Мъже и жени, защо НЕ учите синовете си на домакинска работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Мъже и жени, защо НЕ учите синовете си на домакинска работа?
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2861 пъти
Имам наблюдения и върху мързела на двата пола, но най-вече на мъжката половина. Българските родители учат, че на момчето един ден момичето ще му слугува и не е нужно да знае нищо, а преди това да стане - мама ще го прави! Което е възмутително. Ей сега ще ви кажа защо.
Жена съм на 29 години. В университета редовно гледах как и момчетата, и момичетата редовно си носят манджи от вкъщи, поръчват на мама какво точно да направи и имат претенции, родители идваха да им чистят, пращаха се сакове дрехи за пране. Аз от 6-ти клас бях научена за ядене сама да си направя нещо, да си оправям собствената стая и бях в потрес като видях какво става. Особено момчетата. Мързи ги една чиния да измият. Не знаят пералня да пуснат. Елементарни неща. Имах и приятел 2 години и половина. Ето какво стана.
Като излизахме - мил, джентълмен, всичко идеално. Заживяхме заедно и какво - той не можеше да си спържи яйца, картофи или да свари паста, все фасулски ястия. Имаше претенции, че не ял полуфабрикати и сосове от магазина иначе, не ял Болонезе, а Карбонара и Бешамел само. Защото мама го е гледала като принц. Пералня не можеше да пусне, а в случаите, в които аз пусках, той не можеше да простре даже. А той само учеше, аз учех И работех, на всичкото отгоре трябваше да му слугувам. Един ден просто казах, че не става така на мойто момче и той почна да се киска, че майка му така го е възпитавала.
Към днешен ден имам съпруг. У нас аз чистя главно, но той все гледа да помогне, когато подреждаме - го правим заедно. Никога не си е метнал мръсните чорапи или бельо по пода. С яденето изцяло той се занимава, защото го прави по-добре и не ме е срам. Аз пък ходя на пазар, защото шофирам, а той не може и ще е срамно той да носи торбите и да хвърля пари по таксита или да се мъкне пеша, а аз с колата нямам проблеми. Но като е много багаж - идва с мен и носи. Карам го на работа, защото той става по-рано и аз мога да направя този жест за него. Но той се и връща по-рано, така че може една манджа да сготви или сандвичи да ми направи, след като вечер се връщам скапана. И двамата работим на бюро, така че тук не става дума за физическа, а психическа работа. Ако бях домакиня вкъщи, нормално аз да вършех нещата. Но и обратното също важи! А гледам безработни мъже чакат жените си от работа да им сготвят. И всичко идва най-вече от майките. Имам няколко въпроса, хора.
Защо на студентите вие готвите, като не е да са натоварени чак толкова много? Кога е време да си оставите децата сами да се оправят в живота? Защо, дами, си мислите, че вашите синове са незаменими и няма нужда да правят нищо освен да са красиви? Защо една жена, която може да предложи повече да е длъжна да го търпи? Не съм феминистка, нито мъжемразка. Аз съм за равните права. И питам - аз като жена, която не се издържа от мъжа, има си спестявания и доходоносна работа, има си достатъчните умения в домакинството, трябва да принасям на лигльо, който не може да не си нацапа гащите? Казах ви, ако той я гледа или работи като вол, нормално тя да се занимава с домакинството. Но обратното? Защото моят бивш беше именно така - ходи на лекции, спи и яде, мързелува. А аз всичко вършех! Та с какво един такъв ще ме задържи вместо този, който след дългия работен ден ми е сготвил, а сутрин ме е събудил с кафе/или аз него? И тича да ми помага при всяка възможност, а не седи на дивана, докато аз работя. Най-голямата наглост беше, когато бившият ми мрънкаше как обича едни пълнени чушки, аз бях скапана, а той гледаше телевизия и нагло мрънкаше. Това ли е правилното възпитание за един мъж?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: a5516bffc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Темата е жестока.Защо е така,,,не знам,но е факт,че още от люлката мъжете се вдигат на пиедестал...Намесват се много неща...навици,манталитет,дори комунизма..
Имам си подобно нещо в къщи. Мамино синче,търтей и плюшкин.След празниците ще се разправям с него,да не травмираме децата...
За неща,за които е отговорен той,пак мене набеждават...ти такъв си го избрала,ти не си го научила...аз трябва да му играя казачок,да го уча аз...а майка му къде е била..?! Н телефон трудно пиша и ще се включа по късно от

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: aac249eb82
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не могат да се правят заключения от частни случаи. От къде знае авторката как е при другите мъже, че слага всичките в един кюп? Това, че тя си е избрала такъв и така го е свикнала си е неин проблем. И аз искам да попитам жените, защо първо гледате дали мъжът има визия и дали чука като животно, а по късно забелязвате, че той е нескопосан в живота? Не трябва ли да следвате друга последователност. Учете се от фолклора ни, там се показва как са се избирали навремето. Всички фактори са се гледали, а секса е някъде към крайните. Повечето жени описват първите няколко години от семейният живот като чудесни и после- олеле мале, какъв идиот виждат до себе си!? Кой го е поставил този "идиот" до тях, нали те са си го избирали? Защо първо не тествате мъжа дали става за домакинство и тогава да го хващате за тестисите? Ако това правехте, сега нямаше да хленчите!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c822990185
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

3.   Споко, моме! Скоро домашните роботи ще правят всичко това.
На вас ще ви остане привилегията само едни свирки да се научите да правите... Не че роботите няма да ги правят и тях по-добри, ама друго си е все пак жив човек...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f58f6e24e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Моето е научено. На 21 живее самостоятелно. Издържа се и се грижи за себе си също сам. Готви сам. Това му е и работата всъщност. Основно в квартирата където са още 5 младежа тои ги строява за графика с хигиената. Останахме сами кагато беше в гимназията. Тои имаше наблюдения как у дома всъщност баща му можеше да измие и изпере, но пък мъжката му рабта стоеше на мен. Когато останахме сами съм постявяла задачи на децата си. Момче и момиче имам. Ежедневни задачи които разменях. Днес единия ще измие чиниите, а другия ще пусне пералня. Да се донесат дърва. Да се напали печката сутрин. Живеем във вилна зона на голям град. Като на село разбирайте. Научих се и да си зашият дупката на панталона да не ходят на шивач за един тигел. Общо взето научих ги да са самостоятелни бойни единици. Най -вече обаче ги научих, че в семейството трябва да има взаймност. Независимо дали съпруг и съпруга или родители- деца. Не възприемам тоя маниер 30 годишен мъж да чака да му сложат и вдигнат. А тои дори да не се сеща, че и майка му е човек, а не случовекКакво да очакваме от такъв на нея да сложи и да вдигне. До там стигнало ли се е обаче само и единствено майката е виновна. От нагаждане някои правят децата си непълноценни. Имам наблюдения над приятеля на дъщеря ми -момче израстнало почти без родители. Всичко само върши. Изводите са ясни според мен.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 85590a6bdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз съм простирал дрехи, например когато баба ми не се чувства добре (живея с нея), помагам и за други неща вкъщи.

М21

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5f744e83c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Сега съм на лаптоп и ще пиша нормално.
Моят вкъщи научен на мама пък прави друго.Елтехник,знае и може,но по неизвестни причини се влачи,мота,чеше по главатаи резултатът е кочина и мръсотия....Една печка ще прави 2 месеца.Не сме богати да си купимнова за 800...
Събира боклуци.Дори металните джаджки от завития хляб.
Ако продължа....ще отегча читателите..С
След празниците ще хвръкне още един брак.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4dfaff30bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Така е, но и какви жени има над 30 г. които също нищо не могат да правят. Затова по света хората над 18 живеят самостоятелно, а тук мама и тати за "доброто" на децата нищо, че станали по та 40 г. правят всичко и съсипват живота им.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 08ce8b1790
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   О, масово е това явление. Всички мои състуденти мъкнеха сакове за пране от София до Стара Загора примерно. В общежитието: момичета не си мият чашата за кафе със седмици (и я ползват в това време - това са и микроби, освен всичко). Аз от 11 годишна чистя вкъщи, на 12-13 можех да си готвя базови неща. Но това, което описваш не е само при мъжете - и много жени са така.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 45ac3e54e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Мисля, че си права. Моят син е на 2 и половина, но гледам от сега да му създавам навици-да си подрежда обувките, да си мие ръцете, да си вдига чинията до мивката, да си носи мръсните дрехи до коша за пране, когато разлее нещо да поиска кърпа и да "почисти". Тези неща, разбира се обикновено се налага да ги оправя след него, но важен е навикът и инициативата, а не крайният резултат.
Сега прекарахме една седмица с роднините и само дето не ме обвиниха, че експлоатирам детето си. Той се опитва да си вдигне чинията и 5 баби и лели крещят "Нее, стой си, баба ще го направи". Защо, по дяволите баба трябва да го прави?! Защо елементарни неща се изкарват трудни и неприятни. Детето дори не го възприема за труд. Те го изкараха все едно го карам да копае нива. И тази мисъл, че го карам да прави разни неща, за да не ги правя аз... Най-лесното е да правиш всичко вместо детето си. Много по-лесно е да избърша разлятия сок за секунда, от колкото да гледам как синът ми го размазва по цялата маса и после да изчистя нея, но това просто няма да му бъде полезно по никакъв начин. Как на едно дете да му харесва да му е чисто и подредено, ако ние възрастните непрекъснато изкарваме чистенето и подреждането нещо неприятно, трудно и дори опасно?
Според мен най лошата шега е "има време - ще на научи". То, човек ако няма потребност да му е чисто, а има навик да седи и да чака някой да му го направи такова, естествено, че и на 30 ще седи и ще чака. И няма да му пречи дори, ще си живее ей така цял живот, сякаш всички са му длъжни. В една книга за детско възпитание има такъв комикс. Малко дете се опитва да си налее вода и мокри наоколо, а майка му му казва "остави на мен" и на следващата картинка 16 годишен разплут на дивана, вика на майка си "мамоо, налей ми вода".
Та и аз не го разбирам това. Масово майките се държат все едно са слуги на детето си. А трябва да са ментори, да показват и да учат, а не да правят всичко вместо него. Да осъзнаят, че работата им е да подготвят детето за живота, а не да го живеят вместо него. И после да се чудят, защо детето им не е борбено, ама дали са успели да превъзмогнат Егото си на незаменим родител и са го оставили това дете да се бори за нещо, или са му давали всичко готово в ръчичките? То, знае ли вкуса на постигането, че да се стреми към него?
Много има да се мисли да се каже по темата. Мен ме мъчи най вече това, че трудът се възприема непременно като нещо неприятно. Нещо, от което ако има как трябва да се скатаеш, иначе си се минал по някакъв начин...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3e9105a932
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много съм съгласна. Моят бившия и той беше така. Аз работех, изкарвах даже повече от него, той уж рабоетеше от вкъщи, ама реално нищо не вършеше и си клатеше краката по цял ден и ме чакаше да се върна о да свърша всичко. Лошото е, че като се разделихме първият път, открих че всъщност може да готви. Преди това не знаех,че може. Лошото е, че и пералня може да пуска и знае как се простира, но не иска. Чака на безплатния слугинаж. И сега съм щастливо разведена(поради по-сериозно причини, но все пак доста щастливо разведена). Сега гледам само едно дете на 5,а не две - на 5 и на 30. Мамин златен търси следващата жертва, ама не може да намери, защо ли :D

Честно казано вече бях започна да се чудя какъв е смисъла от мъжете, бях останала с впечатлението, че всички са такива.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9c17e5e65d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Балкански синдром, манталитет. И не е само това. Тук ако не си облечен както трябва може и да не те обслужат. Какъв е смисълът да си излъскан и лустросан в тази мизерия и депресия по улиците, не знам. Децата облечени по последна мода, ако случайно се изцапат настава война. И да вметна, българското семейство отдавна е еднополово. Няма нужда да приемат еднополовите бракове. Отдавна децата в БГ се отглеждат от баба и мама. Булгарише мачо е твърде зает да се прави на мъж!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9c17e5e65d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Характерно е още родителите да гладуват, за да има "дитето" Айфон, на по -късен етап са готови да приемат, даже да му отстъпят апартамента си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a77a025812
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Защото са недодялани, нагли, простовати и смръдливи пещерняци. Тръгнал е тоя стереорип, че жената е лична слугиня от време оно и гледай сега как умствено изостаналите търтеи си избиват комплексите и се мъчат да се изкарат господари на света. Ами в една статия по повод стереотипите пишеше, че враговете на жените не са мъжете, а... други жени. И е така. Това са жалките слугини, които са готови да лижат краката на някой червей само, за да са женени и да кажат, че имат мъж. Това са и жалките комплексарки майчици, които си умират от злоба по младите момичета и решават, че ще обявят негодното си лайно за принц, за да може двамата заедно да се вживяват в робовладелци. Та проблемът не са гмуповатите недодялани мъже, нали ги виждаме какви са глупчовци като току що проходили кутрета, проблема са онея жалки женици, които го позволяват това. От тях им идва наглоста на дебилите. А за студентите- да, също са дебилчета. Мен не са ме учили да се оправям сама, тъкмо обратното беше с обсебващата откачалка майка ми. Аз просто имах нуждата да си го направя сама и както искам без някой да ми се пречка. По-голямата част от населението просто са си смотани, недодялани идиоти. Сигурно си забелезала, че навън повечето са смърдящи, с черни нокти, мазни, мърляви и с меко казано обноски на дебил. Нито пък имат идея къде се намират и какво се случва около тях. Овцете тръгнали напред с рогата и се бутат ли бутат, пречкат се, викат и седят с едни такива дебилни физиономии- кво стаа тука, къде съм. Нацията ни е от дебили главно....

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c4ab6cb519
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   Не мисля, че е правилно авторке да изикваш от родителите на някого да го научели на теб да ти е удобно. Когато станеш родител ще разбереш, че е невъзможно да научиш детето си на всичко 100% и все някъде ще имаш пропуски. А възрастните, порасналите хора се учат цял живот на нещо, което им е нужно на момента и няма кой да им го свърши или ако нямат време си плащат някой да им направи услугата. Примерно на дадено момче родителите са го научили как да отремонтира дребни ремонти по колата, а теб вашите не са те научили, да го броим ли за техен пропуск?
Да броим ли за огромна грешка на дадени родители на момиче, че не са го научили да си сменя крушката на фара на колата?
На мнение съм, че когато се съберът да живеят заедно двама млади, първо те сами са си направили избора с кого да живеят, те сами трябва да научат половинките си на собствените си изисквания. Те "взимат" човека такъв какъвто е и подпомагат неговото развитие в бъдеще, защото човек се развива цял живот. Човек се учи цял живот са казали хората. И както ти ще подпомогнеш мъжа си да научи нещо, така и той ще те подпомогне ти да научиш нещо.
В крайна сметка човек си позволява това, което му позволяват околните. Тоест ако има на кого да кажеш, че ти се ядът "пълнени чушки" и той е съгласен да ти ги сготви, защо да не чакаш на дивана, макар и гладен повече от час.
Не че бившият ти не е можел да пусне пералня, просто е имало кой да я пусне вместо него. Ти си била съгласна да му сготвиш Карбонара, защо да не яде.
Ако искаш той да се научи да пуска пералня просто не переш неговите дрехи и толкова. Ако искаш да се научи да си готви чушки просто не му готвиш чушки и му казваш, че в нета има рецепта и клип в ю туб как се готвят, или му казваш ела да те науча как се готвят.
Докато един човек не се съгласи да бъде слугинаж, той няма да стане. Ако от днес спреш да возиш мъжа си до работа по каквато и да е причина, и на него му тежи да ходи с градски транспорт или му идва далече, сам ще стигне до извода, че трябва да изкара шофьорски курс.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9b90d3a5ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Ами вие жените сами сте си виновни-вземате боклука с тайната мисъл да го превъзпитате по свое усмотрение и да се изживявате като фелдфебели. Щото нали изряден мъж не е интересен, на него какво да му преформатираш-по-скоро той ще ви преформатира. Така че търсете боклука и се радвайте, че си хвърля мръсните чорапи по пода, защото иначе той ще вземе стирката и ще ви нашляпа вечно търсещите и недоволни задници.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 538e4d2e0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   От векове е наложено, че жените се занимават с домакинството а мъжете ходят да работят. Естествено майките смятат това за нормално и слугуват на момчетата си а ако имат момичета ги учат на домакинска работа. Даже повечето мъже си търсят жена не, за да им роди деца а повече, за да им готви и чисти. Мен на времето ме караха да чистя в къщи и да си вдигам масата след ядене. Понякога и мен ме мързи да мия чинии и да готвя, но го правя от време на време колкото да не става пълна мизерия у нас.
Ти казваш, че твоя мъж ти помага в домакинството, но да не вземеш да започнеш да го възприемаш като смотаняк и да тичаш по такива като бившия си, защото и това става понякога.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 640e8e0df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Ми щот маминка нали е за тва... и моят само прахосмукачка знае да пусне. То затова повечето са ергенини.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b4a4d99363
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

20.   Защото е така в изостаналите държави, за мен например е удоволствие да направя закуска на приятелката ми, да и помогна да стане всичко бързо и да сме свободни после да излизаме и да се забавляваме, не разбирам отношенията по друг начин. Тя е човек като мен, тя се изморява колкото мен, не съм научен да седя, докато другия работи, независимо какво. Учудвам се, че има още такива екземпляри паразити, изглеждат ми като нелеп скеч и съветвам жените да игнорират подобни динозаври, те ще изчезнат сами.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 88b2070622
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

21.   Аз пък не разбрах защо теб не са те възпитали да не си вреш носа в живота на другите? Разбрахме, че в твоята къща е ок, какво те интересуват останалите? Като имаш син, учи си го както искаш.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 88b2070622
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

22.   Кой каквото си е избрал, с това живее. Проста истина, ама не и за прости хора. Търсите лоши момчета, мъжкари, тръпки, пеперуди, майстори в леглото. Да ама после... Ооо, изненада, оказва се , че те не били и готвачи, миячи и детегледачи и нямат намерение да са такива. Ами тогава ги оставете, те ще намерят други като вас. А вие може и да ударите джакпота с някой домашен помощник.
Елементарно, Уотсън!

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 896e78aa70
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

23.   Заблудено момиченце. Първо, "домакинска работа" вече е силно казано че има. Имаше навремето, преди пералните, прахосмукачките, микровълновете, миялните машини и т.н. В повечето случаи т.н. "домакинска работа" се върши с цъкането на някое друго копче. Затова и да те светна, тоя феминизъм, който ти е промил вероятно мозъчето се появи. Да вкара жените по раборните места, като останалите хора, защото ролята ви традиционно като жени беше почти заменена от техника. За съжаление точно вчерашни пикли не знаят техните баби каква домакинска работа наистина са вършели...

Второ, всеки модерен самостоятелен мъж може сам да си цъкне копчето, пък и да си наготви нещо по-просто, дори да има 5-10 мин. Просто това е лайф-стайла ни като модерни хора - да бъдем самостоятелни в голямия град и ползваме техниката която имаме на разположение. Виж сега, мъжете които ТИ си избираш, може да са мамини синчета, и да живеят при мама и тате. Повечето жени - такива си ги избирате. Повечето жени търсите "мачовци", "мъжкари", които реално все са покрай нечия пола - на мама, или любовницата. Рядко ви привличат наистина самостоятелни, работещи мъже, тъй като те не киснат из баровете и големите компанни, щото нямат време. Просто си тикат сами живота напред. Бабите ни, майките ни, няма как да ни учат на "домакинска работа", защото те са живели в друг век, и са вършели истинската работа. Те вас трябваше да научат през какво те са минали, за да имате вие като жени малко благодарност за улесненията на които се радвате днес. И ние като мъже им се радваме, поне тези от нас които ценят щастието да са самостоятелни в днешно време, и да не трябва да разчитат на постоянно мрънкаща жена (както е било навремето). Аз лично не мрънкам за вас жените, щото лично в моя апартамент, жена не пускам да ми свини. Моят апартамент си е моето място, и нямам изобщо никаква нужда някой да ми помага с "домакинската работа". И според мен така е най-добре в днешно време - всеки да си има собствено място, и да си отговаря за него...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 67e5df5eb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Всъщност, много жени учат синовете си на домакинска работа. Аз пък досега все на научени попадам - не съм уцелвала мамини синчета, които нищо да не могат да похванат. Особено момчетата, които се отделят по-рано и заживяват самостоятелно и се издържат сами, често не само поддържат добра хигиена в дома си, почистват, перат се итн, но и за моя изненада са в състояние да си готвят доста прилично сами. Все пак не е работа да ядеш само готова бърза храна и боклуци, в които не знаеш какво има - а ако човек е осъзнат и мисли за здравето си, спортува, развива се, то няма как да не внимава и какво яде - и да не е знаел да готви се научава.
Авторке, завиши си критериите към мъжете, с които се срещаш. Ако не се чувстваш добре с определена роля, не се съгласявай да я поемаш. Не е луд, който яде баницата...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 47799b0f7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   Най-вече майките учат с примера си, че жената е тази, която след работа трябва да домакинства, а мъжа да си почива. На мен свекървата ми е правила забележка защо не съм готвила достатъчно, казвам й, че същото може да пита и сина си.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 89bb09efb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   И аз това се чудяяя!! И при нас той готви, защото е готвач и аз не мога, не е срамно :D Чистенето е предимно мое задължение, но първоначално когато заживяхме заедно беше същата грозна история, толкова много ме нервираше, че един ден след скандал просто му казах или почваш да помагаш и малко от малко да правиш нещо в домакинската работа или просто чао, та сега вече и пере и простира и чисти, когато аз съм на работа или просто не съм вкъщи.
Майките им са виновни, щото цял живот им ходят по гъзовете и на тях и на бащите и те просто така свикват и се научават!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d116b7545d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Авторката: Аз случайно да съм казала “всички” мъже? Казах “повечето”. Плюс това съм била девствена, както и той - с първия ми приятел, така че как “чука” ми е бил най-малкият проблем, за протокола не искам животно, а нежен и внимателен. Това, че кифлите харесват такъв тип мъже е друг въпрос. Щях да похваля мъжа си, ако мислех, че всички мъже са свине? А за номер 3, нямам думи! Ти прочети ли ми историята изобщо? Защо една работеща жена вкъщи да слугува на мъж с по-лека работа или изобщо без такава? Ето по лесен начин зададен въпрос.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c9e9d63ae8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Авторке, остани си мома и няма да имаш тези проблеми. Аз избрах да остана ерген. И разбрах друго - като не ти харесва живота самоизолирай се -ходи само на работа и ще си щастлива сама със себе си. Не е нужно да се изживяваш като жертва, никой не ти е виновен, нито пък длъжен.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3adfbca9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

29.   Номер 23,то и "мъжката работа" отдавна е изчезнала, много преди да се облекчи "женската"
Не ходите на лов, не убивате мамути,а купуваме всичко от магазина. Не се браните ежедневно от вражески племена, не сме в ледената епоха и не носите дърва целогодишно за огрев и т.н.
Истината е, че чрез индустриализацията и развитието на човечеството се облекчиха много действия от битово естество.За това е повече от странно, как някои мъже се "плашат" от пералня, прахосмукачка, простир, котлон...
И за всичко викат жена си, смешна работа.
Но не съм съгласна с някои от коментарите, в който се обвинява само майката. Защото детето има и баща. Бащата трябва да даде адекватен пример, като се включва наравно с жена си в домакинските задължения. В крайна сметка и той е домакин в семейството, не е гост на хотел.
А децата гледат и попиват. И после трудно се отучват да са готовани, защото така е и по-лесно.
Добре, че повече съвременни жени отказват да бъдат "майки" на мъжете си и да ги дондуркат като пеленачета.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 253106e9ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

30.   Сърдете се на маминка, която така си е възпитала момченцето. За мой късмет никога не съм имала такъв мъж в живота си! Даже баща ми, уж е от старото поколение, не е такъв и няма да остави майка ми да чисти и готви докато той лежи на дивана. А моят мъж да ме гледа само, изключено! Даже се грижи за дома ни повече от мен, защото работата му е такава, че има повече свободно време. Ама както казах, от маминка зависи!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5f744e83c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   Номер 23,пропускаш момента,че не всеки може да си позволи уредите с копчетата.Освен прахосмукачка/да кажем до 100 лв/,добра пералня,сушилня и печка струват всяка по минимум 500-600 лв.Като се прибавят и други джаджи/миксери,блендери,чопъри и тн/,сумата за беден човек набъбва страховито.Всяко "копче" по 600 лв как ти се струва?!Всеки ли може да ги има,и то всичките екстри,за да стане животът песен? А ако си ги вземеш втора ръка,са си на късмет/и пари и за тях няма/...имаи бедни хора,които не могат да си купят..а мъжете пак си мрънкат и изискват,седят на дивана-бедни богати,ние трябва да гледаме и да им носим вечеря...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4d22e9ef6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Аз съм набор 99 и в момента съм втори курс студентка. И аз като теб съм потресена от това колко мои връстници нищо не могат да свършат БУКВАЛНО. Предишната ми съквартирантка викаше майка си от Кърджали в София да и мие чиниите...

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c4ab6cb519
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   31 смешен си! бедните нямали пералня и печка, ти познаваш ли българско семейство, което живеят заедно повече от година и нямат уред за пране или готвене? А изброените от теб джаджи /миксери, блендери, чопъри и тн/ са по 20лв броиката. Единствено мога да се съглася, че не всяко семейство имат сушилня, но пък имат простири.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 314135d13d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   " Рядко ви привличат наистина самостоятелни, работещи мъже, тъй като те не киснат из баровете и големите компанни, щото нямат време. Просто си тикат сами живота напред. "

Само с тикане не става. Аз също съм от работещите мъже, но съм редовен из нощните барове и големите компании, особено през пролетта и лятото. За какво да работя, иначе? За едноот оцеляване и да има панелка за децата ли?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b78a9d4987
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   29, одобрявам всичко споделено от тебе, но това е валидно само, ако живете в апартамент. Знае се, че само 20% от населението ни живее така, къде остави останалите 80%, които живеят в домове с дворове(по селата доста огромни), които трябва да се обслужват. Там жената ли ги обслужва, тя ли се грижи за подобни имоти? Много бързо забравихте от къде сте тръгнали, живота не е започнал от апартаментите, а те станаха причина за мързела в тях, не мама и тати. По селата хората не живеят така както си мислите. Там дейностите са строго ограничени и всеки си знае задълженията, за да си върви живота. Не мама е виновна, че момчето й трябва да отшде да си търси прехраната в града. Защо беше унищожена икономиката в провинцията? Докато имаше работа по селата, младите си бяха ангажирани и си живееха по леко там, отколкото да се наврат в апартаментни кафези, където да се чувстват като зайци в клетка. Младите мъже на село не се занимаваха с пране и готвене, а са работили типично мъжка работа, непосилна за жената, после какво очаквате от тези мъже? Мама ли ги е научила да вършат мъжка работа, или самият живот? Като живота ги принуди да си търсят хляба в града, настъпи суматохата. Според мен, мамините синчета са точно плод на лентяйският живот в града, а като не искате лентяи си търсете момчета от провинцията, те се нагаждат по лесно в живота! Никой не е поставял дейностите на кантар, че да се правят изводи кой работи повече в дома си, всичко се нагажда от ситуацията. Един път мъжът ще се изпоти по яко, ако извършва някак по тежка работа, друг път жената ще загуби повече време, ако приготвя храна например, нали точно в това е смисълът на съжителството. Новото време измисли какви ли не глупости, дори семейни договори измислиха, с клаузи за семейни задължения. Защо не сключвате такива договори, а хленчите във форуми? Да, съвременният мъж не ходи на лов за мамути, но се вижда в чудо как да обезпечи семейството си, защото трябва да се спуква от работа извън дома си, за да има живот в него. Веднага ще скочите, а жените не работят ли извън дома си!? Да някои работят колкото за беля, колкото да си развалят севейството, защото повечето работят за символични заплани, вижте кои протестират. Малко са онези жени, които могат да се похвалят с добра кариера, постигната най вече по съмнителни начини. Споделям само мое мнение, вадя си изводи от живота в държавата. Отделни изключения, не могат да бъдат оценка за стандарта ни на живот. По скоро майките да видят какви кифли народиха, вероятно тяхно копие. В живота е така, каквото повикало, това и отвърнало! Не си мислете, че на мъжете е много приятно да общуват с кифли, но животът им го налага. Така, че женички свиквайте, живота ще става все по тежък. А какви синове ще отгледате, идея си нямам. Все повече си ги отглеждате като самотни, какво ли възпитание ще им дадете!?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 88b2070622
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   31 - Аз къща без пералня, прахосмукачка, пека, миксер не съм виждала. На лизинг ги купуват хората които нямат толкова пари. Пък която се е събрала с някой прошляк да си носи кръста.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 314135d13d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   "Всяко "копче" по 600 лв как ти се струва?!"

Стува ми се, че е време да си стегнеш мързеливия задник и да се хванеш на работа.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3adfbca9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

39.   Не е въпросът само " копчето".
Въпросът е защо това "копче" по презумция трябва да го натиска само жената, при положение, че и двамата ходят на работа.
В никое упътване на домакински уред не пише, че ако се ползва от мъж, ще му паднат тестисите.
И като е само "едното копче" защо не го натиска само мъжът? Какво толкова?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 669c4217c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

40.   Ж 67 За сведение юрист по образование, домакиня цял живот, омъжена за адвокат.
Един мъж трябва да може да печели достатъчно пари, за да си издържа семейството. За да се изкарат достатъчно пари се иска работа, квалификация и пак в цикъл. Като се върне от работа трябва да си почине и да възстанови силите си, да бъде подкрепен, да знае, че е обичан и уважаван. Аз домакинствам, отгледах син, възпитавахме го заедно,, грижа се за почивките, пътуванията, плащанията, никога не ми е липсвало нищо, имам осигуровки и пенсия. Синът работи заедно с баща си, умее да печели пари, женен е за чудесна жена, която го подкрепя.
Ако искате да работите наравно с мъжете, то някой друг трябва да домакинства. Ако и двамата имат печеливша кариера домашна помощница. Всичко има цена.
Ако искате всичко да се раздели като домашен труд предбрачен договор. Събирате се с човек, който не отговаря на вашите изисквания и очаквате да се промени, което няма да стане, търсите вина в родителите му. Като не ви харесва съвместният живот го напускате и търсите друг. Всеки по пътя си, без многогодишно огорчение.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5432119633
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   Аз съм научен мъж, пера, готвя, чистя и жена ми не смее да каже нищо против мен. Така са ме научили. Е, роден съм миналия век, не очаквайте нещо ново.
ПП: Пичове, които ще пишат, че съм "мъж под чехъл" , не ви трябва да се закачате с мен.
Научили са ме, че жената се уважава не само като и подаваш ръка на слизане от трамвая, тя се уважава цял живот и ако можеш да помогнеш вкъщи, го направи не за друго, а защото тя ще има време да се гушка и да се люби. А какво по-хубаво има от това да се любиш с жена?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c822990185
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

43.   То голямото домакинстване понеже...
Прахосмукачките вече са роботизирани - сами почистват. Перални, миялни и т.н. отнемат по няколко минути да ги заредиш и после да врътнеш 2-3 копчета, за да ги пуснеш.
Единствено остава прането да простреш 2-3 пъти седмично и някоя гозба да забъркаш, пък ако нямаш време или си уморен - можеш и да поръчаш пица, готвено, Хепи, суши и всякакви други екстри.

Така че "домакинстването" в днешно време се свежда буквално до 2-3 часа седмично и не изисква почти никакви специални умения. Време, което съвсем спокойно и почти без да го усетиш можеш да си "откраднеш" от чатене, игрички, фейсбоклуци и всякакви подобни безсмислени дейности, отнемащи на практика страшно много време...

Да не говорим, че дори и тези минимални усилия съвсем скоро ще ги правят роботите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3adfbca9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

44.   Е, де:)
Предложихме, след като не е голямо домакинстването, да го прави само мъжът:)
И без това жените от време оно не си седят само в къщи, а ходят на работа наравно с мъжете.
И след като вече има и достатъчно домакински уреди за улеснение, спокойно мъжът след работа може да се захване с домакинство и деца и да остави нежната си половинка да почива:)

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3adfbca9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   Номер 67, интересно ми е, ти след като цял живот си била домакиня(което предполага само да си седиш в къщи, да си гледаш децата и манджата), от къде вземаш тази пенсия?
Мъжът ли ти плащаше осигуровките и къде трупаше стаж, за да ти се полага пенсия? Не, че не може той да те осигурява и да се водиш на "работа" в неговата фирма, ама по нашите географски ширини, това не е масово явление.
Още повече предвид лошата икономическа обстановка и факта, че голяма част от домакинствата и с 2 заплати виждат зор да свързват 2-та края.
И не е само до квалификация, а и до шанс да можеш да се реализираш, до връзки в някои случаи, до цялостната икономическа обстановка в страната и т. н.
Да не говорим, че повечето "кариери" не са на мъже във висшите етажи на властта, а средностатистическа работа на бюро или на крак и после в къщи.
Реално погледнато не може всички да са ръководители или висши управленски кадри.
И ако имаше момиче така ли щеше да го възпитаваш. Че трябва да е повелителка на парцала и черпака, а мъжът -финансите?
То хубаво, ама какво правим ако след N- брой години мъжът си хване любовница, поиска развод или смята боя за "домашно превъзпитание"?
Къде ще отиде жената, барабар с децата, кой ще я издържа?
Като си юрист, би трябвало да знаеш, че така и родителските права могат да и вземат и на улицата като куче да я натирят.
Сериозно, това ли съветваш жените?
И защо Мамин Златен след работа да не може да изчисти и сготви, на себе си първо?
Защо един пълнолетен, прав и здрав мъж не може да се погрижи за хигиената на себе си и на дома, в който живее?
Много ми хареса коментар на номер 42!!
Всички да го прочетат!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker