Първо куче за децата ??? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Първо куче за децата ???
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1199 пъти
Здравейте - жена на средна възраст съм, от средно голям Български град, съм с четири деца, три от които в в тийнейджърска възраст. Две момчета - на 15 и 12, и две момичета - на 13 и на 10 години. Честно казано - доста дълго време много се колебах, преди да се реша на тази крачка, но вече просто няма накъде да бягам. Бяхме обещали още отдавна на децата, че ако стане еди какво си, и ако направят определи неща, ще им вземем куче. И ето, че и този момент неизбежно и неусетно дойде. Крайно време е вече наистина да го направим, но честно казано - доста се колебаем от каква порода да е кучето. Засега вариантите са следните - немска овчарка, хъски, ротвайлер, коли, санбернар, голдън ретрийвър, далматинец, джак ръсел, бигъл, чау чау, кокер шпаньол, ирландски сетер, пекинез, йоркширски териер или самоед. Живеем в предградията на града, в три етажна къща с доооста голям двор, така че хайванчето ще има къде да си тича на воля, когато и колкото си иска. Плюс това, все пак ще му се осигуряват две разходки от по два часа и половина дневно, което мисля че ще му е напълно достатъчно. Така че, смятам няма никакъв повод за притеснение, относно това как ще бъде гледано кучето. Уверявам ви, че ще е по най добрия възможен начин. Благодаря много предварително на всички коментари и мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: affe2ec605
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен от всичките изредени Голден ретривърите са най-добродушни. Виждала съм как тази порода се отнася с по-малки деца и колко са търпеливи- според мен това ги прави най-доброто семейно куче.

Ако търсите защита и дисциплина- немска овчарка. Обаче ще трябва и да прочете как да я тренирате.


Ротвайлерите според мен не са добър избор, защото са силни и ако решат да направят нещо, децата може да нямат сила да ги спрат. Те са много трудни за контролиране, не са за деца.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 79adb8f925
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   А защо просто не вземеш едно куче от кучкарника все пак има толкова бездомни, които също се нуждаят от любов.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7d1be9fe47
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   1. Изберете куче, чиято козина не е дълга. Казвам го като човек, който е гледал много кучета от различни породи точно в къща с голям двор. Животното ще се вре навсякъде, ще рови в градинките, и завали ли един дъжд, става черно като циганче заради калта и водата. Козината се сплита, мирише лошо и трябва всяка седмица да го къпете и чешете, за да е в що-годе приличен вид. При късокосместите породи къпането може да се случва по-рядко и животното не се мъчи нон-стоп с гребени и ресане.

2. Ако ще гледате животното изцяло навън, тоест нямате намерение есента, зимата и част от пролетта да спи вкъщи, изберете най-едрата порода, която можете да си позволите. Това е една относителна гаранция, че животното няма да измръзне през зимата. Все пак ще трябва да му пригодите и голяма колиба на завет под покрив с изолация и топли одеала. Проблемът с големите породи обаче е такъв, че през първите две години от живота имат нужда от много сериозна дисциплина (подчертавам много сериозна), най-добре предоставена от човек с опит в обучението на едри породи. Представи си един от синовете ти да разхожда разгонен мъжки ротвайлер и кучето да надуши женска в края на улицата. Тези животни са чудесни компаньони, но си искат обучението, а то изисква време, внимание и (на първо време) - чисто физически контрол. Можете ли ти и мъжа ти да се ангажирате с обещание, че ще възпитате едра порода така, че утре да не скочи върху минаващо дете или колоездач? Защото децата са малки за подобна отговорност, така че конкретно тази пада върху вашите плещи. Немска овчарка, хъски, ротвайлер, коли, санбернар, голдън ретрийвър, далматинец, чау чау - това са 90% едри породи. Да, те ще издържат на всякакви атмосферни условия принципно, но си искат и сериозното възпитание, за да не стане голяма беля, когато започнат да излизат на разходка навън. Да не говорим, че са си предизвикателни повечето, чисто характерово.

3. Имайте предвид, че чистата порода, която и да изберете, страда от съответните генетични предразположености на кръвната линия (ако е чиста). Всяко второ куче от развъдник си страда от болести на породата в някакъв епизод от жизнения цикъл. Проучете болестите предварително, за да знаете какво би могло да ви дойде до главата след време. Мисля, че е задължително за един бъдещ собственик.

4. Ще препоръчам порода, която не видях в изброените. Женски лабрадор, цвета е по ваш избор - златен, кафяв, черен. Достатъчно устойчиво куче (при добра подготовка за студените месеци спокойно ще живее само навън), късокосместо (няма да го скубете и къпете през ден), не са от най-крехките породи по отношение на генетични заболявания. Женските рядко минават 30 килограма в зряла възраст, което е горе-долу поносимо предвид възрастта на децата, а и те ще заякват с времето. Ако животното се възпита както трябва (с много любов и пак толкова дисциплина), ще прояви освен висока интелигентност, много нежност и доверие към всички членове на семейството. Мисля, че като за първо куче, това е най-правилният избор за вас.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 02317f0802
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Като за начало изберете голямо или малко куче. Малко куче няма как да живее в двора в колибка, ако решите един ден.. Голдъните са много добрички и са страхотни семейни кучета. Немска овчарка имаше мъжът ми и го приспаха заради проблеми в краката (тази порода често има такива). На йоркито му се омазнява козинката понеже е нещо като човешка коса - трябва да го къпете и подстригвате редовно. Хъски - много им е топло при нашия климат и направо се мъчат. Бийгъл - знам, че лае по 1009 начина и може да дразни в един момент. Това знам за кучетата. Изберете куче, което ще ви харесва след време. Децата скоро ще се изнасят и гарантирам, че никое от тах няма да вземе кумето. То ще си остане с вас.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: cae77ad16a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Децата искат, после грижите поема друг. При нас щом са 4 дано, да се редуват. Имате и къща, също е ок. Ако и финансово сте добре, това също е важно, кучето е разход.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b27c74569d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не искам да звуча грубо,но куче от породите немска овчарка,хъски,ротвайлер,коли,голдън ретрийвър,джак ръсел ще бъде наказано във семейство с възможност за подобна "достатъчна" физическа активност.Тези породи са силно активни,част от тях-работни и ако искате кучето ви да е щастливо-не взимайте куче от тези породи.Вариантите йрокшир,самоед и чаучау са добри,но трябва да се помисли за козината-пада,прави неприятни следи по дрехи и повърхности а това може да е неприятно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 531df6457f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Децата искат, но се приготви грижите да са изцяло за теб, а те да му се порадват за 1/2 час на ден. Направи график кой кога ще го разхожда и ще му чисти и дано го спазват за повече от 1-2 седмици

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 02317f0802
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Защо не осиновите от кучкарник? Ще ви го дадат кастрирано, ваксинирано и чипирано. Ще направите добро на кученце, което не е виновно, че е нежалано и захвърлено. Има много красиви сред тях. Освен това, при уличните кучета играе естествения подбор и са много по-здрави от останалите. Може да го оставите да живее в двора. Прекрасно е, че имате къща.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 96b165f191
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Болонка

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 10b8abdf5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Имайте предвид, че голямо куче се гледа по-трудно от малко, живеят и по-кратко. Дългокосместите трябва да се разчесват, стригат, изобщо още грижи. Самоедите и хъските са северни кучета, горещо е за тях тук. Санбернарът пуска лиги и се скубе много. Голдън ретрийвърът е добър избор, аз бих взела джак ръсел.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9e2eb076f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Избери си куче за теб, защото ти ще се грижиш за него. Децата, просто, ги мързи, каквото и да ти обясняват сега. Не взимай голямо куче, живеят 8-10 години и боледуват от разни ставни проблеми. Джак ръсел, имам го, са доста активни, може и бесни, да се каже.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7d1be9fe47
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Действително както доста хора тук подчертават, и аз бих могла да добавя също, че кучетата, които децата избират в подрастваща възраст, в 99% от случаите се оказват тежко бреме за родителя само след един месец, често и по-малко. Около мен много семейства с кучета има, и сюжетът винаги е един и същ. "Мамо, тате, искаме куче и обещаваме само ние да му чистим, да го храним и да го извеждаме, обещаваме всичко, само куче да има! ". След още мрънкане, родителите клякат и носят куче. И после почва такава супер веселба, която накрая резултира в: "Подаряваме чистокръвна овчарка на 4 месеца, спешно".

Децата нямат представа какво им предстои като грижи, те нямат този житейски опит. Каквото и да обещават, то е малко като обещанието на наркоман, че това е последната доза или на възпълно момиче, че това е последното парче торта. Не е подплътено със смисъл, още по-рядко с реално действие.

Не бих препоръчала да се взима куче на подрастващ, преди да е навършил 17 години, защото 90% от грижите ще са за сметка на родителя. Може да стане и по-рано, но със следните вметки:

Нека децата започнат - първо - да си събират пари за куче. Едно чистокръвно куче (ако искате да знаете как ще изглежда, когато порасне и не желаете куче от приют) струва поне 800-1000 лв., а с първоначалните разходи сумата се вдига поне с още 300 лв. Къщичка, играчки, купички, храна, ваксини, евентуални усложнения, които ги има при някои млади животни.

Да започнат да вършат работа, за която вие да им давате точки. Една точка - едно левче. Например - изхвърляне на боклука - една точка. Окосяване на целия двор - пет точки. По-тежък физически труд за два часа - десет точки. Дайте им схема с видовете дейност и съответните точки, които им се събират от работа. През това време, докато събират точките, ако има и минимална възможност, нека ходят при ваши познати с кучета и да се грижат за тях. Да ги разхождат, да им чистят, да слушат истории за възпитанието, за трудностите на ежедневна база. Ако нямате такива познати, нека да разпитат къде се събират кучкарите във вашия град. Има паркове, градинки, на които ходят сутрин и вечер. Хората обикновено са много мили и отворени и нямат нищо против да споделят опит с децата. Да говорят със собственици на различни породи от различни възрасти, с кучета, живеещи вътре и вън, изобщо да научат всичко за начина на живота на кучетата, за здравето на породите, да искат съвети. Това е есенциално важно за един бъдещ собственик, а и е много социализиращо упражнение, което разширява кръгозора на децата и ги заземява, подготвяйки ги за последствията от един такъв избор.

Когато се съберат поне 800 точки (ако искат, нека си водят и лична статистика с дата, час и каква работа за колко време са вършили), тогава драснете финалните щрихи и вземете кучето - лабрадор или каквото там сте харесали.

При една такава подготовка, вероятността просто да зарежат кученцето на вашите грижи с мъжа ти се свежда до значителен минимум.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 19 дни
hash: 368997df08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Щом сте обещали трябва да изпълните обещанието си. Предпочитам пекинез или пинчер. Гледането на животни е голяма отговорност, нали сте сигурни, че може да я поемете.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker