Защо толкояа давате на тъщи и свекърви да ви се месят? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Защо толкояа давате на тъщи и свекърви да ви се месят?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1071 пъти
И тъстове, и свекъри, разбира се. Всяка втора история за проблеми в семейството - родителите са набъркани. Извън Балканите, родителите на мъжа и жената нямат такава тежка дума, абсурд е съвместен живот, а възрастните не светят на младите.
И тъпото е, че всеки почти се огъва под натиска на своите и винаги неговото е повече. Както родителите се бъркат и подкрепят своето дете, дори да не е право. А дефакто освен ако положението не е сериозно (партньор - престъпник, наркоман, алкохолик, неверник) и по някаква причина родителите не знаят, то няма какво да се месят. Мъжът слуша майка си като божество, жената не може една дума на въпреки да каже на нейната. С какво ви държат, ако не сте зависими от тях? Защо им позволявате да навлизат в личното ви пространство и за тези, които живеят с тях, как за Бога? И винаги вашата майка иска да помогне, а другата - пречи. Не, има граници и преминат ли се, и двете пречат, няма мое и твое.
Не мога да кажа на бялото черно и обратното, тъщата ми е ангел и по се разбирам с нея отколкото с майка си. Наричам си я по име, защото така и жена ми й казва от дете - просто Деси. Смирена жена, която иначе е постигнала доста, без никога да се хвали. Съвети е давала само ако се допитваме, не ни се е месила никога, много е тактична, иначе е много ерудирана. Единственият й минус е, че не е била моя майка, като не искам да обидя майка си с това твърдение, а просто е толкова добро същество. Само защото не ми е майка, не значи, че не мога да я оценя и обичам. Съпругата ми е най-важната жена в живота, но майка ми, майка й, сестра ми - те я следват.
Докато майка ми е по-властна, все има някакви желания и понякога ненужни критики. Но само към мен и сестра ми, не си е позволила, няма и да си позволи да каже нещо на жена ми. Първо, не бих дал. Второ, достатъчно поне е досетлива да знае, че с жена ми имат идеални отношения, но дефакто няма право да я критикува за неща, които не й влизат в личното благо като дори не й е кръв. Ето това е тънката разлика - българите са критични към чуждото и оправдават свойто, а в тази ситуация дори трябва да се стремиш към обратното. Защото ако тъща ми каже нещо ще ме заболи повече, защото колкото и да е, майката може да си мрънка, но думата на тъщата ще я запомня. И обратното. Ако майка ми разкритикува жена ми не е същото като да го направи на мен или собствената й майка на жена ми. Не трябва в чуждата паница да се гледа. Абсурдно е да се сравнява кой готви по-добре и трябва да си много прост да го кажеш на глас. Мисли си го, но го запази за себе си. Нито е приятно да налагаш нещата, които майка ти или майка й прави на жена ти. Или на себе си, или жената на теб спрямо бащите (което е рядък случай, затова не го изтъквам).
Колкото до внуците - тях няма право да ги ограничаваме, от която и да е баба, дядо, особено като се привържат. Но ние говорим за младото семейство.
Прочетох една история, където някакъв простак май се беше пошегувал, че пратил злата тъща в Пирогов със счупен крак. Не знам какво му е смешното, като насилието и към най-противната жена за мен е грях дори само на шега. Но оставете това, на него дали би му било смешно, ако жена му се шегува, че ще натроши майка му?
И колко жени се впускат да злобеят срещу свекървите си вместо да видят, че мъжете им са мухльовци и позволяват това отношение. Ако моята майка говори срещу жена ми, веднага ще й се скарам и ще се махна от разговора. Същото важи и за жена ми. Има разбира се случаи, в които снахата или зетят безпричинно мразят отсрещните родители без да има намеса, но в повечето случаи родителите се бъркат, а пък младите нищо по въпроса не правят.
И последно, родители, вие горди ли сте, че отглеждате мамини синчета и щерки вместо да ги възпитате да бъдат самостоятелни хора. Какво удоволствие ви прави да се месите? Може да ви липсват, но си имат отделно семейство. Защо искате да разваляте и да ги правите зависими?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5e35a9ac35
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Объркани балкански отношения. Родители които скучаят и смятат,.че знаят всичко най-добре и са винаги прави. Месят се във всичко и всъщност съсипват отдавна порасналите си деца. Всеки трябва да живее собствения си живот и да носи отгонорност за него.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 122638f3d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да задам един въпрос на всеки, който се отзове: защо е толкова важно тъщите и свекървите да не се месят по принцип? Не на теб, а въобще, защото и темата е обща, а не за твоя живот.

1. Защото дори да са прави, аз искам да си правя моите си тъпотии и нямам нужда както от тъпи, така и от умни съвети.
2. Защото съм инат и с намесите им само губя време да се инатя вместо директно да направя каквото съм решил без да се съобразявам с никого и нищо.
3. Защото трудно навиваш и жената/мъжа, и тъщата/свекървата, а ние сме доминантни фигури и държим да става на нашето.
4. Защото така прочетох някъде/така ми казаха някакви си там, на които вярвам повече, отколкото на тъщата/свекървата или защото смятам, че е модерно да се бунтуваш срещу същите и намесата им е остаряла, посрамва ме пред гордите ми събратя, това не е западняшко, искам да подражавам на тези или онези и т.н.
5. Защото пречат на гарантираната ми по рождение свобода в живота да вземам решения и ме ограничават в качеството ми на напълно съвършена личност, постъпваща винаги правилно. /добавих го за майтап, защото ако оставя само истинските причини за този феномен, ще настъпи масова истерия!/

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   2, директно ти отговарям - аз съм красива, умна и успяла жена, на висока позиция съм и взимам много над средното за страната. Мъжът ми също. И двамата сме навършили 18 години и по закон имаме право да живеем където пожелаем с когото пожелаем и както пожелаем. Ако имаме нужда от съветите, мъдроста и опита на някого, си имаме усти и просто питаме. Не сме се издигнали в работата без да можем да си купуваме гащи, чорапи, да подреждаме вкъщи, да готвим и прочие - това са елементарни неща за хора като нас, които вършим помежду другото.
Не толерирам по никакъв начин да ми се месят лелчета, които не са постигнали и половината, което ние сме постигнали, както и да ми се дава тон в живота на база на това, че някой е по-възрастен. По-възрастен не означава по-умен, кадърен и тн. Когато си прост си си прост и на 50. Дори в работната сфера, ако само възрастта определяше колко знаеш, изпълнителен доректор щеше да бъде най-възрастният, а това определено не е така.
Това, че ти си мислиш, че знаеш по-добре, не ти дава право да се месиш и да даваш акъл, както и не задължава отсрещната страна да те търпи, да слуша и да изпълнява. Освен това явно не си “помъдряла” достатъчно, за да си разбрала, че всеки има право на “грешки”, за да си се учи сам и да се развива. Друг е въпросът, че грешката за теб, може да не е грешка за друг. Давам пример с моята свекърва - според нея да спортуваме е грешка, да се храним здравословно е грешка, да не пием алкохол, когато сме на лекарства е грешка и тн. Според мен на нея й липсва елементарна здравна култура и говори според ситуацията колкото да е на контра и да дава акъл. Всъщност трябва да пиша в минало време, защото както казах в началото, ние такива не толерираме и не ни трябваше много, за да прекъснем контакт.
Въпрос на друга тема е, че много родители се месят не защото “се притесняват за порасналото детенце да не прави грешки”, а защото нямат какво да правят, собственият им брак е провален, страдат от злоба/завист/ревност, не са постигнали нищо в живота или просто искат да тровят с цел да прогонят евентуални снахи/зетове и да оставят синчето/дъщерята без семейство и деца, за да може да са си при мама и тати цял живот и да ги гледат на стари години. Честно казано не ме и вълнуват причините. На нас никой не може да ни се меси и да ни дава акъл без да сме го помолили за това. Ако родителите не се съобразяват, прекъсваме контакт. Това, че да родители не им дава право и вечна собственост върху живота ни. Или има взаимна любов и уважение, или забравят за нас.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3f76754f66
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Към автора, отговора е прост, защото българските млади са зависими от свекъри и тъстове, но не си го признават. Просят или поне приемат пари и подаръци, обмислят наследства още от 20г си възраст, обмислят как да накарат възрастните да им прехвърлят някой от имотите на тяхно име, и при неуспех се ядосват, мъморят, оплюват. Така българите и балканците сме възпитали децата си да са алчни консуматори. А най лошо е че доста от българските млади имат дебелоочието да сравняват кое от възрастните семейства им е дало повече тъстовете или свекърите. Това се явява най-често при младите жени особенно, ако нейните родители са им дали нещо ценно или недай си боже по скъпо от свекърите и натякват на свекърите какво им е дала майка им, с надеждата свекърите да ги досрамее, манипулират ги да влязат в надпреварата с даването, да се постараят да дадът и те поне колкото другите родители.

Докато в Европа, младите още от много малки работят и с парите си се самоиздържат, в европейските държави не е прието децата на каквато и да е възраст да получават джобни пари от родителите си, сандвича в кутия за училище и това е. Децата си заработват пари с миене на колата на съседи или косене на ливадата им, метене на есеннните листа и т.н. Помагат в домакинството и за ливадата на родителите си, но за това не им се заплаща, това са домашни задължения. В детството екскурзии родителите не плащат, за училищни екскурзии децата продават бисквити на съседите си в квартала гледали сте по филмите как продават кутии с бисквити по вратите. Живях във Франция, съседчедата идваха да ми продават бисквити с надценка, за да съберът пари за училищната екскурзия, училището ги кара и награждавапродалите най много стока, френското общество така възпитава децата си, пари от родителите не се искат, спечеленото от бисквити се отчита в училището, а учителките зареждат децата с бисквити за продажба, често бисквитите са дарени от фирма на училището. В Америка и там живях, обикновенно след пълнолетие, ако не се изнесът, плащат наем на родителите си за стаята, която ползват в дома им. И аз като го чух бях в шок, но е вярно. В Америка съседското дете да ти коси 13кв/м ливада пред къщата и да събира листата струва 7-10 долара на седмица, почти всяко 8 г дете чисти листата на някой съсед всеки ден за долар.
Балканците сме приели някой европейски ценности, примерно за правата на децата, но сме запазили и някой наши, например даването на джобни, а резултата е лош, не учим децата си на труд, в същото време ги запознаваме подробно с правата им и те научават, че задълженията им не са толкова задължителни, а правата им трябва да бъдат стриктно спазвани. Научават най вече думите дай, искам, полага ми се, и ги ползват и като порастнат. Тук в сайта ще срещнеш много съвети на българи, които ако автора има финансов или жилищен проблем коментиращите го пращат при родителите му или при бабите му, те да решат проблема, така са научени българите. Очакват от родителите на пълнолетни индивиди да решат финансовия или жилищен проблем, на порасналото си дете. Дори държавата, не дава социални помощи на неомъжени българи под 25г, племенникът ми на 21г останал заради пандемията без работа, работеше в МОЛ, отишъл да кандидатства за помощ през април, но му казали че по постоянен адрес ЛК се води при родителите си, те да го хранели, посочили му член в закона за помощите в който била опомената 25г възраст. Държавата не вписва в жил фонд, като нуждаещи се за жилище млади българи, чийто родители имат жилище в същия град или имат повече от един имот в България. Казват на младите кандидатстващи за жилище, родителите ви имат жилище, вие ще ги наследите. А това че ще ги наследят след 30-40г и през това време нямат доходи за да плащат свободен наем е без значение. В германия примерно хората с нисък доход, социалните им дотират пари за свободния наем, във Франция държавата ограничава собствениците на жилища да не могат да вдигат наемите беобразно, в България институциите те пращат при родителите ти.

Към №2 в отговор на неговите ЗАЩОТО
1. Дават съвети, защото като се забатачиш в тъпотиите си, търсиш помощ и спасение при тях, да помогнат с кредитите в които си се забатачил, да те приемат в дома си след развода ти и да търпят гнева ти или дори да участват в скандалите ти с бившата половинка защитавайки теб и детето ти и т.н.
2. Когато се имаш за толкова голяма работа, че да не се съобразяваш с никого, би трябвало да проявиш същия инат и когато имаш нужда от помощ, да не ревеш за помощ, да не показваш пред тях че имаш нужда от помощ, да не приемаш помощ от тях.
3. Добре е да държиш да става на твоето, но само когато можеш да понесеш сам/а всички последствия от решенията си и не бягаш за помощ при тях при проблем.
4. Нищо лошо няма да послушаш някой друг, а не роднините, обаче защо при проблем не бягаш при онзи друг, а ходиш за помощ при тъстове/свекъри? Защо споделяш на тях нуждите и проблемите си?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   4, номер 3 съм и при никого за нищо не търча, не очаквам наследство, финансова помощ и да ми гледат децата. Оправяме се сами с мъжа ми и така ще бъде и занапред. Дори единия от нас да не работи, пак ще се оправяме финансово. Построили сме си нещата. Затова и мога да давам тежко ;). Свободата идва с отговорности, това не е нещо ново, че да го изтъкваш, а и помощ от хора, които живеят в къщи, наследени от мама и тати - мерси.
Не каза защо “добрината” на родителите се “заплаща с търпение”. Според мен ако помагаш на децата трябва да е доброволно. Да не говорим и как някои хора сами ги придумват да приемат пари, подаръци и жилища уж да не се мъчат, защото е глупаво като има или е тъпо да плащаш ипотека, а реално - за да се месят, контролират и да ги търпят. Знаем го това и затова работим от непълнолетни и не приемаме от никого нищо. Ядец на хора, които са се надявали да ни се натрисат чрез това.
Адмирирам това децата да се учат на работа от малки, но в БГ тенденцията е обратна, защото това означава независимостта, която аз демонстрирам по-горе, а тук масово родителите искат децата да не излитат от гнездото, да нямат семейства, да търчат и да се молят срещу контрол...

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3f76754f66
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   5 Аплодирам увереността ти за справянето с живота ти, дано не ти се наложи да имаш нужда от помощ, но все пак ако се наложи към кого би се обърнала? Какво би посъветвала днес в пандемията младо семейство с малко бебе минимално майчинство и безработен баща, как да платят наема си? Към кого да се обърнат?
Прекалено много изтъкваш себе си, но темата не е за теб! Ти не даваш на тъстове и свекъри да ти се месят, темата е въпрос към хора, които дават да им се месят! Дано образованата ти главица разбира разликата.
Проблема с възпитанието на децата е в разбиранията на цялото българско общество. Да обвиниш дадени родители за това как цялото българско общество възптава децата си не е правилно. Дори даден български родител да иска, няма как да научи детето си на труд, както в другите държави. В България обществото ще те нападне, ако твоето 8 г дете отиде при съсед с молба за работа, да измие колата или да почисти нещо, българското общество ще те напане, ако 8-9г ти дете тръгне да продава бисквити по апартаментите. Ако лятото продава вода или лимонада на улицата, ще скочат бг институциите. Ако лъска обувки, продава бурилирана вода или пренася стока, като туските момченца, ще е оплюто и от обществото и от връстниците му. В чужбина връсниците завиждат на дете с повече ливади за почистване, проявяват ревнувност към дете продало повече бисквити. В чужбина децата, които работят най много са хвалени, в България ако дете работи бива оплювано детето, биват оплювани родителите му и институциите се задействат да приберът детето в дом.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, това, че някой евентуално може да помоли някой друг за помощ, не означава, че трябва да му се разрешава да се меси и да дава неискани съвети по всяко време. Дано ти правиш разликата чежду добронамерена помощ и месене тип “дърта свекърва”.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Вие правите ли разлика между помощ и това майка ти да ти казва на 40 години какво да ядеш, с кого да си лягаш и какво да правиш?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   6, ще си коментирам колкото си поискам - отговори защо не давате са също толкова релевантни към темата - дано разбираш защо...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   2/4/6 осъзнаваш ли колко е нелепо да твърдиш, че трябва да се търпи месене от страна на роднини в личното ти пространство понеже евентуално някога може да имаш нужда от помощ? Ти правиш ли разлика между съвет и това да влизаш в чужда къща неканен, да даваш съвети кое как трябва са се подрежда и да се месиш в отглеждането на деца без да си им родител?
Много хубаво ви го каза номер 3. Това е кошмар за всяка свекърва и затова така скачате всички. Не ви отърват хора, които знаят колко струват и не търпят подобно отношение. Такива хора не ви цепят басма, стават и си заминават заедно с децата ви и за ваше огромно съжаление вместо да се провалят и да идват да молят за помощ, са щастливи, обичат се, подкрепят се и намират решение във всяка ситуация без да зависят от токсични роднини :).

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3bad210d7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Я ми кажете нормално ли е майка да се бърка в живота на почти 40 г.си син, и разбрала недоразбрала да се меси в чужди разговори и да изкарва сина си без вина виновен? Нормално ли ви се вижда майка да прави сцени на сина си затова, че е отишъл на гости и да го изкарва най - долния алкохолик понеже е пийнал 200 грама ракия?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7b7644894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Браво 3 и 10! Хак да им е на всички дърти свекърви! И ние сме така - като се изнесохме от “семейната” къща (в която ТЕ бяха и убедили мъжа ми, че трябва да живее, въпреки че винаги сме имали достатъчно пари да живеем самостоятелно) и прекъсняхме контакт, ни кълняха как сме щели да съжаляваме, да се молим за помощ и тн. Вече 20 години си живеем и сме много щастливи без тях. Дори да ни се наложи нещо, никога не бихме се обърнали към тях. При такива хора се плаща вместо с пари, с мизерия. Не, благодаря!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 26 дни
hash: 2fa2b463b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Някои хора са зависими затова го позволяват.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker