Дъщеря ми не учи и я мързи страшно много!Помощ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дъщеря ми не учи и я мързи страшно много!Помощ!
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 2273 пъти
Здравейте, искам да попитам как да се държа с дъщеря си, която е 10 клас в момента и не учи изобщо, през часовете си пише с приятели или говори по телефона. Ако й кажа да учи и да се стегне малко тя почва да ми мрънка да не й говоря глупости и като й кажа, че така като вървят нещата ще работи като чистачка тя почва да ми отговоря и да ми казва добре. Наистина не я разбирам, защо не се опитва поне малко да прочете нещо. Виждам че с добро не става и явно ще я караме с лошо. И преди да сте ме нападнали, защо не пробвам с разговори , много пъти опитах , но ние дори един нормален разговор не можем да започнем с нея. Тя почва да ми обяснява как щом до сега не е учила няма смисъл да започне сега, защото няма нищо да разбира и ще й е много трудно. Затова ще ви помоля да ми дадете някакви съвети как да я наказвам или да има някакви санкции. Защото нещата няма как да продължават така.
Моля редакторите да публикуват историята, защото наистина се нуждая от съвети!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: bfda21532a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, и? Нищо не можеш да направиш. Аз като бях отличничка в училище какво от това? Сега пак чистя кенефи, а съм с 4 езика. Остави дъщеря си намира.
Между другото, няма да е зле да си промениш отношението към по-нискоквалифицираните професии.
Ж21

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: f8228a911c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Късно е! Вече нищо друго не можеш да направиш освен да се примириш с фактите. На дете за образование се обръща внимание от детската градина до към 5-6 клас, до тогава или му палиш желанието за знания или то ще подражава на неучещите.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: edf498577f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Вашата дъщеря е една от многото. Поведението й се дължи на пропуските във възпитанието й, които сте допуснали, още докато е била малка.
На 16 години момичетата са полово съзряли до такава степен, че са готови да бъдат омъжвани! Което се е случвало масово само допреди няма и 100 години, а в Азия, Африка и Латинска Америка и до ден днешен!!!

Настоящият моментът е такъв, че на тази възраст тя трябва да може да се самообслужва напълно и ТРЯБВА да го прави!
Ако тя не съумява да учи, то трябва да й поставите условието, че пари няма да й се дават и по ваше съгласие да тръгне да работи! Ако дъщеря ви няма здравословни проблеми, разбира се.
В живота е така - или учиш, или работиш. Като целта на ученето е да си намериш по-висококвалифицирана работа. Тъй като тя няма мотивацията да учи, то й се полага работата, както и цялата домакинска работа, необходима за покриването на собствените й нужди.
Вероятно, когато поработи и се самоиздържа, ще оцени и важността на учението.
Според мен това ви е полезния ход на действие.
Не сте длъжни да я отглеждате, без тя да поема отговорностите за възрастта си.
Едва ли е това, което очаквахте да чуете, нали?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ff4075df8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте аз съм 12ти клас. От гледната точка на вече завършващ решението е просто. Оставете я. Напълно сериозен съм. Никога не съм учил кой знае колко и изкарвах 4ки. Евентуално, ако ме накажеха за оценки за 1 седмица 4ките се превръщаха в 5ци и 6ци. След известно време пак на същото дередже. Обикновенно си давах сметка , че трябва да уча едва в края на 1ви срок. Завършвах си средно с 5 и тук-там някоя 4ка за цвят. Започнах да уча по-сериозно едва миналата година (11 клас). Никой не ме е карал. Нали знаете на сила нищо не става. А като ни пуснаха и домашно обучение съвсем вече нямаше кой да ме разсейва и да ми пречи и така от успех 5 (с 300 зора винаги в края на годината вдигах успеха ) сега на теория трябва да взимам стипендия за отличие. Да можете да я накажете и да я лишите от всякакви забавления, но резултата ще е преходен. Разбирам ви, че сте загрижена и искате най-доброто за детето си , но може би в случая трябва да я оставите да си счупи главата както се казва. Не можете да я накарате да се интересува от нещо насила. Държа да отбележа , че дъщеря ви учи по нова учебна програма. Аз съм от последния випуск по старата. Това означава, че нещата , които детето ви учи сега в 10 клас на нас ни ги преподаваха в 11ти . Дали ние сме по-бавни или малките се развиват по-бързо не знам , но като цяло ги натоварват много. Учат някой неща доста по-задълбочено от нужното.
Как да си вдигне успеха? Доста учители дават проекти и презентации. Отнемат време, за да се направят като хората, но в крайна сметка е доста по-лесно от зубрене или преписване. Също така се изкарват оценки и от участие в час и домашни.
Може пък да учи с приятели също не е лошо. Вие няма как да я накарате. Сама трябва да се навие. Оставете я да се изложи тази година. Като стане 11ти клас я натиснете да си избере нещо да следва. Изчакайте я да се ориентира малко и ще видите потресаващ резултат. Просто не я е хванало шубето още има време.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4aefc43dca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Явно не й е интересно и затова не учи! Не че и материалът е интересен, даже напротив-предпочита да гледа телевизия, остави чатовете по интернет-и аз като бях в основното и в средното училище, все негодувах, когато майка ми ме караше да уча, докато по телевизията даваха сериали и филми-говоря за 90-те, тогава още нямахме кабелна телевизия, имахме само Канал 1, Ефир 2 и ОРТ! Тогава програмата не беше денонощна, каквато е днес! Но имаше по всичко за всеки! Особено през събота и неделя! Тогава БНТ наистина беше качествена телевизия! А като говорим за качеството на материала, вина за това имат авторите, които издават учебниците и помагалата! Просто има много суха материя, която нито ще послужи на някого, нито нищо! Виж, съвсем друго е всеки да знае, че има поне 3 вида напрежения, които можем да видим в нашия живот-битово, промишлено и транспортно-битовото е 220 V, промишленото е 380 V, а транспортното е вече 25 kV! Нито едно от тях не е безопасно! Също така трябва да се знае как да се окаже първа помощ на пострадалия! Ако таблото с предпазителите е наблизо, да спрем напрежението веднага, след което да се погрижим за пострадалия, а после да се обадим на Бърза помощ! За транспортното-там вече случаят е фатален-превръщаш се във въглен за секунди! Също и как да се предпазим от пожар-никога да не оставяме печка без надзор, да проверяваме изправността на газовите бутилки и маркучите и дали сме спрели газта от кранчето на котлона или печката! Никога не бива да подценяваме опасностите! Лошото може да дойде много бързо, ако не внимаваме! Общо взето, това са нещата от живота, чиито правила не трябва да нарушаваме! С други думи училището не подготвя никого за живота както трябва! Прави се всичко възможно да е най-безинтересно! Затова дъщеря ти не иска да учи-защото й е писнало от всичко това и предпочита да гледа телевизия! Така й е по-лесно! Но как е изкласила до 10 клас, ми е чудно!

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9a5d3e402b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   И аз съм 12 клас, като номер 4, който каза нещо много мъдро в края - "шубето още не я е хванало".
Моето мнение е, че тя няма цел. За какво да учи неща, които така или иначе може да ги препише без проблем, та и да изкара шестица? Така или иначе ги забравя след седмица. Дъщеря ви не вижда смисъл в ученето. Не ме разбирайте погрешно, има и много други причи за мързела, но това е като цяло основната.
Предлагам да и напомните, че вече трябва да си избира какво ще следва. Може би ще се мотивира или поне ще почне да се ориентира и така в 11 клас евентуално ще започне да учи сериозно.
На ваше място, не бих я пришпорвал. Нищо добро няма да излезе от това. Оставете я сама, да си взема решениета и носи отговорност, като в същото време я насочвате и контролирате процеса.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 284bfab55e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моят съвет е: Запишете дъщеря си на някакви курсове за професионална подготовка. Нещо което ще й бъде интересно. Така, след като завърши средното си образование, ще има добра професия. Не се карайте с нея, че не иска да учи. По-добре й кажете: Вече си голяма. Животът си е твой. Прави каквото си решила. Но й дайте пример с някой успешен човек, който е добре образован. Това може да я мотивира за по-добри оценки в училище.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a3f7381663
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Нашите са същите - нищо ново под слънцето, ако това ще те успокои...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 37579bc6ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Изтървали сте влака, авторке! Дъщеря ти не учи, защото няма сериозно мислене за собственото си бъдеще, нито цел и амбиции да постигне нещо, живее безсмислено ден за ден, няма навици за учене, няма интерес към знанието изобщо. Тези неща се учат и придобиват в началното училище. Нищо не можеш да направиш. Ще избута средното образование, освен ако не се окалпазани съвсем, че да напусне, те сега всички го избутват и до там. Места за неквалифицирана работна ръка има- камериерки, продавачки, чистачки, кухненски работници и от сорта. Стига и с работата да не е като с ученето- мързелива и несериозна.
Нищо не можеш да направиш вече. Остави я.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: b5e4268ea2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Явно иска да става сервитьорка или касиерка. Или си мисли, че ще хване някой паралия.
Просто детето ти е мързеливо и иска лесен, безгрижен живот. Тогава като стане на 18 да работи и да живее на квартира.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 734c583d2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   И кво от това, ако е красива не и трябва да учи, ще се оправи добре като си намери богат и глупав мъж, няма страшно. Ако момче не учи е много по-сложно, щото ако си беден и тъп е много трудно да се оправиш в живота

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ab0829f07c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке, а вие учите ли? Лесно е да се натякват някакви неща, трудно е да се дава пример.
А защо не учи? Отворете учебниците и и ще видите, че не са адекватни за времето, в което живеем.

На 24 съм, имала съм добри оценки- но стане ли въпрос за работа, работодателя го интересува какво можеш да свършиш, а не каква оценка си имал по даден предмет.

Ако имате желание да я мотивирате за нещо, интересувайте се дали има нещо, което и се отдава. И дали тя би искала да го развие.
Има момичета, които нямат добри оценки, но умеят да гримират/ да правят нокти и си изкарват пари дори повече от тези на тяхната възраст.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: f6c88277d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   В даден период съм работил като чистач. Това значи ли автоматично, че не съм учил в училище?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3fc85f2f80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Аз бях отличничка. Учех много, помнрх много, винаги съм била с отличен успех. Исках да ме приемат определена специялност в унивррситета. Казвах си:хайде още мслко зор и после вече в университета купони, момчета и т.н. Така и стана. Приеха ме, след което започнах да си живея живота - някакъв късен пубертет беше това. Вече съвсем не бях отличничка, едва вързвах с някакви четворки, но пък просто се размазвах от купони, дискотеки и събирания с приятели. Съответно не станах някакъв супер професионалист. Колегите ми, които учеха по-здраво пробиха повече. Сега вече съвсем ме е хванал мързела и нищо не ми с прави. Така че я остави сега да си троши главата. В един момрнт ще си хареса цел и ще започне целеустремено напред.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: feb5ea9bb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Иди на почивка и я остави без да и казваш.Ако се уплаши за теб и кажи,каквото написа тук.Че имате нужда да говорите и сте се отчуждили,и не чистачка,ами сладолед я пращай да продава лятото и да гледа морето през крив макарон.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ffc48ae880
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Подкрепям номер 4 - оставете я на мира.
Когато бях 6-9 клас - и мен така се опитваха да ме "вкарат в пътя" - разправии, наказания, лишаване от това, лишаване от онова... Накрая в 9 клас вдигнаха ръце и ме оставиха на мира и... о, чудо! Дипломирах се от гимназията с почетна грамота и отличие.
Мотивацията е много сериозен фактор и тя не идва отвън с натиск или с наказания. Тя идва от вътре, със собственото желание да бъдеш нещо. И външният натиск само притъпява и дори напълно заличава вътрешния стремеж.
Дайте и малко пространство. Тя ще се ориентира. Може да не е веднага, но неизбежно ще го стори.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e6a5149c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Вземи ѝ частни учители и ѝ кажи, че ако иска нов телефон, трябва да си изкара парите сама. Докато носиш и месиш, тя няма да пусне на баницата мекото.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b782017ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Познавам вдна сервитьорка на 24, която казва Нашите искаха да уча, ама аз не виждах смисъл и знаех, че пак ще работя като сервитьорка или магазинерка и направо започнах. Не им се оставих. А една приятелка на майка ми е завършила Софийския и сега работи като магазинерка, защото не си е намери друга работа с тази диплома.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2c33cf4a18
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Виж сега, аз съм на 19 и се държах по абсолютно същия начин като дъщеря ти. На първо място ще ти кажа, че няма как да я накараш освен ако тя не иска да учи нещо, което й е интересно. Няма да стане нито с наказания, нито с поощрения, и с мен са пробвали нашите и по двата начина и не им се получи :D. Аз като нея съм се интересувал какво става в час, говорил съм си приятелите и общо взето съм я карал през просото. Като погледна назад не мога да ти дам конкретна причина, просто не ми е било интересно, имал съм други желания и с 2 думи "толкова ми е бил акъла", но пак ти казвам, НЯМА как да я промениш освен ако тя не го поиска! Това което ме промени мен обаче и ме накара да се интересувам от бъдещето си и да не гледам "готините от класа", които в момента бачкат като касиери и хамали (нищо лично, но разбра на къде бия) е една случка, на която се бяхме събрали 10-15 пишлемета от нашия клас и вършехме какви ли не простотии.. едни псуваха, други пушеха цигари (и не само), трети целеха колите с какви ли не неща и общо се бяхме събрали една група гаменчета. Не знам обаче какво ми стана на мен и както си стоях със тях ми изникна една мисъл "какво правя", "това ли искам от живота" и малко след това им казах просто едно чао момчета, ще се видим и толкова. Мисълта ми е, че аз сам съм решил да не бъда такъв и никой не ми е повлиял, в момента както бях двойкаждия по всичко освен английски, физическо, история и география си уча програмиране (и от време на време бачкам по проекти, където мога и имам знания) с кеф и всеки ден гледам да се развивам както мога не само за ученето ами и като цяло, промених си коренно начина на мислене, докато "големите гъзари" от стария ми клас споменах като какви бачкат. Дъщеря ти според мен или ще попадне в подобна ситуация и ще си направи равносметката какво иска да прави с живота си, или... Пробвай да поговориш с нея и виж какви са й вижданията за бъдещето но в никакъв случай не я наказвай, последния път когато мен ме наказаха защото не уча избягах от нас (толкова ми е бил акъла).

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 404def5386
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   10-ти клас отдавна е изпусната. Нищо реално не можеш да направиш. Образованието е до 16-години. Спираш и финансиране, определяш и срок да се изнесе и точка. Ама родителското ти сърце ще трепне и нищо няма да направиш. Както е трепнало, когато е трябвало шамари.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: b3a27adf6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   10 клас? Съжалявам, но положението вече е изпуснато. То такива разговори се водят в 5-6 или най-късно в 7 клас, в гимназията вече е късно. Ако до 7 клас не разбере защо е важно да учи...
Единственото, което може да направите е лятото да и намерите работа. Като поработи малко, и то нещо не особено престижно, дано и дойде акълът, че ако не се стегне, това ще и е животът не само за едно лято.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a0f19ee0ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Остави я, все някога акъла в главата ще й дойде. Ти нещо против чистачките ли имаш? Ако обичаш, може ли да не обиждаш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker