Фиксидея за голяма къща и жертвите по пътя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Фиксидея за голяма къща и жертвите по пътя
преди: 4 години, 7 дни, прочетена 2548 пъти
Здравейте.
Хората имат различни цели в живота си - някои копнеят да създадат голямо семейство, други мечтаят за успех в професионален план, трети просто искат да се забавляват... Мечтата на бащата на половинката ми е била да построи къща. Голяма къща.
Въпросът е, че не е богат, макар да взима сравнително висока за родните стандарти заплата. Приятелят ми (27 г) има по-голям брат (28 г), с когото са отраснали в две стаички... в които все още живеят. Баща им сам строи къщата в двора на старото помещение, но 27 години по-късно къщата все още не е готово - ще е двуетажна + таванско, но нито е напълно измазана отвътре, нито има мебели. Съжалявам, че не мога да дам повече детайлни относно довършителните работи, но не съм способна да ги опиша.
С приятеля ми живеем на квартира в София, нямаме собствено жилище. Но всеки път, когато ме покани у тях (в двете стаички от старата постройка), не се чувствам намясто. Нека обясня: едната стая е хол + две легла (за него + брат му) + трапезария... всичко това за около 20-25 кв. м. В другата стая е леглото на баща му + душ + мивка... Доскоро нямаха топла вода от мивката... 21 век... в развита държава... Това не ми звучи нормално, съжалявам. Нито ми е удобно да се изкъпя като хората, нито да спя спокойно... Отделно има мухъл, плесен, прах, влага, към които аз съм алергична. Простират дрехите над кухненската маса? !? Всичко звучи все едно говорим за приют за бездомни... или за къща на ужасите (като тези, които показват в началото в "Бригада нов дом"). Иронията е, че приятелят ми е отраснал в такива условия и брат му дори продължава да живее... за да може баща му да си сбъдне мечтата и да построи голяма къща. За мен това не е нормално... Смятам, че повечето хора с възможности подхождат по-практично е купуват по един (било то и малък) апартамент за децата си, вместо да ги карат да живеят в такива условия....
Защо пиша тази история? Защото приятелят ми (под въздействието на баща си) ще иска да тегли нов кредит, свързан с къщата... на стойност 10 000 лв, не е огромна сума, но не е никак малка особено с очакванията за рецесия... Знам, че парите са си негови, но... можем да инвестираме в наши проекти, защо в къща, която ще е НА БАЩА МИ, НА БРАТ МУ, НА МАЙКА МУ (която не живее в България) и ЧАК ТОГАВА НА НЕГО? ! … Нормално ли е човек да причини това на децата си (да живеят в такива мизерни условия, да нямат секунда спокойствие и уединение) само и само да си сбъдни фиксидеята да има голяма къща? Не беше ли по-нормално да осигури един нормален апартамент, който да е топъл, уютен и с човешки условия? Нали всеки трябва да се простира спрямо чергата си.... Сега все едно баща му е опънал огромна черква, но отгоре й няма храна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 дни
hash: fd5116b325
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, на твоето мнение съм. И аз познавам хора, където бащата строи някаква къща, а децата му, които са на повече години от твоя приятел са завряни в по една стая. Еми, не е ок това за мен. Чист егоизъм. Като не можеш една къща да построиш, верно вземи им по нещо отделно и всеки да има свой живот. Ама това са тия абсурдните, които смятат, че още живеем във време оно и трябва 3 семейства да се наврат в една къща и като строят такава принуждават човека да си остане там до гъза им. Чист егоизъм. Или пък теглят кредит за жилище и после остава за децата им да го доплащат и ей такива неща. Недомислици. Човек ако има възможност и не е тотален егоист, ще предпочита детето му да живее отделно, в отделно домакинство, а не да го завре в къща с още не знам колко души. Това, ще се строи 30 години - няма и да се дострои. А защо вместо да инвестира в детето си бъдещото и в друг дом, ще налива в тая къща? Няма оправия с такива, те са му дуднали цял живот и вярвай, че са му промили мозъка.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 757dea7ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хм, след като е нормално един баща да осигури за децата си по един малък апартамент, ти защо си на квартира? Какво са ти осигурили твоите родители? Защо не са осигурили един малък апартамент за теб? Размишлявам върху думите ти! Ти на колко години си и за следващите 20-30г ще успееш ли да осигуриш свое жилище и по един малък апартамент за своите си бъдещи деца?
Интересно е че очакваш баща му да осигури жилище за вас двамата и то измазано и с мебели и най нагло искаш да е и на ваше име, удивлявам се на наглостта.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: a836c870f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Какви ваши проекти смяташ, че са добри за инвестиране?!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 дни
hash: 3128a793aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хах... откъде дойде това, че родителите трябвало да осигурят на децата си апартамент. Моите родители нито са ми осигурили апартамент, нито нищо. Живея от години под наем в друг град, сам си го плащам.

Приятелят ти щом така е преценил, да го направи. Ти не му се меси, защото после ти ще излезеш кривата. Даже го подкрепяй. 10 бона се изплащат за 2-3-5 години, не е като да теглиш 250 000 заем за нов апартамент и да го плащаш 20-30 години.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 8262f0f582
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ако имаш родители защо не накараш тях да ти купят апартамент? Какво прави семейството на приятеля ти не е твоя работа. Като си недоволна, напускаш го и си търсиш някой с жилище.

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 дни
hash: e408e3329e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Нормално, ненормално.. ти нямаш думата, мила. Всеки има право на свои решения. Като не те устройват, единственият ти ход е да си търсиш друг приятел. Нямаш право да променяш хората, както и никой няма право да променя теб. Това е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 дни
hash: 79d20223d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   А ти защо си с такъв скъсан и обременен психически човек? Какво по-точно очакваш от хора, които живеят като животни?

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: fdb99e2fcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Здравей,

Не споменаваш ти на каква възраст си. Смятам, че това което описваш е недопустимо. Познавам подобно семейство и хич не е нормална цялата тази история. За съжаление доста родители паразитират на гърба на децата си, товарейки ги с багаж на раменете си и по този начин ограничавайки възможностите им да изградят свое семейство, защото са пълни егоисти и мислят само за себе си. Не знам дали осъзнават ,че по този начин не правят нищо друго ,освен да рушат бъдещето на собствените си деца, но дори и да го осъзнават - на кой му пука. Трябва също така да си наясно ,че ако си с този човек, това неминуемо ще рефлектира и върху теб и твоето бъдеще. Способна ли си да жертваш себе си и да се обречеш на мизерия, да мъкнеш на гърба си него и неговото семейство (защото ако неговите пари отиват за татенцето, ти ще трябва да вадиш пари като за двама , че да можеш да издържаш вас си), и въобще нормалния си стандард на живот? Ако останеш с този човек ,гарантирам ти че се обричаш и никога няма да можеш да си позволиш живота ,за който мечтаеш. В крайна сметка вие сте заедно, по някое време нещата ще се развият и ще станете семейство, най-малкото дете ще имате... Е ,питам те, би ли останала с този човек с ясното съзнание ,че ще трябва да лишаваш себе си и детето си ,да живеете в лишения, и постоянно да спасяваш мъжа си, защото няма как да си като една независима, свободна единица, а неговия живот да си е отделен и да не рефлектира върху теб. Имаш ли си на представа в какво се забъркваш?
Съветът ми е да разговаряш с приятелия си, да му обясниш ,че ако вие двамата ще сте семейство ,това ще рефлектира на вас и няма как да изградите свой живот и семейство с подобен товар. Обясни му ,че той вече е голям ,млад мъж ,в разцвета на силите си, и вече трябва да поема свои отговорности и да живее своя си живот, а не да живее и да се труди, за да угажда на чужди прищевки. Ако не откаже да те чуе и да вникне, няма смисъл да си губиш времето с него и направо го зарязвай.
Поразена съм ,че идеята с заема идва от баща му ,а не от него самия. Вместо като други родители да гледа как да осигури синовете си, или най-малкото да не им пречи да си поемат по пътя и да свият свое семейство, той им пречи и мисли само за собствения си ГЪЗ, как да е осигурен той. Това е един паразит и ако не се махнеш ,ще ти съсипе твоя собствен живот. Не се превръщай в жертвен агнец само защото ЕВЕНТУАЛНО след 50 години ,когато ти ще си вече дърта кокошка, половината на тази къща ще е на ваше разположение. А я стане, я не стане. Вземи порасни малко и се осъзнай. Приятелят ти и той да порасне и да почне да се държи като мъж на място, а не като .... ако откаже да те чуе, такъв "мъж" не ти трябва

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 45c0337c5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   До 7

Е баш па като животни ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 дни
hash: fd5116b325
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много тъпи коментари. Нормално е баща да осигури жилище за детето, децата си. Не е нормално родителите ви да ви карат да им плащате кредитите и да ги издържате до живот, както обикновено в България става. Ама тук нормалното се смята за ненормално. Моите родители нито кредити са ме карали техни да плащам, нито ги издържам и баща ми ми е осигурил апартамент. И не, не сме богати, но цял живот си живяхме според чергата - без кредити, без телефони са хилядарки и без маркови дрешки.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 1b20acb363
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Лесно може да се обясни психиката на бащата тук. Такова нещо съм виждал и преди, и то много пъти. "Патриарха" и "матриарха" правят огромна къща с идеята да е многофамилна - те да са в центъра, а децата им, ведно с техните семейства - около тях.

Това го казвам като човек роден със сребърна лъжица в устата (както се казва), та познавам немалко богаташи които са направили същото, като разликата е че "именията" им са построени *И* завършени, в рамките на 2-3 години...

...но крайният резултат е все същия - че СЪЖАЛЯВАТ за решението си. Защото тези огромни къщи остават празни. Тяхната цел никога не се осъществява - децата им си имат техни си разбирания и желания, и в крайна сметка отлитат от "гнездото".

Като цяло такива проекти са обречени на провал. Единственият начин да не е "провал" е ако стане както го описва авторката -- където децата просто нямат избор, където фикс идеята на "патриарха" надделява на всичко останало. Когато изборът е между стаичка и живот на улицата, детето няма избор освен да приеме статуквото... и така да се порасне на голям, зрял човек, който мисли абсолютно същото....

Жалка и гадна тема като цяло.

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: e118753872
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Авторката съм и цитирам точно думите си: "Смятам, че повечето хора с възможности подхождат по-практично е купуват по един (било то и малък) апартамент за децата си, вместо да ги карат да живеят в такива условия...."
"Повечето хора с възможности", а не "всички хора". Баща Споделих, че баща му взима добър за нашите географски ширини доход. Той заблуждава синовете си, че строи къщата "за тях" и го е правил цял живот за тях, а е била изцяло негова мечта още от младежките години.
Наясно съм, че любовта към родителите не се крепи само към материалните придобивки, за да изисквам недвижимо имущество... Не съм твърдяла, че искам апартаменти - предпочитам да живея с децата си в топла и уютна квартира или малък апартамент, вместо да жертвам тяхното детство в името на моите копнежи. Но това са моите разбирания.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 дни
hash: e118753872
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До номер 3: Имаме бизнес идея, в която съм готова да вложа и време, и финансови средства, и усилие... и наистина вярвам, че с приятеля ми имаме възможност да я реализираме и да бъде (живот и здрав) успешен продукт. Това имах предвид под "проект". Не искам къщата на наше име, още по-малко мое, каквито предположения видях по-горе. Предпочитам двамата с него да изплащаме едно малко жилище, но да ни е уютно, топло и подредено, отколкото да инвестираме пари в голяма къща, която НЕ НИ ПО СИЛИТЕ ФИНАНСОВО. Просто... не разбирам защо баща му с изтеглените пари не е ремонтирал старата постройка, за да живеят добре двете му деца… а е решил да строи палат, за да се покаже пред хората...

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 757dea7ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   А защо никой не помисли, че всъщност бащата строй 2 етажа по един за всеки от синовете си? И е казал на сина си, щом ще се жениш, тегли 10 хил да си измажеш и обзаведеш единия етаж. Вероятно бащата прави планове той да си живее в сегашните две стаи, все пак на тях им е нужно един латекс и почистване, а синовете му да си имат отделни етажи и да не теглят по 250 хил за апартаменти.
Да, за снахите може да е неприятно жилището да не е на тяхно име, може да е неприятно да живеят в близост до свекър и да трябва да готвят и да сипват и на свекъра 1 чиния манджа, но пък никой не спира снахите да теглят самите те 250хил и да си купят апартамент в София. Искренно вярвам, че банките дават ипотечен заем и на жени.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 5f3dc6c77e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Първо никой не е длъжен никому нищо.

Ама дали е баща, майка, чичо, стринка. Тея небивалици, че щом раждаш ТРБЯВА да полагаш такива и такива грижи... ай моля ви се.

Хубаво е да, от морална гледна точка, ама в тоя живот никой не е длъжен.

Трябвало да ти осигурят дом... глупости на търкалета.

Бащата иска къща - строи си къща. Децата ако искат да стават и да се махат като са пълнолетни и да си градят те животите. Ако искат да теглят кредити - нека теглят и да си ги дават.

Ако имаш мъж, който слага твоето мнение под това на баща си... САМА СИ ПРАВИ ИЗВОДИТЕ. Ама не можеш да казваш кое е правилно и кое не.


Братан.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 дни
hash: f6b5735eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   За възрастните хора, отраснали на село е върха на лукса да си построиш голяма къща на село, просто такива са им разбиранията. Аз лично не виждам проблем да изтегли кредит да се оправи къщата, всека пак един ден тя ще е на половина на приятеля ти. Голяма заблуда е, че вместо къща на село може да се купят два малки апартамента, особено пък в София, че там една двустайна панелка струва 100 хиляди в краен квартал. Според мен е крайно объркано и ненормално една жена да очаква, че мъжът и трябва да има апартамент и тя само да си донесе чехлите.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 64fefe15d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Не е нормално 27 годишен мъж, вместо да прави планове за собствено семейство и жилище, да взема заеми заради родителите си. Мисля че и сама си си направила вече изводите, къде са му приоритетите и какво е твоето място в тях.

На тези които плюят авторката - прочетете добре, тя не очаква той да купи апартамент на нея и приятеля и, а пита защо вместо да налива средства в безплодна мечта, не ги е инвестирал в нормално жилище, в което да живее със собственото си семейство вместо да отглежда децата си като цигани... Няма нищо нормално в това да иска порасналите му деца да наливат средства в неговите вечно недовършени проекти.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 757dea7ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   18 A ти прочете ли, че дечицата му са на 27-28 годинки и все още живеят при татко си. Какво да прави таткото за да ги отдели, освен да им построи по един етаж в двора си с надеждата дечицата му да си купят собствени хладилници и да спрът да спят в хола му?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 дни
hash: fd5116b325
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Братан, принципно си прав. Но тук идва друг момент. Кредита ще е на името на сина, Ами ако примерно авторката иска дете, деца и й се обяснява как сега трябва да се тегли тоя кредит за бащината къща, а за дете пари няма, да си чака. Знаеш ли колко случаи има такива и жената си остава с чакането. След като бащата не е длъжен да оставя на децата си, да не влиза в общи комбинации. Бащата и майката са отделно семейство, авторката и гаджето й са отделно семейство. И да, работа на авторката е всичко това, щото утре приятелят й ще писне, че е взел един кредит и сметките вкъщи ще ги оправя тя. И всички тези комбинации, които опират и до нейния семеен бюджет са нейна работа, щото тя може да иска да имат кредит за дете или пари за образование, за нещо, което пряко касае семейството й. Тя може да не иска да живее на този етаж, дори да е предвиден за сина. Тоест сметки без кръчмар, тя ако не иска никой не може да я принуди там да живее.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 286d864b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Подкрепям авторката...С тая фикс идея на бащата разваля и своето спокойствие и бъдещето на синовете му.За какво му е това? Тая къща дори да се направи едва ли синовете и семействата им ще искат да живеят в нея.А тя се строи вече 25г.,уж!!!..Всички заедно вкупом да живеят там на село,да бе...Как я виждате тая работа?
Аз съм виждала много такива къщи в села и малки градчета на два или три ката и всичките стоят празни.Най-много старите да живеят на първия етаж и това е.Младите са в градовете или в чужбина.И понякога да ходят на гости.Просто живота ще ги разпилее-единия е на 27,другия на 28г.,още някоя друга годинка и ще се изпоженят и заминат нанякъде да работят и живеят.
Дори е ненужно толкова усилия и средства да се влагат и от страна на бащата и от страна на синовете.То явно,че и пари няма,за да я направи.Ама не му и трябва.
2-3 стаи да има за себе си му стигат да си ги поддържа и това е.Повече за какво му е.Само да набива пари...
А младите да си събират и влагат пари в свои проекти и жилища отделно.Не е ли така?
Аз съм на възрастта на бащата но ,никога не бих си вкарала такъв таралеж в гащите-да живеем общо като Гераците с децата,как пък не...Може да искам да сме наблизо,но не и заедно-това е залог за бъдещи разправии и какво ли не.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 757dea7ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Всички тук смятате за нормално 27 и 28 годишни мъже да живеят в хола на баща си, а виждате проблем в това че бащата си имал свои мечти, не ви разбирам. Нима някой е длъжен да се съобразява с плановете на този баща? Кой пречи да авторката да си има свой дом? Кой пречи на авторката да си наеме квартира, кой пречи на авторката да си отвори бизнеса? Нейния проблем е най вече, че иска тя да планува живота на приятеля си, а той мисли че е по добре да слуша баща си, защото той му осигурява безплатен покрив на тази възраст. Авторке би трябвало да осъзнаеш, че проблема ти не е баща му, а самият ти приятел, ако той тегли кредита, следователно неговите планове се различават от твоите. За тези факти баща му вина няма, ако приятеля ти е такъв като човек дори баща му да го няма, все ще се намери друг човек в живота да го накара да тегли заеми без твое съгласие.
Ако имате двама сина на близо 30г и вие коментиращи ще търсите изход от това да живеят в хола ви и когато нямате емоционалните сили да ги изгоните, ще търсите начин да им осигурите някакъв покрив било то и в двора си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 дни
hash: 7c1f79c1dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Не разбрахте авторката. Нейният въпрос е защо не е купил апартамен, в който да живеят като са били малки. Очевидно няма пари този човек за къща. Според мен не е редно да иска децата да теглят заеми за него. 10к могат да се инвестират в собствени проекти като наем, ипотека, дете, пътуване. Това е достатъчно значително и това е смисълът на живота.

 
  ...
преди: 4 години, 3 дни
hash: 94b40614c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   23, как да се изнесат като кой знае още какви разходи поемат за домакинството на баща си и по “мечтата” му.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: ff39c88a13
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   "18 A ти прочете ли, че дечицата му са на 27-28 годинки и все още живеят при татко си."

19, това, което прочетох е, че авторката живее с приятеля си на квартира, а брат му все още живее при баща си:

"С приятеля ми живеем на квартира в София, нямаме собствено жилище."
"Иронията е, че приятелят ми е отраснал в такива условия и брат му дори продължава да живее... за да може баща му да си сбъдне мечтата и да построи голяма къща. "

Бащата за мен е пълен и безотговорен егоист и няма право да иска от сина си да тегли такива заеми - съвсем ще го закопае и без това и така на младите не им е лесно и биха могли тези пари да вложат за собствени планове, вместо да ги наливат в бездънна каца.

Авторке, ако приятелят ти действително се навие да налива пари в този строеж и да изплаща заем, то значи общите ви интереси като двойка и бъдещо семейство за него не са приоритет. Направи си съответните изводи.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 17 дни
hash: 5ad0088c90
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Добре е да изтегли кредит ама нещо ваше не за техните.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker