Мъжът или жената трябва да държи парите и да разпределя семейния бюджет? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Мъжът или жената трябва да държи парите и да разпределя семейния бюджет?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 2769 пъти
Здравейте. Вчера с мой приятел дискутирахме интересен въпрос и без малко да се скараме. Въпроса е, , Мъжът или жената трябва да държи парите и да разпределя семейния бюджет, ,? Според него жената понеже тя била домакиня и знаела по-добре кое е нужно за домакинството. Даде личен пример с родителите си, но преди това съм го чувал, да нарича баща си, , шматка, , и ми е разправял много пъти истории как баща му е бил мекошав и човек без позиция. Освен, което много поркал, което за мен са достатъчно основателни причини жената да държи парите в случея. При баба ми и дядо ми случеят е идентичен и там баба ми държеше парите. Случеите, когато жена му работи и го издържа, а той се е превърнал в домакиня, тогава също намирам за напълно логично жената да държи и разпределя парите. Но при всички други случеи смятам, че мъжа трябва да държи парите и да разпределя бюджета. Което не значи, че ще лишава жената и децата от тяхните лични нужди. Примерно фризьор за жената или карта за фитнес, ако обича да спортува, може да е пушачка, аз пък да не съм, и въпреки, че е вредно хоби не бих я лишил от цигари, защото всички сме хора, освен, което сме семейство. Но не бих и дал за фризьор или цигари, пък цял месец да караме на боб и леща или да го караме на био продукти само пък в къщи да студоваме зимата понеже не можем да си позволим парно. Ето и моите десет аргумента защо мъжът трябва да държи парите и семейния бюджет.


1) Парите трябва да са в мъжа за да има самочуствие. Доказано е парите са основен фактор, който влияе на самочуствието на мъжа.


2) Мъжкия мозък се справя по-добре с точно науки като математиката, съответно по-добре пресмятане на парите


3) Мъжът е този от, който жените изискват материално благополучие на семейството, което до голяма степен е свързано с правилно разпределяне на парите.


4) Мъжете взимат по-малко емоционални решения, съответно и по-малко импулсивни непредвидени покупки, които са честа причина за финансови проблеми


5) Ако искате мъж лидер, който да води, а вие да се чувствате истинска жена, то не го лишавайте от лидерските функции


6) Мъжът е физически по-силния пол, съответно на него се падат по-големите отговорности, а разпределяне на бюджета е една от тях


7) Жената е по-мекушава като характер и е възможно да провали възпитанието на децата, като им задоволява всички прищевки


8) Разпределяне на бюджета е бреме, което превръщат малко по-малко жената в мъж, и често това води до изневери и разваляне на семейството


9) Мъжете умеем по-добре да се пазарим, много от нас и обичат да се пазарят, и може да сключим много добри сделки изгодни за цялото семейство. Но трябва да имаме и пари в нас постоянно


10) Един мъж чисто физически, може да бъде по-трудно ограбен или измамен на улицата



Очаквам и вашите мнения и гледни точки по въпроса. Моля избягвайте хапливи забележки относно правописа ми. Наясно съм и нямам нужда от напомняне, коментирайте по същество темата.

Щаслива Нова Година и бъдете Здрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 54

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 55bc717fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Може да си поделяте разходите, вместо единия да разполага с всички пари.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de8bda9934
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За мен това е глупаво. В нашето семейство няма мое и твое. Всеки си взима заплата и парите са общи. Харченето също всеки си го прави сам. Примерно ако аз съм на работа, а жена ми е свободна, тя ще отиде и ще напазарува - тя знае какво има и какво няма в хладилника. Ако има нужда от дрехи, ще отиде и ще си купи. Ако аз имам нужда от нещо, ще си го купя. Разбира се, ако е нещо по-едро като почивка например, ще седнем и обсъдим всички вкл. и детето къде ни се ходи на всички, коя оферта е изгодна и т.н. Ако е нещо специфично, което го разбира само единия разбира се, той взима решение какво да се купи, но самия бюджет пак се обсъжда от всички. Примерно жена ми не разбира от коли грам и тя няма как да вземе решение за покупка на такова нещо.

Гледаме да даваме постепенно права и на детето и да се правим поне, че се вслушваме в него, че да свикне на отговорности и да има някакви познания по лични финанси. А не като повечето днес да харчи, без да мисли дали може да си го позволи, да тегли кредити за глупости и т.н. Обясняваме и кои са важните неща, за какво не трябва да дава прекалено много пари, разбира се, без да се отиваме в другата крайност на скъперничеството.

Но най-важното е, че си имаме доверие и знаем, че никой няма да злоупотреби и да крие пари или да харчи за някакви глупости. Примерно аз мога да дам и 100 000 лв на жена си и знам, че няма да обикаля моловете и да пазарува безумно скъпи и ненужни неща, както и тя знае, че аз няма да ги дам примерно за курви или безумно скъпи маратонки примерно.

Аз не искам да взимам само аз такива решения и ако някой ден нещо се случи с мен, тя е тотално неадекватна относно финансите.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2d54455fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   При нас всеки държи собствената си заплата във собствената си сметка, но си знаем и доходите, и спестяванията, и паролите. Всеки може да купи нещо от чуждата, но честно не сме го правили. Винаги или си купуваме от каквото имаме нужда директно (например дрехи, лекарства, козметика) купуваме заедно (например храна, ресторанти), или обсъждаме преди единият да плати ( напримерсамолетни билети, почивки, хотели т.е. големи неща).
За мен е правилно парите да се дават на някой друг все еднло ти не можеш да управляваш това, което си си изкарал сам. Не бих взела тези на мъжа ми - той си знае как да си ги харчи, а и не бих го тъпкала като някоя селска пръчка, която се прави на голяма работа, но вкъщи - искам партньор и истински мъж, не кученце. Не бих дала обаче и собствените си пари - аз също знам как да се разполагам с тях. С мъжът ми си имаме доверие.
Тези неща, които написа за мъжете и жените не са верни в 21 век.
1) И жените имат самочувствие, когато разполагат със сибствени пари, а и какво самочувствие е да вземеш и да се разполагаш с тези на жена ти, не със собствените си?
2) На много висока позиция съм и смятам в пъти по-бързо и по-добре от подчинените ми мъже, както и от доста колеги. Грам не съм мекушава и импулсивна и съм страхотна по време на търговки преговори. Не ми е бреме да боравя с бюджети - на работа управлявам милиони.
3) Материалното благополучие не е задача само за мъжа, както и домакинските задължения не са задача само за жената.
4) Един мъж миже да е лидер без да изкарва жената некадърна да харчи и разпределя собствената си заплата.
5) Пари кеш почти никой не носи вече, масово се носят само дебитни и кредитни карти.
Не приемай коментара ми като нападка. Просто отговорът не се крие в това кой е “по-компетентен” да управлява чуждите пари. Двойките, които се обичат и уважават, си имат доверие и разпределят бюджета си заедно, не се надпреварват и не изкарват единия по-добър от другия в нещо.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9f514f226e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това е нещо много индивидуално и не мисля, че има универсална рецепта.
Ето примерно с моята половинка нямаме общ бюджет, а си делим разходите, което идеално ни урежда към момента. Всеки може да си купи за себе си, каквото иска, но и участва солидарно в общите сметки. Как ли пък няма да си изкарвам парите с честен труд и друг да ми налага дали да ходя или не на фризьор ;)
Но за други това е немислимо и неудобно. В крайна сметка важното е да няма недоволни от положението.
Ж32

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 658142daf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   И кво жената да си даде заплатата, пък мъжа да и отпуска по лев за кафе?
Не е нужно някой да ги държи, при нас всеки си държи неговите. Ако преценя ще си купя рокля за сто лева, парите си ги изкарвам аз и аз си ги харча, не чакам да ме издържат.
Мъжете станаха стиснати, да не се минат.
Моят мъж ми прави сметка на покупупките, щом съм го взела, преценява че мога да си позволя.
Сега взимам малко повече пари и ме пита колко ще му дам, ми той да не ми дава.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7eb9624ddb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Всеки да си държи у него неговите пари, а общите покупки/разходи/сметки да се делят поравно.

Ж,23

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7c46121bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе на този въпрос отговора не може да е на полов признак, правилно е общите пари да разпределя онзи в семейството, който правилно разпределя парите, да не лишава кой знае колко партньора си и себе си от удоволствия, но да успява да пести и спестявания, да прави логични обсъдени с партньора си вложения и т.н.
Ако мъжът е алкохолик и има склонности да черпи цялото заведение, парите трябва да са у жена му. Ако жената има склонност да търка билетчета от национална лотария или да изкупува всички промоции в Мола, парите в семейството й трябва да са в мъжа. Ако семейството е от мъж алкохолик и жена хазартна личност парите трябва да са разделени, всеки да си държи заплатата в себе си и дава за общите сметки.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a471e7603f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Къв семеен бюджет? Всеки се разполага със своите си пари, а разходи като сметки и общи се делят. Аз съм си ги изкарала и ако искам ще си купя рокля, ще ходя на ресторант/кафе с приятелки. Мъжът ми също има това право. Ако е по-голяма покупка се обсъжда. Не е ли еснафско да ми държат парите като на затворник, пък било то мъжа ми.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de8bda9934
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Добре, как може да има съпрузи, които разсъждават "моите пари са си мои, не касят другия и ще си ги харча, както намеря за добре"? Ами нали тези пари касаят и общите интереси. Нали трябва едно семейство да има и някакви спестявания, които някой ден да се инвестират в нещо - в образование на детето, жилище, бизнес и др. Нали тези хора трябва все пак да имат някаква обща цел и визия за бъдещето. То ако е така, всеки ще си харчи своите пари, без да се съобразява с другия и няма да има никакво развитие в това семейство или поне не общо.

Ами ако единия остане без работа временно или се инвалидизира и не може да работи, пак ли ще му искате пари за половината сметки? Айде за дребни покупки като фризьор, дрехи и т.н., стига да не са прекалено ненужно скъпи или прекалено на често, разбирам, но поне за по-едрите неща...

Направо ми гръмна главата, като прочетох някои мнения. Не мога да го побера това. Не разбирам как уж съзпрузи си делят парите като някакви съквартиранти или като етажна собственост - това е общо, ще делим, това си е мое и не ми пука какво мислилш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8c338b04c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9

Ами може. Не всикчи са ти. Не всички живеят, като ще се хареса на теб.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de8bda9934
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, не става въпрос да ми се хареса. Говорех за съвсем друго нещо. Имам предвид, че нали съпрузите за това са съпрузи - за да имат общи цели, общи интереси, доверие помежду си и т.н. Как може при уж съпрузи да има мое и твое? На такива не им ли викат съквартиранти?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8c338b04c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11

Не. Говориш за сосбтвените си възгледи и вярвания.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de8bda9934
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Е, добре, каква е разликата между съпрузи и съквартиранти? Само общите евентуално деца и това, че евентуално правят секс ли? Съпружеството нали би следвало да е взаимност и общи цели освен другите неща?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3c68f85193
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Номер 13, аз съм пак 8. Може да имаме някакъв общ сейф със спестявания, но защо до стотинка да държа парите на мъжа ми или той моите?! Това е робско. Значи като съм омъжена, трябва да искам позволение за покупка на моя вещ или мъжът ми примерно за риболова, на който е много фен. Айде стига! Съобразяваме се, но всеки си държи собствените си пари. Ако бяхме съквартиранти, дори нямаше да го обсъждаме. Има разлика. За детето разходите се делят и се изслушват и неговите желания, когато не са за дреболии. Ама аз ако взимам 5000, дай всичките да ги връча на мъжа ми. И да се чувства той господар на моите пари. А аз с 10 лева да изляза, така ли?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9f514f226e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не мога да разбера какъв е проблемът двамата хем да си управляват отделно парите, хем да имат общи цели и да събират за нещо общо. Родителите на половинката ми имат общ бюджет и постоянно се карат кой какво купил и защо. Това е абсолютно излишно за мен.
Защо единият да държи всички пари? Има мои разходи, негови и общи. Няма нужда всичко да е общо.
Ако той си загуби работата, аз винаги бих го подкрепила и естествено ще поема разходите, докато си стъпи на краката. Това няма общо с това дали си слагаме парите в обща купчинка.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: e5d06b592f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

16.   " Парите трябва да са в мъжа за да има самочуствие. Доказано е парите са основен фактор, който влияе на самочуствието на мъжа"
?????
Колега, ако си я докарал дотам, самочувствието ти да идва , като прибереш заплатата на жена ти, направо си загазил! Много при това!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 46b7f42657
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Автора. Като чета виждам, че в България явно се е наложило част от западния модел.А и именно обща банкова сметка и всеки с карта от нея или всеки си харчи неговите, само сметките са с общо участие.Обаче правите ли предварително план, за кое колко ще се харчат от храна до хобита.Защото без план все си мисля, че сметките излизат криви.Например, ако не се определи предварително колко ще бъдат похарчени за храна и жената или мъжа като пазаруват решават на момента, то могат да бъдат безумно много пари похарчени за храна.На мен лично не ми харесва идеята всеки да си харчи неговите, а само сметките общи, защото това за мен не е семейство, а съквартиранство.Освен, което , ако аз съм спестителен, пък тя е с широки пръсти и аз се лишавам за да заделя за черни дни, а пък тя не мисли за тия черни дни и в един момент дойдат тия черни дни... и двамата оставаме без работа например.. и тогава са на разположение само мойте спестени пари?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: de8bda9934
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   14 и 15, не сте ме разбрали. Нямах предвид да се обсъжда всяка дреболия до стотинка, още по-малко да се караме за глупости или пък единия да прибира заплатите на двамата и да дава на другия по 10 лв на ден. Ясно е, че това е тъпо.

Говорех за по-сериозните покупки. Примерно ако мъжа е решил да си купи скъпа въдица за 300 лв, според мен е редно да го обсъдят заедно. А не да си каже "жена ми иска да пестим малко повечко за инвестиции в акции, ама съм я ебал в гъза, защото моите пари са си мои и ще си ги харча, както намеря за добре". Айде ако е някакъв аксесоар за 10-20-30 лв, е ясно.

И другото - защо трябва сметките да се делят. Например нашите сметки ги плащам аз, просто защото имам ел. банкиране и става по-лесно. И като платя, трябва да кажа "жено, аз платих 200 лв ток и 50 лв вода, дължиш ми 125 лв", така ли? Аз това не мога да си го представя, честно. Ами нали бюджета ни е общ. Примерно аз ще платя сметките, заема, гориво ще заредя и т.н. Ако пък случайно моите пари свършат, тя ще напазарува храната и др. Чак да сядаме да правим сметки кои разходи са общи, кои не, пък кой платил и кой трябва да даде на другия полвината, това са глупости. Ами дали единия ще плати или другия, в крайна сметка парите се водят семейни и няма значение в чия сметка са и кой е платил физически.

Но няма да пиша повече, явно сме на различни мнения.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8c03d03ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Абе ти в час ли си? Аз ще работа и ще си давам на някой заплатата, за да може на негово благоволение, да ходя да му се моля и той да ми отпуска пари за "фризьор" от моята собствена заплата.. Не знам вече какво да кажа. Потресена съм от този сайт..

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 658142daf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Хората масово работят от заплата до заплата, за черни дни ако има...
Ами и само ти да си спести какво като тя не е, нали ти си спести?

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a471e7603f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Пак съм номер 8/14. Номер 18, ти си прав, така го разбирам и съм съгласна. Извинявай, че прибързах. Естествено, че такива покупки трябва да се обсъждат. 300 лева не са си малко, от където и да погледна. По-рано не беше обяснил тези подробности.
С автора съм съгласна само донякъде за плана. Ама нормално ли смяташ, че ще си оставя всичките пари и ще прося от мъжа си 10 лева, Авторе, теб питам? Не съм с широки пръсти да пръскам в мола, макар че жена, която си е изкарала това, има правото. Както и обратното. През деня може ей така в работата да искам да си поръчам дюнер или пица, може би затова трябва да се консултирам с мъжа си? И пазарът - може да има някакъв списък, ама ти толкова ли организирано живееш? Днес мога да реша да сготвя друго впоследствие в магазина или да купя друго, може би и това не може? Също така не съм казала за сметки и храна всеки да вади своята половина, днес аз имам възможност и ми е на път, утре той, понякога и заедно сме давали парите, да. Но ми стана интересно, какви пък тези пари за черни дни? Ние имаме такъв влог, от който никой не тегли, тези са ни за черни дни и само вкарваме. Не е ли по-удачно от мъжа да държи всички мои пари, пък и по-безопасно? И не виждам лошо в западния модел, за всеки случай са по-напреднали от нас.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 824d94bacf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   15,

а замисляш ли се, че родителите на половинката се карат не за това, че имат общ бюджет, а за това, че бюджетът им е малък и не им стига за всичко? И че всеки има своя версия като как да се разходват по-разумно?

Преди години парите ни седяха в една кутия и всеки вземаше колкото му трябва да плати някоя сметка, да напазарува нещо, джобни за детето и т.н. Сега имаме карти и пари по сметки, всеки плаща по нещо, горе долу по равно, без да се издребнява, мъжът ми плаща по-често от мен по магазините, рядко се съгласява аз да плащам. Знае, че не съм прахосница и не харча за глупости, не се лишавам от нищо, но не обичам да трупам излишни неща. Каквото се посъбере решаваме дали и как да се похарчи и това е.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2d54455fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Авторе, затова трябва да внимаваш когато си избираш жена. Виждала съм много лоши примери - на жената парите са си нейни и си ги къта за черни дни, но парите на мъжа са общи и той плаща за всичко. Отгоре на всичко, такива жени прибират парите на мъжете си и се разпореждат с тях. Това никоя интелигентна, работеща жена не би го направила, а и такова подмолно и егоистично поведение не би следвало да има в едно семейство, изградено с любов и уважение. Не ми допада и това да са отделни парите, да не знаеш колко изкарва другият или да цепиш стотинката на две. За мен е и въпрос какво би правил с жена, която харчи като ненормална за боклуци и не я интересува твоето мнение като партньор.
Иначе по останалите въпроси, асъм номер 3, при нас няма някаква схема или предварителен бюджет. Женени сме, живеем заедно отдавна, редовно си готвим вкъщи и знаем какво харесваме като продукти и храна. В 99% от случаите ходим заедно на пазар, но дори и някой да отиде сам, бихме купили еднакви неща. Ние не делим сметки. Просто единият купува едните, а другият другите - например мъжът ми плаща ипотеката, а аз храната, но не теглим черта накрая кой колко дал. В крайна сметка парите са общи, както и спестяванията, ако се наложи нещо. Имаме си огромно доверие и уважение към другия. Като хора и двамата не купуваме неща, които са излишни и не ни трябват. Заедно ходим и по магазините и в повечето случаи се съветваме един с друг преди да си купим нещо, но не с цел контрол - просто искаме да се харесват нещата и на другия или пък той ни помага да решим, когато се колебаем.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 82c31bd24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   В нашето семейство всеки си харчи неговите пари. Редуваме се за сметките. Мъжът ми пуши и харчи пари за цигари, а аз не. Затова да си ги купува със свои пари. Аз с моите пари пътувам. Мисля, че аз харча парите си по-разумно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 46b7f42657
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Автора към 16. Грешно си ме разбрал. Имах напредвит, по принцип мъж без пари в джоба= ниско самочуствие.Това включва и случеите, когато жена му му пребира заплата и влиза в ролята на семейния касиер.Също много наложен модел на запад заради облъчването с феминизъм.Такива мъже са смачканяци без самочуствие.Работил съм в скандинавските страни, и често съм чувал от колеги скандинавци ,,Оо жена ми е шефа,, Там жените са страшно доминантни, много от тях хич не могат да си правят сметката, но държат те да разпределят средствата.Особенно пък за храна.Мъжа е прасе и каквото му се сложи на масата това яде.В ислямския свят обаче нещата са на другия полюс.Там съпругите са много по- задоволени от скандинавките, но парите са в мъжа.И той определя.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3ae73c8118
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Ако жената е свястна(трудно се намират такава, но все още ги има), най добре е, тя да държи парите, защото ще ги разпределя най правилно, но ако е кифла с редки пръсти, никакви пари, ще разсипе семейството. Има поговорка за подобни кифли - мъжът с колата да носи пари, а жената с игла да ги разходва, хаир няма да има такова семейство.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7c46121bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Мисля си че повечето писали, мислят по начина на всеки парите по отделно, просто защото не са подписвали брак и живечт като съквартиранти.
Онези които са подписали брак знаят че всяка закупена вещ е обща, с подписан брак няма как сам да продадеш автомобила ви, независимо, че си спестил парите за него от твоята заплата, или сам си теглил и изплащал кредит за автомобила. Всеки закупен след брака имот, автомобил, техника са общи, затова за спестяване за такива неща е нужна "обща купичка".
Докато при семейното съжителство всеки си купува имоти, автомобили и те са си негови, сам решава кога и за колко да продаде и мисленето на такива хора затова е различно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9f514f226e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   Номер 15/4 съм.
Ние си делим някои сметки наполовина (например за храна), а други плаща единият или другият. Мисълта ми беше, че не струпваме заплатите на една купчина и всеки да си взима или пък единият да казва за какво да се харчат парите.
Никой от нас не разхищава, поръчваме хранителни стоки от онлайн магазин и преди да пуснем поръчката я преглеждаме заедно.
По принцип според мен двойка, в която единият е спестовик, а другият харчи без спирка, с или без общ бюджет няма да я бъде. Винаги някой ще е нещастен..
Естествено, че ако взимаме голяма покупка, я обсъждаме. Когато е обща, всеки участва наполовина. Но например преди време си взех лаптоп и парите на 100% бяха от моята заплата. Не бих си и помислила да взема от мъжа си... Той, разбира се, знаеше за моето намерение, даже ми помагаше с избора.
При нас със сигурност би назрял проблем с общ бюджет, тъй като аз харча за неща, според него ненужни и обратното...
Спонтанни покупки имам по-скоро аз, но са все дребни. За скъпите неща премислям, съветвам се с него (дори и да не са общи, като близък човек може да ми даде съвет).
За момента никакъв проблем нямаме, и двамата сме доволни от положението. Нито аз бих се съгласила на общ бюджет, нито той. Той всъщност казва, че би се чувствал ужасно непълноценен като мъж, ако харчи моите пари. И аз бих се чувствала много неудобно, харчейки неговите. (Това не значи, че си купувам само за мен или, че ако купя нещо за него, ще му връча сметката).
Та щом и двамата сме доволни с този вариант, какъв е проблемът?
Струва си да отбележа, че все още нямаме дете, тогава ако видим нужда, може да променим системата.
Пак казвам, че един модел не може да бъде работещ за всички! За нас общ бюджет на този етап е излишно усложнение, това не значи, че нямаме общи цели и че не се обичаме. Напротив!
Просто така ни е добре. Общият бюджет не прави семейството семейство. Общите чувства, взаимно уважение и подкрепа - тези неща според нас са по-важни.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 47f4cdab38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Мисля, че най-смислено е да се направи една сметка в която всеки да влага част от доходите си. Като тези пари да се използват за сметки, храна, детето и тн. За предпопитане е мъжът да влага повече пари в сметката от жената. Да не каже тя, че е стиснат или нещо такова. И отделно така тя ще се чувства по-пълноценна жена. А с останалата част от доходите си всеки да прави, каквото пожелае. Разбора се, ако е по-значителна покупка, трябва да се обсъди. Това е всичко.

М

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0a4ceeae8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Абе не знам, ама в мойто семейство всички пари се държаха от майка ми. И нейните и неговите. През целия ми живот, доквто не се изнесох, та и после чувах само
дай пари да заредя, да пари за едно кафе, дай пари за хляб, дай пари за еди какво си. Дай, дай, дай.. това чувах от баща ми непрекъснато. Сами разбирате какви са им били отношенията и кой е командвал.
Но дори и неговите си пари пак тя ги контролираше и му държеше сметка за всичко, което е похарчил или иска да похарчи. Затова съм се зарекъл, че аз парите си на жена си няма да дам, нито ше позволя да ми държи сметка къде и за какво харча моите си доходи.
Много внимавайте пичове.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6b12741fe4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   При нас всеки си държи своите пари и се уточняваме кой кое ще плаща или ще делим от сметките и прочее общи разходи. Но не виждам логиката да давам своите пари на някой друг и да се окаже, че в момент на нужда нямам и стотинка, съответно трябва да се моля да ми дадат някоя от изкараните с къртовски труд. Значи веднъж ще търпиш шефа, за да ти ги даде, а после ще се молиш на още някой? Жена ми също не обича да проси и затова сме решили така.

И ми е все тая кой бил по-добър в математика, кой не вземал емоционални решения и т.н. Тези неща се решават индивидуално, за съответното семейство! Стига с тия стереотипи, хора! Едните така, другите онака... няма край!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: df90aacbee
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

32.   Ако сме на ръба, цигари, фитнес, аксеосари и прочие се спират и всички усилия бъдат насочени в подобряване на ситуацията. За някои хора не е нормално.За нас е.

Но тези времена отминаха. Сега е друго. Сега аз плащам повечето неща, защото мога д аси позволя, но да "обсъждаме" скъпа покупка от моите пари е просто ... АХХАХАХАХХАХАХА ... аааахххх забавничко е :)

Ама пиша тук, само защото "точките" ти ме кефят.

"1) Парите трябва да са в мъжа за да има самочуствие. Доказано е парите са основен фактор, който влияе на самочуствието на мъжа. "

Вярно. Ама са си моите пари. Нейните? Все едно съм на 12 и мама ми дава, за да си купя от сладкарничката. Може и да ми дава за нов iPhone, ама все тая, като знам че е от мама.

"2) Мъжкия мозък се справя по-добре с точно науки като математиката, съответно по-добре пресмятане на парите"

С толкова прост човек, че да не може да се справи с базова аритметика, аз няма да живея. Освен секс, трябва много повече. Идеята, че ще съм с толкова проста жена, която е толкова изостанала в сравнение с мен и останалата част от човешката раса, че да има проблеми с елементарни сметки е просто отвратителна.

"3) Мъжът е този от, който жените изискват материално благополучие на семейството, което до голяма степен е свързано с правилно разпределяне на парите. "

Дори и така да е, този аргумент лежи на базаа на това, че жената трябва да е умствено изстанала. Ти би ли искал потомство от такава? Нищо против, само се надявам че ще иамш достатъчно време, за да помагаш на бавните си деца.

"4) Мъжете взимат по-малко емоционални решения, съответно и по-малко импулсивни непредвидени покупки, които са честа причина за финансови проблеми"

Може би. Не съм сигурен. Не движа с прекалено имулсивни хора.

"5) Ако искате мъж лидер, който да води, а вие да се чувствате истинска жена, то не го лишавайте от лидерските функции"

Лидер? Лидер на какво? На жена си? И виж как е поднесена молбата ти. Казваш на жената, че ако иска да е "истинска жена" (каквото и да е това в твоята книга с термини), то тя трвба да "разреши" на мъжа си. Ъъъ .. ко?

"6) Мъжът е физически по-силния пол, съответно на него се падат по-големите отговорности, а разпределяне на бюджета е една от тях"

На жената, предполагам, деа знам, се падат по-маловажните отговорности, като оцеляването и възпитанието на децата, но виж - самото ествесто на темата е такова, че вероятно има и маловажната отговорност, която изисква да допринася и тя пари за този семеен бюджет. Добре, че тая тъпа жена има теб, че да я спасиш от безотговорността ѝ.

"7) Жената е по-мекушава като характер и е възможно да провали възпитанието на децата, като им задоволява всички прищевки"

Ами набии и два шамара и готова работата! Ааа! Таз жена, загубена! Как може да си позволява, да задоволява децата! Ооо! Искаш да кажеш "всички прищевки"! Ок ясно. Забравих - твоята е проста кат галош! Сигурно на момента завързва лявата за дясната обувка. Ами разбирам те тогава - добре че си ти!

"8) Разпределяне на бюджета е бреме, което превръщат малко по-малко жената в мъж, и често това води до изневери и разваляне на семейството"

Сега се съмнявам, че и ти си прост, щом е такова бреме. Ако сте на ръба, разбирам. Ако не сте - то трябва да си много просто говедо, че да се затрудняваш. Или какво - математиката ще превърне жената в мъж? Ще и виснат топки ли, какво?

"9) Мъжете умеем по-добре да се пазарим, много от нас и обичат да се пазарят, и може да сключим много добри сделки изгодни за цялото семейство. Но трябва да имаме и пари в нас постоянно"

Пазариш? Къде се пазариш в нашаето общество? В хранителните магазини? Като плащаш сметките? На бензиностанцията? Какви сделки сключва масовия човек че да изискват "мъжко пазарене"? Като си купуваш наркотици от дилъра ли, къде?

"10) Един мъж чисто физически, може да бъде по-трудно ограбен или измамен на улицата"

Отново - ако жената ти е толкова проста, че да носи всичките ви пари в дамската си чанта, то те разбирам, но за всички останали случаи, вече има дебитни карти, лиити и прочие.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 46b7f42657
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Автора. Сигурен съм, че повечето, които са писали в темата живеят на семейни начела и нямат сключен граждански брак. Установих го по начина по, който мислят, че сметките са общи пък от там нататтък всеки си харчи неговите пари. Но, за мен това не семейство, а едно съжителство тип съквартирантсво. Сори, но аз като живеех със сетрами, сметките също бяха общи и всеки си харчеше неговите пари.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 942ac193ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Вкъщи заделяме по равно пари за сметки, почивки, издръжка на детето и всеки решава как да си харчи останалите пари от заплатата - мъжът ми обича да си купува по-луксозни стоки, аз пък обичам да спестявам. Често ми оставя на съхранение определена сума, за да не я изхарчи. Отскоро получава цялата си заплата по карта и май успява да спести нещо - не го питам.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9f514f226e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   Сори, авторе, но за мен единият да си предава всичките пари на другият е подчиненост, а не семейство. ;)
Разни хора, разни идеали. Моите родители бяха женени 40 години и всеки си беше с отделна сметка.

А представи си ситуация, в която единият си дава всичките пари на другия и в един момент "ковчезникът" си намира друг/а и заминава с всички пари в неизвестна посока. Има такива случаи, и изоставеният е имал пълно доверие.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0891b7aa05
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

37.   Авторе, това, че сключваш граждански брак с някой, не те прави автоматично подчинен на него до степен да не можеш да вземаш никакви решения и другия да се разпорежда за всичко.
Семейство се създава, когато си готов за това, партньора ти също. И в идеалния случай имате сходни разбирания за важните въпроси.
Семейният бюджет е един от тях.
Ти защо си мислиш, че жените искат да създават семейство, за да станат подчинени и да се молят за дневни-кафе, закуска на работа?
Значи една жена до момента си е изкарвала сама парите и е оцеляла, ама като се зажени прехвърля всичко в сметката на мъжа си и доброволно се поставя в ситуацията на малко дете. Че нали и тя е партньор в това семейство. При това РАВНОПРАВЕН.
Значи, има акъл как да изкарва парите, ама няма акъл как да ги харчи:)
На всичкото отгоре жената, в повечето случаи, гледа бебето и знае от какво има нужда и кое колко струва. Памперси, млека, дрехи, пюрета и т. н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3e6ab79c1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Ние имаме една обща сметка от която харчим за храна,сметки и кой каквото има нужда и двамата имаме карти за нея.Аз отделно имам друга сметка,която е за спестяване и само аз имам достъп до нея (защото съм по-дисциплинирана в харченето,да не се харчи за глупости)...имаме и трета бизнес сметка,оборотна за бизнес от която се прехвърлят пари към първата текуща сметка...Та това с държането на парите.
Големите харчове ги решаваме заедно,а за ежедневието си харчим от първата сметка.Наскоро платихме вноска за кредита на жилището ни от втората сметка,защото бяхме събрали една по-сериозна сума там и така по-бързо ще се изплати.
Финансовите сметки за бизнеса ги прави мъжа ми,защото е по-добър в това и съм го оставила да се вихри и пресмята.Аз пък съм във всичко останало.Не се чувствам пренебрегната от това,даже се радвам,че поема тая отговорност и не ме занимава.Така всеки прави това,в което е по-добър.
Ние сме с дългогодишен брак с вече големи деца и сме като добре смазана машина.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: cf8a89ff47
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Толкова аргументи (при това доста сексистки и мизогинни, ама хайде да не те почвам...) за една глупост, която се решава лесно технологично!

Нарича се ОБЩА СМЕТКА (в която внясят някаква сума, за която са се разбрали- 50/50 или пропорционално на доходите както са се разбрали)!

Ж47 (доктор по компютърни науки, а за това е нужда доста математика, представи си!)

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: cf8a89ff47
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   А, и освен от математика разбирам и от български правопис...
Пише се "случАй/и" и "ЩасТлива"!

Ж47

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7ca5d553a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   А мъжът да ме издържа и тогава парите да са в него? Тоест аз да не бачкам изобщо, как ти звучи, авторе? Щото аз работя като вол и да ги давам тия пари, не става!

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a0581cf681
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   При нас парите са общи, но аз съм тази, която ги държи, защото както казва мъжа ми, той е с широки пръсти и ако го оставя ще купи куп неща, които не ни трябват. Освен това моето работно място е в центъра на града и за това аз съм човекът, който се занимава с плащането на сметките, пазаруването, купуването на всичко необходимо за детето и т. н. Разбира се ако става дума за големи покупки го правим общо, но иначе съм го освободила от отговорността да обикаля из супера и да се изнервя, че не намира любимото десертче на дъщеря ни.
И не, няма проблем със самочувствието заради това, напротив.
И двамата работим, но аз правя бюджета и той е доволен, че не го занимавам. Разбира се, не ми дава цялата си заплата. Всеки от нас си има фонд "и аз съм човек" и го харчи както си иска без да се обяснява на другия.
При нас това работи и сме доволни.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 677a3dbc9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   Авторе,

Пренебрегни мненията на повечето анонимници тук, няма смисъл. С право си разбрал, че повечето живеят на семейни начала, даже не и като двойки, а като съквартиранти. Животните са по - добре и по- задружни от тия лицемерни, егоистични самовлюбени екземпляри.

Не се и учудвай на повечето коментари, това е жалкото безсрамно отражение на днешната България, в България брака се отхвърля и презира несправедливо от такива хора, уви, претендиращи за българско общество, и затова българите сме на първите места в Европа - на второ място след Франция по деца, родени без брак и на първите места на държави по двойки живеещи на семейни начала.

По отношение на парите, като цяло мъжът ги контролира, но нека да се на в предвид, че жените работят колкото за удоволствие и развлечения и да имат пари само себе си и да ги харчат за себе си. Парите на жената като цяло не дава голямо отражение на семейния бюджет. А по отношение на бюджета на съквартиранти или гаджета, там е всеки за себе си, дори и в тая двойка на семейни начала да има дете. При семейният бюджет мъжът от общия доход гледа и да спестява, жената пък харчи припечеленото си както за себе си, така и за дома - предимно битови стоки или нещичко за децата, по- голямата финансова " тежест" поема мъжа, но това е само при семейните брачни двойки.

При двойки, живеещи на семейни начала, там нямат обща цел, всеки отделно и за себе си, дори и двойката да има дете. Познавам позната, която би могла, може да гледа и е гледала детето от приятеля си и без неговата финансова помощ и даже и без присъствието му, сякаш приятелят й не е биологичен родител и баща на детето, а просто оплодител.

Авторе, сам си направи изводите. Пожелавам ти успех в живота.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 41e89d8f69
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   У дома всеки си държи парите в него общо взето. Не се редуваме за нищо, който свари плаща, нищо не делим. Като вземем заплата, по-голямата част я трупаме на обща купчина в един шкаф и в джоба дневни, всеки взима като му трябват и т.н.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 7c46121bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   45 Ако имате "обща купчина", как всеки си държи парите в него???

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: df90aacbee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   До 46

Ами нали ти казва, че една част си я държи, другата е в общата купчинка.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 46b7f42657
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Благодаря на 44 за добре аргументираното мнение. И аз съм на мнение, че мъжа трябва да контролира парата. Мъжа е глава на семейството. След като е глава, главата управлява,
точка. Както Бойко управлява и е държавен глава на нашето общество, така мъжа е глава и трябва да управлява неговото малко общество. Бойко да не се допитва за всяко негово решение до хората? Допитва се дръжки. Един път е избран, от там нататък той определя всичко.



Автора

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 658142daf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Добре де, ние сме женени и деца имаме, ама не е както каза някой..
Мъжа ми едни дърва не може да купи, ако не му дам половината.
И двамата нямаме високи доходи.
Добре, че имам спестявания иначе втората година майчинство ми е 380лв.. Не ме е питал, дали имам нужда от допълнителни.. И не е като той да ме издържа.мъжете са масово стиснати.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: cf8a89ff47
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

52.   44, най-добре ще е ти да си пренебрегнатия!

Омъжена съм! Имам дете на година и половина. Моят принос към семейния бюджет е 50% за големиете покупки (например апартамента ни) и 45% (на пропорционален принцип според заплатите и това не е 50% само защото съпругът ми е с 5 години по-голям, след 5 години е вземем неговата заплата от сега! ) за всичко останало! 30% от заплатите ни отиват в ОБЩА сметка и така бюджетът ни е регулиран от само себе си! От там се плаща всичко, освен големите покупки. И ни стига (апартаментът сме платили в брой и няма ипотека) за всичко- и за нас, и за детето!!!

Да, не живеем в България (но все пак в Европа), но сме си изкарали ВСИЧКО със собствен интелектуален труд. Тоест, съвременните българи със свободата си на придвижване и труд в Европа пре-спокойно го могат същото. И го правят. Че и в България дори!

Ние със съпругът ми сме екип във всичко, така, че си заври "съквартирантската" мантра, там, където добре познаваш...

Авторе, престанете с тези мизогинни теми, на всички ни ПИСНА вече!

Ж47

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c6240377df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   Когато мъжът е мъж, той ще ги държи естествено. Просто в днешно време има доста смотани мъже, които ще умрат от глад, ако не са майките или жените им, така че в този случай жената трябва да ги държи.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 294224c6ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Никой на никого парите не държи и не го смятам за правилно. Но си знаем какви са ни заплатите и разходите долу-горе. Като цяло аз правя сметка на парите и ги разпределям кое за какво може да отиде или от кое да спестим, защото съм по-добра от мъжа ми. Според него също.
Едно той ще купи, друго аз и се допълваме.
Ж28

 
  ...

1-50 от 54
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker