Семейството ми иска да живеем на село - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Семейството ми иска да живеем на село
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1754 пъти
Здравейте! Последните 4 месеца жена ми постоянно ми говори да отидем да живеем на село. Мъж на 52 години съм, имам средно образование, цял живот съм работил като шофьор в различни фирми, пътувах в различни градове на България, фирмите бяха с различно предназначение, винаги съм имал служебна кола. Фирмата, където работя сега нещо не върви, може и да фалира. На жена ми й предлагат сигурна и дългосрочна работа в Благоевград, където ще е на висок пост и доста пари, тя е с висше образования финанси. Женен съм от 23 години, през цялото време сме живели в София в жилището на жена ми. И сега живеем в София. Жена ми иска да отидем в Благоевград, да купим къща в село близо до Благоевград (добре сме били винаги финансово, имаме пари), не иска в самия град Благоевград. Щяла да пътува до работата си в Благоевград с колата. Предлага ми да купим земя, ниви, машини за обработка, бус и аз да се занимавам с това. С една дума да работя в селското стопанство за себе си. Мислите ли, че има бъдеще такава дейност, а и все пак не съм първа младост. Не съм лигльо, работа не ме плаши, мога да правя доста неща в къщата си. Моля за мнения, който живее или е живял на село има ли бъдеще в България такава дейност? Плановете на жена ми са да останем там на село, защото и работата й е доходна и сигурна. Не знам до колко моята дейност ще е печеливша и дали като съм на 52 тепърва мога да се занимавам с обширни земи, насаждения, въпреки че ще имам трактор и машини. Дали е доходоносно и има ли бъдеще?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: a379b8f8f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти цял живот си бил търтей, жена ти те е издържала ежемесечно, осигурила е жилището, сега ти предлага и да ти направи бизнес, ти си бил и си един прост шофьор, в работата си имам такива и ги гледам как в своето незнание се мислят за много умни, важни, все едни весели и пускат вицове. Но като стане въпрос за икономика, финанси, компютри, закони.... гледат като телета. Впрочем и те като теб могат много неща да ремонтират сами. Една порода сте си въртите геврека.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: dc991856de
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ебати якото, човек.

Мен ако жена ми ми каже ще те правя фермер, да съм отишъл на пазар за сламени шапки и гащеризони. Ама напълно сериозно.

На тея години какво ти трябва?

Правя си градинка, животинки или каквото ме влече, слагам си един басейн в дворчето. И си живея животеца!


Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ff98dcdd6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   До №1 Никога не съм бил търтей. Фирмите, в които съм работил са ми плащали добре, защото бяха чуждестранни фирми с бизнес в България. Нямам и един ден без работа в живота си. Заплатата ми е била над средното ниво за страната през всичките години. Всичко, каквото съм изкарвал съм давал в къщи за семейството ни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ff98dcdd6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   до №1 и не разказвам вицове, не съм безгрижен.....Как пък веднага ме описа без да ме познаваш?! Попитах за мнения до колко има шансове земеделската работа. №2 Братан, не става въпрос за басейни в двора и курортен живот. Става въпрос за фермерска работа и дейност:)

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: aeff2c3779
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Човече планът може и да не е лош, но колко точно е сигурна работата на жена ти, колко е голяма тази заплата? Продатете ли имота в София, няма връщане назад. В Благоевград хич не е евтино, нито пък в околните села.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0eba7130ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На 52 години да врънкаш така е направо гнусно. Точно сега е моментът да ги направиш нещата. В земеделието има много пари, ако се постараеш. Само не го виждам с жена ти, че ще имате много различен живот.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 80ed3ea51c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Не знам как е в Благоевградския край, но родителите на приятелката ми се преместиха на село. Самото място е само на 5 километра от града и не е изолирано. Ходят си с колата всеки ден на работа.
Направиха си градинка с какви ли не зеленчуци, гледат си зайци и си правят вино и ракия. Като им отидем на гости ми става много хубаво.
Чист въздух, няма шум, салата от току що обрани зеленчуци, домашна ракийка и тн.
Живот и здраве някой ден на дърти години и аз мисля да се оттегля на село.
Общо взето каквото си го направиш. Ако гледаш негативното, никъде няма да се чувстваш добре.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ff98dcdd6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №5 няма да продаваме апартамента в София. Дори не сме мислили да го продаваме.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: cb6cc386a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Живота на село има доста предимства.
Аз в момента ремонтирам къщта останала от дядо, с тенденция поне сезонно да си живея там.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 3209635f4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №11 едно е да живееш на село сезонно. Моят въпрос, който търси вашето мнение е дали има бъдеще в България селкостопанските дейности с растения, дървета и прочие. :)

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: aeff2c3779
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От номер 5!
Значи разполагате с доста авоари. Няма лошо, не съм ви душманин. В хубавите села къщите държът цена, както и плодородна земя. Все пак на софиянци с виисок стандарт сигурно им се струват евтини. Имай предвид, че тези къщи, строени от цели семейства българи покрай втората световна война, имат нужда от доста инвестиции и квалифициран труд, че да станат пригодни за модерните разбирания за селски живот, а земеделието е доста специфична сфера на икономиката. Ти сигурно и за това отваряш темата. Не, не се начуквай там, ако селският живот и селският бит не са ти хоби и слабост. Както казах в първия си коментар, всичко ще зависи от дългосрочните преспективи на жена ти. От земеделие не винаги се печели. Да имам малко опит и наблюдения от успешен бизнес тип втора работа. Това е доста тежък и мръсен в буквалния смисъл труд.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 27d633e32d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторе тук няма да намериш отговора, хората които си имат представа от БИЗНЕС в земеделието работят особено лятото и не дремят пред комп.
Сам виждаш повече от два дни ти пишат само хора на които ума им позволява да си представят само градинка със зеленчуци, ремонтираната къща, украсен двор и салатка от пресни зеленчуци, не схващат че това няма общо с питането ти, не се замислят за какво ще ти служат ниви, машини за обработка и бус.
Да идеята на семейството ти е добра, но е важно ти дали искаш, да се научиш на земеделие. Струва ми се че на теб самия не ти се иска, защото ако ти се искаше до сега да беше направил планове за няколко ниши на земеделието, къде точно искаш да се насочиш, щеше да проучиш начини на обработка, документация пред държавата и реализация на продукта за да си направиш сметка кое е най изгодно и кое най ще ти допада. Като шофьор естествено правиш сметка как ще караш машините обаче в земеделието не е важно карането, а в главата ти трябва да узрее идеята, защо ще караш, какво ще караш, как ще го отгледаш това нещо, къде и за колко ще го продадеш, колко ще струва отглеждането му. Бая мениджърство трябва не само шофьорлък.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 46b69da3ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Авторе, ние също живеем през лятото на село, близо е до София и си пътуваме без проблем до работата в града. Дворът ни е една огромна цветна градина, но имаме и малък участък за зеленчуци. Наистина по половин година все едно сме на курорт. Но! Ти питаш за друго. Съседите ни обработват големи земеделски площи - имат няколко декара ябълкови насаждения, а плодовете изнасят за Холандия. Отделно отглеждат домати за нашия пазар, лук, чушки, каквото се сетиш, продават и ракия на местните... Хората живеят добре, но не мога да кажа, че поддържат някакъв луксозен стандарт. Да не говорим, че стават в 4 сутринта и чак по тъмно се прибират от нивите. Те са голямо семейство и в този бизнес са включени всички - дъщерята, синът, снахата, зетовете, внучките и техните съпрузи. Т. е. работата е огромна и не е по силите нито на един, нито на двама, нито на трима души. И пак казвам: става дума за едно доста скромно стопанство, което изхранва само тази фамилия. Ние с мъжа ми не щем и да чуем за подобна работа, въпреки че притежаваме доста пустеещи имоти в околностите на селото. На нас повече ни допада да си свършим работата в София и вечерта да разпуснем с чаша винце в градината сред птичките и щурчетата. Даже леко ни натежава ежедневното поливане на зеленчуците, седмичното плевене на лехите и косенето на тревните площи.
Друг наш съсед пък обработва наистина големи пространства - слънчоглед, царевица и пшеница. Обаче той си има и техника, и работници, и административен персонал. И пак не е за завиждане, защото една градушка да падне и край - милиони левове загуби. Една година е добра - вали когато трябва, друга е лоша и сушата мори растенията - природа, нищо не може да направиш. Така че земеделската работа е до голяма степен и лотария.
Трети пък отглежда животни - има кравеферма и свинеферма. При него работят 5-6 човека на минимална заплата. Но фактът, че съпругата на животновъда изкарва допълнително пари като сервитьорка в местната кръчма, на мен поне ми говори, че това предприятие не носи чак такива приходи.
Недалеч от селото има птицеферма, там работят голяма част от тукашните жени. Но предприятието е огромно, супер модерно, с всякакви пречиствателни станции, инкубатори, депа за преработка на отпадъците, машини за обработка на месото, хладилни камери и т. н. Вложени са много, много милиони като инвестиция и наистина "пилищарникът", както го наричат местните, процъфтява. Доколкото зная, изнасят яйца и месо за Румъния и Китай.
Ето това, авторе, са моите наблюдения от селцето Драговищица, което се намира на 18 км западно от София. Пък ти си прецени.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker