Прави ли са медиците да напускат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Прави ли са медиците да напускат?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2810 пъти
Съпругата ми в момента работи на въпросната "първа линия". Т.е. тя приема потенциално болните от коронавирус. Онзи ден дори са я накарали да качи в инфекциозното пациент, за който е имало съмнения за коронавирус. И предпазни средства няма. Само от обикновените маски, които са безполезни. Просто работиш на риск. Впоследствие той е дал положителна проба за коронавирус, като повторната се оказва негативна. Не знам дали ще му правят трета, но няма ясна позиция дали този човек е позитивен, но дробовете му на рентгеновата снимка изглеждат точно като болен от коронавирус, целите на толкова големи дупки, че е въпрос на време да почине. И това подчертавам, е здрав човек под 50. Понеже много си мислят, че като си под 50 и едва ли не виурса не те лови и не може да те убие. Т.е. може и цялото ни семейство да сме приносители в момента. Имаме и дете.

За мен е загадка как за толкова години никой не се е сетил, че някой ден може да има епидемия и трябва поне в болниците да има адекватни предпазни средства. Тя всеки ден ходи на работа със страх. Ето казват ти "поеми този болен на свой риск, не питай за предпазни средства" и ти нямаш право на избор, защото си дал Хипократова клетва.

Добре, обаче ако тя се зарази, някой ще и каже ли евала? И да и каже, какво ще я стопли, ако се наложи цялото семейство да минем през това? Ами представете, че тя почине. Някой ще върне ли на детето ми майчината обич? После ако ще и за герой да я обяват, на нас ще ни стане ли по-леко? И за какво в крайна сметка? За едни 800 лв, дето дали с тях дали без тях все същия...? Сега някой ще кажат, че коронавируса е едва ли не обикновен грип. Не е точно така, защото атакува директно дробовете и лесно го обръща на пневмония. Има вече и млади починали и възрастовата граница на починалите пада, защото и вируса мутира.

Тя казва "такава ми е професията, няма да напусна". Добре, ама не е ли редно, като изискваш от някой да си върши работата, поне да му осигуриш условия и безопасност да я върши? Това е пълна глупост да те хвърлят на първа линия с една кирлива обикновена маска и да нямаш право на избор.

Когато медиците протестираха десетки пъти през години, всички им гледаха сеира, а политиците ги лъгаха. Сега се оказа, че няма персонал, който да поеме работата при подобна кризисна ситуация. Щели да дават 1000 лв допълнителни. Ама сега ли сетиха? Трябваше да се стигне до епидемия, за да прогледнат, че няма хора ли? Оставете заплатите, ама не трябва ли поне елементарна безопасност да има? И въпреки всичко те нямат моралното право да напуснат точно сега, защото са дали Хипократова клетва. Без значение че обществото и политиците толкова години не ги подкрепят, без значение че нямат условия и безопасност, без значение че излагат на риск себе си и семействата си, без значение че от години работят почти на минимална заплата. Не е ли редно, след като се иска тези хора да спазват клетвата, която са дали, поне да има достатъчно хора да я вършат тази работа, както и нормални условия на безопасн?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: bcbc56d1eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абсолютно разбирам страховете ти. Естествено, че не си рускува риска, без значение каква заплата получава жена ти. Моля се за вас и за други като вас. Аз работя във Варна в частна болница. Шефът ми си пусна отпуска от държавната му болница, жена му лекарка направо напусна, медицинската ни сестра напусна. Това става от петък до днес. Тук има само един доказан случай към този момент. Ние не работим на първа линия, но рискът е голям, на ден идват хора, които също са без маски. Обясни на жена си, че дългът е до време, семейството е по-ценно. Ако нещо се случи, никой няма да носи отговорност за нея, теб или детето ви. Тя трябваше досега да го е разбрала. работа се намира, животът не се връща. Дано сте здрави!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 9c07fa4db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Когато човек си избира професия,знае какви са плюсовете и минусите, така че няма право да се сърди на никого. Според твоята логика полицаите, военните и пожарникарите също трябва да имат претенции при изпълнение на служебните си задължения. В много държави медиците са военно задължени, така че при нужда просто ги мобилизират.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: dd3c17488a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   2, да, обаче като ги мобилизират, трябва поне да осигурят предпазни средства. Все едно да пратят военен на война без броня и оръжие примерно, т.е. на почти сигурна смърт. Това нормално ли е?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: c3fee8a9c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Прави са, разбира се.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b8c7c06af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Да, разбира се предпазни средства трябват иначе се разпространява и разпространява. Парите са мизерни. В Италия едва ли работят без предпазване, смешни сме просто. Виж китайците какво предпазване предприемат. Сега е момента да увеличат заплатите...

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 63173f75c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Напълно нормални са страховете ти. Тотално не съм съгласен с номер 2, в едно производство, ако е прашно са задължени да ти дадат маска, а в болници-ще цитирам Пеньо Пенев-ядец медицино. Да хвърля кърпата и да отиде в някоя частна болница и това е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: ad4ff513ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тотално неадекватно е да работят само с маски. Гледах кратък филм за това как се борят кирайците в епицентъра на вируса, целите са облечени от горе до долу, със специални маски, очила и с по 2 чифта ръкавици и въпреки всичко има случаи на заразени лекари. В България положението е просто плачевно...

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 502f353c07
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   1. Жена ти е права. Какво, като свърши истерията да вземе да се върне на работа, пак а? Като стане печено стоиш и се бориш! Навремето мъжете са давали живота си за тази страна. Сега ще ми говориш че ако нямало финансово обезпечение нямало смисъл да стоят.
2. Това, че когато стачкуваха никой не ги подкрепи е проблем на организаторите на митинга. Както каза Пламен Пасков, стачката я нарязаха на тънки филийки за да няма ефект. Боко е железен, бате, няма сваляне.
3. Престани да всяваш страх! Да създаваш паника, даже в анонимен сайт е престъпление! Чул-недочул, дробовете му били на дупки, а той примерно имал рак на дроба. Ама видиш ли втората проба се оказала негативна... ама тинтири минтири. Ако не си сигурен в нещо не го коментирай, а повечето от поста ти е просто една емоционална пръдня.
4. Да, съгласен съм че медиците на никого не са длъжни за нищо. Въпреки че са дали клетва. Факт е и че народа ги третира, като някакви слуги там, сложени. Ти го лекуваш, а той продължава да си води живота по скапан начин, че и да те упреква че не си всемогъщ. В отношение твърдо заставам зад жена ти!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 3a2b3000b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Всеки има право да напуска, независимо дали е медик или др. Все пак не сме роби, а хора със свободна воля.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 961860ce80
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Например миньорите работят с маски с карбон, защото производството е вредно и така трябва да бъде. Плюс ги пенсионират много по-рано.

В случая държавата показа на какво дередже е, а именно че се краде, краде и пак краде от политици и приближените им, и нищо за малкия човек.
Плюс е много смешно, уж издирват всички били в контакт с доказано заразени хора, а лекарите, които са били в контакт ги оставят да работят. Та нали и те са заразени може би и им трябва инкубационен период.
Всичкото е голям фарс от страна на нашите политици, а вината се хвърля на малкия човек, който не може да се защити

Нашите политици, като се започне с Борисов, Горанов, и останалата паплач в МС и НС са некадърни, жалки крадци.

Единственото което наистина могат е да крадат.

А ианче мисля, че зад тая суматоха кронавирус се крие друга игра и тя не е по-малко жестока.
И не вирусът е опасен, а създателите му.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 961860ce80
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Каква Хипократова клетва!

Я се сетете за клетвата, дето полагат тия в Народното събрание и се огледайте какво правят.

Клетвата си е клетва, но за да помогнеш на един човек не означава ти да подложиш собствения си живот на риск, още повече че когато си бил в контакт със заразен ти трябва да бъдеш изолиран. Значи, всички се изолират, а лекарите без всякаква защита да продължават да работят. Та нали по тая логика те стават източник на заразата.

Един вид и да идеш здрав при лекар, ако той е заразен от свой пациент може да зарази теб.

Шантава работа, недомислие

Въпросът е, че в Барселона всичко е наред и прането на пази продължава! Офшорките набъбват, а полиците ни дебелеят.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: dfd8dfa05b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Приятелю, съчувствам ти от сърце. Това, което се случва е ужасно. Но ако тя е избрала тази професия и желае да продължи да помага, ако сама не избере друго, няма какво да направиш. Разбери, всички ни е страх и много от нас (според мен поне 50%) ще го изкарат този проклет вирус. Рискът за вашето семейство обаче е много голям. Затова имате огромното ми уважение и се моля този ад да ви подмине повече от всички други, но това е твоята жена - обичай я, подкрепяй я, не я насилвай да избяга, да се скрие, защото това после ще я накара да те намрази и завинаги ще ви развали отношенията. Тези решения изобщо не са леки. Леля ми е аптекарка. Тя е изправена пред същата дилема - работят без предпазни средства, освен една тъпа хартиена маска, която ползват по няколко дни, защото друго няма. Страхува се, защото не е млада и има здравословни проблеми, но още повече се страхува защото, ако се зарази, ще предаде вируса и на клиентите, а повечето клиенти на аптеки както знаем са болни и възрастни хора. Но казва, че никога няма да се откаже и да се скатае от работата си. И ние се страхуваме, но я подкрепяме. Нямаме избор. Ще се справим заедно, просто нямаме вариант, в който да не се справим Кураж!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 9c07fa4db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   8, а като свърши истерията, ако цялото семейство е с коронавирус или не дай Боже ако някой умре, някой ще и ръкопляска ли?

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e570b73179
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Че колко са 1000 лева в днешно време? За 1000 лева е мизеруване все едно си на минимална заплата, с малки екстри. Определено не си струва да рискуваш живота си и на близките си за такива пари. Дълги години робуваме на така наречените бизнесмени за смешни и жалки подаяния, сега и ще умрем заради тях. Късно е вече, дори да протестирате.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 072dbb4b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Точно това обсъждахме със съпруга ми тази вечер и той се придържаше именно към вашето мнение, уважаеми господине. Сега ли се сетиха, че медиците рискуват живоота си? Сега ли стана ясно, че трудът им е ниско платен спрямо отговорностите, които поемат? Тези хора нямат ли нужда от защита, почивка, условия за работа? Не трябваше ли отдавна да е разработен план как да действаме при евентуална епидемия. И т.н.
Какво да ви кажа? Разбирам и вашите тревоги, разбирам и съпругата ви. Но аз лично не бих я осъдила и ако напусне работа. Хипократовата клетва те задължава да служиш на болния, това изисква и човешката ти съвест, но за мен поне остава без отговор въпросът дали това трябва да става за сметка на личното ти здраве и това на най-близките ти.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e581644cb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Ако съм на теб, моментално заставям жена ми да напусне. Не защото няма то*ки, не защото за нея това не е дълг и призвание, а защото тези се гаврят с работещите на първа линия. Да ги обричат на заразяване, без предпазни средства да работят. Че те направо са за съд. Китайските медицински сестри работят със защитно облекло, като накрая вече им свършили престилките и са ги правили сами от чували за боклук. Но това в началото на епидемията да нямат защитни облекла е все едно войник без пушка.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 425a213d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

17.   За мен не са прави да напускат! Ще питате защо, защото обикновенния човек няма вина, той години наред си плащал здравни осигуровки, за да имат те въобще някаква заплата. Никой не пита човека от народа харесва ли му през последните 20-30г да му вземат от заплатата процент за здравните работници, плащал им е като поп, без знаение дали е имал нужда от лечение, и обикновенно ако му се е наложило нещо си е платил на частно.
Нямали материали за лична безопасност, това не е вярно, раздадоха на всички. Ела да видиш как учителките от детската градина в съседство продадоха каквото са им раздали, преди да ги затворят. А в бг често се случва да се налага да се работи без работодателя да се е погрижил за сигурността на работника. Когато жената на автора през последните 20г си е взимала заплатата питала ли е как хората са изкарали тези пари? Питала ли е шофьора на камион на който работодателя не купил нови гуми, колко е било опасно за него, да работи за да изкара и да й плати заплата, питала ли е миньора, как си е застрашавал живота и здравето в мините, питала ли е .......... почти всички професии на терен колко са се подлагали на опасности за да има и за нея?
Не били получили подкрепа, а те кой подкрепиха, кой излекуваха безплатно? Години наред все четем кой как събирал пари за лечение. Тея SMS-и за какво ги събираха години наред хората? Не е ли за да платят на някой медик да излекува някого? Един медик не чухме да иска да лекува безплатно някого, ей така да разберем че и при тях съвестта работи. Без пари и една инджекция не искат да поставят, нищо че сам си носиш, и лекарството, и спринцовката, и здравни осигуровки си платил.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: dd3c17488a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

18.   17, е да де, хората не са виновни, ама и медиците не са.

Точно днес сутринта слушах по радиото как 90% от персонала на болница в София са си подали молбите. Просто ни в клин, ни в ръкав им казали, че изписват всички болни и на тяхно място настаняват потенциално болни от коронавирус.

Само че нямат предпазни средства, нямат оборудване при дихателна недостатъчност, нямат и такива специалисти и лекарите не искат да поемат такава отговорност, при положение че тяхната специалност изобщо не е таква и като за капак дори са нямали инструкции как се лекуват такива болни, нито план как ще стане изписването на старите пациенти и настаняването на новите. Можем ли да ги виним тези хора?

Това, че някой недбросъвестен частник собственик на камион е решил да пести от гуми, не означава, че сега хората са дъжни да се заразяват, за да може същия този частник да оттърве кожата от вируса. Най-малко пък медиците имат вина за недбросъвестни работодатели.

А ти номер 17, колко услуги свърши безплатно и колко стоки раздаде безплатно? Не стига че държавата им мята по 800 лв за 10 г. учене, ами че и безплатно да ти бачкат. Не ме разбирай погрешно, хората нямат вина, но и медиците не са длъжни на никого, след като работят почти безплатно. За ебане е държавата. Парите ги няма, откраднати са, никой не е мислил до сега какво се прави при таква ситуация. Явно се е разчитало на късмет да не се случи. Така че тук няма миньори, няма медици, всички сме наебани.

Онзи ден Осман Октай го каза много добре в Шоуто на Славо, дава се на всяко правителство 6 мес. и ако за тези 6 мес. то не е спазило обществения договор и се държи сякаш народа го няма, се избира ново от народа. И докато не разберат, че трябва да се съобразяват с хората, ново правителство. Турчин го казва това.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: c3fee8a9c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Много правилно го каза 18.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: a42f0e1871
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Чакай малко 17 - от постинга ти излиза, че лекарите и здравните работници последните 20 години едва ли не са си клатили краката и са получавали пари наготово. Ами, не са. Скъсвали са си задниците от работа при мизерни условия, за да може ти и подобните на теб неблагодарници срещу СИМВОЛИЧНА (ако не вярваш информирай се за размера на здравно-осигурителната вноска в европейските държави) сума на месец, да бъдат здравно-осигурени и да получават адекватна медицинска помощ.
На теб досега не ти е пукало, че лекарят ти, който е учил между 7-10 години със задължителните стажове получава средно колкото една чистачка или продавачка в магазин, нали? Знаеш само да търсиш кой за какво ти е длъжен.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e8bbc88914
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   "Ще питате защо, защото обикновенния човек няма вина, той години наред си плащал здравни осигуровки, за да имат те въобще някаква заплата. Никой не пита човека от народа харесва ли му през последните 20-30г да му вземат от заплатата процент за здравните работници, плащал им е като поп, без знаение дали е имал нужда от лечение, и обикновенно ако му се е наложило нещо си е платил на частно."

Изкарваш го, едва ли не, че в болниците влизат случайни хора и цъкат пасианс и на фейса по цял ден, а "ний ги храним". И извинявай, ама ако считаш 17 до 50 лева, плащане "като поп", то си многосбъркан. А това, че не си плащал, доакто си бил под ученик и студент? Или това, че ленейката и спешаната са безплатни за всички? Или това, че прегледите ти са безплатни?
Не ти харесва! Отвай в САЩ! Знам един, дето се беше изтърсил с мотора, потъркалял се 20-30 метра из каманаци и храсти до пътя, а мотора рзбит и не пали.15 километра, пребит с отворени рани, треперещ от болка, нашия бута мотора до болницата. Защо? Защото една линейка таксува по 2500 долара на повикване! Няма значение, болен, здрав, прав - в някой щати стигат и до $3000. Ако си късметлия, ще се разминеш само с 800-1000. Ако имаш застраховка, ще ти покрие 75-90%. Ама от 3000 долара, пак си е много.

"Когато жената на автора през последните 20г си е взимала заплатата питала ли е как хората са изкарали тези пари?" - СПРИ, БЕ МЕКЕРЕ! "Взимала си е" - да не си е взимала от някое шкафче, или да си ги е е брала от някое дърво!! Плащали са ѝ за работа!


"Питала ли е шофьора на камион на който работодателя не купил нови гуми, колко е било опасно за него, да работи за да изкара и да й плати заплата, питала ли е миньора, как си е застрашавал живота и здравето в мините, питала ли е .......... почти всички професии на терен колко са се подлагали на опасности за да има и за нея?"
НЕЕЕ НЕЕЕ НЕЕ! ТИ СИ МНОГО ЗАГУБЕНО СЪЩЕСТВО!
Аоо камионджията е карал със стари гуми, противно на правилата, тот ой може да осъди работодателя си, за много солидни суми.
Миньорите, баце, спазват невероятни правила за сигурност и противно на общонардното схващане, в България много малко са каот по-филмите - с каски втунели на по 400 метра под земята.
И като са плащали тези "застрашени хора", за здравеопазване, са го получавали, нали? Но не ми казвай, че са работели САМО заради мед.сестрата!

"Не е ли за да платят на някой медик да излекува някого? Един медик не чухме да иска да лекува безплатно някого, ей така да разберем че и при тях съвестта работи"
А ти, куче долно, работи ли безплатно за някого? Учи ли 11 години, стажува ли за без пари 4, кара ли 12 часови смени по 5-6 дена в седмицата, за да "ей така, да разберем че и при [теб] сувестта работи", при това с опастност за живота ти, която не трябва да е там на първо място?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: dd3c17488a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Както и да въртим и сучим, нещата опират до едно простичко нещо. Парите са откраднати и някой трябва да плати сметката. Дали трябва да ги платят медиците с безплатен и опасен труд, дали хората да отделят от залъка си и да се надавят да не бъдат откраднати пак, не знам. Но знам едно нещо, ние тук колкото и да се караме кой е виновен, кой на кого е длъжен и т.н., нещата си опират чисто и просто до краденето и безхаберието на една шепа самозабравили се нехранимайковци. Защото ей го хората си плащат осигуровки, но пари за емдици, за оборудване, за лекарства, консумативи няма. Факт. Значи тези пари някъде по трасето изтичат.

Хората в чужбина държавата им поема дори и заплатите за няколко месеца, а ние едни пикливи маски за по левче нямаме. Нямаме дори и една нормална фирма, която да ги произведе. За какво да говорим повече?

А иначе че номер 17 е тъпо парче е ясно. Някой ей така от добра воля да я лекувал безплатно хахахаха. Това отрепа коня с правата лопата, смях се доста. А защо не и ЧЕЗ ей така, понеже сме готини да ни подарят една сметка за ток. Ей така да видим, че са хора. Или Кауфланд да ни хранят един месец всички безплатно. Или пък Армани да ми подари едни гащи, за да ми докажат на мен, че са готини. Или по заведенията да ни черпят по една бира от време на време, че да ги споменаваме с добро.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 425a213d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

23.   От 17 вие добре ли сте за какво безплатно лечение говорите "спешаната са безплатни" "прегледите ти са безплатни" след като аз съм си го платил? За последните 20г са ми взели над 15-20 000лв, за здравни осигуровки, а на лекар съм ходил два пъти и съм си платил кеш, защото все нещо не можело по здравна каса. А като съм бил ученик и студент родителите ми са плащали осигуровки.
"А ти номер 17, колко услуги свърши безплатно" - доста услуги съм свършил и то съвсем безплатно и на напълно непознати, особенно когато става въпорс за нещо дребно, каквото е биенето на инджекция за медиците.
Не искам медиците да ми бачкат безплатно след като съм си платил осигуровките съвсем не мисля, че ми е безплатно. А това че работели за 800лв първо ми се струва невярно, второ дори и да е така, всяка една от тях се е съгласила да подпише такъв трудов договор, аз примерно не подписвам цифра под 2000, просто си търся работа докато намеря работодател, който да ми плаща адекватно на труда. Предлижили й договор с вписана 800лв сума, тя се съгласила подписала и после народа и аз лично в частност, сме й виновни за колко малко пари работела. Мислете преди да говорите!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: dd3c17488a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   17, 23, пий ги тия хапчета. На теб може да са ти взели 20 бона, ама не са ги дали на медиците. А колкото до това, че подписвали за 800 лв. Нека ти напомня, че болниците масово са държавни и в която и болница да работиш, все държавата ти определя заплатата. Частните пък се възползват от това и пак толквоа предлагат повечето. Ако има изклчения те са в София, но не може всички да са в София и в чужбина.

А това, че до сега си платила 20 бона и си ходила 2 пъти не означава, че цял живот ще е така. Нормално е на младини да боледуваш по-малко. Ама човек не е здрав и млад цял живот. Ако всички тръгнем да разсъждаваме като теб на парче кой колко платил и колко получил, ами дай направо като в САЩ да няма здравни осигуровки и всеки да си прави застраховка или да си плаща сам лечението. Ама тогава ако ти се наложи операция за 100 бона, пак първа ще ревеш, че държавата не ти дава, нали? Ами някои хора пък са нямали късмета да не им се наложи. Системата е от солидарен тип.

И не говори в мъжки род, знам те от други теми, разпознаваш се. Няма по-заядливa тук от теб, няма как да те сбъркам. Винаги си против всички и винаги спориш, все играеш на контра и си неадекватна. И винаги с назидателен тон. И все се хвалиш колко разбираш от всичко, колко взимаш и т.н. Разбрахме те, че разбираш и от счетоводство, и от медицина, и от всичко.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: c3fee8a9c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   23, вместо да философстваш във форума, пробвай да завършиш медицина. Ще ти подейства отрезвително и ще изпъди някой мухи от главата ти.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e8bbc88914
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   "А като съм бил ученик и студент родителите ми са плащали осигуровки."

Ок - почваме от тук. Родителите са плащали здравни осигуровки. Ами ако нямаше живи родители? Ами ако родителите ти са били млади студенти? Ами ако са били трайно безработни и неосигурени? Ти може и да си "железен", но без здравни услуги, десетки хиляди деца биха умирали всяка година. Без ваксини, без прегледи, без операции. По тая логика, тези с неплатежоспособни или липсващи родители, ще бъдат оставени да умрът.

"15000-20000 лева" - Даже още не си и на 15000 лева, защото по едно време имахме МОД от 850 лева. Но да речем, че си толкова добър платец? Ами твоите деца? Нали излезе с изказването, че е плащано за тях?

"От 17 вие добре ли сте за какво безплатно лечение говорите "спешаната са безплатни" "прегледите ти са безплатни" след като аз съм си го платил?"

Ако не ги беше "платил", щеше да видиш ДАЛЕЧ по-големи плащания. Може и да си от "железните", но няма да си така завинаги. Нали ти казах - виж как е положението в САЩ. Там едицината е "напреднала", само ако имаш дълбоки джобове, иначе има хора, отглагащи лечение с десетки години, защото нямат 5 цифрени суми, за неща, които при нас са или безплатни, или на 1/10 от цената.

Не, не твърдя че системата ни е перфектна. Но определено не мисля, че те е ограбила, защото ако си някой, дето е на МОД или над него, за 20 години, то определено си в позиция в обществото, която НЯМАШЕ да я има, ако хората измираха като мухи от улицата, при първия грип, ако нямаше ваксини и прочие. Считай го, за много ниска такса, за почвата, която имаш, че да вирееш. Най-малкото е инвестиция, че ще има живи хора и тези парички, дето така ти се свидят, ще значат нещо, защото без живи хора, ни можеш да изкарваш, ни да харчиш.

"Не искам медиците да ми бачкат безплатно след като съм си платил осигуровките съвсем не мисля, че ми е безплатно. А това че работели за 800лв първо ми се струва невярно, второ дори и да е така, всяка една от тях се е съгласила да подпише такъв трудов договор, аз примерно не подписвам цифра под 2000, просто си търся работа докато намеря работодател, който да ми плаща адекватно на труда."

Ок, сам казваш, че си търсиш друга работа. Ама медиците, няма възможност, да си намерят друга работа. На ония плешив змей от Walltopia, също му се струваше, че хората не взимали по 700-800 лева в България, а се оказа, че и в неговите заводи давали такива пари. Днеска се изложи, с "дарения" с условия към болниците, да му приемат работниците и него, с предимство. Ако се чудиш ... така изглеждаш и ти.
А за другото - медиците нямат къде да прескачат, за да си намерят работа. Реализирания медик е на 31-32 години и честно казано, цялата му енергия за учене е била изразходвана. Единственият избор е, да се хване магазинер или да бяга в Германия.
Ти си лесен. И аз съм лесен. Не знам, какво работиш, но аз съм в tech индустрията от 6-7 години вече и имам умения и квалификации, да правя уеб сайтове, сървъри, защита, а извън чистите кибер неща, мога да се занимавам със счетоводство, дизайн, маркетинг и прочие. За мене е лесно, "да се метна в друга насока", но не ми с еналага, защото има 50 000 IT компании, които ще ми дават много повече над 800 или 2000 лева.
ЗА МЕДИЦИТЕ ОБАЧЕ, ТОВА НЕ Е ТАКА! Да, имаш някой хирург, дето не си знае парите и иска по 50-60 лева на преглед, извън НЗОК. Да, имаш и GP-та, дето само ти казват накъде да отидеш и какво трява да разпишеш, а понякога даже предписват и лекарства.
Но имаш и хиляди други, които далеч не им е толкова добре платена работата и изобщо не е по-лесна.

"Предлижили й договор с вписана 800лв сума, тя се съгласила подписала и после народа и аз лично в частност, сме й виновни за колко малко пари работела. Мислете преди да говорите!"

Не си и виновен ти на "нея". Ама на "нея" също така не ѝ пречи, да скъса договора, да си плати неустойката (чрез съда, в продължение на години ...) и да отиде за същите пари и да пече хляба в Била, вместо да ти лекува самовлюбения коронясал задник, без предпазни средства и да рискува живота на себе си и близките ѝ, докато ти сипеш пепел на главата ѝ.

А и последно:

"доста услуги съм свършил и то съвсем безплатно и на напълно непознати, особенно когато става въпорс за нещо дребно, каквото е биенето на инджекция за медиците." - Да, ама тук не говорим за еквивалента, да ти набият една инжекция (в зависимост от типа инжекция, дори може да е незаконно, да ти я сложи друг, освен медицинско лице, а от там нататък има цяла камара с книги за етика, морал и отговорност. Или искаш да кажеш, че тази компетиция, да ти се постави правилната инжекция, под риск от загуба на лиценз и затвор при грешка, е ... елементарна и не си струва обезшщетението?) - тук говорим, да те лекува от потенциално СМЪРТОНОСНИ и все още неизучени напълно вируси, срешу които нямам ваксина и лечение.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0728de10a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Аз съм съгласен с 23. Тази форма на управление не третира гражданите си за хора. Всеки да учи език и да намери по-достойно място. Един ден, когато останат без хора, ще се научат да ценят. Човек оценява нещата, когато ги загуби. Но дори и с повече от 800 на месец качеството на живот е ниско. Но проблемът не е в това, а във факта, че държавата нехае. Тя не иска хора. Ние гражданите права нямаме.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: b8c7c06af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Естествено хората искат да си работят по професията, в Била винаги има и всеки може да работи там. За другото се иска учене, дори за чужбина, искат език на високо ниво и доста години трябват докато го научиш и запичнеш работа в чужбина. Имам познати, от години не започват работа, защото учат езика. Предпочитаме да сме в страната си и да говорим езика си.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 08a8586d1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   За мен медиците са прави да напускат, но само при определени условия. Ако наистина нямат осигурени предпазни средства, както и осигурено допълнително заплащане на труда, което да е адекватно (не някакви мижави 1000 лева). Аз също съм лекар и работя в най-голяма пловдивска болница. не съм инфекционист или вирусолог, но при епидемия съм готов да се включа за да помогна с каквото мога. Но ме дразни това, че някакви обществото смята, че сме "длъжни". Длъжни сме за това, за онова. По-горе имаше мнение, че не искаме да сложим дори една инжекция безплатно. Това абсолютно НЕ Е вярно!!! Например аз вчера сложих на пациента вътреставна инжекция в коляното (което не е въобще елементарно) абсолютно безплатно. Дори и консумативите си ги бях донесъл. Другото погрешно мнение е, че видиш ли като всеки си плащал здравните осигуровки, едва ли не всичките тези пари отиват само в джобовете на лекарите. Това е следващата ГОЛЯМА ГЛУПОСТ! Ако беше вярно аз и моите колеги щяхме да сме с петцифрени заплати, като колегите на запад и в САЩ. Парите за здраве се разпределят за клинични пътеки (от които болниците обират лъвкия пай), за прегледи от специалист (което ДКЦ-тата и центровете обират поне 50 %), за лекарства (което обират фармацевтичните компании), отделно голяма част се краде от знайни и незнайни герои. А познайте сега какъв мижав % достига до лекарите и другите здравни служители. Който не знае, да се информира преди да пише и говори глупости наизуст. Лек ден и много здраве ви пожелавам на всички :)

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: bd045c2632
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Да, напълно прави са. Никой не е длъжен да жертва живота си за неблагодарното българско племе.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b637cf226f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Тоя мисирков генерал, дето само брои колко са се заразили, така и не каза има ли оборудване за наистина заболелите да могат да бъдат подложени на вентилационно дишане.

Само броят, забраняват, прочетете в "Сега"

Мишоци, ние сме медици, а не политици или депутати!
Проф. Коста Костов призова депутатите да работят като доброволци, "където медиците работят без защитни облекла", а не да управляват като наказателен отряд

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b637cf226f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   Проф. Коста Костов е известен пулмолог и консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”. Той е главен редактор на списание „INSPIRO“. По повод обсъжданите наказания за лекари около извънредното положение в страната, той написа гневен пост във "Фейсбук" срещу депутатите.

Публикуваме го без редакторска намеса (заглавието е на редакцията):

"Някакви мишоци, надничащи от дупките си, подготвили законопроект, в който е залегнала парична санкция (глоба) от 1000 лева и пробация за медицински персонал, напуснал работното си място поради несъгласие с начина, по който държавата се отнася с него – неосигуряване на защитно облекло и условия за безопасна работа.

Хей, мишоци, ние не сме политици или депутати, а медици!

Повтарям го 3 пъти, за да го запомните поне веднъж:
МЕДИЦИ!

Оставете ни на мира с вашите милиционерски методи!

Стига сте ни управлявали като наказателен отряд поставен да пази група потенциални престъпници.

Между нас има най-малко дезертьори в тази държава и десетки хиляди от нас са по работните си места.

Когато обявите санкциите за вас, които се изпокрихте, преди да дадете оръжие и муниции на медиците, тогава си правете подлите и арогантни закони.

Ние сме дали формална клетва при дипломиране, но носим действителната в душите си.

Решили да ни плашат с котката на тигъра...

Призовавам Г-жа Цвета Караянчева, да обяви на обществото местонахождението на всеки един депутат в момента и да направи разпределението им като доброволци по места, където медиците работят без защитни облекла.
Те са народни избраници.

Да ви дефинирам ли понятието народен избраник?

Ето дефиницията:

Левски, Ботев, Раковски, Бачо Киро, Петър Бонев, Цанко Дюстабанов, Волов, Петлешев, Бенковски, Тодор Каблешков...

Призовавам народните избраници да дарят своите заплати в полза на борба с епидемията - толкова, колкото са месеците в извънредно положение.

Вместо да творите наказателни закони запретнете ръкави и помагайте безкористно, апостолски..

Останалото е наша работа, наш морален дълг и професионална саможертва.

Пилците ще броим наесен, народните избраници също!

Когато се измъкнем от епидемията, не забравяйте кой е издърпал най-късата клечка, докато вие си подхвърляте сиренцето в лапички и въртите мустаци пред екрана на телевизора."

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e8bbc88914
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   До 32

Той и Сталин на много вървежен се правеше с лекарите и му се случи случка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 5426e786d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Да, прави са. Рискуват си живота, живота на семействата си, заради народ, който даже не оценя това. Имаше призив да им се ръкопляска в даден час, поне елементарно уважение към това, че всеки ден не спират да се опитват да се справят със ситуацията. Ами намериха се хиляди, които веднага наскочиха, че това била професията им и нищо не са направили. Това ни е цялата нация. Има доста професии, които минават между капките и са по-високо заплатени и уважавани от тази, която реално спасява хората. Българинът поставя на кантар труда примерно на една продавачка или шофьор и този на лекаря, и поставя другите по-високо. Какво да си говорим? ! Вижте как се отнасят с медиците в другите страни и как тук. Сбъркана ни е цялята народопсихология.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: c3fee8a9c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Само да престанем с твърдения от сорта на: "Като не им харесва на лекарите тука, да ходят в чужбина." Държавата вече неминуемо трябва да се опита да задържи тук медицински лица, защото не останаха. Освен лекарите пред пенсия, младите са малко. След 10 години само няма да има кой да ни лекува при тези условия или всичко ще стане частно.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 9c07fa4db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Ако някой го интересува развитието, цялото отделение колективно подават молби за напускане. И далеч не е само заради маските, а най-вече поради пълната анархия и липса на организация, която настана. Всички са наясно с това, но явно не им оттърва да го поправят. Сега цял град остава без такова отделение. Нямам представа къде ще се лекуват, особено ако е спешен случай. Най-близкото такова е на 150 км.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: ac80efdf07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Естествено, че са прави! Всеки е свободен да реши какво ще работи, особено в професия, при която повече даваш, отколкото получаваш.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 44b3472fb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Положили са Хипократова клетва и не може да бягат от страх не е професионално, не е човешко. Все пак на лекарите това им е работата. Всеки мисли, когато си избира професията.
Във всички случаи обаче държавата трябва да им осигури нужните предпазни облекла.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e8bbc88914
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   До 39

Само дето в тая клетва никъде не се споменава, за това, че трябва да си рискуват живота. :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 22 дни
hash: aad716e791
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   По-добре да напусне. Ако трябва ти ще започнеш и втора работа за да се издържате или ще намериш нещо друго.

 
  ...

...
преди: 3 години, 22 дни
hash: b8c7c06af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   При нас всички към ковид се бутат, защото дават бонус, другаде мизериика.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker