От една тийнейджърка към строгите родители. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

От една тийнейджърка към строгите родители.
преди: 4 години, 18 дни, прочетена 1494 пъти
Може би ще си помислите че съм поредната лигла на която родителите и един път не са и дали да излезе с гаджето и че се филмирам, но далеч не е така.

Нашите не са толкова строги, но не само за тях ще пиша. Нашите не ми дават да излизам с приятелки през повечето време. В това положение е разбираемо де, ама и преди пандемията беше така. И ако ще излизам ще е за 2 часа. Родителите на повечето ми приятели не им дават такива лимити и цял ден са навън. Като съм с тях забравям за времето, а и съм без телефон през повечето време което е плюс защото като не съм с приятелки съм ПОСТОЯННО на телефона и си вредя на зрението. Винаги става така че са ми казали примерно до 14:00 да съм вкъщи и след това в 14:30 въобще да не знам че е 14:30 и нашите ми звънят да се карат. Бфф ме пита "ти кво толкова ще правиш като се прибереш? Само ще си на телефона. Айде още малко. " и аз казвам че не мога и почваме да се караме. Също ми забраняват да ходя и в центъра, а съвсем забравих да ви кажа че съм на 16(9клас). Един път тайно от тях отидох с приятелки и не съжалявам. Обаче следващия път едва едва ги убедих, но като бях с приятелките ми звъняха през 5 минути. Един разговор като хората нямах с приятелките.

Както и да е. Има и по-зле от моите. Имам една приятелка която съм на 100% сигурна че има социална фобия и депресия. Защо? Заради родителите и които имат приложение на телефона от което виждат какво прави(няма да споменавам името за да не попадне в очите на строги родители като тези за които говоря сега) на телефона си. С това приложение може да се забраняват някои приложения на телефона на детето това горе-долу е ок, но не е ок да забраниш ютуб, фейсбук, инстаграм и всички игри. Единствените приложения към които има на телефона и са messenger, khan academy и всякакви неща свързани САМО с училище. Може би ще си кажете че е правилно, но не е. Тя има и личен живот. По-скоро заради тях го изгуби. Като сподели на приятелите си за това и те я изоставиха защото била задръстенячка. Също така и ако излиза с някой задължително трябва да се познават с родителите на даденото дете. Има едно момиче с което беше приятелка, но понеже родителите и са бедни не не искаха да са приятели с "такъв човек като нея" защото може да е крадла, а не е. За тях всички бедняци са крадци. Ние сме горе-долу ок. Също и не може да кани приятели у тях. Не знам защо не и дават. Като я каня и тя казва че не и позволяват. С излизането навън е същото положение като мен, даже по-зле. В центъра не е стъпвала ако не е за нещо свързано с училище. Ако има 4 я наказват. Да 4. Тя е отличничка, но е 24/7 стресирана. Преди много плачеше, сега не показва никакви чувства. Също най-потресаващия факт е че има камери в стаята и. И се чудя дали тия хора я гледат като се преоблича. Дори в банята, защото тя един път направи опит да се самоубие защото колкото знам са я сравнявали със сестра и. На този ден тя е имала 2 слаби оцени(под слаби имам предвид 2 и 4). Тогава са и наговорили толкова гадни неща. Бяха от сорта "Защо не си като сестра си? Тя е много по-добра от теб. ", "Не мога да повярвам че сме отгледали такъв боклук като теб! ", "По-добре да бях направила аборт. Децата са божие наказание. ", "Какъв грях сме извършили че да ни се появи такъв изрод на този свят? " и такива. И от тогава в банята СЪЩО има камери. Абе тия да не я гледат като се къпе? Като ми сподели тези неща бях потресена. Те не я бият, но психически я тормозят. Тя е много несигурна. Имам чувството че нейните родители имат проблеми с доверието. С първата им дъщеря също са били строги, но сега са по-зле. И то майка и е забременяла с нея малко преди да се разведе, ама заради нея са останали заедно.

Моля ви, ако ще сте такива родители по-добре не планирайте да имате деца. Вие няма да ги подготвите за бъдещето. Аз като съм навън ме е страх постоянно някой да не ми грабне чантата. Не знам какво да правя със случая на тази моя приятелка. Колкото знам са излъгали нещо за да прекрият това че се е опитала да се самоубие. Мисля да почна да събирам доказателства и да докладвам това в закрила на детето. Само тази пандемия да отмине и знам как да събера доказателства. Обаче ме е страх да не вкарам мама в проблем. Аз съм единствената приятелка на това момиче.

Ако мислите така да се държите с бъдещите си деца по-добре не ставайте родители. Това е лишаване от лично пространство. Това момиче живее само за да се доказва на родителите си. Сестра и е на 20 и се чудя що за егоестична сестра ще знае такива неща и няма да взема сестра си с нея.

Така, скъпи строги родители НЕ ни подготвяте за предизвикателствата на жестокият живот навън. Разбирам че мислите за доброто ни, но понякога това не е добро.

Не знам какво да правя в тази ситуация. Дайте съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 17 дни
hash: b57b0e4b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Направо се препознах. Аз пък съм на 18 и още ми забраняват да се прибирам след 20:30. Имам гадже,с което даже не мога да се видя. Правя всичко тайно,лъжа ги . Нямам друг избор. Чувствам се доста потисната. Поговорих с тях и ми казаха,че имат проблем с доверието към мен. Защото един прост пример . Казали са ми да се прибера в 20:00 , а аз съм се прибрала в 20:80 и давай едно викане и обиждане. Но сед като поговорих с тях е малко по-добре. Съвета ми към теб е да сиднеш и спокойно да поговориш с тях и да им кажеш как се чувстваш и какво искаш да промениш. Но нищо няма да се промени с веднъж проведен разговор. Бъди смела!

 
  ...
преди: 4 години, 17 дни
hash: a8109e2a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съветът ми е да спреш да пишеш простотии.
Едва ли някой ги дочита докрай.

 
  ...
преди: 4 години, 17 дни
hash: 34e4cc34fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами да, те я тормозят психически с тези обиди и сравнения и нереални очаквания, после ситуацията се е обострила с този опит за самоубийство и камерите са инсталирани за да я наблюдават. Но да, определено я гледат през цялото време, което е още по-голям психически натиск. Те са родители с болни амбиции и изключително неправилен подход. Да, определено би трябвало да докладваш в закрила на детето, но незнам до колко тази агенция си върши работата. А и ти трябва да дадеш показания-кажи им точно това, което си написала тук. Но да, явно и сестра й е с промит мозък, щом смята,че да обиждат сестра й и да я следят е нещо хубаво.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 17 дни
hash: 869c1f1319
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Историята е истинска

 
  ...
преди: 4 години, 16 дни
hash: a640ffcf06
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Искаш да те подготвят за живота? Ами ок- спират ти кранчето, като искаш да ядеш- готвиш, переш си, чистиш си, трябват ти пари-работиш. Защото животът е това. Труд и отговорност към себе си на първо място, не само центъра, гаджетата и купоните.

 
  ...


...
преди: 4 години, 15 дни
hash: 7e3297c1c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Това са лигавщини и претенции към родителите. Който иска да е свободен и да прави нещата по свой избор да си печели пари сам, да се грижи сам за.себе си и да си носи последствията сам. Докато ядеш техния хляб и живееш в техния дом изпълняваш техните правила. Никой не ти е длъжен да ти купува смартфон, да ти дава пари за.Центъра, да ти слугува, да.висиш по моловете на негова сметка и да се шляеш вместо да учиш и се образоваш и квалифицираш. Мисли за бъдещето си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 15 дни
hash: 920867b18e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   До 6

Това е жиовта за теб. Някой от нас живеят по добър живот и не считат, че домканиската работа е нещо подходящо за гордост или дори заслужаващо си времето, да се тренира у младите и обещаващи индивиди.

 
  ...
преди: 4 години, 15 дни
hash: a640ffcf06
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Младите и обещаващи е едно, младите и постигнали нещо- съвсем друго.

 
  ...
преди: 4 години, 15 дни
hash: 7e3297c1c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   #8 Я ми кажи как плащаш на домашната си помощница? С твои лични пари или у вас мама слугинства?Аз по 12 лв на час. Печелим достатъчно и не домакинстваме. Всеки ден идва за 4 часа от Доместина и сме доволни. Ако си тийнейджър и родителите ти са състоятелни ти правят много лоша услуга да те разглезват толкова. Нашите деца ги възпитавахме строго, изисквахме да имат подходящо поведение спрямо нашите възгледи. Неспазването на установените правила санкционирахме финансово. Сега имат чудесни доходи и могат да си платят от собствения джоб каквото искат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 13 дни
hash: e50df783a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Единственото ограничение на моите родители докато не завърших гимназия беше вечерния час. Иначе, всичко ми беше позволено. И пари ми даваха, и ме пускаха, и ми имаха доверие и не ми звъняха през 5 минути. Вечерния ми час беше 20:30. Вечер когато се прибирах вкъщи винаги всички сядахме заедно да вечеряме. Всичко ми осигуряваха, не съм била фен на дискотеките никога, така че не напирах, живея в голям град и нощния живот кипи. И сега не съм голям ентусиаст.

Дадоха ми свобода и ме научиха на доверие. Никога не са ме съдили, само са ми давали приятелски съвети, а и аз не исках да ги разочаровам. Правих грешки, но се учих от тях. Оставиха ме да се дъня и сама да си нося последствията после. Мисля, че точно този модел на отглеждане сработи при мен и съм им изключително благодарна, че са ме отгледали така. Имам много силна връзка с тях, споделям им всичко и няма сила, която да разруши тази връзка, а тя се изгради точно като бях тийнейджър.
Затова не мисля, че строгия контрол е май-доброто решение. Задушаващо е. Всичко с мярка.

На 16 си, изтърпи още 2 години и после се изнеси, защото това наистина е единствения начин.

 
  ...

...
преди: 4 години, 13 дни
hash: 1699dad55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Щом сте много големи, работете и се изнесете на квартира. Не знам дали защото пораснах, на 28 съм, но написаното само може да ме разсмее и ядоса. Нищо не сте видели още от живота като трудности и не сте виждали лишения. За вас е края на света , ако не видите гаджето, нямате скъпа дрешка и не сте на купонче да се напиете. Родителите се опитват да ви предпазят от това да тръгнете по лош път, да забременеете млади , или да развиете някой порок. Залегнете над учебниците, станете на 18 и се изнесете някъде щом можете сами. Тогава като ви почне истинският живот, ще ви се иска това време да се върне.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: de71d6bcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До всички които ми казват неща от сорта "ми измести се на квартира, почни работа, готви си и всичко прави сама", с удоволствие бих го направила. Не го казвам с лоши чувства, но винаги съм си представяла живота така. Мисля че ще стана сериозна веднъж щом се изместя да живея сама. Имам една приятелка която е на 20. Преди като живееше при родителите си, също като мен получаваше всичко наготово. Ама шом се премести в собствена къща стана доста работлива. Справя се чудесно и ми е инфлуенсър.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 406a83daf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Виж, миличка авторке, нашата щерка също е на 16. И тя си мечтае да си наеме собствен дом (всъщност, ние сме й го осигурили вече), но за абсолютно всичко трябват средства. А за средствата тряба професия. А за професията трябва образование. А за образованието трябва труд. А за труда трябва дисциплина. А за дисциплината трябва желание. Ти желание нямаш! Оттам нататък всичко по веригата се къса. И когато видиш, че детето ти се е запътило към пропаст, естествено, вземаш мерки. Мерките при вас са също лишаване от удоволствия при неполагане на труд. Ние направихме глупостта да охлабим малко режима и в момента имаме гадже-наркоман. Купихме тестове и първо пишка в тоалетната под мой контрол, че да не сипе вода, и после влиза. Дотам я докарахме! Родителите ти просто ти желаят цялото щастие на света, но знаят за опасностите, които те дебнат. Всичко това го правят за твое добро. Един ден ще си им благодарна! Вярвай ми, мила! И аз имах строг баща.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bc6557386f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Родителите ти четат и слушат новини като- продадена за проститутка, момиче починало от пушене на чай, деца-наркомани, дете, получило инсулт от употреба на амфетамини и пр. Е, и как да те пуснат навън? Та и ти като пораснеш няма да си пуснеш детето навън и по купони, където ти слягат в' чашата наркотик или пък кристали и после правиш оргия. И околните те заснемат на телефоните. Дете се гледа с толкова труд, че да го подариш на наркодилърите просто така-никой свестен родител няма да го направи. Не пишеш на колко години си, но се постави и на мястото на родителите си. Стани на 18 г и замини да учиш в друг град или пък се изнеси на квартира.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker