Плюсове и минуси детето да бъде гледано от родителите, БЕЗ помощ от бабите!? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Плюсове и минуси детето да бъде гледано от родителите, БЕЗ помощ от бабите!?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 2398 пъти
Здравейте, ние с мъжа ми имаме бебе на 9 месеца и от самото начало, изцяло по наше желание, го гледаме само двамата. През деня детето е с мен, а вечер мъжът ми се включва активно в грижите. В резултат на усилията, които полагаме, на този етап детето ни е доста спокойно и често се заиграва само, което пък на мен ми помага да свърша някоя и друга домакинска работа. Обаче, постоянно слушам, че трябвало да оставям детето при бабите, че щяло да бъде лепнато за мен, нямало да бъде самостоятелно и всякакви такива. При нас бабите виждат детето, радват му се на гости, но до там, реалната грижа си я полагаме ние. Постоянно разни майки ми се хвалят как си оставяли децата /бебетата/ за събота и неделя при бабите и те с мъжа си "шапка на тояга". Моите наблюдения са, че децата отгледани от родителите си са по-често самостоятелни и дисциплинирани. Отделно нашето бебе си знае режима, спи спокойно в кошчето, не е голяма драма отглеждането му. Да, има моменти, когато ми е много трудно, но не се оплаквам, стягам се и действам. Но, около мен само ми натякват, че трябвало да го давам на бабите, че да съм имала време да пия кафета и да ходя напред-назад, и че бебето така се социализирало. А нашето бебе е много спокойно с други хора, нито реве, нито се плаши. А в моите представи "висене" по кафета не е никакво социализиране. Точно на тези майки децата са им неконтролируеми от толкова гледане от баба на баба. Моля за Вашите мнения! Правилен ли е подходът ми в отглеждането на детето? Ще имам ли проблеми с него за в бъдеще, че е гледано само от нас? Плюсове и минуси?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8a4fcce751
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Дали ще имаш някакви проблеми , никой не знае , защото всичко е комплексно .Моето мнение е ,че всички около детето имат своята роля и място , и детето може да има ползи за израстването си .Също и няма лошо , двамата с мъжа ви да имате малко време за себе си ,независимо за какво . Бабите и дядовците също искат да се радват и общуват с внуците си .

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9e96dc1376
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подкрепям всичко казано. Ние имаме бебе на 10 месеца и също си го гледаме сами със съпруга ми. Заради короната той работи от вкъщи и също се включва активно в отглеждането. Бабата и дядото живеят наблизо и понякога им го оставяме за по 2-3 часа да му се радват, но само дотам. Дори бих се дразнила, ако започнат прекалено да се месят. И аз съм на мнение, че е най-добре родителите да си гледат децата, а не да ги пращат на баби и дядовци. Така можеш да ги възпиташ както ти искаш и да взимаш решения как да са облечени, какво да ядат, с какво да си играят и т.н. А за тези безотговорни родители, които си зарязват децата и тръгват да се развяват като тийнейджъри, имам много лошо мнение. Като са им такава тежест, за какво са ги създавали изобщо. Аз за себе си съм решила, че в живота ми има място за деца и те не ми пречат на заниманията.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 423db90ce5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз съм израстнал буквално без баби и дядовци. Едната ми баба почива преди да се родя, другите са починали когато съм бил на 3-4 годишна възраст и дори нямам концепцията какво е да имаш баба и дядо.
Като малък малко завиждах на връстниците си, защото те винаги се хвалиха какво е сготвила баба им, какво е измайсторил дядо им, как се прекарали на село и тн. Докато аз нямах тези неща.
Още от първокласник се гледах сам. Сам си стоплях манджите, сам си шетах, чистех, учех и тн. Бяха и гадните 90-тарски години, в които родителите се бъхтят по цял ден и те оставят сам.
Е, братовчед ми, който е с 3 години по-голям и без майка, беше моят родител до някое време. Как сме се гледали сами и какви пакости сме правили, само ние си знаем.
В крайна сметка смятам, че израстнах добре.
Бях по-самостоятелен от другите деца, по-организиран и адекватен.
Жена ми често казва, че съм леко егоист, че не обичам да деля и че съм малко безчувствен. Можеби това е негативната страна.
Плюсовете за мен са, че съм малко или много кален и съм се показвал в трудни ситуации как вземам адекватни решения. На 18г. вече живях на квартира, учих и работих едновременно,а тогавашните ми съквартиранти дори леглото не можеха да си постелят.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 79ce3f52c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да правилен ти е подхода. А и то е още малко за да говорим за социализиране. Имам 2 деца. Първото е вече на 5 и много много малко е гледано. Резултата е тъпчене със солети, вафли и всякакви боклуци с Ета и палмова мазнина. Това, че ще е лепнато за теб не е вярно. Всяко дете около 2-3 минава през тази фаза, независимо кой го е гледал. Като съм го давала на баба му, тя и ръцете не му миеше, защото то горкото не искало. Яко глезотии и ядене на боклуци. За възпитание не можем да говорим, защото бабите са много меки и гледат само как да се харесат на детето независимо, че не е в негова полза. Сега имаме и бебе и не разчитаме на баби. Може би като започна работа ще го пратя или на ясла или ще взема детегледачка. Да, трудно е, но помощта, която получавам от бабите не бих я нарекла помощ. За съм бабата да го разхожда веднъж седмично, да види детето и друга гледна точка към света. Баба да му разкаже нещо интересно. Но такива баби вече няма. Все са едни кифльоци. Нашите като дойдат в софия да помогнат, не можем да ги съберем от магазините.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4ff81a7ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз моите ги гледам без баби и дядовци, защото живея в чужбина.

Искам ми се да имах баби и дядовци, първо, защото за децата е важно да изградят връзка с по-възрастните си роднини и второ, защото е голям лукс/удобство да можеш да ги оставиш на някого за половин ден понякога и да си проветриш мислите.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e8a43a9c99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ами ние имаме баба, помага, макар и малко, но е мечта събота и неделя да сме двамата само. Сега бях нощна смяна, сестра ми ми оставя и нейното до обед, след това спя и съм преуморена доста. Един ден без деца би бил щастие за мен. Малкото дете си е залепено за мен и не знам как ще тръгне на градина. Хубаво е да има помощ, според мен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: fe7a430b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Вие си решавате това.Аз си гледах детето заедно с бащата и ми помагаше и той вечер През деня се грижех аз,беше ми приятно и разходки всичко И на мен ми беше трудно понякога.
Но като го даваш на баби и т.н. те нали се сещаш,че ще ти се бъркат във възпитанието,също ще има разминаване в някои неща.
Например ти не даваш нещо да се яде много сладко или вредно,те ще позволяват,не за лошо,а да го глезят просто.
Аз също си давах детето на баби,но да речем...доста по-голямо беше вече, сигурно 5 годинки.
Ти си прецени,Авторке,но щом мислиш,че е спокойно,не иска люшкане (което се случва при баби),и да реве по цял ден.
Ти усещаш кое е по-добре.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: edb2f5f5cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Честно да си кажа - имам прекрасни родители, но баба и дядо са помагали много в грижите за мен. И като бебе, и по цяло лято съм била с тях...

И да, била съм щастлива и оттогава са едни от най-хубавите моменти. И да, много съм липсвала на майка ми, както и тя на мен, но сега да се върна назад - не бих се лишила нито от една минута, в която съм била с баба и дядо.

И да - майка ми ме научи на нещо много важно за живота. Че аз съм й дете и съм най-важна и ще бъде при мен винаги, когато ми трябва, но това не значи, че тя е спряла да бъде жена, съпруга, приятелка, работещ човек. Аз съм най-важна в нейния свят, но тя има и други социални роли. Точно този пример следвам и аз и толкова ми харесва баланса...

Няма правилно и грешно. Аз определям вашето за безумно,. О това не го прави такова. Ти си майка, ти решаваш. Но аз не бих лишила детето си от грижите на баба и дядо, тях от времето с внучето им и себе си и мъжа си от личен живот. По-ограничен, но съществуващ.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: bcda391586
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Като го пуснеш на детска градина достатъчно ще се социализира. За мен да го мяташ на бабите, а ти да пиеш кафенце е просто нелепо. Що за цел? Предпочитам да прекарвам време с детето си вместо да вися като някоя кифличка в мола. Едно време слушах подобни глупости и за мъжа си - трябвало да прекарваме време отделно, за да си липсваме хаха. Ние се обичаме много, работим, чистим, тренираме и искаме да прекарваме малкото свободно врвме заедно, не с приятели, дрънкайки глупости в някое заведение... Все от нещастни хора, които не знаят какво е истинска любов. Сигурно и тези, които те съветват не са искали деца, но мама така им е казала, така е очаквало обществото от тях и прочие.
Ти си преценяваш дали да оставяш детето. За мен е важно да е добре възпитано и да се храни с качествена храна. На свекърва си не бих го оставила, защото тя само ще се възползва да го тъпче с боклуци, да го разглезва и да го настройва против мен, което е от точно никаква полза за детето ми, но на родителите си бих го оставила, ако искат - те ме уважават като родител и следват каквото им заръчам. Все пак всеки уикенд е супер прекалено. За какво си го родил това дете? За да го отглеждаш или за да го мяташ на другите да ти го гледат? Я им тегли една на всички кифли да не знаят много и грам не се съобразявай с тях. Казваш им да си гледат техните деца и да не знаят много много и точка.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 78525f5a95
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има разбира се плюсове и минуси на бабешкото гледане. Макар да не мога да разгранича нещата плюс ли е или минус, вече ги приемам просто като опит в живота на младия индивид. Но само двама родители никога не биха могли да дадът толкова плюсове в разбиранията на детето за света, колкото биха дали заедно 6 или повече човека, които да имат достъп до детското съзнание.
За мен, като млада беше минус, че едната баба хранеше с пържени мекици, беше минус че имаше няколко думи диалект, които децата учеха, докато са при нея и после трудно ги отучвах и пак научаваха и така докато порастнат, това им попречи и в първите класове на училище, пропускаха буква в писането заради диалекта. Тогава се ядосвах, но чак сега оценям че е било много добре да имат личен достъп до български диалект. Другата баба категорично не спазваше режим, за децата, детето трябваше да спазва неин, купуваше им неправилна храна, пици на парче, промоционални пасти и храна (изтичащ срок на годност) от големи хипермаркети, имитиращ продукт вместо сирене, евтини вафли и пръчки "зрънчо". Единия дядо даваше алкохол на сина ми, само да си топнел пръстчето по 10 пъти на вечер, другия редовно пушеше докато детето е на коляното му. Научиха го да шофира на 11г. Общо взето това са минусите.
Но всичко това може да се разгледат и като плюсове, защото онази която пържеше мекици научи сина ми да чете на 4г, научи го да чете с разбиране и да помни лесно, разказваше му много неща, които аз бих пропуснала. Научи го да не се страхува от рана и кръв, научи го да се превързва, да си лекува настинките, втълпи му че настинка минава с нарязани наситно домашни катми заляти с топло мляко и той така се лекува сам, не бяга веднага за тайлолхот. Той през живота си рядко ще пие лекарства, защото тя го научи и на много билки как да ги ползва и за какво. Мъжа й пушача го научи на география, на ориентиране, разказваше му за начините на оцеляване, направиха от детето сърваивър.
Другата баба от своя страна го направи много контактен, научи го как да се държи с хората, с по възрастните, с децата на неговата възраст, тя се страхува от кръв и го научи да се пази и да пази и приятелите си. Покрай даването на алкохол от мъжа й ли не знам днес той е на 22г не пие, категорично отказва да куса дори бира ако ще шофира, а шофира редовно, научиха го да уважава полицаите, но и да не се страхува от хора с висока длъжност. Приема че всички хора са равни, но не би се оженил за циганка или негърка, завързва връзка с чисти скромни момичета, да е моногамен, дядото с алкохола има дан в това. Наркотици никога не е докосвал, а имаше приятели в гимназията доста от които пушеха такива и спокойно ми разказваше за това. Разбира се за всичко, което е научил и аз съм го учила, но от бабите и дядовците виждам ползата в големия вече мъж, както и минусите разбира се. Но минусите на сина си виждам че са по скоро наши пропуски от колкото че някой го е учил на това. Общо взето съм доволна от резултата и ако днес изведнъж времето се върне ще пращам децата при бабите им, но няма да се ядосвам толкова колкото съм се ядосвала тогава, защото вярвай ми е шок за една майка когато чуе че синът й на 11 вече умеее да шофира добре. А какъв страх съм брала да не се качи да шофира кола на приятели на 15-16-17 години, преди да вземе книжка, но не стана, взе си изпитите за книжка от първия път и за сега за 4г шофиране няма провинение, а шофира всеки ден.
От всяка ситуация в живота има и плюс и минус, а двама родители не биха могли да предложат на дете толкова случки, ситуации и разкази, за да обогатят съзнанието на дете, колкото биха му предложили заедно всичките роднини на детето. Ако бащата си дава колата за ремонт в автосервиз, покрай дядото едно момче може поне веднъж да се омаже в моторно масло, да развие един два болта и да се докосне до реална механика. Дори момиче да иде с дядо си и вуйчо си за риба, си е опит, макар никога да не стане рибарка.
С две ръце съм за малкото дете да има достъп до различни характери, мисля че това обогатява детето, особенно ако това се случва без орловия поглед на майката, не вярвам да има баба или дядо, които да мислят лошото на внучето си, а която и да е ситуация да разгледаш тя си има своите плюсове и минуси, за далечно бъдеще дори лошото което му се е случило в детството ще накара порастналото дете да се пази.
Това с "шапка на тояга" или пиенето кафета, не е никакъв аргумент, но точно тези моменти могат да накарат майката да осъзнае, че тя вече е отделен организъм от детето си и не трябва постоянно да мисли за него, хем тя трябва да си отдели време за себе си и за съпруга си, хем детето да осъзнае че е отделен от майката индивид и има право да решава доста неща само, да има собствени негови преживявания, които само да реши дали да разкаже на мама или не. Стигнала съм до извод че майките често грешим в отглеждането и възпитанието и ако остане само на нас детето ще има пповече пропуски, за колкото и велики и справящи се да се мислим.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2212801316
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Нямам деца, но смятам, че е окей да си гледаш децата със съпруга ти, щом се разбирате и всичко е добре. Следвай интуицията си.
Всеки винаги ще има собствено мнение. Дори и родителите ви да ви обичат и да са ви отгледали може да имат различна идея за отглеждане и възпитаване на внуците от вашата. Ако ги гледат безплатно нямате право да им казвате какво да правят или какво не.

Не знам дали ако имам деца ще ги давам на бабите или ще ги гледам аз лично сама, предполагам ще зависи от различни обстоятелства.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5cbbb476d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В природата при животните кой гледа бебетата майката или бабата. При хората е същото в 90% от случаите освен ако майката не е алкохоличка или наркоманка. Така, че не го мисли, гледай си го със здраве и да ви радва много.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: bcda391586
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Плюс - свободно време за родителите. Минус - разглезване, неспазване на режима, тъпчене с боклуци, но все пак зависи от бабата и дядото. За мен не е правилно при всеки удобен повод да се опитваш да се отървеш от детето си. Защо си го правил щом така ти тежи? Предпочитам да прекарвам време с него и баща му отколкото пиейки кафенце някъде, а другите майки са точно никой за мен, че да ми казват кога и на кого трябва да си оставям собственото дете, че и да ми обясняват някакви небивали глупости.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8e484d0d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Минуси няма. Нито един.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 1d54419071
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Разбира се, че е най-добре детето да бъде гледано от родителите си. В никоя цивилизована страна няма това бабите и дядовците да гледат внуците. Може да го оставяте да ден, за да си починете, но не повече.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6e8449ae4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Родителите трябва сами да си решават кое е най-доброто за децата им. Мойте и двете се родиха недоносени и първите в години бях като орлица над тях. Не допускам ничие друго мнение, освен на мъжът ми. След 2 год възраст почнах да ти оставям за по няколко часа на бабите, да свърша нещо. Свекърва ми особено много се опитваше да се меси в отглеждането им, обаче не й се получи. Сега си позволявам по няколко пъти в годината да изляза вечер с мъжът ми и тогава майка ми идва да ги гледа, докато всъщност спят.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a57d497bd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Солидарна съм с авторката и № 13. Може да заведеш детето на гости за ден при баба му, но не и да го захвърляш редовно и ежеседмично да ти го отглеждат. Те не са и длъжни, при положение, че сега бабите не се пенсионират на 50-55, както едно време и трябва да работят и до над 65. Изморявала се мамата да си гледа бебето и нямала време кафета и за мъжа си? А двойно по-възрастните хора дали не се изморяват и нямат повече нужда от почивка? Който не може да си гледа децата сам, най-добре да не ражда.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e8a43a9c99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Абе, тея жени дето искат кафе да пият ги изкарахте, че не си гледат децата. Важно е човек да гледа и себе си понякога, а малко почивка и разнообразие от бебешки занимания трябва да има, а човек с едно образен живот може да изпека.
Децата си ги гледам от 4г, на 9м детето е още малко, а тепърва има много да го гледаш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: fe7a430b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   И други истории има на тази тема с бабите и дядовците.
Познавах хора,като бабата вземе внучето си от едното й дете,взима и по-голямото внуче,което е на другото дете на бабата,та да се грижи за малкото..и после казва,че помага.А те много добре знаят това.
И се бъркаше във всичко.Когато имат празник и са се събрали,винаги даваше наставления абсолютно за всичко,не само за детето,без значение при кой са се събрали.А когато опиташ да й кажеш,че си бърка,тя се сърди.

 
  ...
преди: 3 години, 21 дни
hash: 4311f3cb1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Плюсове. Ако моята баба беше при мен щеше да ми гледа детето и нямаше да иде в приемно семейство.

 
  ...

...
преди: 3 години, 16 дни
hash: 2ecbf5809a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Нашето дете е също на 9 месеца. Гледаме си го двамата с таткото от самото начало. Това ни помогна да. изградим здрави отношения. Не искаме да ни се бърка никои. Баба му идва да му се радва и от време на време го оставяме. За около 2 часа. Отиваме да свършим нещо или да на пазаруване. Останалите близки също идват да му се радват и пак за 1-2час да го погледат и да му се радват. За мен това е правилното..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 16 дни
hash: 0ef29c0397
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Детето е на родителите, а не на бабите и дядовците. Аман от мързеливи родители, които постоянно си натрисат децата на възрастните си родители! Според мен имате правилен подход.

 
  ...
преди: 3 години, 15 дни
hash: b109175461
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Зависи какви са бабите и дядовците. Има плюс баби и дядовци да гледат внуците, това е много силна връзка, която се изгражда. Не смятам, че е лошо примерно като порасне детето и да речем на няколко месеца веднъж да го оставяте да спи при баба и дядо, а вие да идете на романтична вечеря примерно. Защото в много семейства от битовизмите се позабравят тези неща. Или да излезнеш с приятелка, дори на разходка, не е казано да си по заведенията. В последствие когато порасне детето може да нямаш приятели вече.
Но ако бабата и дядото се мешат много е най-добре да си го гледате вие.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: aab471e2b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Аз имам 2г. момиче, решила съм и аз ние сами да си гледаме детето. Тя вижда сравнително често бабите и дядовците си. Реших така, защото от самото начало преди да родя още бяха започнати от страна на мъжа ми разни намеци - казваше свекървата аз да ходя да работя пък тя ще гледа бебето. Или аз и мъжа ми да си останем в чужбина да изкарване парин, пък тя ще вземе бебето и ще ходи в Бг да си го гледа. От тогава ми се е ннасъбрало много още. Мешат се страшно много в нашия живот за всичко. Отделно чувам само критики от тяхна страна, а детето според мен и мъжа ми си върви супер, че даже знае адски много неща за възрастта си. От скоро си живеем в собствен дом и не мисля да я оставям нито при едната, нито при другата баба да спи, оставял съм я преди и то често докато правехме ремонт свекървата да я гледа... Но вече няма нужда... Гледам си я аз с голям кеф. Бабите и дядовците не и липсват всяка седмица се вижда с тях... А разговорите по телефона са почти всяка вечер.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker