Затруднявам родителите си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Затруднявам родителите си
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1548 пъти
Здравейте!
Момиче на 18 години съм и живот и здраве септември месец отивам във Варна да следвам. Приеха ме в Медицинския университет и ще следвам за медицинска сестра.
Това, което ме тревожи е, че доста затруднявам нашите с това учение. Подкрепят ме напълно, даже те искат повече от мен да уча. Но като се има в предвид, че семестриалните такси за една година са 800лв. (ще следвам 4 години) плюс това ще ми плащат квартирата още и джобни ще ми дават, ще им се насъбере много.
Искам да им помогна с каквото мога! Добра съм с ученето ще вземам стипендия, ако успея. Искам и да работя докато уча, но нашите точно за това са против. Ще трябва да работя след университета и ще става късно докато се прибера и нашите не искат да се разкарвам по тъмно. Разбирам ги! Ще си търся работа на половин работен ден, но и там заплащането ще е малко и сигурна само ще мога да си покривам това, което харча. Слава богу не харча много. Имам си дрехи на гърба, вечер не лягам гладна!
Но много ми се иска да им помогна и като знам, че не мога се чувствам зле. Всяка вечер като лягам ги мисля тези неща. Чувствам се зле, че така ще ги затрудня финансово. Горе-долу сме добре финансово, но сега около 4000лв на година ще са само моите разходи. От това чувство за вина даже вече не ми се учи, просто искам родителите ми да са добре.
Не мога и с тях да говоря за това, защото ще се натъжат знам ги какви са.
Просто имах нуждата да споделя, и ако може и вашите мнения по въпроса.
Наистина виновна ли съм за нещо?
Нормално ли е да се чувствам толкова зле?

Благодаря за отделеното време!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 455a6185d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен само си търсиш причини да не работиш паралелно със следването и да нямаш лоша съвест. Ако искаше действително да не тежиш на вашите, нямаше да си търсиш оправдания, а работа.
Аз съм завършила в чужбина, редовно, много тежка специалност и действително не съм струвала на нашите никакви пари, дори заминах със свои пари, които си изкарах лятото.
ТИ какво прави това лято, между другото, след като толкова мислиш за вашите. 4000 лв. нямаше да изкараш, но едни 2-3 хил. на морето можеше да изкараш със сезонна работа. Работи ли това лято изобщо?
Няма лошо ако не искаш да работиш паралелно със следването си, може би ти е много, но не търси оправдания за съвестта си.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 60a083b497
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Учи, за взимаш стипендия, а лятото работи на морето или още по-добре - на бригата в Америка. Аз така направих. И не се обвинявай, ако ти дават някой лев. Родители са - длъжни са са те издържат докато се изучиш.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 851c6b4e29
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Това твоето са само оправдания да не си търсиш работа.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4ea1c4ada1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Значи вашите са съгласни да станеш мед сестра и само след 4 години нощем е спешното да ти скачат цигани на бой, а ги било страх сега вечер да работиш, ей това не мога да го разбера. А и не само в спешното в което и отделение да си пак ще има агресивни болни или агресивни роднини на болни.
На 18 си вече е дошло време да се учиш да живееш в обществото, особенно с професията която си избрала е време да се научиш как да реагираш и как да се пазиш от агресия, защото вярваш или не в болница често се лекуват и лоши и агресивни хора, ти трябва да умееш да се справяш с това.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 2c6e23c2e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Коментарът на номер 1 е прекалено остър. Малко хора могат да се справят добре с тежка специалност и паралелно да работят. Някои дори без работа не могат да се справят и прекъсват. Нормално е човек на 18 да е неориентиран и да не се втурне да си търси работа веднага след гимназията. Според мен най-добре си гледай ученето поне първите 1-2 години, гледай да взимаш стипендия и не се притеснявай за други неща. Щом вашите не са зле финансово, явно са преценили, че могат да отделят достатъчна сума за твоята издръжка и да не им тежи. Изобщо не си виновна за нищо, развиваш се добре за годините си. Има време цял живот да работиш, сега учи здраво, за да станеш добър професионалист.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b1689e7da9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Номер 1, стига си плещила глупости. Много по-важно е да има достатъчно време и енергия за учене, за да си разбира от професията, която ще е не малко отговорна. Искате добро здравеопазване, а вижте какви неща пишете на един бъдещ здравен работник. Иначе почти всички студенти най-добре си живеят и си харчат, все са по дискотеки, купони, заведения, ама тук могат да ти вменят, че трябва да живееш като роб.
Авторката - не, няма за какво да се чувстваш виновна, лятото, ако нямаш наистина за учене, може да работиш, но през следването недей. За да не се чувстваш виновна след време, че не си учила достатъчно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 8337df44b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж мила, медицината е тежка специалност и не е препоръчително да работиш особено от първата година. В горните курсове по принцип сигурно ще имаш задължителни стажове и практики по болниците и някои от тях може и да се плащат. Обаче особено в първи и втори курс те съветвам да наблегнеш на ученето, защото в крайна сметка за това са всичките жертви. Ако е до работа, продавачка можеш да станеш и без висше. Така, че първото и основното ти задължение е да учиш сериозно. После като станеш лекар ще можеш да им помагаш финансово и да им се "издължиш" за жертвите, които сега правят за теб.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 892cf5032c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   1, и по-добре ли ти стана, като се похвали и си изби комплексите на гърба на момичето? Не можеше ли просто да дадеш съвет да работи летата, вместо да я обвиняваш лоша съвест и да се изкарваш голяма работа? През семестрите пък ви уверявам, че е невъзможно да се работи, учейки за мед. сестра, защото едната половина на деня са на лекции, а другата на стаж, упражнения в болницата и не може да се отсъства. Най-много 2 мес. лятото, но за тези 2 месеца ще изкара едни 1200 лв на морето (освен ако не е барман или сервитьорка, но тя няма опит и не знам дали ще я вземат). Дали с 1200 или без тях няма особена разлика, но пак е нещо - поне за семестрите ще изкара.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 51469fb2e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Като нямат пари да те гледат и изучат да не са те раждали,щом са преценили да имат дете ще си те изучат

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f30b2e5326
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Какво плюете номер 1? Не е казала да учи и да работи паралелно, а да работи през лятото, за да изкара някой лев. Явно всички тук сте дюндюркани готованковци.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 892cf5032c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, пак не си разбрал защо "плюем".

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: d0792943fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката

Благодаря на всички и за положителните, и за отрицателните коментари. Така е родителите ми не са зле финансово, но като ги гледам как се трудят не мога с лека ръка да им харча парите.

До номер 1 - Не мисля, че съм длъжна да ти давам някакво обяснение или да се оправдавам, но не мога и да допусна да ме обвиняваш, че не искам да работя.
Живеем в малък град!!Родителите ми имат хранителен магазин, но отделно от това се занимават и с животновъдство. Майка ми има високо кръвно и като се умори повечко веднага и прилошава, пие купища лекарства.
През свободното си време съм в магазина (лятото също, още от 25 май). Обслужвам клиентите, купувам стока, чистя рафтовете, попълвам дневниците за хигиена и хладилна температура. И това всеки ден от 8 сутринта до 8-9 вечерта. През това време баща ми се занимава с животните, които са на село. Майка ми си е вкъщи (чисти, пере, глади, готви) и често идва при мен да ми помага.

Работата ми не е кой знае какво, но поне мога да кажа, че помагам на нашите. Затова ти (номер 1) не можеш да ме обвиняваш, че не искам да работя или, че не работя.... работя през лятото, само че не срещу заплащане!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 915d524761
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Не знам във Варна няма ли общежития. Аз бях в търновския и за да не затруднявам нашите живях на общежитие, което излизаше доста по- евтино от квартирата.
През летата работих, даже ходих на студентски бригади в Англия. Връщах се с няколко хиледарки и с тях си плащах семестри, наеми и тн.
Така че зорът на родителите ми беше само първата година.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 25d43dbda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Аз също уча за мед. сестра във Варна, ще бъда трети курс. Ако още имаш време - откажи се или запиши другаде. Всичко е под всякаква критика - организацията, преподавателите, начините за обучение, провеждането на изпитите, всичко. Пълна пародия. Първи курс е мъка, абсурд да работиш. От втори вече ще можеш, защото на преподавателите започва хептен да не им пука знаеш ли нещо или не, и пускат на изпитите всички, защото не им се занимава. Подчертавам, това е от втори курс. В първи на повечето изпити изпокъсват 50%, за да ви стреснат. Но просто според мен наистина не си заслужава. На клиничната практика, която е 2 пъти седмично по 5 часа, висиш през цялото време и не правиш нищо, защото на лекарите и сестрите крайно не им се занимава с теб и само им се пречкаш в краката. Това е което мога да дам като съвет и лично мнение. Оттам нататък ти си решаваш. Успех. :) А, забравих да кажа, ако не си падаш по адски прости диви селянки, които се държат като изтървани в “големия град” и си мислят че са хванали Господ за шлифера задето учат тук, значи и колегите няма да ти допаднат.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1f3ff2884e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Аз също съм работила лятото на бригада в САЩ и на нашето море и не виждам какво скочиха всички, че това е нещо тъпо и ужасно. Напротив. Ако искаш да помагаш, така се праяи. Ако искаш да лежиш, си намираш оправдания, че си щял да изкараш 1200лв само и няма смисъл. Номер 1 не показа комплекси, конплексирани сте вие, защото ви дюндюркат мама и тате.
Авторке, щом така помагаш през лятото, не виждам за какво изпитваш вина. Все пак, ако не си ти там, трябва да наемат продавач и да плащат на него, вместо да дават пари на теб. Факт е, че на бригада се изкаерват много повече пари и тогава можеш да си напълно самостоятелна финаново, че даже и ти да им помагаш. Все пан не се чувствай виновна, тъй като да те издържат докато учиш си е част от техния родителски дълг.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 6e1a4cc7fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Аз пък те съветвам да погледнеш протестите , мед.работници не са доволни от заплащането . Професията може да ти харесва , но когато получаваш толкова пари за работата си , няма особено значение какво работиш , когато заплащането е зле . За чужбина ако се ориентираш , записвай се . Грубото отношение си го има от страна и на лекари , пациенти и близки . Не всички са груби , но народът е озлобен .

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 50abf7a713
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Във Варна има общежития. Не съм се интересувала колко струват, но не изглеждат зле. Като съм минавала от там съм ги заглеждала, намират се до ХЕИ, около 20 минутки пеш, грубо, ти е до Медицинския. Квартирите станаха скъпи вече, цяло чудо ще е ако намериш нещо за 300 лв... Освен ако не е в крайните квартали.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker