На гости у дома - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

На гости у дома
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 1388 пъти
Става дума за роднина завърнал се в отпуск от чужбина. Отношенията ни са "на кантар". Много близки сме по кръвна линия, но почти не контактуваме. Живеем в една къща на отделни етажи. За пристигането неофициално разбирам косвено. Официално - при случайна среща на двора. Трябвало аз пръв да го посетя и да му кажа "добре дошъл".
На мен ми се струва, че е редно първо той да намери време да се представи, че е дошъл.
Не става дума за дребнави хитрувания. Принципно никой няма никакви претенции към другия. Водя се от правилото "първо не пречи! ". Но не ми се иска отношенията ни да стигнат до омраза. А твърдо вървят на там. Трябва ли да жертвам всичкото си самочувствие за да го избегна? Или греша в нещо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: 411638a082
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нито е длъжен да те информира, нито сте длъжни да спазвате някакъви отношения. Като го видиш поздрави го, попитай как си. Кажи, че ще радваш да се видите и да пиете по едно кафе и това е.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: f5083266a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   " На мен ми се струва, че е редно първо той да намери време да се представи, че е дошъл. "- Смятам, че това е правилното. Ако някой иска да се види с някого, отива и му се представя. Често гурбедчиите се смятат за по успели, навирват носове и се смятат за голямата работа. И аз имам подобен случай, имам познати които работят в чужбина, и като си дойдат в България очакват всички роднини да ги посетят, като, че е дошла кралицата!? Аз не бих се унижил до това положение, който иска да се видим, имам си дом, нека ми дойде на гости, ще го посрещна и ще се почерпим, но да ходя да се правя на шут, никога няма са стане.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: fdce2c8d54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Човек, само ще ти кажа, че тинейджърите имат много по-сериозни проблеми от теб, ама ДЕЙСТВИТЕЛНО много по-сериозни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: bcc05e3bb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз не разбирам каква е драмата, освен "ти мен уважаваш ли ме", което е безсмислено, след като и двамата знаете, че не е така. И защо омраза? Не можете ли просто да поддържате нормални отношения на здравей-здрасти, днес времето е хубаво и толкова? За какви жертви на самочувствие пишеш, не ми е ясно.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: f15b6210d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Благодаря на всички отзовали се!
Въпросният човек ми е сестра. В последо време е недоволна, че спрях да й върша всякакви услуги. През годините съм направил наистина много за нея. Тя за мен на практика - нищо. Просто никога не съм опирал до нея. Единственият случай беше молба за съдействие за купуване на кола. И го направих, защото тя самата се беше похвалила, че има познати в бранша. Не ми отказа категорично. По лошо. Получи се нещо като негласна сделка за свършване на един ремонт. Направих го, а тя ми хвърли една дребна сума. Не съм се разправял изобщо, но реших за себе си, че това ще последното нещо, което върша за нея. Тя се направи на разсеяна и продължи да иска от мен да свърша това-онова. Поради, което не поддържаме никаква кореспонденция. Е, тя куртоазно се опитва да ми честити Коледа, Нова година, рождения ден, което аз не приемам. Та идвайки си, небрежно се крие и изкарва мен виновен, че не виждаме. Та рекох да попитам за странични, безпристрастни мнения.

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 7376ac5074
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Няма редно и правилно, има претенции от двете страни. Като не се понасяте, избягвайте се и това е. Всички имаме неприятни съседи, "добър ден" и това е. Много важно, че сте роднини.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9c42a4a4b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Точно това и се старая да правя, но отсреща не ги устройва и дрънкат глупости по мой адрес. Абе българи сме си и не в чужбина, на луната да работим, все ще намерим някой друг да обвиним за собственото си малодушие.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 81037751e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не се притеснявай, и да си стоеше в България, пак така щеше да е.
Говоря от позиция на човек бил в чужбина и обратното, други си идват от чужбина.
И как беше, аз тичам да видя всеки, нося дребни подаръци, а те недоволни. Обратното, идва си някой от чужбина, не се обажда, добре, няма лошо.
Изобщо не е до кой къде е.
Трудна работа са човешките взаимоотношения в тия трудни времена. Не го мисли, гледай да си зает и толкова.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 13151f268f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не е проблемът в чужбината, а в това, че родителите ви имат пропуски във възпитанието ви. И двамата сте егоисти. Това е сестра ти бе, човек! Хубава, лоша, това е. Отвърни на лошото с добро. Пък и я знаеш онази приказка, че по-умният отстъпва. Оправете си отношенията, големи хора сте.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b61a21abaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нито сестра ти е длъжна да бие камбаната, че е дошла, нито ти си длъжен да ходиш да и се представяш, да и казваш добре дошла итн, още повече след като нито те е предупредила, нито се е обадила.

Добре си се дистанцирал, след като си усетил, че те използват. Според мен обаче няма лошо да запазите формално добри отношения - да се чувате от време на време за кратко, да си честите празници и толкова. Няма нужда излишно да се дебнете, избягвате итн - учтиво реагираш като я срещнеш и толкова, без да се ангажираш с неините неща или да я занимаваш с твоите. Не е нужно да има напрежение или стрес. Леко, добронамерено, с чувство за хумор и толкова - няма какво да се напрягате.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ab144ab479
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторе аз пък мисля че доста грешиш.
Първо ти си тоя дето "не ми се иска отношенията ни да стигнат до омраза".
Второ като ти е платила за ремонта си си мълчал не си й казал че не си доволен от сумата, жената въобще не знае, защо й се сърдиш, мисли че ти е дала достатъчно пари за ремонта и се чуди какво става.
Е не можала да уреди нещата с колата, но случва се човек да не успее макар да е обещал, то хубаво познавала хора в бранша, ама те дали са съгласни да правят услуга, дали им се занимава точно с марката кола която търсиш, дали могат да намерят кола на цената която търсиш и не на последно място тя ги познава но те не са й длъжни с нищо.
Според мен сте оставили между вас да застанат като стена неизказаните думи. Ако беше я попитал, защо нещата с колата не са станали, ако беше й казал че не си доволен от платената ти сума, нещата щяха да са различни.
И въпреки всичко темата ти се казва "на гости у дома", ако някой наистина отиде на гости, би трябвало домакините, поне за малко да минат през хола докато е той там и да го поздравят, не е нормално да си седят по стаите /етажите/ и да чакат гостенина да мине по всички стаи/етажи за да кажа "аз дойдох". Камо ли да се сърдиш на гостенина че не е минал по стайте/етажите. Това трябва да го знаеш от обща култура. Един ден ако жена ти има гостенки във вашия хол, а ти имаш работа на компютъра в кабинета си е редно да идеш да поздравиш гостенките й, да се извиниш, че имаш работа и да идеш да си я вършиш.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 59f8025d2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Благодаря ви все пак, но нямаше нужда да ни анализирате. Не случайно първоначално не бях изяснил роднинската връзка. Опасявах се, че ще забиете точно там. Нещата са доста по-сложни и не искам да ви занимавам с повече подробности. Не съм сигурен, че и подробна автобиография да напиша, ще ме разберете обективно.
Основно питането ми беше - знаете ли за съществуването някакви етични норми за подобни случаи? Вие самите как постъпвате (било като "гости у дома", било като "хазяи")?
@11, има известна разлика между гостенките на жена мидошли в собствения ми дом, и сестра ми дошла си в собствения й дом. Във втория случай аз все пак трябва да отида в чужд дом. За целта е редно преди това да известя? Как, като не знам, че там има някой, а нямам и негов телефон? Тя самата принципно не се задържа много у дома и трябва да дебна кога си е дошла...
До говоренето - тя определено го избягва. Имам чувството, че няма желание да споделя каквото и да е от битието си в чужбина. Уважавам това нейно желание. Най-малкото не съм любопитен.
Но пък куртоазното, кратко поздравяване за празници лично не го приемам. Както и това да се чувствам завинаги едностранно задължен да й правя всякакви услуги, само защото ми е сестра.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: ab144ab479
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторе след като ти искаш да запазиш отношенията ви, ти трябва да идеш на нейния етаж да я поздрваиш "добре дошла". Не е нужно да известяваш, да си запазваш дата и час, няма да ходиш на гости и да очакваш посрещане с вечеря все пак, а само поздрв ще направиш. Известяване се прави само ако очакваш "хазяйна" да си отдели повече време за теб, да нареди маса за посрещането ти. Затова и тя не те е известила, че си идва, не очаква от теб да й правиш маса за посрещане и сбирка с цялата рода.
Когато човек си идва от чужбина и известява предварително дата, би трявало да бъде посрещнат със специална вечеря, той от своя страна трябва да носи подарък за всеки от родата и т. н. ако не иска специално посрещане просто се обажда на майка си или ако родителите са починали на най-близката приятелка, за да може тя да си освободи няколко дни в времето в което "чужденецът" ще е в бг.
Дори да не бяхте в една къща, а в блок в апартаменти на различни етажи пак ти би трябвало да идеш.
Това в никакъв случай не те задължава да й правиш услуги, нито да й слушаш разказите за битието й. При отиването ако не те покани вътре просто поздравяваш и си отиваш, ако те покани на чай, влизаш 20 мин пиеш чай, завързваш разговор за времето, за трафика по улиците или подобни необвързващи теми и си отиваш.
И двамата имате страхове, това ви е проблема.
Нея я е страх че ако сподели нещо от битието си, като живееща в чужбина трябва да се похвали с нещо положително, тъпо е да се оплаче, обаче ако се похвали, чулите веднага ще искат да се възползват. Точно както когато си чул, че познава хора в бранша си поискал кола. А човек понякога в старанието си, да измисли с какво да се похвали послъгва, ако ме разбираш.
Теб пък те е страх, че не можеш да казваш НЕ и когато ти поискат услуга в лицето не знаеш как да откажеш. Затова те е "страх" да идеш да я поздравиш, подсъзнателно мислиш, че тя веднага ще намери какво да поиска, а ти няма да намериш думи да й откажеш услуга.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 13151f268f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ако не ставаше въпрос за сестра ти, щеше ли да пишеш тук? И накъде, според теб, трябваше да задълбаем? !
Ок, направо на въпроса ти- Има ли етични норми за подобни случаи? - Не, няма, защото във вашите отношения няма етика и няма нищо нормално. Държите се като непознати.
У сестра ми съм си у дома, както и обратно. С уговорка или без, вратата е отворена.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9c42a4a4b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   "Вратата е отворена"
При нас е по-различно. Има врата на стълбището за етажа й, но я държи заключена откъм тях. Когато им трябвам - отключват си я, спохождат ме за да ми кажат от какво се нуждаят и я оставят отключена, докато им свърша работата. Имат друг вход и ако искам аз да ги посетя, трябва да изляза и заобиколя къщата.
Сестра... предпочитах да ми отговаряте безпристрастно... Полусестра ми е. За влошаване на отношенията ни съществен принос има майка й. До преди да почине, баща ни ни събираше и всячески се стараеше да ни сплотява. След това стана точно обратното - майка й форсмажорно успя да ни развали отношенията. Като обаче не само няма нищо против да им помагам, а ме изкарва длъжен... От каквото и да има нужда първо търси мен. Ако твърдо откажа, едва тогава може да потърси собствения си син, но в повечето случаи забравя, че е имала проблем... Дори снощи ходих да видя какво става с тока им...
Най-после нямам претенции какви ще са ни взаимоотношенията ни. Но си мисля, че ако не уважаваш някого - просто го отбягваш и не го търсиш ама наистина за нищо.
Излиза, че греша?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker