Най-накрая събрах кураж да повиша тон на токсичния си баща - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Най-накрая събрах кураж да повиша тон на токсичния си баща
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1831 пъти
Ще се постарая да бъда кратък. Баща ми винаги е бил манипулативен човек, не търпи чуждо мнение и откакто се помня, не ми се е извинявал. Нито на мен (19 годишен), нито на по-малката ми сестра.

След развода с майка, малко след като отиде да работи в чужбина за да “изкарва пари за нас, ” (което е пълна безсмислица и той всъщност ни изпраща само детски) положението в България стана с пъти по-спокойно.

Той е удрял и мен и сестра ми, дори се страхувам да кажа, че и майка ми. Той не отваря уста на майка, защото тя е тази, която ни гледа. Напусна работа заради него и той се чувства малко или много виновен и ѝ изпраща по някой лев, когато не стигат (въпреки да се случва много рядко).

Сестра ми иска да учи при него, а шефът му беше съгласен да ме вземе на работа и сега с него сме колеги.

Ситуацията е следната: работим по 12 часа на ден, всеки първи петък от месеца са 16 и почиваме само в неделя (единственият ден, в който мога да мързелувам на спокойствие, смятам, че е справедливо).

Баща ми много добре знае, че съм затворен човек, но не може да го приеме. Той си мисли, че аз и сестра ми сме длъжни да му четем мислите и “сами да се сещаме да му помагаме с някои неща. ” Може би е прав донякъде, но в повечето случаи, в които съм отишъл да му помагам с каквато и да е дейност, той ме гони, казвайки, че му преча.

Днес, неделя, сменяхме апартаментът. Пренасяше мебели и не убели нито дума на мен или на сестра ми. Малко след, като приятелката му (много мила жена, която уважавам, защото проявява грижи за мен и сестра ми) сготви вечерята ме попита дали искам да ми сервира. Съответно аз приех и яденето ми беше на масата.

След около 10 минути ровене във фейсбук, сестра ми идва и ми казва следното: “бате, тати каза, че днеска нищо не си работил и попита (съркастично) защо трябва да ядеш. ”

Ядът, който прерастна в мен ме накара да тръшна слушалките и телефона на масата, да изтичам до другата стая и да го питам с какъв акъл говори подобни неща. И то на сестра ми. С каква наглост, след като и двамата с него сме работили 76 часа тази седмица. Всичкото това на висок тон.

Той не се извини, а напротив. Настояваше, че ние трябва сами да се сетим и да му помогнем да пренесе мебелите до горния етаж. Обясних, че ако ме беше помолил за помощ, без да се замисля щях да отида, защото ми е баща. И все пак не се извини.

Не липсата на помощ го ядоса, а това, че не съм се сетил сам.

В момента се чувствам супер обиден от начина на държание на баща ми към нас двамата със сестра ми. Така е, на 19 съм, но това не е причина да не говори с мен, като родител и все пак да ми дава пример.

14 години терор от негова страна, той дори манипулира приятелката си.

В момента съм нервен и може и да взема някое прибързано решение.

Искам съвет от хора, които са преживявали подобно нещо. Как се оттървахте от това токсично държание от ваш родител?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 523f161265
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Какво му е токсичното, мъж на твоите години трябва сам да се сети да помогне на баща си с мебелите. А да ти слагат чинията на твоите години....

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c225985fb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не виждам токсично държание на баща ти в днешни дни, а за миналото си разказал твърде малко колкото да го оплюеш, обаче щом все още се надяваш на помощ в живота от него, значи не е толкова лош, колкото мъчиш да го опишеш.
Твърдиш че ви биел, ама сега сте при него и двамата, твърдиш също, че шефът му бил съгласен да те вземе на работа, ама се мъчиш да ни спестиш факта че баща ти е помолил да те вземат и е уважаван от шефа си работник, затова шефа му е бил съгласен.
Знаел си много добре, че се пренасяте в друго жилище и си стоял, гледал си и си чакал да ти се моли баща ти за помощ. Ревеш че си работил 76 часа тази седмица. а баща ти не е ли работил 76 часа, на всичкото отгоре той не е и на твоята възраст и вече няма тази младежка издържливост. Очакваш и жена му да ти сервира, защо, ти плащаш ли й да се грижи за теб, да ти готви, пере? Каква ти е тя на теб, че да те обслужва?
Какви са тия извинения, че си бил затворен човек и затова не се сещаш да помогнеш на баща си и то за вашите мебели?

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c1001e4672
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   От тази случка се вижда, че баща ти не е токсичен, а би искал и ти да пренасяш мебели наравно с него, защото останалите са жени, които едва ли имат физ, сили колкото вас. Приятелката на баща ви, все пак не ви е слугиня, не сте нейни деца и е добре да помате и на нея. Нали, ти самият казваш, че сте работили по равно, защо мислиш, че ти имаш неделята за почивка, а той трябва да влачи мебелите.
Следващият път, като започнеш да се чудиш, първо се запитай -ако баща ми си беше сложил слушалките, а аз влачех мебелите по стълбите, как би ми изглеждало това?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 2faaf5831b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Заобиколих се с добри и грижовни хора и ограничих контактите си с дадения токсичен родител.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 6bf19940a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Баща ми правеше абсолютно същото нещо. АМА ТОЧНО същото. Това са резултати от някакви комплекси явно.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: bd18199b01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Като нещо не ти харесва, го променяш и това е! Решението е да го напуснеш и да си намериш по-читава работа с по-малко работни часове и междувременно да се опиташ да си подобриш квалификацията, та след време да работиш нещо още по-леко. Човек сам си кове съдбата - действай!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1d7927d293
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номера 1, 2 и 3. Не баща ми е помолил шефа да ме вземе. Сам го направих. Имам достатъчно добри комуникативни умения за да си уредя работата сам. Може би 2 е прав, няма достатъчно детайли за миналото, но и не смятам, че са нужни. Може би фактът, че вкъщи е станало много по-спокойно след като замина е достатъчен за да се разбере, че не е от най-добрите.

Живеем при него, защото няма къде другаде. Не съм знаел изобщо, че ще се местим, разбрах го в последния момент, когато ми каза: “после като се приберем сме горе. ”

Друго нещо, изобщо не съм настоявал или молил жена му да ми сервира, тя сама предложи, защото всичко беше по чинии.

Също така, един баща никога няма да каже “ей мързел, що не ми помогна да пренесем” и няма да вкарва напрежение през цялото време в единствения почивен ден.

И най-вече. Аз на моето дете никога няма да кажа “днеска не си помагал, няма да ядеш. ” Напротив. Сам ще преместя цялата къща, ако трябва, напълно осъзнавайки, че това е първа работа на сина ми и е достатъчно натоварен от 76 часа работа, на които аз за 6 години съм свикнал. Образно казано.

- Автор.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ab01da8dcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Mайка ми е същата. Мисля че е някакво погрешно възпитание на тяхното поколение. Абсолютен темерут. Вместо да си каже направо, че нещо трябва да се свърши и че има нужда от помощ, мълчи като партизанин на разпит, гледа лошо, трупа вътрешно агресия и мисли, че те наказва като се хване да върши нещата сама. Приема едва ли не искането на помощ като някакво унижение - явно са им насадени някакви комплекси или знам ли и аз какво. Редовно изпада в подобни ситуации, защото постоянно има към околните някакви неини си очаквания, за които те дори не подозират. После дълго време е и обидена и си връща като не им говори, което е абсолютна глупост, защото хората даже не са разбрали, че с нещо са я обидили и тя им е била сърдита.
От всички очаква да се сещат, какво се случва в неината глава. До един момент и се връзвах и се чувствах виновна, но после се усетих, че вината реално не е в мен. Не чета мисли, не съм длъжна постоянно да се ослушвам и да гадая, какво си е наумила - когато е искала помощ, никога не и е била отказвана такава. Не е малка, има уста, може да си каже, като иска нещо.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c225985fb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 7, авторе, на всеки е ясно, че е по приятно, когато го няма главата на семейството, която държи да се спазват правила и остане само слугинята-майка и си правите каквото си искате. Било станало по спокойно, еми като го няма този дето се старае да ви възпитава и сте оставени да правите каквото си искате, разбира се че ще твърдиш, че било по спокойно.
Като имаш толккова комуникативни умения, защо не потърси работа другаде, а при неговия шеф? Ти не знаеше ли, че там се работи по 76 часа? Или комуникативните ти умения се облягат на това, че шефа е доволен от баща ти?
Живеели при него защото нямало къде, що бе авторе той е на квартира другите квартири по света свършиха ли? сестра ти малка нека живее при него Обаче ти си навършил 18г, комуникативен си, намери си работа далеч от него, наеми си квартира далеч от баща си. Или там е по лесно тати носи мебелите, жена му готви слага масата, пере шета и през почивните дни от теб не се иска нищо само да лежиш и да чакаш оная да сервира.
Това всичко дето е било по чинии, първо някой е ходил да купи продукти, платил ги е, после ги е сготвил, сложил ги е по чинии, после същия и ще измие чиниите, не те ли е срам да ни кажеш че вече било сипано? През почивния ви ден тати пренесъл мебелите, жена му сготвила и разсипала по чиинии от теб се очаквало да лежиш цял ден и да кажеш "да" когато те питат искаш ли. Не ти ли е неудобно на 19г въобще да си го помисляш? И на всикото отгоре се сърди, че му казали истината в очите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker