Искам да осъдя баща си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Искам да осъдя баща си
преди: 4 години, 25 дни, прочетена 1992 пъти
Родителите ми се разведоха когато бях на 14, но баща ми никога през живота си не ме беше оставял въпреки това. Тогава замина да работи в чужбина, аз всяко лято прекарвах при него, чувахме се по няколко пъти на ден, говорехме си с камера докато пътувахме. Дори с майка ми и нейната страна бяха в много добри отношения, събирахме се по празници, до момента, в който не си намери приятелка. Тогава бях на 17 години. Приех я, всичко вървеше нормално, дори я поканих на бала ми. От страна на мама и семейството и също нямаше проблеми. Но до момента, в който мама се запозна с настоящия и приятел.

След като тати и родителите му разбраха, че мама има приятел, започнаха всеки ден да ми звънят, да я обиждат по телефона, че била пропаднала, наричаха я каква ли не, с всякакви думи. Баба ми ме извикваше на автогарата уж да ме види, защото щяла да пътува, а всъщност пред хората крещеше каква уличница имам за майка и всякакви такива. Просто всички приемаха свободно, че баща ми може да има жена до себе си, а майка ми не може. По думите на дядо, които той лично каза на мама: "Ти го потърпи да поскита, той като му омръзне ще се върне при семейството си." ...

Станах студентка и разчитах на родителите си поне в началото да ми помогнат докато се установя в новия град, да ми помогнат поне с първите наеми и първите семестри. Но какво стана- тати се покри и остави мама изцяло да поеме родителските грижи. Плати ми първия наем (200 лева) за първия месец октомври и от тогава спря да има пари за нищо, дори за храна да ми изпрати. Баба и дядо казаха, че заради това, че уважавам приятеля на мама, няма да ми дават пари. И така спряха изобщо да се интересуват от мен.

Но, разбира се майка ми няма кой знае какви доходи, затова веднага от втория семестър започнах работа, изтеглих кредит дори. Всъщност тя много ми помага. Покрива ми част от наема и сметките, разходите за телефон. Приятелят и също много ми помага, няколко пъти закъсах с колата, той се отзова, интересува се от мен, общо взето като втори баща. А моят истински се покри. Освен първия наем и семестър нищо не ми е дал, абсолютно. И нямаше да се оплаквам, ако знаех, че наистина няма пари, но на баща ми приятелката не работи нищо, само качва снимки в социалните мрежи как си купува разни неща, качват снимки от разни екскурзии. И дори най- нагло като си дойдат в България ме кара да ги развозвам за да не дават пари за билети и гориво.

Аз работя на две места и ходя на лекции едновременно за да си покривам задълженията, майка ми и нейния приятел се лишават за да имам аз. Не се оплаквам от това, което правя, но вече се питам дали не е редно да осъдя баща си за издръжка. Отначало ми беше гадно като си го помислях, защото все пак ми е баща и го обичам, и се замислях дали наистина няма пари. Но пък да знае, че детето му затъва в разходи, че е студент, че работи и учи, а неговата жена да не работи и само да му харчи парите, е леко казано обидно.

Освен това, преди два месеца се скарахме, защото си дойдоха в България, той дори не ми каза, че са тук, разбрах съвсем случайно, защото я завел на екскурзия отново. И на всичкото отгоре разбрах, че и направил бил и медицинска застраховка за тези две седмици, през които е била тук, и то без причина, просто така, ако евентуално и стане нещо. Тогава му се обадих да го попитам защо отново за нея има, и то за някакви безсмислени дреболии, а аз, която съм вече втора година студентка, не съм видяла нищо, освен едни 200 лева преди 2 години- октомври месец. Тогава тя започна да ме обижда по телефона, че не съм била никоя за тях, нито семейството ми, разни глупости... а той я защити ... представяте ли си... и от тогава не сме се чували с него, от два месеца вече, защото той ми каза, че щял да говори с мен само когато и се извиня.

Въпросът е, че той преди няколко години ми дари неговата половина от апартамента ни. Също така, като е в чужбина, по- лесно ли би протекло делото? Мога ли да го осъдя за двете години назад, в които не ми е изпращал никакви пари и какви са шансовете да спечелим? Също така, колко би струвало на един адвокат, защото, честно казано нямам хиляди левове излишни. И, знаете ли колко време отнема едно такова дело, защото планирам лятото да замина за бригада, и искам да знам с какво време бих могла да разполагам? Ще се радвам, ако можете да ми разясните стъпките или просто да изразите мнението си според моят казус.

Благодаря за отделеното време!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 24 дни
hash: 13224d91e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

1.   Що се занимаваш с глупости?

Никой - нищо не ти е длъжен, макар и да ти е кръв.

В тоя свят сме сами, всичко останало са бонуси. Ако не ти изнася как се държи с теб - режи връзки и толкова.

Ако не можеш, то тогава си трай и си живей животеца.




Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 24 дни
hash: 8e198fe1d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Знам, че ти е кофти и аз те разбирам, но той юридически не е длъжен да те издържа, след като си пълнолетна. Законът му дава право да си харчи собствените пари кеф му за курви, кеф за комар.

 
  ...
преди: 4 години, 24 дни
hash: 8e9f036d13
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Назад не можеш да го осъдиш ,особено за 2г ,по закон е мах 1 г и то ,ако издръжката е била безусловна ,т.е .си била ученичка .
Като съвет по-добре не го съди ,а говорете на 4 очи да ти помага финансово докато учиш ,защото иначе ще те затрие тотално от живота си и баща ще ти е чужд човек (приятеля на майка ти).
Друго много важно нещо е,ако имаш възможност се прехвърли да учиш задочно за да може да работиш и да не разчиташ на мами и татковци.Вече си пълнолетна и е време да спреш да разчиташ на родителите си,на твоите години момичетата имат по 1-2 деца ,а ти чакаш от тях пари.
Когато бях студент и работих и сега това ми се отплаща ,хем придобих опит ,хем и натрупах стаж ,който ще ми е необходим за след години .
Вместо да се чудиш да правиш глупости се стегни и си вземи живота в ръце

 
  ... горе^
преди: 4 години, 23 дни
hash: 736ae64001
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Разбирам че искаш да го съдиш за издръжка докато учиш, обаче първо се информирай прочети в нета такива дела, за да осъзнаеш, че ти нямаш шанс да спечелиш.
Първо защото имаш собственост на твое име, кола и 1/2 жилище, ще кажат да ги продадеш за да се издържаш.
Второ работиш, тоест имаш доходи над МГД и ще кажат, че нямаш нужда, а издружка се осъжда на нуждаещ се.
Трето баюа ти като работи в чужбина няма как да докажеш доходите му, както и разходите за наем храна и лекарства, веднага ще се окаже че той няма "излишни" пари, че може и теб да осъди да му помагаш че не му дистигат доходите за лекарствата му примерно.
Съжалявам, но онези които печелят такива дела, нямат собственост на свое име и нямат заплата /работят нелегално/.

 
  ...
преди: 4 години, 23 дни
hash: 4edaf0fcc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   До 1 и 2.

Не и според член 144 от СК, който твърди, че на деца учещи редовно във висше или средно учебно заведение, могат да получават издръжка от родителите си. Условията са следните:

Трябва да си студент или ученик.
Трябва да си на възраст до 25 години.
Трябва да докажеш, че със сегашните си доходи, не можел да се издържаш.


До авторката:

Адвокат и дело ще ти излязат поне няколко хиляди лева, но шансовете да спечелиш делото с нищожни, като изощбо съда не ти откаже. Имал две работи, кола, а също така си получавала и издръжка от майка си и приятелят ѝ. Т.е. не си имал нужда от издръжка. Трябва да си в истинска безизходица, че изобщо да имаш такива оретенции. Представи си, да нямаш 2 лева и да не можеш да синпкриеш наема.

 
  ...


...
преди: 4 години, 23 дни
hash: 6635c3d509
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Ти си неблагодарница, дал ти е половин апартамент, "Въпросът е, че той преди няколко години ми дари неговата половина от апартамента ни. ", и вече си пълнолетна какво още искаш от баща си, живота му ли искаш? Даваш си наследственото жилише под наем и си плащаш квартирата!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 23 дни
hash: 15ef5db0d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Сладурче, с този ти материален начин на мислене, ако ти ми беше дъщеря, подаръка ти за 18 годишнината щеше да бъде една картичка на която пише "Честито, вече си голяма , оправяй се сама". И до тук с теб. Вечно чакате да ви снасят....
Тепърва ще видиш как се изкарват пари. а подозирам, че в твоя случай ще е най вече със гъз.

 
  ...
преди: 4 години, 23 дни
hash: 853650cb56
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Каквото и да е дал не го е дал на чужд човек .Няма значение охолно ли те е гледала майка ти или не .Бащата е длъжен по закон да изплаща издръжка за дете до 18 г.За дете което е над 18 но все още не е завършило средното си образование.Също така и над 18 когато детето учи и по нагоре.Най добрия съвет които мога да дам е иди при адвокат .Не не струват милиони .И хиляди също , ако не се проточи делото с години.Като начало една консултация направи м/у 50-100лв.Едва ли е много повече .Но се насочи към адвокат които с ракива дела се занимава.Не слушай мненията тук .Да те ще те убедят че си неблагодарен паразит.Но когато на един мъж му се ебе тои две бе вижда...Тогава изведнъж неговото дете вече не е нито дете ,нито негово сякаш.Спомнят си за тях когато пишката му висне , а любовницата не иска да му сменя памперса.Видях това и при баща си и при бившия си мъж .С тая разлика , че до последно не исках нищо от баща си , за да не прося .Така направих и с бившия.Докъто му казвах -стъпи си на краката ,знам че колкото можеш ще даваш.И стимулирах децата ми да не прекъсват контакт ...Ех иказа се че спокоиствието му е дошло в повече.За рях нямаше ,но време и средства за нова жена намери.Не аз децата го изживяха.И няма значение , че вторият ми съпруг ги гледа като свои наравно с дъшеря си.За тях е болно , че ги забрави .Защо мъжете не мигат да съвместяват любовта с децата си от друга жена аз не разбирам .Знам само , че се сещат за децата си когато имат нужда от обгрижване.

 
  ...
преди: 4 години, 23 дни
hash: b10f3cf5f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 6 и номер 7 защо бързате да нападате авторката нима и вие не сте били в нейното положение ?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 23 дни
hash: 60a502d7bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   №9, бъркаш наследствена пенсия и издръжка. Издръжката е до 18 годишна възраст, т.е., до пълнолетие, а наследствената пенсия е за деца сираци и е докато учат.В случаят авторката не може да ползва нито първото, нито второто. По горе са й писали, докато има имущество, трудно ще изнуди баща си, само на добра воля бащата би й помогнал с нещо.

 
  ...

...
преди: 4 години, 22 дни
hash: 8e9f036d13
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Забрави да спечелиш, имаш имот на твое име, имаш доходи, издръжката след 18г не е безусловна, т. е трябва да докажеш, че си я докарала до просия, че да спечелиш, а още повече че баща ти е в чужбина.
Ако случайно ти присъдят едни 200-300 лв на месец, ако не желае да ти ги дава, което е вероятно впредвид, че си го съдила, а не си го помолила като човек не могат да му ги вземат на сила, защото кой ще му дири доходите навън, фирмата и т. н. още повече като си пълнолетна.
Единственото, което ще постигнеш с едно дело е тотално да те зачеркне като щерка

 
  ...
преди: 4 години, 22 дни
hash: 853650cb56
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Номер 12 преди да се изкажа съм проверила. По тоя път също съм и минала. За да не правя точна и отегчителна извадка от Семейния кодекс на прима виста прилагам справка от сайт за правна консултация.
Всичко за пандемията на 26 март
КОНСУЛТ
КОНСУЛТ
Родители дължат издръжка на децата си и докато са студенти
13 Юли 2019 автор КРАСИМИР ДОБРЕВ 3391

Снимка: Архив
Докога се плаща издръжка на децата? Задължителна ли е издръжката на дете студент?


И. Д., София



Няма спор, че издръжката на дете е една от най-важните теми и тя намира специално място в Семейния кодекс (СК). Тя е част и от бракоразводния процес, и от отношенията между родители и деца изобщо.

В крайна сметка СК определя общи правила за това кой, кога, при какви условия, в какъв размер, по какъв ред може да иска, получава или плаща издръжка. При това тук не става дума само за деца, а и за издръжка между съпрузи, за издръжка, която дете може да дава на родител, и т. н. СК определя, че "право на издръжка има лице, което е неработоспособно и не може да се издържа от имуществото си". Веднага след това се разпорежда, че размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.

Определено най-много норми има за издръжката, която родителите дължат на децата си. СК определя, че "всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето". Това означава, че и двамата родители са длъжни, дори и да са разделени или да има развод. Нещо повече. Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Родителите дължат издръжка и дори когато детето е настанено извън семейството.

И тук стигаме до правилото, че родителите дължат издръжка не само на непълнолетните, но в някои случаи и на пълнолетните си деца. Според чл. 144 от СК родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения. Има обаче няколко условия. Издръжката се дължи "за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение". Това означава, че ако дете е студент на 26 или пък 30 години, то няма никакво задължение за даване на издръжка. Просто такава може да се дава само доброволно.

Има и още условия. На студенти до 25 години се дава издръжка само ако не могат да се издържат самите те от доходите си или от използване на имуществото си. Ако например получават хиляди левове от наем или работят и получават добра заплата, то тогава не е задължително да получават и издръжка. Друго важно условие е родителите да могат да дават тази издръжка без особени затруднения.
Ако има съдебно решение за плащане на издръжка, то тя се подчинява на някои строги правила. Така паричната издръжка трябва да се изплаща ежемесечно. При забава се дължи законната лихва. Всеки иск за издръжка се разглежда по реда на бързото производство по Гражданския процесуален кодекс (ГПК).
Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска. Според чл. 150 от СК пък "при изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея може да бъде изменена или прекратена".

Законът е постановил и че лишеният от родителски права не се освобождава от задължението да издържа детето си. СК говори и за още една хипотеза - при която има присъдена издръжка, има съдебно решение, но съответният родител не я плаща. Тогава има дори наказателна отговорност.

В сегашния СК няма определен максимален размер на издръжката, какъвто имаше преди години. Определен е само минимум - една четвърт от минималната работна заплата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 22 дни
hash: aab1034129
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   На студенти до 25 години се дава издръжка само ако не могат да се издържат самите те от доходите си или от използване на имуществото си.

Т.е. ще ти кажат, да си продадеш колата и половината апартамент.

Друго важно условие е родителите да могат да дават тази издръжка без особени затруднения.

Баща ти много лесно може да докаже, че парите са му необходими, прави ремонт, купува си лекарства, ще има бебе. Изобщо цялата история е небъдна. Няма да предизвикаш съчувствие в съда, което в такива случаи е важно. Освен това, ако все пак спечелиш, ще ти присъдят едни въшливи 200 лв. на месец, които баща ти я плати, я не. Обаче така ще те намрази, че бог да ти е на помощ, ако един ден наистина си в нужда.

 
  ...
преди: 4 години, 21 дни
hash: 2c62b58051
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Най-вероятно няма да успееш да спечелиш дело. Пробвай, но...дали ще заведеш дело или не отрежи баща си от живота си. И най-добре му кажи директно всичко, което мислиш преди това. После вече нито го чувай по телефона, нито нищо. И във Фейсбук блокирай и него и приятелката му. Кажи му, че щом не се интересува от детето си, а само от приятелката си по-добре всичко между вас да приключи. Даже най-добре го направи без да завеждаш дело защото има малка вероятност да спечелиш, а само ще го озлобиш. Като се обидиш и го "ритнеш" поне може да изпита чувство на вина. Ако не веднага, то след време.

 
  ...
преди: 4 години, 21 дни
hash: e1bd65761f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Ако дъщеря ми, на която съм дарил половин апартамент ме вкара с съд за издръжка, онова, което ще се се случи е незабавна отмяна на дарението, плащам и двете години , в които не е получавала издръжка и смяна на телефона. Жените обичат закона да ги защитава, ама утре ако този баща клекне , тя ще му плаща ли издръжка, както е по закона за стари родители ?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 174c3e6cd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Ж67 Делата за издръжка нямат такса. Изтегли си Семейния Кодекс и се запознай в частта за издръжка на студенти. Имаш право на издръжка ако следваш редовно и си до 25 г. възраст. Няма значение твоята собственост и приходи от личен труд. Можеш да получиш със задна дата също издръжки. Консултация с адвокат струва до 50-100 лв. Пиши в кой град слеьваш и ще ти намеря безплатна или евгина качествена консултация. Законът защитава правата на децата, независимо от претенциите на разпасалите се бащи.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 35acd45524
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Като го озлоби голям праз. Тои като не е "озлобен " сякаш е адекватен. Тук парите са най малкия проблем между двамата. А авторката и да има нужда от генерална помощ някои ден, ако има ум и достойнство не би се обърнала към него. Дали ще го съди или не. И кои ще спечели... Изхода е вече ясен. Една дъщеря изгуби баща си. Един баща -дъщеря си. Дори лицемерно да оправят някога отношенията си от немай къде всичко е непоправимо счупено :(.

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: f9d1173cfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Стария родител когато беше млад и висеше на чуждата дупка сещаше ли се за дъщеря си? Ако има кураж да я съди, а и съвест! Когато един баща дарява апартамент на дъщеря си що за дарениее е това -смешник. Дарил на собствената си кръв и плът! Щастлива съм, че познавам доста Мъже, които са Бащи независимо от всичко. Нито е въпроса в парите, нито в наследството, нито в издръжката. Въпросът е, че някои мъже без значение от това колко жени ще сменят завинаги остават бащи на дъщерите и синовете си. На останалите -Господ да е на помощ на "децата " ви. Колкото ги обичате и уважавате точно толкова и от тях ще получите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 18 дни
hash: 190634c509
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Та ти си 2-ри курс. Ще има разправии по делото със сигурност. И докато свърши делото ще си завършила. Има ли смисъл да си даваш пари по адвокат.

 
  ...
преди: 4 години, 16 дни
hash: 2d54c57713
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Да, вземи си издръжката от него. Може би не е нужно да го съдиш. Може би трябва да поговориш с него и да му кажеш, че ти трябват всеки месец еди колко си пари. Ако се запъне, кажи му, че все пак докато следваш ти дължи издръжка и че ще е до 25 години максимум, не повече. Че прави инвестиция в бъдещето ти, когато той може да има нужда от теб. Може и да се спогодите без съд.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 дни
hash: eb6fd5b0f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Вече си пълнолетна, спри да мислиш кой с какво ти е длъжен. Първо разбери, че нямаме всички равен старт. Ти даваш ли си сметка, че има деца сираци, те какво да кажат? Иначе, за да осъдиш баща ти не ти е нужен адвокат. Просто се губи връзката с него, не заради парите, а заради липсата на загриженост и отношение. И честно казано ми се струва, че ти се усещаш пренебрегната и просто искаш на свой ред да го обидиш и нараниш по някакъв начин. С адвокати няма да се случи, просто с времето ще го усещаш все по-чужд и по-далече. Някой ден като те потърси и когато види колко му е отчуждено детето, той сам ще се съди. Така се случи с моя примерно, не му мисля лошото, просто откровено казано не го чувствам близък и не ме интересува. С това се изчерпва. Все по-малко ще те интересува, но отново трябва да разбереш - никой с нищо не ти е длъжен, всеки сам прави изборите си и понася последиците от тях. Ако ти е трудно, запиши се задочно да учиш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker