихме училище, а останалите поетапно след това. Здравеопазването се крепи на някои стари кадри и шепа ентусиасти. Като гледам на къде е тръгнало, след 10-15 години като се пенсионират сегашните, не ми се мисли какво ще става. Образованието също е много зле. Провинцията по принцип от години прогресивно запада. Изключение може би са Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a258d12313
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   За София, ако:
- искаш да водиш културен живот, да посещаващ събития
- обичаш да социализираш и да се събираш с приятели
- искаш да се развиваш, да посещаваш различни курсове, да си подобряваш квалификацията, да събираш професионален опит
- понасяш добре стреса и динамиката
- искаш да градиш кариера
- искаш да печелиш повече пари
- природа има и в непосредствена близост до София (Витоша)
Малко апартаментче с кредит не е чак толкова лош вариант, особено ако и двамата с приятеля ти работите. Вноските най-вероятно ще са по-ниски от наема за същия клас жилище.

За Сливен, ако:
- обичаш домашния уют
- държиш на личното си пространство
- нямаш против да водиш по-затворен живот
- цениш си спокойствието преди всичко
- не се интересуваш от хорското мнение и не търсиш признание или социален статус
- имаш близка връзка с родителите си и не се чувстваш добре далеч от тях
- неочаквани събития, изненади, промени те стресират

Слабият момент тук е намирането на подходяща работа, но реално малките градчета се обезлюдяват все повече и недостиг на квалифицирани кадри има. Може да е трудно да намериш хубава позиция без връзки и препоръки, но ако упорстваш рано или късно ще намериш нещо по специалността ти, което да те устройва. Също сигурността в обезлюден град с предимно циганско население е донякъде под въпрос, но предвид че и в столицата ситуацията с престъпността не е цвете, това не би трябвало да е решаващ фактор.

Аз лично се преместих преди години от Варна в София. При вземането на решението ми натежа, че първо почти всичките ми приятели от гимназията и състуденти бяха вече или в чужбина или се бяха изнесли към столицата. Реално въпреки че си бях в родния град се чувствах самотна и нямах достатъчно контакти, т. е липсваше ми социалният живот. В София още от началото имах повече приятели, с които да мога да се събирам. За позицията, на която работех във Варна, заплатата която ми предлагаха в София беше близо 3 пъти по-голяма, което също си е фактор, отделно там където работех, нямах възможност да раста. Планирах и да завърша втора магистратура по различна от моята специалност, което във София можеше да стане по-лесно. Другият момент е, че за разлика от теб не разполагах с 10 стайно мое си жилище, а живеех в семейното такова (4 стаен апартамент), заедно с родителите си и не се чувствах добре от това. Не знам ти как се разбираш с твойте родители, но при мен нещата не бяха оптимални, бяха дори бих казала проблемни и честно казано нямах търпение да се изнеса и да съм самостоятелна. Та това натежа при моя избор. Негативното за София - не само заплатата, но и стресът беше също в пъти по-голям, а силно конкурентната корпоративна среда, особено ако не си свикнал да не поддаваш на манипулации и да се защитаваш от интриги, определено не те предразполага да се отпуснеш и може да дойде като шок особено в началото. Със времето обаче нещата се наместват и човек си попада на мястото - ако не се получи някъде, пробваш другаде и така.
Надявам се споделеното да ти помогне да се ориентираш, кое ще е най-правилното за теб.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9b9d18780c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хаха кариера и приятели в София. По-добрев чужбинаот колкото при идиотите в София.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9324ab4006
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   В София за млад човек без деца, става, но имай предвид, че да отглеждаш дете в София, ще бъде наказание и за теб и за него. От тази гледна точка по-добре в чужбина.

 
  ...
преди: 3 години, 24 дни
hash: 8854c96bf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   София.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker