Какво бихте направили, ако детето ви има талант да рисува - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Какво бихте направили, ако детето ви има талант да рисува
преди: 4 години, 20 дни, прочетена 1988 пъти
Постоянно я напъвам да решаваме задачи, но въпреки съвместните ни усилия, не я влекат толкова, а за рисуването забелязах, че тя сама постоянно гледа някакви клипове в нета за рисуване и без никой да ѝ е казал, си рисува. От начало не обърнах внимание, защото си бяха обичайни детски рисунки, нищо особено. Обаче последните няколко месеца забелязвам, че рисунките стават все по-сполучиливи и по-сполучиливи. А последните направо ме изумиха, доста реалистични и не мога да повярвам, че са нарисувани от 8 годишно дете. Мислех, че ги прекопирва и затова умишлено я наблюдавах как ги рисува. Ами сама си ги рисува.

Сега знам, че някои ще кажат, че си въобразявам, защото ми е дете, че се хваля и тем подобни. Но наистина рисунките са изненадващо сполучливи за дете и това не е само мое мнение. Всички, които са виждали рисунките, си мислят, че аз съм ѝ помагал или че ги е прекопирала. Отначало си мислех, че си въобразявам. Реших да видя рисунките на националните конкурси за деца и смело мога да кажа, че са на нивото на победителите.

Въпросът ми е, според вас трябва ли аз самия нещо да правя или просто да я оставя да си рисува за удоволствие. Защото тя е много свободолюбива и съм сигурен, че ако я запиша на рисуване, ще ѝ мине мерака, защото тя иска да прави всичко, само когато има вдъхновение и не търпи да ѝ се казва кое как трябва да се прави, да има час, в който трябва да рисува и т.н. Знам, защото направих същата грешка с танците. Обичаше танците, записах я и и писна веднага, защото тя иска да е спонтанна, а не да я учат на стъпки, техники и тем подобни. Въобще да я насърча ли някой ден това да ѝ е професията, понеже знам, че с това пари не се изкарват или просто да я оставя да си рисува за удоволствие. Изобщо интересно ми е, вие на мое място бихте ли и какво бихте направили.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 20 дни
hash: 3f261b83a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напротив, с рисуване могат да се изкарват пари.
Тя е на 8 години, за каква професия ще я насърчаваш, сериозен ли си!?!?????
Хората на изкуството не обичаме някой да ни ограничава, недей да я записваш на курсове, освен ако сама не поиска. Нека си се търси сама, а не някой да я форматира. В интернет има достатъчно материал. Просто й кажи, че ще й купуваш материалите, които поиска - бои, хартии, платна, четки, пастели, моливи... глина... ако имате възможност, ако не - и сама ще измисли как да твори.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: e5966e897d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прочетох отгоре, отгоре и само едно ще ти кажа: Аман от тесногръди и закостенели родители като теб! Въобще не сте наясно какво се търси в момента на пазара на труда! Рисуване:архитект, дизайнер, анимация...сума ти интересни и доходоносни професии, а нашия иска да учи икономика и да я завре в някой офис за смешна заплата, скучна като цяло работа, да убие таланта на детето си, да го направи един нещастен индивид!! Не се бъркайте в живота на детето ви, не компетентна сте!

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 9c914c45a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   1, относно професията имам предвид, ако трябва по някакъв начин да я насърча, запиша на курс и след няколко години да кандидатства в такава гимназия примерно или да речем след няколко години да я запиша на някакъв курс по дизайн или графичен дизайн. Или тя може да практикува професията дори без такова образование?

Иначе може ли малко по-подробно за това как се изкарват пари с рисуване? Питам, не съм запознат. В смисъл някаква професия като дизайнер или направо с рисуване може да се изкарват пари. Питам просто от любопитство, понеже не съм запознат въобще.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 20 дни
hash: 9c914c45a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   2, защо е това нападателно отношение? Не съм казал, че искам да учи каквото и да е само заради мен. Ако бях закостенял, нямаше изобщо да пиша тема. Точно затова я пускам да видя мненията на хората и потърся съвети. Аз не съм в тази сфера и нищо не разбирам. Нито го крия, нито нищо, питам си като човек. Не разбирам подобни нападтелни изказвания, които дори не са верни.

Ужас! То човек не може и да пита вече. Освен това съм некомпентЕН и не го крия, затова и питам.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 8e66bbed14
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ако е за нея рисуването и я запишеш на уроци няма да и мине мерака. Напротив, ако е с учител който разбира децата ще я мотивира повече.
Обаче я питай дали иска. Желанието е много важно за всяко едно хоби.

 
  ...


...
преди: 4 години, 20 дни
hash: f41cbfd457
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Рано й е за уроци. Изчакай да стане 6 клас и тогава я питай какво иска да кандидатства. За сега си учете учебния материал и детето да си рисува за удоволствие.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 20 дни
hash: e5966e897d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пояснявам за професиите. Архитектурата е ясна. Дизайнер-графичен, интериорен, уеб, промишлен/индустриален, моден, продуктов. А в сферата на киното/игрите/анимацията възможностите са безброй - 2D/3D артист, общо взето всички типажи тип мортал комбат ги е пипал някой с афинитет към рисуването. Професии колкото искате и все търсени.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 63c6c95770
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Остави детето само да реши, не е толкова малка - прост въпрос - искаш ли уроци?

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 83ebba615d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз имам талант, но никога не са ме записвали на уроци. Въпреки това рисувам по-добре от доста хора, които са ходили на уроци. Радвам се, че не съм ходила на такива неща, защото това е просто хоби... Ходих на уроци по английски 5 години, на математика 2 години, после това ми беше полезно в живота...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 20 дни
hash: ac109d7122
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Обясни и по детски, че няма такова нещо като "Абе кво ще ме учи тоя, аз си знам да рисувам". Тоест да осъзнае, че с помощ от специалист ще стане още по-добра и после вече може да говорите за курсове и така нататък.

 
  ...

...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 99835cbe22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз можех да рисувам добре като ученик. Записаха ме на курсове по рисуване. Не ми хареса да ми казват "Сега рисувай това. А сега - онова." Харесваше ми да рисувам неща, които ме вдъхновяваха, да използвам техники, които ме вълнуваха, а не да изпълявам поръчки.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 3f261b83a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Малко грубо прозвучах - не знаем какви технологии ще има след 10 години - виртуална реалност, обогатена реалност и не знам още какво...
С рисуване - архитектура, дизайн - интериор, мебели, мода, автомобилостроене, индустриален дизайн, видеоигри, филми, анимации, комикси, реклама, сценография, пейзаж, реставрация, графичен дизайн, дизайн на приложения, илюстрации, предмети на изкуството... дизайн на противогази

 
  ... горе^
преди: 4 години, 20 дни
hash: cc52868d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Нека детето да си следва таланта, ако й се рисува - да рисува.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 181a27e800
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Авторе, аз съм художник по образование и ще ти кажа, че от дизайн на коли, телефони, таблети, мебели, интериорен дизайн, архитектура, анимация, плакат, графичен дизайн, кино и прочието му неща, кой мислиш, че ги прави- именно хора, които могат да рисуват.
Заобградени сте с произведения на изкуството, без да го осъзнавате.
Утре като подариш някое готино бижу на жена си, да знаеш, че пак художник го е измислял.
И аз още от дете започнах да рисувам и родителите ми ме записаха на курсове. Хем ме поощряваха, хем не бяха с болни амбиции, просто защото те грам не разбират от изкуство.

 
  ...
преди: 4 години, 20 дни
hash: 496794eb47
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Като педагог ви съветвам да се съобразите с личността й и за сега да оставите тази дейност спонтанна. Нека да участва в конкурси, нека види удоволствието от тези успехи, но без да се набляга толкова на аспекта, че това би могло да бъде професионалната й реализация. Изобщо, смятам, че такъв мотив е твърде натоварващ за тази възраст.
Не случайно в начален етап няма профилирани паралелки. И аз лично съм против допълнителни уроци в този етап. Информацията, която децата трябва да усвоят е твърде много и фундамента, а почивката от учебен процес е необходима за е той пълноценен. В този смисъл всички детски активности би трябвало да носят удоволствие- рисуване, танци, спортове и др. не бива да имат дидактично съдържание, а да бъдат възприети като игри. Не товарете детето с амбиции, това не работи. Детето става амбициозно от любов към успеха, а успеха в играта е гарантиран. Детето не става амбициозно под ненормални изисквания, напротив така развива една представа за себе си, че не се справя достатъчно добре, дори когато се старае и това страшно демотивира.
В Конвенцията на Обединените нации за правата на детето, която е ратифицирана от Българското правителство, се казва следното:
Чл. 31 Всяко дете има право на почивка и свободно време, да играе и да се забавлява по начин, подходящ за неговата възраст, както и да участва свободно в културния живот и да се занимава с изкуство.
Чл.19 Възрастните носят отговорността да осигурят на детето безопасна среда и средства за игра и забавление.
Това, е което трябва да направите е да осигурите средата, материалите и подкрепата си. Да знае, че ако желае ще бъде в художествена паралелка, ако желае ще ходи на уроци, ако желае ще учи в художествена академия. Имайте доверие в желанията й, така един ден тя ще има вяра в решенията си и й създавайте условия за успех. Колкото по-успешна се чувства, толкова по-добре. Бъдете подкрепящ, а не изискваш. Изикващият родител казва "Ти ще станеш", а подкрепящият "Ти вече си."

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 20 дни
hash: f4f26c9635
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Аз бях като дъщеря ти, родителите ми не ми се месиха в това отношение. Следяха как се справям в училище, удряха по едно рамо за по-трудните домашни. Вкъщи говорихме за биология, за литература и за човешките отношения. Позволиха ми да отделям време на хобито си, но не и да го превърна в единствено мое занимание. Без никакъв натиск, съвсем деликатно, чисто по родителски ме насърчаваха и да рисувам, и да уча.
Въпреки това, не ме записаха на уроци. Въпреки това, не ми купиха от хубавите материали за рисуване. Тогава се сърдих малко, сега разбирам, че не са имали възможност. Аз пък спестявах от джобни и сама си взех моливите, които исках, после и други неща. Гледах клипове, рисувах често, участвала съм и в конкурси. Отдавна не съм дете, минах и пубертета вече, студентка съм. Няма да бъда художник, но продължавам да рисувам. Съветът ми е да подходиш по същия начин. Ако имаш възможност, купи ѝ материали, които тя иска. Щом не иска на уроци, не я записвай. Продължавай да я насърчаваш да решава задачи по математика, но не я спирай да рисува.

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 473df18118
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Много се вторачвате и дирижирате. Попитайте детото дали иска да ходи на рисуване. В крайна сметка таланта е талант, но има какво да се учи. Просто се водете от желанията и не поставяйте клейма от опита с едни танци.

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 41044f6be2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Можеш да я питаш дали иска. Ако не ще, няма смисъл - ни ще го прави, само ще ти отидат парите. Не е вярно, че няма професии с това. Има, но са по-специфични. Но е малко рано за избиране на житейски път, така че не го премисляй толкова.

Не знам номер едно какъв човек на изкуството е, но това клише, че работят само ако им скимне е грешно, поне за успешните. За да постигнеш каквото и да е се изисква постоянство и дисциплина, не чакане на въображаемата муза. Важи за всичко, творческо или не.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 18 дни
hash: ec39edf5e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Детето ми има талант и желание да рисува. Талантът е хубаво нещо, но както казва нашата учителка по изобразително изкуство - талантът е 2%, останалото е труд и техника.
Записала съм я в школа по изобразително изкуство. Хубаво е да се дава воля на таланта, като им се дава да разберат и това, че не бива да е само рисуването. То е свързано и други науки освен това. Подходящият учител може да ги насочи добре.
В днешно време има много възможности за творческа работа, включително дистанционно. Важното е да се хване вълната.
Баланс!
Успех!
ж33

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: 69ed214d22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Родителите ми ме насърчиха, изкарах до магистратура включително художествено образование. Не съжалявам.
Близък приятел, бивш съученик и състудент , издържа 3 деца и жена( още са малки), рисувайки карикатури. Изкарват се пари с изкуство. Не натискайте детето за нещо, което не го влече. Подкрепяйте интересите му, рано е за професия- нека пробва каквото пожелае.

 
  ...

...
преди: 4 години, 17 дни
hash: 9b2f6bd9bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Щях да ти казвам, че само ще убиеш мерака на детето си, ако ти се намесиш в неговото развитие. Но след това видях третия ти абзац и виждам как хубаво си се усетил, че това ще стане. Неименуемо.

Рисуването е изява на идентичността. Както и всяко друго изкуство. Колкото самостоятелно взема решения, толкова повече ще се изявява и ще става "по-добра". То тук няма "по-добър", така или иначе. Има такъв, който е по изявен и такъв, който не е. Има и такъв, който владее техниката (акварел, скулптура, апликация, ако щеш ) и такъв, който не го слушат ръцете.
За техниката трябват уроци. Да. Но те не само, че не са задължителни (тя сама ще си намери техниката), не само че може да се научи в ютуб, но тя сама трябва да реши дали да ходи. Аз се записах на уроци, като станах на 25, за да разбера на тях, че си дадох парите нахалост, защото техниката съм я знаел.
И още много опасно нещо- учителя на тези уроци може да й убие мотивацията. Завинаги.
Имах една колежка в университета (НБУ), която рисуваше божествено. Обаче повече не искаше да чуе за четката, защото в худ. Академия я бяха сломили. Мотивира се да стане програмист и почна да учи Java. Накрая и в програмирането стана про. И почна да се занимава с мултимейни продукти. Хем си рисуваше 3Д, хем си ги програмираше, сама. Това за нея го казвам, защото таланта винаги си търси вратичка за идентичност и уникалност.
Но. 20 е прав. Слушайте нея какво иска, а не й казвайте какво искате вие. Не я поставяйте в разни състезания, калъпи и рамки.
Добрите са добри, защото са уникални, защото виждат и мислят извън кутийката и масовката. Естествен човешки процес, който незнайно защо бива убиван масово от училища, курсове и нереализирани родители, които искат за детето си "най доброто".
А то милото иска просто да е себе си, ама никой не го пита...

Това, което вие можете да направите е да й купувате моливите с удоволствие. Нищо повече.

А за професионалната реализация. То е смешно да мислите още от сега. И второ повярвайте ми, когато стане достатъчно изявена, тя сама ще се мотивира да продължава. А когато мине границата на масата, парите сами ще дойдат. Преди парите обаче ще дойде удовлетворението в живота, което е по-важно.
Желая й нестихваща мотивация и вдъхновение!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 13 дни
hash: d3ab320b5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Знам че е стара тема, но аз да си кажа.
От уроци необходимост няма освен ако тя не поиска. На 8 е.
Колкото до парите - аз съм художник и първите 25 години от живота си се борих с родителите си точно за това - исках да бъда художник. Опитваха се да ме спрат по всякакъв начин, но аз настоявах. Отидох в унивеситет, всичко си плащах сам. Рисувах и работих по цял ден и завърших. Сега съм на 30. Успешен илюстрастор съм и имам толкова много работа, че през цялото време търся кадърни художници за разни поръчки и няма. С един колега си работим и изкарваме над двадесет хиляди лева на месец заедно.
Ако имаш желание - никой няма да те спре. А пари винаги могат да се изкарат ако си кадърен.

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: eb4c71dfba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Що за тъп въпрос. Естествено. Че ще го насърча.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker