Дарение и запазена част при жив собственик - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дарение и запазена част при жив собственик
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1583 пъти
Няма да описвам случая, защото не мисля, че е нужно, а само въпросът ми, защото не можах да намеря точен отговор. Ситуацията е следната: Собственик(с починал съпруг), има двама наследници и е дарил половината си имот само на единия. Може ли другият, да обжалва прехвърлянето и/или да иска компенсация, докато собственикът е жив, или не?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: fa864e0959
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 31285afa2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има право да дари само една трета.Дарение се обжалва,мисля,до 5 години.
Може да го е направил с фиктивна продажба .И тогава може да се доказва,че сделката е фиктивна.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 867e1ddbbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Надживелият има право на 4/6 от имота. Двамата наследници имат право по 1/6. Ти като наследник имаш право на 1/6, а надживелият може да си даде наследството на когото си иска.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 632ef06e6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не може да обжалва дарението, при жив родител, защото по силата на закона, всеки има правото да се разпорежда с имуществото си.

При смъртта на родител, наследницита имат право да потърсят полагащата им сезапазената част от наследството, до една година след завещанието.

Да речем, че наследник 1 (Н1) е този, получил дарението, а наследник 2 (Н2) е другият. Приемаме, че няма никакво друго имущество и дългове, никакви други наследници, както и че не е оставено завещание.

Законът гласи следното:

"Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове. "

Ето какво би последвало, при смъртта на родител. Първоначално, двамата наследници имат право по равна част от имуществото на родителя си, ако не е оставил завещания.

Ако дарението не се оспори, наследниците делят по-равно, Н2 ще получи 1/2 от останалия имот или 1/4(25%) от целият имот.

Ако се оспори дарението, то ще се приеме, че частта на Н1(1/2 от имота) и останалата като собственост на починалия, са едно цяло.
Според законът, при 2 или повече деца, запазената част от наследството е 2/3 от цялото имущество, което се дели по равно. Т. е - всеики от наследниците има право на 1/3 (33. 3%) от имота.
В този случай, запазената част на Н2, няма да е нарушена, но няма да бъде ощетен, както би бил ощетен в първият случай.

Разбира се, това е ако се докаже, че даденото дарение е с цел измама. Ако Н1 е имал нужда от пари и жилище в дадения момент, ако свидетел потвърди, че имало причини, родителят да дари този имот безкорисно, за да помогне на друг човек в нужда, било то и налседник, а не с цел да лиши Н2 от наследство.

До 2:

"Може да го е направил с фиктивна продажба. И тогава може да се доказва, че сделката е фиктивна. " - Тогава не говорим за дарение.

Обжалването на фиктивна седлка, за съжаление може да е по-трудно и нека ти обесня защо.

Данъчните оченки на имотите често са 1/4 до 1/3 от реалната им пазарна стойност. Ако един имот е бил с данъчна пазарна стойност от 75 000 лева, то е напълно възможно, данъчната му оценка да е 20 000 лева. След 01. 01. 2016, всички сделки над 10 000 лева, трябва да минават по банков път. Ако частта от имота е била продадена за 9999. 99 лева, то никой не е бил длъжен да превежда тези пари по-банков път, следователно може да се каже, че е била платена тази цена и без свидетели, не може да се обяви сделката за невалидна.

А винаги съществува и варианта, наследникът да е платил голяма сума за имот, всичко да е в банковата сметка на родителя, а после този родител да е теглил по няколко хиляди лева всяка седмица, след което парите са "изчезнали". Къде? Без значение според закона, защото се следи откъде идват парите, а не къде отиват, но между нас да си остане - най-вероятно наследникът не теглил особено много от банковите си сметки доста време.

 
  ...
преди: 3 години, 20 дни
hash: bc9fee4bc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Посъветвайте се с адвокат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker