Как да се откажа само от полагащия ми се дял от къщи, в полза на другите наследници. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (93128)
 Избор на редактора (165)
 Любов и изневяра (21826)
 Секс и интимност (10875)
 Тинейджърски (19786)
 Семейство (4585)
 Здраве (7539)
 Спорт и красота (3941)
 На работното място (2020)
 Образование (5604)
 В чужбина (1243)
 Наркотици и алкохол (904)
 Измислени истории (716)
 Проза, литература (1451)
 Други (12465)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Как да се откажа само от полагащия ми се дял от къщи, в полза на другите наследници.
преди: 6 месеца, 6 дни, прочетена 799 пъти
Как да се откажа само от полагащия ми се дял от къщи, в полза на другите наследници.

Някой знае ли как става това?

Ходих до Районният съд, но ми казаха, че там се дава пълен отказ от наследство и че не мога да подам заявление и да се откажа само от този конкретен имот.
Имотът е земя със стари сгради, баба ми е предписала земята на двете ми братовчедки и всъщност моят дял е само от къща и стопанските постройки. Двете ми братовчедки твърдят, че мога да се откажа от дела си, чрез Районият съд, но явно това не е така.
Водим някакви абсурдни разговори, както писах готова съм да се откажа, но не зная как да го направя. За мен е редно да си наемат адвокат, който да оформи всичко и съответно аз да се подпиша каквото е необходимо впредвид, че те са наследници, но те не го правят. Аз не мога да поема такъв разход а и не е редно. Баба ми им е дала 7 000 лв. преди 15 г. да оформят документално нещата, но братовчедка ми си ги е прибрала, после баба ми почина и така нещата замряха. В крайна сметка след 15 г. ми ги дадоха тези 7 000 лв. колко са се обезценили ясно е, подписах се, че съм ги получила тези пари, но искам да се оформи всичко документално. Цената на това, което те получават е над 100 000 Е. Какво мога да направя? Нямам никакви други претенции. Те са отраснали при нея, с мен почти не е имала контакт. Дъщеря й /моята майка/, умира много млада и баща ми ме водеше един, два пъти годишно у тях на гости. Това е и причината , за това разеляне в тяхна полза. Само не ми е ясно, защо като им го е прехвърлила не им е прехвърлила и постройките, а им е прехвърлила само земята. Какво да направя? Ако разходът не е голям съм готова аз да го поема само да ми е спокойно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 01a6434dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Първо - ако само е написала завещание като казваш "предписала" (приемам го за приписала) - да знаеш, че има нещо което се казва защитен дял. Т.е. може някой да напише завещание, че дава всичко на едното си дете, но другото има дял, който не може да не наследи. Вероятно имаш дял от това, което братовчедките ти мислят за тяхно - проучи по какъв начин е станало прехвърлянето. За отказа - трябва да направиш дарение или покупко-продажба на това, което искаш да ми отстъпиш. Ще платят някаква такса на нотариус, която може да не е малка - зависи на каква цена се пише сделката. Спокойно може да им искаш едни 10 хиляди лв, т.е. да им продадеш дела си за толкова. Ако всичко струва 200хил евро си е повече от справедливо. Ако се заинатят им кажи "ами добре, оправяйте се" и си заминаваш. След няколко седмици ще дойдат с парите да те викат.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 88bcd81aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Напълно безсмислена тема, как да се откажеш от нещо!? Ами подпиши им декларация, или им дай заверено пълномошно, че се отказваш от всякакво наследство в тяхна полза и всичко се решава. Чрез това пълномощно, те могат да правят с имота каквото си искат, могат и да го продадат.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 0dc8684d5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако искат да им препишеш нещо, да оформят докумемтите. Най-добре е да им го продадеш. Като са живяли там, това не означава, че имат повече право на наследство, а че чакат всичко наготово. Не се знае и какви са им били отношенията с бабата. Много са нахални в случая. Явно са видели, че си душичка и са решили да се възползват веднага.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: e413e49968
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   С декларация за отказ от наследство при нотариус.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 657e508f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В районния съд са ти казали правилно, че няма частичен отказ от наследство. Ако същата тази баба ви е оставила и други имоти /ниви/ или пари в сметка, и вече си теглила от сметката й няма как да направиш отказ от наследство.
Най евтиният начин е дарение!
Ако обаче бабата е оставила само описания имот, не разбирам, защо да не направиш отказ от наследство получено от тази баба.
какво точно те притеснява в пълния отказ от наследство, надяваш се тя да е имала имоти и сметки за които не знаеш досега ли?

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 8bca362962
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Леле какви глупости прочетох. Както и да е. В Районния съд са ти обяснили правилно. Нямаш право да се откажеш от част от наследството. Възможно е да се откажеш изцяло от него, но ти не искаш това. Затова можеш да заобиколиш закона и да прехвърлиш на братовчедките си чрез дарение двете къщи. Сделката се изповядва пред нотариус. Таксите са по - ниски отколкото при другите видове сделки. Така ще си запазиш наследствените права върху останалото наследство.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 97ea8fb1ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   С дарение. Не се отказваш от наследството, но след като го получиш, даряваш твоя дял на когото си искаш или им предлагаш да го изкупят.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: c0325fcf19
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Нямало частичен отказ. Точно наскоро майка ми и сестрите ѝ продаваха наследствена къща, но техни братовчеди също имаха дялове и се отказаха точно само от наследството си върху тази къща. И го направиха с декларация. Преди няколко години направиха същото и със земеделски земи.

Ако не бяхме минали по този път, щях и да ви повярвам, че не можело. Баш си може и се прави. А с дарение е по-сложно, а и се плащат данъци.

Това, за което говорите, е съвсем друго и касае пасивите и активите над дадено наследство. Не можеш да се откажеш само от пасивите, без да се откажеш и от активите.

Върви при нотариус и ще ти обяснят. Тук няма смисъл да слушаш мозъци.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 657e508f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   №8 бъркаш името на декларацията или институцията която я издава. Такова нещо като декларация, която да гласи отказ от наследство или част от него подписана само пред нотариус не съществува. Най вероятно става въпрос за пълномощно за продажба на точно описания имот.
На авторката такава декларация не й е нужна, защото родата й нямат намерение да продават къщата в момента.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: c0325fcf19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   9, трябва да питам майка ми в случай че бъркам името или институцията, но знам, че при тях имаше точно същия казус и е възможно.

А колкото до авторката смятам, че наистина щом искат да се откажеш от наследство е редно поне да се консултират и оформят нужните документи. Не стига, че им подаряваш някаква част от имота, ами и да ходиш да се разправяш и да се набутваш с разходи. Ти нямаш интерес да го правиш. Ако не им се занимава, само те губят.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 51e22cbd26
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   8 Какво е тази декларация? За първи път чувам за това.

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 8e0287212c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Който е на зор, той да се занимава. Ако толкова не можеш да спиш спокойно заради този казус, отиди при нотариус и си оправи нещата. Ако братовчедите напират - те да се занимават. Реши за себе си КОЙ ще се занимава и действай съответно.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 657e508f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12 Авторката пита защото тя е на зор подписалал е някъкав документ, че е взела 7 000лв уж срещу частта си, а частта от постройките все още се води на нейно име. Така хем за пред роднините тя няма имот, защото се е съгласила, а за пред държавата има и и се начисляват данъци.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 8e0287212c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, добре прави, че пита, само трябва да иде в кантора и там да пита. Ние няма да изясним казуса ѝ с юрист за наша сметка, нали така.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker