Защо развитите държави имат ниска раждаемост? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (99262)
 Избор на редактора (168)
 Любов и изневяра (23442)
 Секс и интимност (11553)
 Тинейджърски (20393)
 Семейство (4978)
 Здраве (7977)
 Спорт и красота (4185)
 На работното място (2262)
 Образование (6118)
 В чужбина (1328)
 Наркотици и алкохол (952)
 Измислени истории (738)
 Проза, литература (1519)
 Други (13640)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Защо развитите държави имат ниска раждаемост?
преди: 1 месец, 10 дни, прочетена 1700 пъти
Всички т.нар развити държави са с коефициент на плодовидост под 2.1 деца за една жена, тоест населението им намалява. В България коефициентът е 1.5, много богати държави като Швейцария, Люксембург са с подобна раждаемост. Със сигурност финансите са важен фактор, но явно не единствен. Според вас какви са причините за ниската раждаемост в развитите страни?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 51

преди: 1 месец, 10 дни
hash: c88686bff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

1.   Прост народ = слаба държава (не от развитите).

Следователно, умно население = развита държава.

Простите хора са слаби по семейно планиране, т.е. размножават се без много-много да му мислят - как ще се издържат, сигурни доходи, образование, пенсия, управление финанси и пр. Просто няма какво да правят, няма да учат, да градят, да се развиват - най-лесно е да се размножат. Така е и в България - най-плодовити и размножаващи се са именно най-слабите в социален план - ранен брак, няколко деца, мизерия.

Умните хора взимат предвид много фактори - жилище, работа, образование, семейна обремененост, здраве, криза, инфлация, колко ще струва всичко и пр. - по-неуверени са и по-сдържани в създаването на потомство, защото виждат по-голяма картината... Фактор у нас са и ниската цена на труда, което води до въпроса: "Как ще го караме с тези заплати, децата няма да живеят като бели хора (каквито сме)?!"

Темата е много дълга.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: d648f3f3e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

2.   Алчност и егоизъм.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 373b41aeea
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Щото не са прости.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 10 дни
hash: ce0b31b82d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Развитието поражда манталитет на свобода, наживяване.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: a6d6315757
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   До №1. Причината хора в бедни държави да имат много деца не е защото "няма какво да правят и се размножават" или защото "не мислят много". Една причината е високата смъртност на децата им. Имат повече деца за да са сигурни че поне някои ще оцелеят. Също така голяма част от тези хора са земеделци и им е нужна работна ръка, и намират решение на този проблем в по-голям брой деца.

Авторе, препоръчвам ти книгата Factfulness, отговаря на този и много други подобни въпроси за света, и разкрива как това какво масата хора вярват че е вярно за света не е вярно в действителност, и също защо има такава разлика между вярвания и истина.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 1a3636da3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ами в развитите страни се мисли запдеца и запазване на соц. стандарт. Да аз мога да имам 10 деца, но няма да мога да им осигуря някои от нещата, които бих искала. А ако решат да учат в университет и им трябва инансова помощ?
Африка и Азия имат други разбирания, слаба индустрялизация трябва им работна сила. Никой не чака дедата там да станат на по 22-3, за да заработят. Фнансова изгода за семейството при сключване на брак. Шанс някое от многото деца да поеме издръжката и грижите за тях след време. Има много по-висока смъртност от колкото в Европа и т. н.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 4f70107eba
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Защото освен финанси, децата имат нужда от време, внимание и възпитание.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: e92d2324c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Ниската раждаемост означава висок стандарт на живот. Човек може да има 1-2 деца, но да ги изучи добре, а не качеството да страда за сметка на количеството.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 47a163e827
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Здравей авторе.

И аз имам интерес и съм проучвал.

Коефициента на раждаемост се различава от страна до страна. Реално из цяла Европа с изключение на Албания, коефициента е под 2.

Причините са политически, социални, икономически предимно.

В миналото когато фокуса е бил предимно агри-култура е имало нужда от много работна ръка. Това е било и в България. Със образование и технологично развитие (както и индустриализация), вече не е имало нужда от толкова работна ръка. От там и вижданията им за нужда от деца се е променила. Също, във миналото е било много по-вероятно децата да умрат по-рано, или пък някой да иде на война. За това, правели са се деца. Можеш да провериш статистики за средната възраст каква е била в миналото и сега също и да сравниш. Това е поради подобрени условия на живот (включително и във България). Неща които са даденост, ако ще да е например да не е да ходиш със цървули (обувки от свинска кожа със всичките й микроби), а със нормални убувки.

Другото нещо е че жените са равни. Промотира се равенство и достъпа до работа за двата пола. В миналото жените са били маргинализирани. Дори и сега се случва особено извън Европа. Това говорим включително (особено дори) за силно развита икономика като на Япония. Жените и до ден днешен там са виждани или като домакиня или като работник. Във миналото са били виждани предимно за хора които трябва да стоят на печката да готвят и да си седят във къщи да гледат децата. Вижданията са били различни относно 'живот'. Днес бидейки равни, това което жените могат да предложат се оценява повече. Днес не всяка жена бърза за брак. Не всеки търси и да се устрои веднага с деца. Някои искат кариера на първо място преди всичко. Не само това, промените в пазара също може да окажат внимание за стабилността на човек финансово и това да отлага допълнително създаване на семейство.

Допълнително процента разводи е увеличен навсякъде. С технологичното развитие и достъпа до интернет човек има повече избор от хора да са им партньори. В миналото се срещаш със Даниел/a обикновено поради общи познати. Днес намирате онлайн и почвате да си пишете. Избора за партньор и това че всеки има повече критерии оказва повече влияние и води и до приключване на връзките.

Другото което е, начина на мислене. Западния начин на мислене е капиталистически, конкурентен. Това води и до иновации. Източно европейския е че 'всички трябва да са еднакви' и не искат промяна хората. Не оценяват разнообразието освен ако не е материално. Не дават и нищо иновативно (не са лидери) на света, а просто следват. Тук таме Русия излиза с иновация но както обикновено в оръжейна / конфликтна насока. Източно европейските страни, отказвайки развитие продължават да стоят на 'семейните ценности'. Това води обикновено до по-ранни бракове отново, но колко успешни е друг въпрос.


В допълнение, по-трудно се и зачева дори да искат хората да имат деца. Намалява спермата при мъжете. Ако имаш познати които са се затруднявали, знай че има причина но неясна. Аз познавам няколко двойки които се мъчеха.

Eто иначе пример за какво говоря относно спермата.

https://www.youtube.com/watch?v=NxhEjr6OQJk&ab_channel=TheEconomist

Споделям икономист само защото е ренюмиран. Иначе само journals препоръчвам да четеш. Избягвай да четеш български медии защото 90% са таблоиди от апартамента на 7-мия етаж който изразява мнение и жълта информация вместо истина. Wikipedia също избягвай защото информацията не е изцяло достоверна.

Има много други фактори но не ми се пише. Дадох ти пример.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 10 дни
hash: d9d6f1c502
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   9 само да кажа в голяма грешка си за жените в Япония!В момента жените имат повече шанс за кариера и много мъже имат даже курсове за домакини и за гледане на деца,много от мъжете в Япония са アアッットトホホーームム・・ダダッッドド и повечето жени ходят на омиай срещи като сами избират партньора си най вече колко получава и как изглежда.Аз лично съм виждал насилие от японски жени над мъжете им на улицата и всичко е в реда на нещата за всички даже в техните дорами или филми или тв жените са доминиращи .И аз не го вярвах но видях и не се заблуждавай ,в Япония зависи само от жените дали искат семейство и ако нещо се провалиш в работата си и не и осигуряваш нормален живот съда ти взема всичко и децата и ти остава да отидеш да се обесиш в Аокигахара или ако спре метрото в Токио няма да се плашиш още някой се е хвърлил под него.Не съм казал че на жените е лесно,те също се борят с жестока конкуренция но изобщо не са тези домакини и каваи за каквито ги мислят!

 
  ...

...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 8f5c9cdac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Подкрепям №5
Всеки човек си прави сметка и прави това ковто му е полезно за да живее по добре, от колкото в момента в който прави плановете си.
Мислите се за много умни, смятайки бедните за прости но плануването на всяко следващо дете си е стратегия, дори за най-"простите хора".
Нашите циганки създават деца заради помощите, това е начина им не само на оцеляване, но и на по добър живот.
На богатите децата не са им от помощ, повечето деца ще са им само тежест, докато са в майчинство няма да могат да увеличават богатството си, всяко следващо дете им е пречка, защото ще намали възможността им за количество удоволствия и количество спечелени финанси и детегледачка трябва да му наемат. Богатия създава едно дете колкото да не е без хич или докато е млад и неопитен, захитрее ли знае, че детето ще му е пречка и ще намали богатстовото или свободното му време.
Бедните нито ще гледат децата си с толкова много отделено внимание, нито някога ще им наемат детегледачка, ще се гледат сами едно друго, а всяко ново ще им докарва доход още от раждането си, след 2г възраст ще ходи след тях и ще им е слуга "донеси това донеси онова", на 5 пазарят от магазина не по зле от майка си, носят вода от далеч отменяйки майка си, на 7-8 могат да го пратят да пасе кравите или да нареди дървата на някой и още доходи да носи. Циганските момичета на 7 г вече сами подреждат циганската къща, готвят, перът на ръка, докато майката е седнала при съседките с най малкото бебе на ръце. Бедния баща става сутрин, най малкото дете бяга му носи дрехите и обувките, по голямото бяга до уличната кафе машина да му вземе кафе, третото бяга да му купи баничка и кисело мяко или направо ракия, четвъртото започва да пали печката и да готви, петото изпълнява други команди и т.н. Богатия родител става и започва да слугува на детето си той му носи дрехите, той го къпе, той го облича, той му приготвя закуска и т.н.
Тоест главната разлика е че богатите възприемат себе си за слуги на децата си, бедните обратно възприемат децата си за личните им слуги.
Същата е причината в бедните общества не само в бг но и в Африка да се продава булка, те с ясно съзнание продават собствената си обучена слугиня на свекърите й и синът им.
А богатите продължават да влагат средства в децата си докато са живи.

Казах ви истината за да разберете, че бедните по света може да не са IT специалисти, но не са и толкова прости за колкото ги мислите. Просто това е тяхната стратегия и тя работи за тях по този начин.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 19f7257163
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

12.   Ние имаме само едно дете. Едно че искаме да ни е леко, с повече деца е ужасно натоварено, второ имаме две жилища и едното ще подарим на детето. Ако имаме повече деца нямаме апартаменти, които да им подарим. Трето искаме да носи само зара, ейч енд ем и майорал, а не пепко или втора ръка дрехи. И също искаме о яде авокадо и чисто филе и току що убита риба, а не шпек и камчия и кренвирш... искаме да ходи на най-хубавата градина и най-престижно училище.. това е. Планът ни засега работи. Не ни трябват повече деца. Имаме едно и го обичаме. Имаме така възможност и ние са де обличаме, да си купим маркови парфюми и екскурзии...например... имаме възможност да ходим само в частна клиника а не да се редим пред кабинети като утайки... много още мога да изброявам....

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 476793f2f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Истина е, че простите хора правят повече деца. Пример за това веднага давам. Мангалите като отидат в Германия или Англия пак се множат , а там дори и на социални помощи да са пак са си хубави пари.

Не е до парите, а до образованието. Един образован човек ще инвестира времето от живота си в кариера и песто след това дори не му е до деца .Докато простия няма визия нито за бъдещето си , нито за благото на другите около него.

Често необразованите дори и за презервативи не са чували.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: e74cc2d8ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Има го и друго. Днес има и далеч по-равно отношение към децата. Преди е било първородния син, най-голямата дъщеря и общо взето останалите са били под тях. Така е било в цяла Европа. Било е заложени в закони, в традиции и в от отношение. Първородния син, да наследи всички имоти, а след него, да имат д си поделят една шепа жълтици, като по голе ия е взимал половината, а след него половината на половината и така, ако си бил дете номер седем, е можело от еквивалента на земи за 10 милиона лева и поне милион в злато, за теб да останат 3000 лева. Това се е случило на пра-дядо ми. Наследството дори е било малко повече, ама в онези години, правата на седмото дете, особено ако е било на 14, не са се признавали.

Днес, това е леко недопустимо. Представяш ли си, да имаш голям брат, който учи в някое скъпи частно и училище в чужбина, дето таксата е 50000 лева на година, да са му взели апартамент и да му пращат пари, а ти да си в малка гимназия във вашия град, просто защото родителите ти са казали, че пари за теб има по-малко, докато малките ви сестра и брат, реално с оставени на произвола и да са ползвани като прислуга? Днес подобни поведение се счита з неприемливи и повечето хора искат да дадхт максималното на децата си, а не на едното си детете. Едно е да имаш четери стаи къща, от които една е спалня, една е хол и една е трапезария, а четвъртата, да е за децата. Какво ще правиш? Две двуетажни легла и ще се редуват, да ползват едното бюро и масата за хранене, като трябва да учат ли? Отделни, ако сяда и помагал с ученето или дори ти ги учиш на нещо, става много трудно. Екскурзии? Едни е да сте трима, друго е да сте шест. Днес не става, да отидете само с любимец номер 1, а другите да седят при баба си и да гледат снимките ви от Мачу-Пикчу или да пратиш едното е Оксфорд, на пълна издръжка, а н другите три да кажеш, с се оправят и че пари за първия семестър дори няма...

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 41d3e2655d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Защото жените имат права както и би трябвало да бъде. В държавите от третия свят абортите са забранени и се правят от неопитни лекари, което често води до смъртта на жената. Там не наблягат на сексуалното образование, нямат и елементарно такова. Нямат предпазни средства, и не само раждаемостта е висока по този показател, а и интимните болести. Има държави като Китай, които налагат санкции, когато има второ дете. Както виждате ромите в България и по света, раждат на воля точно защото не са образовани, за това как да се предпазят.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: fd58387a2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   мързи ги да раждат ,не искат да си развалят живота с гледане на деца

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: ad187173b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

17.   Капитализма не е система, която работи са семейството, раждаимоста и някакви ценности тя работи само за профит /печалба/ .Законите в тези държави рабоотят не в интерес за хората а за големите компаний и бизнеса , те от своя страна не се интересуват от раждаемоста защото все още си намират емигранти да им запълват нуждите от работна ръка, гласоподаватели за определени партий, правят деца и купуват скъпите им имоти . Тоест този режим консумира хора и ги истисква до последно , тук няма място за деца. Плащат се ипотеки , издръжки и заеми до безкрай и затова нещата са такива , това е глобален процес . Само третите страни могат да си позволят да правят деца , при капитала всичко е изродено и те така те ....

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 440b2b0ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Защото целта не е само, деца и брак. Всеки има право на избор. Някой плануват още от рано, че не искат деца, отдават се на работа, пътувания и това е личен избор. Имам позната с 4 деца, а сестра й с нито едно, обикаля света, но разликата е, че тук УВАЖАВАТ ЛИЧНИЯТ ИЗБОР и никой не ти мрънка, че "така трябва".

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 0f9365946d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Отговорът е лесен - просто "развитите" държави не са толкова добре развити. 80-те години Западният свят достигна върха на развитието си. Оттогава е все надолу. Нямаш идея какъв зор е да си купиш жилище в Швейцария. Как да отглеждаш деца тогава. В Швеция редовно ипотеките са 80-100 години!!! Можеш ли да си го представиш. Какви деца в такъв случай. Добави към това педерастката пропаганда, необходимостта жените да работят на пълен работен ден и няма нищо чудно.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 0f9365946d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Пълни глупости, че не е до парите. САМО до парите е. Наистина богатите хора защо имат по 5-6 деца. Щото имат финансова възможност.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: f1d5499e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Към номер 12 :И на какво ще възпитате детето си, да унижава по - бедните си съученици и да ги мачка, само защото родителите им не могат да си позволят да им купят маркови дрехи и последен модел телефон ли? Това, че някое дете драги мои, не може да има придобивките, които има вашето не ги прави по - малко човек от останалите, защото утре едно дете израснало в бедност може да е много по - успешно и да постигне много повече от вашето презадоволено отроче, на което всичко му е поднесено на сребърен поднос. И двамата с мъжа ви сте ограничени сноби и не заслужавате да сте родители даже и това дете ви е много!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 8 дни
hash: ce0b31b82d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   За мен и едните, и другите са в крайности. Едните правят 10 деца, без да му мислят как ще ги гледат, а другите чакат да станат едва ли не милионери, че сакън да са супер осигурени или пък са се фиксирали в свободата си и сакън да не се минат да отгледат 1-2 деца и в крайна сметка правят 1 дете на 40 г.

Просто е въпрос на манталитет и култура. За едните е важно да имат поколение в изобилие, на другите пък от малки им набиват в главите как си свободен, как трябва да се реализираш първо и т.н. Според мен това няма много общо с развитието. По-скоро връзката е обратна - тези, които искат да имат много деца на всяка цена са ниско развити общества, защото са прости и съвсем логично не са развити. Другите не че са много умни, но поне имат култура да работят, да се развиват, да са свободни и това съвсем естествено рефлектира и върху развитието на страните им.

Бях в Турция на почивка и с един продавач от Анадола се заприказвахме. Беше неприятно изненадан, че имам само едно дете, а съм на над 30. Думите му бяха: "И ти си станал "ляит еркек" (демек мекушав, нежен мъж, джендър). Защо не правите деца? Местните ще ви завземат така."

Как да му обясня, че неговот също не е много хубаво, че е направил 5 деца, които едва има какво да ядат и работят от 8 годишни, без да имат възможност да учат.

 
  ...
преди: 1 месец, 8 дни
hash: f1d5499e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

23.   И още нещо номер 12 не се знае доколко са оригинални парцалките, които си купувате от моловете, защото да де светна скъпа моя те направени с труда на хиляди бедни хора от Китай и другите азиатски страни, някои от които още невръстни деца.

 
  ...
преди: 1 месец, 8 дни
hash: ae6fb8237c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

25.   И какво се правиш на важна номер 12, като едно време и тебе са те хранили с шпек и лютеница? Скапани парвенюта вчера до вчера на село си била по - ниска и от тревата дошла си в града и ще учиш детето си да унижава другите, защото не могат да си позволят като него скъпи дрехи шити в Китай!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 6 дни
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Какво скочихте на 12? Тя просто иска най-доброто за детето си. Може и със шпек да е отгледана, но те са толкова вредни, че ако има право на избор, защо да ги дава не децата си? Спрете със злобата и завистта, защото точно така се прави. Без значение от къде си тръгнал, да осигуриш по-добро на децата си. Поведението й е похвално.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: 8f5c9cdac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   26 Не знам за другите но моето мнение за плановете на №12 е подобно на тяхното и ще ти кажа защо.
1.Когато предоставиш на едно дете всичко на тепсия, му урязваш крилете, то никога не се учи да мечтае. Става нещастно, като възрастен нищо не го радва.
2. Когато №12 остарее и не може да купува купища лукс, детето ще се наложи да си търси спонсор, защото такива деца не могат сами да създават блага, научени са на готово. А хората търсещи спонсор наричаме проститу***.
3. Ако днес научиш детето да ходи на частен кабинет и че другите хора са утайки, то няма как да стане полезен за себе си за обществото възрастен. От там то няма да иска да работи с "утайките", в следтствие няма как да изкарва пари, от там няма да може да поддържа за себе си стандарта на който го е научила 12, следват депресии и психическо разтроиство.
От сега е замислила да докара детето до лудост. Планът им засега работи, но в бъдеще резултата какъв ще е?
Хубаво е хората да знаят, че децата са бъдещи възрастни и трябва да ги възпитат така че те да се справят когато са възрастни, да бъдат полезни на себе си и на обществото. А всяка една крайност на която подложиш детето си в следствие му се отразява на начина на мислене и живот. Подлагането на крайна бедност или на луксозен живот са два вида крайности. Когато го учиш че другите хора са утайки защото чакали опашка, като възрастен индивид това дете ще смята родителите си за утайки.

 
  ...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   21-23-25 (може би един и същи човек), веднага избихте на комплекси. Никой не ви е казал, че едното дете е повече от другото или 1000 още глупости, които написахте. Няма нищо лошо да искаш да задоволиш основни нужди на детето си - качествени дрехи, чиста храна, образование. Нито е снобско, нито така го учат да мачка останалите. Това е нормално и отговорно родителско отношение. За мен не трябва да имат деца не такива хора като 12, а тези, които грам не се замислят какво могат да осигурят и ги тъпчат с евтини колбаси къде от немотия, къде от неграмотност, къде от лакомия. Не завиждайте на хората, които учат, работят, имат стандарт и осигуряват такъв за децата си.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 6 дни
hash: 25a511e22e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   "В Швеция редовно ипотеките са 80-100 години!!! "

Стига си приказвали ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ!

 
  ...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: 40a7437132
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   26 Просто са толкова нисши, че умират от злоба по тея не-важни "парцалки". Работата е ясна по тея плюещите парцалките, хубавитекифли, хубавите мъже с плочки и т.н. Няма нужда да се обяснява за милионен път надълго и широко. Интересно те как не се усещат колко им личи. Това прилича на тотално недоразвит индивид умрял от яд.

 
  ...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: ae6fb8237c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Дразни ме, защото възпитава детето си, че заради материалното си състояние превъзхожда останалите по - бедни деца а не е така. Защото едно дете сблъскало се от малко с жестокостите на живота може да е в пъти по - оправно и адаптивно в трудни ситуации от друго презадовлоено лигавенце, на което всичко е поднесено на сребърен поднос. Кой знае от коя затънтена провинция да изпълзели с мъжа и ама иначе знаят да се правят на голямата работа учейки детето си, че материалното е най - важно?

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 6 дни
hash: 6481402ee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Глупости говорите всички. Основният проблем при човешката репродукция е женската еманципация, най-голямата грешка на мъжете в "развитите страни и голямата им "либерална демокрация"! Много ще да са умни в скандинавието дето мъжете се отказаха да управляват, а жените взеха властта и вкараха доста мъже в затвора. Така обществото им стана стерилно, мъжете асексуални, жените фригидни и бездетни, с изчерпан яйчников резерв. Така норвежците започнаха да крадат чужди деца поради рязък спад на населението - "Барневарн"! Както казват старите хора - "и най-умният си е малко прост"! Да дадеш власт на жените ще да си доста прост. Дай им влраст и им гледай сеира! В един друг свят, над три пъти по-голям от "демократично-напредналия" жените не смеят да гъкнат за равноправие с мъжете и човешкият фактор расте в геометрична прогресия. Там едва ли са по-глупави или пък по-бедни? Целта на архитектите на НСР е да има редукция на населението на планетата и за това НАЛОЖИХА насила феминизма в уж развитите общества, като постигнаха целта си в "цивилизованите страни", но удариха на камък в останалия свят, където жената си знае мястото, а мъжът е закрилник на семейството. Никакви арабски пролети и цветни революции не помогнаха, и мъжете там се имунизираха срещу феминизъм, като от секуларно управление преминаха в религиозно, нищо че в очите на запада изглежда глупаво. То всеки днес се мисли за умен!

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: a2cf7622ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Защото за да превърнеш едно дете в отговорен човек се искат много повече неща от пари. Да, парите са важни, но едно дете иска време, внимание... А най-често хората с висок стандарт работят много, а в същото време искат най-доброто за децата си. За това имат 1 или 2, но им дават най-доброто, вместо 5, но зарязани да се мотаят по улиците както е масово в бедните държави.
Не живеем в 19 век, че да ни трябват полуграмотни, които да работят на полето.

 
  ...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: eda72bdba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   До 26

Спри. Потърси помощ! Лекувай се! Не е късно!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 4 дни
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   27, не говорим за милионери, а просто за полезна храна, качествени дрехи, почивки и образование. Това са основни нужди на децата, които трябва да се покриват от всеки родител, не някакви глезотии, че чак изказвания как човек нямало да стане хахаха. Като ти харесва да живееш добре като мама и тате, даже ще се мотивираш да учиш и да работиш като тях. Изумена съм от простотията ви.

 
  ...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: 8c5b9797eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Към номера 31 и 26, не завиждам много добре знам какво говоря и ще го подкрепя с примери. В основното училище имах една презадовлоена съученичка. Учеше се добре, но беше адски надменна и гледаше от високо по - скромните деца. Веднъж най - добрия ми приятел дете от крайно бедно семейство беше болен и когато давайки бележка за отсъствията си обясни на класната, че е имал вирусна инфекция онази с подигравателен тон се изцепи "Ами така е като не се къпеш" никакво съчувствие към по - бедното от нея дете. А и как да се постави на негово място като не знае какво е да нямаш. Друга песен щеше да пее ако поне за миг и се наложеше да живее като него във влажно, тясно мазе с мишки и плъхове. До толкова стигаха за квартира парите на баща му.По - малката сестра на въпросната беше същата надменна лигла. В момента тя е майка на малко момиченце и не ми мисли как ще възпита детето си сигурно ще създаде по - голяма гад и от нея самата то "Крушата по - далеч от дървото ме пада" народът го е казал. Колкото до марковите дрешки ами не всички са качествени панталонки" Бершка" започнаха да ми пускат боя още при първото пране и за няколко месеца избледняха докато панталонки купени от ЛИДЛ още до стоят като чисто нови след 2 г. носене и нито веднъж не са пуснали боя при пране. Тениска купена от Теранова след няколко месеца носене вече изглежда като все едно я нося от поне 2 г., друга която съм си купила от по - обикновен магазин почти не е мръснала. Приятелят ми си купи прехвалените обувки Уокмалс скъсаха му се на втория месец.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   27, а замислял ли си се на какво учат децата си родители, които не са учили, не им се работи, не им се купуват жилища или просто раждат деца без да имат най-елементарната възможност да им осигурят отделна стая и да сервират качествена храна на масата? Така ли се добавя стойност на обществото? Това ли е пример за подражание? Така ли израстват здрави и амбициони да постигнат нещо? Като не искат са приличат на родители си ли?
Единствено не съм съгласна за 12, че трябва да се осигурява жилище, защото това в огромна инвестиция, която изисква образование, работа, цели, много често и партньор, за да се изплати. Не трябва да се лишават децата от възможност сами да постигнат това. Всичко друго, което е изборила е задоволяване на основни нужди на едно дете, за които трябва да имаш достатъчно пари преди да го направиш. Всичко друго е безотговорност, егоизъм или просто социален натиск, че “така трябва”.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 3 дни
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   37, въпросът е защо бащата има деца при положение, че ги кара да живеят във влажно и тясно мазе с мишки и плъхове?!? Спрете да се множите без да можете да осигурите елементарни условия на децата си!

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   Много прост и мизерен народ - да обиждаме хората, които учат, работят и осигуряват необходимия минимум на децата си, а да ръкопляскаме на тези, които ги карат да живеят в мизерия... Като родителите ти са безперспективни и безотговрни мързеляци, които “добавят стойност на обществото” и ти ще станеш такъв. Мизерията не изгражда. Болни сте...

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: a4e9a44403
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Поради егоизъм, липса на любов, желание да даваш, възпитаваш, високи амбиции, пълен контрол на зачеването и живота на детето. Но основно както 33 е написал - феминизъм и отлагане на периода за първо дете. След 30г при жените, дори и да искат, става по-трудно.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 41b3c9ba5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Към номер 39, преди живееха в къща условията пак не бяха кой знае колко добри стара къща, мръсни тапети, миризма на цигари и мухъл. С майката бяха разведени и незнайно защо децата бяха оставени на бащата алкохолик. Въпреки мизерията по - голямата сестра на най - добрия ми приятел винаги ходеше спретната и чиста и се учеше добре. По едно време бащата и чичото продадоха дяловете от къщата на по - голямата си сестра с намерението да си вземат по - малки жилища, но профукаха парите и така единият брат отиде да живее на село, а другият тръгна от квартита на квартира с двете деца. След това ги разделиха момичето отиде при майка си, а момчето уви остана с баща си като последната им квартира беше мазето, което споменах. (До ден днешен страда за това решение на родителите си и, че когато най - много е имал нуджа от майка си тя не е била до него.) Влажно, тясно, с мишки, плъхове и бълхи.Милият отнасяше сума ти подигравки от презадоволените ми съученици. След това леля му се намеси отнеха го от баща му Това ме дразни мен, че децата, на които всичко е подсигурено не могат и не искат да се поставят на мястото на другите, които са в по - неравностойно положение. Имах едно бивше гадже, на което техните са му угаждали много в материален аспект. Разказваше ми как тръгнал да купува на една от бившите си приятелки маркови дрехи, защото вървяло той да ходи облечен с маркови дрехи на Адидас и Найк, а приятелката му с дрехи от Липненски. Тя била скромно момиче от провинцията. Заболя ме като чух това ако обичаш някого наистина няма да те е грижа за това дали носи блуза за 5 или 50 лв. В един момент обаче на въпросният господин му намалели доходите и се наложило да си купи дрехи точно от Липненски и там попаднал на друго бивше гадже, което е унижавал по същия повод и тя го е поставила на мястото му казвайки му "За такива като теб тук дрехи няма". Аз се разделих с него по други причини, но това вече е друга тема. Към номер 40 : Грешиш не всички деца с кофти родители стават утайки, както и обратното деца от много добри семейства, на които нищо не е липсвало също могат да тръгнат по лош път. Сестрата на най - добрия ми приятел е жив пример за това, макар и отраснала в мизерия, тя винаги идваше чиста и спретната на училише и се учеше добре. След като завърши се отдели от макак си на квартира и работеше на 2 - 3 места, за да се издържа като междувременно се записа и да следва. В момента има сериозен приятел до себе си и очаква първата си рожба. Брат и горкия, въпреки че беше обект на подигравки също успя да си стъпи на краката, живее на квартира и в момента е приемчик стока в Кауфланд. Винаги ми е казвал да ценя семествоти си, защото той никога не е имал щастието да се радва на родителите си заедно и те да са зад гърба му и да го подкрепят. Тъй, че не съди прибързано не всички деца от бедни семейства с проблемни родители стават боклуци. Жив пример, че и от добри семейства може да излязат боклуци са убийците на Георги Игнатов и на Милен Цветков. И двете момчета да било от заможни семейства, нищо не им е липсвало, но това не им е попречило да станат наркомани и да убиват след това.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 5fdd32f50a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Защото развитите държави са отдавна в продължаващо задълбочаваща се икономическа криза. Културата се свежда само до конкурентнос способност на пазара и до нищо друго. Тогава нормалните и добре образование хора, които имат желание да живеят на приблизително равни стандартни с останалите не се размножават като по необразованите.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 41b3c9ba5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Още нещо номер 40 в тийн раздела има една тема в другата крайност. В нея се разказва за презадоволен 25 г. младеж, на който никога нищо не му е липсвало, но без никакви цели в живота. Нито учи, нито работи а разчита още на родителите му да го издържа, което е жалко вместо да се развива, да работи и да им помага той е легнал на гърба им като паразит. Тъй, че не слагай всички под общ знаменател, както има деца от добри семейства станали хора, така има и такива, които въпреки грижите на родителите си пак стават боклуци в живота, има деца, на които лошата семейна среда повлиява, както и такива, които успяват да я надскочат както сестрата на моя приятел. С баща пияница и майка шивачка тя е икономист по професия и ще осигури по добър живот за дерето си какъвто не е имала тя като малка.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 0d287a6436
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Накратко!
Защото в бедните държави, които са на ниво агро стопанство, повече деца означава повече богатство - евтина работна ръка, която да работи за семейството.
В развитите държави повече деца е равно на повече разходи, защото образование, детски градини, гледачки, дрехи, по-голяма жилищна площ добавят много разходи към семейния бюджет.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 7140371e59
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

46.   "панталонки" Бершка" започнаха да ми пускат боя още при първото пране" - ами то на тези бершки-мершки таргета им е точно хора като теб, 37: лаещи по хората, осигуряващи качество и добър стандарт на детето си, но тайнично мечтаещи си да са точно като тях..

Детство в ограничения и мизерия обикновено изгражда хора със скапана нервна система. Да, някои от тях успяват да успеят в живота, но си остават с перманентни травми.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 6481402ee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   До кога ще разтягате локуми и ще пренебрегвате най-важната причина за ниската раждаемост при "умните" и образовани общества? И най необразованите го знаят, че дърта баба деца не ражда! Там където жените са тръгнали да правят на никому ненужни кариери {вместо да следват туй що Господ (природата) им е отредил}, с които вредят на обществото раждаемост няма. Феминизмът произведе много девианти, паразитиращи и смучещи благата, произведени от мъжете. изключително много ненужни и вредни професии, чрез които се обезпечява женския пол, за да е независим финансово от мъжкия и да пречи и тормози чрез репресивни закони мъжете, създаващи благата на обществото. Процъфтява педерастията, и всичката останала извратения, спираща репродукцията на човешки фактор. Жените вместо да си стоят в къщи и да раждат деца, тръгнали и те с мъжете да се съревновават. "Барабар Петкана, и тя с мъжете", щото били равноправни! Природата е създала алгоритъма на живота, и който не се съобразява с него се самозаличава. За това от простащина, "умните" и "цивилизовани" общества по екстраполация ще изчезнат и може би ще бъдат заменени от нискоинтелигентни общества, които макар и нискоинтелигентни знаят, че на жената мястото и е у дома за да ражда, отглежда и възпитава децата на мъжа, и че никога не може да му е конкурентна-равна във всяко отношение!

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   42, мнението ти само потвърждава, че 1. някои хора не трябва да бъдат родители и 2. тези, които нападнаха номер 12 не са прави, защото и едната и другата група могат да отгледат “утайки”.
Продължавам да не разбирам защо скачаме на хора, които учат, работят и осигуряват дом, дрехи и качествена храна на децата си. Това не е “презадоволяване”, а основни грижи. Zara и H&M даже не са премиум марки.
От къде се подразбира, че като получаваш тези неща, те учат да се подиграваш на тези, които ги нямат? Аз също съм отгледана в мизерия. По цял ден слушах майка ми да хленчи, че не вързват двата края, че се лишава, че седи гладна, че се къпе със студена вода и тн. Когато поотраснах осъзнах, че тя няма висше, защото не й се учи, не знае език, защото не й се занимава, доста години си седеше вкъщи безработна, защото въпреки, че няма необходимата квалификация, заплатата е обидно ниска... Но пък е направила две деца, живее си в наследствен имот и си прави устата да се грижим да е подсигурена на стари години, въпреки, че тя самата не се погрижила нито за себе си, нито за нас, когато бяхме малки.
Нямам намерение нито да се подигравам, нито да обиждам хора като нея. Нямам намерение и да си скъзвам гъза от бачкане, да й давам пари, а тя да си лежи вкъщи - от мама и тате направо на грижите на децата. Просто искам да направя повече за собствените си деца, да им дам това, което аз съм нямала и да ги възпитам да са отговорни и да добавят стойност, не да чакат на другите. Ако искаш най-доброто за детето си, ще намериш начин да му го осигуриш без значение, че ще трябва да поработиш :).

 
  ...
преди: 1 месец, 12 часа
hash: ae6fb8237c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   Към номер 48 :Повечето ми съученици, които имаха подсигурен добър стандарт на живот имаха лошият навик да унижават онези деца, които нямаха техните възможности. Разбира се имаше и изключения мой съученик, който беше от заможно семейство беше подиграван от същите тези деца и наричан професор, само защото беше по - зрял за годините си и имаше страанното хоби да рисува портрети. Единствен той защитаваше най - добрия ми приятел, когато другите го биеха и наричаха мизерник. Веднъж зададе на двамата, които го тормозеха "Не се ли замислихте, че той може да няма тези условия, които имате вие? " а онези гаднярчета най - нагло от върнаха "Кво ни интересува" и продължиха да го тормозят. След това погрешка беше преместен в съседния клас и там децата се оказаха по - човечни вместо да му се подиграват му помагаха колкото и с каквото могат аз също съм го правила. Преди няколко години имаше среща на класа от основното училище, на която аз не отидох не желаех да седя на една маса с тези хора. Колкото до мен моята майка подобно на твоята също не работи от години и лежи на гърба на татко с тази разлика, че има висше. Заради това татко беше принуден да работи на 2 места баба и дядо също помагаха в отглеждането ми на практика те ме изгледаха и винаги са гледали нищо да не ми липсва. След като се изучих и започнах работа си ценях и пазех нещата, защото много добре знаех какъв кървав пот на челото ми е коствало да си купя нов телефон. Бившият ми приятел, който дадох в горните коментари научен от родителите си вечно на най - доброто и за, който не било достойно гадждетата му да ходят с по - скромни дрехи докато той носи Адидас въобще не си ценеше и пазеше нещата. На една почивка в чужбина си загуби все още недоизплатен смартфон за 1500 лв. и след като се върнахме в България си все нов за 2 бона, въпреки че тогава беше безработен от спестяванията на възрастния си баща без негово знание. А смартфон за 200 лв щеше да му свърши същата работа. Караше ме тогава да мълча пред баща му, че човекът щеше да получи удар като разбере, че 34г. му безработен син тайно от него е харчил парите му, за да си купи Галакси С10. Това не е ли безобразие да унижаваш приятелките си само защото не носят скъпи дрехи като твоите и да си купуваш скъп телефон, въпреки че си безработен? На мен телефон за 200 лв ми върши същата работа.

 
  ...
преди: 29 дни, 12 часа
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   49, много гадно поведение. Не го подкрепям - нито това на съучениците, нито това на бившето гадже още повече при положение, че даже не си е изкарал сам парите за анцузите. Просто не смятам, че и обратното е коректно - да се подиграваш и да казваш на хората, че са сноби и не знам си още какви си само защото искат по-добро за децата си. Аз искам отделна стая за всяко дете, качествена храна, здрави дрехи, пътувания, образование в чужбина. Не мога да приема някой да ме обвинява за това или да има наглостта да ми казва, че в грешно или че съм лош родител и детето ми щяло да бъде еди какво си, защото не живее в мизерия като неговото. В крайна сметка за това беше цяла тема :).

 
  ... горе^
преди: 29 дни, 9 часа
hash: 4145c55f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

51.   защото на хората работното място им взима целия личен живот. Как според теб ще се гледа примерно дете, когато и двата родителя работят от 8 до 6 пък и някои доста повече. Сега всеки иска да се нарече "независим" като сам изкарва парите, сам си ги харчи и т.н Но в крайна сметка основната причина в България е ниското запащане

 
  ...
преди: 29 дни, 6 мин.
hash: dd4602ede6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

52.   До къде стигнахме - мързеливците и мизерниците да обясняват на хората, които учат, работят и осигуряват стандарт на децата си, че са лоши родители хаха. Карайте децата си да живеят в мизерия, показвайте им как не се прави пък чакайте да станат хора... В смешна държава живеем със смешни хора. Сигурно същитв философи чакат на данъците на снобите...

 
  ...

1-50 от 51
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker